ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μηδεμία τεκμηρίωση ανεκτή αφρόνως (Ένα μικρό διάλειμμα στην τεκμηριωμένη γνώση Νο.2) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Μηδεμία τεκμηρίωση ανεκτή αφρόνως (Ένα μικρό διάλειμμα στην τεκμηριωμένη γνώση Νο.2) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

DSM61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
10/08/2012, 12:43:30
Καλώς ήρθες και από μένα Ercos.
Μη πατάς όμως την ευχή του Notirc.Για άτομα που δεν έχουν απαντητικό βήμα, δεν κάνει να μιλάμε.
Σίγουρα σου ξέφυγε.Παρακαλώ,μη με παρεξηγήσεις για την επισήμανση.
Καλή συνέχεια φίλε μου

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

NotirkΜέλος
10/08/2012, 13:03:01
-Αγαπητέ Ercos,
αισθάνομαι και είμαι-το εννοώ- ο ελαχιστότατος σαυτό τον πλούσιο πνευματικό χώρο. Πάντως σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και μ΄έκανες να κοκκινίσω.

Νικόμαχε,
για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας ( θυμάσε;) κώλωσα, γιατί αυτό που ‘’υποψιάζομαι’’ για τις μαύρες τρύπες γενικά και για το κέντρο του γαλαξία ειδικά είναι δραματικά διαφορετικό από την επίσημη/επιστημονική άποψη . Και ποιος είμαι εγώ που με μια απλή υποψία θα πάω κόντρα στην επιστήμη;

Για την Διαίσθηση όμως και την διαφορά της από την ενόραση, επιμένω.

Διαισθάνομαι ότι κάτι θα συμβεί και που συνήθως συμβαίνει. Είναι σαν ένα σημάδι, ότι οι δυνατότητες μας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μας επιτρέπουν οι 5 αισθήσεις . Είναι ας πούμε σαν μια υπεραίσθηση πού μας επιτρέπει να βλέπουμε’’ πιο πολύ’’ από τον υλικό κόσμο απ’ότι μας επιτρέπουν οι 5 αισθήσεις. Η αποδοχή της ύπαρξης αυτής της υπεραίσθησης , οδηγεί όχι στο απλό ψάξιμο, αλλά σε μια αναζήτηση μη σκεπτικιστική , που αν γίνεται σωστά , καλλιεργεί τέτοιες συνευρέσεις στους εγκεφαλικούς νευρώνες πού κάποια στιγμή ενεργοποιεί τους αδρανείς και τότε......

..... συμβαίνει η ενόραση... (κβαντικό άλμα;)

....που είναι σαν ένα τράβηγμα του πέπλου, που μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά πίσω από αυτό, εκεί που είναι ο πρώτος θαυμαστός κόσμος πάνω από τον υλικό.

-Μ’αυτή την έννοια θεωρώ την διαίσθηση προθάλαμο της ενόρασης.

-Με την διαίσθηση υποψιάζεσαι,τι μπορεί να βρίσκεται έξω από τη σπηλιά.
-Με την ενόραση βλέπεις έξω από τη σπηλιά.

-Τολμώ και τα λέω γιατί ξέρω ότι εδώ δε θα φάω ξύλο, αλλά και να φάω θάναι από εκείνα που κάνουν καλό.

NotirkΜέλος
10/08/2012, 13:14:07
{quote} Ercos

Τώρα στο ερώτημα που θέτεις νομίζω πως όλοι, λίγο ή πολύ ,νιώθουμε την απάντηση και είναι καταφατική. Τον μηχανισμό "επιστροφής" πώς θα τον βρούμε όμως; Είναι κοινώς εφικτό ή μήπως προνόμιο για λίγους τυχερούς; Και άραγε είναι τυχαία η τύχη τους;

Ό,τι είναι αληθινό δεν είναι και πραγματικό
---------------------------------------------------

-Ψάχνε με αρετή και θα βρεις.

10/08/2012, 15:05:50
Νικόμαχε,

Θεωρείς ότι αν "απομονώσουμε" με κάποιο τρόπο τα εξωτερικά ερεθίσματα,ενισχύουμε την διαίσθηση.Λογικό.Αυτό δεν είναι και ο στόχος του διαλογισμού άλλωστε;

Ήλπιζα σε ένα διαφορετικό μονοπάτι,ή πιο εμπλουτισμένο αν θες.

Για μια πρόσθετη συνιστώσα στην εξίσωση που παρέθεσες.

Μια συνιστώσα που να εμπεριέχει την έννοια του συλλογικού.

Κάτι που θα περιγράφει έναν συλλογικό ασυνείδητο διαλογισμό.

Αυτό που θα δικαιολογούσε την ενωτική Ανθρώπινη μνήμη.

Αυτό που θα έκανε κοινή την πείνα που περιγράφει ο Dsm...

10/08/2012, 15:14:20
Notirk,

quote:
αλλά και να φάω θάναι από εκείνα που κάνουν καλό

Πριν κανένα μήνα αν δεν κάνω λάθος,είχα παρεξηγήσει μια κουβέντα σου και μου το είχε επισημάνει σωστότατα ο Νικόμαχος.Ζητώ αναδρομικά συγνώμη.

Όσο για το quote,τώρα που κατάλαβα τη νοοτροπία σου, θα έτρωγα ξύλο από σένα αδιαμαρτύρητα σε οποιοδήποτε topic.Και ναι θα ήταν για καλό.
Το post δε χρήζει απάντησης.

10/08/2012, 17:07:23
quote:
ΑΜΕΙΝΙΑΣ
Θεωρείς ότι αν "απομονώσουμε" με κάποιο τρόπο τα εξωτερικά ερεθίσματα,ενισχύουμε την διαίσθηση.Λογικό.Αυτό δεν είναι και ο στόχος του διαλογισμού άλλωστε;

Δεν μιλώ για διαλογισμό φίλε.Τουλάχιστον όχι μόνο.
Μιλώ για κάθε είδους διαισθητική σκέψη,που "θρονιάζεται" στο Είναι μας,είτε προέρχεται ώς προϊόν εξωτερικού ερεθίσματος,είτε αμφιβολίας,είτε απλής ενασχόλησης με κάτι.Ακόμη και ώς προϊόν φιλοσοφικής διεργασίας.

Επίσης ΑΜΕΙΝΙΑ,την συνιστώσα που ζητάς,[ συλλογικού ],την περιέχει ο παράγοντας χ της εξίσωσης.Το χ στην εξίσωσή μου,αφορά την Διαίσθηση.
Και η Διαίσθηση περιέχει το συλλογικό ασυνείδητο,μαζί με το ατομικό.

Νοtirk

Τι ακριβώς νομίζει η διαισθητική σου σκέψη,ότι συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία?
Σου εξήγησα τα σχετικά με την εκπομπή ενέργειας,αλλά ίσως θέλεις να πεις κάτι άλλο.ισως να μην εννοείς ακριβώς την μαύρη τρύπα,αλλά κάτι άλλο.
Ευκαιρία να το ξανασυζητήσουμε.
Ρίχτο θαλασσοπόρε!!

quote:
ercos
Και μην ανησυχείς καθόλου... Όχι...Δεν είμαι ο ZIP μεταμορφωμένος

Αυτο πώς να το εκλάβω?Διαισθητικά ή λογικά?
Εδώ να δείς σύγκρουση...!!!
Διαίσθηση:<< γιατι το λέει αυτό?Αφησα κανένα υπονοούμενο?Μήπως έχει καμμιά "μυίγα"?Και μυγιάζεται?Αααα,προφανώς δεν είναι ο Ζιπ,αλλά σίγουρα είναι κάποιος άλλος "διπλός".>>

Λογική:<< Μπάαα,τίποτα δεν συμβαίνει.Απλά είναι κάποιος που παρακολουθούσε την συζήτηση,του άρεσε το αντικείμενο και αποφάσισε να συμμετέχει.Του αρέσει το χιούμορ. >>

Και εγώ πρέπει να αποφασίσω ποιά απο τις δύο "κυρίες" θα ακολουθήσω.
Την Διαίσθηση ή την Λογική?
Χρειάζομαι λίγο χρόνο...

Μεταξύ αστείου και σοβαρού το παραπάνω είναι ένα μικρό παράδειγμα,της διεργασίας που προηγείται της διαίσθησης και της λογικής που καλείται να δεχθεί ή να απορρίψει.

quote:
ecros
Τι να ακολουθήσω τώρα;
Τη διαίσθησή μου, που μου υποδεικνύει πόσο πολύ λαχταρά η ψυχή μου να είναι αληθινή αυτή η είδηση ή μήπως τη λογική, που μου λέει πως το συγκεκριμένο site είναι για πολλές κλωτσιές

Εδώ κάνεις ένα μικρό λάθος.Μικρό αλλά αρκετό να σε "εκτροχιάσει".
Η διαίσθηση δεν πρέπει να σχετίζεται με την λαχτάρα μας για κάτι.Η διαίσθηση απλώς υπάρχει.Είναι εκείνη η μικρή φωνούλα που αντιδρά σε ένα ερέθισμα.

Στο συγκεκριμένο,τι ακριβώς λέει η διαίσθησή σου?
Οτι το site είναι αναξιόπιστο,άρα ότι και να λέει είναι για κλωτσιές?
Λάθος.
Την πληροφορία πρέπει να επεξεργασθείς και όχι την προέλευσή της.
Είναι κατά την διαίσθησή σου,λογικό να υπάρχει ένας πολιτισμός που εξέπεμψε σήμα απο μια απόσταση 80.000 ετων φωτός,ή όχι?
Απο εκει ξεκινάς και ακολουθείς την είδηση,έως τον Ρώσσο επιστήμονα.

Κατά την πορεία της αναζήτησης,όσο και να κρατήσει αυτή,συνδυάζεις διαίσθηση-λογική.Και εδω απαιτείται η γνώση και η εμπειρία.

Αν δεν υπάρχει κανένα απο τα δύο,ή μόνο το ένα,δύσκολα να έχεις επιθυμητό αποτέλεσμα.Επειδή και η διαίσθηση μπορεί να αποδειχθεί λάθος και η λογική.Αναλόγως το "ζύγισμα" των δεδομένων.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

10/08/2012, 19:14:48
quote:
Και η Διαίσθηση περιέχει το συλλογικό ασυνείδητο,μαζί με το ατομικό.

Άρα αποδεχόμαστε σαν βάση ότι η διαίσθησή μας επηρεάζεται και από τρίτους.Όλων μας.

10/08/2012, 20:50:17
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :

Την πληροφορία πρέπει να επεξεργασθείς και όχι την προέλευσή της.
Είναι κατά την διαίσθησή σου, λογικό να υπάρχει ένας πολιτισμός που εξέπεμψε σήμα από μια απόσταση 80.000 ετών φωτός, ή όχι?
Από εκεί ξεκινάς και ακολουθείς την είδηση, έως τον Ρώσσο επιστήμονα.
Κατά την πορεία της αναζήτησης, όσο και να κρατήσει αυτή, συνδυάζεις διαίσθηση-λογική. Και εδώ απαιτείται η γνώση και η εμπειρία.
Αν δεν υπάρχει κανένα από τα δύο, ή μόνο το ένα, δύσκολα να έχεις επιθυμητό αποτέλεσμα. Επειδή και η διαίσθηση μπορεί να αποδειχθεί λάθος και η λογική. Αναλόγως το "ζύγισμα" των δεδομένων.

quote:
@ΑΜΕΙΝΙΑΣ :

Άρα αποδεχόμαστε σαν βάση ότι η διαίσθησή μας επηρεάζεται και από τρίτους.Όλων μας.

quote:
Notirk :

-Ας δούμε και αυτό.
-Μήπως η διαίσθηση σαν καθαρό απόσταγμα διεργασίας των αισθήσεων είναι ο προθάλαμος για την ενόραση; Για την εσωτερική όραση, την οποία ο άνθρωπος μέχρι τα 7 του χρόνια έχει καθαρή , καθώς είναι ακόμα σε επαφή με τα εσωτερικά πεδία από τα οποία μόλις αφίχθη; Μήπως το ζητούμενο, στον παγιδευμένο στα δόκανα του ορθολογισμού ενήλικα είναι να ‘’ξαναγίνει παιδί ‘’ και με εργαλείο τη διαίσθηση να επανακτήσει την ενόραση, που σε συνεργασία με τον ορθό λόγο , θα τον οδηγήσει στην ξεχασμένη Γνώση;

Θα ήθελα , φίλοι μου , να πω τη γνώμη μου , με δυο λόγια , όσον αφορά τις έννοιες : διαίσθηση , ενόραση , μεταφυσικές συλλήψεις , λογική . . . κ.τ.λ.

Κάνομε λόγο για μεταφυσικές συλλήψεις , επειδή δεν έχομε άλλο όρο στη διάθεσή μας για να γίνουμε κατανοητοί . Να μη θεωρήσει όμως κανείς απ’αυτό , πως υπάρχει κάτι που μπορεί να εξομοιωθεί με επιστημονικές ή με φιλοσοφικές συλλήψεις.

Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε κανενός είδους “αφηρημένες έννοιες”, αλλά να πάρουμε άμεση γνώση της αλήθειας , όπως είναι αυτή καθ’εαυτή .

Η επιστήμη είναι γνώση ορθολογιστική , συμπερασματική και πάντοτε έμμεση .

Η μεταφυσική είναι γνώση υπερ-ορθολογιστική , ενορατική και άμεση .

Αυτή η καθαρώς νοητική ενόραση , που άμα λείπει , δεν υπάρχει αληθινή μεταφυσική , με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται να εξομοιωθεί με τη διαίσθηση, για την οποία κάνουν λόγο μερικοί σύγχρονοι φιλόσοφοι , διότι αυτή η τελευταία , αντίθετα προς την πρώτη , είναι υπο-ορθολογιστική .

Υπάρχει μια νοητική ενόραση και μια διαίσθηση που σχετίζεται με τα αισθητήρια .

Η πρώτη (η νοητική ενόραση) είναι πιο πάνω από το λογικό , αλλά η άλλη (η διαίσθηση) είναι κάτω απ’αυτό .

Αυτή η τελευταία (η διαίσθηση ) , δεν μπορεί να συλλάβει , παρά μόνο τον κόσμο των μεταβολών και του γίγνεσθαι , δηλαδή την φύση , ή μάλλον , ένα απειροελάχιστο μέρος της φύσεως .

Απεναντίας , πεδίο της νοητικής ενόρασης , είναι η περιοχή των αιωνίων και αμετάβλητων αρχών . Είναι η μεταφυσική περιοχή .

Η υπερβατική νόηση , για να συλλάβει με άμεσο τρόπο τις παγκόσμιες αρχές , πρέπει να ανήκει και η ίδια στην τάξη της παγκοσμιότητας . Δεν είναι μια ατομική ικανότητα . Κι’αν τη θεωρήσουμε σαν τέτοια , θα ήταν αντιφατικό , διότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται ανάμεσα στις δυνατότητες του ατόμου κι’η δυνατότητα να ξεπερνά τα δικά του όρια , δηλαδή να βγαίνει έξω από τις συνθήκες που το καθορίζουν σαν άτομο .

Το λογικό είναι καθαρά και ειδικά ανθρώπινη ικανότητα .

Εκείνο όμως που βρίσκεται πέρα από το λογικό είναι πραγματικά “μη ανθρώπινο” . Αυτό είναι εκείνο που κάνει δυνατή τη μεταφυσική γνώση .

Με άλλα λόγια , θέλω να πω , πως δεν μπορεί ο άνθρωπος σαν άνθρωπος να φτάσει σ’αυτήν , αλλά σαν όν , που ενώ με μια από τις καταστάσεις του είναι ανθρώπινο , ταυτόχρονα είναι και διαφορετικό , κάτι παραπάνω από ανθρώπινο όν , και πως το πραγματικό αντικείμενο της μεταφυσικής , ή μάλλον η ίδια η μεταφυσική γνώση , είναι η ενεργεία επίγνωση των καταστάσεων που βρίσκονται πέραν της ατομικότητας .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

ErcosΝέο Μέλος
10/08/2012, 20:56:43

quote:
ΑΜΕΙΝΙΑΣ

Καλώς ήρθες και από μένα Ercos.
Μη πατάς όμως την ευχή του Notirc.Για άτομα που δεν έχουν απαντητικό βήμα, δεν κάνει να μιλάμε.
Σίγουρα σου ξέφυγε.Παρακαλώ,μη με παρεξηγήσεις για την επισήμανση.
Καλή συνέχεια φίλε μου

Έχεις απόλυτο δίκιο. Ζητώ συγγνώμη και από τον ίδιο αν μας βλέπει. Όντως φάνηκε πολύ άσχημο, αν και η πρόθεσή μου ήταν τελείως διαφορετική. Δεν τον κατηγορώ για κάτι πάντως.

Νικόμαχος

quote:
Νικόμαχος
Λογική:<< Μπάαα,τίποτα δεν συμβαίνει.Απλά είναι κάποιος που παρακολουθούσε την συζήτηση,του άρεσε το αντικείμενο και αποφάσισε να συμμετέχει.Του αρέσει το χιούμορ. >>

Καλά το πας. Μείνε εκεί. Αν και θα προτιμούσα οι εξαγωγές συμπερασμάτων να σου είχαν προκύψει ανάποδα

Ό,τι είναι αληθινό δεν είναι και πραγματικό

NotirkΜέλος
10/08/2012, 21:01:12
{quote} Νικόμαχος

Νοtirk

Τι ακριβώς νομίζει η διαισθητική σου σκέψη,ότι συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία?
Σου εξήγησα τα σχετικά με την εκπομπή ενέργειας,αλλά ίσως θέλεις να πεις κάτι άλλο.ισως να μην εννοείς ακριβώς την μαύρη τρύπα,αλλά κάτι άλλο.
Ευκαιρία να το ξανασυζητήσουμε.
Ρίχτο θαλασσοπόρε!!
-----------------------------------------------------------

-Νικόμαχε,
δεν μου επιτρέπει η λίγη ‘’σοβαρότητα’’ που μου έχει αφήσει η επίδραση του διαισθητικού τρόπου που λειτουργώ , να μιλήσω για μία υποψία. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτό που διαισθάνομαι να συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία, έχει να κάνει με το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής.
Θα βοηθούσε το σκεπτικό μου, αν γνώριζα σχετικά με την εξέλιξη της εντροπίας από τη μεγάλη έκρηξη και μετά. Αυξάνεται η συνολική εντροπία στο σύμπαν , μειώνεται ή μένει σταθερή;
Πιστεύω ότι εσύ κάτι έχεις να μου πεις σχετικά με αυτό .Αν ναι, go ahead χωρίς όμως να λοξοδρομήσουμε από το θέμα του τόπικ.

11/08/2012, 00:41:55
quote:
ecros
Καλά το πας. Μείνε εκεί. Αν και θα προτιμούσα οι εξαγωγές συμπερασμάτων να σου είχαν προκύψει ανάποδα

Μάλλον δεν δίνεις την πρέπουσα σημασία στη λεπτομέρεια,αυτών που διαβάζεις!
Πουθενά δεν ανέφερα την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Αν κάνω λάθος,θα σε παρακαλούσα να μου το υποδείξεις.
Ξέρω,κεκτημένη...ταχύτητα θα μου πείς!!

quote:
Notirk
Θα βοηθούσε το σκεπτικό μου, αν γνώριζα σχετικά με την εξέλιξη της εντροπίας από τη μεγάλη έκρηξη και μετά. Αυξάνεται η συνολική εντροπία στο σύμπαν , μειώνεται ή μένει σταθερή;
Πιστεύω ότι εσύ κάτι έχεις να μου πεις σχετικά με αυτό .Αν ναι, go ahead χωρίς όμως να λοξοδρομήσουμε από το θέμα του τόπικ.

Για να σκέπτεσαι έτσι,σημαίνει ότι θεωρείς την Μεγ.Εκρηξη,γεγονός!
Αν η διαίσθησή σου λαθεύει,επειδή δεν πρόκειται για γεγονός,αλλά για θεωρία?

Με καταλαβαίνεις Notirk?
Διαισθάνεσαι,ότι κάτι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία,παρασυρμένος απο μη αυθεντική διαίσθηση.Μια διαίσθηση,που σου "κάθισε" στο μυαλό,συνεπεία εξωτερικών ερεθισμάτων.Εξέλαβες μια θεωρία της φυσικής,ώς πραγματικότητα και αυτο σε οδήγησε,σε σειρά λανθασμένων σκέψεων,προφανώς και λόγω άγνοιας.

Πώς θα βοηθούσε το σκεπτικό σου,άν γνώριζες για την εντροπία,αφού στην μαύρη τρύπα,δεν ισχύει κανένας θερμοδυναμικός νόμος.Οχι μόνο θερμοδυναμικός,αλλά κανένας νόμος της φυσικής.

Είναι λίγο δύσκολο για κάποιον να σου εξηγήσει,χωρίς να έχεις διδαχθεί κάποια "πάγια",αξιώματα της φυσικής.

Notirk [και μην με παρεξηγήσεις],πιστεύω ότι δεν έχεις καταλάβει για ποιό είδος,ας το πούμε έτσι,διαίσθησης ομιλεί ο DSM.Δεν πρόκειται περί απλής διαίσθησης,που έχουν όλοι οι άνθρωποι.Αφορά την διαίσθηση,σε απόλυτο συγχρονισμό με την λογική.Οταν λέω απαιτείται γνώση και εμπειρία,το εννοώ κατά γράμμα.

Αυτο όμως δεν πρέπει να σε εμποδίζει να εκφραστείς ελεύθερα.
Πές μας την διαίσθησή σου.Θα την δούμε όλοι μαζί και θα την αναλύσουμε.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

10/10/2009, 09:06:07
Πιο κοντά στην εξήγηση
Ιός ίσως κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Ένας ιός που πρόσφατα συνδέθηκε με τον καρκίνο του προστάτη ίσως παίζει ρόλο και στο μυστηριώδες σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν τον ιό στα δύο τρίτα των 101 ασθενών που εξέτασαν.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν αποδεικνύουν ότι ο ιός, με την ονομασία XMRV, είναι πραγματικά το αίτιο της σχετικά σπάνιας διαταραχής, από την οποία εκτιμάται ότι πάσχουν 17 εκατ. παγκοσμίως.

Μια άλλη πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο ιός προσβάλλει πιο εύκολα τους ασθενείς του συνδρόμου, διευκρινίζουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Εξάλλου, ο XMRV ανιχνεύθηκε και στο 4% των υγιών εθελοντών της μελέτης, καθιστώντας έτσι δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για την παθογένειά του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, πολλοί γιατροί δεν πίστευαν καν την ύπαρξη του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Η δυσεξήγητη διαταραχή προκαλεί αίσθημα κακουχίας, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και διαταραχές της μνήμης. Συχνά διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες δεν υπάρχουν.

Δεδομένου ότι ο XMRV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, όπως ο HIV, ίσως ο XMRV να είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με φάρμακα κατά του AIDS, εικάζουν οι ερευνητές.

Οι ρετροϊοί μεταφέρουν τις γενετικές πληροφορίες τους σε μόρια RNA, αντί για DNA, και έχουν τη δυνατότητα να της ενσωματώνουν στο γενετικό υλικό των φορέων εφ' όρου ζωής.

Από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι ο XMRV συνδέεται με ιούς που προκαλούν λευχαιμία και καρκίνους στα ποντίκια, ενώ μια πρόσφατη έρευνα εντόπιζε τον ιό στο ένα τέταρτο των ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
10/10/2009, 09:10:20
Σοκ και δέος στο φεγγάρι
Ενθουσιασμός στη NASA για το διπλό βομβαρδισμό της Σελήνης

Τα δύο τμήματα της αποστολής LCROSS συνετρίβησαν με υπερηχητική ταχύτητα στο νότιο πόλο της Σελήνης το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια εντυπωσιακή αυτοκτονία που επέτρεψε στη NASA να αναζητήσει νερό στα σύννεφα των συντριμμιών.

Ο άδειος πύραυλος Centaur, βάρους 2,2 τόνων, προσέκρουσε στη λεκάνη του κρατήρα Cabeus στις 14.21 ώρα Ελλάδας, με ταχύτητα γύρω στα 9.000 χλμ/ώρα, και δημιούργησε ένα νέφος σκόνης που εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 20 χλμ και ύψος 10 χλμ.

Η συσκευή οργάνων LCROSS, από την οποία είχε απελευθερωθεί ο χρησιμοποιημένος πύραυλος, πέρασε μέσα από τα συντρίμμια, μεταδίδοντας συνεχώς εικόνες και μετρήσεις, και συνετρίβη στο ίδιο σημείο τέσσερα λεπτά μετά την πρώτη πρόσκρουση.

Η πρώτη και ισχυρότερη πρόσκρουση απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 τόνους TNT και δημιούργησε έναν κρατήρα σε μέγεθος πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, ορατό στην υπέρυθρη κάμερα του LCROSS.

Ήταν πάντως δύσκολο να διακρίνει κανείς την πρόσκρουση ή τα συντρίμμια στις εικόνες πραγματικού χρώματος που μετέδιδε ζωντανά το NASA TV. «Είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς είδαμε» σχολίασε ο παρουσιαστής μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς και τις χειραψίες στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA.

Δείτε το annimation που δημιούργησε η NASA.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής θα αναλύσουν τώρα τα δεδομένα σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τις υποψίες για την ύπαρξη πάγου σε κρατήρες του νότιου πόλου που παραμένουν μόνιμα στο σκοτάδι.

Πριν τελικά συντριβεί, η αποστολή LCROSS χαρτογράφησε το φεγγάρι και αναζήτησε τοποθεσίες κατάλληλες για προσσελήνωση.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο μαζί με τον Αναγνωριστικό Σεληνιακό Δορυφόρο (LRO), ο οποίος παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Δεδομένα του LRO και δύο άλλων αποστολών αποκάλυψαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι στην έρημο της σεληνιακής επιφάνειας υπάρχουν στην πραγματικότητα ίχνη νερού.

Το νερό πιστεύεται ότι προέρχεται από προηγούμενες προσκρούσεις κομητών που μετέφεραν πάγο.

Ο πάγος που ίσως κρύβεται στους πόλους θα ήταν σημαντικός φυσικός πόρος για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές -έπειτα από αρκετά χρόνια στην αφάνεια, το φεγγάρι φαίνεται τώρα να σαγηνεύει εκ νέου τα διαστημικά προγράμματα διαφόρων χωρών.

Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία πραγματοποίησαν πρόσφατα τις πρώτες αποστολές τους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, με την προοπτική να συνεχίσουν με ρομποτικές σεληνακάτους αλλά και επανδρωμένες αποστολές.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, προγραμματίζουν την επιστροφή τους στη Σελήνη με το σκάφος Orion για το 2024.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

10/10/2009, 18:20:00
Λύση στο γόρδιο δεσμό
O πρώτος τρισδιάστατος χάρτης του ανθρώπινου γονιδιώματος

Η τρισδιάστατη δομή που επιτρέπει στο ανθρώπινο DNA να πακετάρεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα παρουσιάζεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science και υπόσχεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη ρύθμιση της λειτουργίας του γενετικού υλικού μας.

«Δημιουργήσαμε ένα φανταστικό τρισδιάστατο παζλ και το λύσαμε στον υπολογιστή» εξηγεί στο AFP η Νάινκε βαν Μπέρκουμ του ΜΙΤ, η οποία συνεργάστηκε στην προσπάθεια με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πώς η διπλή έλικα [του μορίου του DNA] διπλώνεται για να χωρέσει στον πυρήνα ενός ανθρώπινου κυττάρου, το οποίο έχει διάμετρο μόλις ένα εκατοστό του χιλιοστού. Αυτή η νέα προσέγγιση μας επέτρεψε να εξετάσουμε ακριβώς αυτό το ερώτημα» πρόσθεσε ο Έρεζ Λίμπερμαν-Αϊντεν του Χάρβαρντ.

Η τρισδιάστατη οργάνωση του DNA συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του, καθώς τα γονίδια που βρίσκονται σφιχτά «πακεταρισμένα» στον πυρήνα των κυττάρων δεν μπορούν να εκφραστούν.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι τα μόρια DNA τυλίγονται γύρω από μεγάλες δομές πρωτεϊνών που μοιάζουν με βαρέλια και ονομάζονται ιστόνες. Ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου, τα γονίδια μπορούν να ξετυλίγονται από τις ιστόνες ώστε να διαβαστούν, να επιδιορθωθούν ή να αντιγραφούν οι γενετικές τους πληροφορίες.

Ο νέος χάρτης αποκαλύπτει ότι το γονιδίωμα παρουσιάζει μια ασυνήθιστη μορφή οργάνωσης που είναι γνωστή στα μαθηματικά ως φράκταλ. Η οργάνωση αυτή επιτρέπει στα κύτταρα να αποθηκεύουν την πληροφορία σε πυκνότητες τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα τσιπ των υπολογιστών.

Επιπλέον, αυτή η «εξαιρετικά φινετσάτη» οργάνωση εμποδίζει τα μόρια DNA να μπερδευτούν μεταξύ τους ή να σχηματίσουν κόμπους, προσθέτουν οι ερευνητές
ΠΗΓΗ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1062159&lngDtrID=252

14/10/2009, 10:47:21
Πρωτοποριακή προσέγγιση
Βλαστικά κύτταρα δοκιμάζονται κατά της πνευμονικής ίνωσης στην Αλεξανδρούπολη

Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό στους πνεύμονες δοκιμάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως σε 65χρονο με πνευμονική ίνωση στην πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης υπό τοπική αναισθησία και διήρκεσε μόνο δέκα λεπτά, ανακοίνωσαν οι γιατροί τη Δευτέρα.

«Ο ασθενής, στον οποίο είχε διαγνωστεί πνευμονική ίνωση πριν από δυόμισι χρόνια, είχε υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση πριν από τρεις μήνες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, προκειμένου να απομονωθούν βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό που αφαιρέθηκε. Αφού έγινε ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος στον Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ένα μέρος των βλαστοκυττάρων χορηγήθηκε άμεσα ενδοφλέβια στον ασθενή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημοσθένης Μπούρος.

»Τρεις μήνες μετά την πρώτη χορήγηση, η κατάσταση του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί και μάλιστα παρατηρήθηκε μία οριακή βελτίωση. Στη συνέχεια, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου δεύτερη χορήγηση βλαστοκυττάρων απευθείας στον πνεύμονα του ασθενούς με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης».

Ο ασθενής αναχώρησε για την Αθήνα όπου διαμένει, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης θα φανούν μέσα στο προσεχές εξάμηνο.

Η πνευμονική ίνωση είναι μια νόσος άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού ιστού των πνευμόνων από ινώδη ιστό. Η μέση επιβίωση των ασθενών είναι 3-5 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η πρόγνωση της νόσου είναι παρόμοια με εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ασθενείς καταλήγουν είτε από την ίδια τη νόσο (αναπνευστική ανεπάρκεια) είτε από επιπλοκές της (πνευμονική υπέρταση, μικροβιακές λοιμώξεις, καρκίνος πνεύμονα). Παράγοντες κινδύνου, για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται κυρίως το κάπνισμα, αλλά και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, η έκθεση σε χημικές ουσίες, η σκόνη και τα βαρέα μέταλλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14/10/2009, 10:48:41
Μεγιστάνας του κλίματος
Ένα δισ. δολάρια σε «πράσινες» τεχνολογίες επενδύει ο Τζορτζ Σόρος

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας σχεδιάζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος θεωρεί την κλιματική αλλαγή κυρίως πολιτικό πρόβλημα. Γνωστοποίησε παράλληλα την πρόθεσή του να συγκροτήσει μια νέα πρωτοβουλία κλιματικής πολιτικής στην οποία θα δαπανά 10 δισ. δολάρια ετησίως για 10 χρόνια.

«Η παγκόσμια θέρμανση είναι πολιτικό πρόβλημα» δήλωσε ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός σε συνάντησή του με διευθυντικά στελέχη μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Κοπεγχάγη. Η πρωτεύουσα της Δανίας θα φιλοξενήσει το Δεκέμβριο τη διεθνή σύνοδο για τον καθορισμό της νέας συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Η επιστήμη είναι σαφής, αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι το κατά πόσον οι ηγέτες θα επιδείξουν την πολιτική βούληση που απαιτείται για την επίλυση του προβλήματος» υπογράμμισε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Τα σχόλιά του Σόρος έρχονται μετά την άκαρπη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Μπανγκόκ, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, όσον αφορά την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και για τις μειώσεις στις εκπομές αερίων του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Σόρος διευκρίνισε ότι θα θέσει αυστηρά κριτήρια για τις «πράσινες» επενδύσεις του. «Θα αναζητήσω επικερδείς ευκαιρίες, παράλληλα όμως θα επιμείνω ότι οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν πραγματικά στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

14/10/2009, 10:50:18
Σερφάροντας στον ουρανό
Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία θα προσφέρει στις πτήσεις της η Lufthansa

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa συνεργάζεται με την ιαπωνική Panasonic για να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία για τους επιβάτες των πτήσεων προς μακρινούς προορισμούς.

Τα πρωτότυπα των νέων συστημάτων θα αρχίσουν να δοκιμάζονται στα τέλη του έτους με την προοπτική να εγκατασταθούν σε 50 αεροπλάνα στα μέσα του 2010, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Lufthansa Μάικλ Λάμπερτι.

«Σταδιακά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων της Lufthansa» είπε ο Λάμπερτι.

Οι χρεώσεις για τους επιβάτες της business class θα είναι συγκρίσιμες με το κόστος πρόσβασης από τα καλά ξενοδοχεία, πρόσθεσε.

Η πρόσβαση εν πτήσει είναι σήμερα συνήθης στις αμερικανικές πτήσεις εσωτερικού, παραμένει όμως σπάνια στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Η Lufthansa είχε λανσάρει μια ανάλογη υπηρεσία και παλαιότερα, βρήκε όμως περιορισμένη ανταπόκριση και την απέσυρε το 2006.

Newsroom ΔΟΛ
www.in.gr

14/10/2009, 10:53:33
[b][Βαριά κληρονομιά
Ο καρκίνος μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο
/b]

Η περίπτωση ενός βρέφους στην Ιαπωνία που «κόλλησε» καρκίνο στην κοιλιά της μητέρας του αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να περάσουν από την έγκυο στο έμβρυο.

Στην ιατρική βιβλιογραφία υπήρχαν ακόμα 17 παρόμοιες περιπτώσεις, μέχρι σήμερα όμως οι επιστήμονες δεν είχαν πειστεί ότι το φαινόμενο είναι αληθινό: Το αίμα της εγκύου χωρίζεται από την κυκλοφορία του εμβρύου μέσω του αιματοπλακουντικού φραγμού, οπότε τα κύτταρα της μητέρας θεωρητικά δεν μπορούν να περάσουν στον οργανισμό του εμβρύου.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου κανονικά θα κατάστρεφε όσα κύτταρα της μητέρας καταφέρνουν να περάσουν το εμπόδιο.

Στο τελευταίο περιστατικό, όμως, οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα που βρέθηκαν στο μωρό δεν μπορεί παρά να προέρχονταν από τη μητέρα.

Η εντυπωσιακή μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και οι συνεργάτες τους στην Ιαπωνία μελέτησαν την περίπτωση μιας Γιαπωνέζας που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό ένα κοριτσάκι χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι έπασχε από λευχαιμία. Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό ένα μήνα αργότερα, όταν άρχισε να αιμορραγεί ακατάσχετα. Λίγο καιρό μετά τη διάγνωση, η γυναίκα υπέκυψε στην ασθένεια.

Όταν έγινε 11 μηνών, το μωρό εμφάνισε όγκους στο μάγουλο και τους πνεύμονες που αποδείχθηκαν καρκίνοι. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για λέμφωμα και όχι για λευχαιμία, άρχισαν όμως να υποψιάζονται ότι τα καρκινικά κύτταρα προέρχονταν από τη μητέρα.

Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το DNA των καρκινικών όγκων ανήκε στη μητέρα και όχι στο παιδί -έφεραν μια χαρακτηριστική καρκινογόνο μετάλλαξη (BCR-ABL1), η οποία απουσίαζε από τα κύτταρα του βρέφους.

Οι αναλύσεις έδωσαν επίσης μια εξήγηση στο ερώτημα γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου δεν αναγνώρισε τον κίνδυνο. Τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας είχαν υποστεί μια μετάλλαξη διαγραφής και είχαν χάσει ένα τμήμα DNA που ρυθμίζει το αντιγόνο HLA, μια σημαντική παράμετρο της ιστοσυμβατότητας. Η διαγραφή αυτή έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου να νομίζει ότι τα κύτταρα δεν ήταν ξένα.

«Τα μητρικά κύτταρα όντως πέρασαν από τον πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και κατάφεραν να εμφυτευθούν επειδή ήταν αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είμαστε ευτυχείς που λύσαμε αυτό το παλιό μυστήριο» αναφέρει ο Βρετανός καθηγητής Μελ Γκριβς, επικεφαλής της μελέτης.

«Τονίζουμε όμως [...] ότι οι πιθανότητες μια γυναίκα με καρκίνο να τον περάσει στο παιδί της είναι πολύ μικρές» προσθέτει.

Newsroom ΔΟΛ
www.in.gr

14/10/2009, 10:56:53
Για λόγους κόστους και ασφάλειας
Το Βέλγιο αναβάλλει την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

Το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων του Βελγίου αναβάλλεται για μια δεκαετία έως το 2025 για λόγους κόστους και ενεργειακής ασφάλειας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με νόμο του 2003, οι επτά αντιδραστήρες που καλύπτουν σήμερα το 55% των αναγκών του Βελγίου σε ηλεκτρική ενέργεια επρόκειτο να κλείσουν το διάστημα 2015-2025, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει κατά 10 χρόνια την πρώτη φάση της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας» ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Πολ Μανιέτ.

Τρεις από τους επτά αντιδραστήρες -δύο στη μονάδα της Ντελ στο βόρειο Βέλγιο και ένας στο Τοχάνζ στα νότια της χώρας- θα κλείσουν το 2025 αντί το 2015 και θα συμπληρώσουν έτσι 50 χρόνια λειτουργίας.

Σε αντάλλαγμα για την αναβολή, οι τρεις βασικές εταιρείες ηλεκτροδότησης θα προσφέρουν από 215 έως 245 εκατ. δολάρια στον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα 2010-2014.

Με το κόστος των ορυκτών καυσίμων να αυξομειώνεται συνεχώς και τους φόβους για την κλιματική αλλαγή να μεγαλώνουν, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αναβιώνει σε πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και μη.

Η αναβολή στην κατάργηση των αντιδραστήρων «θα εγγυηθεί την ασφάλεια της προσφοράς, θα περιορίσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τιμές που προστατεύουν την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» εξήγησε ο Μανιέτ.

Newsroom ΔΟΛ
www.in.gr

16/10/2009, 23:50:07
Χαρτογραφήθηκαν τα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος

Το διαστημικό σκάφος ΙΒΕΧ της NASA, που εξερευνά τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, βοήθησε σημαντικά τους επιστήμονες να δημιουργήσουν τον πρώτο χάρτη των «συνόρων» του ηλιακού μας συστήματος, μιας άγνωστης μέχρι σήμερα περιοχής, σε απόσταση περίπου 16 δισ. χλμ. από τη Γη, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.

Το σκάφος -που είχε εκτοξευτεί τον περυσινό Οκτώβριο και διαγράφει μια μεγάλη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο- μελέτησε το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα και τον υπόλοιπο γαλαξία μας, και διαπίστωσε ότι αποτελείται κυρίως από άτομα υδρογόνου, τα οποία κάποτε ήσαν φορτισμένα, αλλά τώρα έχουν ουδετεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας του ΙΒΕΧ, Ντέηβιντ ΜακΚόμας, τα νέα στοιχεία έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, καθώς δεν ταιριάζουν σε καμία από τις μέχρι τώρα θεωρίες τους για τη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται αρκετά πέρα από τον Πλούτωνα, τον τελευταίο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Ο ΙΒΕΧ ανακάλυψε μια ξεκάθαρη πολύ στενή συνοριακή ζώνη, που είναι δύο έως τρεις φορές πιο φωτεινή από οτιδήποτε άλλο στον ουρανό, η οποία δεν είχε γίνει καθόλου αντιληπτή μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες τώρα με πολύ ενδιαφέρον θα εστιάσουν την προσοχή τους στη σύνθεση και τη δομή αυτού του μέχρι τώρα «συνόρου», που βρίσκεται στην λεγόμενη «ηλιόπαυση», εκεί δηλαδή που σταματά η «επικράτεια» του ήλιου μας (ορίζεται ως η περιοχή όπου έχουν ισοδύναμη πίεση τα εξερχόμενα σωματίδια του ηλιακού ανέμου και τα εισερχόμενα σωματίδια από τη μεσοαστρική περιοχή). Η πραγματική έκταση και το πραγματικό σχήμα της ηλιόσφαιρας αποτελούσε εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες αντικείμενο έντονης επιστημονικής διαμάχης.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να μάθουν περισσότερα για το πώς τα σύνορα του ηλιακού συστήματος και οι ηλιακοί άνεμοι που ξεκινούν από τον ήλιο, αλληλεπιδρούν με το «διαστρικό μέσο» (μεσοαστρική ύλη), την περιοχή ανάμεσα στα άστρα, η οποία είναι γεμάτη αέρια και σκόνη. Επίσης προσδοκούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για την ηλιόσφαιρα, τη «γιγάντια φούσκα», όπως την έχει περιγράψει η NASA, που περιλαμβάνει μέσα της τη Γη και τους άλλους πλανήτες και η οποία αποτελεί το πρώτο στρώμα προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, που έρχεται από το σύμπαν.

Η ανακάλυψη περιγράφεται σε πέντε ξεχωριστές επιστημονικές εργασίες στο περιοδικό Science, του οποίου αποτελεί το κεντρικό θέμα. Ανάμεσα στους ερευνητές, βρίσκονται και οι ελληνικής καταγωγής Σταμάτης Κριμιτζής (πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) και Γ.Λειβαδιώτης (Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Σαν Αντόνιο Τέξας).

πηγή:kathimerini με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Wolf