- 19 Ιουνίου 2016-30 Νοεμβρίου 2019:Οι 1260 μέρες των 2 προφητών! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
quote:
Όχι,δεν γίνεται. ..Δεν γίνεται να μου το κάνει αυτό ο Θεός!
σου κάνει πλάκα ο θεός που θα έλεγε και η Χρύσπα

Αβάντι μαέστρο!
Abyssus Abyssum Invocat
Edited by - Heretic on 07/06/2016 11:07:21
321
quote:Για ποιο πράγμα;
Mία κι απόψε321
Abyssus Abyssum Invocat
quote:
Για εγκλεισμό!Abyssus Abyssum Invocat
όχι έτσι είπαμε του κάνει πλάκα ο θεός
Υπαρχει ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ!!!
Τα τρια εξαρια της χθεσινης μερας,δεν ειναι τα μονα διαθεσιμα μεχρι τις 19 του Ιουνη οπου εμφανιζεται Αντι και 2 προφητες!!!Υπαρχει ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕ ''ΤΡΙΑ ΕΞΑΡΙΑ'' και αυτη ειναι η 16/6/2016!!!Δεκα μερες ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!!!
Αυτο σημαινει ουσιαστικα το εξης:
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 3 ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΩΝ!!!Δεν θα κρατησει 13 μερες,οπως πιστευα,αλλα μονο 3 24ωρα,3 μερες και 3 νυχτες,οπως λεει και το ποιηματακι του γεροντα Ιωσηφ του Βατοπαιδινου!!!
Ετσι,παραταση στην αγωνια!
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016!!!!
ήγουν, τουτέστι, δηλαδή, με άλλα λόγια, ήτοι … that is to say
Τι πιστεύετε για την Πίστη και όχι τι πιστεύετε γενικώς
Τι πιστεύετε για την Πίστη σας και όχι τι πιστεύετε για την πίστη των άλλων
Τι γνωρίζετε για το τι είναι Πίστη ή τι πιστεύετε ότι γνωρίζετε για το τι είναι Πίστη.
Ένα πρώτο ζητούμενο σε αυτό το θέμα είναι ο ορισμός της έννοιας «πίστη».
Τι είναι και τι δεν είναι πίστη.
Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξής της ή το πώς αυτή επιδρά ή επέδρασε στη ζωή μας (ή ακόμη και στο θάνατό μας αλλά και στη γέννησή μας).
Σημαντικότατα ζητούμενα επίσης, τι την γεννά, τι την δυναμώνει, τι την αναιρεί.
Τέλος (last but not least) κατά πόσον η πίστη συνιστά κάποιο είδος ιδιαίτερης (special) δύναμης και αν ναι γιατί να μην την (χμ…) έχουμε όλοι μεγάλη;
Εννοείται, το θέμα είναι παντελώς άσχετο με την τραπεζική πίστη, πολλώ δε μάλλω με τη συζυγική πίστη.
Όσοι πιστοί και άπιστοι προσέλθετε. ![]()
-Προαπαιτούμενα: καλή καρδιά και πνεύμα αλληλοσεβασμού.
-Η συντομία και η σαφήνεια στις τοποθετήσεις θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα.
-Η αναφορά των πηγών όσων παρατίθενται, θεωρείται ως εκ των ων ουκ άνευ.
-Οι αντιγραφο-επικολλήσεις (copy-paste) καλό είναι να αποφεύγονται. Aρκούν oι σχετικοί σύνδεσμοι (links) και κάποια περιγραφή του περιεχομένου τους ή έστω κάποια μικρά αποσπάσματα, κατά προτίμηση σχολιασμένα.
Και χαίρομαι που βλέπω ένα θέμα γύρω από την Πίστη! ![]()
Πάνω λοιπόν που χάρηκα για το topic διαβάζω ως προαπαιτούμενο (εγώ θα το χαρακτήριζα απλά "επιθυμητό") την συντομία.
Προτού αρχίσουμε λοιπόν την κατάθεση των απόψεων μας, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι τοποθετήσεις μας θα περιστραφούν γύρω από την Πίστη γενικότερα ή ειδικότερα (πχ θρησκευτική πίστη).
Όχι τίποτα άλλο, αλλά μην βγούμε κι εκτός θέματος... ![]()

In anticipation of my resurrection...
Γειά σου Dying Incubus, η χαρά σου με τιμά.
quote:
Πάνω λοιπόν που χάρηκα για το topic διαβάζω ως προαπαιτούμενο (εγώ θα το χαρακτήριζα απλά "επιθυμητό") την συντομία.
Θεώρησα ότι η διατύπωσή μου ήταν σαφής. Τα μόνα προαπαιτούμενα είναι η καλή καρδιά (άντε μέχρι 4 by pass το πολύ
Η συντομία και η σαφήνεια ετέθησαν ως εκτιμόμενες, δηλαδή, ένας άλλος τρόπος για να πω ότι είναι ιδιαιτέρως επιθυμητές. Επομένως νομίζω συμφωνούμε.
quote:
Προτού αρχίσουμε λοιπόν την κατάθεση των απόψεων μας, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι τοποθετήσεις μας θα περιστραφούν γύρω από την Πίστη γενικότερα ή ειδικότερα (πχ θρησκευτική πίστη).
Όπως είδες το πρώτο από τα ζητούμενα είναι ο ορισμός της Πίστης. Ίσως διαφανεί πως οτιδήποτε δεν είναι θρησκευτική πίστη δεν θα έπρεπε να αναφέρεται ως «πίστη» ίσως όμως και όχι. Συχνά χρησιμοποιούμε τον όρο «πίστη / πιστεύω» μάλλον καταχρηστικά εννοώντας κάτι άλλο και όχι πίστη,
Για παράδειγμα αν πω «πιστεύω πως αύριο θα βρέξει…» σημαίνει ότι πιθανολογώ / εκτιμώ / εικάζω / έχω πληροφορίες ότι αύριο θα βρέξει και πάντως δεν πρόκειται για το είδος «πίστης» που θα ήθελα να μας απασχολήσει εδώ.
Από την άλλη «πίστη», με την έννοια που συνηθίζουμε να αποδίδουμε στην θρησκευτική πίστη, μπορεί να υπάρχει εκεί που δεν την υποψιαζόμαστε καν σαν τέτοια…
So…
quote:
Ένα πρώτο ζητούμενο σε αυτό το θέμα είναι ο ορισμός της έννοιας «πίστη».
Τι είναι και τι δεν είναι πίστη.
Και μόνο αυτό, φίλε Ampere, μου φαίνεται δύσκολο.
Κάνω μια αρχή. μένοντας σε ορισμούς σχετικούς με το θέμα:
"Πίστη" είναι η πεποίθηση, η σίγουρη αποδοχή του αληθούς και σωστού μιας άποψης/ιδέας/κατάστασης/προσώπου.
Είναι και η δοξασία, είναι και η εμπιστοσύνη ("πιστεύω σε σένα!").
Ενδιαφέρον είναι πως το αρχαίο "πείθω", απ'όπου προέρχεται η πίστη, κρύβει μέσα του και τις έννοιες "ελπίζω" και "πείσμα".
Αξιοσημείωτο βρίσκω πως η πίστη, ως έννοια, αναφέρεται στη στάση μας απέναντι σε κάτι. Όχι απαραίτητα στην γνώση μας για το αντικείμενο της πίστης. Μοιάζει να εμπεριέχει το συναισθηματικό στοιχείο περισσότερο από το νοητικό (το οποίο μπορεί και να απουσιάζει τελείως).
[Καλώς μας ξανάρθες!]
No Method, No Guru, No Teacher
Edited by - wendigo on 12/09/2006 18:58:53
quote:
Κάνω μια αρχή. μένοντας σε ορισμούς σχετικούς με το θέμα:
Γειά σου wendigo! Σ’ ευχαριστώ για την ωραία αρχή. Η αρχή ως γνωστόν είναι το ήμισυ του παντός (…άρα είμαστε κάπου στη μέση. Άντε να γράψω κάνα δύο post ακόμη, βάζει και ένα επίλογο ο συντονιστής μας και τελειώσαμε).
Η «Πίστη» λοιπόν πιο κοντά στο συναίσθημα παρά στη νόηση. Στη καρδιά λες, παρά στο κεφάλι… Σίγουρα κάτι πρέπει να συμβαίνει με την καρδιά αν και αυτό, ίσως, δεν αποκλείει την πίστη από το να συνιστά γνώση. Αναπόδεικτη γνώση, έστω…
Ένας αθλητής πιστεύει ότι θα νικήσει αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ανήκει στα outsider.
Είναι αυτό ένα παράδειγμα πίστης;
«Η πίστη σ’ έναν εξωτερικό κόσμο ανεξάρτητο από το υποκείμενο που τον αντιλαμβάνεται, βρίσκεται στη βάση κάθε φυσικής επιστήμης.» Πως βλέπω τον κόσμο, A. Einstein, εκδ. Μαρή
«Αφού το λες εσύ, το πιστεύω…» από διάλογο μεταξύ φίλων
«Πιστεύω ότι η Γή είναι κοίλη, ότι η Σελήνη είναι τεχνητός δορυφόρος, πιστεύω στη μετενσάρκωση…»
Είναι αυτά παραδείγματα πίστης;
Στα πιο πάνω παραδείγματα ποιες διαφορές υπάρχουν (αν υπάρχουν), όχι βεβαίως ως προς το περιεχόμενο / αντικείμενο της πίστης όπου οι διαφορές είναι προφανείς, αλλά ως προς την ουσία της πίστης καθεαυτής ;
Μήπως η πίστη έχει νόημα μόνο όταν αναφέρεται σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ως θρησκευτική πίστη ενώ κάθε άλλη χρήση της θα πρέπει να θεωρείται …καταχρηστική;
[Καλώς μας ξανάρθες!]
[Να ‘σαι καλά φίλε… Αν και …ακούγοντας ότι ο Σουμάχερ σταματά, ο Ζαγοράκης το ίδιο, ο Βριλ από ό,τι είδα χαιρέτησε κιόλας ….αναρωτιέμαι, μήπως θα έπρεπε να μείνω κι εγώ εκτός. Στο κάτω-κάτω καλύτερα να σε ρωτάνε γιατί σταμάτησες παρά γιατί συνεχίζεις…τέλος πάντων. Μεταξύ μας, δεν σου κρύβω πως νιώθω κάπως …πώς να το πω… σα ληγμένο…]
quote:
Μήπως η πίστη έχει νόημα μόνο όταν αναφέρεται σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ως θρησκευτική πίστη ενώ κάθε άλλη χρήση της θα πρέπει να θεωρείται …καταχρηστική;
Νομίζω πως έτσι θα το περιορίζαμε λίγο, εκτός κι αν βάλουμε το "θρησκευτική" σε εισαγωγικά και μιλήσουμε για κάθε είδους πίστη που από τη φύση της δε μπορεί να διαψευστεί ή να επαληθευθεί με την απλή παρατήρηση και στα χρονικά όρια μιας ανθρώπινης ζωής. Να τι εννοώ:
quote:
Ένας αθλητής πιστεύει ότι θα νικήσει αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ανήκει στα outsider.
Ο αθλητής σύντομα θα αντιμετωπίσει τη νίκη ή την ήττα και, μόλις ο αγώνας λήξει, η προσοχή του θα στραφεί σε κάτι άλλο. Ακόμα κι αν η πίστη του είναι δυνατή -σχεδόν θρησκευτικής έντασης- έχει μικρό χρονικό ορίζοντα. Ας δεχτούμε πως αυτό το είδος πίστης είναι κάποιο υπο-είδος που δε μας ενδιαφέρει πολύ στην παρούσα κουβέντα.
quote:
«Η πίστη σ’ έναν εξωτερικό κόσμο ανεξάρτητο από το υποκείμενο που τον αντιλαμβάνεται, βρίσκεται στη βάση κάθε φυσικής επιστήμης.»
Αντίθετα, εδώ έχουμε μια πιο συνολική πίστη, πιο βαθειά. Με την ευρύτερη έννοια που έδωσα θα τη λέγαμε θρησκευτική (ή έστω "θρησκευτική"!). Η επαλήθευση της άποψης αυτής μπορεί να πάρει χιλιετηρίδες ή και να μη συμβεί ποτέ.
"θρησκευτική" μπορεί να είναι και η βαθειά πίστη σε κάποιο πολιτικό σύστημα ή ιδανικό. Μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τις θρησκείες (αν και η δημοκρατία καλά κρατεί μες στους αιώνες) αλλά αρκετά μεγάλη για να κυριαρχήσει στο νου και την καρδιά του πιστού για δεκαετίες ή και όλη του τη ζωή. Μπορεί, μάλιστα, να μεταλαμπαδευθεί στους απογόνους του. Έχω ξαναπεί την άποψή μου πως, από μια πλευρά, ο κομμουνισμός (για παράδειγμα) είναι -ή τουλάχιστον ήταν- και θρησκευτικό φαινόμενο. Κάτι τέτοιο δεν υστερεί σε ένταση από μια αμιγώς θρησκευτική πίστη.
Τέλος, ας μην υποτιμούμε την ένταση και τη φλόγα με την οποία μπορεί μια πίστη που μας φαίνεται επιφανειακή ή ανούσια να κυριαρχεί στον πιστό. Ίσως να υπάρχουν άνθρωποι που σπατάλησαν μια ζωή και μια περιουσία για να καταδείξουν πως η γη είναι κοίλη! Η άποψή τους μπορεί να μη μας ενδιαφέρει αλλά η εμμονή στην πίστη τους αυτή έχει ενδιαφέρον.
Παρ'όλ'αυτά, αν πιστεύεις πως έτσι πλατειάζουμε, θέσε τα όρια που μας ενδιαφέρουν όπου εσύ νομίζεις.
ΥΓ:Άσχετο: Ίσως να έχεις πολλά πρωταθλήματα μπροστά σου! Εξάλλου τα... ληγμένα έχουν πιο ενδιαφέρουσες επιδράσεις στο μυαλό του ανθρώπου!
No Method, No Guru, No Teacher
Η «πίστη» ταυτίζεται συνήθως με αυτό που λέμε θρησκεία. Όμως αυτό βεβαίως, ουδόλως βοηθά στην εξέλιξη του θέματος και μάλλον το περιορίζει, εκτός και αν μετονομαζόταν σε «Περί θρησκείας…» οπότε και θα έπαυε μάλλον να μας ενδιαφέρει.
Πολύ σωστά, αναγνωρίζεις «θρησκευτική» πίστη ακόμη κι εκεί που συνήθως δεν ονομάζεται έτσι, όπως σε ένα πολιτικό σύστημα ή ιδανικό.
Η «πίστη» επίσης, χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα ευρύτατο φάσμα καταστάσεων που έχουν να κάνουν με το βαθμό γνώσης, πρόγνωσης ή διάγνωσης που κάποιος έχει ή καταλήγει να έχει, σχετικά με διάφορα θέματα περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά και που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις η «πίστη» το μοναδικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχει είναι μάλλον φιλολογικό παρά, ας πούμε, φιλοσοφικό.
Έχει, λοιπόν εν τέλει, η «πίστη» κάποια άλλη εννοιολογική διάσταση, κάποιο άλλο μοναδικό, ιδιαίτερο περιεχόμενο, σημαίνει κάτι περισσότερο από αυτά που περιγράψαμε (και μάλιστα τόσο ωραία, θα έλεγα
);
Εισήγαγες κάποιους προσδιορισμούς για την πίστη, όπως «βάθος», «ένταση», «συνολικότητα» και εκεί κάπου νομίζω βρίσκεται το κλειδί.
Δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να καταλήξω σε έναν κοινά* αποδεκτό ορισμό (*αποδεκτό δηλαδή από εμένα και τον εαυτό μου, αμφότερους και τους δύο, all together που λένε) για την πίστη και που να διαφοροποιείται από τα πιο πάνω .
Μα την πίστη μου, όμως, συμβαίνουν «μαγικά» πράγματα στο esoterica με τις αλληλεπιδράσεις…!
Ιδού λοιπόν τι μου προέκυψε συλλογιζόμενος τον συναγωνιστή, wendigo (να προσπαθεί ματαίως να συγκρατήσει από ευγένεια τα αυθόρμητα χασμουρητά του) και τον αδελφό, εν esoterica, Dying Incubus (να αγωνίζεται να μη πεθάνει μια κι έξω από πλήξη διαβάζοντας το θέμα που ξεκίνησα)!
Πίστη είναι κάθε πεποίθηση που έχει ή αποκτά υψηλή προτεραιότητα στη ζωή μας.
Καλό;!
Δεν έχει σημασία τόσο αν υπάρχουν αποδείξεις, ενδείξεις, στοιχεία ή τεκμήρια . Η ουσία είναι ότι πρόκειται για πεποιθήσεις η αλήθεια των οποίων έχει για μας κεντρική σημασία. Είναι κάτι περισσότερο από “pet theories” (όπως τις είχε ορίσει ο εξοχότατος κύριος Xotchipilli2), είναι ας πούμε “core theories”, πολύ κοντά στο …bios (αν όχι το ίδιο το bios) της ύπαρξής μας.
Κρατώντας λοιπόν αυτή την διατύπωση, προς το παρόν τουλάχιστον, νομίζω μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο πάρα πέρα και στα άλλα ζητούμενα, δηλαδή:
- Την χρειαζόμαστε κι αν ναι γιατί; Αυτή μας χρειάζεται;
- Πεθαίνει η πίστη η απλώς αντικαθίσταται από κάποια άλλη;
- Είναι μονάχα θέμα εφαρμοσμένης ψυχολογίας ή πάει ακόμη παραπέρα;
- «Δες το και θα το πιστέψεις» ή «Πίστεψέ το και θα το δεις»*; (*Wayne Dyer)
- Γιατί πιστεύουμε αυτά που πιστεύουμε και όχι κάποια άλλα;
- Γιατί άλλοι την έχουν ακλόνητη, άλλοι την έχουν χλιαρή και άλλοι δεν έχουν καθόλου (ή μήπως έχουν και δεν το ξέρουν);
- Είναι δυνατόν να πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να με πάρει στα σοβαρά με αυτά που γράφω;
κ.τ.λ., κ.τ.λ.
Πίστη, ο μοχλός που θέτει σε κίνηση το αεικίνητο...
Πίστη, εκείνη η δύναμη στο ανθρώπινο που σε στρέφει προς τα άνω, αλλά ταυτόχρονα δίναται να σε στρέψει και προς τα κάτω...
Πίστη, χωρίς την πίστη τίποτα δεν υπάρχει. Αφού όλα υλοποιούνται και πραγματώνονται μέσα από την πίστη.
Η πίστη είναι η δίδυμη αδελφή της λογικής. Μαζί "γεννηθήκανε" στο ανθρώπινο. Κι όπου υπάρχει λογική εκεί θα μέσα θα βρεις και την πίστη, μαζί, χέρι-χέρι.
Η πίστη μου είναι σε ποιότητα, ίδια με την ποιότητα της λογικής μου.
Είναι το στάγμα του όλου λόγου μέσα μου. Η πίστη μου στο τώρα, είναι το στάγμα από όλη την λογική στο παρελθόν μου.
Κι ας φωνάζει η λογική τώρα και εξ ανάγκης να γίνουν πράματα και θάυματα, να κουνηθούν βουνά. Η πίστη μου άλλα διατάζει, άλλα σμιλεύει, κι άλλα κινεί. Και λέει αυτό που τόσο καιρό στο πριν, φώναζε η λογική μου δυνατά: ΑΔΥΝΑΤΟΝ! ΑΔΥΝΑΤΟΝ! ΑΔΥΝΑΤΟΝ!
Γι' αυτό και ένας Άνθρωπος που ενσάρκωσε την Πίστη φώναζε: "Άνθρωποι, αν είχατε πίστη όσο είναι κι αυτός ο μικρός σπόρος, θα λέγατε στο βουνό κουνήσου, και το βουνό θα υπάκουε στο λόγο σας..."
Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη πίστεως όσες είναι κι οι λογικές...
Φίλτατε Ampere, δεν έχω κανένα λόγο να βάλω έναν επίλογο στο topic!
Άσε που ελπίζω να μείνουμε μόνο στο κεντρικό θέμα, το οποίο είναι άκρως ενδιαφέρον... ![]()
Καταρχάς, πιστεύω πως η καλή θέληση κι ο αλληλοσεβασμός είναι απαραίτητες βάσεις για το κάθε θέμα που ανοίγεται, οπότε δεν διαφωνώ καθόλου να είναι προαπαιτούμενα κι εδώ. ![]()
Τι είναι πίστη λοιπόν?
Πίστη είναι η αποδοχή μας στην αλήθεια μιας κατάστασης/πεποίθησης/ιδέας όπως αναφέρει κι ο φίλος wendigo.
Παρόλα αυτά η πίστη μπορεί να έχει απήχηση σε ένα πλήθος καταστάσεων πέραν της θρησκευτικής.
Αν κάναμε λόγο για θρησκευτική πίστη ίσως να περιορίζαμε όντως το θέμα σε μια μορφή της πίστης.
Αυτό δεν θα ήταν καθόλου κακό όμως έχουμε μια ευκαιρία να εξετάσουμε την πίστη κάπως πιο "σφαιρικά".
Η πίστη κατά κύριο λόγο πηγάζει από την καρδιά μας, από το συναίσθημα
Θα μπορούσαμε να πούμε οτι πηγάζει από τη λογική?
Χμμμ!
Σε αυτήν την περίπτωση μήπως η λέξη "πίστη" θα έπρεπε να μετατραπεί στη λέξη "γνώση"?
Μπορούμε για παράδειγμα να πούμε: "Πιστεύω οτι η Γη έχει ένα δορυφόρο?"
Αυτό δεν φανερώνει πίστη, φανερώνει μια μορφή γνώσης.
Άρα η πρόταση είναι σωστότερη όταν γίνει: "Γνωρίζω οτι η Γη έχει ένα δορυφόρο?".
Η πίστη έχει μέσα της το στοιχείο της ελπίδας μας για την πραγματοποίηση κάποιου γεγονότος στο μέλλον (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα), την προσμονή μας για την πραγματοποίηση κάποιας κατάστασης αλλά και την ένταση.
Όσον αφορά τα ερωτήματα που τέθηκαν στο παραπάνω μήνυμα σου... ![]()
Φυσικά και χρειαζόμαστε την πίστη, φίλε μου!
Η πίστη μας είναι τόσο απαραίτητη όσο είναι κι η ελπίδα.
Ο άνθρωπος αποτελείται κι από τη λογική κι από την καρδιά, κι η πίστη είναι ένα από τα παιδιά της καρδιάς.
Δεν πιστεύω οτι πεθαίνει καθεαυτή πίστη, ίσως μια συγκεκριμένη πίστη μας σε κάτι να δίνει κάποτε την θέση της σε κάποιαν άλλη, να μεταλλάσσεται και να επεκτείνεται.
quote:
- Είναι δυνατόν να πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να με πάρει στα σοβαρά με αυτά που γράφω;
κ.τ.λ., κ.τ.λ.
Μην ανησυχείς, αν είναι έτσι θα έχεις κι εμένα παρέα! ![]()

In anticipation of my resurrection...
Στα γερμανικά το ρήμα πιστεύω είναι το ίδιο με το νομίζω: glauben. Μήπως και η πίστη θέλει τον Γερμανό της;
Τέλος πάντων, φίλτατε Ampere εγώ πάλι πιστεύω
ότι άλλο η πίστη και άλλο οι πεποιθήσεις. Θεωρώ ότι η πίστη είναι συνάρτηση της αμφιβολίας. Δηλαδή η υπέρβασή της. Και εφόσον της δώσατε χαρακτηριστικά έντασης και βάθους, προφανώς πρόκειται για δύναμη. Είναι ίσως η δύναμη που υπερβαίνει την αμφιβολία.
Όσον αφορά τις ερωτήσεις που θέτεις:
- Τη χρειαζόμαστε γιατί η λογική μας είναι ατελής και οι αμφιβολίες μας μεγάλες. Επομένως λειτουργεί και σαν "σύστημα πλοήγησης".
- Η πίστη αυτή καθεαυτή σαν ορμή, σαν χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ψυχής(;) μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση, αλλά δεν παύει να υπάρχει.
- Είναι θέμα... μεταφυσικής.
- Πιστεύουμε σύμφωνα με την ανάγκη μας να υπερβούμε τον εαυτό μας (την αμφιβολία που λέγαμε).
- Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος χωρίς πίστη. Ακόμη κι όταν πιστεύει στην έλλειψή της. Επομένως άλλο ένα χαρακτηριστικό της πίστης είναι ότι είναι αυθαίρετη. Και ότι είναι υπεύθυνη για τον γενικότερο προσανατολισμό του ανθρώπου.
- Αν θεωρήσουμε ότι διαθέτουμε σοβαρότητα, μάλλον σε παίρνουμε στα σοβαρά για να γράφουμε.
Unseen
ΥΓ: Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο να αισθάνεται κανείς σα ληγμένο ή σαν ανακυκλωμένο όπως αισθάνομαι εγώ μετά από 2+ μήνες απουσίας. Δεν είσαι μόνος στον κόσμο.
***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****