ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ελευθερία - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Ελευθερία - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

thoth30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
helios2012Μέλος
03/12/2008, 03:59:27
quote:

elo:
Με την
παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας.

Αυτό ακριβώς είναι, αγαπητέ elo, το πρωταρχικό βήμα για την ανακάλυψη της ελευθερίας...
Το να ν'αντιληφθούμε, μέσω της παρατήρησης, πως είμαστε τελείως ανελεύθεροι!
Αυτό από μόνο του είναι απίστευτα οδυνηρό κ'επώδυνο, οπότε ελάχιστοι το αποδέχονται...
Και αυτό είναι μόνο ένα πρώτο σκαλί...
Έπειτα ακολουθεί η εξίσου (ίσως και χειρότερη) επώδυνη προσπάθεια αποκοπής απ'τα ''δεσμά''...
Και φυσικά αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη μία...
Σιγά-σιγά, διότι ο πόνος που αισθάνεται όποιος ''κόβει'' αόρατα ''δεσμά'' είναι εξίσου αφόρητος με τον πόνο που θα αισθανόταν αν του κοβόταν κάποιο μέλος του σώματός του.
Εκεί και αν λιποψυχούν πολλοί!
Μετά πρέπει να ''καυτηριάσει'' τις ανοιχτές πληγές και να ''καθαρίσει'' γενικότερα τον πυρήνα του, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να πετάξει ''ελεύθερος''
Άλλη τυρράνια και τούτη!
Αλλά και αυτό είναι ένα ακόμα σκαλί, γιατί μπορεί να πάρει μια ελάχιστη ''γεύση'' της αίσθησης αυτής και μετά επέρχεται αναγκαστική προσγείωση λόγω έλλειψης καυσίμων...
Και υπάρχουν και άλλα...
Αντέχετε να τ'ακούσετε...?
Φιλικά...

Υ.Γ. μπορεί βέβαια να λέω και χαζομάρες...ποιός ξέρει τάχα ή ποιός θυμάται...φαντασιοπληξίες, σαν την ελευθερία, αυτό το άπιαστο όνειρο!

03/12/2008, 11:29:51
quote:
αυτό είναι μόνο ένα πρώτο σκαλί...
Έπειτα ακολουθεί η εξίσου (ίσως και χειρότερη) επώδυνη προσπάθεια αποκοπής απ'τα ''δεσμά''...
Και φυσικά αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη μία...
Σιγά-σιγά, διότι ο πόνος που αισθάνεται όποιος ''κόβει'' αόρατα ''δεσμά'' είναι εξίσου αφόρητος με τον πόνο που θα αισθανόταν αν του κοβόταν κάποιο μέλος του σώματός του.
Εκεί και αν λιποψυχούν πολλοί!
Μετά πρέπει να ''καυτηριάσει'' τις ανοιχτές πληγές και να ''καθαρίσει'' γενικότερα τον πυρήνα του, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να πετάξει ''ελεύθερος''
Άλλη τυρράνια και τούτη!

Mμμμ Υπάρχει και μια αλλη μέθοδος πιο απαλή ..
Αντί να κόβουμε τα δεσμά...μπορούμε να χαλαρώνουμε τα σχοινιά .....στο τελος λύνονται μόνοι τους οι κόμποι.
Είναι πιο χρονοβόρο και πιο αναλυτικό. Δεν μας δίνει την εντύπωση του ηρωα , μαχητή κλπ αλλα αφήνει μόνιμα αποτελέσματα και πολλη αγάπη.

helios2012Μέλος
03/12/2008, 20:06:36
quote:

nst:
Mμμμ Υπάρχει και μια αλλη μέθοδος πιο απαλή ..
Αντί να κόβουμε τα δεσμά...μπορούμε να χαλαρώνουμε τα σχοινιά .....στο τελος λύνονται μόνοι τους οι κόμποι.
Είναι πιο χρονοβόρο και πιο αναλυτικό. Δεν μας δίνει την εντύπωση του ηρωα , μαχητή κλπ αλλα αφήνει μόνιμα αποτελέσματα και πολλη αγάπη.

Χμμμ, πολύ αξιόλογη η προσέγγισή σου αγαπητή/έ nst...
Αλλά...
Πώς λύνουμε έναν γόρδιο δεσμό?
Πώς ξεμπλέκουμε ένα καταμπερδεμένο κουβάρι?
Πώς βρίσκουμε την άκρη του νήματος?
Ρομαντική και αγαπησιάρικη η προσέγγισή σου και φανερώνει άνθρωπο με λεπτά χαρακτηριστικά, αξίες και ιδανικά...αλλά πρακτικά πως λύνει έναν γόρδιο, στραγγαλιστικό δεσμό?
Πώς ξεμπλέκει το κουβάρι?
Μήπως σπαταλιέται σε μια χρονοβόρα αναζήτηση της άκρης?
Και άντε, πές πως παρατηρώ το δεσμό...
Θα μου φτάσει ο χρόνος που διαθέτω για να βρώ την άκρη, ή θα με πνίξουν τα δεσμά?
Πόσο χρόνο έχω στη διάθεσή μου?
Και άντε, πές πως τα καταφέρνω και βρίσκω την άκρη, λύνω τα δεσμά...
Μετά τι κάνω?
Απελευθερώνομαι - βγάζω φτερά και πετάω..
Πρός τα πού?
Στόχο δεν έχω?
Μπορώ να πετάω αιωνίως?
Όχι, χρειάζομαι τροφή-δύναμη για να ξαναπετάξω!
Κατεβαίνω λοιπόν στη Γή, ξαποσταίνω, συγκεντρώνω δυνάμεις για την επόμενη πτήση...
Γιατί?
Για το ταξιδάκι αναψυχής?
Δε λέω, ωραία τα ταξίδια, αλλά, όλοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους...
Μάταιο, μετά από 1-2-3...χιλιάδες ταξίδια...
Τα είδα όλα, και?
Μετά τι μέλλει γεννέσθαι?
Καταλαβαίνω πρακτικά πως δεν μπορώ να ξεφύγω για πολύ...
Η ελευθερία μου διαρκεί όσο ένα ταξίδι αναψυχής και πάλι επιστρέφω στην πεζή-γκρίζα πραγματικότητα, κουρασμένος, πεινασμένος, ταλαιπωρημένος, πικραμένος, νοσταλγός...
Και?
Φαύλος κύκλος...

Υ.Γ. ο Μαχητής (όπως θέλω να πιστεύω πως τέτοιος είναι ο elo στον οποίο απευθύνθηκα) δεν θα κάτσει να το ψυχανεμιστεί και πολύ το πρόβλημα του γόρδιου δεσμού, θα λειτουργήσει πρακτικά, και θα κόψει με το σπαθί του τα δεσμά...Εξάλλου οι Μαχητές έχουν σκληραγωγηθεί τόσο, ωστέ ν'αντέχουν τα χειρότερα βασανιστήρια-πόνους...
Φιλικά και με αγάπη...

RichterΜέλος
03/12/2008, 22:07:33
quote:

Αυτό ακριβώς έκανα εγώ και ελευθερώθηκα...! Εμαθα την δύναμη μου μέσα απο τα όνειρα...!

Μῆνιν ἄειδε θεὰ...

03/12/2008, 23:15:50
quote:
Helios-Υ.Γ. ο Μαχητής (όπως θέλω να πιστεύω πως τέτοιος είναι ο elo στον οποίο απευθύνθηκα) δεν θα κάτσει να το ψυχανεμιστεί και πολύ το πρόβλημα του γόρδιου δεσμού, θα λειτουργήσει πρακτικά, και θα κόψει με το σπαθί του τα δεσμά...Εξάλλου οι Μαχητές έχουν σκληραγωγηθεί τόσο, ωστέ ν'αντέχουν τα χειρότερα βασανιστήρια-πόνους...

Φίλε μου helios γιατί ταΐζεις το ΕΓΩ μου…

quote:
Richter-Αυτό ακριβώς έκανα εγώ και ελευθερώθηκα...! Εμαθα την δύναμη μου μέσα απο τα όνειρα...!

Ναι αρκεί τα όνειρα σου να έχουν να κάνουν με την αναζήτηση της δικιά σου «δύναμη» και όχι με αυτήν που θα ήθελες να είχες…

helios2012Μέλος
04/12/2008, 01:20:42

Γι'αυτό που βλέπω και διαβάζω κάθε φορά που μιλάς!

Υ.Γ. αν μου εντυπώθηκαν λανθασμένοι συνειρμοί (elo-εικόνα), τότε μάλλον έσφαλα και ζητώ συγνώμη...

04/12/2008, 07:05:40
Αυτό που βλέπεις δεν είναι παρά μια εικόνα και αυτό που διαβάζεις δεν είναι δικό μου ….

Και φυσικά δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη γιατί αστειεύτηκα με το προηγούμενο μήνυμα που σου είχα έστειλα…

09/12/2008, 10:09:14
Φίλοι μου

Πριν επιχειρήσει ο άνθρωπος να γνωρίσει τα μυστικά της φύσης οφείλει , στην έρευνα και στη δράση του να οπλιστεί με ελευθερία , γιατί μόνο με το όπλο αυτό μπορεί να υπερνικήσει τα εμπόδια τα οποία παρεμβάλλονται στη ζωή του .

Χωρίς την ελευθερία και της αναζήτησης που θα είναι απαλλαγμένη από προκαταλήψεις , είναι αδύνατο ο ερευνητής να προχωρήσει .

Και πράγματι μόνο η ελευθερία είναι ικανή να μας δώσει τη δύναμη των όντων εκείνων , των οποίων ο πρωτεύοντας νόμος είναι η γνώση που για να εκδηλωθεί , είναι αναγκαίο η συνείδηση , πάνω στην οποία θα παραχθεί , να ενεργήσει ελεύθερα .

Μόνο η ελευθερία μπορεί να προσδώσει στην ψυχή φτερά και να μας μεταφέρει στα φωτεινά και αιθέρια ύψη , όπου τα ποταπά πάθη και οι στενές αντιλήψεις δεν μπορούν να φθάσουν . Όπου ο ορίζοντας , ο αέρας , το περιβάλλον , χαρακτηρίζονται από μια διαύγεια , μέσα από την οποία οι ατελείς αισθήσεις μας απαλλαγμένες από το διάφραγμα και τα σύννεφα των προλήψεων , γίνονται ικανές να διακρίνουν καθαρά την αλήθεια και να την ξεχωρίσουν από το ψεύδος . Όπου οι βέβηλες σκέψεις φαίνονται χαμηλά στο βάθος και τότε διακρίνομε τη μικρότητα και το γελοίο τους περιεχόμενο .

Εκεί οι μεγάλες ιδέες της σωτηρίας και της λύτρωσης των ψυχών της γης διακρίνονται από τις ποταπότητες , με το μεγαλείο τους και τρέφουν την έκπληκτη διάνοιά μας με θαυμάσιες εικόνες αίγλης και ομορφιάς .

Μόνο η ελευθερία μπορεί να μας οδηγήσει στα ύψη εκείνα , από τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε όλο το έργο της φύσης και να διακρίνουμε ποιος είναι ο τελικός σκοπός της , ο οποίος είναι και ο σκοπός κάθε όντος που εκδηλώνεται από αυτήν .

Μόνο η ελευθερία μπορεί να μας αποσπάσει από τα σάπια εκείνα σκάφη , πάνω στα οποία είμαστε προσκολλημένοι σαν στρείδια , σαν όντα στερούμενα της δύναμης του σκέπτεσθαι και αποφασίζειν για την πορεία , την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε και με τα οποία μεταφερόμαστε ασυναίσθητα σε πέλαγα προλήψεων , ψεύδους και πλανών , προς τέλματα γεμάτα βόρβορο και σαπίλα .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

11/12/2008, 11:16:16
Αγαπητοί φίλοι

Ζητάμε καθετί που είναι ευγενικό .

Ζητάμε την τελειότητα, την ευδαιμονία, την αλήθεια, την ομορφιά.

Αλλά δεν βλέπομε , ότι όλα αυτά δεν μπορούν να υπάρχουν στο στενό και ατελές περιβάλλον , το οποίο έχουμε δημιουργήσει με τις σκέψεις μας , ότι όλα αυτά συνδυάζονται με την ελευθερία , με την οποία αποτελούν αδιάσπαστο σύνολο .

Ούτε η αλήθεια είναι κάτι το ανελεύθερο, ούτε η ομορφιά δουλική.

Εάν οι άνθρωποι χαρακτηριζόντουσαν από φρόνηση , θα έπρεπε αποτινάσσοντας τον ζυγό της πνευματικής δουλείας , να προσεταιριστούν τους φιλελεύθερους ερευνητές και συνεργαζόμενοι μ’αυτούς να επιδιώξουν την ίδια τους την πνευματική απελευθέρωση αντί να πολεμούν με αυτούς , συνεχίζοντας έτσι τη δουλεία τους μέσα στην αμάθεια .

Ότι δουλεύει η ανθρωπότητα στην αμάθεια , το ψεύδος και την κακία , προκύπτει από την κατάσταση , στην οποία βρίσκεται .

Δουλεύει στα πάθη της , από τα οποία προκύπτουν τα δεινά της , δουλεύει στην εξάρτησή της από την καθημερινή αναζήτηση του ψωμιού , εξαντλώντας έτσι τις δυνάμεις της .

Δουλεύει στην αρρώστια , την ατίμωση , τον εξευτελισμό , στην κατωτερότητα , που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος , στερημένο του μεγαλύτερου δώρου της φύσης , της ικανότητας του γνώναι , δουλεύει τέλος στο θάνατο , από τον οποίο δήθεν ισχυρίζεται , ότι την λύτρωσε ο Θεός.

Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει γνωστή χωρίς ελευθερία σκέψης και συνείδησης .

Οι άνθρωποι πολύ συχνά μιλούν για ελευθερία , με την διαφορά ότι πολύ συχνά με τη λέξη αυτή εννοούν το ακριβώς αντίθετο της πραγματικής της σημασίας .

Γι’αυτό είναι ανάγκη να αναζητήσουμε ποια είναι η βαθύτερή της έννοια .

Κατά την αρχαιότητα δεν είχε δοθεί ορισμός της ελευθερίας και πρώτοι , απ’ότι γνωρίζομε , οι Στωικοί διατύπωσαν τέτοιο ορισμό .Ο Επίκτητος λέγει («Διατριβαί» I β΄, 9) :

«Ελεύθερός εστιν , ώ γίνεται πάντα κατά προαίρεσιν και ον ουδείς δύναται κωλύσαι» . Και (Διατριβαί IV α΄ 1) :

«Ελεύθερός εστιν ο ζων ως βούλεται ον ουτ’αναγκάσαι έστιν ούτε κωλύσαι , ούτε βιάσασθαι , ού αι ορμαί ανεμπόδιστοι αι ορέξεις επιτευκτικαί , αι εκκλίσεις απερίπτωτοι» . Δηλαδή Ελευθερία είναι η κατάσταση εκείνη του ατόμου κατά την οποία δεν τίθεται εμπόδιο ή φραγμός στην ζωή , την δράση και την εξέλιξή του .

Φιλικά

Κηφεύς

10/01/2009, 13:33:03
Αγαπητοί φίλοι

Κατά την Συντακτική Συνέλευση της Γαλλίας το 1789 δόθηκε ορισμός της ελευθερίας στην «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτου» . Κατά τον ορισμό αυτό :

«Ελευθερία είναι το να κάνει κανείς ό,τι θέλει και μπορεί , αρκεί να μη βλάπτει τον εαυτό του ή τους άλλους» .

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ελευθερία του ατόμου είναι το να μη πιέζεται από τίποτε , αλλά να ενεργεί σύμφωνα με την ίδια του τη λογική και θέληση .

Για να εμβαθύνουμε στην πραγματική έννοια της ελευθερίας πρέπει να ανατρέξουμε στην σύσταση της ψυχής και της ουσίας του Κόσμου .

Η πηγή της ελευθερίας βρίσκεται μέσα στη σύνθεση της ουσίας της φύσης και αποτελεί κυρίαρχο νόμο αυτής και του πνεύματος .

Η ελευθερία είναι ιδιότητα της ψυχής των ανθρώπων και συνεπώς αναπαλλοτρίωτο δικαίωμά τους . Είναι το υπέρτατο αγαθό του πνεύματος και τόσο αναγκαίο για την ψυχική άνεση και πρόοδο , όσον είναι η αναπνοή για το σώμα .

Όλα τα φιλοσοφικά συστήματα παραδέχονται την εξέλιξη .

Για να επιτυγχάνεται όμως αυτή είναι απαραίτητη η ελευθερία, διότι μόνο αυτή επιτρέπει στην ψυχή να εκδηλώσει ανεμπόδιστα τους νόμους , τις δυνάμεις και τις ιδιότητες τις οποίες έχει και να φθάσει έτσι στην απόλυτη επιτυχία της . Εάν τα όντα δεν έβλεπαν προς την απόλυτη ελευθερία τους , θα ήταν αδύνατη και περιττή η πρόοδος σ’αυτά . Χωρίς την ελευθερία δεν μπορεί να επέλθει εξέλιξη στην ουσία της ψυχής .

Έτσι συμπεραίνομε ότι η ελευθερία είναι προνόμιο και δικαίωμα του ανθρώπου που έχει υπαγορευθεί από τη φύση .

Όποιος στερεί ή καταπολεμεί το προνόμιο αυτό , είναι αρνητής της θείας καταγωγής και της ίδιας του της ψυχής .

Σκοπός κάθε όντος είναι η απόλυτη ελευθερία του Εγώ του .
Αυτό επιτυγχάνεται με την αναζήτηση των νόμων της φύσης και του πνεύματος .

Όσο περισσότερο δρα και εξελίσσεται το πνεύμα , τόσο περισσότερο ευρύνονται τα όρια της ελευθερίας του . Όσο μεγαλύτερες ελευθερίες απολαμβάνει , τόσο γίνεται ισχυρότερο και πιο εξελιγμένο .

Η ελευθερία άρα είναι το ΑΛΦΑ και το ΩΜΕΓΑ της εξέλιξης .

Στα ζώα δεν υπάρχει ελευθερία , διότι αυτά δεν έχουν νόηση και ωθούνται σε κάθε ενέργεια της ζωής τους από το ένστικτο .

Η σειρά με την οποία οι ψυχικές ιδιότητες των όντων εκδηλώνονται είναι : ν ό η σ η , θ έ λ η σ η , ε λ ε υ θ ε ρ ί α, η οποία είναι και το αποτέλεσμα των δύο πρώτων .

Με την νόηση και την ελεύθερη αναζήτηση των φαινομένων της φύσης αποκτά το πνεύμα γνώσεις και ανυψώνεται μέχρις ότου φθάσει στην κορυφή της εξέλιξής του , οπότε βρίσκεται στο τέρμα του γήινου αυτού σταδίου .

Φιλικά

Κηφεύς