ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η Φιλοσοφία στην πράξη..... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η Φιλοσοφία στην πράξη..... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Moz30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
arteΜέλος
09/02/2014, 19:17:07
Αν θεωρω οτι εχω να προσφερω κατι πρακτικα στην κοινωνια , αυτο το κατι θα ειναι να πεισω για την οποια αληθεια υποστιριζω, μεσα απο την σταση και το παραδειγμα μου.

. Οταν λοιπον μιλαω για μια εννοια , π.χ. για την ελευθερια, την ελευθερια αυτη, θα πρεπει να την μεταδιδω και προς τους αλλους.

09/02/2014, 19:55:58
Φίλοι μου και πάλι εδώ...

Φίλε arte αναφέρεις κάτι....
"Αν θεωρω οτι εχω να προσφερω κατι πρακτικα στην κοινωνια , αυτο το κατι θα ειναι
να πεισω για την οποια αληθεια υποστιριζω, μεσα απο την σταση και το παράδειγμά μου."

Το θέμα δεν είναι εάν το θεωρείς αλλά είναι εάν δύνασαι να το κάνεις αυτό...
Έχεις τόσο πολύ εμβαθύνει ως Φιλόσοφος ????
Αλλά και να είσαι Φιλόσοφος το θέμα δεν είναι να το λές αλλά εάν οι άλλοι σε αποδέχονται....

Αλλά εάν θέλεις μπορούμε να το συζητήσουμε αναλυτικά περί Φιλοσοφίας Φιλοσόφων και
πρακτική της Φιλοσοφίας εμπεριστατωμένα.....

Ευχαριστώ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

NotirkΜέλος
09/02/2014, 20:04:56
Η φιλοσοφία εκφράζεται με λόγια , η Σοφία με τη σιωπή.

arteΜέλος
09/02/2014, 21:00:34
Οχι δεν εχω εμβαθυνει ως φιλοσοφος, αλλα πολυ περισσοτερο αν ειχα εμβαθυνει για αυτα που θεωρω ως αληθινα, νομιζω οτι θα επρεπε να τα υποστιριξω με εναν τροπο που δεν πρεπει να ειναι αξιωματικος, αλλα μεσα απο ενα διαπλαστικο εγχειρημα που βλεπει τον ανθρωπο ως μια πολυδιαστατη κοσμικη ολοτητα. Και ξαναφερνω το παραδειγμα με την ελευθερια:

.Οταν λοιπον μιλαω για μια εννοια , π.χ. για την ελευθερια, την ελευθερια αυτη, θα πρεπει να την μεταδιδω και προς τους αλλους.

09/02/2014, 21:11:13
quote:
Όλοι οι Φιλόσοφοι ίσως ελαχίστων περιπτώσεων με έμμεσο η άμεσο τρόπο η Πολιτεία τους
απομόνωνε...

Επειδη οι ιδεες και η ζωη γενικοτερα , ενος φιλοσοφου,δεν πηγαζουν απο το υπαρχον συστημα και σκοπος , ειναι η επιδιωξη της ατομικοτητος ,οταν αυτη επιτυγχανεται ,υποθετω οτι γινεται μια απειλη για ολο το κατεστημενο

Σε ολο αυτο που κοινωνια εχει επενδυσει !!

Επειδη λοιπον αυτος το αμφισβητει το φυσιολογικοτερο ειναι να βρισκει τετοιου ειδους αντιδρασεις

quote:
εφαρμόζουμε, έστω κατά το ελάχιστο, στην πράξη?

Το να μην συμβαδιζει ,αυτο που εχουμε στο νου μας ως φιλοσοφια ,με αυτο που γινεται στην πραγματικοτητα ,ενδεχομενως να μαρτυρα οτι παρεμβαλεται η αποψη που εχουμε δανειστει απο καπου για το τι σημαινει φιλοσοφια

Οταν ομως αντιμετωπιζουμε τον εαυτο μας με ειλικρινια [χωρις φαντασιωσεις κανενος] ειδους τοτε παυει και διαμαχη μεταξυ αυτου που γινεται και αυτου που θα επρεπε να γινει

Edited by - xristosxatz on 09/02/2014 21:21:10

10/02/2014, 14:55:27
quote:

Ως κατάχρηση χωροχρόνου, για μιαν απάντηση σ-έναν ριζίτη...
...
quote:
Τι θα χωρίζει τον Βούδα από τον Κούδα αν και οι δυο μιλάνε για αγάπη.

Τίποτα. Διαφορετικοί κόσμοι (μέσα σε κόσμους...) κι όμως ίδιοι, αν τους ξεφλουδίσεις.
Εκτός κι αν εις εκ των δύο αγαπάει, αντί να "μιλάει για αγάπη" με πράξεις. Τότε μπορείς να ξεχωρίσεις.

11/02/2014, 09:30:34
Θα σας αναφερω μια μου εμπειρια που πιστευω οτι ,θα δωσει μια ιδεα στο τι ισως μπορει να ειναι φιλοσοφια στην πραξη, σε ενα επιπεδο συνειδητοτητος, οπως ειναι αυτο που οι περισσοτεροι ανθρωποι της κοινωνιας που ζουμε βιωνουν

Πριν καποια χρονια λοιπον ,πηγα με τον πατερα μου να μου δειξει την περιουσια στο χωριο

Ειναι ουσιαστικα ενας μονοψηφιος αριθμος στρεματων, πανω στο βουνο ,με ελαιοδενδρα

Ο πατερας μου λοιπον αρχισε να μου δειχνει την περιουσια απο το χαμηλο κομματι αυτης με αποτελεσμα να μην μπορω να σχηματισω μια ολοκληρωτικη αποψη του τι γινεται

Οταν λοιπον εφτασε η ωρα να ανεβουμε στο ψηλοτερο σημειο , απο μονος μου προσεξα καποια χαρακτηριστικα σημεια της περιουσιας που ηταν απο κατω

Ολο αυτο με βοηθησε να 'φτιαξω' μια πολυ πιο ολοκληρωμενη αποψη στο μυαλο μου

Στην πρακτικη της βιπασσανα αλλα και στο πεταγμα του φτερωτου φιδιου,στο συγκεκριμενο σημειο , που εχω αναφερθει ακριβως το ιδιο πραγμα επιχειρειται

''Αταραχος και αντικειμενικος παρατηρητης'' απο την μια ,και ''να προχωρας σημαινει να μην μπερδευεις τις αισθησεις με εσενα ''

Μια απο τα ιδια λοιπον...... αυτο που σε ολες τις περιπτωσεις επιχειρειται ειναι η αφ υψηλου θεαση των πραγματων !!!

Ειναι αυτη η σχεση, που πρεπει να αναπτυξουμε με την πραγματικοτητα της καθε στιγμης μας, εαν επιθυμουμε ,να αποκτησουμε μια βαθυτερη κατανοηση αυτου που βιωνουμε και αρα της ιδιας μας της υπαρξης

12/02/2014, 15:09:53
Φίλοι μου καλησπέρα σας...

Φίλε xristosxatz καλό θα είναι σχετικά με την φιλοσοφία να
χρησιμοποιήσουμε την Ελληνική μεθοδολογία γιατί η Ανατολική κρύβει
και πρακτικές Μυστικιστικές (με την ευρύτερη έννοια...)
Η Ελληνική και γενικότερα η Δυτική Φιλοσοφία δεν περιέχει πρακτικές Μυστικιστικές...

Η Ελληνική φιλοσοφία εντάσσεται στο ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ....

Τώρα με την αφ' υψηλού "ματιάς" η Ελληνική Φιλοσοφία δύναται να το κάνει με
εμπεριστατωμένη ανάλυση στοιχείων και να τα ανασυνθέσει ώστε να υπάρξει η "πράξη"..

Ευχαριστώ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

12/02/2014, 15:57:53
quote:

Φίλοι μου καλησπέρα σας...

Φίλε xristosxatz καλό θα είναι σχετικά με την φιλοσοφία να
χρησιμοποιήσουμε την Ελληνική μεθοδολογία γιατί η Ανατολική κρύβει
και πρακτικές Μυστικιστικές (με την ευρύτερη έννοια...)
Η Ελληνική και γενικότερα η Δυτική Φιλοσοφία δεν περιέχει πρακτικές Μυστικιστικές...

Η Ελληνική φιλοσοφία εντάσσεται στο ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ.......

Αλήθεια; ο Πυθαγόρας (ο πρώτος που αποκλήθηκε φιλόσοφος), ο Παρμενίδης (δε ποιος του "αποκαλύπτει" ναι αποκαλύπτει, τη φιλοσοφία στο έργο του "περι φύσης"), ο Εμπεδοκλής, ο Επιμενίδης (ο μάγος) σε διαψεύδουν. Όλοι "μυστικιστές" και χωρίς το μυστικισμό τους δεν θα υπήρχε φιλοσοφία.

Μου φαίνεται προκρούστια η διάθεση να κόψει κανεις και να ράψει τη φιλοσοφία ώστε να ταιριάζει σε κάποιες προκαταλήψεις... φιλοσοφία είναι η επιδίωξη της σοφίας, άλλος το κάνει με κάποια "λογική", άλλος έχει διάθεση να εφαρμόσει ορθό λόγο (πόσο το πετυχαίνει άλλο!) άλλος δια μυστικών οδών και άλλοι δια θρησκευτικών. Επειδή ένας τρόπος δεν αρέσει σε μια μερίδα δεν υπάρχει λόγος να να αποκλειστούν οι οδοί...

ΥΓ Μην πάμε σε Σωκράτη απ'τους παλιούς (πόσο 'ορθός λόγος' ήταν η απόδοση εμπνέυσης στο 'δαιμόνιο';) και τους ύστερους Πορφύριο, Πρόκλο (άντε πες ότι δεν ήταν εντελώς Έλληνες, αλλά εντός της Ελληνικής φιλοσοφία κινήθηκαν)

12/02/2014, 16:17:48
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&lyricist_id=12

η λιστα των εργων του Πυθαγορα