ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Συναλλαγές μέσω ανταλλαγής υπηρεσιών - μια κοινωνία χωρίς χρήματα - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Συναλλαγές μέσω ανταλλαγής υπηρεσιών - μια κοινωνία χωρίς χρήματα - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

amalia31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
01/02/2012, 11:10:03
Γνωρίζεις εάν χρεώθηκε με κάτι η μαθήτρια, Αμαλία;
Κάποιου είδους αντάλλαγμα;

01/02/2012, 13:42:34

Μία καινούρια ιστοσελίδα ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών

http://www.nomoneylife.gr/

01/02/2012, 15:33:47
quote:

Αίολε, όπως έγραψα, δεν έχω προλάβει ακόμα να ρωτήσω λεπτομέρειες, γιατί το συγκεκριμένο γεγονός είναι πολύ πρόσφατο. Αλλά θα τη ρωτήσω και θα ενημερώσω εδώ. Με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ να δω πώς έγινε εφικτή η όλη διευθέτηση.

02/02/2012, 14:17:59
quote:
Αίολος:

Χθες το απόγευμα ρώτησα τη μαθήτριά μου σχετικά με τις μεταφορές που ανέφερα εδώ και έμαθα κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Αρχικά, η κοπέλα είχε αναζητήσει βοήθεια μέσω υπηρεσιών που υπάρχει αλληλοεξυπηρέτηση για μεταφορικά μέσα. Συγκεκριμένα, από τα παρακάτω site:

http://carpooling.gr
Το carpooling.gr είναι μια ανεξάρτητη πύλη που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του. Ο τρόπος είναι απλός: ανακοινώνεις το ταξίδι σου στο carpooling.gr και με την βοήθειά του βρίσκεις συνταξιδιώτες, με τους οποίους μοιράζεσαι τα έξοδα και την παρέα του ταξιδιού.

http://volevei.gr/
Πως δουλεύει το volevei.gr ?
Καθένας από εμάς κάθε πρωί μπαίνει στο αυτοκίνητο του και πηγαίνει στη δουλειά του. Οι περισσότεροι από εμάς, είτε παντρεμένοι, είτε ελεύθεροι πηγαίνουμε μόνοι μας, δηλαδή δεν έχουμε κάποιον άλλον μέσα στο αυτοκίνητο. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο πιθανό είναι, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές τις Ελλάδας, πολλοί άνθρωποι να μένουν κοντά αλλά και να εργάζονται κοντά? Για ποιό λόγο λοιπόν να μην μοιραστούνε ένα αυτοκίνητο αντί ο καθένας να παίρνει το δικό του? Γιατί να μην μοιραστούνε όλοι μαζί τις βενζίνες και κάθε μήνα να τους περισσεύουν περισσότερα από 100 ευρώ στον καθένα?

Και στα δύο παραπάνω site δημιουργείς προφίλ και μέσω αυτού μπαίνεις στο site και αναζητείς με ποιον τρόπο μπορείς να συνδυάσεις τις μετακινήσεις σου με κάποιο άλλο άτομο και να πας οικονομικότερα στον προορισμό σου.

Υπάρχει και ένα ακόμα site που δεν εξειδικεύεται στις μετακινήσεις, το οποίο και χρησιμοποίησε (τελικά) η μαθήτριά μου. Είναι το:

http://time-exchange.gr/
Αναφέρω, όπως μου τα διηγήθηκε (έριξα και μια σύντομη ματικά στο site):
Στο site αυτό, ανοίγεις λογαριασμό (προφίλ) συμπληρώνοντας κάποια στοιχεία, όπως το τι είδους υπηρεσίες μπορείς να προσφέρεις. Για κάθε ώρα υπηρεσίας που προσφέρεις μπαίνει στο λογαριασμό σου μια μονάδα υπηρεσίας. Τη μονάδα αυτή μπορείς να την εξαργυρώσεις με μια άλλη μονάδα υπηρεσίας από κάτι άλλο που έχει προσφέρει κάποιος και που το χρειάζεσαι. Αρχικά, σου δίνονται 30 μονάδες που μπορείς να χρησιμοποιείς πριν προσφέρεις τις δικές σου υπηρεσίες. Στη συνέχεια, διαθέτοντας ώρες γι' αυτό που έχεις ειδικότητα, "πληρώνεις" για τις μονάδες που ξόδεψες και αποθηκεύεις νέες. Η μαθήτριά μου, για κάθε μέρα μετακίνησης (20-25 λεπτά για να πάει στο σχολείο και 20-25 λεπτά για να επιστρέψει) χρεώνεται με μια μονάδα, την οποία θα ξεπληρώσει με κάτι άλλο που θα κάνει (π.χ. μαθήματα ξένης γλώσσας).

02/02/2012, 17:21:01
δηλαδή αν κάποιος κάνει 3 ώρες χειρουργείο μπορώ εγώ να του το ξεπληρώσω με 3 ώρες οδήγηση
φανταστικό

“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

02/02/2012, 22:07:55
Ευχαριστώ Αμαλία. Πολύ καλό!

Τι κάνεις βρε ατακτούλη;

02/02/2012, 22:27:20
quote:
αθεος:

δηλαδή αν κάποιος κάνει 3 ώρες χειρουργείο μπορώ εγώ να του το ξεπληρώσω με 3 ώρες οδήγηση
φανταστικό

Το παράδειγμα που φέρνεις αθεε είναι κάπως άστοχο, εφόσον για το χειρουργείο απαιτούνται και περισσότεροι άνθρωποι και εξειδικευμένος εξοπλισμός και αναλώσιμα και εμπλέκονται διάφορα άλλα θέματα στην όλη υπόθεση.

Αλλά ορθώς αναρωτιέσαι για το εάν μια τόσο εξειδικευμένη υπηρεσία μπορεί να ανταλλαχθεί με κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο καθένας. Ας πούμε, 1 ώρα μάθημα αγγλικών με 1 ώρα οδήγηση. Όπως μου το έχουν μεταφέρει, κατάλαβα ότι η αναλογία πάει 1 προς 1. Αλλά, η επένδυση που έχει κάνει κάποιος για να μάθει αγγλικά σε επίπεδο να διδάσκει, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να οδηγείς αυτοκίνητο. Κι επίσης, η κούραση για μια ώρα ιδιαίτερο μάθημα είναι πολύ μεγαλύτερη από μια ώρα οδήγηση. Δεν υπάρχει σύγκριση. Μου φαίνεται κι εμένα λοιπόν λίγο περίεργο να υπάρχει αυτή η αναλογία. Αλλά για να διαπιστώσω τι γίνεται θα πρέπει να κάνω προφίλ στο site να δω πως λειτουργεί. Αν κάποιος άλλος ξέρει περισσότερα θα με ενδιέφερε κι εμένα να μάθω.

02/02/2012, 22:46:50
Καλό!!!!

THE TRUE REVOLUTION IS IN MIND

02/02/2012, 22:58:56
Λοιπόν, γράφτηκα και είδα στην αρχική σελίδα:

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το χρόνο.

Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρονακτική εργασία. Ο χρόνος που κερδίζουμε από κάθε συναλλαγή μπορεί να ξοδευτεί κάνοντας χρήση υπηρεσίας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας.

Έτσι για παράδειγμα:

• μία ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μία ώρα babysitting
• μία ώρα επίσκεψης σε κάποιο γιατρό γίνεται ίση με μία ώρα μαθήματος αυτοάμυνας
• μία ώρα μαθήματος κιθάρας μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα καθαρίσματος ενός σπιτιού.

[...]

Η Τράπεζα Χρόνου στοχεύει στο να εργαζόμαστε προς όφελος των συνανθρώπων μας και όχι προς όφελος των αγορών και του κέρδους. Δεν υπάρχουν τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο δίκτυο αλλά υπάρχουν οι πολύ βασικές αρχές του σεβασμού ανάμεσα στα μέλη, της θέλησης για κοινωνική προσφορά και δημιουργική συνεργασία και κυρίως της ισότητας και της προστασίας των μελών από κάθε είδους διάκριση.

πηγή: http://www.time-exchange.gr/groups/1

Σχόλια;

03/02/2012, 01:04:49
Με μια πρώτη ματιά...κάτι δεν μου κάθεται καλά.

Υπάρχει μια διαφορά σε επίπεδο αναγκαιότητας ορισμένων διαδικασιών.
Πιο συγκεκριμένα ο καθαρισμός σπιτιού και η επίσκεψη στον γιατρό είναι λίγο πολύ ενέργειες στις οποίες χρειάζεται κάποτε να προβαίνουμε αφού άπτονται της υγείας μας και της υγιεινής γενικότερα.

Δεν βρίσκω λογική την εξίσωσή τους με μαθήματα μιας ξένης γλώσσας όπως τα ισπανικά, που δεν είναι καν η δεύτερη σημαντικότερη γλώσσα που θα βοηθούσε έναν Ελληνα στην επαγγελματική του πορεία (μετά τα αγγλικά συνήθως έρχονται τα γερμανικά ή τα γαλλικά σε χρησιμότητα). Ούτε το μάθημα αυτοάμυνας μπορεί να καλύψει με ισοδύναμο τρόπο τις δύο προαναφερθέντες αναγκαίες διαδικασίες.
Με το babysitting...πάει κι έρχεται αφού πράγματι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να προσέχει κάποιος το παιδί σου όσο απουσιάζεις όμως εκεί συχνή λύση είναι γιαγιάδες, παππούδες και λοιποί συγγενείς, φιλικά πρόσωπα κλπ οπότε σχετικοποιείται η σημασία της υπηρεσίας αυτής.

Θα ταίριαζε περισσότερο η εξίσωση μαθήματος ισπανικών με μαθήματα αυτοάμυνας έτσι όπως το βλέπω.

Αλλά γενικότερα τέτοιου είδους ρηξικέλευθες απόπειρες έχουν το μειονέκτημα ότι δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις κι αν η υπηρεσία ανταπόδοσης που θα λάβεις θα είναι ανάλογης "ποιότητας".

Θα προτιμήσω την παραδοσιακή μέθοδο...

Lost in Necropolis

La ville de la mort

03/02/2012, 12:45:30
Οταν προσφέρεις χρόνο, αμοίβεσαι με χρόνο.
Ο χρόνος του γιατρού δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τον χρόνο οιουδήποτε τον μεταφερει.
Ο γιατρός δεν θα ήταν γιατρός αν κάποιοι δεν είχαν αφιερώσει τον χρόνο τους για να τυπώσουν βιβλία, ή για να κατασκευάσουν στηθοσκόπιο.
Μην κοιτάμε πως έχει καταντήσει σήμερα το σύστημα.
Αυτό το χρήμα προσπαθούμε να αποδυναμώσουμε.
Αν δεν ρισκάρουμε, δεν γίνεται τίποτα.
Το να στηρίζεις ένα σύστημα αποδεδειγμένα καταστροφικό, δεν είναι ότι καλλίτερο Agnostic.
Επιπλέον με τον χρόνο δεν φορολογείται κανείς.
Δοκιμάζουμε κάτι που δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, εκτός από λίγο χρόνο.
Δεν είναι ακριβή η δοκιμή. Τσάμπα είναι. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αρνητικοί σε κάτι που, με μια πρώτη ματιά, δείχνει εφαρμόσιμο και ίσως δίνει λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν.