ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

ANTONIOS199742 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
ANTONIOS1997Μέλος
03/04/2003, 11:15:20
ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κοιτάζω μέσα μου. Προσπαθώ να κοιτάξω μέσα μου. Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι γιατί; Μια σκέψη μου λέει είσαι ζωντανός, επειδή αναρωτιέσαι. Εμένα όμως δεν μου φτάνει. Θέλω κάτι παραπάνω…..θέλω οξυγόνο.
Πολύ η ένταση πολύ το βόλι. «Γιατί;» ξαναρωτώ τον εαυτό μου. Εγώ εδώ ήρθα για να βρω ένα στήριγμα στον αγώνα μου και όχι να ανοίξω μια καινούρια μάχη. Τίποτα όμως δεν καθησυχάζει την εσωτερική ταλαιπωρία. Οι σκέψεις πέφτουν σαν κεραυνοί…..κοίτα τι σου έκανε…..κοίτα τι είπε…… αντέδρασε πες του και εσύ εκτόνωσε την πληγή….σαν ένα κούφιο δόντι που ο οδοντίατρος ακόμα δεν άνοιξε. Η σκέψη έρχεται ακαριαία. Και εάν το ανοίξει τι θα βγει; Δυσωδία. Ναι θα βγει δυσωδίαααααααα αλλά εγώ θα πάψω να πονάω. Έστω και προσωρινά……
Είναι αυτές οι στιγμές που ο άνθρωπος χάνει κάτι από το όποιο φως του. Εκεί που χαίρετε με συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να χαίρεται, μόνο και μόνο γιατί ξεπρίζουν το πληγωμένο του εγώ. Αυτές οι στιγμές που το δηλητήριο της εκδίκησης γίνεται τόσο γλυκό αλλά και τόσο θανατηφόρο σαν το γλυκό κρασί που δεν το καταλαβαίνεις αλλά πλημμυρίζει όλο σου το είναι μέχρι να σε αφυδατώσει……..

Φίλε Φώτη σε περιμένω, ανήκεις σε αυτή τη συζήτηση....

ANTONIOS1997
""ΑΡΑΤΕ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ""

03/04/2003, 15:15:48
Στην εσωτερική αναζήτηση δεν υπάρχει Αντώνιος εναντίον κάποιου….Μα ο Αντώνιος που βλέπει, αισθάνεται, βιώνει….ανακαλύπτει τον Εαυτό του.

Δυσωδία, Φαρμάκη, Πικρά, Πόνος…..όλα έχουν ένα ΚΟΙΝΟ παρονομαστή…

ΑΓΝΩΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ…

Όχι μάχες λοιπόν, ούτε στηρίγματα….και αν βγει δυσωδία…μην προσπαθείς να την αλλάξεις. Η Δυσωδία…. δεν γίνεται ευωδιά…. ούτε ομορφιά….χρειάζεται να τελειώσει. Γίνεται να έχεις απλά επίγνωση, όπως έχεις ένα πονόδοντο, που σε ενοχλεί για δυο τρεις μέρες, μέχρι να πας στο γιατρό να στο θεραπεύσει?

Για τον πονόδοντο, υπάρχει ο γιατρός…. για της ψυχής της πληγές, υπεύθυνος μα και θεραπευτής, είναι ένας… Ο Αντώνης….

ANTONIOS1997Μέλος
03/04/2003, 15:20:30
quote:
Για τον πονόδοντο, υπάρχει ο γιατρός…. για της ψυχής της πληγές, υπεύθυνος μα και θεραπευτής, είναι ένας… Ο Αντώνης….

Και ο Θεός φίλε, που παίζει μπάλα να πάμε να τον χαζέψουμε;

ANTONIOS1997

03/04/2003, 15:24:03

Εκει καπου ΕΙΝΑΙ!...ΑΝΤΟΝΙΕ!!

ANTONIOS1997Μέλος
03/04/2003, 15:28:06
quote:
ΑΓΝΩΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΟ;;;; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ, ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΩ....

ANTONIOS1997

03/04/2003, 15:47:33
Γνωρίζεις…. Μόνο τις αντιδράσεις σου…. όταν είναι εκεί... Πόνος, Δυσωδία…κλπ…κλπ

Το να περνάς από την μια αντίδραση στην άλλη, δεν σημαίνει πως γνωρίζεις τον Εαυτό σου.

Κατανοώ , σημαίνει έχω επίγνωση του ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ…. που τα δημιουργεί… διαφορετικά αν μάθεις να αδειάζεις τη σταμνα χωρίς να ξέρεις τι τι γεμίζει…..είσαι πάντα στο ίδιο γίγνεσθαι!

ANTONIOS1997Μέλος
03/04/2003, 18:42:18
Η ερώτηση ξαναπλησιάζει δριμύτερη. «Γιατί;». Από πού ξεκινούν όλα αυτά; Σίγουρα το παρελθόν κρύβει τα μυστικά του. Κάποιοι κάποτε είπαν κάτι «παραπάνω», κάποιοι κάποτε δεν ήταν τόσο καλοί (όπως όλοι μας άλλωστε) και η απώλεια ήταν εύκολο να συμβεί. Η απώλεια έφερε ενεργειακή αγκύλωση η όποια δημιούργησε νέες και δημιουργήθηκε ο κυκεώνας……
Και ξανά παρουσιάζεται η ίδια ερώτηση. Ένα βαθύ γέλιο ξεσπά στα στήθια μου. Ωραία τώρα που είδες το «θηρίο» νίκησε το. Χαααααα τι γέλιο.
Ο ένας λέει αγνόησε το, ο άλλος λέει πίστευε, ο άλλος λέει μη ταυτίζεσαι ο άλλος διαλογίσου, ο άλλος προσευχήσου, ο άλλος insight, Χααααααααααα τι γέλιο θεέ μου εγώ γιατί πονώ. Χααααααα….
ΤΟΣΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ…..ΜΙΑ Η ΘΥΣΙΑ…….

ANTONIOS1997

03/04/2003, 19:38:45
1.Ποιος ερωτά το ΓΙΑΤΙ? Αυτός που το ερωτά….δεν χρειάζεται ΑΠΑΝΤΗΣΗ…σαν κάνε, προσευχήσου, διαλογίσου, ….μα ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ…η οποία δεν είναι κετευθηνση…Δεν νομίζω να είπα τίποτα άλλο….

2.Το χαααααααααα είναι του θηρίου…η του ΑΝΤΩΝΙΟΥ?

3.Τέλος για ποια θυσία μιλάς?..... Έζησες τόσο επικίνδυνα?... Οι Σωτήρες... είναι από αλλα σίριαλ, οχι Φιλοσοφικα παντως..

quote:
Αντίθετα, μας ζητάνε να διασχίσουμε μια ζούγκλα, χωρίς ουδεμία προστασία, με μόνο όπλο την ευαισθησία, την αίσθηση και κατανόηση, για να συναντήσω πραγματικά τη ΖΟΥΓΚΛΑ!

Το Ζην επικινδύνως… !
Στην αληθινή ανακάλυψη….. δεν υπάρχει καμία σιγουριά για την έκβαση… διαφορετικά ο πανούργος ΝΟΥΣ….θα σου δίνει συνεχώς λύσεις… για ότι αυτός θεωρεί σιγουριά!
Όταν κρατάς τη σιγουριά…. διαμορφώνεις απλά ότι συναντάς….μα δεν ανακαλύπτεις!

4.Πριν κανεις αλλη ερωτηση....ρωτησε τον εαυτο σου, πως γινεται να εισαι μια ευγενικος και μια ΟΧΙ...Διαβασε τα ΠΟΣΤ... αν δεν πιστευεις τι σου λεω.
Αντωνιε, δεν υποσχεθηκα τιποτα...εξαλλου γραφω παντου και στο επαναλαμβανω....δεν ειμαι Σοφος...

Απο αυτους... εμαθα να σκεφτομαι, αν σφαλω να το αναγνωριζω,...αν βρισκω καποιον και μου δινει/διχνει κατι, να τον ευχαριστω και να ανταποδιδω *(ΣΕ ΟΛΟΥΣ)...μιας και η ΣΟΦΙΑ... δεν ειναι ιδιοκτισια κανενος!

Τιποτα περισσοτερο...

ANTONIOS1997Μέλος
03/04/2003, 21:02:00
quote:
1.Ποιος ερωτά το ΓΙΑΤΙ? Αυτός που το ερωτά….δεν χρειάζεται ΑΠΑΝΤΗΣΗ…σαν κάνε, προσευχήσου, διαλογίσου, ….μα ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ…η οποία δεν είναι κετευθηνση…Δεν νομίζω να είπα τίποτα άλλο….

2.Το χαααααααααα είναι του θηρίου…η του ΑΝΤΩΝΙΟΥ?

3.Τέλος για ποια θυσία μιλάς?..... Έζησες τόσο επικίνδυνα?... Οι Σωτήρες... είναι από αλλα σίριαλ, οχι Φιλοσοφικα παντως..

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Αντίθετα, μας ζητάνε να διασχίσουμε μια ζούγκλα, χωρίς ουδεμία προστασία, με μόνο όπλο την ευαισθησία, την αίσθηση και κατανόηση, για να συναντήσω πραγματικά τη ΖΟΥΓΚΛΑ!

Το Ζην επικινδύνως… !
Στην αληθινή ανακάλυψη….. δεν υπάρχει καμία σιγουριά για την έκβαση… διαφορετικά ο πανούργος ΝΟΥΣ….θα σου δίνει συνεχώς λύσεις… για ότι αυτός θεωρεί σιγουριά!
Όταν κρατάς τη σιγουριά…. διαμορφώνεις απλά ότι συναντάς….μα δεν ανακαλύπτεις!

--------------------------------------------------------------------------------

4.Πριν κανεις αλλη ερωτηση....ρωτησε τον εαυτο σου, πως γινεται να εισαι μια ευγενικος και μια ΟΧΙ...Διαβασε τα ΠΟΣΤ... αν δεν πιστευεις τι σου λεω.
Αντωνιε, δεν υποσχεθηκα τιποτα...εξαλλου γραφω παντου και στο επαναλαμβανω....δεν ειμαι Σοφος...

Απο αυτους... εμαθα να σκεφτομαι, αν σφαλω να το αναγνωριζω,...αν βρισκω καποιον και μου δινει/διχνει κατι, να τον ευχαριστω και να ανταποδιδω *(ΣΕ ΟΛΟΥΣ)...μιας και η ΣΟΦΙΑ... δεν ειναι ιδιοκτισια κανενος!

Τιποτα περισσοτερο...

Αυτό το post σίγουρα δεν έχει σχέση με εμένα Πλάτωνα, ούτε και με αυτά που λέω. Υπάρχουν και άλλα τέτοια μυνήματα αλλά δεν τα σχολίασα. Το απαντάς σε αυτό που εσύ θέλεις είναι δικαίωμα σου. Όπως και δικό μου δικαίωμα είναι να ρωτώ αυτό που θέλω. Το ρόλο του σοφού δεν στον έδωσα εγώ αλλά ούτε και τον χλέυασα από σεβασμό αλλά η στάση σου τον δημιούργησε. Διάβασε ξανά τα post ή δώστα σε ένα αντικειμενικό κριτή για να το δει και να στο υποδείξει. Τέλος το σωτήρες δεν είχε να κάνει με σένα, σε καμιά περίπτωση, σε καμιά περίπτωση επαναλαμβάνω αλλά είχε να κάνει με την άποψη μου περι σωτηρίας της ψυχής σε συνδιασμό με τη θυσία (Όχι τη δική μου). Ευχαριστώ που επιτέλους μου χάρισες μια συνομιλία με τον εσώτατο εαυτό σου

Να είσαι καλά.

ANTONIOS1997

03/04/2003, 21:18:29
Κάτι κατάφερα να σου δώσω….έστω και αυτό το λίγο....

Να είσαι καλά και εσύ!

09/10/2003, 04:57:31
..ωραιο θεμα...

ΦΩΣ ΕΝ ΣΚΟΤΕΙ!

11/10/2003, 23:48:19
ομορφο...

ειχα πει:

η πληρης συνειδηση του εαυτου ειναι μια πραξη βιαιη
που αναποφευκτα μυριζει αιμα...αιμα...γιατι
πληγωνει...ετσι πρεπει να αφηνομαι στην συνειδηση σαν
ενα πληγωμενο εγω που αιμοραγει και αφυδατωνεται
στον πυρετο της υπαρξης μου.οτι απομενει απο αυτην
την αλχημικη πραξη ειναι η ουσια του Ειναι μου...
ειναι τα σαπισμενα υλικα που χρησιμοποιοει το
συμπαν για να δημιουργει τις ψευδαισθησεις του κοσμου που αντιλαμβανομαι.
το τιποτα ειμαι που ομως εμπεριεχεται παντου....

ΕΝΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΝΕΙ
ΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ

06/03/2008, 18:03:41
Πραγματική ευρυζωνικότητα
Σε εφαρμογή το σχέδιο για οπτικές ίνες στα ελληνικά σπίτια

Ειδική ομάδα από στελέχη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και του υπουργείου Μεταφορών καταρτίζει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (fiber to the home) έως το 2013.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Νικήτας Αλεξανδρίδης, πρόεδρος της ΕΕΤΤ, η ειδική ομάδα θα ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες πλάνο δράσεων και προϋποθέσεων ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το φορέα

«Θεωρούμε το εγχείρημα κορυφαίο, καθώς με την υλοποίηση του προγράμματος fiber to the home, θα αρθούν οι μικρές δυσκολίες που συναντούμε στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας» είπε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Το πρόγραμμα fiber to the home (FTTH) είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη: «Θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ανάμεσα στις χώρες εκείνες που προσαρμόζονται εγκαίρως στις ανάγκες της νέας εποχής και που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, 500.000 σπίτια έχουν ήδη συνδεθεί με το δίκτυο FTTH. Στη Δανία εφαρμόζεται σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, ενώ στη Γαλλία εκπονήθηκε στρατηγική για 4.000.000 σπίτια. Το σχέδιό μας προβλέπει σύνδεση 2.000.000 νοικοκυριών μέχρι το 2013» είχε δηλώσει ο υπουργός.

Χρονιά ορόσημο

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξανδρίδης, η ΕΕΤΤ θεωρεί το 2008 χρονιά ορόσημο για τη δημιουργία μιας πλήρως απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με τον καταναλωτή στο επίκεντρο.

Για την τετραετία 2008-2011 η ΕΕΤΤ θέτει στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα πέντε στρατηγικούς άξονες προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το έδαφος που έχασε στο ζήτημα της ευρυζωνικότητας εξαιτίας της καθυστέρησης στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών. στο Εθνικό της Δίκτυο.

Οι στρατηγικοί άξονες δράσης επικεντρώνονται:

* στην ενθάρρυνση του ανταγωνισμού σε επίπεδο υπηρεσιών
* στην τόνωση του ανταγωνισμού στις υποδομές, παρέχοντας ισότητα στην πρόσβαση και ενισχύοντας την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών
* στη βελτίωση διαθεσιμότητας φάσματος και στην υποστήριξη δημιουργίας προηγμένης υποδομής σε ασύρματα δίκτυα
* στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καινοτόμων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές
* στη διασφάλιση των ωφελειών προς τους καταναλωτές σε όρους ποιότητας, διαθεσιμότητας υπηρεσιών και διαφάνειας στην πληροφόρηση.

«Για να φτάσουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, απαιτείται να αρθούν διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνισμού, τα οποία υπήρξαν στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η αναποτελεσματική λειτουργία της σχέσης αγοράς-πώλησης μεταξύ ΟΤΕ ΑΕ και εναλλακτικών παρόχων», επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Say HELLO to My Little Friend"
06/03/2008, 18:06:13
Το φράγμα άνοιξε
Τεχνητή πλημμύρα τονώνει το οικοσύστημα του Γκραντ Κάνιον

Ένα εκατομμύριο λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο απελευθερώνονται από την τεχνητή λίμνη πάνω από το Γκραντ Κάνιον, στην Αριζόνα, σε ένα εγχείρημα που μιμείται τις φυσικές πλημμύρες που κάποτε ανανέωναν με ιζήματα το οικοσύστημα του φαραγγιού.

Το νερό άρχισε να ξεχύνεται το απόγευμα της Τετάρτης από τέσσερις γιγάντιους ατσάλινους σωλήνες στο φράγμα του ποταμού Κολοράντο που σχηματίζει τη λίμνη Πάουελ στα σύνορα Αριζόνα-Γιούτα.

«Αυτό μας δίνει μια ματιά σε αυτό που κάνει η φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καθώς σκαλίζει το βράχο και δημιουργεί αυτό το υπέροχο φαράγγι» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Ντιρκ Κέμπθορν μόλις τράβηξε το μοχλό που άνοιξε το φράγμα.

Η ροή ήταν τόσο μεγάλη ώστε θα μπορούσε να γεμίσει το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ σε 20 λεπτά, σχολίασε.

Το νερό που θα κυλά μέχρι την Παρασκευή στους ψαμμιτικούς μαιάνδρους του φαραγγιού ανεβάζει τη στάθμη κατά 0,6 έως και 4,5 μέτρα. Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα αφήσει πίσω του αποθέσεις άμμου και ιζημάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι την κατασκευή του φράγματος Glen Canyon το 1963, ο ποταμός Κολοράντο που σκάλισε το Γραντ Κάνιον ήταν ζεστός και λασπώδης, και οι φυσικές ανοιξιάτικες πλημμύρες συσσώρευαν υλικό απαραίτητο για τη χλωρίδα και πανίδα του συστήματος.

Το φράγμα συγκρατεί τώρα το 98% των ιζημάτων και αφήνει το ποτάμι διαυγές και κρύο. Αυτό συν'εβαλε στην εξαφάνιση δύο ειδών ψαριών και σπρώχνει στα όρια δύο ακόμα ήδη.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου Γκραντ Κάνιον προκαλούν τώρα τεχνητές πλημμύρες όποτε υπάρχει αρκετό ίζημα στη λίμνη, περίπου κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα και με την κάθε εποχή των μουσώνων στην Αριζόνα.

Μέχρι σήμερα είχαν γίνει δύο τεχνητές πλημμύρες, το 1996 και το 2004.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

06/03/2008, 18:10:27
Διαβάζοντας τη σκέψη
Σύστημα τομογραφίας «βλέπει» μέσα από τα μάτια του εξεταζόμενου

Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια

«Μπορείς να μαντέψεις ποιο τραπουλόχαρτο κρατάω;». Αμερικανοί νευροεπιστήμονες δηλώνουν ότι μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο ερώτημα. Χάρη σε έναν μαγνητικό τομογράφο, συνδεδεμένο στον υπολογιστή, οι ερευνητές μπορούσαν να μαντέψουν ποια εικόνα κοιτούσε ο εξεταζόμενος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας, μέσω της οποίας απεικονίζεται η αύξηση της ροής του αίματος στις ενεργές περιοχές του εγκεφάλου.

Ο Δρ Τζάκ Γκάλαντ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό για αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα δύο εθελοντών την ώρα που κοιτούσαν 1.750 εικόνες διαφόρων αντικειμένων, όπως άλογα, δέντρα και κτίρια. Οι καταγραφές επέτρεψαν τη δημιουργία ενός μοντέλου των εγκεφαλικών αντιδράσεων που αντιστοιχούσαν σε κάθε εικόνα.

Όταν ο κάθε εθελοντής κλήθηκε στη συνέχεια να κοιτάξει 120 νέες εικόνες, το σύστημα βασίστηκε σε αυτό το μοντέλο για να μαντέψει ποια εικόνα έβλεπε ο εξεταζόμενος εκείνη τη στιγμή.

Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 72% στον ένα εθελοντή, ενώ στον δεύτερο έφτανε το εντυπωσιακό 92%, αναφέρει η ομάδα στο περιοδικό Nature. Αν ο υπολογιστής μάντευε στην τύχη, το ποσοστό αυτό δεν θα ξεπερνούσε το 0,8%.

Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι ο υπολογιστής δεν γνώριζε εκ των προτέρων πώς θα αντιδρούσε ο εγκέφαλος του κάθε εθελοντή σε μια εντελώς νέα εικόνα, όπως συνέβαινε στις περισσότερες αντίστοιχες έρευνες που είχαν δημοσιευτεί ως σήμερα.

«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι με ένα σετ ενός δισεκατομμυρίου εικόνων -περίπου όσες είναι οι εικόνες που περιλαμβάνει ο κατάλογος της Google στο Διαδίκτυο- ο αποκωδικοποιητής θα αναγνώρισε σωστά την εικόνα στο 20% των περιπτώσεων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Γκάλαντ.

Ο ερευνητές εκτιμά ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό εργαλείο για παθήσεις του εγκεφάλου, ή ακόμα και στην ψυχοθεραπεία ή την ανάλυση των ονείρων.

Επισημαίνει πάντως ότι η ερευνητική πρόοδος στο θέμα θα μπορούσε να εγείρει φόβους για παραβίαση των σκέψεών μας, του πιο προσωπικού δεδομένου.

«Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε οποιαδήποτε διαδικασία ανάγνωσης του εγκεφάλου, είτε ακούσια, είτε κρυφά, είτε χωρίς να ενημερωθεί και να δώσει τη συγκατάθεσή του» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

06/03/2008, 18:52:22
Επισημάνθηκαν ανωμαλίες κατά την πτήση διαστημικών σκαφών, θα μπορούσε η αλλαγή της τροχιάς να οφείλεται σε μια μυστηριώδη δύναμη; .

Η ταχύτητα και η κατεύθυνση μερικών διαστημικών σκαφών αλλάζουν μυστηριωδώς καθώς περνούν κοντά στη Γη. Αυτή η ανεξήγητη μετατόπιση της ταχύτητας υπαινίσσεται ότι υπάρχει είτε κάτι που χάνει από τα σημερινά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη διαστημική ναυσιπλοΐα, είτε, ενδεχομένως, κάτι λείπει από τη φυσική που ξέρουμε.

Το Rosetta είναι μεταξύ των σκαφών που τους δόθηκε μια παράξενη ώση στην τροχιά τους μετά από τη Γη

Μια ομάδα από το Jet Propulsion Laboratory της NASA (JPL) ανέλυσε έξι διαστημικές πτήσεις κοντά στη Γη, που έγιναν από 5 διαφορετικά διαστημικά σκάφη μεταξύ του 1990 και 2005. Υπεύθυνοι της αποστολής οργάνωσαν αυτές τις πτήσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η γήινη βαρύτητα ως 'βαρυτική σφεντόνα', στέλνοντας τα διαστημικά σκάφη προς άλλες κατευθύνσεις μέσα στο ηλιακό σύστημα.

Αναμεταδότες πάνω στα σκάφη καθώς και όργανα στο έδαφος χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν τη ταχύτητα τους, καθώς αυτά αφήνουν πίσω τους τη Γη. Στις πέντε από έξι περιπτώσεις που μελετήθηκαν, αυτή η ταχύτητα ήταν ανεξήγητα πιο μεγάλη ή πιο αργή από όσο αναμενόταν μόλις το σκάφος πέρασε το σημείο της πιο στενής προσέγγισης του με τη Γη.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο Physical Review Letters

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στην ταχύτητα ήταν της τάξης λίγων χιλιοστών ανά δευτερόλεπτο: ένα μικροσκοπικό μέρος της τυπικής ταχύτητας των σκαφών που είναι μερικά χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, αλλά αρκετά μεγάλο και πάνω από τα περιθώρια του λάθους για τις μετρήσεις, λέει ο John Anderson, ένας αστρονόμος που τώρα δουλεύει στο JPL, που ήταν επικεφαλής της μελέτης. "Είναι μικρό, αλλά μπορείτε να το δείτε καθαρά στα στοιχεία," συμπλήρωσε.

Παράξενη έλξη

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Anderson έχει επισημάνει μια παράξενη ανωμαλία στην ταχύτητα των διαστημικών σκαφών. Μια προηγούμενη ανάλυση των διαστημικών σκαφών Pioneer 10 και 11, που είναι τώρα μεταξύ των πιο μακρινών αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα, έδειξε ότι και τα δύο φάνηκαν ανεξήγητα να επιταχύνονταν προς το εξωτερικό μέρος του ηλιακού συστήματος. Μερικοί θεωρούν ότι αυτή η "ανωμαλία των Pioneer" ίσως να οφείλεται σε μια μέχρι τώρα άγνωστη πτυχή της βαρύτητας, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στα σκάφη μπορεί να είναι πίσω από το πρόβλημα.

Ο Anderson πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση μεταξύ των νέων πτητικών στοιχείων και της προηγούμενης εργασίας του για τους Pioneer. "Σκέφτομαι ότι συνδέονται," λέει. "Οι ανωμαλίες όπως αυτή δεν συμβαίνουν συχνά."

Οι περισσότεροι όμως είναι δύσπιστοι για το πρόβλημα και πιστεύουν ότι πιθανόν να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, ή σε κάτι άλλο συνηθισμένο που δεν περιλαμβάνεται ακόμα στο μοντέλο.

Χώρος για λάθος

Ο Trevor Morley, μηχανικός της ESA στο Ντάρμσταντ, λέει ότι οι χαμηλές πτήσεις (κοντά στη Γη) υπολογίζονται χρησιμοποιώντας λεπτομερή πρότυπα που πρέπει να ενσωματώνουν πολλά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένου και της έλξης άλλων πλανητών, σχετικιστικά αποτελέσματα (αλλαγές στον χρόνο και στο μήκος για τα αντικείμενα που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός), και την πίεση της ακτινοβολίας του φωτός από τον ήλιο που χτυπά το σκάφος. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε λανθασμένη επεξεργασία των δεδομένων τηλεμετρίας ή μπορεί να οφείλεται σε κάτι που λείπει από τις εξισώσεις.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν την ταχύτητα του σκάφους απαιτεί, επίσης, σύνθετη επεξεργασία για να ερμηνευτούν. Έτσι οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν ένα λάθος, που θάφτηκε βαθιά στη δυναμική ή στη μοντελοποίηση του σήματος", λέει ο Morley.

Ο Morley, που διευθύνει τη ναυσιπλοΐα ενός από τα διαστημικά σκάφη που επηρεάστηκαν - την αποστολή στον κομήτη Rosetta - λέει ότι η ομάδα του ήταν ανήμπορη μέχρι τώρα να βρει την πηγή της αλλαγής της ταχύτητας του σκάφους. "Ξύσαμε τα κεφάλια μας για πολύ καιρό, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι και τόσο υψηλή προτεραιότητα: η μετατόπιση της ταχύτητας ήταν πάρα πολύ μικρή για να απαιτεί μια συνεχής διόρθωση. Είναι απόλυτα μικρή," καταλήγει.
ΠΗΓΗ http://www.physics4u.gr/news/2008/scnews3249.html

06/03/2008, 19:01:52
«Όλα σε ένα» οι τηλεοράσεις του μέλλοντος

Η τάση στις νέες τηλεοράσεις δείχνει προς την υπερβολή, αλλά και τις πολλές νέες λειτουργίες της κατεξοχήν συσκευής οικιακής ψυχαγωγίας

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εταιρείες κατασκευής τηλεοράσεων επιχειρούν να εισάγουν νέες καινοτόμες λειτουργίες στις συσκευές τους, σε μια προσπάθεια να καταστούν περισσότερο χρηστικές, αποτινάσσοντας το χαρακτηριστικό «χαζοκούτι» που ακολουθεί την τηλεόραση από τα πρώτα της βήματα. Παράλληλα, εκτός από νέες λειτουργίες, «το μέγεθος μετράει» όπως φαίνεται για τις τηλεοράσεις, που κερδίζουν σε διαγώνιες ίντσες, μειώνονται σε πάχος και επιδιώκουν να κυριαρχήσουν διακοσμητικά στο χώρο.

Οι Ιάπωνες οδηγούν την κούρσα

Στις μεγάλες εκθέσεις τεχνολογίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, οι τηλεοράσεις παραδοσιακά κερδίζουν μεγάλο μέρος των εντυπώσεων. Στη φετινή Consumer Electronics Show ωστόσο, είχαν την τιμητική τους: Η Panasonic παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό την τηλεόραση-γίγαντα 150 ιντσών, πάχους μόλις τριών χιλιοστών και προβολής υψηλής ευκρίνειας.

Η Mitsubishi από την άλλη παρουσίασε την πρώτη τηλεόραση με χρήση λέιζερ, που αναμένεται να αποτελέσει το μέλλον στις τηλεοράσεις, μετά τις οθόνες υγρών κρυστάλλων και plasma. Η οθόνη που ετοιμάζει η εταιρεία θα μπορεί να αποδώσει 60% περισσότερα χρώματα σε σχέση με τις σημερινές τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, ενώ η λειτουργία της βασίζεται στα τρία λέιζερ που υπάρχουν στο πίσω μέρος της και που μεταφέρουν ολοζώντανες και πολύ καθαρές εικόνες στην οθόνη που, αναμενόμενα, φτάνει τις 65 ίντσες.

Για τη Samsung, την τρίτη μεγάλη ιαπωνική εταιρεία, το βάρος εστιάζεται στην εμπειρία του τηλεθεατή όχι τόσο σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης, όσο με την τρίτη διάσταση που επιδιώκει να ενσωματώσει στις νέες της τηλεοράσεις. Η λειτουργία της στηρίζεται σε λογισμικό που λειτουργεί μέσω υπολογιστή και το οποίο μετατρέπει τις εικόνες σε τρισδιάστατες. Μοναδικό μειονέκτημα, εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, είναι η αναγκαστική χρήση των ειδικών γυαλιών από τους τηλεθεατές.

OLED: Φιλικές στο περιβάλλον, εχθρικές στην τσέπη

Μία ακόμη τεχνολογία που ερευνάται εκτενώς από τη Samsung είναι η κατασκευή οθονών οργανικού φωτός, OLED (Organic Light Emitting Diode). Οι οθόνες αυτές είναι πιο φωτεινές από τις σημερινές LCD, είναι όμως πολύ πιο λεπτές. Η πρώτη τηλεόραση οθόνης OLED κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο από τη Sony, αν και υπολείπεται σε μέγεθος ακόμη και από τις συμβατικές τηλεοράσεις, φτάνοντας τις έντεκα μόλις ίντσες.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των οθονών OLED είναι ότι θεωρούνται πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον, στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο αγοράς για τους ολοένα πιο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους καταναλωτές, αν και το κόστος κατασκευής τους προς το παρόν θεωρείται μάλλον ασύμφορο. Εξαιτίας αυτού, η τιμή της έντεκα ιντσών τηλεόρασης OLED της Sony ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, χωρίς να αναμένεται μείωση στο άμεσο διάστημα. Αν σκεφτεί κανείς ότι Sony και Samsung ενδέχεται να διαθέσουν τηλεοράσεις τεχνολογίας OLED σε διαστάσεις 27 και 31 ιντσών αντίστοιχα, εύκολα διαπιστώνει ότι έχουν πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουν μέχρι να συμπεριληφθούν στις πρώτες προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή.

Internet TV

Η τηλεόραση μέσω Διαδικτύου στο παρελθόν συναντούσε το ανυπέρβλητο εμπόδιο των πεπερασμένων ταχυτήτων πρόσβασης, που ήταν κατά πολύ μικρότερες από τις απαιτούμενες προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια υπηρεσία μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω Ίντερνετ.

Η αύξηση στις ADSL συνδέσεις, αλλά και η απελευθέρωση των ταχυτήτων πρόσβασης, με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνεπάγεται, φέρνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ακόμη πιο κοντά, κάνοντας τις εταιρείες παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών να σχεδιάζουν νέες υπηρεσίες για τους συνδρομητές τους.

Η δυνατότητα προβολής τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω Ίντερνετ, ανοίγει νέους ορίζοντες στη χρήση της συσκευής. Η σύνδεση στο Διαδίκτυο σημαίνει ότι οι τηλεθεατές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον πλούτο του Παγκόσμιο Ιστού μέσα από την τηλεόρασή τους. Ήδη, κάποιες εταιρείες έχουν κατασκευάσει δικές τους πλατφόρμες που συνεργάζονται με τα μοντέλα που κατασκευάζουν, οι οποίες προσφέρουν στον τηλεθεατή τη δυνατότητα πλοήγησης στην ειδική υπηρεσία, από την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα on demand μέχρι και να διαβάσουν ειδήσεις σε συνεργασία με ειδησεογραφικά πρακτορεία και sites.

www.kathimerini.gr

Wolf
07/03/2008, 09:28:44
Επικαλέιται λόγους ασφάλειας
Το αμερικανικό Πεντάγωνο απαγορεύει στην Google την φωτογράφηση στρατοπέδων

Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας απαγόρευσε στην Google να λάβει πανοραμικές φωτογραφίες των στρατοπέδων για να τις εντάξουν στο προγραμμα Google Earth.

Το Πεντάγωνο σε σήμα που απέστειλε σε όλες τις βάσεις και τις στρατιωτικές μονάδες εντός των ΗΠΑ ζητά να μην επιτρέψουν στην Google την λήψη λεπτομερών εικόνων. Ομάδες του Google είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε τουλάχιστον μία βάση.

Μιλώντας στο Associated Press εκπρόσωπος του στρατού αναφέρει ότι η λήψη των εικόνων θα μπορούσε να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες για τις στρατιωτικές μονάδες και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές.

Η Google στην υπηρεσία Google Earth προσφέρει λεπτομερείς χαρτες πόλεων ακόμα και στο επίπεδο των δρόμων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

07/03/2008, 12:05:05
Οι ανθρωπίδες Hobbit ήταν στην πραγματικότητα νάνοι κρετίνοι λένε τώρα επιστήμονες.

Ανθρωπολόγοι πυροδότησαν κι άλλο την διαμάχη γύρω από τους χόμπιτ, που το κρανίο τους βρέθηκε σε μια σπηλιά στο μακρινό νησί Flores της Ινδονησίας πριν τέσσερα χρόνια.

Επιστήμονες αντίθετοι στην προσπάθεια κάποιων να ορίσουν τα χόμπιτ ως ξεχωριστό κλάδο του ανθρώπινου οικογενειακού δένδρου, υποστηρίζουν ότι οι μικροσκοπικοί στο μέγεθος κάτοικοι των σπηλαίων ήταν απλά Homo Sapiens που δεν αναπτύχθηκαν σε μέγεθος, ενώ ήταν νοητικά καθυστερημένοι εξαιτίας της έλλειψης ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη.

Η ονομασία τους Hobbit προέρχεται από ένα λαό σε μυθιστόρημα του Tolkien, ενώ έφταναν μόλις το ένα μέτρο σε ύψος. Θεωρείται δε ότι έζησαν πριν από 18.000 χρόνια στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας.

Η επιστημονική ομάδα από Αυστραλούς και Ινδονήσιους που ανήγγειλε την ανακάλυψη το 2004 τίμησε τους κατοίκους της σπηλιάς με το όνομα Homo floresiensis, ή Άνθρωπος Flores, για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό τους ότι τα hobbits ήταν ένα νέο είδος ανθρώπου.

Οι ίδιοι βασίστηκαν στο γεγονός ότι ο Homo Erectus είχε βρεθεί στη νήσο Φλόρες πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια περίπου.

Εξορισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, οι ανθρωπίδες απέκτησαν μέσω της εξέλιξης μικρό ανάστημα για να αντιμετωπίσουν τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα στο νησί. Τα λίθινα εργαλεία καθώς και τα ζωικά υπολείμματα παρουσίαζαν ότι ήταν ειδικευμένα στο κυνήγι, και τη σφαγή.

Πράγματι, το είδος αυτό ήταν τόσο επιτυχημένο, επιχειρηματολόγησαν οι επιστήμονες, που για πολλά χρόνια οι hobbits έζησαν δίπλα-δίπλα με το Homo Sapiens, τον Έμφρων Άνθρωπο με το μεγάλο κρανίο -- μια ιδέα που υπονοεί ότι τα δύο είδη μπορεί να ήταν κάτι περισσότερο από αγαπημένα ξαδέλφια.

Η συγκεκριμένη θεωρία έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις στην ανθρωπολογία, σε τέτοιο σημείο που έχουν σημειωθεί προστριβές ακόμα και σε θέματα πρόσβασης στο συγκεκριμένο σημείο καθώς και στα ίδια τα υπολείμματα. .

Στην πιο πρόσφατη διαμάχη, αυστραλοί επιστήμονες λένε ότι τα hobbits είναι Homo Sapiens που γεννήθηκαν χωρίς έναν λειτουργικό θυροειδή, μια συνθήκη που τα καταδίκασε να είναι νάνοι κρετίνοι.

Κατά συνέπεια, τα hobbits θα ήταν περιορισμένοι στο μέγεθος καθώς και στις διανοητικές και μηχανικές δεξιότητες, αν και όχι τόσο άσχημα όσο τα άτομα με μικροκεφαλία -- ένας ανώμαλα μικροσκοπικός εγκέφαλος -- ή άλλες νευρολογικές ανικανότητες.

"Ο νάνο-κρετινσμός είναι το αποτέλεσμα της σοβαρής ανεπάρκειας ιωδίου στην εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με διάφορους άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες," εξηγεί ο συντάκτης της ανακοίνωσης Peter Obdendorf του πανεπιστημίου RMIT.

Ο Obdendorf υποστηρίζει ότι οι ανθρωπίδες αυτοί έγιναν κρετίνοι επειδή ζούσαν μακριά από τη θάλασσα - η σπηλιά απέχει 24 χιλιόμετρα από τις ακτές- και η δίαιτά τους δεν περιείχε αρκετό ιώδιο, απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή. Το πρόβλημα επέτειναν διάφορα τοξικά φυτά της περιοχής που χρησιμοποιούνταν ως τροφή και μείωναν περαιτέρω τη διαθεσιμότητα του ιωδίου.

"Οι νάνοι κρετίνοι αυξάνονται μέχρι περίπου ένα μέτρο και τα κόκαλά τους έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά πολύ παρόμοια με αυτά των Flores hobbits.

"Η έρευνά μας προτείνει ότι αυτά τα απολιθώματα δεν είναι ένα νέο είδος, αλλά μάλλον τα υπολείμματα των ανθρώπων που έπασχαν από αυτή την νόσο."

Η μελέτη εστιάζεται σε μια υπερβολικά μικρή υπόφυση μέσα στο κρανίο, μια ανατομική ανωμαλία που παρατηρείται συχνά στον κρετινισμό. Στους σκελετούς των hobbit, αυτή ήταν πολύ μικρή και είναι μια σφραγίδα αυτών των νάνων κρετίνων που το μέγεθος του εγκεφάλου τους είναι κατά προσέγγιση το μισό του κανονικού, λέει ο Obdendorf.

Υπάρχουν δε κι άλλα σημάδια αυτών των νάνων κρετίνων (κακώς αναπτυγμένο πηγούνι κλπ) στα οποία βασίστηκε το στρατόπεδο των επιστημόνων για να τους θεωρήσει ως ξεχωριστό είδος τους Χόμπιτ.

Οι προηγούμενες επιθέσεις στην υπόθεση hobbit είχαν πει ότι οι Χόμπιτ ήταν νάνοι Homo Sapiens, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες πρότειναν ότι ο νανισμός προέκυψε από τη διατροφή κι όχι στην ενδογαμία.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ανεκδοτικά στοιχεία από την τοπική λαογραφία για να υποστηριχτεί ο ισχυρισμός τους, ότι οι τροφές τους περιείχαν λίγο ιώδιο.

Οι άνθρωποι Nage στο κέντρο της νήσου Flores λένε οι ιστορίες των προγόνων που ονομάζονται "gogo ebu" και που έζησαν στις σπηλιές, ήταν κοντοί, πρόχειρα στεγασμένοι, τριχωτοί, κοιλαράδες, ηλίθιοι, που έκλεβαν τα τρόφιμα, δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν και είχαν μια ατελή γλώσσα.

"Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι όλα σύμφωνα με τους νάνους κρετίνους του σημερινού ανθρώπου," λέει η μελέτη.

Ωστόσο οι επιστήμονες που πρότειναν τη θεωρία του νέου είδους εμμένουν στις απόψεις τους και υποστηρίζουν ότι το εκμαγείο που χρησιμοποιήθηκε στη νέα ανάλυση δεν ήταν αρκετά καλής ποιότητας ώστε να εκτιμηθεί με ασφάλεια το μέγεθος της υπόφυσης.

Μέχρι να βρεθεί στην περιοχή και κάποιο άλλο κρανίο του Ανθρώπου της Φλόρες, η επιστημονική διαμάχη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, βασίστηκε σε εκμαγεία του κρανίου.

Οστά που ήταν αιτία τριβών ανάμεσα στους επιστήμονες κατά το παρελθόν

Άτομο PILTDOWN: Τα λίθινα εργαλεία και κρανία ενός προφανούς ατόμου σαν πίθηκος ξεθάφτηκαν από αποθέσεις αμμοχάλικου στην τοποθεσία Piltdown, στο Ανατολικό Σάσσεξ μεταξύ του 1911 και 1915 και αμέσως δηλώθηκαν σαν την "ελλείπουσα σύνδεση" μεταξύ των πίθηκων και των ανθρώπων. Το 1953, μια μελέτη έδειξε ότι τα χειροποίητα αντικείμενα ήταν επιμελημένες παραποιήσεις, ένα μίγμα οστών ανθρώπων και πιθήκων. Μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις για την ανθρώπινη προέλευση πιστοποιήθηκε σαν μια μεγάλη εξαπάτηση.

Άτομο TOUMAI: Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κρανίο έξι έως επτά εκατομμυρίων ετών στο βόρειο Τσαντ το 2002, Η τυπική ονομασία του είναι Sahelanthropus tchadensis. Το πλάσμα αυτό έγινε το παλαιότερο γνωστό μέλος της ανθρώπινης οικογένειας. Άλλοι επιστήμονες όμως το απομάκρυναν αργότερα από την οικογένεια των ανθρώπων ως ανήκοντας σε ένα εξαφανισμένο είδος πίθηκου που δεν περπατούσε σε δύο πόδια, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης οικογένειας. Το περιοδικό Science, εντούτοις, ψήφισε την ανακάλυψη αυτή σαν τη σημαντική ανακάλυψή του έτους 2002.

Άτομο DMANISI: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διάφορα κρανία των πρώτων ανθρώπων που χρονολογούνται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, πλησίον του Dmanisi στη Γεωργία. Τα πλάσματα με μικρό εγκέφαλο άνηκαν σε ένα γνωστό είδος, τον Homo erectus και έγινε συζήτηση πάνω στις πρώιμες ανθρώπινες μεταναστεύσεις. Μια θεωρία θέλει τον Homo erectus να πέθανε και να αντικαταστάθηκε από τον Homo sapiens, μια άλλη θεωρία θέλει τα δύο είδη να διασταυρώθηκαν και οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν όχι απλώς στην Αφρική αλλά σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
ΠΗΓΗ http://www.physics4u.gr/news/2008/scnews3250.html

08/03/2008, 11:01:55
Αντισώματα κατά της πίεσης
Ελπιδοφόρες οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο της υπέρτασης.
Το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση μιας συχνής μορφής υπέρτασης έδωσε καλά αποτελέσματα στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε η ελβετική παρασκευάστρια εταιρεία.

Το εμβόλιο της Cytos Biotechnology ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ορμόνης που ανεβάζει την πίεση του αίματος προκαλώντας συστολή των αγγείων.

Αν και οι γιατροί έχουν ήδη φάρμακα για την καταπολέμηση αυτής της μορφής υπέρτασης, το εμβόλιο θα απάλλασσε τους ασθενείς από την ανάγκη να παίρνουν συστηματικά τα φάρμακά τους και θα τους προφύλασσε από τις παρενέργειες.

Η πρώτη φάση στις δοκιμές του εμβολίου, γνωστού με την ονομασία AngQb, εξέτασε κυρίως την ασφάλεια του σκευάσματος. Οι 72 ασθενείς με μέτρια έως μέτρια υπέρταση που συμμετείχαν στο πείραμα δεν παρουσίασαν σημαντικές ανεπιθύμητες δράσεις.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εκτιμηθεί σε επόμενη φάση, ωστόσο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα αντισώματα περιόρισαν ικανοποιητικά την πρωινή υπέρταση, που ευθύνεται για πολλά εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση Lancet. H έρευνα είναι «ενδιαφέρουα και υποσχόμενη» σχολιάζουν στο ίδιο τεύχος οι ανεξάρτητοι Ελβετοί γιατροί Όλα Σάμουελσον και Χανς Χέρλιτζ.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΗΓΗ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=880278&lngDtrID=252