- Κινητό τηλέφωνο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Θα εχεις προσεξει καλη μου zezmperg και στα υπόλοιπα βιβλία του Διογένη Λαέρτιου, σε πολλά αβάσιμα και αμφισβητήσιμα σημεια, που και ο ίδιος τα αναφέρει... σαν…ΛΕΝΕ!!!
Στο σημείο που αναφέρεις για το Σωκράτη, χρησιμοποιεί το ΛΕΝΕ…
Σκέψου πως ο Σωκράτης συνήθως δεν επικαλείται τον Ηρακλή…. μα τους Θεούς…η τον ΠΑΝ..
Καλη η αμφισβητηση...μα και στις δυο κατευθηνσεις!![]()
Τέλος,
Ο Διογένης, βλέποντας τον Γιο μιας εταίρας να πετάει πέτρες στον κόσμο, του είπε.
Πρόσεχε, μη χτυπήσεις τον Πατέρα σου!
Καλή μου zezmperg, σε χαιρετώ….όπως και τον λαμπερό Διογένη!
quote:
Υπάρχουν πολλά λεπτά σημεία που είναι δύσκολο για τους μετέπειτα να ρίξουν φως.
Θα εχεις προσεξει καλη μου zezmperg και στα υπόλοιπα βιβλία του Διογένη Λαέρτιου, σε πολλά αβάσιμα και αμφισβητήσιμα σημεια, που και ο ίδιος τα αναφέρει... σαν…ΛΕΝΕ!!!Στο σημείο που αναφέρεις για το Σωκράτη, χρησιμοποιεί το ΛΕΝΕ…
Σκέψου πως ο Σωκράτης συνήθως δεν επικαλείται τον Ηρακλή…. μα τους Θεούς…η τον ΠΑΝ..
Καλη η αμφισβητηση...μα και στις δυο κατευθηνσεις!
Τέλος,
Ο Διογένης, βλέποντας τον Γιο μιας εταίρας να πετάει πέτρες στον κόσμο, του είπε.
Πρόσεχε, μη χτυπήσεις τον Πατέρα σου!
Καλή μου zezmperg, σε χαιρετώ….όπως και τον λαμπερό Διογένη!
Σε χαιρετώ καλέ μου φίλε Πλάτωνα, καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Να σου πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα που μπορεί να τοποθετηθεί η παρεμβασή σου και περισσότερο δε η ιστορία με τον γιό της εταίρας;
Δηλαδή, ετούτο μόνο βρήκες μέσα από τις γνώσεις σου να μας παρουσιάσεις!
Ξέρεις, η απαντησή μου ήταν για κάποιο e-mail που έλαβα από μία φίλη κι όπου αμφισβητούσε την επιρροή της Σωκρατικής σκέψης στην Κυνική φιλοσοφία.
Κάτι που για μένα είναι αυταπόδεικτο. Όταν βλέπουμε με την στοργή και την τόση προστασία που περιβάλει ο Σωκράτης, τον αγαπημένο του μαθητή Αντισθένη, όπου ο Αντισθένης είναι ο πατέρας της Κυνικής φιλοσοφίας...
Ακόμα καλέ μου φίλε, οι Κυνικοί είχαν προστάτη τους τον Ηρακλή!
Και έχουν τόσα πολλά κληρονομήσει απ' τον Σωκράτη...
Το πρόβλημα με το έργο του Πλάτωνα είναι πάρα πολύ παλιό, ακόμα και στον καιρό της συγγραφής του.
1. Ο Αθηναίος μας λέει, ότι Ο Θεόπομπος ο Χίος έγραψε για τα έργα του Πλάτωνα: << Τους πολλούς των διαλόγων αυτού αχρείους και ψευδείς, αν τις εύροι>>.(Αθηναίος, ΧΙ, 508).
2. Ο Διογένης Λαέρτιος μας λέει: (χωρίς καλέ μου, το... ΛΕΝΕ...) <<Όταν ο Πλάτωνας διάβασε τον διαλογό του για την ψυχή, (τον Φαίδωνα), στα άτομα που τάχα λάμβαναν μέρος στον αυτό διαλόγο. Ένας-ένας ετούτοι σηκωνόνταν και έφευγαν, ώσπου απόμεινε μόνον ο Αριστοτέλης που υπόμεινε μέχρι το τέλος>>. (Λαέρτιος, ΙΙΙ, 25).
Ειλικρινά δεν κατάλαβα πιο ήταν το σημείο της παρέμβασής σου και φυσικά πιστεύω ότι δεν έκανα λάθος με το να υπενθυμίσω την αμφισβήτηση που υπήρξε, υπάρχει, και θα υπάρχει από πολλούς. Στο ό,τι ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε γνωστά πρόσωπα για να αναπτύσσει τις δικές του ιδέες, δίχως όμως ετούτο, να μειώνει την αξία των έργων του για όλη την ανθρωπότητα.
Πιστεύω, η κόρη της άγνοιας να μην πετροβολήσει την Κυνική φιλοσοφία.
Καλέ μου φίλε Πλάτωνα σε χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.
Μην ανησυχείς και αγαπώ τον Διογένη και τους κυνικούς όσο και εσύ… Διαβάζω τι γράφεις, και μου προξένησε ειλικρινά εντύπωση η σημερινή σου θέση… Μπορεί να θέλεις κυνικό το Σωκράτη, *(για μένα ήταν ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ και η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ) μα μην πετροβολεις… τον Πλάτωνα…
Αλήθεια καλή μου zezmperg, ποιοι τα λένε αυτά?
Ο Θεόπομπος ο Χίος…ένας ποιος ???... Κωμωδιογράφος…
Μήπως και ο πολύς Αριστοφάνης … δεν περιέπαιζε το Σωκράτη?
Γιατί δεν αναφέρει και ο Αριστοτέλης πως οι παρευρισκόμενοι έφυγαν…ακούγοντας τα περί ψυχής….μα το μαθαίνουμε από κάποιο Φαβωρινο!!!
ΑΑΑ!!!! Και τον υπέμεινε μέχρι το τέλος…. μου άρεσε!!!
…ξεχνάς πως ο Αριστοτελης τον αποκαλεί ΘΕΙΚΟ…..και που ένα μυαλό σαν το δικό του *(του Αριστοτέλη) έμεινε κοντά στον Πλάτωνα μέχρι θανάτου του.... Τι περίεργο και αυτό!!!...
Μα βλέπεις καλή μου, τα ποιο σπουδαία δεν τα έγραφε….τα έλεγε!
Αλήθεια Ω μούσα, πες μου, θα ερχόσουν να σε χειρουργήσω στην καρδιά, αν σου έλεγα πως έχω παρευρεθεί σε πολλές εγχειρήσεις….μα δεν είμαι κάρδιο χειρουργός? Ελπίζω πως όχι….αν και έχω πολύ σταθερό χέρι…. μια καρδούλα σαν και τη δικιά σου…. δεν θα την διαλεκτουσα ποτέ!!!![]()
Ο Πλάτωνας, μα και ο Αριστοτέλης….αγαπούσαν τον Διογένη, αλλιώς ο Αλέξανδρος δεν θα πήγαινε να τον βρει…Και για να σου φύγει η απορία…. γιατί σου έγραψα περί εταιρας…
Πρωτα γιατι ειμαι στο θεμα ΔΙΟΓΕΝΗΣ...
Δευτερον....σε βρισκω σε ενδιαφερουσα κατασταση....Απο οσα εγραψες μεχρι τωρα![]()
Τριτον, γιατι ισως ανακαλυψεις πως ειναι Πατερας ΜΑΣ...*(Κατι που αλλου ανεφερες για την ψυχη ....)
ΡΗΤΟΝ ΓΑΡ ΟΥΔΑΜΩΣ ΕΣΤΙΝ ΩΣ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΚ ΠΟΛΛΗΣ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣ ΓΙΓΝΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΗΝ ΕΞΑΙΦΝΗΣ, ΟΙΟΝ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣ ΠΗΔΗΣΑΝΤΟΣ ΕΞΑΥΘΕΝ ΦΩΣ, ΕΝ ΤΗ ΨΥΧΗ ΓΕΝΟΜΕΝΟΝ ΑΥΤΟ ΕΑΥΤΟ ΗΔΗ ΤΡΕΦΕΙ
Γράμματα…VII 341 Γ 5 / Δ 2
Η γνώση αυτών των πραγμάτων, δεν γίνεται να μεταδοθεί όπως οι άλλες γνώσεις, μα μετά από πολλές συζητήσεις επάνω σε αυτά τα ζητήματα και ζώντας μαζί, σαν ΦΩΣ που ξεπηδάει από τη φωτιά που η σπίθα ελευθερώνει.... γεννιέται στην ψυχή και εξ ίδιου θρέφεται…
Με αυτο σε χαιρετω....και σε φιλω, Πλατωνικα!![]()
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 07/01/2004 01:19:48
quote:
Μην ανησυχείς και αγαπώ τον Διογένη και τους κυνικούς όσο και εσύ… Διαβάζω τι γράφεις, και μου προξένησε ειλικρινά εντύπωση η σημερινή σου θέση… Μπορεί να θέλεις κυνικό το Σωκράτη, *(για μένα ήταν ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ και η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ) μα μην πετροβολεις… τον Πλάτωνα…
Καλέ μου φίλε Πλάτωνα σε χαιρετώ.
Μέσα από τα topic, (Τρώγεται η σούπα με πιρούνι;) και (0,@=} γνώρισα τις ορθές σκέψεις και πολλές γνώσεις, όπου φυσικά τις εκτίμησα, του καλού φίλου της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας, Πλάτωνα.
Είναι μεγάλη η χαρά που νοιώθω καθώς -'Ανθρωποι της γνώσης- σαν εσένα, στέκονται στο ελάχιστο που προσφέρω για τον Μεγάλο Φιλόσοφο Διογένη και την Κυνική φιλοσοφία.
Μου δίνει κουράγιο ετούτο να συνεχίσω.
Τώρα για τον Σωκράτη, τι μπορώ να πώ;
Δεν θα απαντήσω με αποσπάσματα απ'τα χιλιάδες κείμενα που έχουν γραφτεί για τον Σωκράτη, μόνο εκείνα που έχω εισπράξει από την μελέτη ετούτων των κειμένων, γύρω απ'την Σωκρατική Σκέψη.
Για μένα καλέ μου φίλε Πλάτωνα, η Σωκρατική ΣΟΦΙΑ είναι: ένα μεγάλο τόπι ύφασμα, που όλοι από εκεί έκοψαν και δημιούργησαν το φιλοσοφικό τους ένδυμα! Αφού μετά τον Σωκράτη και στις επόμενες φιλοσοφικές και θεοσοφικές σχολές, εντοπίζω κομμάτια από το τόπι της ΣΟΦΙΑΣ του Πανίερου Σωκράτη.
Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα στο τι μπορεί εγω ή εσύ να θέλουμε, για την ανεκλάλητη και ανερμήνευτη προσωπικότητα του Σωκράτη, μα το τι, ο καθένας μας μπορεί να αναγνώσει απ'την όντως Θεάνθρωπη μορφή Του!
quote:
Αλήθεια καλή μου zezmperg, ποιοι τα λένε αυτά?Ο Θεόπομπος ο Χίος…ένας ποιος ???... Κωμωδιογράφος…
Μήπως και ο πολύς Αριστοφάνης … δεν περιέπαιζε το Σωκράτη?
Γιατί δεν αναφέρει και ο Αριστοτέλης πως οι παρευρισκόμενοι έφυγαν…ακούγοντας τα περί ψυχής….μα το μαθαίνουμε από κάποιο Φαβωρινο!!!
ΑΑΑ!!!! Και τον υπέμεινε μέχρι το τέλος…. μου άρεσε!!!![]()
…ξεχνάς πως ο Αριστοτελης τον αποκαλεί ΘΕΙΚΟ…..και που ένα μυαλό σαν το δικό του *(του Αριστοτέλη) έμεινε κοντά στον Πλάτωνα μέχρι θανάτου του.... Τι περίεργο και αυτό!!!...Μα βλέπεις καλή μου, τα ποιο σπουδαία δεν τα έγραφε….τα έλεγε!
Συμφωνώ, ότι τα πιο σπουδαία τα έλεγε και πως ο γραπτώς ο λόγος είναι πάντα ελειπείς, έστω, κιαν μιλάμε για τον Πλάτωνα όπου η γραφίδα του άφησε τεράστια παγκόσμια κληρονομιά στο ανθρώπινο πνεύμα.
Είμαστε ευτυχείς που και έτσι (μέσα απ'τα γραπτά του), γνωρίσαμε και μορφώσαμε την ανθρώπινη υποστασή μας (και) απ'τον Πλάτωνα.
quote:
Ο Πλάτωνας, μα και ο Αριστοτέλης….αγαπούσαν τον Διογένη, αλλιώς ο Αλέξανδρος δεν θα πήγαινε να τον βρει…
Λυπάμαι καλέ μου Πλάτωνα μα εδώ θα σε λυπήσω, διότι η "εγκυμοσύνη" μου, με το έμβρυο της Κυνικής φιλοσοφίας, φθάνει στην ολοκλήρωσή της και επομένως κάπου κοντά στη γέννα!
Έτσι θα μου επιτρέπεις να έχω αρκετούς ενδοιασμούς για την "αγάπη" που λές: ό,τι έτρεφε ο Πλάτωνας στο πρόσωπο του Κυνικού φιλοσόφου Δογένη!
Είναι πολλά που θα μπορούσα να σου απαριθμήσω για τούτη την "αγάπη", αλλά τα αφήνω στην άκρη, εσκεμμένα, για τους κακόβουλους, δόλιους και ημιμαθείς εχθρούς του Ελληνικού πνεύματος. Όπου μπορούν με ελαφριά συνείδηση να τα κάνουν παντιέρα και απ'το τίποτα τελικά, να τους δώσω τροφή και όντως τότε, να πετροβολήσουν (χαζά οι μωροί βέβαια), την τεράστια ακτινοβολία της Σκέψης του Πλάτωνα.
quote:
Και για να σου φύγει η απορία…. γιατί σου έγραψα περί εταιρας…Πρωτα γιατι ειμαι στο θεμα ΔΙΟΓΕΝΗΣ...
Δευτερον....σε βρισκω σε ενδιαφερουσα κατασταση....Απο οσα εγραψες μεχρι τωρα
Τριτον, γιατι ισως ανακαλυψεις πως ειναι Πατερας ΜΑΣ...*(Κατι που αλλου ανεφερες για την ψυχη ....)
ΡΗΤΟΝ ΓΑΡ ΟΥΔΑΜΩΣ ΕΣΤΙΝ ΩΣ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΚ ΠΟΛΛΗΣ ΣΥΝΟΥΣΙΑΣ ΓΙΓΝΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΗΝ ΕΞΑΙΦΝΗΣ, ΟΙΟΝ ΑΠΟ ΠΥΡΟΣ ΠΗΔΗΣΑΝΤΟΣ ΕΞΑΥΘΕΝ ΦΩΣ, ΕΝ ΤΗ ΨΥΧΗ ΓΕΝΟΜΕΝΟΝ ΑΥΤΟ ΕΑΥΤΟ ΗΔΗ ΤΡΕΦΕΙ
Γράμματα…VII 341 Γ 5 / Δ 2
Η γνώση αυτών των πραγμάτων, δεν γίνεται να μεταδοθεί όπως οι άλλες γνώσεις, μα μετά από πολλές συζητήσεις επάνω σε αυτά τα ζητήματα και ζώντας μαζί, σαν ΦΩΣ που ξεπηδάει από τη φωτιά που η σπίθα ελευθερώνει.... γεννιέται στην ψυχή και εξ ίδιου θρέφεται…
Με αυτο σε χαιρετω....και σε φιλω, Πλατωνικα!
Ναι φίλε Πλάτωνα, η γνώση τούτων των πραγμάτων δεν μπορεί να μεταδοθεί καθώς και οι άλλες γνώσεις....Εαν δεν...
Μα μπορούν κάλλιστα, να επανατοποθετηθούν ιστορικές αλήθειες με την ορθή τάξη που τους πρέπει στην παγκόσμια φιλοσοφική γνώση.
Είναι τουλάχιστον, απρεπές, εμείς οι Έλληνες, να λέμε αναρχική και να μην γνωρίζουμε την φιλοσοφική αρχή της Κυνικής φιλοσοφίας που επέζησε μέσα στην μοναδική φιλοσοφία όπως λες και δημιούργησε μυστικά τάγματα στον Δυτικό και Ανατολιτικο πολιτισμό!!!
Είναι λοιπόν "πράγματα" γεννημένα από την μελέτη της σκέψης και που δεν γράφονται.
Περιμένω καλέ μου φίλε και την δική σου εμπρακτη τοποθέτηση στην Κυνική φιλοσοφία ασφαλώς.
Σε χαιρετώ φιλικά και πάντα με εκτίμηση.
Ήδη από το 500π.Χ. υπάρχει στην βόρεια Ινδία το θεοσοφικό σύστημα που ο Γκοτάμα Βούδα έχει θεμελιώσει. Με τους μοναχούς να ζούνε κοντά στις πόλεις και να συντηρούνται από ελεημοσύνη. Εκείνοι απρόσκοπτοι, μακριά από κάθε υλική φροντίδα, εργάζονται "εσωτερικά", στον δρόμο της φώτισης για την Νιρβάνα.
Οι Βουδιστές μοναχοί, τα πρωινά γυρίζουν από πορτα σε πόρτα με την κούπα τους για φαϊ και όλο το άλλο εικοσιτετράωρο αφιερωμένο στο εσωτερικό ταξίδι...Δίχως ποτέ να λαμβάνουν μέρος στα της πολιτείας καί όλα να τα αντιμετωπίζουν με μακαριότητα, χωρίς δράση (μη-δράση).
Γύρω στο 399π.Χ., 100 χρόνια περίπου αργότερα, ο Αντισθένης θεμελιώνει το φιλοσοφικό σύστημα των Κυνικών με την σχολή του (γυμνάσιο), στο Κυνοσάργες. Περιοχή βόρεια των Αθηνών.
Οι μαθητές που θα αποφοιτήσουν απ'την σχολή, θα πρέπει να βιώνουν με ελάχιστα (πιθανών με επαιτεία), να ζουν με σύνεση και να λαμβάνουν μέρος στα τεκταινόμενα της πολιτείας με σατιρικό τρόπο. Η φιλοσοφία του Αντισθένη είναι, μια καυστική ηθική επαγρύπνιση, που πάντα οδηγεί τον Κυνικό σένα άλλο τρόπο ζωής.
Τί είναι όμως η κυνική φιλοσοφία, η κυνική σκέψη, ο κυνικός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής που τους δίδαξε ο Αντισθένης;
Λίγα υπάρχουν για τις αρχές της διδασκαλίας του Αντισθένη.
Οι μαθητές που θα φοιτούσαν κοντά του, έπρεπε να είναι άμεμπτου ηθικής (γνωρίζουμε πως δεν δεχόταν τον Διογένη, διότι είχε κατηγορηθεί για παραχαράχτης στην Σινώπη), και να έχουν τα πάντα καινούργια, όπως βιβλία, γραφίδες κ.τ.λ., καθώς και μυαλό!
Ο διδάσκαλος λοιπόν, επιλέγει τους μαθητές (ίσως με πολύ αυστηρά μέτρα), για να μεταδώσει τις γνώσεις του, που είναι και οι διδαχές του Σωκράτη: << Το κάλεσμα για αρετή, αυστηρότητα στην ηθική, λιτότιτα στην βίωση. Να απαρνούνται όλους του "πλασματικούς" θεσμούς που δεσμεύουν την ανθρώπινη υπόσταση μακριά απ'την φυσική της (πραγματική της) κατάσταση>>.
Η ζωή του Κυνικού μοιάζει με την ζωή του Ηρακλή, σαν πρότυπο θέλησης και μάχης, για να ξεπεράσει τα δώδεκα στάδια και να επέλθει η ολοκληρωμένη ελευθερία μέσα από ετούτη τη μάχη. Υπάρχουν πέντε υλικά στάδια και επτά εσωτερικά, όπου καλείτε ο Κυνικός μαθητής του γυμνασίου να ξεπεράσει...
Ο Αντισθένης (404-323 π.Χ.) ήταν γιός Αθηναίου πολίτη και μας δούλης απ'την Θράκη. Όταν δε, οι φίλοι του τον πείραζαν για την καταγωγή του, εκείνος τους απαντούσε: <<Ουδέ γάρ εκ δύο παλαιστικών, αλλά παλαιστικός είμι>>. (Μα ούτε από παλαιστές είμαι, και, όμως είμαι παλαιστής).
Στην αρχή ξεκίνησε κοντά στους σοφιστές και ρήτορες Ιππία, Πρόδικο, Γοργία και άλλων. Στη συνέχεια πέρασε στο κύκλο του Σωκράτη και μαζί με τον Αρίστιππο τον Μηρυνέα, και τον Πλάτωνα έγιναν από τους ποιό αφοσιωμένους μαθητές του Σωκράτη.
Ο Αντισθένης είναι ο πρώτος που στο γυμνάσιο του δέχεται και γυναίκες, διότι δεν τις θεωρεί κατώτερες από τους άνδρες για να ασχοληθούν με την Κυνική φιλοσοφία!
Σας χαιρετώ.
Θα συνεχίσω με μια σειρά από γνωστούς Κυνικούς όπου και θα δούμε την μεγάλη απήχηση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα (περισσότερο δε, στους κύκλους των φτωχών διανοουμένων και που το κήρυγμά της, είχε πολλούς οπαδούς ανάμεσα στις λαϊκές μάζες, στους ελεύθερους και στους δούλους), όπου είχε η Κυνική φιλοσοφία, για οκτώ συνεχής αιώνες και μετά την οριστική θεμελίωση των δύο θρησκειών (Χριστιανισμού και Ισλάμ) ήρθε το τίποτα, η λήθη!!!
Σωκράτης, υπήρξε δάσκαλος του,
Αντισθένης, (θεμελιωτής του γυμνασίου των Κυνικών) υπήρξε δάσκαλος του,
Διογένης ο Κυνικός, υπήρξε δάσκαλος του,
Κράτης ο Θηβαίος, υπήρξε δάσκαλος του,
Ζήνωνα του Κιτέα, (θεμελιωτής της σχολής των Στωϊκών).
Γνωστοί ακόμα Κυνικοί είναι:
Βίων ο Βορυσθενείτης, (3ος αιώνας π.Χ.) όπου οι κυνικές διατριβές του εκπέδευσαν τον Οράτιο ως υπόδειγμα για την σάτιρά του!
Μένιππος ο Γαδαρηνός, (παλαιστίνιος, 2ος-1ος αιώνας π.Χ.).
Λουκιανός ο Σύριος(125-192μ.X.) Και οι κυνικές διατριβές του περιπαίζουν αλύπητα και σαρκαστικά όσους έχουν πλούτη... Υπήρχουν δε και οι αντιπροσωπευτικοί συνεχιστές του. Όπως, ο Έρασμος στο <<Μωρίας εγκώμιων>>, ο Θωμάς Μόρ στην <<Ουτοπία>> και οι Ραμπελαι, ο Σουϊφτ, ο Συρανό ντε Μπερζεράκ που τον έχουν σαν βασικό πρότυπο.
Βάρρος, Λατίνος.
Πετρώνιος, Λατίνος. (Ο νοών "κατα"-νοείτε...)
Δημήτριος, όπου είχε τολμήσει να νικήση σε αγώνες τον Αυτοκράτορα Νέρωνα! (Ο νοών "κατα"-νοείτε...)
Σένεκας, Λατίνος.
Και έπετε μια μεγάλη σειρά από φίλους προσκείμενους στην Κυνική φιλοσοφία όπω:
Φλάβιος Κλήμης.
Ωριγένης.
Ευέβιος.
Ιουλιανός ο Παραβάτης και πάρα πολλοί άλλοι που θα δούμε στην συνέχεια.
(Κάποια κομμάτια τα δανείσθηκα από το τρίτομο έργο του Θανάση Μητσόπουλου: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Εκδόσεις: ΟΔΥΣΣΕΑΣ.)
Σας χαιρετώ.
Ο Αντισθένης κάποτε ρωτήθηκε ποια θεωρούσε σαν την σπουδαιότερη μάθηση, και απάντησε στο να γνωρίζουμε να απομακρύνουμε την άγνοια. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν το πώς…. πιστεύω πως θα διέκριναν αμέσως τους φλύαρους… τους σοφιστές….. και προπαντός τους Τσαρλατάνους!
Τι νομίζεις πως είναι…. Ω νύμφη της Σοφίας?
Είμαστε από πάντα φίλοι…. στο Δημοτικό,Γυμνάσιο, Ακαδημία,Πανεπιστήμιο…
quote:
Ζezmperg σε χαιρετώ!Ο Αντισθένης κάποτε ρωτήθηκε ποια θεωρούσε σαν την σπουδαιότερη μάθηση, και απάντησε στο να γνωρίζουμε να απομακρύνουμε την άγνοια. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν το πώς…. πιστεύω πως θα διέκριναν αμέσως τους φλύαρους… τους σοφιστές….. και προπαντός τους Τσαρλατάνους!
Χαίρε Πλάτωνα.
Φλύαρος: Εκείνος που μιλά και πολλές φορές άσκοπα...
Σοφιστής: Εκείνος που ωραιοποιεί τον καινό λόγο...
Τσαρλατάνος: Εκείνος που αποσκοπεί με "λάθος" τα πεπραγμένα, προς ίδιον όφελος...
Κατηγορούσαν τον Αντισθένη πως είναι παλιάνθρωπος, αφού κάνει παρέα με παλιανθρώπους στην αγορά. Ο Αντισθένης τους έλεγε το εξής επιχείρημα: <<Και οι ιατροί των νοσούντων εισίν, αλλ' ού πυρέττουσιν>>. (Και οι γιατροί είναι με τους αρρώστους, αλλά πυρετό δεν έχουν).
quote:
Τι νομίζεις πως είναι…. Ω νύμφη της Σοφίας?
Απάντηση από τον Αντισθένη, μια και τον αναφέραμε...
Όταν τον ρωτούσαν οι μαθητές του, ποιο μάθημα είναι το πιο αναγκαίο, ο Αντισθένης απαντούσε: <<Το περιαιρείν το απομανθάνειν>>. (Αυτό που μας εμποδίζει να ξεμαθαίνουμε).
quote:
Είμαστε από πάντα φίλοι…. στο Δημοτικό,Γυμνάσιο, Ακαδημία,Πανεπιστήμιο…
Η φιλία κτίζεται εκ του μηδενός... υπάρχει και μετά το μηδέν...
Διακρίνω, ξεχωρίζω δια του Νου, όμοια και ομοιάζοντα…
Ένας ΦΛΥΑΡΟΣ μπορεί να σου πει πολλές φορές το αγαπάτε αλλήλους….και ο ίδιος να μην αγαπά…
Πως θα τον καταλάβεις?
Ένας ΣΟΦΙΣΤΗΣ να σε πείσει πως η επανάληψη ορισμένων λέξεων, (γιατί είναι ωραίες)….είναι και χρήσιμες….
Πως θα το καταλάβεις?
Ένας ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ…να σε τυφλώσει με δαχτυλίδια…(που δεν σε κάνουν καλύτερο σαν άνθρωπο)….και εσύ να πιστεύεις πως είναι αβαταρας…..γιατί σου αρέσει να πιστεύεις…
Πως θα τον καταλάβεις?
Αν υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά αυτοκίνητα σε ένα ΠΑΡΚΙΝΓ….και ένα είναι το δικό σου... δεν χρειάζεται να διακρίνεις πιο είναι?
Μήπως ο Σωκράτης (που αγαπούσε τον Αντισθένη)… όταν τον είδε να στρέφει το σχίσιμο του τριβωνα του ώστε να φαίνεται, δεν του είπε….Μέσα από τον τριβωνα, διακρινω τη φιλοδοξία σου?
Ο Αντισθένης είπε λοιπόν…. να μην ξεμαθαίνουμε!
Μα παραμένει σαν γεγονός καλή μου πως οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα ότι μαθαίνουν….ούτε καν διακρίνουν τα παραπάνω…και το χειρότερο...
Δεν είμαστε ελεύθεροι από τη σύγκρουση…
Μια φίλη που γράφει συνήθως στο Αχλάδο τυρο…. την κάλεσα να ανέβει στα επάνω πατώματα του εσωτερικά.....απάντησε πως ειπώθηκαν όλα…
Δεν είμαι και τόσο σίγουρος…
Σε χαιρετώ!
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 09/01/2004 20:30:12
Σας χαιρετώ.
quote:
Χαίρε zezmpergΔιακρίνω, ξεχωρίζω δια του Νου, όμοια και ομοιάζοντα…
Χαίρε Πλάτωνα.
Μελετώντας την ζωή των Κυνικών, αναγνωρίζουμε πως ο κοινός "μαθηματικός" νους, ο πλασμένος δια της πεπατημένης οδού της κοινής μόρφωσης (σχολεία κ.τ.λ.), μπορεί να εκφραστεί μόνο, κάτω απ'την ασφάλεια της υλικής ασπίδας (οικονομική επιφάνεια, κινωνική καταξίωση και όσα άλλα υλικά "φτιασίδια" φέρουν το ανθρώπινο ον σε ένα υψηλό βάθρο).
Έτσι,
quote:
Ένας ΦΛΥΑΡΟΣ μπορεί να σου πει πολλές φορές το αγαπάτε αλλήλους….και ο ίδιος να μην αγαπά…
Πως θα τον καταλάβεις?
Ο φλύαρος θα υποδείξει τον υλικό πλούτο για να καλύψει την άγνοια.
quote:
Ένας ΣΟΦΙΣΤΗΣ να σε πείσει πως η επανάληψη ορισμένων λέξεων, (γιατί είναι ωραίες)….είναι και χρήσιμες….
Πως θα το καταλάβεις?
Ο σοφιστής θα παρουσιάσει την κοινωνική καταξίωση για να καλύψει την καινότητα.
quote:
Ένας ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ…να σε τυφλώσει με δαχτυλίδια…(που δεν σε κάνουν καλύτερο σαν άνθρωπο)….και εσύ να πιστεύεις πως είναι αβαταρας…..γιατί σου αρέσει να πιστεύεις…
Πως θα τον καταλάβεις?
Ο τσαρλατάνος βόσκει στα λιβάδια της άγνοιας, μακρά της αληθινής γνώσης, έτσι, θα σε εντυπωσιάσει δια την ασφάλεια της υλικής υπόστασης...
quote:
Αν υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά αυτοκίνητα σε ένα ΠΑΡΚΙΝΓ….και ένα είναι το δικό σου... δεν χρειάζεται να διακρίνεις πιο είναι?
Τα όσα έχει κάποιος αποχτήσει, αγωνιζόμενος στην μελέτη, κουβαλούν την δική του κραδασμική εκπομπή ενέργειας. Υποθέτω λοιπόν, πως είναι θέμα συνήθειας το να διακρίνεις το όποιο δικό σου αμάξι και όχι η πρέπουσα ταυτοποίηση της ενέργειας, όπου είναι κι ο αυτοσκοπός στην διάκριση.
quote:
Μήπως ο Σωκράτης (που αγαπούσε τον Αντισθένη)… όταν τον είδε να στρέφει το σχίσιμο του τριβωνα του ώστε να φαίνεται, δεν του είπε….Μέσα από τον τριβωνα, διακρινω τη φιλοδοξία σου?
Στον μαθητή επιτρέπονται τα λάθη, στον διδάσκαλο είναι το πρόβλημα...
Μαθητής όντας ο Αντισθένης, στην φιλοσοφική σκέψη του διδασκάλου Σωκράτη, ανδραγάθησε στη μάχη της Τανάγρας, το 426 π.Χ.(νέος, μόνο 18 χρονών). Ο Σωκράτης δράττοντας της ευκαιρίας και για άλλη μία φορά έλουσε με τη χολή του τους Αθηναίους. Δεν μπορεί, είπε, από δύο Αθηναίους γονείς να έχει γεννηθεί ένας τόσος γενναίος άνθρωπος. (Γνωρίζεις τα περί καταγωγής του Αντισθένη και την συμπεριφορά των Αθηναίων -για τον λόγο ετούτον- απεναντί του Αντισθένη).
quote:
Ο Αντισθένης είπε λοιπόν…. να μην ξεμαθαίνουμε!Μα παραμένει σαν γεγονός καλή μου πως οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα ότι μαθαίνουν….ούτε καν διακρίνουν τα παραπάνω…και το χειρότερο...
Δεν είμαστε ελεύθεροι από τη σύγκρουση…
Πλάτωνα, κάποιος ρώτησε τον Αντισθένη, τι γυναίκα να πάρει, όμορφη ή άσχημη, κι εκείνος του είπε: <<Αν μέν καλήν, έξεις κοινήν, άν δέ αισχρά, έξεις ποινήν>>. (Αν πάρεις όμορφη, θα την έχεις κοινή, αν πάρεις άσχημη, θα έχεις ποινή).
Είναι λοιπόν θέμα επιλογής, στον εάν η γνώση γίνει κτήμα μας ή απλός θα παραμείνει σένα σκοτεινό κέντρο του εγκεφάλου.
Δια της συγκρούσεως δε των σύννεφων, παράγετε η αστραπή!
quote:
Μια φίλη που γράφει συνήθως στο Αχλάδο τυρο…. την κάλεσα να ανέβει στα επάνω πατώματα του εσωτερικά.....απάντησε πως ειπώθηκαν όλα…Δεν είμαι και τόσο σίγουρος…
Σε χαιρετώ!
Ως φαίνεται η φίλη σου είναι, απ'τα παλαιά μέλη του esoterica....
Προσωπικά ακόμα συλλέγω γνώσεις.
Σε χαιρετώ
Σας χαιρετώ.
Ναι, κάθε καινούργια οπτική θέα-άποψη που κατατίθεται για τις όποιες αποκρυσταλλωμένες, (αιτία μια ίδια διαδρομή σκέψης στην πάροδο των αιώνων), φιλοσοφικές σκέψεις, ιδέες, θεωρήσεις, φέρνει και την σχετική αναταραχή στο πνεύμα του φιλοσοφικά σκεπτόμενου.
Μα το θολό του παρελθόν, μας δίνει την δυνατότητα να ρίξουμε φως σε κάποια σημεία του...
Και όταν η εμπεριστατωμένη μελέτη φωτίσει ετούτα τα θολά-σκοτεινά σημεία, τότε έρχεται ένας επιπλέον συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της γνώσης, όπου με απτές αποδείξεις, συνδέει πλέον το παρελθον με το σήμερα, για να προχωρίσουμε δίχως προσκόματα στο μέλλον.
Χρειάσθηκε να βασανίσω πάρα πολύ το μυαλό, πριν εκθέσω (και φυσικά να εκτεθώ) την άποψή μου σε σας, για την Κυνική φιλοσοφία. Την μόνη φιλοσοφία που γίνετε και έμπρακτος τρόπος ζωής για όσους την ασπασθούν!!!
Πέντε αρχικά υλικά στάδια-μυήσεις θα περάσουν οι εκπαιδευόμενοι ώσπου να ετοιμασθούν για να εισέλθουν σε τούτο τον φιλοσοφικό τρόπο ζωής, πέντε σημεία, όπου οι Ηράκλειοι "μύθοι" γίνοντε πραγματικότητα...
1. Αφαίρεση σανδαλιών και άλλων καλυμμάτων των ποδιών.(Ξυπόλιτοι).
2. Αφαίρεση ρούχων.(Μόνο όσοι θέλουν, μία προβιά ή ένα μάλλινο ρούχο).
3. Απόκτηση της πήρας. (Το σακούλι της επαιτείας).
4. Ολική αφαίρεση μαλιών. (Ένδειξη Κυνικής ζωής).
5. Απομάκρυνση απ'την έως τώρα ζωής τους. (Είναι"πολίτες" του κόσμου).
Έτσι πλέον ελεύθεροι από τα όποια υλικά δεσμά τους, θα προχωρίσουν για τους υπόλοιπους επτά Ηράκλειους μύθους στην εσωτερική ζωή.
Σε άλλο κείμενο θα σας αναλύσω έναν-έναν τούτους τους μύθους, στάδια-μυήσεις των Κυνικών.
Σας χαιρετώ.
Έγραψα σε πιο πάνω κείμενο μια σειρά από Κυνικούς και τοποθέτησα τον Λουκιανό σαν Κυνικό φιλόσοφο. Ενώ κάποια αρχαία όμως κείμενα τον παρουσιάζουν σαν φίλο προσκείμενα στην αυτή φιλοσοφία... Το ίδιο όπως έγραψα για τον Ζήνωνα τον Κιτέα που υπήρξε μαθητής του Κράτη του Θηβαίου αλλά και είναι εκείνος, που έκανε την σχολή των Στωϊκών.
Όπως και να έχει, ο Λουκιανός και ο Ζήνωνας δέχθηκαν μεγάλη επιρροή από τους Κυνικούς, ο πρώτος από τον Μέννιπο τον Γαδαρηνό (λέγετε ότι ήταν και διδάσκαλός του Λουκιανού) και ο δεύτερος μαθήτευσε κοντά στον Κράτη τον Θηβαίο.
Οι Στωϊκοί είχαν δεχθεί όπως ήταν επόμενο, μεγάλη επίδραση απ' την Κυνική φιλοσοφία: - Οι δύο αρχές που "έλεγαν", ότι δεχόντουσαν στον κόσμο των πραγμάτων μα και του ανθρώπου: Τη χωρίς περιορισμό άμορφη και παθητική ύλη και τη δημιουργική δύναμη, που διαπερνάει την ύλη, ενυπάρχει σ' αυτήν, και που οι Στωϊκοί την ονόμαζαν με διάφορα ονόματα: ΛΟΓΟΣ, ΝΟΥΣ, ΠΝΕΥΜΑ, ΘΕΟΣ, ΔΙΑΣ, ΜΟΙΡΑ, Η, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. Η ύλη είναι παθητική <<όλη πέρα για πέρα μετατρεπτή, αλλοιώσιμη, ευμετάβολη και ρέουσα>>. Ενώ ο λόγος, ο Θεός, που ωστόσο ενυπάρχει στη φύση και ταυτίζεται μ'αυτήν, είναι το <<πρωταρχικό πυρ που πρυτανεύει στη δημιουργία του κόσμου, περικλείοντας όλους τους σπερματικούς λόγους κατα τους οποίους όλα γεννιούνται σύμφωνα με τη μοίρα>>.(Αέτιος, Δοξ. 305).
Έτσι απ'τη συναύτιση της φύσης και του θεού, της ύλης και του λογικού, ο Ζήνωνας συνήγαγε ότι: << Η φύση δεν μπορεί να παράγει τίποτα ασώματο. Όλα όσα παράγει και δημιουργεί δεν μπορεί παρά να είναι σώμα>>. (Εδώ είναι πολύ σημαντικό να τονίσω, πως ο Ζήνων έχει ήδη εντρυφήσει στην Κυνική φιλοσοφία και ήδη γνωρίζει τις παραγόμενες ενέργειες των πνευματικών εδρών -τσάκρας- όπου και τα παραγωγά αυτών τα ονομάζει σώματα ένωσης). - Είναι το απαύγασμα της Κυνικής φιλοσοφίας!
Γιαυτό και ο Σένεκας ο Λατίνος (4 π.Χ.-65 μ.Χ.) "οπαδός" της Κυνικής φιλοσοφίας αλλά και φίλος προσκείμενα των Στωϊκών γράφει: <<Οι Στωϊκοί θεωρούσαν σώμα ακόμα και τις αφηρημένες έννοιες, όπως το καλό, το αγαθό, καθώς και τα ψυχικά πάθη, όπως ο θυμός, η αγάπη, η λύπη, η απληστία, η τσιγκουνιά κλπ.(Εr. 106,3).
Και συνεχίζω με τον Πλούταρχο όπου ειρωνεύετε τους Στωϊκούς για τις ιδέες τους: <<Αυτοί θεωρούν ζωντανά, δηλαδή σώματα, όχι μόνο τα ψυχικά πάθη, τον θυμό, το μίσος, τη θλίψη, τη χαιρεκακία, όχι μονάχα τη τέχνη του τσαγκάρη ή του γιατρού, όχι μόνο τις παραστάσεις, την φαντασια, την άγνοια, αλλά και διάφορες ενέργειες του σώματος τις θεωρούν σωματικές και ζωντανές ουσίες, όπως το βάδισμα, τον χορό, τις εντολές, τις συζητήσεις, τη βρισιά...>>
Κι όμως όταν καλοί μου φίλοι, δεν έχεις μαθητεύσει και εμβαθύνεις στην αλήθεια του ΕΝΟΣ, στην επιστήμη της ψυχής, αλλά και στη τέλεια μηχανή άνθρωπο, δημιούργημα, μέσα από τα διάφορα επίπεδα κι αυτό απ'τον ΕΝΑ! Ειναι σαφές λοιπόν, πως δεν μπορείς να κατανοήσεις την ουσία των λόγων (την ακριβής σημασία της λέξης), και αδυνατείς να συλλάβεις εκείνο που ο άλλος σου λέει...
Οι Στωϊκοί προερχόμενοι φιλοσοφικά από τους Κυνικούς, προσπαθούν και εν μέρη το καταφέρνουν, να δώσουν στην ξεχωριστή ενεργούσα ιδιότητα των πνευματικών εδρών και διαχωρίζοντας σε υποϊδιότητες την κάθε ενέργεια σ' ένα ξεχωριστό πάλι, απ' την μηχανή άνθρωπο, σώμα ένωσης.
Σας χαιρετώ.
Με τις διάφορες σχολές, εσωτερικά συστήματα, θρησκευτικά συστήματα και σκέψεις που γεννήθηκαν μέσα απ' την Κυνική φιλοσοφία θα πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους, για να έχουμε όσο μπορούμε μια μεγαλύτερη και πληρέστερη εικόνα, όπου έτσι θα κατανοήσουμε την Κυνική φιλοσοφία και τον Διογένη τον Κυνικό που είναι και το θέμα μας.
Δυστυχώς το γράφω με -πλήρη συνείδηση- για άλλη μία φορά ό,τι κάποιοι αφαίρεσαν, (με δόλο), σαν απώτερο σκοπό την άγνοια και έριξαν στη λήθη την αλήθεια. Όλο το έργο, Κυνικές διατριβές και τα γραπτά ουσιαστικά κείμενα (όπου είμαι σίγουρη πως υπήρξαν τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μ.Χ. αιώνες) της Κυνικής φιλοσοφίας...
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε έτσι όλη την αλήθεια του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος που για επτά συνεχείς αιώνες, διαμόρφωσε τον ανθρώπινο νου, δεν έχουμε τις δυνατότητες μιας εμπεριστατωμένης αλήθειας και της ολικής εικόνας του αυτού πνεύματος που εώς σήμερα στα θεμέλια του βασίζετε το ανθρώπινο οικοδόμημα!
Είναι τραγικό για εμάς που λεγόμαστε Έλληνες και εκ των φυσικών πεπατημένων οδών, είμαστε οι νόμιμοι κληρονόμοι ετούτης της πνευματικής επανάστασης, όπου η ανθρωπότητα δεν γνώρισε ποτέ ξανά μέσα στα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια της πορείας της.
(Για να μην παρεξηγηθούν τα γραπτά, έγραψα την επάνω φράση, για όλο το Ελληνικό πνεύμα και όχι μόνο για την Κυνική φιλοσοφία).
Ο Αλέξανδρος πριν την μεγάλειώδη εκστρατεία (την μεταφορά του Ελληνικού πνεύματος σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο), συναντά Τον Διογένη και τον Κράτη, τους "σιχαμένους" Κυνικούς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς είπαν, και γιατί ο Μεγάλος Αλέξανδρος δεν είπε κάτι για τον Παρθενώνα, για τους σοφούς που ήδη διαβιούν στην Αθήνα, μα ζητά μόνο να βρει τους "ταπεινούς" και "βρωμερούς" Κυνικούς για να συνδιαλλαγεί μαζί τους, ώστε, εάν το ήθελαν να τους χαρίσει πολλά;
Τι άραγε να θαύμασε ετούτος ο Μεγάς άνδρας από δαυτούς και την όποια σατιρική τους θεωρίας για να γίνει ο υποστηρικτής τους;
Είναι κάποια θέματα που δεν θα τα μάθουμε ποτέ, άλλα δε, που θα τα γνωρίσουμε θολά και πολλά άλλα που η μελέτη θα τους ρίξει άπλετο φως.
Καιρός όμως είναι να γνωρίσουμε και έναν άλλο Κυνικό φίλο, τον Λουκιανό τον Σύριο (125-192 μ.Χ.).
Ο Λουκιανός κατέχει μια εξέχουσα θέση σήμερα στην κλασική λογοτεχνία και από την εποχή του ήδη έχαιρε μεγάλη δημοτικότητα σαν συγγραφέας.
Γεννήθηκε στα Σαμόσατα της Συρίας και εκπαιδεύτηκε με την Ελληνική παιδεία από τον Μένιππο(;). Το έργο του είναι σχεδόν μοναδικό σε όλη την Ελληνο-Λατινική γραμματολογία, έτυχε μια πλατειας αναγνώρισης στην αρχαιότητα, στην Αναγέννηση μα και σήμερα εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό. Έκαμε πολλά ταξίδια στην Σμύρνη, στην Αντιόχεια, στην Αίγυπτο, στη Ρόδο σε πόλεις της Ιταλίας όπου και στη Ρώμη γνώρισε τον διδασκαλό του, φιλόσοφο Νιγρίνο. Από εκεί πήγε στην Γαλάτια και στην Κελτική (σημερινή Γαλλία) όπου έμεινε για δέκα χρόνια και γύρω στο 165 μ.Χ εγκαταστάθηκε για είκοσι χρόνια στην Αθήνα. Η επιρροή που είχε από τον Κυνικό φιλόσοφο και διδάσκαλό του Μένιππο τον Γαδαρηνό, επανέρχεται στην επιφάνια όταν γράφει τους πλέον περίφημους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ.
Ο Λουκιανός μαστιγώνει αλύπητα τις προλήψεις του καιρού του, το ανήθκο και το γελοίο. Σατιρίζει κυνικά την απληστία των πλουσίων, τον εγωϊσμό, την κολακεία, την ψευτιά και γενικά όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες. Δεν διστάζει να σατιρίσει ακόμα και τις μυστικές τελετές που έχουν χάσει πια τον μυστικό χαρακτήρα τους... και γελοιοποιεί κι αυτούς ακόμα τους θεούς των Ελλήνων που στην εποχή του Λουκιανού έχουν μείνει μόνο τα ράκη της μεγαλοσύνης τους.
Άνθρωποι στιβαρού και μεγάλου πνεύματος είναι οι Κυνικοί και για να σταθεί τούτο το πνεύμα αθάνατο, πρέπει να έχει βαθιά και γερά θεμέλια σ'έναν άλλο κόσμο, σ'έναν κόσμο πιο αληθινό.
Να λοιπόν που κομμάτι-κομμάτι το παζλ διαφαίνεται...
Σας χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.
Φυσικά και δεν μπορώ να ξέρω εάν σας έχω αλλάξει λίγο την γνώμη σας γύρω απ' την Κυνική φιλοσοφία, ούτε και μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τι ώθησε αρκετά μεγάλους ανθρώπους στο πνεύμα του καιρού τους, να ασπαστούν φανερά την Κυνική φιλοσοφία. Βέβαια υπάρχει και μια πλειάδα φίλων της αυτής φιλοσοφίας.
Ο Ιουλιανός (331-363μ.Χ.) επονομαζόμενος και Παραβάτης ή Αποστάτης απ'τους χριστιανούς. Ήταν φανερά φίλος της Κυνικής φιλοσοφίας και το παρακάτω "σατιρικό" ποίημα του (ίδιο με του Κρατη για την πήρα, που έχω σε ποιο πάνω κείμενα), το αποδεικνύει...
Διόνυσε, πούθε και ποιος είσ' εσύ; Μα τον γνήσιο Βάκχο
δε σε γνωρίζω, το γιο ξέρω του Δία μοναχά,
Νέκταρ εκείνος, τραγίλα μυρίζεις εσύ από τα στάχυα
σ' έχουνε φτιάσει οι Κελτοί που ειν' απ' τα αμπέλια γυμνοί.
Πρέπει της Δήμητρας γιό κι όχι Διόνυσο εσέ να σε λένε.
Βρόμιο; Ποτέ! Μοναχά βρώμης παιδί και σπυριών.
Απορροή πνεύματος κυνικής διατριβής, το σατιρικό επίγραμμα του Ιουλιανού φίλοι μου!
Και:
<<Μου φαίνεται πως είναι καλό να εξηγήσω σε όλους τους ανθρώπους τους λόγους που με έπεισαν πως η διδασκαλία των Γαλιλλαίων είναι κατασκεύασμα ανθρώπων, δημιουργιμένο από πόθο για απάτη. Δεν έχει μέσα της τίποτε το θεϊκό. Απεναντίας εκμεταλλεύεται το φιλόμυθο, το παιδιάστικο, το άλογο μέρος της ψυχής και θέλει να δώσει στις ιστορίες των θαυμάτων την πειστικότητα της αλήθειας>>.
Ο Ιουλιανός που έγραψε με τον καυστικό Κυνικό τρόπο, ετούτο το κείμενο το 363 μ.Χ., λίγες μέρες πρίν από τον τραγικό θάνατό του!(Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Πάρθους στη Μεσοποταμία).
Στο Κυνικό έργο του ακόμα, <<Ο μισοπώγων>>, εκείνος δηλαδή που μισεί και αποστρέφεται τα γένια και μαλιά των φιλοσόφων, σατιρίζει τους φιλοσόφους της εποχής του αλλά ακόμα και τον εαυτό του.
Σας χαιρετώ.
Μερικές ακόμα ιστορίες από τον βίο του Διογένη του Κυνικού.
Στους γονείς που έκαναν θυσία, γιατί απόχτησαν γιό, ο Διογένης είπε: <<Περί δέ τού ποδαπός εκβή ού θύετε;>> (Και για τι άνθρωπος θα γίνει, δεν κάνετε θυσία;)
Όποιος άκουγε τον Διογένη στους φιλοσοφικούς λόγους του, το πιθανότερο ήταν να έμενε σαν μαθητής του! Έθελγε πάντα το ακροατήριό του με την ευθράδειά του, την σοφή πειστικότητα των επιχειρημάτων του και την υγιή ετοιμότητά του να αντιμετωπίζει τις αντίθετες απόψεις.
Ετούτο όμως που είναι καταγεγραμμένο στα ιστορικά γεγονότα με τον Ονησίκριτο και τους γιούς του, είναι μοναδικό φαινόμενο για την φιλοσοφία και τους φιλοσόφους σε όλη την αρχαία Ελλάδα. Το γεγονός χαρακτηρίζει με τον πιό παραστατικό τρόπο την γοητεία, της όποιας Κυνικής φιλοσοφίας που ασκούσε ο Διογένης.
Ο Ονησίκριτος (αναφέρεται ως επιφανής κατόπιν μαθητής του Διογένη) άρχοντας από την Αίγινα, έστειλε για δουλειές στην Αθήνα έναν από τους δυό γιούς του, τον Ανδροσθένη. Ο Ανδροσθένης άκουσε τυχαία στην Αγορά τον Διογένη, μαγεύτηκε τόσο πολύ απ'την διδασκαλία του και δεν γύρισε στην Αίγινα. Ο πατέρας του στέλνει τον άλλο γιο, τον μεγαλύτερο, τον Φιλίσκο (διέπρεψε στην Κυνική φιλοσοφία και τούτος), για να βρει και να φέρει πίσω τον Ανδροσθένη. Αλλά καθώς ο Φιλίσκος βρήκε τον Ανδροσθένη να ακολουθεί και να ακούει τον Διογένη, τον παρακολούθησε κι αυτός. Έτσι είχε κι ο δεύτερος γιός την ίδια κατάληξη, έμεινε κοντά στον Διογένη.
Ανήσυχος ο πατέρας Ονησίκριτος για την τύχη των παιδιών του έρχεται στην Αθήνα, όπου ακούγοντας μαζί τους τον Διογένη μένει κι αυτός τώρα στην ακολουθία του διδασκάλου!
Ο Κράτης έφερε στον Διογένη έναν πατέρα με το παιδί του, για να διαπαιδαγωγήσει το παιδί και ο πατέρας του είπε: πως είναι πανέξυπνο και εξαιρέτου ήθους. Κι ο Διογένης όλο απορεία είπε: <<Τι ούν εμού χρήζει;>> (Τότε τι με χρειάζεται εμένα;)
Ο Διογένης προειδοποίησε κάποιον, που είχε βάλει αρώματα στα μαλλιά του: <<Βλέπε μή ή της καφαλής σου ευωδία δυσωδίαν σου τω βίω παράσχη>>. (Πρόσεχε μήπως η ευωδία της κεφαλής σου φέρει δυσωδία στη ζωή σου).
Σας χαιρετώ.
Δεν είναι μόνο παράθεση γνώσεων αλλά και ταυτόχρονα εμβάθυνση και διαπλάτυνση εννοιών και πρακτικών.
Μπορούμε να δούμε έτσι και την βαθιά αλλά και πλατιά επιρροή του Κυνισμού κατά την διάρκεια της ιστορίας και όχι μόνο μέσα από μια ακαδημαϊκή και στείρα οπτική όπως την δίνουν τα διάφορα εξειδικευμένα βιβλία.

Σε χαιρετώ Thoth.
Καλέ μου Thoth με τιμά ο λόγος σου, μου δίνει κουράγιο να προχωρήσω και παράλληλα να γίνω ποιο υπεύθυνη σε όσα σας μεταφέρω.
Σε ευχαριστώ, να ξέρεις πως και τα δικά σου topic είναι για μένα φωτεινοί φάροι στο ταξίδι. Εντάξει, ξέρω, εσύ είσαι απλά ο μεταφορέας της γνώσης και σε ευχαριστώ για τούτο.
Σε χαιρετώ.
Σας χαιρετώ.
Έχουμε δει και γνωρίσει έως τώρα, κάποια ιστορικά κομμάτια της Κυνικής φιλοσοφίας, σφαιρικά, θα έλεγα. Ό,τι βέβαια, μας επιτρέπετε προς μελέτη απ΄τον θησαυρό της αρχαίας Ελληνικής πνευματικής και παγκόσμιας γνώσης. Διαπιστώσαμε ένα μεγάλο φιλοσοφικό ρεύμα για 800 συνεχές χρόνια που έντεχνα η ιστορία απέκρυψε!
Έναν τεράστιο φιλόσοφο που παρέμεινε στις ιστορικές συνειδήσεις μας μόνο, σαν "αντίθετος" των θεϊκων και των ανθρωπίνων νόμων μιας, πάλε ποτέ διαλάμψασας Ελληνικής κοινωνίας που κατέρρεε... Και όσοι έκτοτε, καταπιάστηκαν με το θέμα του αυτού φιλοσόφου και της φιλοσοφίας του, ήταν από αστεία έως επιφανειακή η τοποθετησή τους!
Κανένας ιστορικός και πουθενά στα αρχαία κείμενα δεν κάνουν, δεν υπάρχη αναφορά για το ουσιαστικό μέρος της φιλοσοφίας του Διογένη, για εκείνο το κομμάτι που έκανε τους ανθρώπους να παρατούν οικογένειες, περιουσίες και να τον ακολουθούν βρώμικοι, ζωσμένοι με μια προβιά ζώου είτε να φορούν μάλλινα ράκη ενδυμάτων και να ζουν όπως οι επαίτες. Τι να ήταν εκείνο άραγε που τους έκανε να απαρνηθούν πολλές φορές μια άνετη ζωή;
Να λοιπόν γιατί πιστεύω πως οι ιστορικοί, έντεχνα κάποιοι, άλλοι δε από άγνοια συνέχισαν αντιγράφοντας τους πρώτους και μας απέκρυψαν την αλήθεια.
Ένα πολύ απλό θέμα προσέξετε για να καταλάβετε τι εμπαιγμός έγινε σε βάρος της ιστορικής αλήθειας για το πρόσωπο του φιλοσόφου: Δεν υπάρχει καν ο σαφής τόπος διαμονής του Διογένη ιστορικά στην Ελλάδα, άλλοι λένε στην Κόρινθο, άλλοι δε στην Αθήνα. Πόσο μάλλον για όσα και ότι πρέσβευε ετούτος ο φιλόσοφος που σε πολλά καίρια σημεία υπερτερεί σύγχρωνών του φιλοσόφων.
Ο Διογένης δεν έφτιαξε σε κάποιο τόπο σχολή, δεν ήρθε σαν επαναστάτης και μεταρρυθμιστής της πολιτείας ή της τότε θρησκείας, όλα ετούτα τα περιγελούσε καυστικά και τους έδινε άλλες ανθρώπινες (εσώτερες) διαστάσεις στο νου, στη σκέψη, στη γνώση.
Από τους ιστορικούς των δικών του χρόνων έχουμε ελάχιστες αναφορές για τον φιλόσοφο, αργότερα βλέπουμε να υπάρχει μια ιστορική και τακτική τάση εξευτελισμού του φιλοσόφου γιατί σαφώς τους θύμιζε τρομερά...
Ήταν πολύ απλά και τούτος ένα πρότυπο, για τη νεοσυσταθέντα θρησκεία τους όπου και θα έπρεπε να σβηστεί από την ιστορική μνήμη!
Πατέρας της Κυνικής φιλοσοφίας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ο Θείος Σωκράτης και η απόδειξη είναι ΜΙΑ. Οι τότε Αθηναίοι ονόμασαν μόνο τρις Σωκρατικές σχολές, την πρώτη Ακαδημία του Πλάτωνα στο Κολωνό, τη σχολή του Αντισθένη στο Κυνωσάργες και του Αρίστιππου στη Κυρήνεια. Δεν νομίζετε λοιπόν πως εκείνοι, κάτι παραπάνω από εμάς θα γνώριζαν, με το να δεχθούν σαν και Σωκρατική σχολή, την Κυνική του Αντισθένη στο Κυνωσάργες;
Είναι σχετικά εύκολο να ονομάσουμε κάποιον αντίθετο των όποιων νόμων και να τον ρίξουμε στην πυρά της ιστορικής συνείδησης. Φτάνει να αποκρύψουμε ή να οικειοποιηθούμε το έργο του, ακόμα και την ίδια την προσωπικότητά του. Μην μου πείτε, ότι δεν σας θυμίζει κάτι από τον Διογένη, η απάντηση, με την τόσο φυσική παραβολή, του Ιησού Χριστού όταν τον ρώτησαν που μένει: Τα πουλιά έχουν φωλιά, ενώ ο υιός του ανθρώπου δεν έχει, είπε...
Και ο Διογένης είχε πολλούς και πιστούς μαθητές, κι ο Διογένης καυτηρίαζε όλα τα κακώς κείμενα μιας θρησκείας και μιας πολιτείας που όλοι συμφωνούν στο ότι ήδη κατέρρεαν τότε, οι δυο αυτές υψηλές για τους ανθρώπους αξίες. Κι ο Διογένης δεν είχε σπίτι, κι ο Διογένης μετέφερε μια αληθινή γνώση που οι μαθητές του κήρυτταν γυρίζοντας τις πόλεις...
Κάποιοι όμως τον ΓΕΝΝΗΘΗΝΤΑ (ΥΙΟ) ΤΟΥ ΔΙΑ, όπως μας καταμαρτυρεί το όνομά του (ΔΙΟ-ΓΕΝΗΣ), τον "έθαψαν" κυριολεκτικά και στην ιστορική θέση του, έθεσαν ανιστόρητες και ίσως μυθοπλαστικές οντότητες για να κρατήσουν μια Αυτοκρατορία όρθια.
Μόνον που ο τεράστιος φιλόσοφος Διογένης δεν θαυματοποίησε για να μεταδώσει στην ανθρωπότητα τις γνώσεις του. Ήταν ήδη (ανα)γενημένος από τον Ύψιστο Δία και τούτο οι άνθρωποι που τον ακολούθησαν, το αναγνώριζαν στις πράξεις και τους λόγους του μηνύματός του κάνοντάς το μοναδικό σκοπό ζωής τους!
Όχι ο Διογένης δεν ήρθε για να φτιάξει θρησκείες ή ιδανικά πολιτεύματα και για άλλη μία φορά, να μαντρώσει την άνθρωπότητα στην ύλη, ήρθε σαν απελευθερωτής από την ύλη της ανθρωπότητας και τούτο ήταν που ποτέ δεν του το συχώρεσαν οι πνευματοκτόνοι εκάστοτε κυβερνήτες μας.
Σας χαιρετώ.
Εσυ ποιος εισαι ω ρακενδυτε? Ζεις σε ενα πυθαρι,και περιφρονεις τα χρηστα μας ηθη.Γιατι σαν βγω στην αγορα,
τρεμω μηπως και σε συναντησω.Ποιος εσυ ω ζητιανε που με λοιδορεις? Γιατι αμαυρονεις το προσωπο μου στα ματια των συμπολιτων
μου?Γιατι, εγω δεν εχω σκοπο στη ζωη μου? Δεν βλεπεις οτι αυξανω την περιουσια μου. Ελα μαζι μας, ειναι γλυκο το νερο
της ...λυθης. Γιατι προσπαθεις να μας σερβιρεις το πικρο νερο της ...μνημοσυνης?
ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗ zangper. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΙΚΟΥΣ, ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗΣ-ΜΙΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
ΜΗΝ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.
ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ, ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.
999
Όμως διαφωνώ με αυτά που λες περί ύλης:
« Όχι ο Διογένης δεν ήρθε για να φτιάξει θρησκείες ή ιδανικά πολιτεύματα και για άλλη μία φορά, να μαντρώσει την άνθρωπότητα στην ύλη, ήρθε σαν απελευθερωτής από την ύλη της ανθρωπότητας και τούτο ήταν που ποτέ δεν του το συχώρεσαν οι πνευματοκτόνοι εκάστοτε κυβερνήτες μας.»
Κάποιες από τις θρησκείες και κάποια από τα ιδανικά πολιτεύματα που με αυτά τα λόγια σου απαξιώνεις σε έφεραν σε αυτήν την θέση, του να σκέφτεσαι ελεύθερα, και να εκφράζεσαι ελεύθερα.
Κάποιες από αυτές τις θρησκείες που κατηγορείς σε έκαναν να κοιτάς μες τα μάτια τον θεό και να αναζητάς το πνεύμα του.
Κάποιο από αυτά τα πολιτεύματα που μέμφεσαι δημιούργησε το καλύτερο των πολιτευμάτων που σήμερα όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι το ποιο ισόνομο και το ποιο φιλελεύθερο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον πλανήτη.
Είναι η στάση του Διογένη σωστή απέναντι σε μένα και σε εσένα;
Είσαι έτοιμη να απαρνηθείς τα εγκόσμια τώρα και να δράσης στο πεδίο του πνεύματος;
Είναι ο κόσμος έτοιμος;
Αν όχι, τι μπορεί να του προσφέρει ο Διογένης εκτός μάλλον την απόρριψη;
Γιατί να απαρνηθώ την ύλη και όχι να την υποτάξω;
Οι θρησκείες είχαν τον σκοπό τους, ασχέτως αν κακός υφίστανται ακόμα.(αν και πολλές κοινωνίες τις έχουν ανάγκη ακόμα)
Και ο Πλάτωνας είχε τον σκοπό του όταν έγραψε την ιδανική του πολιτεία, ασχέτως αν κακός δεν μελετάτε από αυτούς που πρέπει την σημερινή εποχή.
Και εγώ θαυμάζω άτομα σαν τον Διογένη γιατί μου δίνουν παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Παίρνω σημαντικά πράγματα από αυτούς αλλά δε μπορώ να ζήσω στην πραγματικότητά τους ούτε να απαιτήσω από άλλους να ζήσουν σε αυτή την ουτοπία.
Ουτοπία που για εμένα δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας και της εξέλιξης της ανθρωπότητας.
Για όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ καθώς και για τους πνευματοκτόνους κυβερνήτες μας.