ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!!!!!!! - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!!!!!!! - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

ryche16 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
09/09/2005, 03:09:54
quote:
Τώρα όσον αφορά το ανώτερο ή κατώτερο, συγγνώμη αλλά αυτή η ορολογία δέν μπορεί να εκλείψει. Αλλιώς πώς θα συννενοούμαστε, με νοήματα.

Κοντεψα να το ξεχασω.
Θα ηθελες να μου πεις σε τι χρησιμευει ο ορος π.χ κατωτερος;
Γιατι εαν τελικα δεν χρησιμευει η γλωσσα μας στο να κατανοουμε καλυτερα τον κοσμο γιατι την δημιουργησαμε;Ας καταργησουμε τον ορο.Ή να δημιουργησουμε καινουργιους που να προσεγγιζουν πιο ολικα το θεμα.
Εσεις οι επιστημονες εχετε καθε δικαιωμα να εφευρησκετε καινουργιες ενννοιες.Ποσο μαλλον οταν δημιουργουντε απο ανθρωπους με πολλαπλες ανησυχιες οπως του λογου σου.

Ryche..
Kαλη Νυχτομερα

vibrantΝέο Μέλος
09/09/2005, 11:34:21
Είπα ακριβώς σε τί χρησιμεύει. Στην περιγραφή της οργανωτικής πολυπλοκότητας. Κι'εσύ το ανέφερες: ο άνθρωπος έχει πχ καρδιά που αλληλεπιδρά με τόσους θαυμαστούς τρόπους με όλο τον οργανισμό. Τα πρωτόζωα είναι αι απλούστεροι οργανισμοί, άρα είναι κατώτεροι στη κλίμακα πολυπλοκότητας. Αυτό είναι όλο, δέν είναι μειωτικός ο όρος.

Με κολακεύεις, αλλά δέν είμαι τόσο μεγάλος επιστήμονας ώστε να εφευρίσκω και καινούριους όρους. Άλλος ένας απ'τους πολλούς βιολόγους είμαι (προς το παρόν τουλάχιστον), οπότε είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ τη δοσμένη ορολογία. Επίσης οι επιστήμονες που προσσεγγίζουν το θέμα της εξέλιξης το προσεγγίζουν πολύ πιό ολικά απ'ότι πρίν απο διακόσια χρόνια πχ. Άν έχεις κάτι να προτείνεις για την πιό ολική προσέγγιση τότε έχεις υποχρέωση να το κάνεις και να συνεισφέρεις στην επιστημονική κοινότητα. Τώρα το ότι είμαι και μουσικός και μ'αρέσει η ποδηλασία (οι ανησυχίες μου) δέ νομίζω ότι έχει σχέση με την ορολογία που θα χρησιμοποιώ.

Η απάντησή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Και χάρηκα πολύ που την είδα γιατί βάσει αυτής πρέπει να παραδεχθώ ότι όντως είσαι άνθρωπος που είναι έτοιμος να αμφισβητήσει και να καταρρίψει, και άρα παίρνω πίσω όσα είπα για απολυτότητα. Φυσικά μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά εάν σάν σύνολο δεχθούμε αυτή τη θεωρία, ότι όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά είναι και υποχρέωσή μας να καταστρέψουμε τη φύση, τότε την πατήσαμε. Θυμάμαι το διευθυντή της μεγαλύτερης εταιρείας μεταλλαγμένων (η ίδια που τάιζε κρεατάλευρα τις χορτοφάγες αγελάδες) να λέει ακριβώς ότι είναι απόλυτα φυσική η παρέμβαση που κάνουν στο περιβάλλον με τα μεταλλαγμένα καθώς - ώς μέρος της φύσης - ό,τι κι'άν κάνουμε εμείς οι άνθρωποι θα είναι σωστό και αποτέλεσμα της φυσικής μας περιέργειας. ΠΟΛΥ επικίνδυνη αντίληψη, ειδικά από άνθρωπο σε τέτοια θέση.

Όσο για το Θεό δέ νομίζω ότι έχει τέτοιες ανθρωπομορφικές ιδιότητες. Ούτε ξεχνά, ούτε παίζει παιχνίδια, και σε καμία περίπτωση δέ νομίζω ότι έχει στραφεί εναντίον οποιουδήποτε δημιουργήματός του. Αντίθετα, πιστεύω ότι συνέχεια προσφέρει βοήθεια και καθοδήγηση, απλά οι άνθρωποι δέν την ακούν. Τα ζώα την ακούν - ένστικτο. Δέν ξέρω άν έχεις επισκευτεί το θέμα μου, αλλά όταν λαμβάνεις την εμπειρία για την οποία μιλάω εκεί, τότε καταλαβαίνεις ότι ο Θεός μόνο αγάπη προσφέρει. Δέν μπορώ να το αποδείξω, μόνο άν το βιώσεις μπορείς να το αποδείξεις στον εαυτό σου - ίσως και να τό'χεις βιώσει. Και το να το βιώσεις είναι πολύ εύκολο πιά, ίσως επειδή η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που της δόθηκε και άμεση βοήθεια. Απλά ούτε κι'αυτό δέν μπορεί να δεί!

Ο Φιλοεχθρός σου Vibrant

09/09/2005, 13:33:40
καλημερα Vibrant

Aφου εχουμε δεχτει οτι ο Θεος ειναι Παντου,στο καθετι οτι συμβαινει γυρω μας ειναι τελικα αποτελεσμα της Δρασης Του και αν ναι,εμεις τι ρολο βαραμε;Ειμαστε απλα υποχειρια;

Πιστευεις σε εναν θεο που ειναι σε ληθη εντος του κοσμου που ο ιδιος δημιουργησε;'Η οτι ειναι ενας Ζωντανος θεος σε ολες τις μορφες που ο ιδιος παιρνει π.χ.ανθρωπος,γαλαξιες,φυτακτλ.

Γιατι ειπα και αλλου οτι οσο η ανθρωποτητα αναζητει τον κατασκευαστη της λαμβανει τον εαυτο της ως απλο ανδρεικελο αδυνατωντας να αναλαβει την Ευθυνη της Υπαρξης της.

Τι ακριβως νομιζεις οτι συμβαινει.

Ryche..

09/09/2005, 15:09:03
quote:
οσο η ανθρωποτητα αναζητει τον κατασκευαστη της λαμβανει τον εαυτο της ως απλο ανδρεικελο αδυνατωντας να αναλαβει την Ευθυνη της Υπαρξης της.

Vote!(.PPP)

(compliment:)oπως επανω ετσι και κατω...

A.Undomiel

Edited by - ΑΤΜΑ on 09/09/2005 15:10:51

PagwnaΜέλος
09/09/2005, 18:59:04
Απορία: γιατί σώνει και ντέ να βλέπουμε τον Θεό ως μία οντότητα με χαραχτηριστικά και στόχους και σχέδια ανθρώπινα ή συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα ανθρώπινα, κι όχι ως μία ΠΗΓΗ (ενέργειας, κίνησης, φωτός, συνείδησης ή όλων αυτών);
Και γιατί σ'αυτήν την περίπτωση, όποιος αναζητά την ΠΗΓΗ (της ύπαρξής του) να είναι σώνει και καλά ανδρείκελο, κι όχι -ας πούμε- απλά ερευνητικό ή ακόμα κι επαναστατικό μυαλό? Γιατί εμένα μου φαίνεται τελείως φυσικό για την ανθρώπινη φύση, όταν βλέπει έναν ποταμό να θέλει να βρεί την πηγή;

Edited by - Pagwna on 09/09/2005 19:01:03

09/09/2005, 21:42:02
quote:
Γιατί εμένα μου φαίνεται τελείως φυσικό για την ανθρώπινη φύση, όταν βλέπει έναν ποταμό να θέλει να βρεί την πηγή;

Oλα φυσικα Ειναι.Ακομα και αυτο που χαρακτηριζουμε ως αφυσικο ειναι φυσικο στην πραγματικοτητα.Ενα ερωτημα που πρεπει να γινει ειναι Γιατι ο ανθρωπος αναζητα την πηγη του ποταμου.Αν απαντησει σε αυτο τοτε πραγματικα ισως να εχει βρει την Πηγη.

Θεωρω οτι σε εναν κοσμο που ο θεος ειναι πανταχου παρων Ολα γυρω μας ειναι Πηγες.Γι αυτον ακριβως τον λογο ειναι που προτιμω να αφουγκραζομαι με ολο μου το Ειναι το Παρων και να μην χανομαι στους Στοχους και στους Σκοπους.
Προτιμω δηλαδη να παιξω με τα νερα του ποταμου,να κολυμπησω,να σκαρφαλωσω στα δεντρα,παρα να ντυθω σαν Ραμπο ψαχνωντας να βρω την πηγη του ποταμου.Και αντε και την βρηκα.Πως μπορω οτι ειναι η Πηγη;Aφου το νερο αναβλυζει απο καπου αλλου προερχομενο.

Αν τωρα βεβαια πιστευεις οτι ο θεος ειναι εκτος του δημιουργημενου κοσμου και περιμενει να επιστρεψουν τα παιδια που για καποιο λογο "ξεχασαν" πως γυρνανε σπιτι,τοτε λυπαμαι παρα πολυ οσους βρισκονται σε μια τετοια κοσμοθεωρηση.Και αυτο γιατι φορτωνουν την πραγματικη τους ζωη σε εναν ατερμονο κυκλο Αγωνιας.

Ryche..
Present Perfect

rizitisΜέλος
09/09/2005, 22:32:15
ΑΓΑΠΗΤΕ ryche

ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ.
ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΗΝΩ ΣΕ ΕΣΕΝΑ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ;
Ή
ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

`
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ

10/09/2005, 00:59:16
Aγαπητε Riziti

Θα ελεγα οτι τα παντα Ειναι Θεος.

vibrantΝέο Μέλος
10/09/2005, 02:40:16
quote:

Aφου εχουμε δεχτει οτι ο Θεος ειναι Παντου,στο καθετι οτι συμβαινει γυρω μας ειναι τελικα αποτελεσμα της Δρασης Του και αν ναι,εμεις τι ρολο βαραμε;Ειμαστε απλα υποχειρια;

Σ'αυτό ακριβώς που λές είναι απάντηση. Ο Θεός είναι παντού, αλλά εμείς και τα πάντα έχουμε την ελευθερία επιλογών. Δέν είναι ό,τι κάνουμε αποτέλεσμα της δράσης του. Και γι'αυτό μιλάμε για καθοδήγηση και όχι για χειραγώγηση. Καθοδηγούμαι σημαίνει παίρνω συμβουλές γιά να πορευτώ καλά. Η απόφαση τελικά γιά το πώς θα πορευτώ είναι δική μου. Ο Θεός προσφέροντας αγάπη, δείχνει στον άνθρωπο τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στην πιό αρμονική κατάσταση ύπαρξης. Όμως γιά να μπορεί κάποιος να τον ακούσει πρέπει πρώτα να επιστρέψει σ'αυτόν. Και αυτό δέ σημαίνει να πάει κάπου, αλλά να τον βρεί μέσα του - όπου πάντα υπήρχε - να τον αισθανθεί και να τον ακούσει προσεχτικά.
quote:

Πιστευεις σε εναν θεο που ειναι σε ληθη εντος του κοσμου που ο ιδιος δημιουργησε;'Η οτι ειναι ενας Ζωντανος θεος σε ολες τις μορφες που ο ιδιος παιρνει π.χ.ανθρωπος,γαλαξιες,φυτα κτλ.

Πιστεύω σ'ένα Θεό που ΕΙΝΑΙ. Είναι σε λήθη και δέν είναι. Είναι ζωντανός, αλλά είναι και νεκρός. Είναι όσο βαθύτερα και όσο ψηλότερα. 'Ομως εμείς δέν είμαστε μιά μορφή του Θεού, είμαστε μιά μορφή που δημιούργησε ο Θεός όπως και οι γαλαξίες και τα φυτά. Γι'αυτό είμαστε ζωντανοί και αυτόνομοι και υπεύθυνοι για την ύπαρξή μας. Όπως ένας άνθρωπος αφήνει μέρος της προσωπικότητας και αγάπης και έμπνευσής του για ένα οποιοδήποτε δημιούργημά του, πχ ένα πίνακα, αυτό ο Θεός το κάνει στον υπέρτατο βαθμό με τη Δημιουργία Του.
quote:

Γιατι ειπα και αλλου οτι οσο η ανθρωποτητα αναζητει τον κατασκευαστη της λαμβανει τον εαυτο της ως απλο ανδρεικελο αδυνατωντας να αναλαβει την Ευθυνη της Υπαρξης της.

Πάλι η απάντηση βρίσκεται στα λεγόμενά σου. Όταν πραγματικά έχεις αναλάβει την ευθύνη της ύπαρξής σου, τότε είναι που αναζητάς. Αναζητώ δέν σημαίνει μεταθέτω ούτε αναβάλλω. Δέν σημαίνει μεταθέτω την ευθύνση σ'αυτόν που αναζητώ, ούτε αναβάλλω τη ζωή μέχρι να τον βρώ. Αυτό θα ήταν μιά φθηνή και αγωνιώδης δικαιολογία. Επίσης όταν κάποιος αναζητά να γνωρίσει το Θεό, τότε είναι απλά αλλαζόνας. Θα πρέπει να αναζητήσει την καθοδήγησή Του ώστε να φθάσει να ζεί έχοντας την Ευθύνη μιάς Αρμονικής με τη Φύση του ύπαρξης, και άρα το Θέλημα του Θεού. Όταν φθάσει σε μιά τέτοια αρμονική κατάσταση, και γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό του, τότε ίσως τον γνωρίσει. Αυτή είναι η αφύπνιση που συμβαίνει όταν κάποιος αγγίζεται απ'τη Δύναμη της Ζωής: μιά διαδικασία εκπλήρωσης της πραγματικής του Φύσης.
Εκεί ίσως είναι η διαφορετική μας αντίληψη: Στη ΠΑΡΑ πολύ εύστοχη ερώτηση η απάντησή μου είναι : ΣΤΑ πάντα είναι Θεός.

Edited by - vibrant on 10/09/2005 02:45:55

10/09/2005, 02:53:10
Αψογο ποστ.Θα διαφωνησω μοναχα σε ενα:

quote:
Ομως εμείς δέν είμαστε μιά μορφή του Θεού, είμαστε μιά μορφή που δημιούργησε ο Θεός όπως και οι γαλαξίες και τα φυτά.

Θεωρω οτι Ειμαστε μια μορφη του Θεου αν και δεν εχει σημασια.

Ασχετο:Δεν περνας και απο το παρακατω τοπικ ετσι να βοηθησεις την κατασταση αν μπορεις μιας που εισαι επιστημων;
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7021&whichpage=1&ARCHIVE=

PagwnaΜέλος
13/09/2005, 09:23:33
Καλέ μου επιστήμονα Ryche, εάν όλοι η επιστημονική κοινότητα έμενε να πλατσουρίζει στα νερά του ποταμού, ούτε βρύση δεν θα είχαμε. Πιθανά βέβαια να μου ταίριαζε πιο πολύ εκείνη η 'πραγματικότητα' (της μή βρύσης), αλλά μου έκανε εντύπωση το post σου!!!
Τέλος πάντων, μπορεί στα νερά του ποταμού να βρίσκει περισσότερες απαντήσεις και λύσεις μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων... τί να πώ :)
Vibrant, πραγματικά υπέροχο post!
13/09/2005, 16:21:57
quote:
Καλέ μου επιστήμονα Ryche, εάν όλοι η επιστημονική κοινότητα έμενε να πλατσουρίζει στα νερά του ποταμού, ούτε βρύση δεν θα είχαμε

Δεν μου αξιζει ο ορος του επιστημονα,ουτε τον επικαλεστικα ποτε.
Παρ ολ αυτα ευχαριστω
Δεν ειπα πουθενα τι θα επρεπε να κανει η Επιστημη.Για μενα μιλουσα.
ξαναδιαβασε με.

13/09/2005, 19:13:10
quote:
Στη ΠΑΡΑ πολύ εύστοχη ερώτηση η απάντησή μου είναι : ΣΤΑ πάντα είναι Θεός.

Eπειδη αδυνατω να χωρισω τον δημιουργο απο το δημιουργημα του
θα απαντησω οτι τα παντα ειναι θεος.

Tην καλησπερα μου.

vibrantΝέο Μέλος
14/09/2005, 02:01:08
quote:

Eπειδη αδυνατω να χωρισω τον δημιουργο απο το δημιούργημα του
θα απαντήσω οτι τα πάντα ειναι θεος.

Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα. Περίμενα να το πείς ο ίδιος. Εφ'όσον στα πάντα είναι Θεός, είναι όντως αχώριστος απ'τα πάντα, και άρα τα πάντα είναι Θεός. Απλά κάνω αυτό το διαχωρισμό, γιατί μόνο έτσι μπορείς να περιγράψεις την ανεξαρτησία του δημιουργήματος. Δέν δρά ο Θεός, η ευθύνη είναι δική μας. Και ούτως ή άλλως εφ'όσον δέν υφίσταται κάτι άν δέν υπάρχει Θεός σ'αυτό, πάλι φαίνεται ότι τα πάντα είναι Θεός. Οπότε στα πάντα είναι Θεός, άρα τα πάντα είναι Θεός. Πρέπει όμως αυτό να το αισθάνεται κανείς, και όχι απλά να το λέει.

Χαιρετώ!

PagwnaΜέλος
14/09/2005, 09:41:19
Χρησιμοποιήσα τον όρο 'επιστήμονας' με την έννοια του ανθρώπου που φέρει τα χαραχτηριστικά του επιστήμονα (μήν τα αναλύσουμε γιατί είναι πάμπολα, και ήδη αναλύονται σε άλλο θέμα). Ήταν κομπλιμέντο, και όντως πιστεύω οτι η καλώς εννοούμενη επιστημονική σκέψη είναι η βάση της προόδου ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, και κυρίως τους εσωτερικούς. Γι'αυτό είπα οτι μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο εάν μεινει κανείς στον ποταμό... Μία σκέψη έκανα :)
Θα συμφωνήσω και με τους δύο οτι ο Θεός είναι τα πάντα, είναι στα πάντα. η ανάλυση του vibrant το καλύπτει υπέροχα...
Συνεχίστε εσείς, δεν έχω να πώ τίποτε σημαντικό, μ'αρέσει να σας διαβάζω!
vibrantΝέο Μέλος
22/09/2005, 02:42:48
Καλησπέρα σε όλους! Θέλω να μας επαναφέρω στην καρδιά του θέματος αυτού, καθώς μιά πτυχή του μιλά για κάτι που πραγματικά δέν είμαι καθόλου σίγουρος πώς και γιατί συνέβη: εξέλιξη. Πότε γίναμε άνθρωποι; Πότε ο "αμφορέας" που αυτή την ιστορική στιγμή κουβαλά την ανθρώπινη ύπαρξη - το ανθρώπινο σώμα - σχηματίστηκε και απέκτησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας κάνουν να είμαστε άνθρωποι; Θα παραθέσω και μιά άλλη απορία μου που είναι σχετική μ'αυτό (αλλά και λίγο εκτός θέματος!) : ο Χριστός πχ λένε ότι είχε αρκετά μικρή νοητική δύναμη, καθώς δέν πήγε σχολείο (κάποιοι φθάνουν ακόμα και στο σημείο να πούν ότι είχε νοητική καθυστέρηση), αλλά παρ'όλα αυτά έφερε τόσα μυνήματα και γνώριζε τόσα πολλά (με τη φώτιση του Θεού προφανώς).

Το συνδέω αυτό (ούτε και'γώ καταλαβαίνω απόλυτα πώς το συνέδεσα έτσι!) με την νοητική και εγκεφαλική δύναμη που είναι απαραίτητη εξελικτικά γιά να θεωρηθούμε άνθρωποι - μ'άλλα λόγια: πόσο μυαλό χρειάζεται , πόσο μεγάλο εγκέφαλο γιά να πούμε ότι κάποιος ήταν άνθρωπος; Γιατί γνωρίζουμε ότι όσο εξελισσόταν το ανθρώπινο είδος, ο όγκος του εγκεφάλου μειωνόταν. Πού "εισήλθε" η ανθρώπινη ψυχή; - άν συνέβη βέβαια κάτι τέτοιο. Ποιός είναι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στους πιθήκους (Αυστραλοπιθήκους) και σε μάς και γιατί δέν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε και'κείνους ανθρώπους; (έχουν δίποδη βάδιση, κοινωνίες, γνώση που μαθαίνεται, γλώσσα). Ίσως λίγο επιστημονικά τα ζητήματα, αλλά πήρα αφορμή απ'τις αναφορές σας στην επιστήμη!

Αναμένω απόψεις και ιδέες !

Edited by - vibrant on 22/09/2005 02:45:58