- Ελένη Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ (1831 - 1891) - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
'Ηταν 8 Μαϊου του 1891 και απο τότε έως ακόμα και σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο εορτάζεται αυτή τη μέρα η επέτειος του Θανάτου της. Η μέρα αυτή ονομάζεται "Μέρα εορτής του Λευκού Λωτού". 'Ελαβε την ονομασία της η μέρα αυτή, χάριν του πανέμορφου φυτού, αλλά συνάμα και απόκρυφου συμβόλου. Ας δούμε όμως πώς έλαβε την ονομασία της...
Ο ΛΕΥΚΟΣ ΛΩΤΟΣ, με τη ρίζα του φτάνει μέσα στη Γη, με το στέλεχός του βρίσκεται μέσα στο Νερό, με το άνθος του είναι στον Αέρα και με το κίτρινο χρώμα στο ΚΕΝΤΡΟ του ανθού του, των σπερμάτων του μας δείχνει το Φως! Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια πλήρη συμβολική απεικόνιση των ΤΕΣΣΑΡΩΝ στοιχείων της Θείας Φύσης,
Τον Λωτό τον ανέφερα όμως και ως "απόκρυφο σύμβολο", να γιατί.
Γιατί θεωρείται επίσης και σύμβολο της ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΕΩΣ. Αυτό γιατί μέσο του ΑΕΡΑ μεταφέρεται το σπέρμα του, μέσο του ΝΕΡΟΥ φτάνει στη ΓΗ για να φτιάξει τις ρίζες του. Στη ΓΗ με την επίδραση του φωτός (ΠΥΡ) αναγεννάτε με σκοπό να τρέξει μια αντίθετη φορά συνεχών εμφανίσεων και μεταμορφώσεων όπως και ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ, σύμφωνα με τον Θείο Νόμο της Εξελίξεως που στο ανθρώπινο βασίλειο αποκαλείτε ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ.
Ας δούμε με μιά γρήγορη ματιά τη ζωή της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ.
Η Ε.Π.Μπ. γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1831 στο Αικατερινοσλάβ, μια πόλη στα νότια της Ρωσίας που ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Δνείπερου.
Πατέρας της ήταν ο Πέτρος φόν Χάαν, στρατηγός του Ρωσικού στρατού και μητέρα της ήταν η 'Ελενα Αντρέϊγεφ ντε Φαντάγιεφ
κόρη πριγκίπισσας που έφτανε μέχρι το θεμελιωτή του Ρωσικού θρόνου, του πρίγκιπα Ρούρικ
Η μικρή όμως Ε.Π.Μπ. δεν έμελλε να γνωρίσει την μητρική φροντίδα, σε ηλικία μόλις 11 ετών έχασε τη μητέρα της και έτσι την φροντίδα της την ανέλαβε η γιαγιά της και ο παππούς της, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της πόλης Σαρατόβ.
Από την πρώτη παιδική ηλικία έδειχνε ότι κάτι σημαντικό είχε να κάνει ως έργο. Οι "παράξενες ιστορίες" που γέμισαν τη ζωή της, ξεκίνησαν από την βρεφική σχεδόν ηλικία!
Σε ηλικία 4 ετών, έβλεπε τις "ρουσσάλκας" (νεράιδες) μέσα σε κάθε δέντρο της όχθης του Δνείπερου.
Είχε μια καταπληκτική έφεση στις γλώσσες (από νωρίς έμαθε και μίλαγε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, αρχαία Ελληνικά, Σανσκριτικά, Αραβικά, Εβραϊκά), έπαιζε καταπληκτικό πιάνο και βιολί αλλά της άρεσε υπερβολικά και η ζωή στη φύση. Από τα 11 έως τα 17, η Ε.Π.Μπ. έμεινε κοντά στους παππούδες της. Στην ηλικία των 11 ετών και για έναν ολόκληρο χρόνο ήταν υπνοβάτης. Είχε οράματα που έβλεπε μέσα σε αυτά δύο τεράστια μάτια να την παρακολουθούν, προσέχοντάς την!!!
Δεσποινίς πλέον είχε το έμφυτο χάρισμα να υλοποιεί και να αποϋλοποιεί αντικείμενα, να προλέγει διάφορα περιστατικά, ατυχήματα τα οποία όταν αυτά γινόταν πραγματικότητα, όλα τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι τρόμαζαν !!! Δε θα ήταν υπερβολή να τηχαρακτηρίσουμε
"τον τρόμο και το φόβο της οικογένειας της".
'Ολα αυτά, μαζί και με τον χαρακτήρας της (η ελευθερία του πνεύματος που είχε), ανάγκασε τον πατέρα της να την παντρέψει πολύ νωρίς. Το έκανε μόλις έφτασε σε ηλικία 17 ετών. Ο σύζυγος της Ε.Π.Μπ. θα ήταν εκείνος που με το όνομά του έμελλε να γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. 'Ηταν ένας άνδρας που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν παππούς της σε σχέση με τη δική της ηλικία. Ονομαζόταν Νικηφόρος Μπλαβάτσκυ, απόστρατος στρατηγός του Ρωσικού στρατού και διοικητής, κυβερνήτης της επαρχίας Εριβάν.
Ο γάμος αυτός ήταν από τη μεριά της οικογενείας της Ε.Π.Μπ μια προσπάθεια του να γίνει η κόρη τους μια "κυρία".
Μετά από 3 μήνες έγγαμου βίου, η Ε.Π.Μπ. μια νύκτα το έσκασε και ξεκίνησε μια περιπλάνηση συλλέγοντας ταξιδιωτικές εμπειρίες. Η περιπλάνηση αυτή κράτησε μια ολόκληρη ζωή!!! Φεύγοντας άφησε ένα γράμμα στον σύζυγό της εξηγώντας του τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή τη σκανδαλώδη πράξη (ειδικά για εκείνη την εποχή). Τον παρακάλεσε επίσης εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το επώνυμό του, το οποίο για την ίδια θα ήταν μεγάλη τιμή. Φυσικά ο πραγματικά ΚΥΡΙΟΣ Μπλαβάτσκυ δεν της το αρνήθηκε!!! Της διεμήνυσε μάλιστα ότι για ότι έξοδα ήθελε, εκείνος θα της τα κάλυπτε, αρκεί να ήταν η ίδια καλά.
Από τότε λοιπόν ξεκίνησε να ταξιδεύει και να συλλέγει ΓΝΩΣΗ από κάθε μέρος που επισκεπτόταν.
Αν δεν κάνω λάθος, γύρισε ολόκληρο τον κόσμο ΕΠΤΑ φορές. Για φανταστείτε... εκέινη την εποχή, ΕΠΤΑ φορές!!!! Ούτε σήμερα δεν μπορούν οι περισότεροι να το καταφέρουν...
Στις 17 Νοεμβρίου του 1875 στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Χένρυ Στίλ 'Ολκοττ, τον Γουίλιαμ Κουάν Τζάτζ και μερικούς άλλους, ίδρυσε την
Ο Σκοπός της Θεοσοφικής Εταιρίας ήταν:
1ον Ο σχηματισμός ενός πυρήνα μίας Παγκόσμιας Αδελφότητας της Ανθρωπότητας χωρίς τη διάκριση της Φυλής, της Πίστεως, του Φύλου, της Τάξεως ή του Χρώματος
2ον Η ενθάρρυνση της συγκριτικής μελέτης των Θρησκειών, της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης
3ον Η έρευνα των ανερμήνευτων νόμων της Φύσεως και των απόκρυφων δυνάμεων του Ανθρώπου
Μέχρι το 1883 η έδρα της Θεοσοφικής Εταιρείας ήταν στη Νέα Υόρκη. Το 1878 δημοσιεύεται το πρώτο έργο της που δεν ήταν άλλο απο την "ΙΣΙΣ ΑΠΟΚΕΚΑΛΥΜΕΝΗ" ένα βιβλίο που μέσα σε 10 μέρες ξεπούλησε τα 1000 αντίγραφα και που μέσα στο επόμενο χρόνο ξεπούλησε άλλες 2 εκδόσεις!!!
Τον ίδιο χρόνο, το 1878, εγκαθίσταται στη Βομβάη και έναν χρόνο αργότερα, το 1879 εκδίδει το πρώτο της περιοδικό, τον "ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΗ".
Το 1883 μεταφέρει την έδρα της Θεοσοφικής Εταιρείας στο ΑΝΤΥΑΡ, όπου και μέχρι σήμερα λειτουργεί συνεχώς.
Το 1884 σε ένα ταξίδι της στην Ευρώπη, ξεσπά η σκευωρία του ζεύγους Κουλόμπ.
Το 1885 εγκαταλείπει την Ινδία και το Αντυάρ και εγκαθηστάται Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Εκεί έγραψε ένα πολύ μεγάλο μέρος του επόμενού της βιβλίου, της "ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΔΟΞΑΣΙΑΣ".
Το 1887 μετακομίζει στο Λονδίνο στην Αγγλία και εκδίδει το περιοδικό "ΛΟΥΣΙΦΕΡ".
Το 1889 όπου ιδρύει το "ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ" της Θεοσοφικής Εταιρείας που αργότερα μετονομάστηκε σε "ΣΧΟΛΗ ΑΡΚΕΪΝ". Η σχολή αυτή υφίσταται ακόμα και μέχρι σήμερα, είναι η σχολή της διαδόχου του Εσωτερικού Τμήματος, της γνωστής ΑΛΙΚΗΣ ΜΠΕΪΛΗ.
Το ίδιο έτος εκδίδει το έργο της "ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ" καθώς και το έργο που είχε γράψει όταν βρισκόταν στα μοναστήρια των Ιμαλαϊων, μαθήτρια του Εσωτερικού της Διδασκάλου του, του ΜΟΡΥΑ, με τίτλο "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΙΓΗΣ". Το βιβλίο αυτό κατα τη δική μου γνώμη, ΚΑΘΕ ΑΝΑΖΗΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ και ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΙΣ θα πρέπει να έχει μελετήσει...
Μέχρι τη τελευταία μέρα της ζωή της, έγραφε και συμπλήρωνε το έργο της "ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΟΞΑΣΙΑ". ο Θάνατος, ο Μεγάλος αδελφός του Υπνου, την βρήκε καθησμένη στην αγαπημένη της αναπαυτική καρέκαλα, στις 8 Μαϊου του 1891 σε ηλικία ακρίβως 60 ετών!
Μετά το θάνατό της εκδόθηκε η "ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΟΞΑΣΙΑ" , που κατα πολλούς ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ είναι και το καλύτερο έργο της.
Αλλα έργα της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ είναι το ΘΕΟΣΟΦΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ, το ΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΒΟΥΝΩΝ, τα ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, καθώς και πάρα πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής της, εκτός του Θεοσοφιστή και του Λούσιφερ.
Τα ΑΠΑΝΤΑ της ανάρχονται σε 17 πυκνογραμμένους τόμους!!!!
111 έτη έχουν περάσει απο τότε και ακόμα και σήμερα, ίσως περισότερο από κάθε άλλη εποχή, τα έργα της αποτελλούν ένα φωτεινό φάρο μέσα στο απέραντο ωκεανό της ΓΝΩΣΗΣ που η ίδια αποκαλούσε,
Κέλσος
"Θεοσοφία, το κεφαλόβρυσο των θρησκειών"
http://www.theosophy.gr/articles.cfm?articleID=14
Το site, theosophy.gr, ΔΕΝ είναι το site της Θεοσοφικής Εταιρίας Ελλάδος...
Φυσικά αυτό δεν ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ απο τη καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει η ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΜΙΧΕΛΑΚΗ μαζί με την ομάδα της και με την ευκαιρία να πώ, ΠΟΛΛΑ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΙΡΙΑ!!!
Κέλσος
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κέλσο, που ξεκίνησε το θέμα συζήτησης για την Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, ανήμερα της επετείου της μετάστασής της.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχουν ακόμη καρδιές που φουντώνουν στο άκουσμα του ονόματός της και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της.
Το δυστύχημα είναι ότι οι άνθρωποι που την θυμούνται (τουλάχιστον στην Ελλάδα) είναι πολύ λίγοι. Δεν πειράζει όμως. Αργά η γρήγορα το μήνυμα της θα αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους.
Ήδη η επιρροή της στον 20ο αιώνα είναι μεγάλη: Στην τέχνη, στην επιστήμη, στη θρησκεία, στη Φιλοσοφία, στον Εσωτερισμό , άφησε ανεξίτηλα σημάδια και επιρροές.
Ενέπνευσε πολλές κινήσεις (η ίδια ή οι μαθητές της),που φαινομενικά δεν είχε καμία σχέση αλλά στην ουσία ήταν ο εσωτερικός κινητήρας τους. Δεν έχει σημασία να τις αναφέρουμε και ίσως δεν είναι σκόπιμο. Φτάνει να ξέρουμε ότι υπάρχουν σήμερα θεσμοί που έχουν σχέση με φιλανθρωπία κλπ. που ξεκίνησαν από Εκείνη.
Αλλά είμαι σίγουρος ότι παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση και θα ήθελε να μην ξεχάσουμε την τελευταία φράση που άφησε σαν παρακαταθήκη στην Ανθρωπότητα:
"ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ".
Ποια είναι η Ένωση για την οποία μιλάει;
Να είναι θέμα που είναι ενδιαφέρον να ερευνήσουμε.
Να είστε όλοι καλά.
Καραϊσκάκης
Edited by - Καραϊσκάκης on 09/05/2002 19:28:57
Edited by - kelsos on 09/05/2002 19:30:52
Αλλά και πάλι, ΕΝΑΣ να μείνει να τη σκέπτεται, είμαι βέβαιος πώς Εκείνη θα ήταν και ΠΑΛΙ το ΙΔΙΟ ΕΥΤΥΧΗΣΜΕΝΗ... γιατί γι'αυτόν τον ΕΝΑ το ογκόδες έργο της, ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ, ρίζωσε και μάλιστα ρίζωσε εκεί που έπρεπε να ριζώσει, ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ και όχι στο ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ.
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που θέτης φίλε μου...
Κάνωντας λοιπόν μια "αρχή", ας πώ ότι το ρητό της Θεοσοφικής Εταιρίας μιλάει για RELIGION, που σημένει "θρησκεία", "πίστη".
Ποιά είναι η "δουλειά", το "έργο" της ΚΑΘΕ θρησκείας;;;
Μα ΦΥΣΙΚΑ η (προσπάθεια για) ΕΝΩΣΗ του Θνητού Θεού με τον Αθανάτο, τον 'Ανθρωπο με την Πρώτη του Παντός Πηγή...
Αυτά για "αρχή"!!!
Περιμένουμε και άλλες απόψεις για το Ποιά είναι η 'Ενωση που μίλησε η Μεγαλύτερη Μορφή Αποκρυφιστή (κατα τη γνώμη μου πάντα), η
Κέλσος
Η εξέλιξη της ανθρωπότητας στην Γη, όπως αυτή περιγράφεται απο την Μπλαβάτσκι όπως γνωρίζετε φίλοι, θα είναι αρκετά μακροχρόνια .Κάποιο όμως σοφό ρητό λέει" μην φοβάσαι εάν περπατάς αργά, να φοβάσαι εάν δεν περπατάς καθόλου..".
pragmatika tha ithela na gnoriso to ergo tis mplabatsky.den ksero omos ean eimai etoimos na to katanoiso.tha ithela mia symboyli me pio biblio narxiso.elpizo na mendiaferei.
eyxaristo
Θα σου προτείνω κάποια βιβλία για εισαγωγή. Μετά από αυτά μπορείς να προσεγγίσεις καλύτερα τα δύο καλύτερα της έργα την "Μυστική Δοξασία" και την "Ίσιδα Αποκαλυμένη":
Ένα καλό βιβλίο, μικρό και περιληπτικό είναι το βιβλίο της Ασπασίας Παπαδομιχελάκη "Επιτομή στο έργο της Ε.Π.Μ.
http://www.theosophy.gr/books.cfm?bookID=13
Το βιβλίο του Livraga "Εισαγωγή στην Μυστική Διδασκαλία"
http://www.nea-acropoli.gr/publications/books/book007.htm
Επιλογή γραπτών της Ε.Π.Μ. σε 3 τόμους
http://www.nea-acropoli.gr/publications/books/book009.htm
Μετά από αυτά μπορείς να προσεγγίσεις καλύτερα τα δύο καλύτερα της έργα την "Μυστική Δοξασία" (από τις Εκδόσεις Πνευματικός Ήλιος) και την "Ίσιδα Αποκαλυμένη (από τις εκδόσεις Ιάμβλιχος)
Καλή μελέτη

http://www.sacred-texts.com/the/sd/index.htm
Ολο το μυστικο δογμα της Μπλαβάτσκυ για να το κατεβασετε και να το διαβασετε ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ!!!!
ALL FOR ONE AND ONE FOR NONE
Συνεχίζοντας το θέμα για την Ε.Π. Μπλαβάτσκυ και ειδικότερα το ζήτημα για την περιβόητη "ΕΝΩΣΗ" στην οποία αναφέρεται (και την οποία πολύ όμορφα ερμηνεύει ο "Κέλσος"),θα ήθελα να προσθέσω ότι για την ίδια αυτή η "ΕΝΩΣΗ", δεν ήταν μια φιλολογική έννοια. Ήταν μια ζωντανή πραγματικότητα . Για την ακρίβεια πιστεύω πως η Μπλαβάτσκυ ήταν η ίδια η ενσάρκωση της Ένωσης ανάμεσα στους ανθρώπους και στον θείο κόσμο. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της για να κάνει αυτήν την πανάρχαια Ενωση δυνατή και αδιάσπαστη.
Γι΄αυτό και (μας) προέτρεψε να την συνεχίσουμε και να την κρατήσουμε. Και αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη θέλει δουλειά... πολύ δουλειά.
Αλλά μήπως υπάρχει κάποιο έργο που να αξίζει περισσότερο; Πραγματικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συζητήσουμε πάνω στην αξία των δράσεών μας...
Στη μνήμη της σεμνής αυτής γυναίκας – έφυγε στις 8 Μαϊου 1891 –
πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα «Η Πνευματική Ιεραρχία».
Στην ημερίδα συμμετέχουν:
Ματούλα Μούγιου: «Για την Ε.Π.Μπλαβάτσκυ»
Γαβριήλ Σιμονέτος: «Οι Πνευματικοί Διδάσκαλοι της ανθρωπότητας»
Παναγιώτης Μαρίνης: «Η Κα Μπλαβάτσκυ και η Ελληνική Διδασκαλία»
Αμαλία Τζήμα: «Η ιεραρχία στον ανθρώπινο οργανισμό»
Τάσος Προύσαλης: «Η Ιεραρχία στον Ινδουϊσμό»
Ρία Τερεζάκη: «Σαιν Ζερμαίν, ο μεγάλος Διδάσκαλος»
Δημήτρης Τσιγγάνης: «Οι κανόνες της πνευματικής ατραπού»
Αθηνά Κατσαρού: «Αγγελολογία κατά Διονύσιο Αρεοπαγίτη»
Ασπασία Παπαδομιχελάκη: «Η Ιεραρχία της Συμπόνοιας»
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Σίνα
και Δαφνομήλη γωνία.
Ευχαριστω
Φίλε μου, είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό που ανοίγουμε και δεν έχει να κάνει ΜΟΝΟ με τη Θεοσοφική Εταιρία και την 'Ανυ Μπέζαντ & τον Κάρολο Λέντμπίτερ. 'Εχει να κάνει με όλους τους "φωτισμένους" που ΞΕΚΙΝΟΥΝ κάτι καιμε τους "μαθητές τους" που απο αλλαζονία το καταστρέφουν ή για να είμαι πιό συγκεκριμένος, το ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ, με αποτέλεσμα να ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΠΛΕΟΝ, δηλαδή να μην μπορεί να ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ!
Θα πώ έτσι για αρχή, ότι η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, λίγο πρίν πεθάνει φέρεται να είπε στον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ κύκλο των μαθητών της, ότι "σε 100 χρόνια απο τώρα (1891), η Θεοσοφική Εταιρία που τόσο πολύ αγαπήσαμε, θα έχει μείνει ένα ΠΤΩΜΑ"
Φυσικά θα γνωρίζεις ότι κάτι που είναι ΖΩΝΤΑΝΟ, γίνεται απλό ΠΤΩΜΑ, όταν ΜΕΣΑ απο αυτόν το ζωντανό οργανισμό, εκλείψει η ΨΥΧΗ & το ΠΝΕΥΜΑ.
Αυτά ήταν φίλε μου για τη Θεοσοφική Εταιρία η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, η ΨΥΧΗ & το ΠΝΕΥΜΑ...
'Οσον αφορά τη 'Ανυ Μπέζαντ, έναν άνθρωπο που πραγματικά είχε ενδιαφέρον για τον ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟ (στην αρχή τουλάχιστον), μάλλον η ματαιοδοξία της και η έπαρση (σημεία που δέν ανήκουν σε εσωτεριστές) την έφερε να κάνει κινήσεις που δεν ήταν πρέπουσες. 'Οπως το να πάρει ένα μικρό αγορί, τον γνωστό μας Κρισναμούρτι και να τον προωθήσει ώς νέο Μεσσία κλπ.
Θα επανέλθω με περισότερα....
Καλώς όρισες φίλε μου και πάλι...
Κέλσος
Αυτή μιλούσε για την ένωση του ανθρώπου με το Θείο και οι θεόσοφοι καταλάβαιναν για μια ένωση μεταξύ τους, δηλαδή κάτι σαν συμμορία. Έτσι κατάφεραν να συγκετρώσουν μεγάλο υλικό πλούτο αλλά έχασαν την ευκαιρία να ανέβουν πνευματικά και να ξανανοίξουν τα Μυστήρια στη Δύση.
theo_
Συμφωνώ με το μέλος Serpentpan.
Όπως έχω και πει σε άλλο topic πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κρίνουμε ή κατηγορούμε κάτι που δεν ξέρουμε καλά. Θεωρώ ότι από την Μπέζαντ έχουμε να πάρουμε πολλά πράγματα γιατί μέσα από τα βιβλία της μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πολλές γνώσεις από τις προσωπικές διδασκαλίες της Μπλαβάτσκυ σε στενούς μαθητές της.
Όσον αφορά στην διάσπαση της θεοσοφικής έχω διαβάσει πολλά πράγματα ειδικά στο site Blavatskyarchives και νομίζω ότι λάθη και ακρότητες έγιναν από όλες τις πλευρές.
Ειρήνη σε όλους

Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, αναφέρθηκα στην ΙΔΡΥΤΡΙΑ της Θεοσοφίας στον 19ο Αιώνα, την ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ελένη Π. Μπλαβάτσκυ.
Δεν αναφέρθηκα στην Αννυ Μπέζαντ για τον απλό λόγο ότι δεν έκανε τίποτα παραπάνω απο την Μπλαβάτσκυ.
'Οσο για το τι έκανε, εκτός απο τα βιβλία της, καλό θα ήταν να δούμε (όσο μπορέι ο καθένας φυσικά) και τον τρόπο που δρούσε, είτε στο ΠΡΟΣΚΗΝΕΙΟ είτε στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΕΙΟ...
Και ως παράδειγμα φέρνω, την "ΨΥΧΙΚΗ" κακοποίηση του μικρού παιδιού που το πήρε απο την οικογένειά του και το μεγάλωσε μέσα στην Θεοσοφική Εταιρέια στο Αντυάρ, ώς την ενσάρκωση του νέου Αβατάρ, του νέου Μεσσία...
Ομιλώ για τον Κρισναμούρτι όπως ίσως να καταλάβατε....
Προσωπικά, ΑΝ "κρίνω" κάποιον το κάνω με αυτά τα κριτήρια... Το πώς ζεί... τι κάνει στη ζωή του... και τι κάνει για τους άλλους, για εμάς!
Φίλε μου Serpantpan, στην ερώτησή σου για την Γαλλική Σχολή Αποκρυφισμού, ο μέν Ζεράρ Ανκώς (Papus) δεν νομίζω να είναι εναντίον στην Ε.Π.Μπλαβάτσκυ και στην Θεοσοφική Διδασκαλία. Αυτό το λέω μιάς και απο κάποια ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ που έχω κάνει, έχω διαπιστώσει ότι ο μεγάλος αυτός Γάλλος Αποκρυφιστής ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να είναι αντίθετος ή κατά της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ!!!
'Οσο για τον Rene Genon, ήταν μάλλον πιό πολύ εναντίον του Papus και "φυσικά" και της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ...
Αλλά τι να περιμένεις φίλε μου, όταν κάποιος που θεωρείτε "ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ", ενώ είναι Γάλλος Καθολικός Χριστιανός, "ΞΑΦΝΙΚΑ" ανακαλύπτει ότι ο Μωαμεθανισμός, είναι "καλύτερος" ως θρησκεία απο το Χριστιανισμό, και με αυτή τη "δικαιολογία", αλλαξοπιστεί;;;;;
Δεν με ενοχλεί αυτό, ΑΛΛΑ,ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ότι ο Εσωστεριστής, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ όλων των θρησκειών.... Αν ΔΕΝ το αναγνωρίζει αυτό, τότε τί σόϊ Εσωτεριστής είναι;;;
Για τον Κριναετό, δεν γνωρίζω, αν μπορέις να μας παραθέσεις κάποια στοιχεία, θα το εκτιμούσα βαθύτατα...
Φιλος Με Ολους,
Κέλσος
'Εχω λήψει αυτό το διάστημα απο τα forums λόγο υπερβολικής εργασίας, (σε τέτοιο σημείο που κατάντησε "δουλεία" δυχτυχός), αλλά να που ΚΑΙ πάλι νικητής επανέρχομαι στις πραγματικά ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ συζητήσεις μας
Δεν είμαι ο άνθρωπος που δικαιολογούμαι...
Απλά μου αρέσει να ΑΙΤΙΟΛΟΓΩ την άποψή μου και αυτό ΚΑΙ έκανα μέχρι τώρα, αλλά ΚΑΙ θα συνεχίσω να κάνω...
Λοιπόν φίλε μου serpentpan, εάν αναφέρεσαι σε εμένα και στις θέσεις που εξέφρασα, ΔΕΝ κατέκρινα καταρχάς ΚΑΝΕΝΑΝ.
Εκανα μια ΚΡΙΤΙΚΗ ακριβώς με τον τρόπο που και εσύ ο ίδιος προτείνεις, μέσα απο ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ για ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ (και όχι μόνο!!!)
Πάνε πέρα των 15 ετών που ασχολούμε με αυτή την "έρευνα" στα μονοπάτια της ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ. Και λέγοντας ΘΕΟΣΟΦΙΑ, δέν εννοώ την έννοια που ίσως ο περισότερος κόσμος γνωρίζει μέσα απο το έργο και τις εργασίες της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ καθώς την εταιρία που ίδρυση το 1875, ΑΛΛΑ με την έννοια του ΠΡΩΤΟΥ που χρησημοποίησε τον όρο αυτό (ΘΕΟΣΟΦΙΑ) και που δεν είναι άλλος απο τον Μέγα Ανδρα της Αλεξάνδρειας, τον ΑΜΜΩΝΙΟ τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΑ που έμελε να μείνει γνωστός με το όνομα ΑΜΜΩΝΙΟΣ Ο ΣΑΚΚΑΣ (175-242 μ.Χ), λόγο του επαγγελμάτος που ασκούσε. Κουβαλούσε σάκκους στα πλοία στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
'Ετσι λοιπόν, μέσα απο τις διδασκαλίες ΑΥΤΟΥ του Μέγα Ανδρα (κατα τη ταπεινή μου γνώμη πάντα), που ίδρυσε την περίφημη ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, αλλά και απο τις διδασκαλίες και το έργο των διαδόχων του, ΠΛΩΤΙΝΟΥ, ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ, ΙΑΜΒΛΙΧΟΥ, ΩΡΙΓΕΝΝΟΥΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ, ΠΡΟΚΛΟΥ, ΥΠΑΤΙΑΣ για να αναφέρω απλά μερικούς φτάνουμε σε πιό κοντινούς σε εμάς (χρονικά πάντα) όπως ο Ερίκκος Κούνραντ (1520-1605) με το έργο του "ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ" και φυσικά στην περί ου ο λόγος ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΒΝΑ ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΥ....
Μέσα από όλη αυτή την ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ και ΕΡΕΥΝΑ των έργων και των διαδασκαλιών ΟΛΩΝ αυτών (και όχι μόνο), φτάνω σε κάποια ΑΣΦΑΛΗ (για μένα) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, τα οποία και παρέθεσα.
Δεν είχα και δεν έχω σκοποό να εκθέσω ΚΑΝΕΝΑΝ.
Απλά ήθελα και εξακολουθώ να θέλω, να αποδίδουμε την ΑΞΙΑ στον κάθε έναν όπως την αξίζει.
Δεν θέλω να αντιδικήσω για καμία ΜΠΕΖΑΝΤ ή κανέναν ΛΕΝΤΜΠΙΤΕΡ ή κανεναν ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΗ.... 'Ολοι έχουν τις αξίες τους.
Αλλά δεν βλέπω τον λόγο στα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ να δίνω ιδιαίτερη αξία στη ΜΠΕΖΑΝΤ, λόγο του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ή της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ!!!! Αναμφισβήτητα έδρασε για πραγματικά ιδεώδη (ελευθερία της Ινδίας) αλλά αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ & ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ...
Ας ανατρέξουμε στα έργα όσων ΘΕΟΣΟΦΩΝ προανέφερα και ας ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ εκέι μέσα τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΟ-ΣΟΦΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ, μακρυά απο τα όποια πολιτικά ζητήματα. Αυτά ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να τα κοιτάξουμε με "άλλο" μάτι και να ΜΗΝ τα μπερδεύουμε με τον ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟ και τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (στις ανώτερες διαστάσεις εννοώ)...
Δε αναγνωρίζω ΚΑΜΙΑ Θεοσόφια Αμερικής ή Γερμανίας ή Αγγλίας ή Γαλλίας.
Η ΘΕΟΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ...
Αγαπημένο μου ρητό... "ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ Η ΙΣΧΥΗΣ"
Να φίλε μου Καραϊσκάκη ΚΑΙ άλλη μία εφαρμογή της ΕΝΩΣΗΣ που μίλησε η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ...
Ας εργαστούμε λοιπόν ΟΛΟΙ γι'αυτή την ΕΝΩΣΗ.......
Φιλικά,
Κέλσος
'Εγραψα "τόσα" και αν μη τι άλλο, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΑ την άποψή μου...
Θα περιμένω λοιπόν απο εσένα να μου εξηγήσεις την στάση που κρατάς απέναντι απο τις δύο αυτές προσωπικότητες του ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ.
Φυσικά και έχεις δίκιο για τα όσα αναφέρεις για την Ασπασία Παπαδομιχελάκη... 'Εχω παρακολουθήσεις την πορεία της, την διαδρομή της, πολύ πρίν οργανώσει το κέντρο της.
Ομολογώ ότι έχει κάνει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΛΑΘΗ, που σε έναν μεταφυσικό ερευνητή, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ να συγχωρούντε, αλλά σε έναν ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ είναι αδύνατο να συγχωρεθούν (ΠΑΝΤΑ κατα τη ταπεινή μου γνώμη και απο την θέση που εγώ κοιτώ τα πράγματα).
'Οσο για την επίσημη ΘΕΟΣΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ στην Ελλάδα (έν Ελλάδι ήταν κάποτε ο πλήρης τίτλος της) έχει πάρει τον ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ με τη "μαμά" εταιρία στο Αντυάρ...
Και για να γίνω ακόμα πιό σαφής, η ΙΔΙΑ η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, λίγο πρίν πεθάνει εκμυστηρέυτηκε στους συνεργάτες της ότι:
η Θεοσοφική Εταιρία που τόσο αγάπησα
δεν θα είναι παρά μονάχα ένα
ΠΤΩΜΑ "
Φίλε μου, ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΠΟΥΘΕΝΑ.... Με αυτή μου τη στάση μπορώ και προσεγγίζω ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τα πράγματα.
Θα ήθελα λοιπόν να παρουσιάσω σε εσάς τους φίλους μου, αυτό που είπα πολύ περιφραστικά παραπάνω και που ο φίλος μου ο serpentpan, είπε ο "καλώς το έκανα"...
Δέν είμαι παρά ένας μοναχικός μελετητής και μέσα απο αυτή τη μοναχική πορέια κατάφερα και άγγιξα πολλά απο τα θέματα που άπτωνται στη ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ μα πολύ περισότερο ανήκουν στον ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟ, τον ΕΝΑ και τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ, χωρίς ονόματα και παχυλούς τίτλους...
'Ολα τα βιβλία που έχω μελετήσει, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ έχουν ένα χάσμα, ένα κενό και αυτό με γέμισε με επιφυλάξεις... Αναγνωρίζω σε ΟΛΑ σχεδόν τα βιβλία το ότι μπορούν και προσελκύουν ενδιαφερομένους, ανθρώπους ή ορθότερα ΠΝΕΥΜΑΤΟΨΥΧΕΣ που έχουν μέσα τους την απορία και την αναζήτηση για τα επέκεινα, τα αόρατα, τα "μαγικά"...
Από τη δική μου μερία, αυτό που έπραξα και που συνεχίζω να πράτω ακόμα είναι να "περάσω" μέσα απο όλες αυτές τις διαδρομές, να ψάξω όλες τις κρύπτες (όσες μπόρεσα να διακρίνω φυσικά) με την ζωηρώταη ελπίδα και πίστη ότι θα "πετύχω"...
Μέσα απο την Αρχαιοελληνική γραμματεία, το Ομηρικό και το Ησιόδειο 'Εργο, την Ορφική Κοσμογονεία και Οντογονεία, την Ελληνική Μυθολογία εν γένη, πήρα τα πρώτα μου "όπλα" για το ταξίδι μέσα στη Γνώση...
Με αυτά τα "όπλα" λοιπόν, ανακάλυψα απο Ραββίνους άγνωστα χωρία στην ερμηνεία του Σεφέρ Γεζιράχ, έψαξα με Αλχημιστική διαδικασία μέσα απο την επιστήμη των Επιστημών, οι περιστρεφόμενοι Δερβίσιδες μέσα απο τον ΚΥΚΛΟ μου έδειξαν αυτό που εκέινοι θεωρούν ΟΛΟ, οι Βουδδιστες μέσα απο τα θεοσοφιστικά έργα κυρίος αλλά και απο καθαρά Βουδδιστικά κείμενα μου έδειξαν την "διαφορά", Βραχμάνοι μου κατέδειςξαν τις κάστες τους και το λόγο που "έτσι είναι τα πράγματα", μέσα απο την Ιερή επιστήμη του Γιόγκα και ιδιαίτερα της Κρίγια Γιόγκα ανακάλυψα την σωματική αρμονία σε σχέση ,με την ΠΑΝσυμπαντική της μητέρα με λίγα λόγια κατάφερα και αντιλήφθηκα ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΙΣΙΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ...
'Ομως την Ισιδα Αποκεκλυμένη μου την κατέστησε ένα βιβλίο που δεν έχω βρεί όμοιό του στο βάθος του, στις αποκαλύψεις του, στην γλυκήτητά του, στο φώς που ρίχνει στα μυστήρια, στις τρομερές αποκαλύψεις του τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον ίδιο τον Θεό...
'Ενα βιβλίο που ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ένα βιβλίο που δίνει την "πραγματική" διάσταση του ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ και που μου φανέρωσε την ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ...
'Ενα βιβλίο που μου επιβεβαίωσε την ρήση της πολυαγαπημένης μου Ελένης Πετρόβνας Μπλαβάτσκυ,
μεγαλύτερη απο την ΙΔΙΑ την
ΑΛΗΘΕΙΑ "
Πράγματι φίλοι μου, ΚΑΜΙΑ θρησκεία δεν μπορεί να περιλάβει την ΑΛΗΘΕΙΑ... Πόσο σοφά το έθεσε η Μεγαλύτερη όλων, η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ!!!!
Αφήνω σε εσάς να βρείτε το βιβλίο που αναφέρωμαι. Το κάνω αυτό γιατί δεν μου επιτρέπεται απο τη θέση αυτή να ονομάσω. 'Οχι γιατί είναι απαγορευμένο, αλλά γιατί κάποια θα μου "κολλούσαν" σκέψεις - λόγια και πράξεις που δεν είναι δικές μου, αλλα συμπεράσματα δικά τους...
Να θυμάστε όμως φίλοι μου το ρητό των X-files...
Δεν έχουμε παρά να την ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ....
Κέλσος