- ΑΜΑΡΤΙΑ και ΕΞΙΛΕΩΣΗ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Νομίζω ότι έχεις μείνει βαθιά νυχτωμένος αγαπητέ στο θέμα….
Δεν περίμενα κάτι άλλο φίλε μου για απάντηση!Όποιος δεν συμφωνεί μαζί σου είναι για εσένα βαθιά νυχτωμένος.![]()
![]()
![]()
Φιλικά.-
E.X.O
quote:
Η ομοφυλοφιλία είναι μια φυσιολογική σεξουαλική ποικιλία φίλτατε
Φίλε Schwabe αυτή είναι καθαρά προσωπική σου άποψη και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.![]()
![]()
![]()
![]()
Φιλικά.-
E.X.O
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αποφανθούμε για το τι είναι η αμαρτία και πότε μια πράξη θεωρείται ως αμάρτημα.
Προσωπικά θεωρώ πως αμαρτία είναι η πράξη αυτή η οποία γίνεται συνειδητά κι έχει ως σκοπό να βλάψει κάποιον συνάνθρωπο μας.
Ο κάθε άνθρωπος αναλόγως των επιρροών που έχει δεχθεί, των φίλτρων μέσα από τα οποία βλέπει τον κόσμο και την ζωή, εκλαμβάνει ως αμαρτίες διαφορετικές πράξεις.
Με αυτό το σκεπτικό εγώ μπορεί να θεωρώ ως αμαρτία να σκοτώσω κάποιον ενώ ο άλλος να θεωρεί αμαρτία (πέρα του φόνου) το να καπνίζει.
Θα πρέπει όμως να δούμε την αμαρτία και σε συνάρτηση μ' εμάς τους ίδιους.
Έχει αντίκτυπο μόνο στον συνάνθρωπο μας ή και σ' εμάς τους ίδιους?
Πιστεύω πως έχει αντίκτυπο και στους 2 καθώς μια τέτοια πράξη καταπατεί την ελευθερία ενός ανθρώπου κι αυτόματα αναλαμβάνω τις συνέπειες των πράξεων μου "φορτώνοντας" το κάρμα μου με τον πόνο, την δυστυχία αλλά και την αναστολή στην εξέλιξη ενός ανθρώπου.
Αν για παράδειγμα εγώ σκοτώσω έναν άνθρωπο ακόμη κι αν δεν συλληφθώ ποτέ, θα τιμωρηθώ αργά ή γρήγορα.
Τίποτα δε μένει ατιμώρητο και τίποτα δε μας χαρίζεται, φίλοι μου...
Προσωπικά δεν πιστεύω οτι μετά τον θάνατο μας θα πάμε στην Κόλαση λόγω του οτι έχουμε διαπράξει αρκετές αμαρτίες.
Η Κόλαση είναι εδώ και μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.
Και σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσα να εξισώσω την Κόλαση με τις τύψεις.
Αλήθεια γιατί να θεωρούμε πως η εξιλέωση θα έρθει με την φυλάκιση κάποιου?
Θα έρθει με τη μεταθάνατο κατάβαση του στην Κόλαση ή την ανάβαση του στον Παράδεισο?
Η εξιλέωση μπορεί να έρθει μόνο από αυτόν ο οποίος έχει διαπράξει ένα αμάρτημα (οτιδήποτε κι αν θεωρεί αυτός ως αμάρτημα).
Κάποιες φορές αυτή η εξιλέωση μπορεί να έρθει μετά από πολύ πόνο και κόπο.
Κάποιες άλλες φορές μπορεί να έρθει μέσα από μια μελλοντική ενσάρκωση πληρώνοντας το τίμημα των πράξεων σου (προσωπική μου αντίληψη αυτό)
Κάποιες άλλες φορές μπορεί να μην έρθει και ποτέ.
Πάμε τώρα στο πως μπορεί να αποτραπεί η αμαρτία.
Νομίζω πως το πιο ωφέλιμο θα ήταν να σκεφτόμασταν να μην κάνουμε μια αμαρτωλή πράξη γιατί κατανοούμε το βάρος της αλλά και τις συνέπειες που θα έχει αυτή σε εμάς και στους γύρω μας.
Θα πρέπει να αναλογιστούμε αν εμείς έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε στα χέρια μας την ζωή ενός άλλου ανθρώπου καταστρατηγώντας την ελευθερία του και την ατομικότητα του.
Κι αυτό το δικαίωμα, φίλοι μου, δεν το έχουμε!
Το δικαίωμα αυτό να επεμβούμε με αυτόν τον αυθαίρετο τρόπο στην ζωή ενός ανθρώπου δε μπορούμε να το πάρουμε ποτέ κι από πουθενά.
Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε πολύ καλά και να δείξουμε τον πρέποντα σεβασμό σε εμάς, στους ανθρώπους και στην ζωή.
Αν για παράδειγμα δεν διαπράξεις μια πράξη που θεωρείς ως αμαρτία λόγω του φόβου πχ του αντίκτυπου της στη μεταθάνατο ζωή, θα υπάρχει νόημα?
Θα έχουμε κατανοήσει το λόγο που δεν πρέπει να την διαπράξουμε, θα έχουμε σκεφτεί επάνω σε αυτήν, θα έχουμε προσπαθήσει ειλικρινά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ανεβαίνοντας ένα ακόμη σκαλοπάτι ψηλότερα απ' ό,τι ήμασταν πριν ή μόνο ο φόβος έδρασε ανασταλτικά?
Τι είναι πιο σημαντικό?

In anticipation of my resurrection...
Το να ζητάς όμως συγχώρεση και να συγχωρείς θέλει πολύ δύναμη, μιας και πρέπει να υπερνικήσεις τον ίδιο σου τον εγωισμό. Η μεγαλύτερη όμως αμαρτία, κατά τον Aγιο Κοσμά, είναι το μισος, γιατί αυτό δεν μπορεί καμια ταπείνωση και καμια μείωση του εγωισμού, να το βγάλει μέσα από τον άνθρωπο. Ούτε ίδιος ο Θεός, μιας και μας αφήνει ελεύθερους να συναισθανόμαστε ότι θέλουμε.
Όσο για τους κατά macedon ανέραστους Πατέρες, θα γνωρίζει ασφαλώς ότι ο Aγιος Νικηφόρος ήτανε μεγάλος μουρντάρης και όπως και πολλοί άλλοι Aγιοι. Το να πλησιάζεις τον Θεό δε σημαίνει ότι δεν έχεις γευτεί την ηδονή του κόσμου, αλλα ότι μπροστά στην ηδονή του Θεού oι σαρκικές απολαύσεις ωχριούν.
quote:
samuel1974
Το να πλησιάζεις τον Θεό δε σημαίνει ότι δεν έχεις γευτεί την ηδονή του κόσμου, αλλα ότι μπροστά στην ηδονή του Θεού oι σαρκικές απολαύσεις ωχριούν.
Δεν ξέρω τι εννοείς με τον όρο "ηδονή του Θεού" (υποθέτω πως πρόκειται για έναν από τους πολλούς παραλογισμούς) αλλά σαν φυσιολογικός άνθρωπος θα προτιμήσω το φυσικό τρόπο ζωής.

macedon
quote:Στο συγκεκριμένο τόπικ αυτοί οι ίδιοι που λες ταύτισαν την πτώση του ανθρώπου με την πράξη του κακού. Οι πρωτόπλαστοι αποδέχτηκαν την διαβολή (πράξη) έβαλαν στην καρδιά τους τα λόγια του διαβόλου (πράξη) και έδιωξαν από την καρδιά τους τον Θεό (πράξη) διότι δεν φοβάσαι κάποιον που τον έχεις μέσα στην καρδιά σου όπως κρύφτηκαν οι πρωτόπλαστοι μετά την πράξη τους (πράξη). Να σου το εξηγήσω και αλλιώς ένας άγιος προφανώς και γνωρίζει το κακό το θέμα είναι ότι ο άγιος είναι πλησιέστερα προς το θεό από εμάς διότι δεν πράττει το κακό.
σε άλλο topic η γνώση του κακού ταυτίστηκε (από τους ίδιους) με την εφαρμογή του,
Η γνώση της κατάκρισης δεν σημαίνει κάτι, η κατάκριση είναι πράξη ως πράξη είναι αμαρτία. Αν ο νους μου είναι τόσο σκοτισμένος που δεν αντιλαμβάνομαι ότι είναι αμαρτία και μαθαίνω να ζω με την αμαρτία μου υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται θεραπεία.
Η γνώση του εγωισμού δεν σημαίνει κάτι, το να είμαι εγωιστής είναι πράξη ως πράξη είναι αμαρτία. Αν ο νους μου είναι τόσο σκοτισμένος που δεν αντιλαμβάνομαι ότι είναι αμαρτία και μαθαίνω να ζω με τον εγωισμό μου υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται θεραπεία.

Edited by - pr_gid on 06/10/2006 14:42:45
quote:
Τα γεννητικά μας όργανα δεν μας δόθηκαν μόνον για αναπαραγωγή. Μας δόθηκαν και για διασκέδαση.
Φίλε μου macedon η άποψη αυτή ίσως είναι βολική για εσένα αλλά εκτιμώ ότι ο Θεός δεν μας τα έδωσε για να ευτελίζουμε τη ζωή μας αλλά για έναν άλλο Μεγαλύτερο και πιό Υψηλό σκοπό, την αναπαραγωγή.
"ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΥΤΕΛΙΖΕΙΣ." ![]()
![]()
Φιλικά.-
E.X.O
quote:
Προσωπικά θεωρώ πως αμαρτία είναι η πράξη αυτή η οποία γίνεται συνειδητά κι έχει ως σκοπό να βλάψει κάποιον συνάνθρωπο μας.
Ο κάθε άνθρωπος αναλόγως των επιρροών που έχει δεχθεί, των φίλτρων μέσα από τα οποία βλέπει τον κόσμο και την ζωή, εκλαμβάνει ως αμαρτίες διαφορετικές πράξεις.
Με αυτό το σκεπτικό εγώ μπορεί να θεωρώ ως αμαρτία να σκοτώσω κάποιον ενώ ο άλλος να θεωρεί αμαρτία (πέρα του φόνου) το να καπνίζει.
Φίλε μου Dying_Incubus στα παραπάνω που αναφέρεις συμφωνώ απολύτως και προσυπογράφω.Μόνο μία διόρθωση θα κάνω στη πρώτη φράση σου ".....ως σκοπό να βλάψει(με κάθε τρόπο-συναισθηματικά-οικονομικά-ηθικά) τον συνάνθρωπο μας ή τον εαυτό μας."
Με την παραπάνω προσωπική σου άποψη , αναλογίσου ποιές από αυτές που θεωρεί η Ορθοδοξία ως αμαρτίες δεν είναι σωστές.Θα ανακαλύψεις με μία βαθύτερη ανασκόπηση των θεωρούμενων αμαρτιών από την Ορθοδοξία ότι όλες βλάπτουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον συνάνθρωπό μας ή τον εαυτό μας.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Φιλικά.-
E.X.O
quote:
CROWL26
Φίλε μου macedon η άποψη αυτή ίσως είναι βολική για εσένα αλλά εκτιμώ ότι ο Θεός δεν μας τα έδωσε για να ευτελίζουμε τη ζωή μας αλλά για έναν άλλο Μεγαλύτερο και πιό Υψηλό σκοπό, την αναπαραγωγή.
Αυτή είναι η δική σου αυθαίρετη ερμηνεία. Αν μας τα έδινε μόνον γιάυτό το σκοπό, τότε θα έπρεπε να τα χρησιμοποιούμε μόνον γι'αυτόν τον σκοπό, δηλαδή 1-2 φορές μόνο κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου (που σημαίνει ότι οι ανύπαντροι, πάλι λόγω της ορθοδοξίας, δεν έπρεπε να τα χρησιμοποιούν καθόλου).
Φοβερές απόψεις! Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Θεωρώ τον εαυτό μου φυσιολογικό άνθρωπο.

macedon