ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Σχολή ΖΕΝ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Σχολή ΖΕΝ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

YuGiOh31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
09/11/2005, 14:28:13
quote:

pixeldream

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΕΧΕΙ ΤΟ ΖΕΝ ΧΙΟΥΜΟΡ;

χεζουν οι αρκουδες στο δασος?

.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr

09/11/2005, 14:51:44

.

"παραμενει ευκολοτερο να πουμε τι δεν ειναι το ζεν παρα να το ορισουμε με ακριβεια, εφοσον δεν προκειται ουτε για θρησκεια, ουτε για φιλοσοφια, ουτε για ψυχολογια, ουτε για επιστημη

ισως ο καλυτερος ορισμος του να ειναι αυτος που χρησιμοποιουν στην Ινδια και στην Κινα: το ζεν ειναι "ενας δρομος για τη λυτρωση"

απλουστατο στην αμεσοτητα του, φαινεται οτι προσφερει στους αφοσιωμενους μαθητες του μια κατασταση ολοκληρωτικης ενταξης στο συμπαν, διαμεσου της χαρας της ζωης και της αποδοχης του θανατου

αλλα απο εδω και εμπρος οι λεξεις δεν μπορουν να περιγραψουν μια εμπειρια που ξεφευγει απο τις δυνατοτητες τους"

αυτοι που ξερουν, δεν μιλουν

αυτοι που μιλουν, δεν ξερουν

.

"η ιδιαιτερη αξια του ζεν, εγκειται στον εκπληκτικο τροπο που διαθετει για να εκφραζει το Ασυλληπτο, τοσο στον διανοουμενο οσο και στον αγραμματο, προσφεροντας ετσι ανεξερευνητες δυνατοτητες επικοινωνιας.

διαθετει ακομη αμεσοτητα, οιστρο και χιουμορ, και συναμα ενα αισθημα ομορφιας αλλα και γελοιου, που εκνευριζουν αλλα και ενθουσιαζουν.

αλλα πανω απ ολα, το ζεν ειναι ενας θαυμασιος τροπος για να γυρισει κανεις τον νου του "τα μεσα εξω" και να βρισκει ικανοποιητικες απαντησεις στα πιο βασανιστικα ανθρωπινα ερωτηματα, οπως: οταν περιδινιζεται ενας ποντικος, γιατι εξακολουθει να ειναι ποντικος?

στο βαθος το ζεν περιεχει μια απεριοριστη, αλλα εντελως απαλλαγμενη απο συναισθηματισμους, συμπονοια για τα ανθρωπινα πλασματα, που υποφερουν και χανονται στις διαφορες προσπαθειες τους να σωσουν τον εαυτο τους."

.

PeronosporosΜέλος
09/11/2005, 15:02:53
quote:
μολις εφτιαξες ενα υπεροχο κοαν!
σου άρεσε έ
quote:
το γελιο ειναι μια μη-σοβαρη μεθοδος για να περασεις κατι σοβαρο.
Εγώ δεν γελάω δυστυχώς .
quote:
το ζεν του Μπανκεϊ ειναι ακριβως αυτο: διδασκαλια προς ολους μεσω πραξεων, και οποιος καταλαβει καταλαβε...

Εδώ αντιτάσσομαι, που τις είδες τις πράξεις;; (μπορείς να με δείς τώρα που τρέχω;; ).
quote:
δεν νομιζω οτι θα κλεισει το τοπικ αν δεν σου απαντα, γιατι τοπικ για το ζεν δεν θα το αφησω να κλεισει πριν παρατεθουν καποιες "πληροφοριες" μεσα του, (για όποιον τυχει ποτε να το ανασυρει), εστω κι αν γραφω μονος μου.
Τα νεύρα μου,τα χάπια μου και ένα ταξί να φύγω
quote:
το κου που αναφερεις και σωστα λεγεται βου, δεν σημαινει το τιποτα, αλλα το "μη", το "οχι", θα μπορουσαμε να πουμε
Οι ιάπωνες το λένε Ku (κενό, άδειο) μαζί με τα άλλα 4 στοιχεία fu, ka, sui, chi Από τον αντίχειρα στο μικρό δάχτυλο. Όποιος κατάλαβε το τελευταίο τον συγχαίρω γιατί ξέρει "πολλά".

Facts: Knowledge is power, Power corrupts.
Conclusion: Study hard, Be evil.

qubitΜέλος
09/11/2005, 15:05:29

Τί θα πει "εντελως απαλλαγμενη απο συναισθηματισμους, συμπονοια" ???

Θα σου πω ένα δικό μου κοαν.
"Ανάμεσα στο ζεν και την τεχνη συντήρησης της μοτοσυκλέττας,
προτιμώ την τέχνη συντήρησης της μοτοσυκλέτας."

qubitΜέλος
09/11/2005, 15:14:11

quote:

Αλλά, τώρα, μούρθε ένα καλύτερο :
προτιμώ τον Φαίδρο"

09/11/2005, 22:46:33
quote:
Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην ύπαρξη..
Το νόημα,είναι δημιούργημα του μυαλού..

Καλώς. Μυαλό είναι, δικό μας είναι[ αν έχουμε] οτι θέλουμε το κάνουμε.

quote:
δεν νομιζω οτι θα κλεισει το τοπικ αν δεν σου απαντα, γιατι τοπικ για το ζεν δεν θα το αφησω να κλεισει πριν παρατεθουν καποιες "πληροφοριες" μεσα του, (για όποιον τυχει ποτε να το ανασυρει), εστω κι αν γραφω μονος μου.

Μπορείς να γράψεις μερικές πληροφορίες συγκεκριμένες jonniebegood ?

Κάτι που να μπορεί να αρχίσει τον διάλογο?

Φιλικά

ZenManΝέο Μέλος
10/11/2005, 02:42:40
..Ξέρω...είναι δύσκολο να με καταλάβεις..χρησιμοποιείς πολύ το μυαλό σου..
Πώς να καταλάβεις όμως,ότι το μυαλό σου είναι ο εχθρός σου..?
Πώς να το καταλάβεις,αφού χρησιμοποιείς το μυαλό σου για να το καταλάβεις..?
Και το μυαλό..δεν θα πάει ποτέ ενάντια στον εαυτό του..
Δεν έχεις μάθει να χρησιμοποιείς εσύ το μυαλό σου..αυτό σε χρησιμοποιεί..
..Και ποιός να σε μάθει..αφού όποιος σε μάθει κάτι..θα χρησιμοποιήσει κι αυτός το μυαλό του..
Ό,τι ξέρεις μέχρι τώρα..κι ό,τι μάθεις στο μέλλον..θα είναι παλιές,σκουριασμένες,νεκρές ιδέες κάποιου μυαλού..
Τίποτα δεν είναι δικό σου..
Τίποτα δεν είναι καινούργιο..
Βάλε στην άκρη το μυαλό σου,το νου σου..!
Ο νους σου,είναι όλη η αιτία της καταστροφής σου..
Ο νους διαιρεί,βρίσκει θεωρίες,επιχειρήματα,πολεμάει να επιβιώσει,διχάζει..
Ο διχασμός,είναι δημιούργημα του νου,γιατί ο νους,δεν μπορεί να δει μόνο το Ένα,μπορεί να δει μόνο τα δύο..
Τη στιγμή που συλλαμβάνει κάτι,αυτόματα το διαιρεί κιόλας..
Ακριβώς έτσι λειτουργούν και τα computers..
Θεός,ως χωριστός δημιουργός του κόσμου δεν υπάρχει..
Και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει,γιατί το δημιούργημα,ο δημιουργός και η πράξη της δημιουργίας είναι Ένα.
Η Ύπαρξη είναι Μία!
Δεν τη δημιουργεί κάποιος δημιουργός.
Είναι η ίδια δημιουργός και δημιούργημα..
Ο νους όμως,όταν δει το δημιούργημα,επειδή δεν το συλλαμβάνει,χρειάζεται το "άλλο",κάποιον δημιουργό..
Αλλά ο νους,που σε θέτει μπροστά στο δημιουργό του δημιουργήματος,
θα σε θέσει και μπροστά στο δημιουργό του δημιουργού..
Ο νους διαιρεί αδιάκοπα..
Γι'αυτό και δεν καταλήγει πουθενά..
Πρέπει να βλέπεις το Όλο,χωρίς τη μεσολάβηση του νου..
..Γι'αυτό δεν με καταλαβαίνεις..
Γι'αυτό πολεμάς με επιχειρήματα..
Γι'αυτό η εγωιστική σου φύση αγωνιά να απαντήσει με έπαρση..
Το Σύμπαν,αδιαφορεί πλήρως για εσένα,εμένα και τα επιχειρήματά σου..
Βάλε στην άκρη το μυαλό σου και θα αντιληφθείς την Ολότητα της Ύπαρξης,την Ενέργεια..η οποία προέρχεται από τον εαυτό της και..διαλύεται...
Η Ενέργεια είναι η Αγάπη..!
Γι'αυτήν μίλησαν όλοι οι μεγάλοι Μύστες (Χριστός,Βούδας,κ.τ.λ.)
..Και η Αγάπη δεν έχει αντίθετο.
Το ανθρώπινο μυαλό δημιουργεί αντίθετα..
Εσύ..είσαι ενέργεια..τα ζώα,τα δέντρα,τα άστρα,ο ήλιος..Τα Πάντα είναι Ενέργεια..Αγάπη
..Και η Ενέργεια δεν είναι κάτι καλό,ούτε κακό..
Η Ενέργεια είναι ουδέτερη..
Γι'αυτό και Τίποτα δεν χρειάζεται εξήγηση..!
Ξεκουράσου..χαλάρωσε..βάλε στην άκρη το μυαλό σου..και Δες το..!

Edited by - ZenMan on 10/11/2005 03:12:11

Edited by - ZenMan on 10/11/2005 03:17:00

PeronosporosΜέλος
10/11/2005, 10:04:40
Τα ελαττώματά μου είναι δικό μου θέμα και κανενός άλλου. Το μυαλό σου είναι το μόνο πράγμα που σε διαχωρίζει από τα ζώα, εγώ δεν είμαι ζώο εσύ αν θές να είσαι, είσαι ελεύθερος...
quote:
Δεν τη δημιουργεί κάποιος δημιουργός.
Εδώ είναι θέμα πίστης και διαφωνούμε. Το ζέν παραγνωρίζει την ύπαρξη οντοτήτων διαφορετικών από τον άνθρωπο στο μη υλικό μέρος του σύμπαντος. Για αυτά τα όντα έχουν γράψει και οι αρχαίοι έλληνες και τα ονόμαζαν "γρήγοροι". Ψάξε στο internet για την λέξη "Grigori" και θα δείς...
quote:
.Και η Αγάπη δεν έχει αντίθετο
Έχει και είναι το μίσος....
quote:
Ό,τι ξέρεις μέχρι τώρα..κι ό,τι μάθεις στο μέλλον..θα είναι παλιές,σκουριασμένες,νεκρές ιδέες κάποιου μυαλού..
Αυτό που έγραψες προσπαθεί ναμου περάσει γνώση, γιατί με "καταδικάζεις" να το μάθω σύμφωνα με την φιλοσοφία σου Με αποτρέπεις από το να ξεμάθω δλδ;;;
Πάντε βάψτε καμμιά πόρτα λέω γώ, δεν μας φτάνουν τα δικά μας θεολογικά ζητήματα, που ήδη είναι πολύπλοκα, θα βάλουμε στην ζωή μας και τις πλάνες των ανατολικών λαών....
Στην τελική, ασχοληθείτε με το ζεν, No problem, αλλά έτσι είναι άσκοπο να έχετε γυναίκα ή γκόμενες έτσι Ωραία λιγότερος ανταγωνισμός..

Facts: Knowledge is power, Power corrupts.
Conclusion: Study hard, Be evil.

10/11/2005, 12:46:46
quote:

qubit

Τί θα πει "εντελως απαλλαγμενη απο συναισθηματισμους, συμπονοια" ???

lorenzo
Μέλος 3ης Βαθμίδας

748 Μηνύματα Απεστάλη: 10/11/2005, 09:22:55
--------------------------------------------------------------------------------
Βραχμάνος, η τίγρη και το τσακάλι (ινδικό παραμύθι)

Μια φορά κι ένα καιρό, ένας Βραχμάνος κίνησε να πάει σ’ ένα προσκύνημα. Στο δρόμο του, είδε μια τίγρη κλειδωμένη μέσα σ’ ένα κλουβί να ξαπλώνει νωχελικά. Βλέποντας το καημένο το θηρίο το λυπήθηκε, που ήταν αιχμάλωτο. Αλλά μετά, σκεφτόμενος τι μεγάλο κίνδυνο θα αποτελούσαν τα άγρια ζώα αν δεν ήατν φυλακισμένα, αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.

“Ω Βραχμάνε, ω ευγενή Βραχμάνε,” τον κάλεσε η τίγρη, που είχε διακρίνει τη συμπάθεια στο βλέμμα του άγιου περιπλανητή, “λυπήσου με. Ελευθέρωσέ με προτού φύγεις. Είμαι διψασμένη και θέλω να πάω σ’ εκείνο το ρυάκι να πιω νερό.”

“Δεν θα τολμούσα να σε αφήσω ελεύθερη,” είπε ο Βραχμανός, κατευθύνοντας τα βήματά του πίσω στο κλουβί. “Όχι, δεν θα τολμούσα να σε αφήσω ελεύθερη, επειδή θα με έτρωγες προτού να πας για να πιεις νερό στο ρυάκι. Όχι, φοβάμαι…”

“Ω άγιε βασιλιά, ω αληθινά αφοσιωμένε πατέρα,” ικέτευσε η τίγρη με δάκρυα στα μάτια, “σε παρακαλώ, λυπήσου με. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ πολύ, δείξε οίκτο για μένα. Δε θα μπορούσα να είμαι τόσο αγνώμων ώστε να σε φάω ως αντάλλαγμα για την καλοσύνη σου. Ω, πως μπόρεσες να σκεφτείς κάτι τέτοιο;”

Ο Βραχμάνος συγκινήθηκε πολύ από την ικεσία της τίγρης, και έτσι ξεκλειδώνοντας την πόρτα την άφησε ελεύθερη. Μετά, βιάστηκε να συνεχίσει το δρόμο του μια και η τίγρη τον είχε ήδη καθυστερήσει. Αλλά, προς μεγάλη του κατάπληξη, εκείνη πετάχτηκε μπροστά του και, κόβωντάς του το δρόμο, φώναξε:

“Μείνε, ω παντογνώστη, μείνε. Είχες υποψίες και φοβόσουνα ότι θα μπορούσα να σε φάω αν με άφηνες έξω από το κλουβί. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, έβαλες την ιδέα της τροφής στο κεφάλι μου. Έτσι, θα σε φάω και θα ικανοποιήσω την πείνα μου, προτού πάω για να σβήσω τη δίψα μου. Οι γιατροί λένε ότι δεν είναι καλό να πίνεις με άδειο στομάχι.”

“Ω, μα υποσχέθηκες ότι δε θα μου έκανες κακό να σε ελευθέρωνα από το κλουβί!” είπε ο Βραχμάνος τρέμοντας από φόβο. “Είσαι ένα αχάριστο κάθαρμα;”

“Είτε υποσχέθηκα είτε όχι,” απάντησε η τίγρη με μια αινιγματική έκφραση στο πρόσωπο, “είμαι πεινασμένη, και πρέπει να σε φάω. Εξάλλου, δεν μπορώ να αγνοήσω τη συμβουλή του γιατρού και να πάω να πιω με άδειο στομάχι.”

Ο καημένος ο Βραχμάνος τώρα, στεκόταν τρέμοντας, ανίκανος να αρθρώσει λέξη, ενώ η τίγρης, ανυπόμονη για το κολατσιό της, τον πλησίασε με μικρά πηδηματάκια. Τότε ο Βραχμάνος σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ακόμη λίγο χρόνο για τη ζωή του από τον εχθρό, αν αυτό ήταν δυνατόν.

“Άκουσε, φίλη μου,” είπε στην τίγρη, ευγενικά αλλά με σταθερή φωνή. “Βρισκόσουνα σε άμεσο και συνεχή πόνο κλειδωμένη σ’ εκείνο το κελί. Σε ελευθέρωσα επειδή μου υποσχέθηκες ότι δε θα μου έκανες κακό, όταν θα ήσουν λεύτερη. Αλλά τώρα, θες να με φας. Ας ζητήσουμε από πέντε δικαστές να μας πούνε αν είναι δίκαιο το να με φας.”

“Πολύ καλά,” συμφώνησε η τίγρη απρόθυμα, και συνόδευσε το Βραχμάνο προς το μέρος όπου στεκόταν ένα δέντρο Ινδοσυκής, μελαγχολικό και με γένια, σα δικαστής.

“Ω σοφό γέρικο δέντρο, άκουσε και κρίνε,” παρακάλεσε ο Βραχμανός με ενωμένα τα χέρια, γονατισμένος μπροστά του.

“Μπες στο θέμα,” είπε το δέντρο με γεροντική αξιοπρέπεια.

“Αυτή η τίγρη,” είπε ο Βραχμάνος, “ήταν κλεισμένη σ’ ένα κλουβί. Με είδε καθώς περνούσα και με ικέτευσε να την απελευθερώσω μια και διψούσε και ήθελε να πάει σ’ ένα κοντινό ρυάκι και να πιει νερό. Φοβόμουν ότι θα με σκότωνε αν άνοιγα την πόρτα του κλουβιού. Αλλά ορκίστηκε ότι δε θα της περνούσε ποτέ απ’ το μυαλό να με σκοτώσει. Έτσι την άφησα ελεύθερη, και τώρα θέλει να με φάει. Πες μου, ω σοφό, είναι δίκαιο να το κάνει αυτό;”

“Οι άνθρωποι έρχονται συχνά για να ξαποστάσουν κάτω από τη δροσερή σκιά των πράσινων κλαδιών μου,” είπε το δέντρο, “αλλά το χειμώνα, επειδή δεν χρειάζονται την προστασία μου κόβουν τα κλαδιά μου και καίνε τη φυλλωσιά μου σαν καύσιμο στις φωτιές τους. Ας αφήσουμε την τίγρη να φάει τον άνθρωπο, αφού το ανθρώπινο είδος πάσχει από κακοήθεια κι αγνωμοσύνη.”

“Ω σοφέ δικαστή, αληθή τα λόγια σου!” αναφώνησε η τίγρη και πήδηξε προς το μέρος του Βραχμάνου, λέγοντας: “Λοιπόν, σοφέ, η σάρκα σου μυρίζει ωραία!”

“Περίμενε, περίμενε, φίλε μου, υπάρχουν ακόμη τέσσερις δικαστές που πρέπει να συμβουλευτούμε ακόμη”, είπε ο Βραχμάνος. Και απευθύνθηκε στο περιστέρι που είχε τη φωλιά του στο άλσος:

“Ω ευγενικό και τρυφερό περιστέρι, άκουσε και κρίνε.”

“Μπες στο θέμα,” είπε το περιστέρι αγαπησιάρικα.

Ο Βραχμάνος του αφηγήθηκε την ιστορία πως η τίγρη ικέτευσε να αφεθεί ελεύθερη και υποσχέθηκε να μην του κάνει κακό, αλλά να που τώρα ήθελε να τον φάει.

“Οι άνθρωποι αγαπούν το πυρόξανθο χρώμα της φυλής μου,” είπε το περιστέρι, “και θαυμάζουν τη μουσική μας. Αλλά, κάθε φορά που μας βλέπουν μας πετάνε πέτρες ή απλώνουν δίχτυα για να μας πιάσουν. Οι άνθρωποι είναι στ’ αλήθεια τα πιο αγνώμονα όντα στη γη, ενώ τα ζώα είναι ευγενή. Ας αφήσουμε τους ευγενείς να επικρατήσουν.”

“Λοιπόν;” ρώτησε η τίγρη, θριαμβευτικά.

“Έλα, ας πάμε να ρωτήσουμε τη γνώμη εκείνου του βοδιού,” είπε ο Βραχμάνος σκεφτόμενος ότι το οικόσιτο ζώο θα μπορούσε να εκφέρει γνώμη υπέρ του. Η τίγρη τον ακολούθησε, περήφανη για την ευγένεια που της είχε αποδώσει το περιστέρι.

“Ω ιερό βόδι! Ω άγιε σύντροφε της άγιάς μας αγελάδας! Άκουσέ με και απόδωσε σε μένα την πιο λελογισμένη σου κρίση,” είπε ο Βραχμάνος πλησιάζοντας το μοσχάρι. “Ήμουνα στο δρόμο καθ’ οδόν για ένα προσκύνημα όταν συνάντησα αυτή την τίγρη, κλεισμένη σ’ ένα κλουβί. Με ικέτευσε να την απελευθερώσω γιατί όπως είπε διψούσε. Φοβόμουνα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει, αλλά με διαβεβαίωσε ότι αν την άφηνα ελεύθερη θα ήμουν ασφαλής. Έτσι, άνοιξα το κλουβί. Αλλά, όπως ξεκίνησα για να συνεχίσω το ταξίδι μου, ήρθε και μου είπε ότι πρέπει να με φάει προτού σβήσει τη δίψα της.”

“Με τιμάς αποκαλώντας με άγιο και ιερό,” είπε το βόδι. “Αλλά, το κάνεις αυτό την ώρα της ανάγκης σου. Αυτόι είναι οι τρόποι της φυλής σου. Όταν ήμουνα νέο και δυνατό και δούλευα για τον αδελφό σου τον αγρότη, με τάιζε και με αντιμετώπιζε με φροντίδα. Τώρα που είμαι γέρικο και ανίκανο, με εγκατέλειψε στην ερημιά για να συντηρήσω μονάχο τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορώ. Γι’ αυτό νιώθω, ότι αν οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, τα ζώα θα έπρεπε να τους πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα.”

“Πεινάω για τη σάρκα σου, ω σοφέ. Πεινάω!” κραύγασε η τίγρη τρέχοντας προς το μέρος του Βραχμάνου.

“Περίμενε, περίμενε, υπάρχουν ακόμη δύο δικαστές με τους οποίους πρέπει να μιλήσουμε,” είπε ο Βραχμάνος, αν και δεν έλπιζε ότι θα βρισκόταν κανείς για να αναγνωρίσει την αξία της πράξης του. “Να ο δρόμος. Άσε με να ζητήσω τη γνώμη του.” Κι έτσι αφηγήθηκε ολόκληρη την ιστορία στο δρόμο.

“Καλέ μου άνθρωπε,” του απάντησε αυτός, “πως μπορείς να περιμένεις από μένα να αποδώσω δικαιοσύνη; Κοίταξέ με. Είμαι χρήσιμος σε όλους, σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους, ζώα και πουλιά. Αν και όλοι με ποδοπατάνε δε μου δίνουν τίποτα άλλο από στάχτες και τα σκουπίδια τους, και μόνο φλούδια από σπόρια για να φάω.”

Ο Βραχμάνος βούλιαξε στην απελπισία. Παρ’ όλα αυτά μια ισχνή ελπίδα γεννήθηκε μέσα του, όταν είδε το τσακάλι να έρχεται προς το μέρος τους. Αυτό, ίσως, να τον υποστήριζε.

“Ω, Θείε μου Τσακάλι, άκουσέ με και απόδωσε δικαιοσύνη!” ικέτευσε.

“Πες μου ολόκληρη την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος,” είπε το τσακάλι.

Ο Βραχμάνος αφηγήθηκε όλα όσα συνέβησαν με κάθε λεπτομέρεια.

“Ω, πόσο ηλίθιο εκ μέρους μου, αλλά μου διέφυγε η ουσία ολόκληρης της ιστορίας. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου την αφηγηθείς ξανά απ’ την αρχή;”

Ο Βραχμάνος είπε ξανά την ιστορία.

“Είναι πολύ παράξενο,” είπε το τσακάλι κουνώντας το κεφάλι του, “όλα φαίνονται να μπαίνουν απ’ το ένα αυτί και να βγαίνουν απ’ το άλλο. Τώρα, για να δούμε ακριβώς πως έγιναν τα γεγονότα. Εσύ, αγαπητέ Βραχμάνε, ήσουνα, νομίζω, μέσα στο κλουβί και η τίγρη περνούσε…”

“Όχι, όχι” διέκοψε η τίγρη, “είσαι ηλίθιο! Εγώ ήμουνα στο κλουβί.”

“Και βέβαια!” αναφώνησε το τσακάλι υποκρινόμενο το ηλίθιο. “Ναι! Εγώ ήμουνα στο κλουβί -ω, όχι δεν ήμουνα- ωιμέ, ωιμέ! Τι έπαθε το μυαλό μου; Για να δω, το κλουβί ήταν μέσα στην τίγρη και ο Βραχμάνος περνούσε -όχι, όχι, πάλι δεν τα λέω σωστά… Λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι, συνεχίστε το δρόμο σας και ρωτήστε κάποιον άλλο, γιατί εγώ αποκλείεται να καταλάβω τι μου λέτε!”

“Θα καταλάβεις!” φώναξε η τίγρη εξαγριωμένη από την ηλιθιότητα του τσακαλιού. “Θα σε αναγκάσω να καταλάβεις!”

“Κοίτα εδώ. Είμαι η τίγρη.”

“Ναι,” είπε το τσακάλι.

“Κι αυτός είναι ο Βραχμάνος.”

“Ναι,” συμφώνησε το τσακάλι.

“Και αυτό είναι το κλουβί.”

“Κι εγώ ήμουνα μέσα στο κλουβί. Κατάλαβες;”

“Ναι, όχι. Δηλαδή θα ήθελα να μπορούσα να το δω πιο ξεκάθαρα.”

“Είσαι ηλίθιο! Απόλυτα ηλίθιο!” κραύγασε η τίγρη.

“Ναι, ίσως και να είμαι,” είπε το τσακάλι. “Αλλά θα ήθελα να ήξερα πως μπήκες στο κλουβί!”

“Πως; Ε, μα με το συνηθισμένο τρόπο, βέβαια, βρε βλάκα!” Λέγοντας αυτό πήδηξε μέσα στο κλουβί και φώναξε: “Μ’ αυτό τον τρόπο. Τώρα καταλαβαίνεις;”

“Απόλυτα!” διαβεβαίωσε το τσακάλι. Και τότε, κινούμενο γρήγορα, έκλεισε την πόρτα, φυλακίζοντας μέσα την τίγρη. Ο Βραχμάνος ευχαρίστησε το τσακάλι για τη βοήθεια και συνέχισε το δρόμο του..

.

αυτο που ωθησε το τσακαλι να υπερασπισθει τον ανθρωπο, ειναι η απαντηση στο ερωτημα σου

.

10/11/2005, 12:53:08
quote:

qubit

για να ειναι κοαν πρεπει να ρωταει κατι και να περιμενει απαντηση.

τι ρωτας?

.

απο την αλλη η ζεν αντιληψη υποστηριζει οτι αν συντηρεις την μοτοσυκλετα με συγκεντρωση σε καθε τι που κανεις, σε καθε λεπτο, σε καθε μικρολεπτομερεια της συντηρησης, βαδιζεις προς την φωτιση εξισου καλα με οποιονδηποτε γκουρου ή δασκαλο.

οπως λεω εγω, "και σκατα να φτυαριζεις, καντο τελεια"

.

strangewondererΜέλος
09/08/2002, 04:24:57

Ο ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΣ: Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο αιώνας που έφυγε μας άφησε ως κληρονομιά την επανάσταση των επιστημών και την αλματώδη ανάπτυξη τους. Όλα αυτά όμως που γνωρίζουμε σήμερα θεμελιώθηκαν στο παρελθόν. Αν μιλάμε με όλο και περισσότερο τεχνολογικούς και εξειδικευμένους όρους το οφείλουμε σε κάποια εφευρετικά και ιδιοφυή μυαλά. Αγαπούσαν την σοφία θέλοντας να γνωρίσουν το γιατί της ύπαρξης, του όντος, των διαφόρων μορφών ζωής κ.λ.π. Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Ιστορία, Ιατρική και πολλές άλλες είναι μόνο μερικές από τις επιστήμες που γεννήθηκαν στο παρελθόν αλλά μεσουράνησαν πρόσφατα.

Ο Λεύκιππος το 500 π.Χ. και 2500 χρόνια πριν από τον Αϊνστάιν διατύπωσε για πρώτη φορά την Ατομική θεωρία που διαμόρφωσε και εξέλιξε ο μαθητής του Δημόκριτος. Ο Λεύκιππος έλεγε ότι όλα αποτελούνται από απειροελάχιστα τεμάχια ύλης άπειρα κατά το πλήθος, τα οποία αποτελούν το ΟΝ. Αυτά συνενώνονται με ποικίλους τρόπους και μας δίνουν διάφορα πράγματα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται κίνηση που πρέπει να γίνει μέσα στο κενό.

Ο Δημόκριτος το 460 π.Χ. πρόσθεσε ότι τα άτομα έχουν διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους. Η κίνηση τους προέρχεται από κάποια πηγή. Αυτό που σήμερα οι επιστήμονες ονομάζουν ορμή ή κρούση. Οι απόψεις των Προσωκρατικών Θαλή, Αναξίμανδρου και Αναξιμένη για την δημιουργία του κόσμου είναι κοντά σε αυτά που υποστηρίζει η σημερινή Φυσική, η Αστροφυσική και η Κβαντομηχανική.

Ο Θαλής το 635 π.Χ. καθόρισε ότι οι τέσσερις εποχές δεν είναι ισόχρονες. Βρήκε ότι ο πολικός αστέρας μπορεί να χρησιμεύσει σαν οδηγός στους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες. Ανακάλυψε ότι ο ήλιος στην ετήσια περιφορά του γύρω από την γη δεν έχει την ίδια ταχύτητα. Για την έκλειψη ηλίου ανακάλυψε την ορθή ερμηνεία λέγοντας ότι προέρχεται από την είσοδο της γης στη σκιά την οποία ρίχνει η σελήνη καθώς φωτίζεται από τον ήλιο. Επίσης είναι ο πρώτος που είπε πως η σελήνη δεν έχει δικό της φως αλλά αντανακλά το φως του ήλιου, καθώς και ότι η γη είναι ένα σφαιρικό ουράνιο σώμα.

Ο Αναξίμανδρος το 610 π..Χ. είναι ο ιδρυτής της ελληνικής Αστρονομίας και φυσικής φιλοσοφίας. Μέσα στα επιτεύγματα του περιλαμβάνεται ο πρώτος χάρτης του κόσμου. Ο χάρτης των άστρων. Η δημιουργία του κόσμου έλεγε οφείλεται στο άπειρο. Αυτό είναι διάχυτο μέσα στο σύμπαν. Κάποια στιγμή διαφοροποιείται μέσα σε αυτό μια πύρινη σφαίρα που θα λέγαμε ότι είναι το πρωταρχικό άτομο της θεωρίας του Bing Bang. Αυτή η σφαίρα εκρύγνηται και δημιουργεί στροβίλους. Ετσι δημιουργήθηκαν ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα.

Ο Αναξιμένης το 560 π.Χ. διατύπωσε την κυκλική κίνηση του κόσμου μας αλλά και ολόκληρου του σύμπαντος. Διατύπωσε την θεωρία ότι η φύση των άστρων είναι πύρινη. Επίσης όσον αφορά την μετεωρολογία ανακάλυψε ότι την αιτία δημιουργία των σύννεφων και της βροχόπτωσης.

Ο Ηράκλειτος (560 π.Χ. - 480 π..Χ.) ο λεγόμενος σκοτεινός αλλά με φωτεινό μυαλό έλεγε Τα πάντα ρει και ουδέν μένει και Πόλεμος πάντων πατήρ. Στον κόσμο ροής τα πάντα είναι σχετικά θα πει πολύ πριν από τον Αϊνστάιν. Αναφέρει την ύπαρξη της αιώνιας επιστροφής και διαδοχής των πραγμάτων. Η περιοδική γέννηση και καταστροφή των κόσμων με την μετατροπή της ύλης σε ενέργεια και της ενέργειας σε ύλη αποτελεί την αρχή του. Μια αρχή που αποδέχεται και η σημερινή Αστροφυσική.

Ο Παρμενίδης το 540 π.Χ. μαθητής του Αναξίμανδρου είναι ο πρώτος που υποστήριζε ότι η γη είναι σφαιρική και πλανήτης.

Ο Επίκουρος το 341 π.Χ. υιοθέτησε την αναγνωρισμένη φυσική του 4ου αιώνα δηλαδή την ατομική θεωρία. Υποστήριζε πως υπάρχουν αναρίθμητοί κόσμοι όμοιοι και διαφορετικοί από τον δικό μας.

Ο Πυθαγόρας το 580 π.Χ. μίλησε για την αρμονία των σφαιρών. Διαίρεσε τα μαθηματικά σε Αριθμητική - Γεωμετρία - Αστρονομία - Μουσική. Εκτός από τα περίφημα μαθηματικά και γεωμετρικά του θεωρήματα ανακάλυψε και την μουσική κλίμακα και καθόρισε πάνω της τις 7 νότες μα την βοήθεια πάλι των μαθηματικών.

Στους ορφικούς ύμνους βρίσκουμε αναφορές για το ηλιοκεντρικό σύστημα πριν από 3000 χρόνια κάτι για το οποίο ξαναμίλησε ο Κοπέρνικος το 1500. Έχουμε αναφορές για το ηλιοκεντρικό σύστημα από τον Αρίσταρχο (320 - 250 π.Χ.)

Ο Ευκλείδης το 360 π.Χ. μεγάλος μαθηματικός της αρχαιότητας με τεράστια φήμη μας κληροδότησε το περίφημο σύγγραμμα του τα Στοιχεία. Χωρίς την γνώση των στοιχείων του Ευκλείδη στα μαθηματικά και την γεωμετρία - την θεωρία των αριθμών δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα και να σημειώσουμε πρόοδο. Αποτελούν θεμέλιο λίθο όχι μόνο των μαθηματικών αλλά και της τεχνολογικής επιστήμης.

Ο Ερατοσθένης υπολόγισε πρώτος το μήκος της περιφέρειας της γης και κατέστρωσε χάρτη με μεσημβρινούς και παράλληλους από το Γιβραλτάρ μέχρι το Γάγγη. Οι γεωγραφικές του γνώσεις και έρευνες του χάρισαν τον τίτλο του πρώτου γεωδαίτη. Επίσης έκανε παρεμβολές στο ημερολόγιο διορθώνοντας το.

Ο Ίππαρχος μαθηματικός (190 π.Χ.) είναι ο πρώτος που διαίρεσε τον κύκλο σε 360 μοίρες, καθόρισε την θέση των άστρων στην ουράνια σφαίρα κάνοντας χρήση σφαιρικών συντεταγμένων και προσδιόρισε την απόσταση των άστρων με όργανα που ανακάλυψε όπως ο αστρολάβος, η διόπτρα και το μετεωροσκόπιο (επίπεδος αστρολάβος). Ανακάλυψε το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών και είναι αυτός που κατέστησε την αστρονομία αληθινή επιστήμη.

Ο Αρχιμήδης το 287 π..Χ. ήταν σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος και μηχανικός. Επινόησε τις τροχαλίες, τους οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια). Απέδειξε την θεωρία του σηκώνοντας ένα πλοίο στον αέρα στις Συρακούσες. Κατασκεύασε αστρονομικά όργανα και τελειοποίησε το ελληνικό αριθμητικό σύστημα. Επίσης ανακάλυψε τις πρώτες αρχές της υδροστατικής. Άλλωστε όσον αφορά τις ανακαλύψεις στην υδροστατική και την μηχανική δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που έχουν ανακαλυφθεί σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα που δείχνουν μια πολύ υψηλή γνώση πάνω στους συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης.

Ας μην ξεχνάμε επίσης τα αυτόματα του Δαίδαλου τις μηχανές (βαρούλκα κ.λ.π.) του Ήρωνα ακόμα και τον υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Ο Εμπεδοκλής διατύπωσε την θεωρία ότι δεν υπάρχει φθορά και θάνατος αλλά τα πάντα επανέρχονται στην πρωταρχική τους κατάσταση που είναι των τεσσάρων πρωταρχικών στοιχείων. Η ένωση και ο διαχωρισμός αυτών των στοιχείων συνεχίζεται αέναα και δημιουργούν από την αρχική δημιουργία του Σύμπαντος μέχρι και σήμερα όλες τις μορφές.

Στο χώρο της επιστήμης της Ιστορίας αναδύθηκε ο Ηρόδοτος το 484 π.Χ. που θεωρείται ο πατέρας της Ιστορίας σήμερα. Ο Θουκυδίδης την προχώρησε ακόμη παραπέρα. Είναι ο πρώτος επιστήμονας ιστορικός που ξεχώρισε τον μύθο από την ιστορία. Επίσης είναι ο θεμελιωτής της αντικειμενικής ιστορικής έρευνας. Στο πεδίο της Ιατρικής ξεχωρίζουμε τον Ιπποκράτη 460 π.Χ. θεμελιωτή της επιστημονικής Ιατρικής. Υποστήριξε πως οι ασθένειες δεν έχουν υπερφυσική εξήγηση. Μεγάλη είναι η επίδραση που ασκεί στην υγεία ενός ανθρώπου το περιβάλλον το περιβάλλον το οποίο ζει. Αέρας - νερό - τοποθεσία. Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεται. Επεσήμανε την σημασία της κληρονομικότητας καθώς και ότι η πρόγνωση είναι η πρόληψη του μέλλοντος. Το ατύχημα του Τσερνομπίλ που ο αέρας μετέφερε τη ραδιενέργεια σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, το σύνδρομο των τρελών αγελάδων όπου ο άνθρωπος παρενέβη στην διατροφική αλυσίδα καθιστά πιο επίκαιρο από ποτέ τον ιδεολόγο Ιπποκράτη.

Όλες οι επιστήμες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Στόχος τους ήταν η βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Κέντρο τους ο άνθρωπος. Ο σεβασμός στη φύση και τον άνθρωπο θα πρέπει να είναι τα κριτήρια όλων των ερευνών σε όλες τις επιστήμες με απώτερο στόχο έναν καλύτερο κόσμο.

Η σύγχρονη επιστήμη ανακαλύπτει καθημερινά όλους αυτούς και πολλούς άλλους από τους αρχαίους σοφούς και επιστήμονες, τους μεγάλους αυτούς ερευνητές της αρχαιότητας που στηριζόμενοι όχι μόνο στην εξωτερική γνώση αλλά ψάχνοντας και την εσωτερική σοφία έδωσαν στην ανθρωπότητα τις πρώτες βάσεις για την εξέλιξη των επιστημών. Γιατί γι' αυτούς η εξωτερική ανάπτυξη συμβαδίζει με την εσωτερική, την φιλοσοφική ανάπτυξη.