ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Φίλοι Υδροχόου - Περιοδικά - Βιβλία

- Φίλοι Υδροχόου - Περιοδικά - Βιβλία

tilemaxos13 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
tilemaxosΝέο Μέλος
05/03/2003, 15:46:00
diabaste ta keimena twn filwn Ydroxooy sti kainourgia selida pou tha ne on-line se liges meres : www.filoi-ydroxooy.gr

madmaxΜέλος
10/06/2004, 00:46:06

Η εξελιξη της κοινωνιας και ειδικοτερα του τροπου σκεψης και δρασης του κοινωνικου συνολου ξεκινωντας απο τα βαθη το χρονου μεχρι και σημερα, μας παραπεμπει σε αμετρητες κυριολεκτικα αλλαγες απο καιρου εις καιρον οσον οφορα τη δομη της πολιτειας. Απο τη μορφη του πολιτευματος ως τις συνθηκες εργασιας, απο τη δομη της εκπαιδευσης ως τα ανθρωπινα δικαιωματα κ.ο.κ.

Για παραδειγμα, στην αρχαια ελλαδα η εκπαιδευση, η παιδεια τοτε, επικεντρωνοταν στις επιστημες, στις τεχνες, στις αθλοπαιδειες. Η τεχνη στο συνολο της (γλυπτικη, ζωγραφικη, μουσικη, ποιηση κτλ) μεταδιδονταν μεσω ικανοτατων διδασκαλων και ειχε τη δικη της ξεχωριστη θεση στην τοτε κοινωνια. Ο ποιητης, ο γλυπτης απολαμβαναν της πληρους εκτιμησης των πολιτων και προσεφεραν τα μεγιστα στην αναπτυξη της εικονας της χωρας στους εκτος ελλαδας λαους. Σε εθνικο επιπεδο, η ελλαδα ανυψωθηκε στο επιπεδο του εκθαμβωτικου φαρου στη σκοτεινη θαλασσα της ανθρωποτητας σε επιπεδο αναπτυξης των τεχνων.

Σε αντιπαραβολη με τη σημερινη κατασταση στη χωρα μας, διακρινουμε μια σαφεστατη υποβαθμιση της εννοιας της τεχνης. Ειναι επισης γνωστο τοις πασει οτι ο ζωγραφος, ο γλυπτης, ο ποιητης ειναι ανθρωποι στην πλειοψηφια τους φτωχοι, μη απολαμβανοντας τα πρεποντα σε σχεση με τοτε. Τι αλλαξε λοιπον; Ειναι δυνατον η εξελιξη της φυσικης, των μαθηματικων, της χημειας,της ιατρικης, των επιστημων στο συνολο, να διευρυνε τους οριζοντες μας τοσο, ωστε να βλεπουμε ξεκαθαρα μπροστα μας και να ανιχνευουμε νεες μεθοδους επιτευξης εξωπραγματικων (μεχρι προτινος) στοχων όπως το ταξιδι στο χωροχρονο, και να μην αντικρυζουμε, να μην οικειοποιουμαστε την τεχνη ουτε με την περιφερειακη μας οραση;

Συναντουμε ΙΕΚ γλυπτικης, ΙΕΚ ζωγραφικης, Μουσικα σχολεια, παρακλαδια ουσιαστικα της παραπαιδειας, να πρεπει να επιβαρυνθουμε οικονομικα για κατι το οποιο ειναι εκ των ουκ ανευ μερος της ανθρωπινης ιδιοσυγκρασιας. Αντικειμενα τα οποια δεν θα επρεπε να διδασκονται στα σχολεια μονο με τη μορφη της μιας ωρας καλλιτεχνικων την εβδομαδα, της μιας ωρας μουσικης, και αυτα πριν δεκα περιπου χρονια, διοτι σημερα εχουν παντελως εκλειψει. Συμφωνα δηλαδη με της επιταγες της μοντερνας αποψης ζωης, ο ανθρωπος δεν εχει χρονο να διδαχθει τις αρετες της τεχνης. Ευτυχως εχει ακομα το χρονο να θαυμασει ενα ομορφο ηλιοβασιλεμα, να ηρεμησει με το κελαηδισμα των πουλιων, να απολαυσει με λιγα λογια την τεχνη της ιδιας της φυσης, οσο βεβαια κι αυτη αντεχει να υπομενει τον καθημερινο βιασμο της απο τους ρυθμους της μεγαλουπολης.

Καλλιεργουμε καθε δυνατη κλιση των παιδιων και ξεπροβαλλουν καθε τοσο νεα ταλεντα στο χωρο των μαθηματικων, της φυσικης, της βιολογιας αλλα ισως θαβουμε καποιες αλλες εκκολαπτομενες κλισεις στη ζωγραφικη, στην ποιηση κτλ. Νεαροι Αινσταιν ειναι ευπροσδεκτοι ενω καινουριοι Ρεμπραντ οχι. Απο την ωρα που ο Η/Υ εχει εξειδικευμενο προγραμμα ζωγραφικης με το οποιο ο πλεον ανιδεος μπορει να δημιουργησει αριστουργημα, η παλετα, η ξυλομπογια, οι τεμπερες πεθαινουν. Οταν ομως υπαρξει διακοπη ρευματος, δεν μπορουμε να ζωγραφισουμε με το Photoshop, to Corel η το Microsoft Paint ουτε να γραψουμε κειμενα στο Word. Θα αναγκαστουμε βλεπετε να κουνησουμε το χερακι μας και να κανουμε μια μουτζουρα σε ενα κομματι χαρτι που σε τιποτε δε θυμιζει το τοπιο που συνθεσαμε στο computer με κολαζ ψηφιακων φωτογραφιων απο βουνα, λιμνες και δεντρα.

Ισως δε θεωρειται αναγκαιο να διδασκονται τα παιδια τεχνες στο ηδη επιβαρυμενο και πολυωρο καθημερινο τους προγραμμα του σχολειου. Δε θα εβλαπτε ομως να θεσπιστει πχ ενα διωρο αφιερωμενο στις τεχνες. Μια ηλιαχτιδα στο εκπαιδευτικο λαγουμι που σαν σκοτεινος μονοδρομος θελει να υποστηριζει οτι δημιουργει «ανθρωπους». Ξεχασαμε βεβαια οτι η λεξη ανθρωπος πηγαζει απο το «ανω θρωσκω» δηλ. κοιταω ψηλα, εξελισσομαι. Εκτος και αν η εξελιξη ειναι ο δολοφονος των τεχνων.

Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Ο ΑΝΩΡΙΜΟΣ ΩΡΙΜΑΖΕΙ
Ο ΑΔΑΗΣ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ
Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΞΕΜΕΘΑ.
ΟΜΩΣ Ο ΒΛΑΞ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ...

madmaxΜέλος
10/06/2004, 00:59:40
Sorry για το κατεβατο αλλα εφαγα φλας (πισω δεξι απο civic type R) και ειπα να το εξωτερικευσω..

Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Ο ΑΝΩΡΙΜΟΣ ΩΡΙΜΑΖΕΙ
Ο ΑΔΑΗΣ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ
Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΞΕΜΕΘΑ.
ΟΜΩΣ Ο ΒΛΑΞ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ...

GhostΜέλος
10/06/2004, 01:13:09
quote:

Sorry για το κατεβατο αλλα εφαγα φλας (πισω δεξι απο civic type R) και ειπα να το εξωτερικευσω..

Stavros_ΗΜέλος
10/06/2004, 23:28:52
quote:

Σου άναψε και τα αλάρμ για να στην σπάσει ??

Πάντως ωραίο θεματάκι madmax.

Εγώ θα γενικεύσω αυτό που λές και θα το προχωρήσω ένα σκαλί παραπέρα.

Νομίζω οτι έχει αλλάξει ο προσανατολισμός της κοινωνίας που ζούμε.
Άλλα standards και status symbols υπάρχουν σήμερα, άλλα υπήρχαν τότε.

Γενικά ότι φέρνει $$ €€ σήμερα το προσκυνάμε. Ότι δεν φέρνει λεφτά το θεωρούμε δεύτερο.

Δες για παράδειγμα το να ήσουν ποδοσφαιριστής την δεκαετία του 60 ή του 70. Σε θεωρούσαν αέργο και τεμπέλη.
Σήμερα ένας ποδοσφαιριστής τοποθετείται στα upper levels της γκλαμουριάς και του high class.

Άντε να πεί ένα πιτσιρίκι στους γονείς του οτι θέλει να γίνει ζωγράφος. Θα του πούν "Και τι θα τρώς ? Τους πίνακες σου ?
Θα πεθάνεις στην πείνα κορόιδο..."
Ενώ αν τους πεί οτι θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής ή να πάει στο Fame Story θα κάνουν οτι μπορούν για να τον ενθαρρύνουν...

Έτσι δεν είναι ?

11/06/2004, 00:35:12
"Σε αντιπαραβολη με τη σημερινη κατασταση στη χωρα μας, διακρινουμε μια σαφεστατη υποβαθμιση της εννοιας της τεχνης. Ειναι επισης γνωστο τοις πασει οτι ο ζωγραφος, ο γλυπτης, ο ποιητης ειναι ανθρωποι στην πλειοψηφια τους φτωχοι, μη απολαμβανοντας τα πρεποντα σε σχεση με τοτε."

ΠΕΣ ΤΑ ΜΑΝΤ ΜΑΞ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ -ΕΙΜΑΙ ΖΩΓΡΑΦΟΣ- ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΔΡΥΜΗΤΕΡΗ.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
madmaxΜέλος
11/06/2004, 01:41:46
Stavros, σιγα και μη μου τα σκαγε το σιβικακι..
Εδω εχουμε εργαλειο που πυροβολαει!!

Στο θεμα τωρα παιδια, ξερετε τι;
επειδη το χω δει κι εγω το "εργο" απο ξαδερφο μου (ειναι -για μενα πολυ αξιολογος- συγγραφεας και κανει και ποιηση) αν δεν εχεις μεσον να σε σπρωξει/προωθησει/διαφημισει τοτε κλαφτα Χαραλαμπε...

Η πχ το αλλο με τους ζωγραφους που τους περισσοτερους τους σνομπαρουν λες και δεν προσπαθουν να βγαλουν τεχνη απο τα εργα τους, αλλα πχ να κριτικαρουν τη κυβερνηση. Κι αυτο που πε ο stavros σχετικα με $$ €€ ειναι ορθοτατο δυστυχως...

Η το αλλο που πανε ολοι να μου γινουν τραγουδιστες; ελα μ***ι στον τοπο σου... τοσο ταλεντο πια μαζεμενο σε αυτη τη χωρα;;;

Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ
Ο ΑΝΩΡΙΜΟΣ ΩΡΙΜΑΖΕΙ
Ο ΑΔΑΗΣ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ
Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΞΕΜΕΘΑ.
ΟΜΩΣ Ο ΒΛΑΞ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ...

Edited by - madmax on 11/06/2004 01:43:25

11/06/2004, 03:49:23
quote:
Η το αλλο που πανε ολοι να μου γινουν τραγουδιστες;

Ρωτήστε κι εμένα που τους "τρώω στη μάπα" κανονικά!

Κάνε μου ένα cd σου λέει... Και πες ότι τον προωθείς και το κάνει... Μετά; Τί θα γίνει;

Αυτό ήταν το θέμα;

Όλο αυτό μου θυμίζει εκείνη την παλιά ελληνική ταινία με γνωστό ηθοποιό (νομίζω ο Βουτσάς ήταν), ο οποίος προσπαθούσε να βρει δουλειά κι έλεγε:

"Μωρέ, να τρουπώσω και μετά..."

No name human

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

elpidaΜέλος
11/06/2004, 14:14:14
quote:
"Μωρέ, να τρουπώσω και μετά..."

Αυτό κάνουν οι περισσότεροι για αυτό προκόβουμε ... ξεχνούν το μετά...

inandaboveΜέλος
11/06/2004, 14:26:55
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, madmax..
Ως πτυχιούχος ζωγράφος στην Ελλάδα του 2004, μοιραία συντηρούμαι από τους γονείς μου ( sad but true) και καταλήγω να αναλώνομαι στην αναζήτηση μιας "αληθινής" εργασίας (βλέπε: σταθερό εισόδημα), καθ' ότι στις μέρες μας ,αν δεν είσαι γνωστός στο χώρο, η έννοια της τέχνης που υπηρετείς ακροβατεί μεταξύ αυτού που ονομάζουμε hobby, και ανεργείας.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους όμως, η τέχνη ποτέ δεν υπήρξε προσοδοφόρο και ασφαλές επάγγελμα για τον άσημο καλλιτέχνη. Θα συμφωνήσω όμως ότι παλαιότερα ο καλλιτέχνης- αναγνωρισμένος ή μη- έχαιρε του σεβασμού κι εκτίμησης του κοινωνικού συνόλου. Σήμερα, από την άλλη (όπως πολύ σωστά επισήμαναν και οι προλαλλήσαντες), αν δεν βγάζεις (πολλά) λεφτά από την τέχνη σου, θεωρείσαι άεργος, αργόσχολος και μη παραγωγικός, σε μια κοινωνία που σέβεται κι εξυψώνει μόνο το χρήμα.

Edited by - inandabove on 11/06/2004 14:28:34

Edited by - inandabove on 11/06/2004 18:16:57

11/06/2004, 15:53:41
Χμμμ... ξέρετε τί σκέφτομαι όμως τώρα;

Χωρίς να το θέλουμε, έχουμε πέσει στην παγίδα να συζητάμε το θέμα με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση.

Όμως, το γιατί η παιδεία δεν προβάλλει την τέχνη είναι ευρύτερο ως θέμα.
Και εννοώ το εξής:

Η καλλιτεχνική έκφραση είναι ανθρώπινη ανάγκη.

Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω στο Ωδείο ή όταν οι φίλες εδώ έπιασαν για πρώτη φορά πινέλο, νομίζω ότι προσπαθήσαμε να εκδηλώσουμε μία εσωτερική κατάσταση.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ασχολούνται με την τέχνη πέρα από το αν φέρουν κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα ή κάποιο ταλέντο.

No name human

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

MozΜέλος
04/10/2005, 16:20:20
quote:

Χμμμ... ξέρετε τί σκέφτομαι όμως τώρα;

Σκέφτομαι... «Το Μυστήριο της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» *

Inspiratio Junxit Mors Non Separabit
M©Z_just an AAArtist / 2917m

------------------
* Stefan Zweig / Εκδ. ΡΟΕΣ (microMEGA)

05/10/2005, 13:34:51
quote:

Όμως, το γιατί η παιδεία δεν προβάλλει την τέχνη είναι ευρύτερο ως θέμα.
Και εννοώ το εξής:

Η καλλιτεχνική έκφραση είναι ανθρώπινη ανάγκη.

Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω στο Ωδείο ή όταν οι φίλες εδώ έπιασαν για πρώτη φορά πινέλο, νομίζω ότι προσπαθήσαμε να εκδηλώσουμε μία εσωτερική κατάσταση.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ασχολούνται με την τέχνη πέρα από το αν φέρουν κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα ή κάποιο ταλέντο.

η ολοκληρωμενη Παιδεια απαιτει να αναπτυχθει το καλλιτεχνικο αισθητηριο ωστε να υπαρχει ευρυτερη αντιληψη των υπολοιπων γνωσιακων τομεων.

συμπερασμα: δεν θελουν να εχουμε ολοκληρωμενη Παιδεια, ουτε ευρυτητα αντιληψης - μας θελουν απλα "παραγωγικους"

.

ο Θεος ειναι ο Υψιστος καλλιτεχνης - ολοι οι υπολοιποι ειμαστε καλοι αντιγραφεις Του...

.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr