ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΒΟΤΑΝΑ-ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ *** - "Μουσείο" Απολιθωμένων Θεμάτων/Συζητήσεων...

- ΒΟΤΑΝΑ-ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ *** - "Μουσείο" Απολιθωμένων Θεμάτων/Συζητήσεων...

ιπποκρατισ32 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
11/07/2003, 16:57:37
Την καλησπέρα μου σε όλους τους φίλους...

Αγαπητέ Γιγενή, θα ήθελα ΛΙΓΑ έως ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ στοιχεία για ΟΣΑ υπαινήσεσαι...
Συγγνώμη αλλά με το "άκουσα να λένε", εμένα προσωπικά δεν μου λεει ΤΙΠΟΤΑ...

Φίλε μου durden_alie...
Σέβομαι και εκτιμώ το λόγο σου...
Εναν λόγο που είναι πέρα για πέρα ΑΛΗΘΙΝΟΣ, τουλάχιστον ΑΥΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ...

Τα όσα είπα, δεν είχαν σκοπό να θίξουν ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΙΛΟ...
Ειληκρινά και ζητώ συγγνώμη ΑΝ το έκανα...

Σκοπό είχα αυτό ακριβώς που ως συμπέρσμα ΚΑΙ ΕΣΥ καταλήγεις...
Να μάθουμε να ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ...
Να μάθουμε να ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ...
να μάθουμε να ΜΗΝ ΤΡΩΜΕ τη φρουτόκρεμα ως κύρια τροφή...
Ξεφύγαμε πιά απο την βρεφική ηλικία...
Πρέπει να βγούμε να κυνηγήσουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ τη ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ...

Και ως γνωστόν σε εσένα ΕΙΔΙΚΑ (λόγο της ιδιότητας σου), ο άνθρωπος ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ....
Μιλώ ΦΥΣΙΚΑ αλληγορικά και ουχί ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ για όσους τυχόν ΔΕΝ κατάλαβαν...

Πάντως ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ να διαβάζαμε απο το αρχαίο κείμενο, αλλά ΠΡΩΤΟΣ εγώ λέω ότι ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΡΧΑΙΑ...
Γνωρίζω όμως Νέα Ελληνικά και ΑΝ κάποιος θελήσει, μπορεί να ΕΝΤΡΥΦΙΣΕΙ στο ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΜΥΣΤΕΣ να μας περάσουν ΩΣ ΙΕΡΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ....

Αναφέρομαι σε ΟΛΟΥΣ τους Μύστες, ΟΛΩΝ των εποχών και ΟΛΩΝ των λαών...

Και πρός όλους τους φίλους...
Γνωρίζεται ότι ο Κρίσνα, "σκοτώθηκε" απο ένα βέλος στη ΦΤΕΡΝΑ;;;;;
Σας λέει κάτι αυτό ή ΚΑΙ ΑΥΤΟ να το προσπεράσουμε;;;;

Φίλος πρός ΟΛΟΥΣ,

Κέλσος ο Φιλαλήθης

κώσταςΜέλος
11/07/2003, 21:50:50
Φίλε μου Kelso

Δεν καταλαβαίνω γιατί θάπρεπε να στεναχωρηθώ από μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.

Για το ότι τα Ομηρικά έπη θεωρούνται το καλύτερο επικό έργο σε παγκόσμιο/ διαχρονικό επίπεδο δε δίνω την προσωπική μου άποψη αλλά την παγκόσμια κριτική.

Ομολογώ ότι έχω διαβάσει ελάχιστη ινδική φιλοσοφία/μυθολογία.
Ξέρω ότι υπάρχουν σε αυτές αναφορές κάποιου πυρηνικού πολέμου, με περιγραφές από την επίδραση της ραδιενέργειας.
Ούτε μπορώ να εκτιμήσω τη συμβολή των Ινδικών έργων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ξέρω όμως πως 8.000 Ομηρικές λέξεις έχουν υιοθετηθεί σήμερα στην Αγγλική γλώσσα.

Γνωρίζω τη θεωρία περί ινδοευρωπαϊκής προέλευσης, με την οποία δεν συμφωνώ, αλλά υποπτεύομαι ότι δεν συμφωνείς ούτε και συ.
Προτιμώ την εκδοχή της εκστρατείας του Διονύσου στις Ινδίες, και ότι μάλλον οι Ινδοί έχουν πάρει στοιχεία από εμάς παρά το αντίθετο.

quote:
Dionysus 2 was attended by SATYRS and MAENADS, whom he formed into an army, making a campaign all over the inhabited world as far as India. During his wars, it is told, he arrayed himself in suitable arms and in the skin of panthers...
http://homepage.mac.com/cparada/GML/Dionysus2.html

Από αυτά που βρήκα στο Internet φαίνεται ότι η Ramayana και η Mahabharata γράφτηκαν τον 4ο Π.Χ. αιώνα, δηλαδή 4-5 αιώνες αφότου γράφτηκαν τα Ομηρικά έπη. Όπως και τα Ομηρικά έπη, φημολογείται ότι και τα Ινδικά μεταδίδονταν προφορικά για πολλούς αιώνες.

quote:
The epic story of the Ramayana was written over 2000 years ago in India
http://www.seasiancrafts.com/spiritworld/ramayana.htm

The Ramayana derives from traditional oral materials celebrating the legends of Rama. As Homer is considered to be the first Greek poet, so Valmiki is the first Sanskrit poet, thought to have composed the Ramayana some time between the second century B.C. and the second century A.D.
http://newman.baruch.cuny.edu/digital/2000/c_n_c/c_01_epic/ramayana.
htm

Few works in world literature have inspired so vast an audience, in nations with radically different languages and cultures, as the Ramayana and Mahabharata, two Sanskrit verse epics written some 2,000 years ago
http://store.yahoo.com/masindia/ramayana.html

The Ramayana existed in the oral tradition perhaps as far back as 1,500 BCE, but the fourth century BCE is generally accepted as the date of its composition in Sanskrit by Valmiki. http://www.sscnet.ucla.edu/southasia/Religions/texts/Ramaya.html

Αλλά και οι Eddas γράφτηκαν γύρω στο 1250 Μ.Χ. δηλαδή 2.000 χρόνια μετά τα Ομηρικά.
quote:
The Eddas
The Poetic Edda is the older of the two Eddas and therefore sometimes called the Elder Edda. It is also sometimes referred to as Saemund's Edda after a famous Icelander. It consists of many different tales which were put together by an anonymous person probably around 1250 CE. The date of origin of the various poems has long been under discussion. Birger Nerman, in The Poetic Edda in the Light of Archaeology, puts forward the opinion that the majority of the stories must have been written before the Viking age. This book is quite dated though (1930) and it would be interesting to see a more recent essay on this subject.
http://www.ugcs.caltech.edu/~cherryne/myth.cgi/Edda.html

Ιστορικά λοιπόν τα Ομηρικά είναι τα αρχαιότερα γραπτά έπη.

Πριν γραφτούν τα έπη (λένε) μεταδίδονταν προφορικά "για χιλιάδες χρόνια".

Πόσο τεκμηριωμένο είναι αυτό το "για χιλιάδες χρόνια".

Εμείς έχουμε τον Πλάτωνα που μας λέει πως πριν από 11.500 χρόνια υπήρχε σε αυτό τον τόπο μια "εξαιρετικά ευνομούμενη από κάθε άποψη πολιτεία".

Θεωρώ αυτονόητο σε αυτή την πολιτεία να υπήρχε γραφή. Και αυτή η πολιτεία πιστεύω μας άφησε μερικά ανεκτίμητα κειμήλια.

Μεταξύ αυτών τα Ομηρικά έπη και το Ελληνικό αλφάβητο.

gnothe seauton

Στο παρόν post, έγινε ΔΙΟΡΘΩΣΗ (στα σημεία στίξης) απο το Συντονιστή Κέλσο, για την καλύτερη ανάγνωση της σελίδας

Edited by - Kelsos on 12/07/2003 09:26:43

thanosΝέο Μέλος
12/07/2003, 02:29:47
ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ?
ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΔΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ:
" Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ "
ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΙΑΜΑΧΕΣ...
ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ PANEL ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΑ ΔΕΙ ΜΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ.
ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ...ΟΠΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ.
ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ?
ΤΟ ΦΩΣ?
ΚΥΜΑΤΑ Η ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ
ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ?
ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΡΑΨΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ
ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΕΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ.
ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΖΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ:
ΦΙΛΟΣΟΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ Η ΠΡΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΣΟΥΝ.

ΟΔΥΣΣΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ
ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΨΑΧΝΑ.(ΘΛΙΨΗ ΜΕΓΑΛΗ.)

12/07/2003, 03:28:09
ας κανω ..την Ηχω.

[Iθακη

Σα βγεις στο πηγαιμο για την Ιθακη,
να ευχεσαι ναναι μακρυς ο δρομος,
γεματος περιπετειες, γεματος γνωσεις.
Τους Λαιστρυγονας και τους Κυκλωπας,
τον θυμωμενο Ποσειδωνα μη φοβασαι,
τετοια στον δρομο σου ποτε σου δεν θα βρεις,
αν μεν'η σκεψις σου υψηλη, αν εκλεκτη
συγκινησις το πνευμα και το σωμα σου αγγιζει.
Τους Λαιστρυγονας και τους Κυκλωπας,
τον αγριο Ποσειδωνα δεν θα συναντησεις,
αν δεν τους κουβαλεις μες στην ψυχη σου,
αν η ψυχη σου δεν τους στηνει εμπρος σου.
Να ευχεσαι ναναι μακρυς ο δρομος.
Πολλα τα καλοκαιρινα πρωϊνα να ειναι
που με τι ευχαριστησι, με τι χαρα
θα μπαινεις σε λιμενας πρωτοειδωμενους
να σταματησεις σ'εμπορ@εια Φοινικικα,
και τες καλες πραγματειες ν'αποκτησεις,
σεντεφια και κοραλλια, κεχριμπαρια κ'εβενους,
και ηδονικα μυρωδικα καθε λογης,
οσο μπορεις πιο αφθονα ηδονικα μυρωδικα,
σε πολεις Αιγυπτιακες πολλες να πας,
να μαθεις και να μαθεις απ'τους σπουδασμενους.

Παντα στο νου σου ναχεις την Ιθακη.
Το φθασιμον εκει ειν'ο προορισμος σου.
Αλλα μη βιαζεις το ταξειδι διολου.
Καλλιτερα χρονια πολλα να διαρκεσει.
και γερος πια ν'αραξεις στο νησι,
πλουσιος με οσα κερδισες στο δρομο,
μη προσδοκωντας πλουτη να σε δωσει η Ιθακη.

Η Ιθακη σ'εδωσε τ'ωραιο ταξειδι.
Χωρις αυτην δεν θαβγαινες στον δρομο.
Αλλα δεν εχει να σε δωσει πια.
Κι αν πτωχικη την βρεις, η Ιθακη δεν σε γελασε.
Ετσι σοφος που εγινες, με τοση πειρα,
ηδη θα το καταλαβες οι Ιθακες τι σημαινουν.]

12/07/2003, 11:53:13
Την καλημέρα μου σε όλους τους φίλους...

Καλέ μου Κώστα, καταρχάς χαίρομαι που δε σε στεναχώρησα, άλλωστε ΔΕΝ ΕΙΧΑ τέτοιο σκοπό...

Ας τα πάρουμε λοιπόν ΕΝΑ ΕΝΑ τα όσα μας παραθέτεις και ας κάνουμε ΕΜΕΙΣ ένα μικρό ταξίδι ΜΕΣΑ ή ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ, μια άλλου τύπου Οδύσσεια...

Λές λοιπόν ξεκινώντας πώς:

quote:
Για το ότι τα Ομηρικά έπη θεωρούνται το καλύτερο επικό έργο σε παγκόσμιο/ διαχρονικό επίπεδο δε δίνω την προσωπική μου άποψη αλλά την παγκόσμια κριτική.

Κανείς δεν αρρνήτε (τουλάχιστον ΟΧΙ Η ΜΗΔΑΜΙΝΟΤΗΣ ΜΟΥ) την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΑ που έχει για το Παγκόσμιο Γίγνεσθαι το Ομηρικό 'Εργο ΕΝ ΓΕΝΗ...
ΟΜΩΣ, όταν βρισκουμε ΙΣΑΞΙΑ (τουλάχιστον) ΕΡΓΑ, σε εμένα δε μπορεί να έρθει ΚΑΝΕΙΣ και να μου πεί πώς ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΙΣΩΝ, υπάρχει κάποιος "καλύτερος"...

Διάβασε το έργο (ΡΑΜΑΓΙΑΝΑ) και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα έχεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΙΣΗ για να κάνεις ΣΥΓΚΡΙΣΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ...
Γιατί ΑΝ στέκεσαι και αποδέχεσαι το ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΧΩΡΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΔΙΑΝ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, τότε χάνει κάθε αξία αυτό που προείπες, μιάς και "μεροληπτείς" υπέρ εκείνου που ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ (Ομηρικού Εργου) και "υποτιμάς" εκείνο που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ (Ραμαγιάνα του Βιάσα)...

Στη συνέχεια λές πώς :

quote:
Ομολογώ ότι έχω διαβάσει ελάχιστη ινδική φιλοσοφία/μυθολογία.
Ξέρω ότι υπάρχουν σε αυτές αναφορές κάποιου πυρηνικού πολέμου, με περιγραφές από την επίδραση της ραδιενέργειας.
Ούτε μπορώ να εκτιμήσω τη συμβολή των Ινδικών έργων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πράγμα που σε ΤΙΜΑΕΙ λέγοντας πως "ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ"...
Αλλά και σε αυτό ισχύει αυτό που ΗΔΗ προανέφερα...
Ας ΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΛΟΙΠΌΝ και είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ και μάλιστα θα ανακαλύψεις ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απ'όσα πιθανά να αναζητάς και αυτό στο λέω γιατί άνθρωποι ΤΙΜΙΟΙ (όπως ΕΣΥ φίλε μου) ΣΙΓΟΥΡΑ ανακαλύπτουν περισσότερα, γιατί ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΜΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ...

Παραθέτης κάτι αληθές για την Αγγλική γλώσσα και τους "Ινδοευρωπαίους":

quote:
Ξέρω όμως πως 8.000 Ομηρικές λέξεις έχουν υιοθετηθεί σήμερα στην Αγγλική γλώσσα.

Γνωρίζω τη θεωρία περί ινδοευρωπαϊκής προέλευσης, με την οποία δεν συμφωνώ, αλλά υποπτεύομαι ότι δεν συμφωνείς ούτε και συ.
Προτιμώ την εκδοχή της εκστρατείας του Διονύσου στις Ινδίες, και ότι μάλλον οι Ινδοί έχουν πάρει στοιχεία από εμάς παρά το αντίθετο.

Προσωπικά πιστεύω πώς ΟΛΟΚΛΗΡΟ το αγγλικό Αλφάβητο ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ στο Ομηρικό, μιάς και το Αγγλικό είναι λατινογεννές και το λατινικό είναι αποκύημα του Ελληνικού...

Πράγματι το ΠΑΡΑΜΥΘΙ των Ινδοευρωπαϊων δε το αποδέχομαι...
Εχω ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ...

Αλλά το να φτάνω στο ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ και να υποστηρίζω ότι ο Διόνυσος έκανε εκεί εκστρατεία με βρίσκει το ΙΔΙΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...
Αλήθεια μπορεί κάποιος να μου ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ να έκανε ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ο Διόνυσσος, μιά "θεότητα" ΠΟΛΥ ΥΣΤΕΡΗ απο τον Δία και τους Ολύμπιους Θεούς οι οποίοι είναι οι σχετικά πρόσφατοι (υπολόγισε περίπου με την εποχή της ΚΑΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ) στην Ελληνική Θεολογία των Προγόνων μας!!!!

Ψάξε (μιάς και το έφερε η κουβέντα) για τις πόλεις ΜΟΧΕΝΖΟ ΝΤΑΡΟ και ΧΑΡΑΠΠΑ...
Μπορεί ΙΣΩΣ να βρείς πολλά στοιχεία που να σε ενδιαφέρουν...

Μας παρέθεσες κάτι που ανακάλυψες στο διαδύκτιο:

quote:
Από αυτά που βρήκα στο Internet φαίνεται ότι η Ramayana και η Mahabharata γράφτηκαν τον 4ο Π.Χ. αιώνα, δηλαδή 4-5 αιώνες αφότου γράφτηκαν τα Ομηρικά έπη. Όπως και τα Ομηρικά έπη, φημολογείται ότι και τα Ινδικά μεταδίδονταν προφορικά για πολλούς αιώνες.

Λοιπόν καλέ μου φίλε...
ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΣ (αυτοί που ασχολούνται με τα Ανατολικά Ηθη, Εθιμα, Ιστορία, Μυθολογία, Θρησκεία κλπ) ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΝΔΙΚΩΝ ΕΠΩΝ (Πουράνας, που εμπεριέχουν τη Μαχαμπαράτα που εμπεριέχει τη Ραμαγιάνα)...
Είναι αστείο (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια) να λένε "κάποιοι" πώς τα Ινδικά αυτά έπη είναι του 500 - 400 π.Χ!!!
Αυτό που ΙΣΩΣ να ισχυεί είναι ότι ΤΟΤΕ, συλλέχθηκαν και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ...
'Αλλωστε ο Βιάσα που θεωρήται ο συγγραφέας των Πουράνας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ, κάτι που εμένα τουλάχιστον, με βάζει σε "κάποιες σκέψεις" μιάς και το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ!!!

Εχεί μήπως σημασία ΠΟΤΕ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ;;;
Σημασία δεν έχει πότε ΞΕΚΙΝΗΣΗ Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, όπως ακριβώς ίσχυε και με την ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΟΣΗ των Ομηρικών Επών...

Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στα τα Σκανδιναβικά 'Επη...
Κατα το Theosophical Glossary στο λήμα "Εντα" έχουμε τα εξής:
'Εντα: Στη κυριολεξία, "προγιαγιά" των σκανδιναβικών επών. Ο επίσκοπος Μπρίνγουλντ Σβάϊσον, τα συγκέντρωσε και τα έφερε στο φώς το 1643 μ.Χ.
Υπάρχουν ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΕΣ των Σάγκα
(που Σάγκα είναι η θεά "που τραγουδά τα κατορθώματα των θεών και των ηρώων" και στην οποία τα μαύρα κοράκια του Οντίν, της αποκαλύπτουν την ιστορία του Παρελθόντος και του Μέλλοντος), που μεταφράστηκαν απο τα Βόρεια Σκάλντ και έτσι υπάρχουν ΔΥΟ ΕΝΤΑ.
Το αρχαιότερο, είναι ΑΓΝΩΣΤΟΥ συγγραφέα ΚΑΙ χρονολογίας και η αρχαιότητά του είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ.
Αυτά τα Σάγκα συγκεντρώθηκαν κατά τον 11ο αιώνα απο κάποιον Ισλανδό ιερέα. Το ΔΕΥΤΕΡΟ είναι μια συλλογή απο τις ιστορίες (ή μύθων) των θεών που αναφέρονται στο ΠΡΩΤΟ και οι οποίοι είναι γερμανικές θεότητες, γίγαντες, νάνοι και ήρωες.

Το συμπέρασμα περί των Εντα, δικό σας...
Αλλά κλείνωντας την απάντησή σου φίλε μου, κάπου ΣΥΝΧΕΕΙΣ τα πράγματα και προσπαθής να δείξεις ως ΙΣΤΟΡΙΚΑ στοιχεία, τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ...

Μιλάς για Πλάτωνα και τη Πολιτεία του, που πολλοί λένε ότι αναφέρεται σε ΑΤΛΑΝΤΙΑ ΕΠΟΧΗ, αναφορές που μας παρέχει και ο Σόλωνας απο τη "συζήτηση" (μύηση) που έλαβε στην Αίγυπτο απο τους εκεί ιερείς...

Μόνο που φίλε μου το όποιο αλφάβητο υπήρχε ΤΟΤΕ, δεν ήταν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ή έστω το ομηρικό που αναφέρεις...
Για ψάξε λίγο καλύτερα και θα δείς...
Μήπως δηλαδή ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΛΑΝΤΕΣ ήταν 'Ελληνες;;;;;!!!!!!!

Φίλε Θάνο, νομίζω πώς με τα παραπάνω απάντησα ΕΜΜΕΣΑ και σε εσένα...
Καλό θα ήταν να υπάρχει ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Φιλοσοφίας - Επιστήμης ΚΑΙ του Εσωτερισμού...
Βλέπεις τη Φιλοσοφία - Επιστήμη την ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΩ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ, ΜΖΙ και στο "απέναντι άκρο" τοποθετώ τον Εσωτερισμό (τον οποίο ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ όπως αφήνωνα εννοηθεί).

Μόνο έτσι (προσωπικά πιστεύω) πώς μπορούμε να έχουμε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...

Την καλημέρα μου σε όλους

Κέλσος ο Φιλαλήθης

Υ.Γ Παρακαλώ να ΜΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ στα post που στέλνουμε...
Αποτέλεσμα των μεγάλων εικόνων είναι η ΜΗ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ και εννοώ ότι θα πρέπει να μετακινούμε τον κέρσορα ΔΕΞΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ...
Είναι "κάπως" ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ, δε συμφωνήτε και εσείς;;;

14/07/2003, 10:57:22
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤ' ΕΜΕ 2 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ/ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΣΑΙ ΝΑ BΓΑΛΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΘΑΝΟΣ,hel-lin,ΚΩΣΤΑΣ,durden_alie.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΠΙΘΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ Η ΑΤΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟΠΑΣΜΑ.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΚΕΛΣΟΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ...
ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΗ Η ΦΙΛΗ ΑΤΜΑ.

quote:
ηδη θα το καταλαβες οι Ιθακες τι σημαινουν

ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**
** ΕΑΝ ΝΙΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ**

κώσταςΜέλος
15/07/2003, 18:49:12
Αγαπητοί μου φίλοι γεια σας

Έλειψα για λίγες μέρες, και επιστρέφοντας συνάντησα ένα βουνό υποχρεώσεων.

Σε αυτό το διάστημα με χαρά μου βλέπω τα forum να "παίρνουν φωτιά" με πολυυυυυυυυυύ ενδιαφέροντα μηνύματα.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο.

gnothe seauton
apatrisΝέο Μέλος
16/07/2003, 06:46:16
Χαιρετώ τους συνομιλητές
Όταν ένας συνομιλητής αναφέρει μια σκέψη του ή ένα γεγονός παρατηρούμε ότι δέχεται κριτικές, σχολιάζεται με θετικό η αρνητικό τρόπο αλλά και με ένα πνεύμα αμφισβύτησης που πολλές φορές είναι λανθασμένο.
Είναι ανάγκη να καταλαβαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε συνομιλητής προσεγγίζει το θέμα.Δηλαδή με ποιά φιλοσοφική σκέψη.

Ενστικτωδώς οι περισσότεροι απο μάς προσεγγίζουμε τα θέματα με την Αριστοτέλεια μέθοδο παρατήρησης που είναι και η γνωστή επιστημονική μέθοδος Παρατήρηση-λογική σκέψη-εξαγωγή συμπεράσματος.
Όταν αυτό δεν γίνεται κατανοητό , βλέπουμε να προβάλονται αντεπιχειρήματα με άλλη σκεπτική βάση .Δηλαδή να αντικρούονται Αριστοτέλεια επιχειρήματα με επιχειρήματα θεοσοφικής βάσης σκέψης.
ή με επιχειρήματα που αφορούν την εσωτερική αναζήτηση.

Ο Ελληνικός Μύθος αποσυμβολίζεται σε επτά διαφορετικά επίπεδα που ακολουθούν τα αντίστοιχα επτα μυητικά στάδια .
Πολύ πιό απλά , ο μύθος παίρνει επτά διαφορετικές ερμηνείες .
Σέ καμμία περίπτωση όμως η μία ερμηνεία δέν αναιρεί την άλλη .
Αυτό είναι και το "μαγικό" του στοιχείο που δίνει την τεράστια αξία του.
Το ότι δηλαδή ο Οδυσσέας βρέθηκε γυμνός και θαλασσοπνιγμένος στο νησί των Φαιάκων σαν ένα απλό και εύκολα κατανοητό γεγονός δέν ανατρέπεται απο τον τριτο (υποτιθέμενο) αποσυμβολισμό που λέει:
" ο Οδυσσέας βρέθηκε στο κέντρο της φωτόσφαιρας απογυμνωμένος απο σκέψεις ,σχεδόν νεκρός απο την επίδραση των πεδίων που τον μετέφεραν"

Ας υποθέσουμε ότι ο Αριστοτέλης και ο Πυθαγόρας ζούσαν σήμερα και
έκαναν ένα ταξίδι στην Αμερική . Εκεί θα έβλεπαν λοιπόν τα Ελληνικά ευρήματα , ναοί , στήλες επιγραφές, Τι συμπέρασμα θα έβγαζαν;
Πολύ απλό . "Εδώ κάποτε ήρθαν και εγκαταστάθηκαν Έλληνες"
"Πότε όμως Αριστοτέλη ;(θα ρωτούσε ο Πυθαγόρας).
Ο Αριστοτέλης αφού θα σκεφτόταν για μερικές στιγμές χαιδεύοντας τη γενιάδα του Πιθανότατα θα έλεγε:"Απο ότι είναι γνωστό , τρία μεγάλα ταξείδια έγιναν τις παλιές εποχές.Η αργοναυτική εξτρατεία, η Οδύσσεια
και το ταξίδι του Πυθέα . Προφανώς κάποιος απ`αυτούς να έφτασε ως εδώ"
Μπορεί να κάνανε χιλιάδες σκέψεις , αλλά ποτέ δεν θα αμφισβυτούσαν
αυτο που είδαν εκεί πέρα.

Θα θέσω ένα ερώτημα που αφορά όλους τους συμετέχοντες.
Όπως είναι γνωστό , η εσωτερική αντίληψη εκδηλώνεται όταν ο άνθρωπος εισέρχεται σε μιά υποκειμενική κατάσταση . Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτουν βιώματα που παρόλο ότι απεικονιζονται σαφώς στον εισερχόμενο σ`αυτη την κατάσταση, δέν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν
ούτε με την χρήση του προφορικού , ούτε του γραπτού λόγου.
Είναι λοιπόν εφικτό να υπάρξει διάλογος ,δεδομένου ότι και μεταξύ βαθέων μυστών δέν είναι δυνατή η μεταφορά της εμπειρίας, εξαιτίας της εκ των πραγμάτων υποκειμενικής φύσης της ;
Είναι δυνατόν ποτέ να γίνει αντιληπτό ένα "εσωτερικό" επιχείρημα μέσα σε ένα διάλογο τη στιγμή που δέν είναι εκφράσιμο;

cg

16/07/2003, 14:36:05
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ apatri ΧΑΙΡΩΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ.
ΒΛΕΠΩ 2 ΕΙΔΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ/ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ.

Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΥΘΟ.
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΟΥ ΦΙΛΕ apatri ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ

quote:
Είναι δυνατόν ποτέ να γίνει αντιληπτό ένα "εσωτερικό" επιχείρημα μέσα σε ένα διάλογο τη στιγμή που δέν είναι εκφράσιμο;

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**

16/07/2003, 18:49:18
Την καλησπέρα και απο εμένα...

Συμφωνώ με όσα ΛΟΓΙΚΑ έθεσες φίλε μου 'Απατρη, σε ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ...
Κάνεις όμως στη σκέψη σου (αποτέλεσμα της λογικής διεργασίας του εγκεφάλου, ΟΡΓΑΝΟΝ κατα τον Αριστοτέλη) μερικά ΛΑΘΗ...

Σε αυτό που εξέθεσα ως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ (και άρα υποκειμενική), δεν είναι "Θεοσοφική" όπως ΚΑΚΩΣ ανέφερες, αλλά ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΙΚΗ.
Παρατήρησε ότι ΔΕΝ έγραψα ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ, αλλά ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΙΚΗ...

Η βάση της σκέψης μου είναι λοιπόν ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΙΚΗ και μέσα σε αυτή τη πολύ μα πολύ γενική κατηγορία πραγματικά ανήκει ΚΑΙ η Θεοσοφική αντίληση ΚΑΙ η Τεκτονική ΚΑΙ η Ροδοσταυρική ΚΑΙ η Αλχημική ΚΑΙ... ΚΑΙ... ΚΑΙ... ΚΑΙ...
Το σίγουρο και το πλέον βέβαιο είναι πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ...

Επεξήγησα ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ δέν είναι...
Ρώτησα με ΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ και όχι εσωτεριστικό, τα περί της μύησης που παρέχει ο 'Ομηρος (ως μύστης μέγας που ήταν) μέσα απο την Οδύσσεια, αλλά ΚΑΜΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ (και άρα λογική) απάντηση δεν έλαβα...
Φυσικά το ερώτημα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ...
'Οσοι πιστοί, προσέλθετε...

Στον υποθετικό διάλογο που μας παρέθεσες μεταξύ ενός ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗ και ενός ΕΞΩΤΕΡΙΣΤΗ (Πυθαγόρα & Αριστοτέλη), φανερώνεις αυτό που λέγεται στη Σωκρατική Διαλεκτική, ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ...

Το λέω, γιατί ΜΠΟΡΕΙ ο Αριστοτέλης με το ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ να ΣΚΕΦΤΗΚΕ (άρα και υπήρχε κατά τον Καρτέσιο) και να έδωσε μια απάντηση στο Πυθαγόρα, αλλά ο Πυθαγόρας, ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ την αυτή ερώτηση...

Γνωρίζοντας τα τρία (!!!) ταξίδια που αναφέρεις θα ρωτούσε τον Αριστοτέλη : "Καλά, ΓΙΑΤΙ εκδηλώνεται η λατρεία πρός το Θείο, με τον ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ που λατρέυεται στην Ελλάδα;;;"
"Μήπως ο ΜΥΣΤΗΣ που μας άφησε παρακαταθήκη τα έργα του, ήθελε να μας δείξει ΑΛΛΑ απο αυτά που το ΟΡΓΟΝΟΝ ΝΟΜΙΖΕΙ πως καταλαβένει;;;"
"Και άρα ΜΗΠΩΣ η θεότητα είναι ΚΟΙΝΗ ΠΑΝΤΟΥ και μάλιστα μπορούμε να την ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ χωρίς την ανάγκη του ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΟΥ Αριστοτέλη;;;"

Και τώρα να δώσω μια ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ απάντηση στην ερώτησή που έκανες πρός όλους.
Λές λοιπόν πώς :

quote:
Όπως είναι γνωστό , η εσωτερική αντίληψη εκδηλώνεται όταν ο άνθρωπος εισέρχεται σε μιά υποκειμενική κατάσταση . Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτουν βιώματα που παρόλο ότι απεικονιζονται σαφώς στον εισερχόμενο σ`αυτη την κατάσταση, δέν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν
ούτε με την χρήση του προφορικού , ούτε του γραπτού λόγου.

Είναι λοιπόν εφικτό να υπάρξει διάλογος ,δεδομένου ότι και μεταξύ βαθέων μυστών δέν είναι δυνατή η μεταφορά της εμπειρίας, εξαιτίας της εκ των πραγμάτων υποκειμενικής φύσης της ;

Φίλε μου, κάπου τα έχεις συγχύσει τα πράγματα που αφορούν την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΕΨΗ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...
Μπορέι ο ΤΡΟΠΟΣ, η ΜΕΘΟΔΟΣ να διαφέρει που ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΥΣΤΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ, αλλά φίλε μου αυτό που θα ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟ & ΤΡΟΠΟ...

Περίτρανη απόδειξη, η παρακολούθηση του Σωκράτη της ομιλίας που έδωσε στην Αγορά των Αθηνών ο Αναξαγόρας...
Πρίν καλά καλά καθήσει με τους μαθητές του να παρακολουθήσει τον Ιωνα φιλόσοφο, με το που ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας το περίφημο: " Πρώτα υπήρξε το Χάος...
Και μετά ήρθε ο Νούς και έθεσε τη ΤΑΞΗ στο Χάος..."

Με το που το άκουσε αυτό ο Σωκράτης σηκώθηκε και κίνησε να φύγει...
Οι μαθητές του αμέσως τον ρώτησαν: "Μα καλά, Δάσκαλε, τόσο λάθος είναι αυτά που λέει ο Αναξαγόρας και σηκώθηκες να φύγεις;;;"
και εκείνος τους απάντησε: "Απεναντίας, αυτά που λέιε είναι πολύ σωστά. Είναι βέβαιο ότι ο Αναξαγόρας ΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΑΛΗΘΕΙΑ."

Τι θέλω να πώ;
Πώς ο ΜΥΣΤΗΣ ακριβώς είναι ΜΥΣΤΗΣ επειδή ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ το "Οργανον" του Αριστοτέλους...
Αυτά λοιπόν που ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ, είναι ΚΟΙΝΑ και ΙΔΙΑ με αυτά που αντιλαμβάνεται ο ΚΑΘΕ ΜΥΣΤΗΣ που έφτασε στο ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ με Εκείνον...

Τώρα ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ μπορεί κάποιος με το ΟΡΓΑΝΟΝ του Αριστοτέλους να αντιληφθεί τα ΟΣΑ αντιλαμβάνεται η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗ...

Κέλσος ο Φιλαλήθης

apatrisΝέο Μέλος
17/07/2003, 06:31:04
quote:
Ποιό είναι το ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ σε όλη τη πλοκή του έργου που ο ΑΜΥΗΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ;;;;
Η Αμερικάνική 'Ηπειρος, εεεεε με συγχωρίται φίλοι μου, η ΟΜΗΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ή καλύτερα η ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟ;;;;

Για να προβληματιστούμε λίγο....

Δέν καυχήθηκα ποτέ ότι είμαι βιρτουόζος του Οργάνου τού Αριστοτέλη,παρόλα αυτά βλέποντας πώς συνεχίζει ο Μύθος του Οδυσσέα να διαδίδεται έξω πλέον απο τους στίχους του Ομήρου, βλέπουμε τον Οδυσσέα να γίνεται αθάνατος.
Το πρώτο που συλλαμβάνει η ανάξια σκέψη μου είναι το μυστικό της Αθανασίας. Και ότι αυτό είναι που απαγορεύεται στον αμύητο (ανέτοιμο)να ανακοινωθεί. Περιμένω ομως και την απάντηση του ίδιου του ερωτούντος

Φίλε Κelsos
ίσως διαφωνώ με κάποια στοιχεία της απάντησής σου(όλου του μηνύματος)
αλλά ελάχιστη σημασία θα είχε μπροστά στην αξία της μέγάλης ανάλυσης που έκανες προσδιορίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης σε μια επιθυμητή κατεύθυνση αποτρέποντάς την απο το να σκορπάει απο δω κι απο κεί.
Εχω την ματαιοδοξία να πιστεύω ότι το προηγούμενο μήνυμά μου συντέλεσε σ`αυτό.
Συμφωνώ απόλυτα ότι ως προς το ποιός
απο τους τρείς είχε κάνει το ταξίδι είναι όντως Σοφιστεία
Αλλά όσον αφορά την προέλευση δεν είναι σοφιστεία.

Φίλε μου AVATARGR
Η δική μου απάντηση είναι ότι δεν είναι εκφράσιμο αρα και αντιληπτό
δεν διαφωνούμε.

Στο παράδειγμα όμως που ανέφερε ο φίλος Kelsos , θα παρατηρήσουμε ότι οι μαθητές του Σωκράτη ηταν "πρωτοετείς" αλλοιώς δεν θα απορούσαν με την αντίδραση του Δασκάλου τους αλλά θα έφευγαν και αυτοι βαριεστημένοι απο την "κοινοτυπία" του Αναξαγόρα.
Στα αυτιά τους ακούστηκε ο λόγος του Αναξαγόρα βεβαίως αλλά δεν "είδανε" αυτό που είδε ο μυημένος ρήτορας.

Έστω λοιπόν ότι μεταξύ μας βρίσκονται κάποιοι Μύστες .
Με την παραπάνω λογική ο μόνος τρόπος για να διεξαχθεί διάλογος είναι η παράθεση του τελικού πορίσματος της αναζήτησης των Μυημένων πρός τους μη Μυημένους και οι τελευταίοι να εξάγουν συμπεράσματα.
Αν δεν υπάρχουν μυημένοι τοτε οι συζητούντες μπορούν να "φλερτάρουν" με το θέμα συμφωνα με την δικιά τους αντίληψη μεθ`Οργάνων ή άνευ.

Με αγάπη προς τους αναζητούντες

cg

17/07/2003, 12:01:34
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ apatri ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ

quote:
Με την παραπάνω λογική ο μόνος τρόπος για να διεξαχθεί διάλογος είναι η παράθεση του τελικού πορίσματος της αναζήτησης των Μυημένων πρός τους μη Μυημένους και οι τελευταίοι να εξάγουν συμπεράσματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ****ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ???**** ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ????
quote:
ηδη θα το καταλαβες οι Ιθακες τι σημαινουν.

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΟΙΧΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΣΕ ΜΥΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ...
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΟΥΜΕ Η ΙΘΑΚΗ "ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ" ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΞΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΒΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

** ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**