- ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Θα ήθελα αρχικά να καλησπερίσω τους χρήστες του Forum, το οποίο ανακάλυψα εντελώς τυχαία κατά την καθημερινή περιήγηση. Δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτής της ιστοσελίδας και χάρηκα που τη βρήκα.
Ο τίτλος που έδωσα στο θέμα παραπέμπει σε μια καθημερινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως και ο λόγος που θέτω το ζήτημα είναι γιατί εδώ θεώρησα ότι δεν θα συναντήσω τη στενομυαλιά που υπάρχει εκεί έξω.
Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι εγωιστής. Είμαστε εγωιστές και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό που να θεωρούμε ότι δεν είμαστε. Τούτο είναι το μόνο που μπορώ να πω κρίνοντας από κάθε παραμικρή καθημερινή εμπειρία.
Οι μικροκαυγάδες της οικογένειας, οι διαφωνίες στις φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές σχέσεις, η μισαλλοδοξία, το πείσμα, το απόλυτο πνεύμα, όλα είναι δείγμα εγωισμού και στενομυαλιάς.
Κρίνουμε τον άλλο με βάση τα δικά μας κριτήρια και δεν μπαίνουμε στον κόπο να διανοηθούμε καν ότι υπάρχουν και άλλα παρόμοια πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που θα μπορούσαμε να πιστεύουμε.
Όταν ο πατέρας επιβάλει στην κόρη να κάνει διακοπές με την οικογένεια στο χωριό, όταν το κορίτσι απαιτεί το αγόρι να μην έχει φίλες, όταν ο πολιτικοποιημένος φοιτητής πασχίζει να ταπώσει τους αντιπάλους του, όταν ο επιβάτης του λεωφορείου βρίζει τον οδηγό που δουλεύει όλη μέρα, όταν ο Έλληνας θάβει τον (όποιο) πολιτισμό των άλλων λαών, όταν ο εργοδότης απολύει τον υπάλληλο που δεν προσήλθε λόγω ατυχήματος, όταν ο καθένας χλευάζει το μαύρο ή τον ομοφυλόφυλο, όταν....όταν....
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, καλό και κακό, πρέπον και ανήθικο. Υπάρχει ΑΥΤΟ και το ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
Πώς εξηγείται ο εγωισμός και η στενομυαλιά στον ψυχισμό του νεοελληνικού λαού; Πως νομίζετε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Κι αν διαφωνείτε, γιατί;
Ανοίγοντας μάλιστα ένα εσωτερικότατο τόπικ. Το οποίο δεν αφορά μονάχα τον ψυχισμό του νεοελληνικού λαού, αλλά τον ψυχισμό όλων των ανθρώπων, κι έτσι θα μου επιτρέψεις να το δω.
Εγωϊσμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ιδιότητα του ανθρώπου να εισπράτει κάθε τι που αντιλαμβάνεται έχοντας σαν απόλυτο "κύπελλο" το δικό του Εγώ, και αντίστοιχα να πράττει έχοντας σαν σκοπό να ικανοποιήσει και πάλι το δικό του Εγώ. Από τον ορισμό και μόνο που μόλις τώρα προσπάθησα να σκεφτώ για τη λέξη εγωϊσμός, αυτόματα στο νου μου έρχεται η έννοια του περιορισμού.
Ο άνθρωπος είναι ον που μπορεί να επεκταθεί, αλλά και που περικλύει την έννοια του απείρου. Αν αυτήν την αλήθεια την καταλάβει, θα διαπιστώσει ότι δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα, πέραν από αυτά που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του. Το ΕΓΩ από την άλλη μεριά είναι περιορισμένο. Προσδιορίζεται κάθε στιγμή από τις καταγραφές μας, τα πιστεύω και τα θέλω μας, τις δικές μας αντιλήψεις για τη ζωή, τη δική μας κοσμοθεωρία τελικά. Που προσπαθεί να φέρει όλους τους άλλους στα δικά του μέτρα, αγνοώντας το προφανέστατο ότι εάν όλοι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει ανταλλαγή, δεν θα υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία, παρά μόνο στασιμότητα.
Αρα, ενεργώντας εγωϊστικά, ουσιαστικά αναιρούμε αυτο που θέλουμε να πετύχουμε, δηλαδή να εξυπηρετήσουμε μόνο τις δικές μας ανάγκες, αφού οι ανάγκες αυτές προϋποθέτουν άνοιγμα κι όχι κλείσιμο.
Βέβαια, για να μας πλάσει ο δημιουργός όντα που χαρακτηριζόμαστε από κάποιον μεγάλο ή μικρότερο εγωϊσμό, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Τον λόγο αυτόν τον βλέπω ως μια αφετηρία, ένα σημείο από το οποίο ξεκινάμε την επέκτασή μας, κι όχι ένα σημείο μέσα στο οποίο προσπαθούμε να χωρέσουμε την επέκταση αυτή. Ενα εργαλείο που μας εξυπηρετεί και δεν το εξυπηρετούμε, ώστε αφού κατανοήσουμε πως λειτουργούμε, προσπαθούμε να το τιθασεύσουμε για να προχωρήσουμε παρά πέρα.
Μίλησες και για διαφορετικότητα. Διαφορετικό είναι οτιδήποτε είναι έξω από εμάς και είτε δεν το καταλαβαίνουμε, δεν το ορίζουμε ή δεν το έχουμε κάνει κτήμα μας. Κι αυτό μας εκνευρίζει, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να μας γοητεύει. Και πάλι όμως για να γίνει αυτό, και να αποτελέσει το διαφορετικό τρόπο απελευθέρωσής μας, θα πρέπει να πετάξουμε τα όρια που θέσαμε στον εαυτό μας, να σπάσουμε τα σύνορα, όπως πολύ όμορφα λέει ο Νίκος Καζαντζάκης:
Ποτέ μην παραδεχτείς τα όρια του ανθρώπου.
Να σπας τα σύνορα.
Να αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου.
Να πεθαίνεις και να λές:
Θάνατος δεν υπάρχει...
αυτή...που τα κατάφερε!
Αρχικά φίλε Expulsor σε καλωσορίζω στην παρέα μας.
Ο εγωισμός ανήκει στους μεγαλύτερους εχθρούς του ανθρώπου.
Είναι αυτός που μας ωθεί στην υπηρεσία του εαυτού μας, μας κάνει τυφλά όργανα επιθυμιών μέσα από ιδιοτελής προτροπές.
Ο άνθρωπος ξοδεύει τον χρόνο στο να ικανοποιήσει τις ματαιοδοξίες που τον κυριαρχούν καθημερινά.
Όλα αυτά εκδηλώνονται σαν έργα της ύλης. Χωρίς ύλη χάνεται και ο εγωισμός.
Αντίθετο του εγωισμού είναι η ταπεινότητα. Η ταπεινότητα, που φέρνει την αγάπη, τη γνώση, την αρετή, πού είναι οι πηγές της ευτυχίας.
Εγωισμός λοιπόν, κυρίαρχος της ύλης προσελκύοντας το σώμα και ταπεινότητα κυρίαρχος του πνεύματος προσελκύοντας την ψυχή.
Η διαφορετικότητα νομίζω δεν έχει σχέση με τον εγωισμό.
Διαφορετικότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον καθένα από εμάς. Το σύνολο των «στοιχείων» που απαρτίζουν την κάθε οντότητα, η ιδιότητα του καθενός να ξεχωρίζει.
ΦΙΛΕ Expulsor ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ...
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΕΓΩΙΣΜΟΣ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ.
ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΑ THN ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΑΣ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ (ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΛΑΟΙ) ΤΥΧΟΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ.
ΑΛΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ????????????
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
*amalia συμφωνώ μαζί σου στο ότι ο εγωισμός δεν αφήνει το άτομο να διευρύνει τους ορίζοντες του και κατ' επέκταση την αντιληπτικότητα και κατανοητικότητά του απέναντι στο διαφορετικό στοιχείο που εκπροσωπούν οι άλλοι άνθρωποι. Άλλωστε ζούμε ως μέλη μιας κοινότητας μαζί με τους άλλους και ότι και να κάνουμε ή πάθουμε υφίσταται σε σχέση με τους άλλους. Κοίτα όμως πόσο μεγάλη είναι η άγνοια του κόσμου και η ανικανότητά του να διανοηθεί ότι αυτό που λές μπορεί να υπάρξει έστω και σαν ιδεώδης κοσμοθεωρία..
*elpida ο εγωισμός είναι μια ακραία μορφή συμπεριφοράς (με την έννοια ότι παρεκκλίνει αυτού που θα θεωρούσε κανείς ιδανικό τρόπο ζωής). Αν λοιπόν η ταπεινότητα είναι το αντίθετό της, τότε δεν είναι και αυτή απλώς το άλλο άκρο του νήματος; Σκέψου πόσο περιθωριοποιημένοι είναι σήμερα οι αφελείς, ταπεινοί και μηδενικού προφίλ άνθρωποι. Θα έπρεπε να είναι όλοι έτσι ωστέ να μην υπάρχει κάποιος που να γίνει πιο εγωιστής από ότι είναι με το να εκμεταλλευθεί τους αφελείς αυτούς τύπους. Και ίσως θα έπρεπε, αφού λες ότι η διαφορετικότητα δεν έχει σχέση με τον εγωισμό, να τη σχετίσουμε εμείς οι ίδιοι. Πώς θα συναναστραφούμε με κάποιον λογικά και επί ίσοις όροις αν δεν αντιληφθούμε ότι είναι απλά διαφορετικός και όχι κατώτερος ή χειρότερος;; Ο εγωισμός δεν το εμποδίζει αυτό;
*Φίλε AVATARGR επικεντρώθηκα κυρίως στο νεοελληνικό λαό διότι απλώς ανήκω σε αυτόν και καθώς η καθημερινότητά μου εκτυλίσσεται στα πλαίσια αυτής της χώρας κι όχι κάποιας άλλης. Νομίζω ότι ο εγωισμός και η στενομυαλιά είναι από τα μεγαλύτερα ελαττώματά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι λαοί δεν έχουν. Απλώς δεν τους αναφέρω γιατί δεν τους γνωρίζω. Έχω ζήσει μόνο για λίγο καιρό το λαό της Αγγλίας και της Ιταλίας, αλλά δε θεωρώ ότι τους έμαθα τόσο καλά ωστέ να βρω τα συν και τα πλην παρά να έχω μια γενική εικόνα. Άλλωστε εμείς είμαστε γνωστοί για το συντηρητισμό μας και το "αμύνεσθαι περί πάρτης" μας. Είναι λυπηρό να κουβαλάμε μια τόσο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και μην υιοθετούμε (ως λαός) ούτε το 1/10 αυτής στον τρόπο σκέψης μας. Είναι αυτή η αποχή και η άγνοια της ιστορίας μας πηγή του κακού;
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΝΑ.
ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ???
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ "ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΝ" ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΟΚΕΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΟ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΣΜΟ.ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ -ΕΙΤΕ ΦΟΙΤΗΤΗΣ,ΕΙΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ- ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ "ΤΑΠΩΣΕΙ" ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΩ κλπ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΣΕ ΠΙΕΖΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ,
ΝΑ ΣΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ,ΝΑ ΣΕ ΔΕΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΟΦΕΡΤΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΜΥΝΕΣΘΕ ΠΕΡΙ ΠΑΡΤΗ ΜΑΣ" ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ (ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ) ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΜΙΑΣ ΝΕΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΣ,ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ
-ΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗ Τ.V-ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ....
ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΑ ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΜΑΣ "...ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ..."
ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΣΗ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ,ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ.
FAYE
ΦΙΛΕ ΜΟΥ Expulsor ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ.
ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΟΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ...
ΣΕ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ (ΞΥΛΟ)....
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**
![]()
Θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι ο εγωισμός είναι μία ακραία μορφή συμπεριφοράς μιας και ο εγωισμός δεν είναι σε όλους τους ανθρώπους ίδιος και δεν λειτουργεί στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο.
Η ταπεινότητα είναι αρετή για τον άνθρωπο και δεν είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων μηδενικού προφίλ.
Είναι η παραδοχή του ανθρώπου για την συνειδητοποίηση των δυνάμεων και αδυναμιών του – ελαττωμάτων του.
Πιστεύω πως όλοι είμαστε διαφορετικοί και όχι ανώτεροι και κατώτεροι μεταξύ μας. Όταν κάποιος διαθέτει την ταπεινότητα αυτό μπορεί να το κατανοήσει και επέλθει μία λογική συζήτηση – επαφή. Όταν όμως κάποιος διακατέχεται από τον εγωισμό εκεί είναι που βλέπει τους γύρω του σαν ανώτερους και κατώτερους προβάλλοντας το δικό του εγώ και σίγουρα η οποιαδήποτε επαφή με τέτοιο άτομο δεν μπορεί παρά να είναι ματαιόδοξο κυνήγι της ύλης.