- Νέα Ακρόπολη... Νο.2 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:Εσύ το λες... και δεν απάντησες στα συγκεκριμέα, θα έλεγα, ερωτήματά μου.
Είπαμε εξάλλου, όλες αυτές οι γνωστές φυσιογνωμίες ήταν εξωτεριστές!
...τώρα αν εσύ δεν μπορείς -απο άγνοια- να ανγνωρίζεις ορισμένα πράγματα, όταν διαβάζεις τον Φάουστ ή όταν διαβάζεις έργα του Καζαντζάκη.. αυτό είναι δικό σου πρόβλημα ή καλύτερα της Νέας Ακρόπολης, γιατί μάλλον δεν σας τα μάθαιναν καλά
quote:
Συμπέρασμα...η σχέση της liamn με τον "εσωτερισμό" είναι προφανώς αυτή που της μάθανε...φταίει βέβαια και αυτή η ηλίθια ταμπέλα του "εσωτεριστή" που φοριέται από τόσων ειδών περίεργους...άντε λοιπόν τώρα να της αναλύσεις για τον εσωτερισμό στον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τους Νεοπλατωνικούς, τον Δάντη, τον Παράκελσο, τον Ραφαήλ, τον Σαίξπηρ, τον Μπλέικ ή ακόμα και τον Κιούμπρικ...θα αρχίσει πάλι να λέει τα ίδια...αυτά περί Χίτλερ, ναζισμού και Νέας ακρόπολης...
Σιγά βρε πολιδαβασμένε και πάνσοφε kost!
Βλέπετε το πρόβλημα τον εσωτεριστων; Απεικονίζονται μέσω αυτών που εκφράζετε, νομίζετε ότι γνωρίζετε πάρα πολλά από μόνοι σας ενώ οι άλλοι απλά ξέρουν αυτά που τους μάθανε κάποιοι άλλοι!
Δηλαδή αυτό το αποκλείετε εσείς να ισχύει και για εσάς, που εξάλλου είναι και απόλυτα φυσικό!
Τα πάντα κάποιοι άλλοι μας τα μάθανε! Αλλά ξέχασα, εσείς όπως είπαμε είστε αυτόφωτοι!
Δεν βαρεθήκατε να παίζετε τους σοφούς εσωτεριστές ε;
Όνειρα γλύκες μου και αγέρα στα πανιά σας!
Υ.Γ
Εγώ πάντως ποτέ δεν υποστήριξα ότι είναι σοφή, αυτό είναι δικό σας κόμπλεξ!
Εσείς είστε η κερκίδα ένωσης εσωτεριστών!
Edited by - liamn on 10/05/2014 15:09:40
quote:
Εσύ το λες... και δεν απάντησες στα συγκεκριμέα, θα έλεγα, ερωτήματά μου.
...τώρα αν εσύ δεν μπορείς -απο άγνοια- να ανγνωρίζεις ορισμένα πράγματα, όταν διαβάζεις τον Φάουστ ή όταν διαβάζεις έργα του Καζαντζάκη.. αυτό είναι δικό σου πρόβλημα ή καλύτερα της Νέας Ακρόπολης, γιατί μάλλον δεν σας τα μάθαιναν καλά
Όχι δεν το λέω μόνο εγώ, όλος ο κόσμος το λέει, μόνο εσείς της κερκίδας ένωσης εσωτεριστών λέτε ότι είναι εσωτεριστές!
Η δικιά μου γνώμη εξάλλου, είναι ότι είναι εξωτεριστές. Όσο για τις ερωτήσεις σου, δεν απέφυγα τίποτε! Αν αποφασίσεις και εσύ να κάνεις τον κόπο να καταλάβεις τι σου αναλύω και να μην προσπερνάς όσα σου λέω, τότε θα σου απαντούσα. Άλλα μονόπλευρα έρευνα δεν γίνετε!
Να κάτσω να με διδάσκετε και να το μου το παίζετε δάσκαλοι βγάζοντας εσωτερίστικα κόμπλεξ, δεν έχω καμία όρεξη να ασχολούμαι!
Εξάλλου σας βλέπω εσάς τους σωστούς εσωτεριστες, που γνωρίζετε όσα δεν γνωρίζω εγώ και γνωρίζετε όσα δεν γνωρίζουν οι άλλοι οι θεωρούμενοι εσωτεριστες (κατά εσάς), βλέπω λοιπόν πόσα γνωρίζετε και τι ακριβώς βάθος έχετε περί φιλοσοφίας! Αρκεί αυτό σε αυτούς που μας διαβάζουν.
Edited by - liamn on 10/05/2014 15:35:33
quote:
Αυτόφωτος κανείς δεν είναι, το θέμα είναι ότι εδώ ο καθένας κρίνεται από τις απόψεις που διατυπώνει...και εσύ λοιπόν κρίνεσαι από τα λεγόμενά σου...εάν τώρα αυτή η κριτική σε ενοχλεί αυτό είναι άλλο θέμα
Εμένα καθόλου δεν με πειράζει, στο δηλώνω, κρίνε με ελευθέρα όσο θέλεις. Απλά αυτό που δεν κατάλαβες είναι ότι κι εγώ έχω δικαίωμα να κρίνω και το έχω καταλάβει νωρίτερα από εσένα, γι 'αυτό και κρίνω τον εσωτερισμό. Μάλλον εσύ ενοχλείσαι που κρίνω τον εσωτερισμό και όχι εγώ επειδή κρίνεις εμένα. Εσύ ίσως έχεις να υπερασπιστείς από ότι φαίνεται αυτό που λέγετε εσωτερισμός, εγώ δεν έχω να υπερασπιστώ τίποτα απολύτως. Όπως σου είπα δεν διεκδικώ κάποιον τίτλο σοφίας, εσείς πάλι έχετε και από ότι φαίνεται τον διεκδικείτε.
Edited by - liamn on 10/05/2014 15:25:50
quote:Για πες βρε Λιαμ... τι σε οδήγησε να φτιάξεις λογαριασμό και να ανακινήσεις θέμα του 2012 μόνο και μόνο για να γράψεις εδώ; Είμαι περίεργος..
Εσύ ίσως έχεις να υπερασπιστείς από ότι φαίνεται αυτό που λέγετε εσωτερισμός, εγώ δεν έχω να υπερασπιστώ τίποτα απολύτως.
quote:
Για πες βρε Λιαμ... τι σε οδήγησε να φτιάξεις λογαριασμό και να ανακινήσεις θέμα του 2012 μόνο και μόνο για να γράψεις εδώ; Είμαι περίεργος..
Πάνω που έλεγα ότι πολύ άργησε η ανάκριση!
Ένα πράγμα που παραδέχομαι όντος είναι ότι όταν έχουμε όρεξη κάνουμε ωραία αστεία μεταξύ μας.
Πάντως Πύρινε μ' αρέσει όταν παίρνεις αυτό το ύφος υποψίας "Για πες βρε Λιαμ.........." δείχνει αίσθηση χιούμορ και αυτό είναι πολύ καλό!
Ποιο 2012 καλέ; Από τότε είναι το θέμα; Εγώ νόμιζα ότι είναι από πολύ παλιότερα, λάθος κάνω;
Πάντως θα σου πω γιατί άρχισα να γράφω (αν και το ανέφερα, δεν το πρόσεξες), δεν κρατιέμαι σε τέτοιες ερωτήσεις!
Λοιπόν, επειδή θα βάλω σοβαρότητα στη απάντηση μου, γι 'αυτό και θα ήθελα να προσπαθήσεις να σκεφτείς με σοβαρότητα τουλάχιστον την πρώτη πρόταση σε παρακαλώ!
Edited by - liamn on 10/05/2014 16:12:40
1. Συμμετέχω στο θέμα επειδή καταρχήν θεώρησα ότι θα έχει πλάκα και θα το διασκεδάσω!
2. Με ενδιαφέρει η απομυθοποίηση των στερεοτύπων, ο εσωτερισμός για εμένα είναι στερεότυπο.
[Το να αναπτύσσω απόψεις μου για τον εσωτερισμό είναι ενδιαφέρων για εμένα, ειδικότερα όταν πέφτουν οι αντίλογοι διότι εκεί είναι που απομυθοποιείτε εντελώς εσωτερισμός.
Με την πλάκα όλα μπαίνουν στην θέση τους στην ζωή όπως και για τον εαυτό μου επίσης.]
3. Έχει μεγάλο ενδιαφέρων για εμένα να αποδεικνύονται τα όσα και με όση απλότητα θεώρησε ο Σωκράτης για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Αυτό φαίνεται πολύ εύκολα με τη διαφωνία και τον διάλογο.
4. Δεν έχω χρόνο πολλές φορές και όταν έχω, το να γράψω πέντε πράγματα στο φόρουμ είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω, το οποίο είναι η άποψή μου. Αν μη τι άλλο είναι πάντα σημαντικό σε μια δημοκρατία αυτό.
5. Οι εμπειρίες μου όποιες και αν είναι έχουν σχέση με τον εσωτερισμό θέλετε δεν θέλετε, οπότε όταν έχεις ασχοληθεί με κάτι τέτοιο μπορείς να μιλήσεις για αυτό και να σου απαντήσουν σε αυτό.
6. Μέσο την πλάκας πάνω σε ένα θέμα σαν τον εσωτερισμό αποκομίζω πολύ εύκολα κάποιες γνώσεις.
Και για όλα αυτά είναι μια πολύ καλή αφορμή η Νέα ακρόπολη!
Edited by - liamn on 10/05/2014 16:50:03
quote:
Μάλλον εσύ ενοχλείσαι που κρίνω τον εσωτερισμό και όχι εγώ επειδή κρίνεις εμένα. Εσύ ίσως έχεις να υπερασπιστείς από ότι φαίνεται αυτό που λέγετε εσωτερισμός, εγώ δεν έχω να υπερασπιστώ τίποτα απολύτως. Όπως σου είπα δεν διεκδικώ κάποιον τίτλο σοφίας, εσείς πάλι έχετε και από ότι φαίνεται τον διεκδικείτε.
Μας δουλεύεις τώρα άνθρωπέ μου...τι να υπερασπιστώ και από ποιόν....και ποιά σοφία να διεκδικήσουμε....σε όποιο μέλος μπαίνει και γράφει σε αυτό το θέμα εσύ νομίζεις ότι βλέπεις τα άτομα που γνώρισες σε σχολές...
Η αρχή της εσωτερικής αναζήτησης ήταν και είναι το "Γνώθι Σαυτόν"...τώρα το τι λέει η κάθε σχολή και ο κάθε "δάσκαλος" μικρή σημασία έχουν...εγώ προσωπικά λιαμν έχω αρκετές εμμονές -τις οποίες δεν μπορώ και εν μέρει και δεν θέλω να αρνηθώ- ωστόσο προσπαθώ πάντα να βρω το αίτιο που πηγάζει η κάθε μου εμμονή...καλό λοιπόν θα είναι να ρωτήσεις και εσύ τον εαυτό σου πού οφείλεται αυτή η εμμονή που βγάζεις με αυτό που αρκετοί αποκαλούν "εσωτερισμό"..εγώ πάντως δεν το αποκαλώ έτσι διότι όπως είπα είναι μία χιλιοφορεμένη και εμπορεύσιμη ταμπέλα που από πολλά άτομα -όπως εσύ- ταυτίζεται με στερεότυπα, αφηρημένες παραδοξολογίες και γενικώς με όλα τα κακά του κόσμου...
quote:..Μήμπως ξέρει κανέναν εδώ πέρα που γνώρισε σε σχολή; Της πρότειναν το σάιτ;
kost σε όποιο μέλος μπαίνει και γράφει σε αυτό το θέμα εσύ νομίζεις ότι βλέπεις τα άτομα που γνώρισες σε σχολές...
quote:Όταν λές οτι έχεις "εμπειρίες που έχουν σχέση με τον εσωτερισμό" πορφανώς εννοείς οτι έχεις εμπειρία απο εσωτεριστικές ομάδες.
liamn
5. Οι εμπειρίες μου όποιες και αν είναι έχουν σχέση μετον εσωτερισμόεσωτεριστικές ομάδες θέλετε δεν θέλετε, οπότε όταν έχεις ασχοληθεί με κάτι τέτοιο μπορείς να μιλήσεις για αυτό και να σου απαντήσουν σε αυτό.
Εκτός αν εννοείς οτι έχεις εμπειρία στις εσωτεριστικές πρακτικές.
quote:Μας δουλεύεις τώρα άνθρωπέ μου...τι να υπερασπιστώ και από ποιόν....και ποιά σοφία να διεκδικήσουμε....σε όποιο μέλος μπαίνει και γράφει σε αυτό το θέμα εσύ νομίζεις ότι βλέπεις τα άτομα που γνώρισες σε σχολές...
Η αρχή της εσωτερικής αναζήτησης ήταν και είναι το "Γνώθι Σαυτόν"...τώρα το τι λέει η κάθε σχολή και ο κάθε "δάσκαλος" μικρή σημασία έχουν...εγώ προσωπικά λιαμν έχω αρκετές εμμονές -τις οποίες δεν μπορώ και εν μέρει και δεν θέλω να αρνηθώ- ωστόσο προσπαθώ πάντα να βρω το αίτιο που πηγάζει η κάθε μου εμμονή...καλό λοιπόν θα είναι να ρωτήσεις και εσύ τον εαυτό σου πού οφείλεται αυτή η εμμονή που βγάζεις με αυτό που αρκετοί αποκαλούν "εσωτερισμό"..εγώ πάντως δεν το αποκαλώ έτσι διότι όπως είπα είναι μία χιλιοφορεμένη και εμπορεύσιμη ταμπέλα που από πολλά άτομα -όπως εσύ- ταυτίζεται με στερεότυπα, αφηρημένες παραδοξολογίες και γενικώς με όλα τα κακά του κόσμου...
Καλά μην παίρνεις τόσο βαριά την λέξη "διεκδικείτε" και προπαντός μην μου συγχύζεσαι, αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την δική σας εμμονή σας να επιμένετε προς απόδειξη ενός γνήσιου εσωτερισμού.
Εξάλλου αν τα πράγματα είναι όπως τα λες "για εσένα", ας το καλύτερα! Αυτό που προσπαθείς kost δεν λέγετε εσωτερισμός, χομπίστας λέγετε, ούτε εσωτεριστης είσαι ούτε κάποιος επίμονος με τα εσωτεριστικα, απλά ένα αναζητητής είσαι και τίποτα άλλο. Ειλικρινά με ένα αναζητητή θα έβρισκα πολλά περισσότερα να συζητήσουμε σε κάποια σοβαρή βάση!
Eγώ σου είπα για την δική μου εμμονή, είναι εθισμός στην πλάκα! Όταν διασκεδάζεις κάπου δυσκολεύεσαι να φύγεις και δεν έχω (προς το παρόν) σκοπό να κάνω πέρα τέτοια εμμονή με τίποτα, αφού με διασκεδάζει και ταυτόχρονα μου μαθαίνει πράγματα. Θα δούμε, αν βαρεθώ τότε θα σταματήσω. Να σου πω και το άλλο, εμένα οι εμμονές μου, μου μαθαίνουν πολλά πράγματα, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το άσχημο, τίποτα τρομερά το καταστροφικό δεν έπαθα από τις εμμονές μου! Αξίζουν ίσως πολλά περισσότερα από τις αρετές μου. Σκέτο χρυσάφι είναι!
Υ.Γ.
Εξάλλου πάρτο κι 'αλλιώς, ποια εμμονή; Eπειδή γράφω για μίση ώρα κάποιες μέρες; Αν συγκριθώ με εσάς με έχετε ξεπεράσει κατα πολύ στην εμμονή σας με το φόρουμ του esoterika.
Υ.Γ.
Σας παρακαλώ λίγο έλεος, σταματήστε το να βλέπετε παντού εσωτεριστές, μόνο φιλοσοφική δεν είναι αυτή η συμπεριφορά. Όχι και ο Σωκράτης εσωτεριστής (εξάλλου εσεις δεν λετε ότι ο Πλάτωνας είναι ο πατέρας του εσωτερισμου, αυτοί οι δυο διαφωνούσαν κάθετα), φτάνει, απορώ πως το εξέφραζα με περηφάνια παλαιότερα κι εγώ επίσης. Αφήστε τον καημένο τον Σωκράτη, εξωτεριστής ήταν ο άνθρωπος, ανακάλυπτε δια της επαφής του με τους πολίτες, φτάνει, πραγματικά έλεος!
Εσείς τα ονομάσατε όλα εσωτεριστικα και τέλος, αντικαταστήσατε την έννοια τις φιλοσοφίας με τον εσωτερισμό! Το έχετε καταλάβει; Αυτή και αν είναι εμμονή; Καταστροφική μάλιστα!
Είστε και διεκδικητές της έννοιας της φιλοσοφίας δηλαδή!
Edited by - liamn on 11/05/2014 13:17:41
quote:
Όταν λές οτι έχεις "εμπειρίες που έχουν σχέση με τον εσωτερισμό" πορφανώς εννοείς οτι έχεις εμπειρία απο εσωτεριστικές ομάδες.
Εκτός αν εννοείς οτι έχεις εμπειρία στις εσωτεριστικές πρακτικές.
Ναι έχω εμπειρίες σε εσωτριστικες πρακτικές άλλα και στις ομάδες που χλευάζετε (ως μη εσωτεριμό) σας βεβαιώνω ότι έχουν πρακτικές και ασκήσεις εσωτερισμού.
Η Νέα Ακρόπολη εκτός από μπλαβατκική είναι και πολύ γκουτζιβιεφική, αλλά δεν είναι κάτι που το παραδέχεται ούτε το ζητωκραυγάζει.
Για πείτε μου όμως Πύρινε και kost, για να ρωτήσω και εγώ μερικά πράγματα. Ποιες πρακτικές χρησιμοποιείτε σαν γνήσιοι εσωτεριστες. Με ποιους τρόπους έχετε ασχοληθεί με τον εσωτερισμο; Eπίσης, ανήκετε σε κάποια ομάδα - τάγμα; Είχατε τέτοια εμπειρία ή απλά διαβάζοντας νομίζετε ότι είστε εσωτεριστές;
Edited by - liamn on 11/05/2014 13:17:07
quote:Διαβάζοντας κανείς δεν μπορεί να γίνει εσωτεριστής
Για πείτε μου όμως Πύρινε και kost, για να ρωτήσω και εγώ μερικά πράγματα. Ποιες πρακτικές χρησιμοποιείτε σαν γνήσιοι εσωτεριστες. Με ποιους τρόπους έχετε ασχοληθεί με τον εσωτερισμο; Eπίσης, ανήκετε σε κάποια ομάδα - τάγμα; Είχατε τέτοια εμπειρία ή απλά διαβάζοντας νομίζετε ότι είστε εσωτεριστές;
quote:
Αυτό που προσπαθείς kost δεν λέγετε εσωτερισμός, χομπίστας λέγετε, ούτε εσωτεριστης είσαι ούτε κάποιος επίμονος με τα εσωτεριστικα, απλά ένα αναζητητής είσαι και τίποτα άλλο. Ειλικρινά με ένα αναζητητή θα έβρισκα πολλά περισσότερα να συζητήσουμε σε κάποια σοβαρή βάση!
Σωστά μίλησες εδώ...οι ταμπέλες με απωθούν και η λέξη "αναζητητής" ή ακόμα και "χομπίστας" νομίζω μου ταιριάζουν. Εσύ πάντως μπορείς να με αποκαλείς "εραστή της γνώσης...και όχι μόνο"![]()
quote:
Εξάλλου πάρτο κι 'αλλιώς, ποια εμμονή; Eπειδή γράφω για μίση ώρα κάποιες μέρες; Αν συγκριθώ με εσάς με έχετε ξεπεράσει κατα πολύ στην εμμονή σας με το φόρουμ του esoterika.
Για μία ακόμη φορά γενικεύεις με άσχημο τρόπο μιλώντας σε α'πληθυντικό λες και έχεις απέναντί σου μία ομαδοποιημένη παρέα με κοινές πεποιθήσεις και πορείες...αυτό προφανώς λέγεται "προκατάληψη"...όσο για εμένα τα στατιστικά μου στο esoterica είναι τρία μηνύματα την εβδομάδα
τα δικά σου ποιά είναι;
quote:
Όχι και ο Σωκράτης εσωτεριστής (εξάλλου εσεις δεν λετε ότι ο Πλάτωνας είναι ο πατέρας του εσωτερισμου, αυτοί οι δυο διαφωνούσαν κάθετα), φτάνει, απορώ πως το εξέφραζα με περηφάνια παλαιότερα κι εγώ επίσης.
Ο Εσωτερισμός ξεκινάει και τελειώνει με τον "υπό εξέταση βίο" του Σωκράτη, τον άνθρωπο που στρέφει το ενδιαφέρον της φιλοσοφίας από τον φυσικό κόσμο στα εσώτερα βάθη της ψυχής. Μόνο αυτή η ζωή έχει νόημα, εκείνη που στοχεύει σε έναν ανώτερο βαθμό συνειδητότητας. Η εσωτερική φιλοσοφία του Σωκράτη έχει επίσης και πιο μεταφυσικές πινελιές, όπως πχ. το περίφημο δαιμόνιό του, η εσώτερη φωνή που τον καθοδηγούσε τις κρίσιμες στιγμές της πορείας του, ή ο διαλογισμός του που περιγράφεται στο "Συμπόσιο" και που κρατάει σχεδόν μία ημέρα!
Αν θες πάντως πες ποιές είναι οι διαφωνίες του Πλάτωνα με τον Σωκράτη διότι εγώ αυτό που ξέρω είναι πως σχεδόν ό,τι ξέρουμε για τον Σωκράτη προέρχεται από τον Πλάτωνα. Μήπως εννοούσες τις διαφορές Πλάτωνα-Αριστοτέλη;
quote:
Ναι έχω εμπειρίες σε εσωτριστικες πρακτικές άλλα και στις ομάδες που χλευάζετε (ως μη εσωτεριμό) σας βεβαιώνω ότι έχουν πρακτικές και ασκήσεις εσωτερισμού.
Η Νέα Ακρόπολη εκτός από μπλαβατκική είναι και πολύ γκουτζιβιεφική, αλλά δεν είναι κάτι που το παραδέχεται ούτε το ζητωκραυγάζει.Για πείτε μου όμως Πύρινε και kost, για να ρωτήσω και εγώ μερικά πράγματα. Ποιες πρακτικές χρησιμοποιείτε σαν γνήσιοι εσωτεριστες. Με ποιους τρόπους έχετε ασχοληθεί με τον εσωτερισμο; Eπίσης, ανήκετε σε κάποια ομάδα - τάγμα; Είχατε τέτοια εμπειρία ή απλά διαβάζοντας νομίζετε ότι είστε εσωτεριστές;
Η πιο απίθανη κωλοτούμπα που έχω δει τον τελευταίο καιρό! Επανειλημμένα ειρωνεύεσαι τα περί εσωτεριστών και εσωτερισμού, αλλά στη συνέχεια το γυρνάς σε στυλ "εγώ έχω ψηθεί στον εσωτερισμό γατάκια, ενώ εσείς είστε μυρωδιάδες"
Απλά υπέροχη! Αν μου επιτρέπεις αντί για liamn θα σε αποκαλώ Νάντια...από το Κομανέτσι γαρ...
Το ξέρουμε βρε λιαμν ότι ασκούνται διαφόρων ειδών πρακτικές στις σχολές αυτές...ωστόσο προσωπική εμπειρία δεν έχω από αυτές...αν θες μοιράσου εσύ τις εμπειρίες σου εδώ όσον αφορά τις σοβαρές σχολές του χώρου μήπως και το τολμήσω και εγώ κάποια στιγμή και γίνω μέλος (διότι γενικά δεν τις πολυεμπιστεύομαι).
Liamn μάλλον είσαι επηρεασμένη από την δυτική φιλοσοφία και τον εσωτερισμός και μιλάς περισσότερο για Μπλαβάτσκυ, Φόρτσιουν κτλ.
Γιατί μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν θεωρείς τον Πλάτωνα ή τον Σωκράτη εσωτεριστές, εκτός από φιλόσοφους, ο Πλάτωνας δηλαδή με τα Πλατωνικά στερεά τι έκανε;
Δεν προσπάθησε να βρει την δημιουργία και το κάθε στερεό αντιπροσωπεύει και το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος;
Για τον Σωκράτη με κάλυψε ο Kost, ή ο Αριστοτέλης με την ύλη τι νομίζεις ότι έκανε.
Ήταν και αυτή Δάσκαλοι και προσπάθησαν να περάσουν τον εσωτερισμός σε επιλεγμένους μαθητές και μέσα από τα συμπόσια, που έχω ακούσει ότι τα συμπόσια ταυτίζονται και με Σαμανικές τελετές, χωρίς βέβαια να έχω κάποια χειροπιαστή απόδειξη.
Εσύ δηλαδή πως θωρείς τον εσωτερισμός ή τι μαθαίνεις μέσα στον κύκλο σου περιληπτικά βέβαια, για να καταλάβω πως τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι όπως σου είπαν και κάποια άλλα μέλη και τσουβαλιάζεις τα πάντα.
Και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μυημένη, δεν ανήκουν κάπου και είναι εσωτεριστές, οι δε αρχαίοι φιλόσοφοι αν δεν ήταν εσωτεριστές και δεν ερευνούσαν την ζωή το θάνατο και τα στοιχεία πως θα είχαν αυτή την ονομασία;
Συν ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει εσωτεριστής, μπορεί κάποια στιγμή στην ζωή του να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να δει τον κόσμος του με άλλα μάτια, να καταλάβει και να αισθανθεί, πρέπει να του μάθουν κάποιοι να το κάνει αυτό ή μόλις του συμβεί να μην το αναλύσει και να πάει σε ιδικό, τι είναι ο εσωτερισμός, ψυχίατρος-νευρολόγος, γιατί με ψυχολόγο μπορεί και να το ταυτίσεις.
Και ναι σαν εσωτεριστής μπορεί να ανήκω και σε τάγμα νοητικά και όχι όπως το θέτεις.
Edited by - maria3 on 11/05/2014 19:43:56
quote:
Σωστά μίλησες εδώ...οι ταμπέλες με απωθούν και η λέξη "αναζητητής" ή ακόμα και "χομπίστας" νομίζω μου ταιριάζουν. Εσύ πάντως μπορείς να με αποκαλείς "εραστή της γνώσης...και όχι μόνο"
Αν θέλεις βρες ένα όνομα αντί του "εραστή της γνώσης...και όχι μόνο " για να σε αποκαλώ, διότι πρόκειται να αποδεχτώ το Νάντια που μου πρότεινες!
Το αν είσαι εραστής σε γενικότερο πεδίο θα φανεί από την γενικότερη συμπεριφορά σου, ελπίζω να μείνεις στο ύψος αυτή της δήλωσης!
quote:
Για μία ακόμη φορά γενικεύεις με άσχημο τρόπο μιλώντας σε α'πληθυντικό λες και έχεις απέναντί σου μία ομαδοποιημένη παρέα με κοινές πεποιθήσεις και πορείες
Αυτή η ομάδα με κοινές πεποιθήσεις και πορείες υπάρχει και λέγετε Νέα Ακρόπολη, Γνωστικοί, αυτόνομοι εσωτεριστές ..........κ.τ.λ Μιλάω πάντα βασισμένη πάνω σε ένα τέτοιο μοτίβο. Όσοι πάντως ασχολούνται με τον εσωτερισμό είτε είναι ομάδα είτε αυτόνομοι εσωτεριστές, αποκτούν κατ' εμέ κάποιες συγκριμένες προβληματικότητες και υπάρχουν λόγοι γι 'αυτό. Αυτή είναι η ουσία! Εύχομαι να μην κωλυσιεργήσουμε την συζήτηση με άκαρπες διαμάχες, τι λες;
quote:
...όσο για εμένα τα στατιστικά μου στο esoterica είναι τρία μηνύματα την εβδομάδα τα δικά σου ποιά είναι;
Σιγά τα στατιστικά, γιατί τα δικά μου ποσά είναι δηλαδή; Εξάλλου σου είπα, τώρα το διασκεδάζω πολύ, μου αρέσει, τέτοια εμμονή δεν την κάνω πέρα για κανένα λόγο. Οι εμμονές μου μου διδάξανε περισσότερα από τις αρετές μου!
quote:
Μόνο αυτή η ζωή έχει νόημα, εκείνη που στοχεύει σε έναν ανώτερο βαθμό συνειδητότητας.
Για εμένα προφανώς και για τον Σωκράτη δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, από ποιο κομμάτι του Πλάτωνα (που πολύ σωστά ανέφερες) συμπεραίνεις ότι ο Πλάτωνας βάζει τον Σωκράτη να μίλα και να λέει ότι πρέπει να γίνουμε πρεζάκηδες της γνώσης και τιγκαρισμένοι στα αναβολικά προς την επίτευξη της ανώτερης συνειδήσεως;;; Πουθενά!
Αγαπητέ ο Σωκράτης είναι παράδειγμα απλότητας, όχι κάποιος φιλόσοφος που αφιερώνετε σε ασκητικές και πρακτικές!
Η πρακτική του Σωκράτη είναι η συμβίωση του με τους πολίτες της Αθήνας, ένας απλός αναζητητής είναι, εκεί ξεκινά και τελειώνει.
Καμιά σχέση δεν έχει με όλα αυτά που προωθεί ο ο Πλάτωνας, δηλαδή πολύ μεταφυσική, σχόλες, μυήσεις και ασκήσεις. Μην γινόμαστε γελοίοι, δεν έχει καμιά σχέση ο Σωκράτης με τον Πλάτωνα. Ούτε παρακαταθήκη ενδιαφέρθηκε να αφήσει καταλαβαίνοντας ότι η γνώση δεν είναι μεταβιβάσιμη!
Πιθανότατα να αντιλαμβανόταν ότι οι μυήσεις είναι μια μεγάλη μπούρδα γι 'αυτό και δεν ενδιαφέρονταν. Ο Σωκράτης είναι η στροφή του ανθρώπου προς την πολιτεία. Γι 'αυτόν όλα βρίσκονται στην αγορά και στους πολίτες, μέσα στον κόσμο, όχι σε κάποιο κέντρο μυήσεως!
quote:
Η πιο απίθανη κωλοτούμπα που έχω δει τον τελευταίο καιρό! Επανειλημμένα ειρωνεύεσαι τα περί εσωτεριστών και εσωτερισμού, αλλά στη συνέχεια το γυρνάς σε στυλ "εγώ έχω ψηθεί στον εσωτερισμό γατάκια, ενώ εσείς είστε μυρωδιάδες" Απλά υπέροχη! Αν μου επιτρέπεις αντί για liamn θα σε αποκαλώ Νάντια...από το Κομανέτσι γαρ...
Δέχομαι το Νάντια, αν θέλεις μπορείς από εδώ και πέρα να με φωνάζεις έτσι! Μου αρέσει!
Βρε kost, το ότι άλλαξα γνώμη για τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι απορρίπτω ότι στις ομάδες έχουν τον εσωτερισμό ως βάση της ιδεολογίας τους. Μάλλον ότι θέλεις βλέπεις. Σου προτείνω να πας σε κάποια ομάδα ώστε να έχεις αυτήν την εμπειρία. Αν πήγαινες θα καταλάβαινες τι σου λέω και δεν θα ξαφνιαζόσουν.
Δεν έχω σκοπό να διαστρεβλώσω τα πράγματα για τον εσωτερισμό, η απομυθοποίηση με ενδιαφέρει, σου του ανέφερα παραπάνω!
Πίστεψε με αυτό συμβαίνει όσο περισσότερο μιλάμε!
Στο ξανα δηλώνω, το συμπέρασμα μου είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά κάποιος πραγματικός εσωτεριστης, αυτή η έννοια είναι ουτοπική και όλος ο εσωτερισμός διαπραγματεύεται μια φαντασιακή ονειροπόληση.
Οπότε, οι πραγματικοί εσωτεριστες είναι αυτές οι ομάδες και οι ανεξάρτητοι εσωτεριστες που αυνανίζονται αυτόνομα!
quote:
Το ξέρουμε βρε λιαμν ότι ασκούνται διαφόρων ειδών πρακτικές στις σχολές αυτές...ωστόσο προσωπική εμπειρία δεν έχω από αυτές...αν θες μοιράσου εσύ τις εμπειρίες σου εδώ όσον αφορά τις σοβαρές σχολές του χώρου μήπως και το τολμήσω και εγώ κάποια στιγμή και γίνω μέλος (διότι γενικά δεν τις πολυεμπιστεύομαι).
Φυσικά και θα το κάνω γιατί εκεί να δεις πλάκα! Μπορείς να βοηθήσεις σε αυτό κάνοντας ερωτήσεις!
Υ.Γ
Θα σου δώσω και εγώ ένα όνομα δεύτερο αλλά θα το εμπνευστώ μέσο της συζήτησης.
Edited by - liamn on 11/05/2014 20:43:58
quote:
Παρακολούθησα το θέμα με ενδιαφέρων γιατί δεν γνώριζα κάτι για την νέα Ακρόπολη και θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα.Liamn μάλλον είσαι επηρεασμένη από την δυτική φιλοσοφία και τον εσωτερισμός και μιλάς περισσότερο για Μπλαβάτσκυ, Φόρτσιουν κτλ.
Γεια σου maria3. Καλός η κακός όταν λέμε εσωτερισμός περικλείονται πάρα πολλά σε αυτήν την έννοια, αλλά φαντάζομαι ότι ένας κοινός αποδεκτός ορισμός σε απλοϊκή έκδοση, είναι ότι εσωτερισμός είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων πεποιθήσεων και απόψεων από ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερο είδος ανησυχιών!
"Δεδομένου ότι το πεδίο του εσωτερισμού δεν είναι μια ενιαία παράδοση, αλλά μια μεγάλη σειρά από πλήθους στοιχείων και κινήσεων άσχετων μεταξύ τους, γι' αυτό δεν υπάρχει ενιαίο ιστορικό νήμα που διέπει όλα αυτά.
Αν κάποιος επιθυμούσε να κάνει μια μελέτη ως προς την προέλευση και δημιουργία του εσωτερισμού, αυτό θα εξαρτιόταν καθαρά από την δική του οπτική γωνία και από τα επιστημονικά ή μη επιστημονικά τεκμήρια που θα χρησιμοποιούσε στην έρευνα αυτήν. "
quote:
Γιατί μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν θεωρείς τον Πλάτωνα ή τον Σωκράτη εσωτεριστές, εκτός από φιλόσοφους, ο Πλάτωνας δηλαδή με τα Πλατωνικά στερεά τι έκανε;
Κοίταξε, ο εσωτερισμός είναι πολύ νέα έννοια σύμφωνα με αυτά που εννοούμε σήμερα με αυτήν (την έννοια). Όταν την προφέρουμε και την χρησιμοποιούμε αλόγιστα δημιουργούμε προβληματικότητες. Όπως όταν ονομάζουμε τους πάντες εσωτεριστές αντικαθιστώντας βλακωδώς την έννοια τις φιλοσοφίας με του εσωτερισμού. Γι 'αυτο και σαν ερευνήτρια δεν θεωρώ κανέναν από αυτούς (Σωκράτη, Πλάτωνα) εσωτεριστες, όπως ακριβώς και η επίσημη ιστορία οι οποία δεν τους θεωρεί ούτε αυτή εσωτεριστές. Πόσο μάλλον να να φανταστώ ότι θα είχαν καθίσει να ασχοληθούν σαν προσωπικότητες με τον αν ήταν οι ίδιοι εσωτεριστες κατά τον σημερινό τρόπο αντίληψής μας για αυτήν την έννοια. Είναι απλά γελοίο!
Αυτό το πρόβλημα είναι σημερινό πρόβλημα, δεν το είχαν αυτοί εκείνη την εποχή, είναι ένα κόμπλεξ σημερινό, κόμπλεξ κατηγοριοποίηση των προσωπικοτήτων.
Για εμένα δεν έχει καμιά απολυτός ουσία και βάση, αβάσιμος εντελώς είναι αυτός ο ισχυρισμός της ένταξής τους στον εσωτερισμό απλά και επειδή το "εσω" σημαίνει προς τα μέσα κ.τ.λ.
Όλοι αυτοί ήταν ξεχωριστές προσωπικότητες, λέτε να ασχολούνταν με την αυτοκατηγοριοποιηση τους; Χαζομάρες είναι όλα αυτά, χάνουμε την ουσία και κοιτούμε το δέντρο.
Το πρόβλημα τον εσωτεριστών είναι ότι μαζί με την ένταξη όλων αυτών τον προσωπικοτήτων στον εσωτερισμο, αυτομάτως προσάπτοντουν και άλλα στοιχειά στις προσωπικότητες με μια κληρονομικού τύπου μεταβίβαση. Οπότε ξαφνικά για τους εσωτεριστες, όλες αυτές οι προσαρτώμενες στην έννοια του εσωτερισμού προσωπικότητες, μοιάζουν να ανήκαν σε ένα ενιαίο υπερ αιώνιο κύκλο δίνοντας την εντύπωση ότι όλοι αυτοί οι φιλόσοφοι το γνωρίζαν αυτό και ότι συμφωνούσαν με αυτό.
Υπό αυτήν την βάση ξεκινούν οι εσωτεριστες μια συζήτηση με προκαθορισμένα συμπεράσματα για το τι ήταν και τι αναζητούσαν όλοι αυτοί οι φιλόσοφοι. Όπως στις θρησκείες.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι έτσι, κάθε άλλο. Ο εσωτερισμος όπως τον εννοούμε σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το τη σκέφτονταν αυτοί τότε σαν φιλόσοφοι.
Δεν εξυπηρετεί καμιά ουσία η ένταξη όλων αυτών τον προσωπικοτήτων στην κατηγορία των εσωτεριστων, περισσότερο μπερδεύει την έρευνα αφού τα τσουβαλιάζει και δεν μας βοήθα να κατανοήσουμε τις ξεχωριστές σε είδος ανησυχίες που είχανε όλοι τους.
Η ιστορία εξάλλου τους ονομάτισε φιλοσόφους. Ο εσωτερισμός έρχεται σαν μια επιπρόσθετη έννοια να χαρακτηρίσει μια ποιο ιδιαίτερη πεποίθηση και άποψη για τα πράγματα.
Γι 'αυτο, αν θέλουμε να είμαστε στο ελάχιστο σοβαροί μπορούμε να τους ερευνήσουμε από το να τους ταμπελιάζουμε. Αλλιώς μοιαζουμε σαν αυτούς με τα U.F.O, που βλέπουν παντού εξωγήινους. Παρόμια, αυτοί που εσωτεριζουν βλέπουν παντού εσωτεριστές. Ίδια προβληματικότητα είναι.
quote:
Δεν προσπάθησε να βρει την δημιουργία και το κάθε στερεό αντιπροσωπεύει και το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος;
Για τον Σωκράτη με κάλυψε ο Kost, ή ο Αριστοτέλης με την ύλη τι νομίζεις ότι έκανε.
Μια ποιος σου είπε εσένα ότι οι φιλόσοφοι δεν είπανε και μπούρδες. Εσύ δηλαδή συμφωνείς με όλα όσα είπανε;
Εγώ προσωπικά διαφωνώ και με τον Σωκράτη σε διάφορα!
quote:
Ήταν και αυτή Δάσκαλοι και προσπάθησαν να περάσουν τον εσωτερισμός σε επιλεγμένους μαθητές και μέσα από τα συμπόσια, που έχω ακούσει ότι τα συμπόσια ταυτίζονται και με Σαμανικές τελετές, χωρίς βέβαια να έχω κάποια χειροπιαστή απόδειξη.
Δεν το νομίζω καθόλου αυτό αγαπητή μου, κανέναν εσωτερισμό δεν προσπαθούσαν να περάσουν και προπαντός ο Σωκράτης. Το αμφισβητω κάθετα (και όχι μόνο για τον Σωκράτη). Επίσης μην ξεχνάμε ότι ήταν μια δύσκολη εποχή και ο βιοπορισμός απαιτούσε να έχεις μαθητές οι οποίοι θα πλήρωναν. Το οποίο δεν είναι καθόλου λάθος!
Ένα συμπόσιο είναι πάντα ευχάριστο από μόνο του με κρασί και με ημίφως, δεν χρειάζεται να το εμπλουτίσεις με τελετουργικά για να σε συνεπάρει. Από μόνο του είναι μορφωτικό ένα συμπόσιο, αν κάποιος είχε σκοπό την χειραγώγηση, μάλλον δεν είναι για να το θαυμάζεις αυτό!
quote:
Εσύ δηλαδή πως θωρείς τον εσωτερισμός ή τι μαθαίνεις μέσα στον κύκλο σου περιληπτικά βέβαια, για να καταλάβω πως τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι όπως σου είπαν και κάποια άλλα μέλη και τσουβαλιάζεις τα πάντα.
Δεν κατάλαβα ακριβώς αν και τι μου ρώτάς, άλλα αν κατάλαβα κάλα, θα σου απαντήσω ότι δεν τσουβαλίαζω τίποτα. Απλά σε κάποιες περιπτώσεις μίλησα γενικευμένα λόγο ότι εισέπραττα ήδη μια γενικοποίηση για την έννοια του εσωτερισμού. Μου δόθηκε το σκαλοπάτι και έτσι απάντησα και εγώ γενικευμένα. Εξάλλου ανέφερα ξανά και ξανά ότι ένα από τα συμπεράσματα που έχω με τις συναναστροφές μου με αυτόνομους εσωτεριστες και ομάδες εσωτεριστων, είναι ότι βλέπω από κοινού τους να αναπτύσσουν μια κοινή προβληματικότητα. Τι να κάνω; αυτό συμπέρανα! Kαι το αναλύω, αν δεν το είχα παρατηρήσει δεν θα το έλεγα!
Είναι σαν να λέω ότι πήγα σε 200σους σιδεράδες και είδα ότι όλοι τους βγάζουν κάλο στα χέρια, πως να το πω ποιο απλά.
Αυτό απαιτεί μια γενικοποίηση αφού μιλάω για όλους τους σιδεράδες που πήγα. Έτσι αφού ως τώρα με όλους τους εσωτεριστες βλέπω κοινά προβλήματα, δεν κάθομαι να σκέφτομαι μήπως κάποιος χιλιοστός εκατοστός ενδέκατος εσωτεριστής δεν έχει το ίδιο πρόβλημα με τους υπόλοιπους. Αφού ακόμα και εδώ στο φόρουμ με εσάς, συνεχίσω να βλέπω το ίδιο πρόβλημα. Έκτος από την Αμαλία, η Αμαλία όμως δήλωσε ότι δεν είναι εσωτεριστρια και ότι η φιλοσοφία δεν είναι εσωτερισμος. Άρα συνεχίζω να βλέπω στους εσωτεριστες το ίδιο πρόβλημα, αφού η μοναδική που είπε το αντίθετο ήταν η Αμαλία (οι οποία δήλωσε δεν είναι εσωτεριστρια). Άρα συνεχίζω να επιβεβαιώνομε για εμένα όσον αφορά τους εσωτεριστές!
quote:
Και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μυημένη, δεν ανήκουν κάπου και είναι εσωτεριστές, οι δε αρχαίοι φιλόσοφοι αν δεν ήταν εσωτεριστές και δεν ερευνούσαν την ζωή το θάνατο και τα στοιχεία πως θα είχαν αυτή την ονομασία;
Εγώ θα σου το απλοποιήσω ακόμα περισσότερο για εμένα, δεν υπάρχουν μυημένοι σε απρόσιτες γνώσεις και δεν υπάρχουν ιδανικοί εσωτεριστες.
Εγώ αυτό που βλέπω όσον αφορά τον εσωτερισμό, είναι ότι ενσαρκώνετε από ανθρώπους που το παίζουν μυημένοι και που νομίζουν ότι ο εσωτερισμός τους αλλάζει σαν ανθρώπους. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά και συμπεραίνω ότι αν κάνανε τα ίδια και οι αρχαίοι, μάλλον πρέπει να ήτανε κανονικά ντουβάρια! Αλλά επειδή δεν θέλω να νομίζω να ήτανε ντουβάρια, γι αυτό το ερευνώ!
Αλλά δεν γίνετε να διερευνήσουμε τίποτα αν όλους τους θεωρούμε εσωτεριστες, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Ξεκινάμε λάθος την έρευνα!
Εκτός αν είσαι εσωτεριστης, τότε κουβαλάς όλοι την κληρονομιά όλων τον εσωτεριστών οπότε είσαι φωτισμένος με την μια! ![]()
Εγώ πάντως ερευνώ όσο μπορώ και την ζωή και τον θάνατο και δεν είμαι εσωτεριστρια. Να και ένα νέο είδος!
quote:
Συν ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει εσωτεριστής, μπορεί κάποια στιγμή στην ζωή του να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να δει τον κόσμος του με άλλα μάτια, να καταλάβει και να αισθανθεί, πρέπει να του μάθουν κάποιοι να το κάνει αυτό ή μόλις του συμβεί να μην το αναλύσει και να πάει σε ιδικό, τι είναι ο εσωτερισμός, ψυχίατρος-νευρολόγος, γιατί με ψυχολόγο μπορεί και να το ταυτίσεις.
Όχι ευχαριστώ, έφαγα αρκετό χρόνο να καταλάβω πόσο μεγάλη μπούρδα ήτανε αυτή η θεωρία περί λήθαργου της ανθρωπότητας.
Να πας στους Γνωστικούς ή στην Νέα ακρόπολη, εκεί αυνανίζονται όλη μέρα με την ιδέα του λήθαργου και άλλων ελιτιστικών θεωριών. Λένε ότι ο κόσμος είναι σε λήθαργο αλλά κάποιοι λίγοι ξύπνιοι είναι οι διασώστες και καλά. Πες μου, σοβαρά τα πιστεύεις όλα αυτά;
quote:
Και ναι σαν εσωτεριστής μπορεί να ανήκω και σε τάγμα νοητικά και όχι όπως το θέτεις.
Τότε κοπέλα μου ξεφύγαμε εντελώς, να σε πληροφορήσω ότι και εγώ αν θέλω να ρομαντιστώ, στο μυαλό μου γίνομαι η Κλεοπάτρα των Πτολεμαίων αλλά ούτε το μπερδεύω με την πραγματικότητα ούτε το κάνω βούκινο!
Edited by - liamn on 12/05/2014 15:40:11
Οφείλω πάντως να δηλώσω ότι την Αμαλία την παρεξήγησα, νομίζοντας ότι σαν διαχειρίστρια του φόρουμ θα κουβάλα και προβληματικότητες εσωτερισμού.
Βέβαια αυτό δεν χρειάστηκε πάνω από μια παράγραφο όπου αναφέρθηκε για το τι εστί φιλοσοφία για αυτήν!
Προφανώς και από άλλα που διάβασα γι 'αυτήν φαίνεται ότι έφαγε πολύ χοντρά τις προβληματικότητες του εσωτερισμού.
Να πω την αλήθεια έχω την αίσθηση ότι ταυτίζομε κάπως!
Edited by - liamn on 12/05/2014 14:01:36