ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος. Απο την άλλη μεριά ο Μάρκος Αυρήλιος... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος. Απο την άλλη μεριά ο Μάρκος Αυρήλιος... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Εαρινός31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
24/10/2010, 11:56:00
...είχε αναφερει , ότι "καθε άνθρωπος έχει τόση αξία , όση και τα πράματα με τα οποία αυτός έχει ασχοληθεί"...

Ο Τζόζεφ Νιούτον δε , είχε αναφέρει ότι ... "Οι άνθρωποι είναι μοναχικοί , διότι χτίζουν τοίχους αντί για γέφυρες"....

Ο δε Σοφοκλής , είχε αναφέρει ότι..."Ο ανόητος , έχει αδελφό τον αδύναμο"

Τέλος , ο Σίγκμουντ Φρόϋντ τα εξής "Ο Άνθρωπος δεν είναι διόλου , άκακο όν.Ο συνάνθρωπός του , δεν είναι γι'αυτόν δυνητικά μόνο αρωγός , αλλα καποιος που θέλει να βγάλει την επιθετικότητά του επάνω του , να τον εκμεταλλευθεί , να τον χρησιμοποιήσει σεξουαλικά , να του πάρει τα αγαθά του , να τον ταπεινώσει , να τον πονέσει , να τον βασανίσει και να τον σκοτώσει...!!!

...για να καταλήξει ανακαλύπτοντας , δια μέσου της ψυχανάλυσης ότι η συνείδηση είναι ένα ασταθές , ετεροκαθοριζόμενο μόρφωμα , που ιλιγγιά συνειδητοποιώντας τον σκοτεινό δρόμο της ασυνείδητης ζωής!

Πόσο ικανός τελικά , είναι ο άνθρωπος για να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του..αν δεχθούμε ως αληθές αυτό στο οποίο είχε καταλήξει ο Φρόϋντ...ότι δηλαδή , το "εγώ" είναι ένα ψευδώνυμο του εαυτού μας..???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
24/10/2010, 18:48:25
quote:
Εαρινός : ...είχε αναφερει , ότι "καθε άνθρωπος έχει τόση αξία , όση και τα πράματα με τα οποία αυτός έχει ασχοληθεί"...

Ο Τζόζεφ Νιούτον δε , είχε αναφέρει ότι ... "Οι άνθρωποι είναι μοναχικοί , διότι χτίζουν τοίχους αντί για γέφυρες"....

Ο δε Σοφοκλής , είχε αναφέρει ότι..."Ο ανόητος , έχει αδελφό τον αδύναμο"

Τέλος , ο Σίγκμουντ Φρόϋντ τα εξής "Ο Άνθρωπος δεν είναι διόλου , άκακο όν.Ο συνάνθρωπός του , δεν είναι γι'αυτόν δυνητικά μόνο αρωγός , αλλα καποιος που θέλει να βγάλει την επιθετικότητά του επάνω του , να τον εκμεταλλευθεί , να τον χρησιμοποιήσει σεξουαλικά , να του πάρει τα αγαθά του , να τον ταπεινώσει , να τον πονέσει , να τον βασανίσει και να τον σκοτώσει...!!!

...για να καταλήξει ανακαλύπτοντας , δια μέσου της ψυχανάλυσης ότι η συνείδηση είναι ένα ασταθές , ετεροκαθοριζόμενο μόρφωμα , που ιλιγγιά συνειδητοποιώντας τον σκοτεινό δρόμο της ασυνείδητης ζωής!

Πόσο ικανός τελικά , είναι ο άνθρωπος για να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του..αν δεχθούμε ως αληθές αυτό στο οποίο είχε καταλήξει ο Φρόϋντ...ότι δηλαδή , το "εγώ" είναι ένα ψευδώνυμο του εαυτού μας..???

Ας δούμε πρώτα τι λέει για το θέμα αυτό ο Ηράκλειτος :

Υποθέτω , φίλε Εαρινέ , ότι αναφέρεσαι στην Περικοπή 119 του Ηράκλειτου (εάν αφορά άλλη περικοπή, τότε διόρθωσέ με).

Περικοπή 119 : Ηράκλειτος έφη ως ήθος ανθρώπω δαίμων .

Μετάφραση : Ο Ηράκλειτος είπε πως ο χαρακτήρας είναι του ανθρώπου η μοίρα .

Την περικοπή περισώζει ο Στοβαίος , Δ΄, XL , 23 – ( στην εκδ. Κάκτος 1995 , τομ.16 , σελ. 176) .

Ο Πλούταρχος γράφει : “Πότερον ουν την εαυτού φύσιν ως κριτικωτέραν ή γονιμωτέραν ούσαν θεόν προείπε , καθάπερ Μένανδρος «ο νους γαρ ημών ο θεός» και Ηράκλειτος «ήθος ανθρώπου δαίμων»” – {“Πλατωνικά Ζητήματα” , Α΄, 999 D) . Πάλι φαίνεται να κατανοεί ορθά τον Ηράκλειτο ο Πλούταρχος .

Ο Αλέξανδρος Αφροδισιεύς στο έργο του “Περί της Εμαρμένης” γράφει : “ήθος γαρ ανθρώπων δαίμων , κατά τον Ηράκλειτον , τουτέστι φύσις” – (VI , 16 , βλ. και εκδ. Akademie Verlag 1995 , σελ. 38) . Τον Αλέξανδρο απασχολεί το πρόβλημα της σχέσης του φυσικού γίγνεσθαι και του ειμαρμένου . Στην αρχή περίπου του κεφ. VI γράφει : “Το τε γαρ ειμαρμένον κατά φύσιν και το κατά φύσιν ειμαρμένον” .

Θα εξετάσουμε στη συνέχεια την σημασία των λέξεων : “ήθος” και “δαίμων”

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

24/10/2010, 20:18:56
Καλώς ορίζω τον φίλο Κηφέα...πάντα εύστοχος...και προπάντως με καλή διάθεση για διερεύνηση...

Την καλησπέρα μου Κηφέα..!!!

24/10/2010, 23:22:11
Καλησπέρα φίλε μόυ

Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ερμηνεία των δύο λέξεων :

ήθος : Η λέξη σημαίνει πολλά πράγματα , αλλά εδώ την μεταχειρίζεται ο Ηράκλειτος με την σημασία “χαρακτήρας”, ίσως και “επιρρέπεια”, όπως στον στίχο του Πινδάρου :
“ούτ΄ ερίβρομοι λέοντες διαλλάξαντο ήθος” . – ( “Ολυμπιονίκαι” , ΧΙ , 21 ) .

Η λέξη “δαίμων” έχει , επίσης , πολλές σημασίες . Στον Όμηρο συχνά σημαίνει “θεός” – (βλ. “Ιλιάδα” , 1.222) , αλλά συχνότερα την προσωποποιημένη “θεία δύναμη” – (11.792 , 17.98) . Επίσης σημαίνει την δύναμη που εξουσιάζει "την μοίρα του ανθρώπου" , όπως στον Όμηρο πάλι : “… πάρος τοι δαίμονα δώσω” . – ( “Ιλιάδα” , 8.166) , και συχνά στους τραγικούς , όπως στον Αισχύλο : “ όταν δ΄ο δαίμων ευροή , …” – ( “Πέρσαι” , 601) . Με αυτή τη σημασία χρησιμοποιεί την λέξη ο Ηράκλειτος . Σημαίνει , όμως , ακόμη στον Ησίοδο και αλλού τις “ψυχές των ανθρώπων της χρυσής εποχής” που καθοδηγούν άλλους ανθρώπους – (βλ. και Πλάτωνα , “Φαίδων” , 107D) . Επίσης σημαίνει κάποιο “πνευματικό όν” , συνήθως “κακό” – (Κατά Ματθαίον , 8 , 31) , αλλά παλαιότερα υπάρχει και “αγαθός δαίμων” – (Αριστοφάνης , “Σφήκες” , 525) . Η διάκριση είναι αρκετά παλιά .

Ο Επίχαρμος ήδη από την εποχή του Ηράκλειτου , φαίνεται να έχει γράψει : “ο τρόπος ανθρώποισι δαίμων αγαθός , οις δε και κακός” . Επισημαίνει και αυτός πως ο χαρακτήρας για τους ανθρώπους είναι δαίμων καλός , για μερικούς όμως και κακός . Η γνώμη του φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη του Ηράκλειτου , την οποία δεν είναι αδύνατο να γνώριζε .

25/10/2010, 18:31:49
Ας κάνουμε ένα πρώτο σχόλιο της περιγραφής αυτής του Ηράκλειτου :

Η σκέψη του Ηράκλειτου φανερώνεται πολύ προχωρημένη για την εποχή του .

Η μοίρα, το πεπρωμένο κάθε ανθρώπου , δεν εξαρτάται από κάποιον θεό , από κάποια ψυχή ανθρώπου της “χρυσής εποχής” , από κάποιον “ημίθεο” που καθοδηγεί τον άνθρωπο ούτε από κάποιο καλό ή κακό “πνεύμα” , αλλά από τον ιδιαίτερο έμφυτο χαρακτήρα καθενός ανθρώπου , όπως από τον έμφυτο χαρακτήρα του λιονταριού στον στίχο του Πίνδαρου .

Έως σήμερα λίγοι κατορθώνουν να κατανοήσουν ότι το πεπρωμένο του ανθρώπου δεν εξαρτάται από κάτι σαν όλα αυτά που πρότερα νομίζουν , αλλά από τον χαρακτήρα με τον οποίο γεννήθηκε και που ήδη χαρτογραφείται από τους επιστήμονες με την αναγνώριση της σημασίας και του έργου κάθε γονιδίου .

Εάν υπάρχουν κάποιοι που ακόμη νομίζουν ότι με την λέξη “δαίμων” ο Ηράκλειτος εννοεί κάτι “μεταφυσικό” , οτιδήποτε πέρα από τον έμφυτο χαρακτήρα με τον οποίο γεννήθηκε κάθε άνθρωπος , νομίζω πως δεν θα κατορθώσουν να πλησιάσουν την προσγειωμένη φιλοσοφία του , μία φιλοσοφία αποκαθαρμένη από κάθε αρχαίο μύθο .

26/10/2010, 15:17:50
Ο Ηράκλειτος ασφαλώς δεν θέλει να προσδώσει στην έννοια “χαρακτήρας” , στο ήθος του ανθρώπου , κάποια υπερβατική σημασία , κάποια θεϊκή ή πνευματική ή δαιμονική προέλευση , όταν αποκαλεί το ήθος “δαίμων” .

Παρατηρεί μόνο πως η φύση του ανθρώπου , ο χαρακτήρας με τον οποίο γεννιέται καθορίζει τις πράξεις του , όσα θα του συμβούν στην διάρκεια της ζωής του , την καλή ή κακή μοίρα που τον περιμένει .

Αυτός είναι ο δαίμων του . Το ήθος του ανθρώπου δεν καθορίζεται από κάποια προσωπική θεότητα ούτε από κάποιο πνεύμα που παρεμβαίνει στη ζωή του .

Κάθε άνθρωπος απλώς συμβαίνει να γεννηθεί με κάποιο ιδιαίτερο ήθος , με ιδιαίτερο χαρακτήρα , που καμιά ανώτερη παρεμβολή δεν μπορεί να μεταβάλλει ύστερα .

Ου τα πάτα τοις πάσι ρητά

26/10/2010, 17:08:45
Θέλοντας να βάλω και γώ φίλε Κηφέα , ένα λιθαράκι πολύ μικρό σε όλα όσα -πάντα- όμορφα λές , θα ρωτούσα τι είναι η συνείδηση που τόσο πολύ επικαλούμαστε αλλα πολύ λίγοι και ελάχιστα γνωρίζουν , αν δεν είναι η "επίγνωση" του τι κάθε φορά μας συμβαίνει...εντός μας???

Ο χαρακτήρας πάλι ... τι είναι αυτός ο "τυπάκος" , "ελεύθερος και ασύδωτος" που δομείται μόνος του , υποστασιοποιείται και ενεργεί για "μάς" χωρίς εμάς..και "εμείς" απλά τον παρακολουθούμε να κινείται..να εκφέρεται και να συμπεριφέρεται κατα πως του "γουστάρει"...και "μείς" εν πάσει περιπτώσει τι ρόλο ακριβώς "παίζουμε" ... του ανήμπορου παρατηρητή , που κάθε φορά λέει "όχι εγώ..ο χαρακτήρας μου το έκανε αυτό , εκείνο ή το άλλο"???

26/10/2010, 17:26:38
quote:

Εαρινός:

...και "μείς" εν πάσει περιπτώσει τι ρόλο ακριβώς "παίζουμε" ... του ανήμπορου παρατηρητή , που κάθε φορά λέει "όχι εγώ..ο χαρακτήρας μου το έκανε αυτό , εκείνο ή το άλλο"???

Αγαπητέ Εαρινέ,νομίζω πως όταν ένας άνθρωπος
ξεκόβει την προσωπικότητά του,από τον χαρακτήρα του,
κάτι "δέν πάει καλά"!
Γιατί απλά είναι ένα και το αυτό!
Δεν μπορεί εγώ ως υπόσταση να είμαι κάτι
διάφορο από τον χαρακτήρα μου.Γιατί απλά ο χαρακτήρας μου
είναι εκείνος που με διαμορφώνει ως συνολική
προσωπικότητα ύπαρξης!

Το να ξεχωρίζεις την ύπαρξη από τα χαρακτηριστικά
που την προσδιορίζουν (αυτό είναι ο χαρακτήρας),
σημαίνει ή πως η ύπαρξη είναι αδρανής,αμέτοχη έως
σημείου "αρρωστημένης" κατάστασης ή πως δεν
υφίσταται πλέον αυτή καθ' εαυτή η ύπαρξη!

Άρα αν δεν υφίσταται τότε δεν χρειάζεται και
περαιτέρω ανάλυση...

Εκτός κι' αν κάτι μου διαφεύγει ή έχω
εντελώς λάθος καταλάβει το θέμα...

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΝΤΑ... ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

26/10/2010, 17:56:32
quote:

quote:

Εαρινός:

...και "μείς" εν πάσει περιπτώσει τι ρόλο ακριβώς "παίζουμε" ... του ανήμπορου παρατηρητή , που κάθε φορά λέει "όχι εγώ..ο χαρακτήρας μου το έκανε αυτό , εκείνο ή το άλλο"???

Αγαπητέ Εαρινέ,νομίζω πως όταν ένας άνθρωπος
ξεκόβει την προσωπικότητά του,από τον χαρακτήρα του,
κάτι "δέν πάει καλά"!
Γιατί απλά είναι ένα και το αυτό!
Δεν μπορεί εγώ ως υπόσταση να είμαι κάτι
διάφορο από τον χαρακτήρα μου.Γιατί απλά ο χαρακτήρας μου
είναι εκείνος που με διαμορφώνει ως συνολική
προσωπικότητα ύπαρξης!

Το να ξεχωρίζεις την ύπαρξη από τα χαρακτηριστικά
που την προσδιορίζουν (αυτό είναι ο χαρακτήρας),
σημαίνει ή πως η ύπαρξη είναι αδρανής,αμέτοχη έως
σημείου "αρρωστημένης" κατάστασης ή πως δεν
υφίσταται πλέον αυτή καθ' εαυτή η ύπαρξη!

Άρα αν δεν υφίσταται τότε δεν χρειάζεται και
περαιτέρω ανάλυση...

Εκτός κι' αν κάτι μου διαφεύγει ή έχω
εντελώς λάθος καταλάβει το θέμα...

Χαρακτήρες υπάρχουν πολλοί φίλη Καποδίστρια , ακόμα και ο γραφικός χαρακτήρας ενός ανθρώπου....αλλα εδώ μιλάμε για τον ψυχολογικό χαρακτήρα και κείνο το μέρος του , που αναλαμβάνει κάθε φορά την διακπεραίωση αυτήν που έχει σχέση τόσο με την ερμηνεία των επισυμβαινόντων εντός του αλλα και στα επισυμβαίνοντα σε κάθε συνομιλητή του και υπο όποια ιδιότητα αυτός παρευρίσκεται δίπλα του...

Δεχόμαστε φίλη μου , ότι ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου έχει ελλατώματα και προτερήματα...και εις τι αυτά συνίστανται , αν μπορείς να μου πείς...???

Έχω την αίσθηση , ότι αν το πάμε έτσι...θα καταλήξουμε πιο εύκολα σε κοινά αποδεκτά συμπεράσματα και ενδεχομένως να "περπατήσουμε νοητικά" παράλληλα...

26/10/2010, 18:09:36
quote:

Εαρινός:

...ενδεχομένως να "περπατήσουμε νοητικά" παράλληλα..

Ναι,αλλά σε μιά τέτοια,έστω και νοητή,
πορεία,δεν θα είναι εφικτή ΠΟΤΕ μια
συνεύρεση!!!

Άρα οι σκέψεις μας ποτέ δεν θα μπορέσουν να
βρεθούν,πάντα θα υφίστανται σε απόσταση,όποια
κι'αν είναι αυτή...

Οι παράλληλοι δρόμοι μπορεί να έχουν ομοιότητες,αλλά
είναι ΠΑΝΤΑ σε διάσταση! Όποιας απόστασης
κι'αν είναι ΠΑΝΤΑ θα είναι τέτοια! Διάσταση!!!

Και σκέψη,λόγος,έκφραση,συναίσθημα δίχως
συνεύρεση είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένα!!!

26/10/2010, 18:29:11
quote:

quote:

Εαρινός:

...ενδεχομένως να "περπατήσουμε νοητικά" παράλληλα..

Ναι,αλλά σε μιά τέτοια,έστω και νοητή,
πορεία,δεν θα είναι εφικτή ΠΟΤΕ μια
συνεύρεση!!!

Άρα οι σκέψεις μας ποτέ δεν θα μπορέσουν να
βρεθούν,πάντα θα υφίστανται σε απόσταση,όποια
κι'αν είναι αυτή...

Οι παράλληλοι δρόμοι μπορεί να έχουν ομοιότητες,αλλά
είναι ΠΑΝΤΑ σε διάσταση! Όποιας απόστασης
κι'αν είναι ΠΑΝΤΑ θα είναι τέτοια! Διάσταση!!!

Και σκέψη,λόγος,έκφραση,συναίσθημα δίχως
συνεύρεση είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένα!!!

Θεωρείς ότι ουδέποτε δεν θα γίνει μια συνάντηση έστω σε κάποιο ξέφωτο ... ???

ΣΗΜ:"Σαν αναφέρω παράλληλοι , μην το παίρνεις και τοις μετρητοίς Καποδίστρια...μπορεί και να σμίξουν οι δρόμοι σε κάποιο σημείο , απ'οπου θα περπατάμε στον ίδιο δρόμο..τελικά"

26/10/2010, 18:36:12
quote:

Θεωρείς ότι ουδέποτε δεν θα γίνει μια συνάντηση έστω σε κάποιο ξέφωτο ... ???

ΣΗΜ:"Σαν αναφέρω παράλληλοι , μην το παίρνεις και τοις μετρητοίς Καποδίστρια...μπορεί και να σμίξουν οι δρόμοι σε κάποιο σημείο , απ'οπου θα περπατάμε στον ίδιο δρόμο..τελικά"

Ευοίωνον μήνυμα!!!
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και τους νόμους
της φυσικής άμα θέλει ο άνθρωπος,αλλάζει!!!
Άλλωστε,μπορεί να έχεις και δίκιο,που
ξέρουμε αν όντως οι ευθείες είναι ευθείες;
Μπορεί να είναι καμπύλες,όπως οι ευθείες στον
Παρθενώνα!
Και δεν είναι τυχαίο πως ο Ναός είναι αφιερωμένος
στην Σοφία!!!

Εκλαμβάνω λοιπόν το ευοίωνο μήνυμα ως σοφό
προγνωστικό και αναμένω την ...Νοητική Συνεύρεση!!!

makforΜέλος
26/10/2010, 19:11:19
περι ευθειας ο λογος

εαν τραβηξουμε μια ευθεια πανω στην γη , και την τραβαμε συνεχεια , μα συνεχεια , καποια στιγμη θα εχουμε γυρισει στο ιδιο σημειο , καθως η γη ειναι σφαιρικη ... και σιγουρα δεν θα υπαρχει πλεον ευθεια ΧΑΧΑΧΑ

τωρα αμα εχεις 2 παραλληλες εχουμε θεμα , αλλα εαν απο την γη τις παμε στο διαστημα και τις ριξουμε διπλα σε εναν ασπρο νανο ,τοτε παιζει λογω βαρυτητα να πλησιασουν τοσο πολυ που να μοιαζουν με μια ...γκουχ

αρα ? ολα εφικτα !!!

(τωρα επιστημονικα μπορει να μη παιζουν τα παραπανω , αλλα παιζουν με την χαλαρη διαθεση που βλεπω πως εχετε!!!)

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

26/10/2010, 19:22:52
quote:

περι ευθειας ο λογος

εαν τραβηξουμε μια ευθεια πανω στην γη , και την τραβαμε συνεχεια , μα συνεχεια , καποια στιγμη θα εχουμε γυρισει στο ιδιο σημειο , καθως η γη ειναι σφαιρικη ... και σιγουρα δεν θα υπαρχει πλεον ευθεια ΧΑΧΑΧΑ

τωρα αμα εχεις 2 παραλληλες εχουμε θεμα , αλλα εαν απο την γη τις παμε στο διαστημα και τις ριξουμε διπλα σε εναν ασπρο νανο ,τοτε παιζει λογω βαρυτητα να πλησιασουν τοσο πολυ που να μοιαζουν με μια ...γκουχ

αρα ? ολα εφικτα !!!

(τωρα επιστημονικα μπορει να μη παιζουν τα παραπανω , αλλα παιζουν με την χαλαρη διαθεση που βλεπω πως εχετε!!!)

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

Και τι να γίνει αγαπητέ makfor,να
μην χαλαρώσουμε κι' εμείς
λιγάκι;;;
Μας φάγανε το ράσο και
οι εκκλησίες..

makforΜέλος
26/10/2010, 19:28:46
δεν το λεω γιαυτο φιλη μου , το λεω γιατι δεν θα τολμουσα να γραψω κατι ασχετο εαν δεν εβλεπα την χαλαρωτητα ... δηλαδηΣ δικαιολογησα το μυνημα μου καθως ειναι ασχετο με το θεμα

αυτα.

26/10/2010, 19:36:43
quote:

δεν το λεω γιαυτο φιλη μου , το λεω γιατι δεν θα τολμουσα να γραψω κατι ασχετο εαν δεν εβλεπα την χαλαρωτητα ... δηλαδηΣ δικαιολογησα το μυνημα μου καθως ειναι ασχετο με το θεμα

αυτα.

Για μένα πολύ καλά έκανες,καθ'ότι
σήμερα άλλου είδους διάθεση
δεν έχω!
Για τον αγαπητό Εαρινό,
δεν ξέρω μιάς και είναι και
ο θεματοθέτης...

Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει
κανένα πρόβλημα,από μεριάς του
λέω εγώ τώρα...

Εμένα πάντως μια και το έφερε η συζήτηση,
μ'αρέσει το πνεύμα σου...

26/10/2010, 19:44:53
Και για να επαναφέρω την συζήτηση
στο θέμα,ο αγαπητός Κηφεύς
κατέθεσε τον συλλογισμό:

quote:
Κάθε άνθρωπος απλώς συμβαίνει να γεννηθεί με κάποιο ιδιαίτερο ήθος , με ιδιαίτερο χαρακτήρα , που καμιά ανώτερη παρεμβολή δεν μπορεί να μεταβάλλει ύστερα .

Νομίζω πως ένας άνθρωπος δεν γεννιέται
με συγκεκριμένο ήθος και χαρακτήρα.
Σίγουρα λόγω κληρονομικότητος έχει
κάποια χαρακτηριστικά ως δεδομένα
στην προσωπικότητά του,αλλά το μεγαλύτερο
μέρος του χαρακτήρα του 'χτίζεται" αναλόγως
των προσλαμβανομένων ερεθισμάτων,τα οποία
προερχονται από τον γύρω από αυτόν κόσμο.

Άν λοιπόν δώσουμε τον χαρακτηρισμό του
δαίμονος σε κάποιο ερέθισμα που πιθανόν
έχει δεχθεί και τον έχει επειρρεάσει σε ένα
βαθμό,τότε το δαιμόνιο αυτό θα μπορούσε να
συμπεριληφθεί στις επιρροές που δέχεται ο
άνθρωπος καθώς "χτίζει" τον χαρακτήρα του.

Έτσι έχουμε έναν χαρακτήρα που "χτίζεται" και
που έχει ως παράγοντα επιρροής και τον δαίμονα!

makforΜέλος
26/10/2010, 20:17:33
τα προβληματα μας τα εστιαζω στον τροπο που βλεπουμε τα πραγματα και θεωρω κερδισμενο αυτον που μπορει , εστω και λιγο , να μπορει να τα δει απο διαφορετικες γωνιες , απο την μερια του αλλου ή στην ουσια εαν μπορουμε να το δουμε εξω απο μας !!! νομιζω οτι αυτο μπορει να προσφερει πολλα σε αυτον που το εφαρμοζει ισως περισσοτερα απο οσα φανταζομαστε απλα διαβαζοντας το !!!

ο ηρακλειτος υποθετω εβγαλε το συμπερασμα γιατι μπορεσε να το δει , να το παρατηρησει

εμεις αραγε τι εχουμε παρατηρησει ? εχουν αφησει τιποτα ολοι αυτοι οι μεγαλοι για μας ? αναρωτιεμαι καμια φορα ...

26/10/2010, 21:42:32
Αγαπητοί φίλοι

Ας μην αφήσω ... παραπονούμενο τον ... Ηράκλειτο... , ολοκληρώνοντας το σχόλιο για την περικοπή του και επανέρχομαι :

Με τις τρείς θαυμάσιες λέξεις , που είχαμε την τύχη να σώσουν για εμάς , περιγράφεται και ολοκληρώνεται μέσα στις περικοπές η γνώμη του Ηράκλειτου για την παρουσία του ανθρώπου στον κόσμο .

Οι τρείς λέξεις προσδίδουν μεγαλύτερο βάθος σε όλες τις άλλες που αναφέρονται στο φαινόμενο άνθρωπος , ακόμη και στις δύο προηγούμενες που σώζει ο Στοβαίος χωρίς να είναι εξίσου σημαντικές .

Το κείμενο ασφαλώς δεν αποτελεί αντίφαση προς την πρ. 78 , όπου πάλι γίνεται λόγος για το ήθος του ανθρώπου .

Εκεί κάνει κάποια γενική διαπίστωση . Από την φύση του ο άνθρωπος , εκ χαρακτήρος , δεν έχει ορθές σκέψεις . Αυτό ασφαλώς το δέχεται , οπωσδήποτε για τους πολλούς . Οι περισσότερο ή λιγότερο εσφαλμένες σκέψεις του ανθρώπου καθορίζονται από το ήθος του και καθορίζουν την μοίρα του στον κόσμο .

26/10/2010, 21:59:14
Φίλοι μου, kapodistria, Εαρινέ και makfor :

Θα προσπαθήσω με ένα - δυό μηνύματα να καλύψω όλους. Αν δεν τα καταφέρω ζητείστε μου να επανέλθω :

Ένα από τα προνόμια που απολαμβάνει ένας παρατηρητικός νους , σ’αυτήν την πολυσύνθετη εποχή που ζούμε , είναι ότι παρίσταται μάρτυρας της γέννησης (ουσιαστικά) μιας επιστήμης .

“Της ψυχολογίας” .

Είναι φανερό , από τον θόρυβο των επιστημονικών εργαστηρίων , ότι η Φιλοσοφία , η “Άλμα Μάτερ” των αχάριστων επιστημών έφερε στον κόσμο ένα ακόμη παιδί της και ότι η εξερεύνηση του “πνεύματος” πέρασε αργά και επώδυνα από την σκοτεινή μήτρα της μεταφυσικής στο φως της ελεγχόμενης παρατήρησης και του πειράματος . Ο τοκετός δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί . Από την εποχή του Φρόυντ , η νεαρή επιστήμη εξακολουθεί να είναι προσδεδεμένη στην μητέρα της και κινδυνεύει σχεδόν να πάθει ασφυξία από την άφθονη θεωρία και τον άφθονο μύθο .

Επειδή έχω αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα του χαρακτήρα του ανθρώπου θα επαναλάβω (ως επί το πλείστον) παλιές μου τοποθετήσεις :

Υπάρχει καμία δυνατότητα να διαμορφώσουμε τον εαυτό μας σε κάτι καλύτερο απ’ό,τι είμαστε ;

Η ψυχολογία στέκεται σήμερα εκεί που στεκόταν η φυσική όταν ο Φραγκίσκος Βάκωνας έγραψε την "Προαγωγή της μάθησης" (“The Advancement of Learning”) , περίπου πριν από τριακόσια πενήντα χρόνια .

Και παντού , φυσική και χημεία , μαθηματικά και μηχανική , έχουν διαμορφώσει τον κόσμο σχεδόν σύμφωνα με την ανθρώπινη βούληση .

Μόνο αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος , η βούλησή του και ο χαρακτήρας του , φαίνεται να έχουν μείνει αμετάβλητα .

ΥΓ.: Θα επανέλθω σε λίγο.