ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί χρησιμότητας των Θρησκειών ...ο "λόγος"... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περί χρησιμότητας των Θρησκειών ...ο "λόγος"... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

europaios230 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
03/01/2011, 21:53:04

Κάπου -κάποια στιγμή , το ποιός το είπε δεν έχει σημασία , διότι εδώ δεν κοιτάζουμε πρόσωπα αλλα ιδέες- ελέχθη ότι οι Θρησκείες δεν ασχολούνται με υλικά θέματα αλλα με πνευματικά αλλα ωστόσο παρεμβαίνουν στα "υλικά θέματα" και μάλιστα με ιδιαίτερα θυματοποιητικό τρόπο και απειλητικό , λέγοντας ότι "ή θα κάνει αυτό που σου λέμε.." οπότε θα κερδίσεις την αιώνια ζωή "ή θα κάνεις το άλλο και θα πάς στην κόλαση"...κατα τ'αλλα είσαι ελεύθερος να επιλέξεις ... μολονοτι κάνοντας τα αντίθετα απο αυτά που σου "υπαγορεύουμε" θα πάς στην κόλαση....

Δεν προσβλέπουν στην καλλιέργεια του ιδίου του ανθρώπου αλλα στην υπακοή του , στους διαμεσολαβητές με τον θεό...τρομάρα τους..!!!

Αναφέρονται στο "καλό" και αναρρωτιέμαι ακόμα να αντιληφθούν ότι δεν ανακάλυψαν "αυτοί" τον τροχό..???

Μια ακατάσχετη φλυαρία και εγωκεντρισμός τους διακατέχει , αυτούς και τον Θεό τους...τρομάρα του κι'αυτού ... !!!

"Όχι" δεν διακατέχομαι απο συναισθήματα άσχημα γι'αυτούς και για το δόγμα που με έντεχνο τρόπο έχει μιλήσει σε ασυνείδητες ανάγκες και αδυναμίες τους , "πληρώνοντας" εγγενείς διατρήσεις και ανημπόριες τους..."όχι" ... απλά ανησυχώ για την/ις επόμενες μέρες και την δυστυχία που θα εξακολουθήσει να υπάρχει απο την "συναισθηματική καταιγίδα/ες" που επιφέρουν εντός των ανθρώπων και μάλιστα μη διστάζοντας να κατηγορήσουν το ίδιο το δημιούργημα του Θεού τους , αντί να κατηγορησουν "εκείνο-τον-ίδιο-το-θεό -τους"...

Τόση ασυναρτησία εκφέρεται και μάλιστα προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι τάχα 'είμαστε σχιζοφρενείς' αλλα και σατανισμένοι ή παγανιστές ακόμα και ανθέλληνες...τόση είναι η μανία απο την οποία διακατέχονται , που μπροστά στον Θεό τους δεν θα υπολόγιζαν οτιδήποτε ακόμα και την ανθρώπινη ύπαρξη , αρκεί να έχουν την σύμφωνη γνώμη-επικύρωση του Θεού τους..!!!

Αρνούνται να δούν την αλήθεια -καταραμένοι υπολογιστές και κινητά και κάρτες- και για οτιδήποτε επισυμβαίνει εντός των ανθρώπων ένας είναι ο λόγος και η αιτία "Η απομάκρυνση απο τον Θεό"...

Μπορεί μια κοινωνία λοιπόν να πάει μπροστά και να βελτιωθεί..???
Μπορούμε να αφήνουμε τις Θρησκείες να αναλαμβάνουν την ζωή μας και να μας καθοδηγούν , εκχωρώντας κάθε δικό μας δικαίωμα αλλα και ευθύνη...καθιστώντας μας -τελικώς-απλώς παρατηρητές της ιδίας της ζωής μας..και μείς αυτούς "τοποτηρητές" της ζωής μας???

Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι δεν οφείλουν να προσβλέψουν στον εαυτό τους και στον νού τους -άραγε γιατί τους εδόθη??" για να βελτιώσουν τις καθημερινές συνδιαλλέξεις και επικοινωνία τους με τους υπολοίπους συνανθρώπους τους , προσβλέποντας δια μέσου αυτού να ατενίσουν αισιοδοξότερα την ζωή και το μέλλον τους???

Ο Ψυχολογικός βιασμός δεν αρχίζει απο την πρώιμη παιδική ηλικία , όπου κάθε μικρό παιδάκι είναι εκ των πραγμάτων ανίκανο να αξιολογήσει κάθε προσταγή ή γεγονός..???

Αυτή τεράστια συλλογή καταγραφών , δεν καταγράφηκαν απευθείας και χωρίς καν την δυνατότητα εξέτασης τως ορθοτητοτήτων τους???

Πόση ελευθερία έχει το κάθε παιδί σε τούτο τον πλανήτη να επιλέξει ελεύθερα , αλήθεια ???

Θα πω τούτο τελειώνοντας "αν οι καλοί άνθρωποι που είναι και αξιοπρεπείς άνθρωποι και οι οποίοι καθημερινά μοχθούν για την καλλιέργειά τους και την ανακάλυψη των δυνάμεων που κρύβονται εντός τους αλλα και το αδύναμο μέρος του εαυτού τους...και οι οποίοι δια βίου φροντίζουν να μη κάνουν κακό και να μην αδικούν τον/ους απέναντί τους , προσφέροντας το όμορφο εαυτό τους στους γύρω τους , δεν αρκεί για τον θεό -τους- αλλα απαιτεί και την λατρεία του...ΤΟΤΕ δεν είναι Θεός αλλα κάτι άλλο και που δεν θέλω αυτή την στιγμή να προσδιορίσω.."

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
04/01/2011, 02:06:55
Νικομαχος
Διαβασα πολυ προσεκτικα οτι ειπες.Πολλες φορες.
Δεν βρισκω συχνα την ευκαιρια για τετοιες συζητησεις.
Δεν βρισκω ανθρωπους για τετοιες συζητησεις.

Οχι μονο καταλαβα τι λες,αλλα μπηκα μεσα τον ΠΛΑΤΩΝΑ,απο την γραφη του και καταλαβα και αυτα που δεν λες.

Θα ξεκινησω απο μια προταση που εγραψες και ειναι ολα τα λεφτα.

-------------------------------------------------------------------
Οι προεκτασεις και οι φυγες του νου μπορουν να δημιουργησουν οτι θελεις.
--------------------------------------------------------------------

Και τελος,ξεχωριζω,οπως και εσυ ποια πρεπει να αναλυει ο νους και ποια πρεπει να προσπερναει.
Και φιλε ΠΛΑΤΩΝΑ,αυτα που βλεπει και κατανοει,ο νους,δεν μπορεις να τα γραψεις,εδω σε ενα φορουμ.Ενας,δυο θα σε καταλαβουν και 98 θα σου υποδειξουν τον ψυχιατρο.

..................

Φίλε Νικομαχε, απευθυνόμαστε σε εκείνο το 2%, που δεν θα μας υποδειξει τον ψυχιατρο, αν και μου φενεσαι αρκετά αισιόδοξος. 

Ο νους, θα στο γράψω όπως το βλέπω, ξεχνοντας τι γράφουν οι ειδήμονες και σπεσιαλιστ, μιας και στην εσωτερική μα και φυλοσοφικη προσπάθεια, αποδιδονται αρκετα διαφορετικές εκδοχές. Νους, νους/ψυχη κλπ κλπ

ΚΑΤ αρχας να αναγνωρισουμε οτι ειναι κατι αξιο θαυμασμου, για οτι δημιουργει. (φυσικα οχι παντα) 

Γνωριζουμε τη λειτουργια του σε  ένα επιφανειακό μέρος, σε μικρά μέρη θα έλεγα, και όχι πάντα. 

Η κυρία λειτουργία του, αναγνωρίζεται σαν σκέψη. 

Έτσι βλέπω το νου, το σύνολο του χρόνου της εμπειρίας της μνήμης, (σε γενικές γραμμές) και όχι μόνο.

Τι άλλο?

Αυτη είναι η επιφανεία. Τα επιφανειακα μέρη του, και εύλογη ερώτηση είναι, 

υπάρχει κάτι  βαθύτερα.?

Φυσικά και υπάρχει, παμπολες κινήσεις, που διαμορφώνουν συνεχώς την επιφάνεια, 

που με τη σειρά της, κανονίζει τη συμπεριφορά μας. 

Αυτο το μέρος, το βαθύτερο, στους περισσότερους είναι αγνωστο. 

Έχουμε λοιπόν μια κίνηση που γνωρίζουμε και μια που δεν γνωρίζουμε, και να πως αυτές οι δυο κινήσεις δημιουργουν δυαδικοτητα και σύγκρουση. 

Απλο και κατανοητό, 
το γνωστο λέει δεν πρέπει, το αγνωστο πρέπει.
Το γνωστο λέει, μου αρέσει η κοπελια, 
το αγνωστο μην πας, δεν θα τα καταφέρεις.

Τώρα για να καταλάβουμε τι ακριβώς γινεται, 
προσπαθούμε με κάτι που είναι μερικο, ένα μέρος του νου, (η επιφανει που είναι μερος/μέρη) να προσεγγίσουμε το όλο.

Είναι σαν μια μικρή πισσινα, να θέλει να χωρέσει τον ωκεανό.

Ο νους λοιπόν προσπαθει να μαζέψει τα κομμάτια του, και προς στιγμη εχει μια πισσινα 
Και τον αγνωστο ωκεανό, 
και αυτη η πισσινα Νικομαχε, είναι όπως έγραψα, χρόνος, εμπειρία μνήμη. 
Αυτός ο νους, είναι αποτέλεσμα τους.

Τώρα, μιας και γράφουμε πραγματα για λίγους, (αφήνουμε ήσυχους τους χριστιανούς και  γενικά τη θεολογία) 

Ας θέσουμε καλλίτερα την ερώτηση.

Γιατί λειτουργούμε κομματιαστα? 

Είναι απλό.
Γιατί η πισσινα, δεν είναι ωκεανός!

Έτσι παρ όλη μας την προσπάθεια, να εναρμονησουμε τα κομμάτια, Το πολυ να φτιάξουμε ένα καλο νου, ένα Άγιο νου, μια μεγάλη πισσινα, μα όχι ωκεανό.

Σε ρωτώ λοιπόν Νικομαχε, 

Αφού διακρινεις πως ο νους προσπαθει να ζήσει ευτυχισμένα στην πισσινα που δημιούργησε, και δεν τα καταφέρνει, τι θα έκανες αν το καταλάβενες.? 

Και να διάβαζες όσα μας υπέδειξε ο φίλος τρελλαντωνης που ευχαριστούμε, δεν θα μου έλεγες, ρε Πλάτωνα, στην πισσινα είναι και αυτα. Άντε να γίνει 100μετρα, τι κάνουμε με τον ωκεανό? 

ότι υπάρχει στην πισσινα είναι γνωστο, φτιάχμενο στο χρόνο.

Έτσι Νικομαχε, και λοιποι φιλοι, (δοκτορ γιατι εφυγες) 
σκεφτόμαι να εξετάσουμε στη συνεχεία την δυνατότητα για μια βαθεια αλλαγή, που δεν είναι θέμα θέλησης, (αυτη ανήκει στα κομμάτια) 
όπως δεν είναι και θέμα χρόνου, (είπαμε πως ο γνωστός νους, είναι χρόνος) 

Γιατι έχω την εντύπωση πως το 2% με ότι έγραψα θα μειωθεί ακόμα.?

Τι λετε, να δοκιμάσουμε?

trelantonisΜέλος
04/01/2011, 11:35:15

Πλάτωνα,

Καταρχήν όποιες λέξεις και όρους και αν χρησιμοποιήσουμε βάζουν πάντα όρια, οριοθετούν την διαδικασία του αντιλαμβάνεσθαι αυτών περί του γίγνεσθαι και του υπάρχειν.
Ετσι προκύπτει διαχωρισμός του μερικού απο το όλο, του ειδικού απο το γενικό, του αντιληπτού απο το μη αντιληπτό, του υπαρκτού απο το ανύπαρκτο.

Μια πρώτη σκέψη θα διατυπώσω.
Αυτός ο ωκεανός είναι ασύλληπτα απέραντος και δυναμικός δηλαδή είναι αέναα εξελισσόμενος, ανατροφοδοτούμενος, διευρυνόμενος.
Περιέχει τα πάντα άπαντα.
Ολες τις εμπειρίες, συναισθήματα, σκέψεις, διανοήσεις, εντυπώσεις, σκεπτομορφές κ.τ.λ κ.τ.λ απο όλες τις οντότητες που είναι κομμάτια του των όσων έχουν συμβεί, των όσων συμβαίνουν πάντα στο τώρα (και το τώρα μια λέξη είναι), των όσων θα συμβούν και των όσων δεν έχουν συμβεί και θα μπορούσαν δυνητικά να συμβούν για κάθε ένα απο τα κομμάτια του ξεχωριστά και για όλα πεπλεγμένα, συγκερασμένα, συσχετισμένα μαζί και σε όλες τις πιθανές και απίθανες αλληλεπιδράσεις τους.
Ο ωκεανός αυτός αποτελείται απο όλες μαζί τις εκδηλούμενες και μη εκδηλούμενες δυναμικά εξελισσόμενες πραγματικότητες των μερικών του στοιχείων ξεχωριστά αλλά και ενιαία είτε στο γενικό του σύνολο είτε ανά επιμέρους συνδυασμό των μερών του.

Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός αλλά αυτό που προτείνω για αρχή είναι ότι οι όροι και οι λέξεις βάζουν όρια στη σκέψη. Η υπέρβαση των λέξεων και των σκέψεων οδηγούν στην διεύρυνση της αντίληψης, μπορούν να οδηγήσουν τη μερική σκέψη σε αντίληψη του εκδηλωμένου και του ανεκδήλωτου, του υπαρκτού και του ανύπαρκτου, του πιθανού και του απίθανου, όλων αυτών που περικλείονται και συναποτελούν αυτόν τον δυναμικό και αχανή ωκεανό.

Το καφέ της χαράς, της αγάπης, της ζωής!

04/01/2011, 11:59:55
Φίλε ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Βρίσκω βεβαίως τη συζήτησή σου με τον Νικόμαχο πολύ ενδιαφέρουσα αλλά αποχώρησα από το θέμα γιατί οσφρίστηκα την επέλαση ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατών. Και επειδή δεν έχω μάθει να ζω στον φόβο και ούτε ανήκω στην αντιτρομοκρατική, είπα καλύτερα να φύγω πριν αρχίσουν να πέφτουν μπουμπουνητά και πιστολίδια.

Συν τούτο, δεν ήθελα να ξεφύγω από το point του θέματος. Προτείνω, ξανά, να συνεχιστεί η κουβέντα εδώ, στο δικό σου θέμα Πλάτωνα:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=325

όπου έχω θέσει και κάποιες ερωτήσεις για παν ενδιαφερόμενο.

(Η αράχνη πλέκει το υφαντό της και κρύβεται μεσ' τη σιωπή, αλλά πριν καν το θύμα πιάσει, στο δίχτυ της μέσα θα πνιγεί)

04/01/2011, 12:23:02
quote:

Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός αλλά αυτό που προτείνω για αρχή είναι ότι οι όροι και οι λέξεις βάζουν όρια στη σκέψη.

Η υπέρβαση των λέξεων και των σκέψεων οδηγούν στην διεύρυνση της αντίληψης, μπορούν να οδηγήσουν τη μερική σκέψη σε αντίληψη του εκδηλωμένου και του ανεκδήλωτου, του υπαρκτού και του ανύπαρκτου, του πιθανού και του απίθανου, όλων αυτών που περικλείονται και συναποτελούν αυτόν τον δυναμικό και αχανή ωκεανό.
[/font=Arial]

Kαλή σου μέρα φίλε μου...ιδιαίτερη η σκέψη σου , προσπαθεί να δείξει έναν "άλλο δρόμο" μη συμβατό με τους κοινωνικούς όρους -που όντως περιορίζουν- και σκεπτομορφές που αποτελούν παράγωγα αυτών των κοινωνικών όρων...

Τον τρόπο που υποδεικνύεις δεν αντιλαμβάνομαι όμως...αναρρωτιέμαι δε , για να επιτευχθεί αυτό που λές , με ποιό εργαλείο θα το επιχειρήσουμε , έχουμε π.χ κάτι περισσότερο προς διάθεση για την οποιαδήποτε διερεύνηση , εκτός του νου-σκέψης-αντίληψής μας...???

Θα μ'ενδιέφερε να σ'ακούσω ...

Φιλικά "Εαρινός"...

Edited by - Εαρινός on 04/01/2011 12:26:56

trelantonisΜέλος
04/01/2011, 13:22:03

quote:
Εαρινός
Kαλή σου μέρα φίλε μου...ιδιαίτερη η σκέψη σου , προσπαθεί να δείξει έναν "άλλο δρόμο" μη συμβατό με τους κοινωνικούς όρους -που όντως περιορίζουν- και σκεπτομορφές που αποτελούν παράγωγα αυτών των κοινωνικών όρων...

Καλημέρα φίλε Εαρινέ,
Μου επιτρέπεις να κάνω μια διόρθωση-διευκρίνηση στα λεγόμενα σου προς αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων.
Εσύ αναφέρεις για άλλο δρόμο ασύμβατο με τους κοινωνικούς όρους και τις σκεπτομορφές-παράγωγα όρων της κοινωνίας. Όχι εγώ.

Δεν ανέφερα, ούτε υπεννόησα επουδενί κάτι τέτοιο.
Τα λεγόμενα μου που προσπάθησαν να αγγίξουν μια υπερβατική περιγραφή του υπερκόσμιου ωκεανού του Νού (Συμπαντικού Νού, Όλου Νού, όπως θες πες το) επί των προβληματισμών του Πλάτωνα, είναι λόγος σύνθεσης, ένωσης, συνύπαρξης, συνεξέλιξης του ατομικού γίγνεσθαι, του συλλογικού γίγνεσθαι μέσα στην κοινωνία και στις δομές της και του υπερκόσμιου γίγνεσθαι.
Δεν είναι λόγος ασύμβατος στην κοινωνία, συνυπάρχει μέσα στην κοινωνία, δεν έρχεται σε αντίθεση μ' αυτήν, δεν είναι απέναντι της.
Συνεξελίσσεται μαζί της και μέσα απ' αυτήν.

quote:
Εαρινός
με ποιό εργαλείο θα το επιχειρήσουμε , έχουμε π.χ κάτι περισσότερο προς διάθεση για την οποιαδήποτε διερεύνηση , εκτός του νου-σκέψης-αντίληψής μας...???

Ανέφερα εγώ για εργαλείο εκτός του νου-σκέψης-αντίληψής μας...?!!!
Το αντίθετο μάλισατα και θα σε παρακαλούσα να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο μου στην προηγούμενη σελίδα.
Η υπέρβαση των λέξεων και των σκέψεων που αναφέρω έρχεται πάλι μέσα απο τον ίδιο τον Νού(Ύπαρξη, Θεό, όπως θες πες το), όχι έξω απο αυτόν.
Δεν υπάρχει το έξω απο αυτόν.
Δεν έχει νόημα η φράση, είναι σαν να με ρωτάς αν ο αριθμός 5 είναι έγγαμος ή άγαμος, αν το γράμμα Α είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο.
Αλλωστε τίποτα δεν υφίσταται έξω απο αυτόν.

Και αυτό το παράδειγμα εντός του είναι.
Κάτι το οποίο το υπέδειξε και ο Χριστός στην Χριστιανική Θρησκεία με το λόγο του και τη Διδασκαλία του.

Εμείς τον τροφοδοτούμε με όλες τις εμπερίες μας, τα αισθήματα μας, τις σκέψεις μας, τις διανοήσεις, μας, τις σκεπτομορφές μας, κ.τ.λ κ.τ.λ και εκείνος με την σειρά του μας επανατροφοδοτεί.
Μόνο που εμείς είμαστε ένα μέρος του και εκείνος είναι το Όλο.
Εχει αυτό το αέναο δυναμικό στοιχείο εξέλιξης και διεύρυνσης και παράλληλης συνύπαρξης των πάντων των εκδηλούμενων και των ανεκδήλωτων, όπως έγραψα πιο πριν.
Περιέχει και την σαφήνεια και την ασάφεια, τα περιέχει όλα.

Edited by - trelantonis on 04/01/2011 13:23:55

Edited by - trelantonis on 04/01/2011 13:32:31

Edited by - trelantonis on 04/01/2011 14:18:26

04/01/2011, 13:25:31
Φιλε ΠΛΑΤΩΝΑ καλημερα.

Καταλαβαινω,οτι γραφεις,οπως το βλεπεις,μεσα απο την γνωση,το ξυπνημα,της απομονωσης.
Ξερω ποσο δυσκολη ειναι η επιστροφη,στον συνηθισμενο κοσμο,στην εργασια,στην οικογενεια,στην κοινωνια.

Ξερω,επισης,οτι λειτουργει σαν ναρκωτικο.Εξαρτηση.
Θελεις να απομονωνεσαι,σε τακτα διαστηματα και να γυριζεις εκει,στο μεγαλειο της νοητικης ορασης και σκεψης.

Πολυ σωστη,η παρομοιωση σου,για την πισινα και τον ωκεανο.Μου αρεσε και πανω σε αυτην θα αναλυσω κι εγω τις σκεψεις μου.

Στην πισινα,λοιπον,ο επιφανειακος νους,στον ωκεανο ο βαθυς νους.

Τελεια η αναφορα σου στην δυαδικοτητα του νου.Τον επιφανειακο και τον βαθυτερο.

Δυαδικοτητα,ο μικρος και απειρος σχετικα, επιφανειακος και ο πολυπειρος,παντογνωστης,κυριαρχος,μεγαλος βαθυς νους.

Οπως,λες,δεν γνωριζουμε την κινηση του βαθυ νου,αλλα πιστευω,οτι για την ωρα,αρκει η γνωση και μονο,της υπαρξης του.

Αυτο απο μονο του σε κανει να νοιωθεις,δεος και συναμα κεντριζει,το
ερευνητικο ενδιαφερον σου,σε κανει να βιαζεσαι να βγεις απο την πισινα και να πλευσεις,ελευθερος πια,στον ωκεανο.

Να γινεις ενα ΠΑΛΙ με τον γερο-Νου.

Οταν το γνωστο,επιφανειακο κομματι του νου,μας λεει πρεπει να κανεις,αυτο,εκεινο,το αλλο,και το αγνωστο βαθυ,λεει οχι,εμεις τι πρεπει να κανουμε?
Ποια προτροπη να ακολουθησουμε?
Της επιφανειας η του βαθους?

Ακριβως σε αυτο το σημειο,βρισκεται ο βαθμος της εξελιξης της συνειδητης υπαρξης μας.Το σταυροδρομι της Αρετης και της Κακιας.
Του σωστου και του λαθους.
Της επιλογης και της παρορμητικοτητας.
Μπορουμε να τα ξεχωρισουμε?

Προτιμαμε να περναμε καλα στην πισινα και ακουμε τον επιφανειακο νου?
Παραβλεπουμε την καλοπεραση και σκεπτομαστε τον στοχο μας,που ειναι ο ωκεανος και ακουμε το οχι του βαθυ νου?

Ομως εδω,φιλε ΠΛΑΤΩΝΑ,ακομη και εμεις,που ξερουμε καλα για τι μιλαμε,
κανουμε αρκετες φορες την λαθος επιλογη και προτιμαμε την πισινα.

Εξαναγκασμος,τις περισσοτερες φορες,υλικη εξαρτηση τις λιγες.
Οικογενεια,εργασια,παιδια μικρα-μεγαλα,μας χρειαζονται.
Και εμεις,εκει,αδυναμοι να ακουσουμε τον βαθυ νου.

Ξερουμε οτι αν τον ακουσουμε,πρεπει να εγκαταλειψουμε,τα παντα απαντα
και δρομο για την σπηλια.

--------------------------------------------------------------------
Ετσι παρ ολη την προσπαθεια να εναρμονισουμε τα κομματια,το πολυ να
φτιαξουμε ενα καλο νου,εναν Αγιο,μια μεγαλη πισινα,οχι ωκεανο.
-------------------------------------------------------------------

Ακριβως.Μεχρι εκει μπορουμε να παμε και θα ειμαστε και δεσμιοι της πισινας.
Γιατι οταν φθασαμε στο σημειο να κατανοησουμε,μεσα μας,τα προλεχθεντα
ειχαμε,ηδη,δημιουργησει υποχρεωσεις.
Παντως και η προσπαθεια να μαζεψουμε τα κομματια και να φτιαξουμε την πισινα,αλλος μικρη,αλλος μεγαλη,ειναι τεραστιο αλμα.
Απιστευτα τεραστιο.

Διαβασα το μηνυμα του φιλου trelantonis και πιστευω οτι εχει προσεγγισει αρκετα τις θεσεις που αναφερονται εδω.
Θελω να προσθεσω,οτι για τον ωκεανο που λεει ο φιλος trelantonis τα παντα που βρισκονται εκει,δεν επιπλεουν ανεξελεγκτα,αλλα βρισκονται,
υπο την κυριαρχια του.Ο ωκεανος-βαθυς νους,τα ελεγχει απολυτα.Κομματια απο αυτα με τις κινησεις του,τα κανει προσιτα σε μας
μεσω του επιφανειακου μας νου.

Αυτα για τωρα φιλε ΠΛΑΤΩΝΑ και για το ερωτημα σου,ποσο θα μεινει απο το 2% δυσκολη απαντηση.
Πιστευω οτι υπαρχουν στο φορουμ ατομα ικανα να λαβουν μερος και να εκθεσουν αποψεις για αυτα που λεμε,αρκει να παραμερισουν την δοτη επιστημονικη τους καταρτιση,οπως καναμε και εμεις.Να σκεφθουν οπως προτρεπεις στη αρχη του μηνυματος σου.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Σουρης.

04/01/2011, 13:28:07
quote:
Φίλε ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Βρίσκω βεβαίως τη συζήτησή σου με τον Νικόμαχο πολύ ενδιαφέρουσα αλλά αποχώρησα από το θέμα γιατί οσφρίστηκα την επέλαση ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατών. Και επειδή δεν έχω μάθει να ζω στον φόβο και ούτε ανήκω στην αντιτρομοκρατική, είπα καλύτερα να φύγω πριν αρχίσουν να πέφτουν μπουμπουνητά και πιστολίδια.

Συν τούτο, δεν ήθελα να ξεφύγω από το point του θέματος. Προτείνω, ξανά, να συνεχιστεί η κουβέντα εδώ, στο δικό σου θέμα Πλάτωνα:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=325

όπου έχω θέσει και κάποιες ερωτήσεις για παν ενδιαφερόμενο.

(Φίλε ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ θα σχολιάσω το άνωθεν μήνυμά σου στο αναφερόμενο φόρουμ)

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 04/01/2011 13:51:50

04/01/2011, 13:39:59
quote:

Πλάτωνα,

Καταρχήν όποιες λέξεις και όρους και αν χρησιμοποιήσουμε βάζουν πάντα όρια......

... οριοθετούν την διαδικασία του αντιλαμβάνεσθαι αυτών περί του γίγνεσθαι και του υπάρχειν.

Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός αλλά αυτό που προτείνω για αρχή είναι ότι οι όροι και οι λέξεις βάζουν όρια στη σκέψη.

Η υπέρβαση των λέξεων και των σκέψεων οδηγούν στην διεύρυνση της αντίληψης, μπορούν να οδηγήσουν τη μερική σκέψη σε αντίληψη του εκδηλωμένου και του ανεκδήλωτου, του υπαρκτού και του ανύπαρκτου, του πιθανού και του απίθανου, όλων αυτών που περικλείονται και συναποτελούν αυτόν τον δυναμικό και αχανή ωκεανό.

Aπλά "ως έτσι" ανέγνωσα τα ανωτέρω κατατεθέντα φίλε μου και θέλησα να γίνουν διευκρινήσεις επ'αυτών...

Οι λέξεις και οι όροι -όπως αναφέρεις- βάζουν -θέτουν- όρια...που σημαίνει -συνεχίζοντας το σκεπτικό σου- περιορίζουν την αντίληψή μας..

Έτσι το ανέγνωσα...

Αν όντως είναι έτσι , τότε συνάγεται εξ'αυτού το συμπέρασμα , ότι δεν θα πρέπει να υποκειμενικοποιείται η σκέψη μας επι κοινωνικών όρων-λέξεων -σωστά κατα την άποψή μου- που περιορίζουν την "ευρύτητα" της πραγματικότητας και την αλλοιώνουν ... και κάνουν διακριτή την διαφορά , ανάμεσα στο "πραγματικό" εντός μας και στην "πραγματικότητα"...

trelantonisΜέλος
04/01/2011, 14:30:32

Νομίζω πως έχω ήδη απαντήσει όταν έκανα τις διευκρινήσεις και τις επεξηγήσεις.
Σε παρακαλώ διάβασε τες, ειδικά το κομμάτι μετά το δεύτερο quote, όπου έχω προσθέσει κάποια σχόλια ακόμα και έχω υπογραμμίσει ορισμένα απ' αυτά για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.

Επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι:

quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
Διαβασα το μηνυμα του φιλου trelantonis και πιστευω οτι εχει προσεγγισει αρκετα τις θεσεις που αναφερονται εδω.
Θελω να προσθεσω,οτι για τον ωκεανο που λεει ο φιλος trelantonis τα παντα που βρισκονται εκει,δεν επιπλεουν ανεξελεγκτα,αλλα βρισκονται, υπο την κυριαρχια του.Ο ωκεανος-βαθυς νους,τα ελεγχει απολυτα.
Κομματια απο αυτα με τις κινησεις του,τα κανει προσιτα σε μας μεσω του επιφανειακου μας νου.

Υπάρχει και αυτή η παράμετρος που επισημαίνει ο ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ και είναι απο τις πιο θεμελιώδεις.

Edited by - trelantonis on 04/01/2011 14:32:21

Edited by - trelantonis on 04/01/2011 14:37:47