- Οι άνθρωποι του σπηλαίου του Πλάτωνα σήμερα... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνουν σε έναν αληθινό φιλόσοφο από το να τον κρεμάσουν: Να του εξεφτελύσουν το όνειρο...
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
amalia
quote:
Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνουν σε έναν αληθινό φιλόσοφο από το να τον κρεμάσουν: Να του εξεφτελύσουν το όνειρο...
Σε έναν αληθινό φιλόσοφο δεν μπορούν να εξεφτελύσουν κανένα όνειρο γιατί δεν υπάρχει όνειρο αλλά πραγματικότητα. Αυτό τουλάχιστον μπορώ να συμπεράνω από όσα μας λέει ο μύθος του σπηλαίου : ότι δηλαδή εκείνοι που ζουν μέσα στο σπήλαιο ουσιαστικά ζουν ένα όνειρο, μιαν εικονική πραγματικότητα ενώ εκείνος που βγήκε έξω από το σπήλαιο και άντεξε να αντικρίσει το πραγματικό φως είναι ο μόνος που βιώνει την πραγματικότητα. Υποθέτω όμως πως εννοείς οτι ο εξεφτυλισμός του φιλοσόφου γίνεται στα μάτια των δεσμωτών ενώ τον ίδιο δεν τον αγγίζει.. Οσοι είναι έτοιμοι θα τον ακολουθήσουν, διότι..
Υπάρχει και η περίπτωση όπου το όνειρο-πραγματικότητα ενός φιλοσόφου μπορεί να γίνει εφιάλτης, πραγματική δυστυχία και καταπίεση για τους υπόλοιπους (τους δεσμώτες) καθώς για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος όπως λέει η G. και ο καθ’ ένας έχει τον δικό του, όχι του φιλοσόφου.
G.
quote:
άραγε οι άνθρωποι της Σπηλιάς μπορούν να αναγνωρίσουν τι συμβαίνει?και μήπως αυτό ακριβώς δεν είναι το πρόβλημα τους?
Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ.. Και δεν είναι (είμαστε ;) οι μόνοι που δεν αναγνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι και οι θαυματοποιοί που νομίζουν (νομίζουμε;) ότι γνωρίζουν αλλά είναι και αυτοί οι ίδιοι θύματα του σπηλαίου (έχουν μια αυξημένη επίγνωση όμως καθώς έχουν ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο δρόμο). Μπορεί μάλιστα να θεωρούν πως έχουν αντικρίσει το πραγματικό φως ενώ ουσιαστικά έχουν δει μια αντανάκλασή του.. Ισως και να λειτουργούν με τρόπο φαινομενικά ανατρεπτικό όντας πλήρη μέλη του συστήματος του σπηλαίου.
Edited by - Δημήτρης on 22/02/2006 19:44:24
Αγαπητέ Δημήτρη, συμφωνώ πως ο δεσμώτης που κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, από τους περιορισμούς του δηλαδή, και κατάφερε να βγεί από το σπήλαιο και να δεί την πραγματική θέαση των πραγμάτων αντιμετωπίζεται εχθρικά όταν εισέρχεται πάλι στο σπήλαιο και προσπαθεί να περιγράψει στους υπόλοιπους τι είδε.
Αυτό συμβαίνει λόγω του οτι οι υπόλοιποι δεν είναι σε θέση ακόμα να απαλλαγούν κι οι ίδιοι από τους περιορισμούς τους.
Είπες όμως κάτι το οποίο δεν κατάλαβα και θα ήθελα, αν μπορείς, να το διευκρινήσεις λίγο περισσότερο:
quote:
Υπάρχει και η περίπτωση όπου το όνειρο-πραγματικότητα ενός φιλοσόφου μπορεί να γίνει εφιάλτης, πραγματική δυστυχία και καταπίεση για τους υπόλοιπους (τους δεσμώτες)
Εννοείς πως ο φιλόσοφος σε αυτή την περίπτωση προσπαθεί να επιβάλλει στους υπόλοιπους ό,τι είδε με "βίαιο" τρόπο?
Αν εννοείς κάτι τέτοιο, νομίζω πως ο φιλόσοφος αυτός δεν απελευθερώθηκε ποτέ ουσιαστικά από τα δεσμά του...
Αγαπητέ/ή Κούφια Γη σίγουρα η γνώση δεν αποτελεί από μόνη της πανάκεια για την κοινωνία.
Πιστεύω πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις ιαματικές της ιδιότητες προς το κοινωνικό σύνολο ή όχι.
Ένας παράγοντας είναι τα κίνητρα του φιλοσόφου καθώς κι η ιδιοτέλεια ή ανιδιοτέλεια που τα χαρακτηρίζει.
Η αμφισβήτηση σίγουρα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη γνώση.
Αυτό που ήθελα να πώ είναι να αποφεύγουμε την άκριτη αμφισβήτηση γιατί είναι ταυτόσημη με την άρνηση.
Όπως και να αποφεύγουμε την άκριτη αποδοχή γιατί είναι ταυτόσημη με την αποχαύνωση (που λές κι εσύ
).

In anticipation of my resurrection...
quote:
Εννοείς πως ο φιλόσοφος σε αυτή την περίπτωση προσπαθεί να επιβάλλει στους υπόλοιπους ό,τι είδε με "βίαιο" τρόπο?
Αν εννοείς κάτι τέτοιο, νομίζω πως ο φιλόσοφος αυτός δεν απελευθερώθηκε ποτέ ουσιαστικά από τα δεσμά του...
Και εγώ έτσι νομίζω πως πρέπει να είναι. Αλλωστε μας λέει ο μύθος ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αποδέσμευση..
Υπάρχει όμως και περίπτωση οι δεσμώτες του σπηλαίου που θαυμάζουν τον φιλόσοφο αλλά δεν έχουν δει το φως οι ίδιοι, να επιχειρήσουν να επιβάλουν όπως λες με βίαιο τρόπο ότι έχουν καταλάβει από αυτά που είδε ο φιλόσοφος. Δηλαδή προσπαθούν να πραγματώσουν στο ευρύτερο κοινό μια ουτοπία που μπορεί να βιωθεί μόνο προσωπικά. Οι προθέσεις βεβαίως μπορεί είναι καλές.
αυτόν που δημιουργείται όταν ανακαλύπτεις πράγματα για τον εαυτό σου,που σε τρομάζουν
ή
σε στενοχωρούν αφάνταστα,δεν τα δέχεσαι μερικές φορές.
Ο πόνος είναι μία έννοια η οποία είναι πολύ συνδεδεμένη με την έννοια της απελευθέρωσης από τα ψυχικά δεσμά.
Για μένα ,η σκοτεινή σπηλιά του Πλάτωνα,είναι όλες οι ηλίθιες σκέψεις που δε μ'αφήνουν να κοιμηθώ τα βράδια,
τα "κρίματά" μου,τα οποία παίρνουν μεγαλειώδεις διαστάσεις στο μυαλό μου.
Μετά,μπορεί να ρίξω μια ματιά στο νυχτερινό ουρανό,
να συνειδητοποιήσω ΠΟΙΟΣ πραγματικά είμαι στο Σύμπαν και λέω στον εαυτό μου:"καλά,τόσο μαλάκας είσαι ? έχει δίκιο ο Πλάτωνας-σπάσε τα δεσμά !".
Πόσο εύκολο είναι αλήθεια να σπάσει κανείς τα δεσμά ?
Ωραίο θέμα dying incubus !
Αγαπητέ Δημήτρη, εγώ είχα καταλάβει πως εννοούσες τι θα γινόταν αν ο φιλόσοφος προσπαθούσε να επιβάλλει στους δεσμώτες στους οποίους απευθύνεται (άρα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να απελευθερωθούν από τα δικά τους δεσμά) αυτά που είδε.
Αυτό παραπέμπει, όπως καταλαβαίνεις, σε μια πολύ "φασιστική" αλλά συνάμα και σε μια πολύ λανθασμένη κίνηση.
Και νομίζω πως οι λόγοι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι και τόσο αγνοί...
Πιστεύω πως όταν κάποιος σπάει τα δεσμά του κατανοεί οτι το σπάσιμο αυτό πρέπει να προέλθει από αυτόν τον ίδιο οπότε κατανοεί οτι αυτό πρέπει να συμβεί και με τους υπόλοιπους.
Πρέπει επίσης να καταλάβει οτι δε μπορεί να σπάσει τα δεσμά κανενός.
Μπορεί μονάχα να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα σπάσουν οι ίδιοι.
Αν αναλύσουμε το ενδεχόμενο που παραθέτεις εσύ, φίλε μου, δηλαδή:
quote:
Υπάρχει όμως και περίπτωση οι δεσμώτες του σπηλαίου που θαυμάζουν τον φιλόσοφο αλλά δεν έχουν δει το φως οι ίδιοι, να επιχειρήσουν να επιβάλουν όπως λες με βίαιο τρόπο ότι έχουν καταλάβει από αυτά που είδε ο φιλόσοφος.
νομίζω πως κι οι 2 θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα οτι βρίσκονται σε μια πλάνη (εάν κάνω λάθος, αγαπητέ, διόρθωσε με).
Ο κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες, τα δικά του βιώματα και την δική του κοσμοαντίληψη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον αυτοί οι οποίοι θα προσπαθούσαν να επιβάλλουν αυτό που πιστεύουν πως εννοούσε ο φιλόσοφος θα διέπρατταν κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο λάθος.
Και θα ήταν λάθος γιατί θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν και κυρίως να επιβάλλουν κάτι το οποίο δεν κατάφεραν να δούν οι ίδιοι.
Αγαπητέ αγνοών, σε καλωσορίζω και χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα! ![]()
Πιστεύω πως τα δεσμά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Εσύ νομίζεις πως τα δικά σου είναι οι "σκοτεινές" σου σκέψεις, πράγματα τα οποία πιθανόν να σε πληγώνουν.
Πως πιστεύεις εσύ οτι αυτά τα δεσμά θα σπάσουν μια και καλή?
Πως θα τα κάνεις να πέσουν κάτω και να μην σε κρατάνε πλέον?
Να τα σπάς και να τα φοράς πάλι ή να τα σπάσεις μια και καλή (πράγμα που δεν είναι εύκολο...) και να προχωρήσεις παρακάτω?

Αγαπητέ Δημήτρη, εγώ είχα καταλάβει πως εννοούσες τι θα γινόταν αν ο φιλόσοφος προσπαθούσε να επιβάλλει στους δεσμώτες στους οποίους απευθύνεται (άρα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να απελευθερωθούν από τα δικά τους δεσμά) αυτά που είδε.
Αυτό παραπέμπει, όπως καταλαβαίνεις, σε μια πολύ "φασιστική" αλλά συνάμα και σε μια πολύ λανθασμένη κίνηση.
Και νομίζω πως οι λόγοι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι και τόσο αγνοί...
Πιστεύω πως όταν κάποιος σπάει τα δεσμά του κατανοεί οτι το σπάσιμο αυτό πρέπει να προέλθει από αυτόν τον ίδιο οπότε κατανοεί οτι αυτό πρέπει να συμβεί και με τους υπόλοιπους.
Πρέπει επίσης να καταλάβει οτι δε μπορεί να σπάσει τα δεσμά κανενός.
Μπορεί μονάχα να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα σπάσουν οι ίδιοι.
Αν αναλύσουμε το ενδεχόμενο που παραθέτεις εσύ, φίλε μου, δηλαδή:
quote:
Υπάρχει όμως και περίπτωση οι δεσμώτες του σπηλαίου που θαυμάζουν τον φιλόσοφο αλλά δεν έχουν δει το φως οι ίδιοι, να επιχειρήσουν να επιβάλουν όπως λες με βίαιο τρόπο ότι έχουν καταλάβει από αυτά που είδε ο φιλόσοφος.
νομίζω πως κι οι 2 θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα οτι βρίσκονται σε μια πλάνη (εάν κάνω λάθος, αγαπητέ, διόρθωσε με).
Ο κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες, τα δικά του βιώματα και την δική του κοσμοαντίληψη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον αυτοί οι οποίοι θα προσπαθούσαν να επιβάλλουν αυτό που πιστεύουν πως εννοούσε ο φιλόσοφος θα διέπρατταν κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο λάθος.
Και θα ήταν λάθος γιατί θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν και κυρίως να επιβάλλουν κάτι το οποίο δεν κατάφεραν να δούν οι ίδιοι.
Αγαπητέ αγνοών, σε καλωσορίζω και χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα! ![]()
Πιστεύω πως τα δεσμά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Εσύ νομίζεις πως τα δικά σου είναι οι "σκοτεινές" σου σκέψεις, πράγματα τα οποία πιθανόν να σε πληγώνουν.
Πως πιστεύεις εσύ οτι αυτά τα δεσμά θα σπάσουν μια και καλή?
Πως θα τα κάνεις να πέσουν κάτω και να μην σε κρατάνε πλέον?
Να τα σπάς και να τα φοράς πάλι ή να τα σπάσεις μια και καλή (πράγμα που δεν είναι εύκολο...) και να προχωρήσεις παρακάτω?

Εννοώ πάντως πως όσο κάθομαι και ασχολούμαι με τα υπαρκτά "προβλήματα",
ουσιαστικά είμαι δεμένος με το κεφάλι προς μία κατεύθυνση,όπως οι άνθρωποι του σπηλαίου
και δίνω τα δικά μου ονόματα και ερμηνείες σ'αυτά που βλέπω να συμβαίνουν.
Δεν έχω το θάρρος,τις περισσότερες φορές,να σπάσω τις αλυσίδες και να κοιτάξω πιο ψηλά.
Νομίζω πως το δικό μου πρόβλημα,είναι και το μόνο που υπάρχει σε όλο το σύμπαν !
Κάπως έτσι δε σκέφτονται οι αλυσοδεμένοι του Πλάτωνα ?

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Wayne Barlowe
"Beksinski's powerfully unique paintings are such as I have never before seen"

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......

SIMORIL .......