ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τεστ: Κ.Δ., θεόπνευστη ή ασυναρτησίες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Τεστ: Κ.Δ., θεόπνευστη ή ασυναρτησίες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Εαρινός30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
29/07/2010, 11:28:09
quote:

Τότε, η ακινησία,γινεται σαπίλα, αφού, καθορίζουμε τη ..μούχλα, που θα μπει για να χαλάσει ότι υπάρχιε εν υγεια...

Ως "Ακινησία" ορίζω την δυναμική -ίσως και την σοφία- που κάποιος μπορεί να έχει και να μην προστρέχει αμέσως στην "αυτοματική αντίδραση" σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα...όποιο και αν είναι αυτό..δίνοντας χρόνο στην ήρεμη σκέψη και ανάλυση της κάθε φορά παρουσιαζόμενης κατάστασης ...!

Ζωή και θάνατος συνυπάρχουν κάθε στιγμή χορεύοντας μαζί κυκλικά και σε όλο τον χώρο της "πίστας του χρόνου"...!!!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
29/07/2010, 11:47:31
Αταραξία, φίλε μου, είναι, όταν εμπιστεύεσαι αυτό που γίνεται
και έχεις πίστη, ότι υπαρχει σοφία και αρμονία, σε ότι συμβαίνει...Όχι, όταν πιέζεις προς κάποιες κατευθύνσεις,αλλά,
περιμένοντας, να "δεις" τις κατευθύνσεις...Όπως οι τελετές
ενηλικίωσης,στους ινδιάνους,τους ινδουιστές, τους βουδιστές,ή
όπου άλλου, για να αποκτήσουν όνομα,ή ταυτότητα..Δεν διαφέρει
των ασκητών, του χριστιανισμού, αφού ασκούνταν, σώμα και ψυχή, για να γνωρίσουν τον εαυτό τους,να μάθουν τον προορισμό τους...
Η αταραξία, είναι εμπιστοσύνη, σε ότι υπάρχει, στην καλύτερη του,
όχι να κάνεις άλλο...
Γράψε φίλε μου,να το ψάξουμε, γιατί η αλήθεια, θέλει ελευθερώσει ημας...
29/07/2010, 18:30:18

Aταραξία....

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειαΜετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά ο όρος αυτός σημαίνει την παντελή έλλειψη ταραχής, άγχους και στρές. Ισοδυναμεί με την γαλήνη, ηρεμία και την εξ αυτών απορρέουσα ευτυχία.

Φιλοσοφικά τον όρο αυτό πρόβαλλαν ως ιδανικό ζωής τόσο ο Επίκουρος όσο και οι Σκεπτικοί φιλόσοφοι οπαδοί του Πυρρωνισμού.

-Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα , ότι έχουμε πρωτογενείς Ελληνικότατες σκεψεις και ιδέες , που αν τις εφαρμόζαμε δεν θα είχαμε "ανάγκη" κανέναν και τίποτ'αλλο φίλε μου...

Όλα εκεί υπάρχουν στην Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη...!

Είναι τόσο μεγάλος ο πλούτος γνώσεων εκεί , που σαν μελετηθεί ... εύκολα κανείς μπορεί να συνάγει ασφαλή συμπεράσματα και να δεί ότι δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο ο Ελληνισμός για να προχωρήσει...δυστυχώς αυτό το αντιλήφθησαν άλλοι λαοί και όχι εμείς οι ίδιοι...και μείναμε πίσω και θα μείνουμε κι'αλλο φίλε μου...!

Αλήθεια ποιός μεγάλος ξένος φιλόσοφος...λογοτέχνης...ποιητής...ή οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει νοηματοδοτηθει απο την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη..???

ΚΑΝΕΙΣ!!!

....Και μάλιστα κάνουν εκτενείς αναφορές στην πηγή της έμπνευσής τους .... και ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥΣ!

Εμείς περιμένουμε και κείνοι ψάχνουν και ερευνούν και προχωρούν...προχωρούν "πατώντας" πάνω σε πρωτογενείς δικές μας γνώσεις και σκέψεις και μείς τις απαξιώνουμε και προάγουμε άλλα 'ντ'άλλων...!

Τι και πόση σχέση έχουμε άραγε με τους προγόνους μας..???

-Καμμιάάάά...και αν υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις περιθωριοποιούνται και "στιγματίζονται"...!

29/07/2010, 19:53:09
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση «θαυματουργής» σύλληψης με δράστη τον ίδιο απεσταλμένο του Γιαχωβά, το Γαβριήλ ο οποίος ανέλαβε να καταστήσει έγκυο ΚΑΙ την Ελισάβετ, ξαδέλφη της Μαρίας και σύζυγο του ιερέα Ζαχαρία, παρά τα χρονάκια της, 6 μήνες πριν μείνει έγκυος η Μαρία με τη βοήθεια του ίδιου αγγέλου.

Ακόμη και στα απλά πράγματα όμως, οι ευαγγελιστές είναι αδύνατο να συμφωνήσουν, λες και τους καταδιώκει κάποια κατάρα, λες και ο κάθε ευαγγελιστής προσπαθεί να μη γράψει ούτε μια σειρά που θα συμφωνεί με το κείμενο του άλλου ευαγγελιστή.

Αν για παράδειγμα, κάνουμε την ερώτηση: «γνώριζε ο Ιησούς τον Ιωάννη το Βαπτιστή;» παίρνουμε τις εξής απαντήσεις:

• Ναι, ήταν ξαδέλφια (Λουκ. 1:36)

• Όχι, τον έβλεπε για πρώτη φορά (Ιωάν. 1:33)

• Ναι, τον γνώριζε και ήθελε να βαφτιστεί απ’τον Ιησού (Ματθ. 3:14)

Ο Λουκάς μας πληροφορεί ότι η Μαρία και η Ελισάβετ ήταν συγγενείς, χωρίς να μας ενημερώνει τι είδους συγγένεια είχαν. Ο Ιππόλυτος μας πληροφορεί πως η Σοβίν, μητέρα της Ελισάβετ και η Άννα, μητέρα της Μαρίας ήταν αδελφές, που σημαίνει ότι η Μαρία με την Ελισάβετ ήταν ξαδέλφες ενώ ο Ιωάννης με τον Ιησού δεύτερα ξαδέλφια (Νικηφόρου Καλλίστου, «Εκκλησιαστική Ιστορία», βιβ. 2, κεφ. 3). Στο ευαγγέλιο του Ιωάννη όμως, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δηλώνει για τον Ιησού: «Δεν τον γνωρίζω» («καγώ ουκ ήδειν αυτόν» (Ιωάν. 1:33).

Ο Ματθαίος μας πληροφορεί πως όχι μόνον το γνώριζε, αλλά ήταν κι ενήμερος της θεϊκής του αποστολής. Έτσι, αφού τον είδε να έρχεται στον Ιορδάνη, του λέει: «Εγώ έχω ανάγκη να βαφτιστώ από σένα κι εσύ έρχεσαι σε μένα;» (Ματθ. 3:14).

1. ΙΩΑΝΝΗΣ Ή ΗΛΙΑΣ;

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής υποστηρίζεται πως είναι το πρόσωπο που στάλθηκε για να προετοιμάσει το δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ο ίδιος ο Ιησούς έλεγε στον κόσμο για το Βαπτιστή πως αυτός είναι ο Ηλίας, κάτι όμως που ο ίδιος ο Βαπτιστής δεν φαίνεται να γνώριζε. Έτσι έχουμε τις εξής αναφορές:

• Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο προφήτης Ηλίας (Ματθ. 3:14)

• Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ΔΕΝ ήταν ο προφήτης Ηλίας (Ιωάν. 1:21)

Έτσι, όταν τον ρωτάνε: «Είσαι εσύ ο Ηλίας; Αυτός απάντησε: Οχι!» (Ιωάν. 1,21). Οπότε το ερώτημα παραμένει: Τελικά ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο Ηλίας ή όχι; Ο Ιησούς λέει ότι ήταν, ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν. Δεν ξέρει ποιον να πιστέψει κανείς...

2. Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Ο Ιωάννης κάποια στιγμή φυλακίζεται από τον Ηρώδη Αντύπα. Η χρονική στιγμή αυτή δεν είναι σαφώς γνωστή (ο Ιωάννης, όπως κι ο Ιησούς απουσιάζουν από τις ιστορικές σελίδες) αλλά τα ευαγγέλια μας δίνουν περιγραφικά μεν αλλά με σαφήνεια την περίοδο της φυλάκισής του, η οποία έγινε:

• Μέσα σε σαράντα μέρες από τη βάφτιση του Ιησού (Ματθ. 4:12, Μαρκ. 1:14)

• Μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο και πάντως πολύ αργότερα από την επίσκεψη του Ιησού στην Ιερουσαλήμ (Ιωάν. 3:24)

Σύμφωνα με το Ματθαίο και το Μάρκο, μόλις ο Ιησούς πέρασε τις σαράντα μέρες στην έρημο, έμαθε πως ο Ιωάννης φυλακίστηκε. Αν και δεν μας δίνουν ακριβή χρονική στιγμή, η φυλάκιση του Ιωάννη έγινε κάποια στιγμή ανάμεσα στη βάφτιση του Ιησού και τη διάρκεια της νηστείας του στην έρημο.

Ο Ιωάννης όμως έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με το συγγραφέα του 4ου ευαγγελίου, ο Ιησούς έχει ταξιδέψει σ’όλη τη Γαλιλαία και την Ιουδαία, έχει βαφτίσει κόσμο (3:22), έχει κάνει θαύματα (2:1-11, 23:32), έχει λογομαχήσει με τους Εβραίους, (2:18-21, 3:1-21), έχει μαζέψει τους μαθητές του (1:40-52), έχει πάει στη γιορτή του Πάσχα στην Ιερουσαλήμ (2:13), έχει κάνει τη φασαρία στο ναό (2:15-16) και ο Ιωάννης είναι ακόμη έξω από τη φυλακή (3:24).

Όταν λέμε "ακρίβεια στην περιγραφή", αυτό ακριβώς εννοούμε...

macedon

29/07/2010, 20:28:30
Μα συμφωνούμε απολυτα, φίλε μου Εαρινέ,απλά, εγώ, πιστεύω, ότι η φόρμα του χριστιανισμού, με την ηθική και πολιτισμό που έφερε,
άλλαξε την πορεία του ανθρώπου...Κι αυτό το λέει η ιστορία, όχι εγώ....Διότι, ο χριστιανισμός,ήταν οι μόνες σπουδές, όταν άρχισε η επιστήμη να μπαίνει σε μια νέα εξελικτική της διαδικασία..
Πρέπει να υπάρχει μια ηρεμία, που ο ενθουσιασμός της γνώσης, έχει ανάγκη...
Η χαλιναγώγηση,των αισθήσεων, είναι υποχρέωση, του ανθρώπου...Αντιθέτως, πολλοί σήμερα,προτιμούν, την απελευθέρωση των
αισθήσεων, αλλά, όχι ως εξέλιξη, μα σαν να επιτρέπεις σε ότι
πρώτα δεν επέτρεπες...Την νομιμοποίηση της παιδοφιλίας στο Βέλγιο,της κτηνοβασίας στη Δανία, ή που είναι στη Β. Ευρώπη,
τον ομοφυλοφιλικό γάμο,την πορνογραφία,σε όλο τον κόσμο,όπως και άλλα,προιόντα, της "απελευθέρωσης" του ανθρώπου...
Κι όλα με κάποια σειρά, εκφυλίζουν την έννοια άνθρωπος,σιγά σιγά....
Γι αυτό φιλε μου, πρέπει να εστιάσουμε στον εχθρό..
Όχι αυτον που μας δείχνουν, αλλα τον πραγματικό εχθρό,αυτόν που ζητάει το θάνατο μας,που κάθε μέρα, μας δηλητηριαζει,κάνοντας
μας νωθρούς και ακίνδυνους...Που θέλει να δεχτούμε το ζώο κυρίαρχο στη ζωή μας, όπως έγινε κι άλλοτε και ο μεσαιωνας, να βασιλεύει...
Αυτόν τον εχθρό, είσαι σίγουρος, πως τον αναγνωρίζεις;...
29/07/2010, 22:03:45
quote:

Μα συμφωνούμε απολυτα, φίλε μου Εαρινέ,απλά, εγώ, πιστεύω, ότι η φόρμα του χριστιανισμού, με την ηθική και πολιτισμό που έφερε,
άλλαξε την πορεία του ανθρώπου...Κι αυτό το λέει η ιστορία, όχι εγώ....Διότι, ο χριστιανισμός,ήταν οι μόνες σπουδές, όταν άρχισε η επιστήμη να μπαίνει σε μια νέα εξελικτική της διαδικασία..
Πρέπει να υπάρχει μια ηρεμία, που ο ενθουσιασμός της γνώσης, έχει ανάγκη...
Η χαλιναγώγηση,των αισθήσεων, είναι υποχρέωση, του ανθρώπου...Αντιθέτως, πολλοί σήμερα,προτιμούν, την απελευθέρωση των
αισθήσεων, αλλά, όχι ως εξέλιξη, μα σαν να επιτρέπεις σε ότι
πρώτα δεν επέτρεπες...Την νομιμοποίηση της παιδοφιλίας στο Βέλγιο,της κτηνοβασίας στη Δανία, ή που είναι στη Β. Ευρώπη,
τον ομοφυλοφιλικό γάμο,την πορνογραφία,σε όλο τον κόσμο,όπως και άλλα,προιόντα, της "απελευθέρωσης" του ανθρώπου...
Κι όλα με κάποια σειρά, εκφυλίζουν την έννοια άνθρωπος,σιγά σιγά....
Γι αυτό φιλε μου, πρέπει να εστιάσουμε στον εχθρό..
Όχι αυτον που μας δείχνουν, αλλα τον πραγματικό εχθρό,αυτόν που ζητάει το θάνατο μας,που κάθε μέρα, μας δηλητηριαζει,κάνοντας
μας νωθρούς και ακίνδυνους...Που θέλει να δεχτούμε το ζώο κυρίαρχο στη ζωή μας, όπως έγινε κι άλλοτε και ο μεσαιωνας, να βασιλεύει...
Αυτόν τον εχθρό, είσαι σίγουρος, πως τον αναγνωρίζεις;...

Είμαι απόλυτα σίγουρος , τον γνωρίζω ... τον καταδεικνύω και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι όλος ο κόσμος να αφυπνισθεί και να μην τρέφει "φρούδες ελπίδες"....!!!

Απορώ ακόμα .... τι σχέση έχει η όποια θεο-κρατική αντίληψη με την ανθρωποκεντρική της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας???

-"Ευδαιμονίη ψυχής ή κακοδαιμονίη" ανέφεραν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι...όπου ως ψυχή οριζόταν ο χαρακτήρας των ανθρώπων και ο οποίος διαπλαθεται με την "έξη"....

"Ευδαιμονίη εν θεώ" αναφέρει ο Χριστιανισμός....

-"Μεσότητα" αναφέρει ως πρός το μέτρο η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία...

"Στρέψε και το άλλο μάγουλο" αναφέρει ο Χριστιανισμός...

Αλλα εφόσον είναι έτσι όπως απο πολλούς αναφέρεται , έχω την αίσθηση ότι θα ήταν ιδαίτερα χρήσιμο να αναρτηθεί ένα θέμα και να δούμε την σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων μέσα απο τα γραπτά τους και να δούμε και τι αντιστοιχως αναφέρει ο Χριστιανισμός...

Ελπίζω κάποιος φίλος συνδίκτυος να το κάνει και να δώσομε την ευκαιρεία σε όλους να κρίνει ο καθένας , για την όποια ομοιότητα ή έστω σχέση του Χριστιανισμού ως ιδεολογία με την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και σκέψη..!

Δεν θέλω να είμαι άδικος με κανέναν αλλα απ'οπου και να το πιάσουμε το πράμα δεν θα ταιριάξει φίλε μου...δυστυχώς!

Η Αρχαία Ελληνική Σκέψη είναι ανυπέρβλητη και δεν μπορεί να συγκριθεί καμμιά μαζί της και το γνωρίζουν άπαντες και παντού και σε όλη την οικουμένη...και δεν ταιριάζει με καμμιά ...γι'αυτό και είναι μοναδική!!!

Ωστόσο θα παρακαλούσα όποιον φίλο συνδίκτυο , να αναρτήσει ένα θέμα περί αυτού...και κεί θα έχουμε να πούμε πολλά!!!

29/07/2010, 22:09:21
quote:

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση «θαυματουργής» σύλληψης με δράστη τον ίδιο απεσταλμένο του Γιαχωβά, το Γαβριήλ ο οποίος ανέλαβε να καταστήσει έγκυο ΚΑΙ την Ελισάβετ, ξαδέλφη της Μαρίας και σύζυγο του ιερέα Ζαχαρία, παρά τα χρονάκια της, 6 μήνες πριν μείνει έγκυος η Μαρία με τη βοήθεια του ίδιου αγγέλου.

Ακόμη και στα απλά πράγματα όμως, οι ευαγγελιστές είναι αδύνατο να συμφωνήσουν, λες και τους καταδιώκει κάποια κατάρα, λες και ο κάθε ευαγγελιστής προσπαθεί να μη γράψει ούτε μια σειρά που θα συμφωνεί με το κείμενο του άλλου ευαγγελιστή.

Αν για παράδειγμα, κάνουμε την ερώτηση: «γνώριζε ο Ιησούς τον Ιωάννη το Βαπτιστή;» παίρνουμε τις εξής απαντήσεις:

• Ναι, ήταν ξαδέλφια (Λουκ. 1:36)

• Όχι, τον έβλεπε για πρώτη φορά (Ιωάν. 1:33)

• Ναι, τον γνώριζε και ήθελε να βαφτιστεί απ’τον Ιησού (Ματθ. 3:14)

Ο Λουκάς μας πληροφορεί ότι η Μαρία και η Ελισάβετ ήταν συγγενείς, χωρίς να μας ενημερώνει τι είδους συγγένεια είχαν. Ο Ιππόλυτος μας πληροφορεί πως η Σοβίν, μητέρα της Ελισάβετ και η Άννα, μητέρα της Μαρίας ήταν αδελφές, που σημαίνει ότι η Μαρία με την Ελισάβετ ήταν ξαδέλφες ενώ ο Ιωάννης με τον Ιησού δεύτερα ξαδέλφια (Νικηφόρου Καλλίστου, «Εκκλησιαστική Ιστορία», βιβ. 2, κεφ. 3). Στο ευαγγέλιο του Ιωάννη όμως, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δηλώνει για τον Ιησού: «Δεν τον γνωρίζω» («καγώ ουκ ήδειν αυτόν» (Ιωάν. 1:33).

Ο Ματθαίος μας πληροφορεί πως όχι μόνον το γνώριζε, αλλά ήταν κι ενήμερος της θεϊκής του αποστολής. Έτσι, αφού τον είδε να έρχεται στον Ιορδάνη, του λέει: «Εγώ έχω ανάγκη να βαφτιστώ από σένα κι εσύ έρχεσαι σε μένα;» (Ματθ. 3:14).

1. ΙΩΑΝΝΗΣ Ή ΗΛΙΑΣ;

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής υποστηρίζεται πως είναι το πρόσωπο που στάλθηκε για να προετοιμάσει το δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ο ίδιος ο Ιησούς έλεγε στον κόσμο για το Βαπτιστή πως αυτός είναι ο Ηλίας, κάτι όμως που ο ίδιος ο Βαπτιστής δεν φαίνεται να γνώριζε. Έτσι έχουμε τις εξής αναφορές:

• Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο προφήτης Ηλίας (Ματθ. 3:14)

• Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ΔΕΝ ήταν ο προφήτης Ηλίας (Ιωάν. 1:21)

Έτσι, όταν τον ρωτάνε: «Είσαι εσύ ο Ηλίας; Αυτός απάντησε: Οχι!» (Ιωάν. 1,21). Οπότε το ερώτημα παραμένει: Τελικά ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο Ηλίας ή όχι; Ο Ιησούς λέει ότι ήταν, ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν. Δεν ξέρει ποιον να πιστέψει κανείς...

2. Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Ο Ιωάννης κάποια στιγμή φυλακίζεται από τον Ηρώδη Αντύπα. Η χρονική στιγμή αυτή δεν είναι σαφώς γνωστή (ο Ιωάννης, όπως κι ο Ιησούς απουσιάζουν από τις ιστορικές σελίδες) αλλά τα ευαγγέλια μας δίνουν περιγραφικά μεν αλλά με σαφήνεια την περίοδο της φυλάκισής του, η οποία έγινε:

• Μέσα σε σαράντα μέρες από τη βάφτιση του Ιησού (Ματθ. 4:12, Μαρκ. 1:14)

• Μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο και πάντως πολύ αργότερα από την επίσκεψη του Ιησού στην Ιερουσαλήμ (Ιωάν. 3:24)

Σύμφωνα με το Ματθαίο και το Μάρκο, μόλις ο Ιησούς πέρασε τις σαράντα μέρες στην έρημο, έμαθε πως ο Ιωάννης φυλακίστηκε. Αν και δεν μας δίνουν ακριβή χρονική στιγμή, η φυλάκιση του Ιωάννη έγινε κάποια στιγμή ανάμεσα στη βάφτιση του Ιησού και τη διάρκεια της νηστείας του στην έρημο.

Ο Ιωάννης όμως έχει άλλη άποψη. Σύμφωνα με το συγγραφέα του 4ου ευαγγελίου, ο Ιησούς έχει ταξιδέψει σ’όλη τη Γαλιλαία και την Ιουδαία, έχει βαφτίσει κόσμο (3:22), έχει κάνει θαύματα (2:1-11, 23:32), έχει λογομαχήσει με τους Εβραίους, (2:18-21, 3:1-21), έχει μαζέψει τους μαθητές του (1:40-52), έχει πάει στη γιορτή του Πάσχα στην Ιερουσαλήμ (2:13), έχει κάνει τη φασαρία στο ναό (2:15-16) και ο Ιωάννης είναι ακόμη έξω από τη φυλακή (3:24).

Όταν λέμε "ακρίβεια στην περιγραφή", αυτό ακριβώς εννοούμε...

macedon

Προσωπικά φίλε Κώστα , δεν έχω "εντρυφήσει" στο θέμα και μου προξενούν εντύπωση τα όσα λές και αναφέρεις πιο πάνω....

Μια απλή ερώτηση θα κάνω...είναι έτσι τα πράματα...άλλο αναφέρει ο Ματθαίος και άλλο ο Ιωάννης..και το λέω διότι αυτές οι "καταγγελίες" είναι πάρα πολύ σοβαρές...και το λέω ειλικρινά και χωρίς καμμιά διάθεση κοροϊδίας και ειρωνίας...είναι όντω πολύ σοβαρές καταγγελίες..

29/07/2010, 22:37:19
Εαρινός

quote:
Μια απλή ερώτηση θα κάνω...είναι έτσι τα πράματα...άλλο αναφέρει ο Ματθαίος και άλλο ο Ιωάννης

Φίλε Δήμο, μέσα στα ευαγγέλια δεν υπάρχει κανένα συμβάν που να περιγράφεται ΚΑΙ από τους τέσσερις και να έχουν κοινά σημεία. Αν και τα περισσότερα συμβάντα δεν περιγράφονται απ'όλους, τα ελάχιστα που περιγράφονται και από τους 4, παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Και δε μιλάμε για λεκτικές διαφορές, αλλά για μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Πάρε για παράδειγμα την υποτιθέμενη δίκη του Ιησού.

Μάρκος Ματθαίος :

1. Σύλληψη του Ιησού Πέμπτη βράδυ 14 προς 15 Νισάν
2. Προσαγωγή στο σπίτι του Καϊάφα μετά τη σύλληψη
3. Νυχτερινή δίκη από το Σανχεντρίν στο σπίτι του Καϊάφα
4. Πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δικαστών
5. Δίκη του Ιησού ΚΑΙ από τον Πιλάτο

Λουκάς
1. Σύλληψη του Ιησού Πέμπτη βράδυ, 14 προς 15 Νισάν
2. Προσαγωγή στο σπίτι του Καϊάφα μετά τη σύλληψη
3. Καμία νυχτερινή δίκη
4. Πρωινή δίκη του Ιησού (χρόνος εκδίκασης: περίπου 30 δευτερόλεπτα)
5. Δίκη του Ιησού ΚΑΙ από τον Πιλάτο

Ιωάννης
1. Σύλληψη του Ιησού Πέμπτη βράδυ 13 προς 14 Νισάν
2. Προσαγωγή στο σπίτι του Άννα μετά τη σύλληψη
3. Καμία νυχτερινή δίκη
4. Καμία πρωινή δίκη
5. Δίκη του Ιησού ΜΟΝΟΝ από τον Πιλάτο

Αν λάβεις υπόψη σου τώρα πως 2 από τους παραπάνω υποτίθεται ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες (Ματθαίος/Ιωάννης) έχεις 2 τελείως διαφορετικές ιστορίες από τον καθένα. Χώρια που ο Ιωάννης τοποθετεί το συμβάν σε τελείως διαφορετικό έτος από τους υπόλοιπους...

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Θα τα δούμε όμως όλα... σιγά-σιγά

macedon

29/07/2010, 23:17:27
Αγαπητέ μου Εαρινέ, η αντίληψη, ενός νοήματος, έχει μεγάλη σημασία
για να κατανόησει κανείς και το σκοπό των ενεργειών που απαιτούνται....
Αναφέρεις,ότι εν θεώ οι χριστιανοί, εν ευδαιμονιά οι αρχάιοι...Μα είναι το ίδιο,δεν το βλέπεις; Ευδαιμονία, σημαίνει καλό πνεύμα,καλό θεό, εν Θεώ,λέει ακριβώς το ίδιο,καθώς, πρέπει να ζούμε ευχαριστώντας το Θεο για ότι έχουμε και ελπίζοντας, ότι θα μας φέρει κατι καλύτερο, τώρα και στην αιωνιότητα...
Δεν λεει ο χριστιανισμός,στρέψε το μάγουλο σου όπου νάναι, αλλά, καμιά φορά, χρειάζεται...Μαθαίνεις και υποχωρώντας, όχι μόνο ως οδοστρωτήρας...Κάθε πλευρά,πρέπει να τη ζήσει ο άνθρωπος,δεν μπορεί
να μιλα θεωρητικά, γι αυτό, κάθε εμπειρία, πρέπει να προσμετράται ως γνώση...Μεσότητα, που αναφέρεις, είναι τό ίδιο..
Αλλά, πανω απο όλα κάνεις μια διάκριση, κάπου που δεν γίνεται...Το πνεύμα,είναι ελεύθερο και έτσι μοιράζεται...Σαν φωτιά σε καλαμιά...
Ειναι δώρο των Ελλήνων, που θα φανεί,οπως το δίνουν στον υπόλοιπο κόσμο..Ο χριστιανισμός, ήταν το απόσταγμα, των ελληνικών θέσεων, γι αυτό και ο Χριστός ειπε, ότι με τους Έλληνες θα δοξασθεί, αυτοί ένοιωσε ότι Τον εκφράζανε...
Οι ιδέες, δεν έχουν κόπυ ράιτ, φίλε μου..Αλλα, έχει σημασία ποιός τις προωθεί..Κι αυτό,είναι δικό μας για πάντα...
Πέραν αυτού, ο άνθρωπος προχωράει, κοιτάζει μπροστά, όχι μονο πίσω....
Κι εδώ μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα που θίγεις, περί ταύτησης των
δυο εκφράσεων της ίδιας ιδέας,απο τον ελληνικό τρόπο σκέψης και την χριστιανική ιδεολογια...
Επ αυτού, καλά θα ήταν, να διαβάζαμε κανένα κείμενο εποχής, για να βλέπαμε, πως είδαν οι Έλληνες, τον χρισταινσιμό, μέσα απο την υποδομή που είχαν απο τα θρησκεύματα της τότε εποχής...
30/07/2010, 15:35:07
quote:

Αγαπητέ μου Εαρινέ, η αντίληψη, ενός νοήματος, έχει μεγάλη σημασία
για να κατανόησει κανείς και το σκοπό των ενεργειών που απαιτούνται....

Αναφέρεις,ότι εν θεώ οι χριστιανοί, εν ευδαιμονιά οι αρχάιοι...Μα είναι το ίδιο,δεν το βλέπεις; Ευδαιμονία, σημαίνει καλό πνεύμα,καλό θεό, εν Θεώ,λέει ακριβώς το ίδιο,καθώς, πρέπει να ζούμε ευχαριστώντας το Θεο για ότι έχουμε και ελπίζοντας, ότι θα μας φέρει κατι καλύτερο, τώρα και στην αιωνιότητα...

Καλημέρα Βαγγέλη!!!

Όχι δεν έχει καμμιά μα καμμιά σχέση η μια φιλοσοφία με την άλλη και πουθενά δεν αναφέρεται στον θεό και με την ελπίδα να μας φέρει -όπως λές- το καλύτερο τώρα και στην αιωνιότητα...αντίθετα όριζαν ως πηγή ευδαιμονίας το εντελώς αντίθετο και μη αναφερόμενο ή εκ-πορευόμενο στον/απο τον θεό...ΑΛΛΑ στον ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του ανθρώπου και την δια βίου καλλιέργειά του και δια μέσου της "έξης"...στην "μεσότητα" αλλα και την "καθ'ημάς" μεσότητα...και μάλιστα πρότασαν και την υγεία του σώματος ... όπου μπορεί να εδράζεται και ένας υγιής νούς...!

Μπορεί εσύ να ερμηνεύεις κατ'αυτόν τον τρόπο τα πράματα αλλα πουθενά μέσα στα ιερά βιβλία δεν απαντάμε αντίστοιχες σκέψεις...και κάποια στιγμή το θέμα θα το αναρτήσω , ελπίζοντας να δούμε την πραγματική αλήθεια...και όχι βέβαια εστιαζόμενοι σε προσωπικές ερμηνείες αλλα αναφορές στα επιμέρους κείμενα...Φιλοσοφίας και Χριστιανισμού!

Τα καταγεγραμμένα στα βιβλία αντιστοίχως θα συγκρίνουμε και όχι προσωπικές ερμηνείες...και θα δούμε εκεί ακριβώς τι συμβαίνει και αν αυτά που λέω είναι έτσι..!

Υ.Γ:"Και αν έλεγαν ακριβώς το ίδιο -δεν ισχύει αυτό βέβαια αλλα ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι..-...τότε δεν χρειαζόμασταν τον Χριστιανισμό διότι ήδη είχαν ειπωθεί...προ-ειπωθεί τα "ορθά"..."

Edited by - Εαρινός on 30/07/2010 15:38:40