- Αρχαίοι Έλληνες στο Περού; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Τέτοιες καταρρίπσεις τις κάνει και η πονηρούλα 13χρονη ανηπσιά μου...
quote:(αφού ο Κολόμβος ήξερε οτι οι άνεμοι θα πνέαν συνεχώς ανατολικά κατα το ταξίδι)
εγω τι ειπα οτι ελεγε ο χαρτογραφος?
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΕΣ ΕΣΥ!!!
αλλα οταν το ειπα εγω, αντεδρασες αρνητικα.
τελικα πνεουν ανατολικα οι ανεμοι ή οχι ρε κυνικε? ![]()
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
Τι τα θέλεις φίλε μου.
Ολο κουτοπονηριές είναι.
Τουλάχιστον ο φίλος του έχει την στοιχειώδη εξυπνάδα ν' αποφεύγει τις κακοτοπιές...
Την επόμενη φορά απλώς αγνόησέ τον...
quote:
τελικα πνεουν ανατολικα οι ανεμοι ή οχι ρε κυνικε?
Μάλλον καλύτερα ρώτα τον "Αίολο". Αυτός τα κανονίζει όλα...
Έγω ρε παιδί μου δεν αντέχω πια σε αυτό το επίπεδό τέτοιας τεράστιας προσοχής στην λεπτομέρια... 
Καλή συνέχεια στην... έρευνα, κι αν φτάσετε στο Περού προσοχή στα τοπικά προϊόντα...
Πσυχράθηκα εδω μέσα, πάω κάπου πιο ζεστά...
k
Μην κσεχάσεις να βάλεις τα χέρια μέσα, για να κλείσουμε το καπάκι...
Edited by - Αίολος on 28/03/2005 01:08:11
JOOHNY ΠΑΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΧΗ![]()
![]()
![]()
JOΗΗNY δεν μας γουστάρεις τελευταία ;
ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ![]()
gh
quote:JOΗΗNY δεν μας γουστάρεις τελευταία ;
φιλοσοφε εννοεις την αποχη μου απο συγκεκριμενο τοπικ που εσυ την βρισκεις να σε βριζουν?
εγω οταν με βριζουν, βριζω φιλε μου!
κι επειδη δεν μπαινω εδω μεσα για να βριζω, αποφευγω πλεον τις περιοχες που ειμαι ανεπιθυμητος!
κατ για τους ανατολικους ανεμους εχεις να μας πεις, γιατι ο κυνικος μας τα λεει μπερδεμενα...
μια φυσανε, μια δεν φυσανε!
Δεν ξέρεις να διαβάζεις;
Τί έγραψα στις 23/03/2005, 03:28:58 και... "μπερδεύτηκες".
Ή σε παρέσυραν οι αέρηδες;;
Τελικά... "όσα παίρνει ο άνεμος" είναι εδώ μέσα.
Άντε καληνύχτα και.... καλό ξημέρωμα
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
k
Edited by - kynikos on 28/03/2005 03:09:47
quote:jonniebegood
Δεν ξέρεις να διαβάζεις;
αυτα διαβασα:
"Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά Βορειοανατολικά μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Ισημερινού, και Νοτιοαντολικά αντίστοιχα, στο Νότιο Ημισφαίριο.
Όπότε, για να περάσει το Ωκεανό από Δυσμάς προς Ανατολάς, το σκάφος πρέπει να μπορεί να πλέει αντίθετα με τον άνεμο (πώς το λένε, όρτσα;)"
"Το θέμα είναι οτι γενικά οι επικρατούντες άνεμοι πλέουν από Ανατολή πρός Δύση, αλλάζοντας μόνο γύρω από τα καιρικά συστήματα. Αυτό δεν μπορεί κανένας χαρτογράφος να το αλλάξει, κι ας είναι... του στρατού"
"Τα πλοία αυτά χρειάζονταν γιατί έπρεπε να μπορούν να γυρίσουν γρήγορα με τυχόν νέα από τις ανακαλύψεις, κλπ. Όταν ξεκίνησαν, ειχαν μεν τετράγωνα πανιά (αφού ο Κολόμβος ήξερε οτι οι άνεμοι θα πνέαν συνεχώς ανατολικά κατα το ταξίδι), αλλά η μετατροπή σε τριγωνικά γινόταν σχετικά εύκολα."
"Τους είχαν βάλει τετράγωνο πανί ΜΟΝΟ για το allez (αφού οι άνεμοι ήταν σταθεροί ανατολικοί), το retour γινόταν με τριγωνικό."
εσυ διαβασες τι εγραψα?
οτι ο Κολομβος ακολουθησε τον ιδιο δρομο με τους Κρητες και τους λοιπους Ελληνες.
εξακολουθω να απορω πως και γιατι τον θεωρεις καλυτερο ναυτικο απο τους προγονους μας.
ξεχνας οτι ο Δευκαλιωνας σωθηκε με μια βαρκα με πανι?
φυσικο για εναν λαο που ζουσε με την θαλασσα, και την γνωριζε.
οσο για την απο βορα επιστροφη θα το ψαξω να το βρω γιατι εγω δεν ειμαι ουτε γεωγραφος, ουτε χαρτογραφος ουτε ιστιοπλοος.
quote:
Οπότε το ερώτημα παραμένει:
Ξέραν οι αρχαίοι να ορτσάρουν;
Δηλαδή για να καταλάβω και γω η άσχετη με την ιστιοπλοΐα, πώς ταξίδευαν μέσα στην Μεσόγειο -πέρα δώθε- αν δεν μπορούσαν να πλέουν κόντρα στον άνεμο; Και το λέω αυτό επειδή μιλάμε για συστηματικό εμπόριο το οποίο για να είναι επικερδές πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδρομές που να εξασφαλίζουν τον συντομότερο χρόνο κάλυψης των αποστάσεων (σύμφωνα με τις τεχνικές δυνατότητες της κάθε εποχής και κατασκευής βέβαια).
quote:
Για ποιόν λόγο να διακυνδινεύσει ο αρχαίος τα παγόβουνα των Βορείων Θαλασσών, ή την στασιμότητα των Ηorse Lattitudes (Πλάτη των Αλόγων;;) ή του Ισημερινού όταν όλος ο πολιτισμός ήταν επικεντρωμένος σε μια χαρά Μεσόγειο;;
Το ταξίδι στον Ατλαντικό γίνεται για πολλούς λόγους.
1. Χάριν της εξερεύνησης, η πρόκληση του άγνωστου
2. Προς επιβεβέωση αρχαιότερων ή σύγχρονων μύθων
3. Προς εύρεση νέων πηγών πρώτων υλών και άλλων εμπορικών προϊόντων
4. Για επεκτατικούς λόγους
Είναι σαν ρωτάς, αγαπητέ κυνικέ, γιατί να ενδιαφερόμαστε για την εξερεύνηση του διαστήματος αφού ζούμε μιά χαρά πάνω στην Γη μας.
quote:
Και για να'χουμε καλό ερώτημα Όστρια, ποιά να ήταν αυτά τα νησάκια που ανεβοκετέβαιναν στην μέση της θάλασσασ, λες και πατάγαν οι καλλικάντζαροι το κουμπί του ασανσέρ; Δεν νομίζω να μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε μια "υπόθεση εργασίας", ούτε νομίζω οτι μας χρειάζονται ιδιαίτερα.
Εδώ το έψαξα λίγο. Στο βιβλίο "PHANTOM ISLANDS of the Atlantic - The Legends of Seven Lands That Never Were" του Donald S. Johnson, αναφέρονται πάνω από 27,000 νησιά που υποτίθεται ότι υπήρχαν στον Ατλαντικό κατά την διάρκεια των πρώτων χαρτογραφήσεων του αλλά και στις ιστορίες των τότε ναυτικών που λένε ότι τα είδαν, τα επισκέφθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις μίλησαν και με τους κατοίκους του.
Ο Johnson επικεντρώνεται σε κάποια "μυθικά" νησιά που όπως λέει δεν υπήρξαν ποτέ, όπως τα St. Ursula, the Isle of Demons, Saint-Brendan, Hy-Brazil, the islands of Seven Cities, Frisland κλπ.
Αυτά τα νησιά εμφανίζονται επανηλημένα σε χάρτες του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα και "εξαφανίζονται" από τους χάρτες αργότερα, καθώς δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη τους.
Παραδείγματα
Reproduction of Toscanelli's Map, 1474.
Το Frishland
To Hy Brasil, detail Catalan map of 1350 (νησί της Ιρλανδικής-Κελτικής μυθολογίας)
St Brendan's Isle και το Hy Brazil, από το Septentrionalium Regionum Descrip., published by Abraham Ortelius in Amsterdam circa 1595
Λίστα νησιών-φαντασμάτων
http://www.absoluteastronomy.com/encyclopedia/P/Ph/Phantom_island.htm
Από την άλλη, έχουμε το mid-atlantic ridge, που είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες οροσειρές σε μήκος περίπου 6.200 μιλίων. Η περιοχή έχει συνεχή υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Για τις Κανάριες νήσους
"Το αρχιπέλαγο των Κανάριων νησιών αποτελείται από 7 νησιά, αλλά όταν οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν το νησί, το 1331 μΧ
(το είχαν ήδη ανακαλύψει οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι αλλά δεν το κατέκτησαν ποτέ, διάβασα στο http://www.absoluteastronomy.com/encyclopedia/C/Ca/Canary_Islands.htm) ακούγονταν ιστορίες για ένα 8ο νησί, το οποίο μερικές φορές εμφανιζόταν δυτικά από την La Palma, το El Hierro και το La Gomera.
Οταν οι ναυτικοί προσπαθούσαν να το πλησιάσουν, το νησί καλυπτόταν από ομίχλη και εξαφανιζόταν. Ιστορίες σαν αυτή σχετικά με νησιά-φαντάσματα αρχικά μας φαίνονται φανταστικές, αλλά ίσως να έχουν κάποια ψήγματα αλήθειας.
Το 1867 ένα νησί αναδύθηκε ξαφνικά μέσα από την θάλασσα κοντά στην Terceira στις Azores, αλλά μετά από λίγες μέρες ξαναβυθίστηκε. Ισως το 8ο νησί, να μην ήταν μία φανταστική ιστορία, επειδή γεγονότα σαν αυτό είναι πιθανά σε αυτή την περιοχή, καθώς οι Κανάριοι νήσοι βρίσκονται πάνω σε μία ζώνη έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας."
Δεν λέω ότι αυτά τα νησιά υπήρξαν κάποτε, αλλά δεν ξέρω κι αν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αν κατά διαστήματα υπήρχαν κάποια νησιά στην μέση του Ατλαντικού, θα μπορούσαν να αποτελούν τους ενδιάμεσους σταθμούς για την απέναντι ήπειρο.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:Ο'ι δα!
εσυ διαβασες τι εγραψα?οτι ο Κολομβος ακολουθησε τον ιδιο δρομο με τους Κρητες και τους λοιπους Ελληνες.
Πρώτον, αυτό είναι εικασία, δεν ειναι αποδεδειγμένο, φαντάζομαι θα γνωρίζεις την διαφορά. Φαντάζομαι....
Μέ άλλα λόγια, δεν έχεις ίδεα αν οι Κρήτες και οι Έλληνες το κάναν το ταξίδι, πώς το κάναν (αν όντως το κάναν) ή ποιά ήταν η διαδρομή τους. Οι ιδέες της φαντασίας σου (και όλων) είναι αποδεκτές, αλλά μην τις μπερδεύεις με την ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ γνώση.
Δεύτερον έγραψες οτι (κατά τον συνταγματάρχη-χαρτογράφο) πήγαιναν με τους Ανατολικούς ανέμους και γύριζαν με τους Δυτικούς. Προσπαθώ να σου εξηγήσω οτι αυτό είναι απίθανο, για πολλούς λόγους:
Πρώτον δεν είναι ζήτημα να ανέβουν "λιγο" βόρεια για να βρουν τους Δυτικούς ανέμους! Αντυίθετα, για να βρούν Δυτικούς ανέμους πρέπει να διανύσουν καμμιά 35αρια -70 μοίρες πλάτος, δηλαδή 2-4000 μίλια, να περάσουν δύο νεκρές ζώνες από απόψεως ανέμου (εναν Τροπικό και τον Ισημερινό) οπού αμέτρητοι ναυτικοί έχουν χαθεί από την δίψα, και την κάψα, για να βρουν έναν άνεμο που να πνεέι ΝΔ, δηλαδή να τους πάει προς τα ΒόρειοΑνατολικά, προς τον παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Ταξίδι άκρως επικύνδινο και απρόβλεπτο κατα τη γνώμη μου, μπορεί να διαφωνείτε...
Είναι λάθος λοιπόν να λές οτι βγαίνεις απο το Γιβραλτάρ και τσουπ, νάσου στις Μπαχάμες, ανεβαίνεις ως την Φλόριντα, και τσουπ να'σου πάλι στην Μεσόγειο.
Για αυτό επισήμανα οτι τα καράβια του Κολόμβου που προορίζονταν για επιστροφή είχαν ικανότητα όρτσας. Έ, είχαν, πώς να το κάνουμε;
Ποιόν θα πιστέψω δηλαδή; Τον Τοτό ιστιοπλόο που νομίζει οτι την Ινδονησία την ονόμασαν έτσι οι Αρχαίοι Έλληνες, και δεν ξέρει την διαφορά μεταξύ καραβέλας και καραμέλας, ή την NASA. Όχι, πές μου...
Για αυτό έκανα και την παρατήρηση με τον αρχιστράτηγο-γεωγράφο. Επειδη φαίνεται να υπονούσε (σύμφωνα με τα γραπτά σου) οτι οι καραβέλες του Κολόμβου εκμεταλεύτηκαν κυρίως Δυτικό άνεμο για την επιστροφή τους. Πράγμα που μάλλον δεν ευσταθεί, ΟΚ?
quote:Νάααατα μας... και έλεγα οτι άργησαν!
εξακολουθω να απορω πως και γιατι τον θεωρεις καλυτερο ναυτικο απο τους προγονους μας.
Από που το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα, φίλε μου;
Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Έστω κατα διάνοια;;;...
Μήπως έχουμε κανα "πσιλοκομπλεκσάκι";
Μήπως είμαστε λίγο παρανοϊκοί;
Όσο για τους "προγόνους σας", δεν έχω κανέναν τρόπο να ξέρω ποιοί ήταν, όπως μάλλον ούτε και εσύ έχεις, οπότε καλύτερα να μην επεκταθούμε εκεί...
quote:Όχι, δεν το ξεχνάω, αλλά ούτε ξεχνάω οτι οι Αρχαίοι παραμυθάδες είχαν πρώτης τάξεως φούντα, και εξ ίσου ζωηρή φαντασία. Έχει αυτό καμμία σχέση με το Περού και την όρτσα πλεύση;;
ξεχνας οτι ο Δευκαλιωνας σωθηκε με μια βαρκα με πανι?
quote:Φαντάζομαι οτι μιλάς για την όρτσα πλεύση.
φυσικο για εναν λαο που ζουσε με την θαλασσα, και την γνωριζε.
Εδώ όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ τείνω να συμφωνήσω.
(Αν και δεν νομίζω οτι είναι ακόμα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ).
Και για να γνωρίζει κάποια ομάδα κάτι, πρέπει να το έχει μάθει.
Οπότε το ζητούμενο είναι πότε το μάθαν οι Μεσογειακοί λαοί.
Γιατί ακόμα και ένας λαός που ξέρει από βάρκα και πανί, θα χρειαστεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ λίγο τύχη για να ανακαλύψει οτι όταν ο άνεμος χτυπάει το πανί απο ορισμένες γωνίες, το ρουφάει αντι να το φυσάει...
Ostria,
quote:Υπάρχουν τουλάχιστον τρείς τρόποι:
Δηλαδή για να καταλάβω και γω η άσχετη με την ιστιοπλοΐα, πώς ταξίδευαν μέσα στην Μεσόγειο -πέρα δώθε- αν δεν μπορούσαν να πλέουν κόντρα στον άνεμο;
α) Κουπί.
β) Ό άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Στα ανοιχτα των Ωκεανών, υπάρχουν "επικρατούντες" άνεμοι, που οφείλονται στην περιστροφή της Γης, κλπ, αλλά όταν αναπτυχθει ένα καιρικό σύστημα, γύρω από ζώνες υψηλής ή χαμηλής πίεσης, όλα αλλάζουν!
Αυτοί οι άνεμοι του καιρού, που λέγονται γεωστροφικοί, πνεουν δεξιοστροφα ή αριστερόστροφα αντίστοιχα, γύρω από τις περιοχές ψυλής ή χαμηλής πίεσης. Έτσι, ενώ μπορεί να υπάρχει μια επικρατούσα ή πιο κοινή κατεύθυνση ανέμου, αυτό αλλάζει με τον καιρό.
Κοντολογής για το β) περιμένεις να αλλάξει ο άνεμος.
γ) Το καλοκαίρι, στην Μεσόγειο αναπτύσσονται θαλάσσιες αύρες, που πλέουν από τα ανοικτά προς την ενδόχωρα. Έτσι η παράκτια ναυσιπλοΐα γίνεται πιο εύκολη, αν εκμεταλεύονται τις αύρες. Αυτό βέβαια δεν ισχύει στα ανοιχτά - Οι πολλοί παράκτιοι πολιτισμοί της Μεσογείου σίγουρα έχουν χρέος στις αύρες.
k
ΥΓ. Έχω παραγγείλει το έγγραφο "Voyage of the Kyrenia II" του Katzev από το Texas (φτου, ρε γμτ, οι Τεξανοί φαίνονται να ενδιαφέρονται για αυτό πιο πολύ από εμάς), για να καταλάβω καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Το σκαρί, ΟΚ, αλλά το πανί, π.χ. βασίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα ή είναι κατ' εικασία των κατασκευαστών;
Επίσης, πιστεύω οτι οι 12 κομβοι που "έφτασε" το σκάφος να αναφέρονται σε ούριο άνεμο, και οτι οι 2 κόμβοι στις 50-60 μοίρες όρτσα (με ασθενείς ανέμους) να ήταν το ανώτερο όριο, πιθανώς με ισχυρότερους ανέμους να μην ήταν ασφαλές το ορτσάρισμα. Αλλοιώς, γιατί έκανε ένα μήνα το σκάφος να πάει από Πειραιά - Πάφο;; Τα λινκς δεν φαίνεται να διευκρινύζουν.
Επίσης αν κανείς γνωρίζει αν υπάρχει κάποια μαγνητογράφηση του προγράμματος TV που αναφέρφηκε, θα χαρώ να το ακούσω... όπως και οποιαδήποτε άλλη σχετική πηγή στα Ελληνικά.
Edited by - kynikos on 28/03/2005 16:52:35
quote:Νά μια καλή ερώτηση!!!
Είναι σαν ρωτάς, αγαπητέ κυνικέ, γιατί να ενδιαφερόμαστε για την εξερεύνηση του διαστήματος αφού ζούμε μιά χαρά πάνω στην Γη μας.
Ζούμε όντως "μιά χαρά" στη Γή, που μας μάρανε και το Διάστημα...;;
Κ
Edited by - kynikos on 28/03/2005 16:39:35
"Επίσης, πιστεύω οτι οι 12 κομβοι που... κτλ"
Πιστεύω = ασπάζομαι ή ακολουθώ κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω τίποτα.
Τα "πιστεύω" σου είναι αέρας κοπανιστός γλυκιέ μου...
Φανατισμό το λένε...
Αμάθεια το λένε...
Βλακεία το λένε...
Θα σε γελάσω.
Edited by - Αίολος on 28/03/2005 16:57:32
quote:Στα Ελληνικά, καμμιά φορά, λέμε πιστεύω όταν εννοούμε "είμαι της γνώμης οτι..."
Πιστεύω = ασπάζομαι ή ακολουθώ κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω τίποτα.
Τα "πιστεύω" σου είναι αέρας κοπανιστός γλυκιέ μου...
Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι αυτή η χρήση δεν είναι σωστή, αλλά μάλλον συνήθεια.
Πές μας λοιπόν, "πιστεύεις" ακόμα οτι οι καραβέλες δεν ορτσάρουν (πρόσεχε, όχι οι καραμέλες - άλλο πράγμα αυτές), ή κάνεις απλά παράσιτα για να καλλύψεις την κοτσάνα που αμόλυσες, Ναύαρχε μου;;
Μήπως καλύτερα θα ήταν απλά να ζητήσεις συγνώμη, και να προχωρήσουμε...
Ή έστω να κάνεις ένα "πσιλοτουμπεκί";
Λέω...
(Που μας έβριζες κι όλας μουτσάκο μου... άσε έχε χάρη που είμαι στις καλές μου)
quote:Άν μου αποδείξουν οτι το πλοίο πήγαινε όρτσα με 12 κόμβους θα ΧΑΡΩ να το ακούσω. Αυτή είναι η διαφορά μας.
...διότι και το αντίθετο να σου αποδείξουν, εσύ τον χαβά σου θα έχεις.
(Γι αυτό και παρείγγειλα το έγραφο.)
Τώρα αν εσύ νομίζεις οτι επειδή δεν δέχομαι ο καθένας να λέει ο,τι του κατέβει χωρίς αποδείξεις, είμαι αμαθής, βλάκας ή φανατικός, γούστο σου και καπέλλο σου...
Πάντως έχε υπ'όψιν οτι δεν είναι αυτός ο κοινός ορισμός των λέξεων. Όχι οτι θα σε πολυνοιάζει...
k
"Άν μου αποδείξουν οτι το πλοίο πήγαινε όρτσα με 12 κόμβους θα ΧΑΡΩ να το ακούσω. Αυτή είναι η διαφορά μας"
Δεν απέδειξες ότι δεν μπορεί να πάει, κι' όμως επιμένεις. Το αποκλείεις και ψάχνεις για να το αποδείξεις. Δεν έχεις λόγο να το αποκλείεις έστω και σαν πιθανότητα. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!
Κι όμως...
Είναι τέτοιος ο φανατισμός σου, που καταντάς να παραλείπεις λέξεις από κείμενα που ΕΣΥ παραθέτεις για να μας δείξεις ΤΙ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;;;
Αξια μελέτης η περίπτωσή σου γλυκιέ μου.
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Κάτι θυμάμαι για Αληγείς και Ανταληγείς ανέμους.
Θα το ψάξω και ίσως βρώ κάτι.
Εάν βρει κάποιος κάτι παρακαλώ να μας ενημερώσει.
Ostria;
Jonniebegood;
Edited by - Αίολος on 28/03/2005 19:35:03
"β) Ό άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Στα ανοιχτα των Ωκεανών, υπάρχουν "επικρατούντες" άνεμοι, που οφείλονται στην περιστροφή της Γης, κλπ, αλλά όταν αναπτυχθει ένα καιρικό σύστημα, γύρω από ζώνες υψηλής ή χαμηλής πίεσης, όλα αλλάζουν!
Αυτοί οι άνεμοι του καιρού, που λέγονται γεωστροφικοί, πνεουν δεξιοστροφα ή αριστερόστροφα αντίστοιχα, γύρω από τις περιοχές ψυλής ή χαμηλής πίεσης. Έτσι, ενώ μπορεί να υπάρχει μια επικρατούσα ή πιο κοινή κατεύθυνση ανέμου, αυτό αλλάζει με τον καιρό.
Κοντολογής για το β) περιμένεις να αλλάξει ο άνεμος."
Ολο μπούρδες γράφει αυτός ο άνθρωπος (Kynikos)
Δώστε βάση στα κάτωθι, αλλά μην τον κράζετε, διότι εάν δεν υπήρχε αυτός δεν θα έμπενα σ΄αυτήν την διαδικασία.
"ΑΝΕΜΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ : Τοιούτοι είναι ως ελέχθη, οι αληγείς και ανταληγείς. Την κανονικότητα των αληγών τούτων ανέμων ανεκάλυψε πρώτος ο Κολόμβος το κατά 1492 κατά το πρώτον υπερπόντιον ταξίδιον αυτού, διό και θεωρείται το έτος τούτο ως το έτος της ανακαλύψεως αυτού τούτου του φαινομένου των αληγών.
Δέον όμως να θεωρείται εξ ίσου βέβαιον ότι και προ του Κολόμβου πρέπει να ήταν γνωστοί εις άλλους θαλασσοπόρους ακόμη και της απομεμακρυσμένης αρχαιότητος (...)
(...)Ως και εκ του ονόματος αυτών, σημαίνοντος "κανονικοί και ομοιόμορφοι", οι αληγείς πνέουν πράγματι κανονικώς, καθ' όλην την διάρκειαν του έτους σχεδόν σταθερώς και αδιαλείπτως μόνον εις τας περιοχάς της τροπικής ζώνης της Γης, της εκτεινομένης ένθεν κακείθεν του Ισημερινού.(...)
(...)Πνέουσι πάντοτε προς Βοράν μεν του Ισημερινού, εκ βορειοανατολών, προς Νότον δε αυτού εκ νοτιοανατολών, με κατεύθυνσιν προς τον Ισημερινόν της Γης, η δε έντασίς των περίπου σταθερά, διακυμαίνεται συνηθέστερον μεταξύ των βαθμίδων 4 και 5 της
κλίμακας Μπωφόρ(...)
ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ "ΗΛΙΟΥ"
Θα το αμφισβητίσεις κι αυτό γλυκιέ μου;
Γίνεται μια ανούσια ανταλλαγή απόψεων για το αν έπλεαν όρτσα ή όχι!
...Έχω Φώτο από ένα γεωμετρικό όστρακο του 850 πχ με παράσταση διηρους και το πανί έχει αυτό το σχήμα Δ (αλλα αναποδο,η μονή κορυφη βρισκεται απο κατω ) βοήθα αυτό?
Ειναι τριγωνικο και βρισκεται στο κεντρο.
----
Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!
Edited by - τυχερουλης on 28/03/2005 20:53:20
Edited by - τυχερουλης on 28/03/2005 20:54:59