ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- "" ΗΛΙΑΚΕΣ"" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- "" ΗΛΙΑΚΕΣ"" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
18/04/2016, 20:00:19
Αιρετικε

Αν υπάρχει κάποια πιθανότητα, οι πλανήτες να είναι νοήμονα όντα, τότε και οι...μετωρίτες, πρέπει να έχουν νοημοσύνη.
Σκέπτομαι κάτι αιχμηρούς χονδρίτες με μυαλό και με λούζει κρύος ιδρώτας.

Η Ερμητική Καμπάλα είναι ένα αμάλγαμα πνευματικού συγκρητισμού αποτελουμένου από Αστρολογία, Ταρώ, Αλχημεία, παγανιστικές θρησκείες (κυρίως την Αιγυπτιακή και την Ελληνική), Νεοπλατωνισμό, Γνωστικισμό, Χριστιανισμό, Ερμητισμό, Ροδοσταυρισμό, Ελευθεροτεκτονισμό, Θεοσοφία, Τάο, Τάντρα και Ενωχιακή αγγελική μαγεία.

Από εδώ:
https://poemander.wordpress.com/2016/01/14/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC/

Δηλαδή με απλά λόγια, πιάσε το αυγό και κούρευτο.

Αποκρυφισμός και εσωτερική αστρολογία, ουδεμία σχέση έχουν με το μετα-φυσικό, το οποίο είναι ήδη επιστημονικό πεδίο έρευνας.

Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

18/04/2016, 20:40:24
Νικόμαχε, είναι θέμα γνωσιακής θεώρησης τι ονομάζουμε νοημοσύνη. Δεν αναφέρομαι σε νοήμων πλανήτη κάτι σαν τον Σολάρις του Στάνισλαβ Λεμ, αυτό είναι επιστημονική φαντασία. Αν μιλήσουμε για ανθρωποκεντρική νοημοσύνη είμαστε εκτός. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Επίσης, αυτά που γράφει αυτός ο Φίλιππος Σάννος στη σελίδα του είναι προσωπικές εκτιμήσεις και κυρίως ανιστόρητα και λανθασμένα. Η Ερμητική Καμπάλα ιχνηλατείται τουλάχιστον από τους νεοπλατωνικούς, οπότε τα "Γνωστικισμό, Χριστιανισμό, Ερμητισμό, Ροδοσταυρισμό, Ελευθεροτεκτονισμό, Θεοσοφία, Τάο, Τάντρα και Ενωχιακή αγγελική μαγεία", μάλλον έχουν επηρεαστεί από την Ερμητική Καμπάλα, παρά αυτή από αυτούς.
Επίσης τίθεται σε αμφισβήτηση ποιο είναι πιο παλιό σύστημα, η Ερμητική ή η Εβραϊκή, οπότε οι ρίζες της ενδέχεται να ξεκινούν πολύ πριν τον Πυθαγόρα. Ετσι κι αλλιώς το σύστημα του, Τετρακτύς, είναι κι αυτό μια μορφή Δένδρου της Ζωής.

quote:
Αν υπάρχει κάποια πιθανότητα, οι πλανήτες να είναι νοήμονα όντα, τότε και οι...μετωρίτες, πρέπει να έχουν νοημοσύνη. Σκέπτομαι κάτι αιχμηρούς χονδρίτες με μυαλό και με λούζει κρύος ιδρώτας.

Χμμ... ατυχές παράδειγμα. Επειδή έχω εγώ νοημοσύνη, τότε έχουν και οι τρίχες που μου πέφτουν ή τα νύχια μου που κόβω;

Edited by - Heretic on 18/04/2016 20:45:42

18/04/2016, 20:56:11

quote:
kost
Δείξε λίγο έλεος (σε όλους μας) ασε και τίποτα να πέσει κάτω!
Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Είμαι ανελέητος ρε συ Αντρέα τι να κάνουμε...

Πέρα από την πλάκα, Αντρέα μεροληπτείς. Ο άλλος αναφέρθηκε πάνω από δέκα φορές σε μένα με τρόπο άσχημο σε θέματα που δεν έγραφα. Του το είπα ευγενικά...δεν καταλαβαίνει από ευγένειες...ακόμα και χθες το βράδυ, σ'αυτό το θέμα, αν κοιτάξεις τον προσέγγισα χωρίς φωνές και με επιχειρήματα. Μάταιος κόπος.

Όλα αυτά απέτυχαν. Μην ανησυχείς όμως, ο Μάριος δεσμεύτηκε ότι θα σοβαρευτεί, τουλάχιστον απέναντί μου, και δεν θα ξαναπροκαλέσει. Kαι εγώ από την πλευρά μου δεν θα δημιουργήσω άλλο θέμα, ούτε και θα ξαναασχοληθώ γενικώς. Επομένως όλα αυτά για καλό γίνονται, προς γνώση και συμμόρφωση που λέμε. Είναι όμως κρίμα πράγματα τόσο αυτονόητα και δεδομένα, όπως ο στοιχειώδης αμοιβαίος σεβασμός να κατορθώνονται μόνο με κόπο και φωνές...

18/04/2016, 20:57:07
quote:

Χμμ... ατυχές παράδειγμα. Επειδή έχω εγώ νοημοσύνη, τότε έχουν και οι τρίχες που μου πέφτουν ή τα νύχια μου που κόβω;

Αυτό ομολογώ δεν το ξέρω.
Είμαι ο καραγκιόζης που τα ξέρει όλα, αλλά όχι ακριβώς.

Για Καμπάλες και τα σχετικά δεν έχω αντίρρηση περί της καταγωγής τους.
Αντιρρήσεις έχω, στο να εξετάζουμε σήμερα σοβαρά τέτοιες Δοξασίες.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

18/04/2016, 21:54:30

Καμπάλα και Πυθαγορισμός έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους. Όταν όμως κάποιος πιστεύει πως οτιδήποτε έχει εβραϊκή προέλευση είναι εξορισμού απατηλό και κακό τότε τι να συζητήσεις;;

Γιάννη, οκ καταλαβαίνω τους ορισμούς σου. Και νομίζω είναι εύστοχοι. Πιο ευρεία, θεωρητική και αφηρημένη η μεταφυσική, πιο συγκεκριμένος και πρακτικός ο αποκρυφισμός. Ωστόσο καταλαβαίνεις ότι η μία 'ταμπέλα' δεν αναιρεί την άλλη. Οι διακρίσεις αυτές δεν υπήρχαν για τους αρχαίους.

Οι Νεοπλατωνιστές και οι Νεοπυθαγόρειοι δεν ήταν μόνο αποκρυφιστές! Ήταν πρωτίστως φιλόσοφοι.

Ο Πλάτωνας επίσης υπό την οπτική αυτή είχε ασχοληθεί με τον αποκρυφισμό όταν έλεγε ότι πρέπει να γίνονται δεήσεις και να πλέκονται ύμνοι προς κάθε θεότητα. Και ο οποίος επίσης έλεγε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει έναν κυρίαρχο (αστρικό) δαίμονα που τον καθοδηγεί.

Με αυτή την έννοια και ο Σωκράτης ήταν οπωσδήποτε αποκρυφιστής επειδή λέγεται από τον Πλάτωνα πως ακολουθούσε μία εσώτερη θεότητα που τον καθοδηγούσε και απέτρεπε.

Το ίδιο και ο Φιτσίνο, ο κορυφαίος φιλόσοφος της Αναγέννησης, ο οποίος ασχολήθηκε αρκετά με τον αποκρυφισμό. Και ο οποίος είχε ταυτιστεί με τον πλανήτη Κρόνο τον οποίο θεωρούσε την ισχυρότερη επενέργεια πάνω του.

Επίσης ο Παράκελσος, ο πατέρας της σύγχρονης Επιστήμης είχε ασχοληθεί πάρα πολύ με τον αποκρυφισμό, έτσι όπως τον ορίζεις.

Επίσης και ο Carl Jung υπό αυτή την έννοια ήταν αποκρυφιστής διότι γνωρίζουμε από τις σημειώσεις του ότι τον είχε απασχολήσει πάρα πολύ το αρχέτυπο του Ερμή και με το οποίο είχε ταυτιστεί (ειδικά όσον αφορά την υπερ-αναλυτική διάστασή του).

Επίσης είναι προφανές από τον ορισμό σου πως όλα τα θρησκευτικά μυστήρια ορίζονται κατευθείαν ως αποκρυφιστικά, έτσι δεν είναι?

Με αυτή την έννοια και εγώ λοιπόν είμαι εν μέρει αποκρυφιστής διότι έχω την ικανότητα (ή την ψευδαίσθηση για εσένα αν προτιμάς) να κατανοώ ένα μέρος της αρχετυπικής φύσης του κάθε πλανήτη και του πώς συνδέεται με εμάς εδώ κάτω. Για κάποιον άλλο μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, για εμένα όμως είναι πολύ απλό.

Μάς μάθαιναν παιδάκια ότι ο Ερμής είναι ο θεός του λόγου και της επικοινωνίας, η Αφροδίτη του έρωτα, ο Άρης θεός του πολέμου και ούτω καθεξής. Και νομίζουν φυσικά όλοι ότι οι αρχαίοι δεν είχαν τι να κάνουν και από βαρεμάρα έγραφαν ηλίθια παραμυθάκια...εγώ λοιπόν είχα την τύχη να καταλάβω σταδιακά και βάσει μελέτης πως οι ιδιότητες και τα επαγγέλματα των 'θεών' ορίστηκαν από σοφούς ανθρώπους που είχαν διερευνήσει για αιώνες κάποια ζητήματα.

Η Μεταφυσική από την άλλη έχει πολλά κλαδιά, πολλές προεκτάσεις και πτυχές (όλα αυτά που αναφέραμε αποτελούν μία σημαντική πτυχή της), και αλίμονο αν θεωρήσουμε ότι μπορεί να εγκλωβιστεί στα αυστηρά στεγανά μιας επιστημονικής μεθοδολογίας!

Η Μεταφυσική όπως λες τείνει προς το Όλον, άρα εξ'ορισμού οφείλει να υπερβεί τα όρια της αναλυτικής διάκρισης. Ο τελικός της σκοπός είναι μία καθαρή, απρόσκοπτη ενατένιση χωρίς φίλτρα και ενδιάμεσες παρεμβολές.

Ενατένιση των πρώτων Αρχών? Ενατένιση του μέλλοντος? Ενατένιση της θεότητας? Ενατένιση των Αριθμών, που θα λέγανε και οι Πυθαγόρειοι και οι καμπαλιστές? Ο καθένας ας του δώσει ό,τι ορισμό θέλει.

Ο τελικός της σκοπός Γιάννη έτσι όπως το βλέπω εγώ είναι ο τελικός σκοπός του ίδιου του ανθρώπου, δηλαδή η θέωση! Η ομοίωση με το θείο που έλεγε και ο γερο-Πλάτωνας. Αν όλα αυτά ακούγονται 'αποκρυφιστικά' τότε κανένα πρόβλημα, ο καθένας ας του δώσει ό,τι ορισμό θέλει. Εγώ από την πλευρά μου είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι και ψυχή υπάρχει, και μετά θάνατον συνεχίζεται το ταξίδι, και ότι εκτός από τα άτομα υδρογόνου και ηλίου και οι ψυχές όταν απογειώνονται από εδώ ξεπερνάνε τη δύναμη της βαρύτητας βάζοντας πλώρη για αλλού

Για αυτή την ενατένιση λοιπόν που λέγαμε, χιλιάδες συνταγές και οδηγοί έχουν γραφτεί για το πώς να κατορθωθεί αυτό το πράγμα. Και πιθανόν και να υπάρχουν και κάποιοι σωστοί μπούσουλες, ωστόσο όλα αυτά δεν είναι παρά εργαλεία. Η Μεταφυσική υπερβαίνει την έννοια της αποδεικτικότητας, και μας αρέσει δεν μας αρέσει περιλαμβάνει το στοιχείο της 'αποκάλυψης' ή τέλος πάντων 'της άμεσης κατανόησης' κάποιων πραγμάτων.

Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης το θείο κομμάτι εντός του ανθρώπου είναι ανώτερο της λογικής. Την υπερβαίνει. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει ο καθένας να αφήνεται έρμαιο των παράλογων διαισθήσεων και φαντασιών του. Λεπτές οι ισορροπίες αυτές, και μόνο μία καθαρή, δυνατή λογική είναι νομίζω σε θέση να ξεχωρίζει φερ'ειπείν μία σωστή διαίσθηση από μία απατηλή εντύπωση διαίσθησης.

ξέφυγα νομίζω...

18/04/2016, 21:54:47
quote:
Πέρα από την πλάκα, Αντρέα μεροληπτείς

Το λες κι ετσι,
έπρεπε να είχαν επιβληθεί απενεργοποιησεις, όσο ήταν νωρίς,
αλλά (πιστεύαμε) οτι θα συνετιστείτε... με τα λόγια.

18/04/2016, 22:05:57
Το θέμα με τις δοξασίες αυτές ή τις δοξασίες γενικά δεν είναι αν ισχύουν ή αν περιγράφουν με σαφήνεια την "κατάσταση των πραγμάτων", όσο αδύνατο αυτό κι αν φαντάζει ακόμα και για την επιστήμη. Προφανώς και δεν είναι, γιατί πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική θεώρηση κάποιων θεμάτων και εννοιών με σαφή προέλευση και προσανατολισμό. Το θέμα είναι με όλες αυτές τις τεχνικές που σαφώς θα ονομάσω αποκρυφιστικές , το εξαγόμενο αποτέλεσμα. Αν δηλαδή λειτουργούν για σένα, σε αυτό για το οποίο τις χρησιμοποιείς. Αν εσύ ισορροπείς, βρίσκεσαι για παράδειγμα σε ενδοσκόπηση και συνεχή βελτίωση με διαλογισμούς πάνω στο Δέντρο της Ζωής, τότε το ΔτΖ είναι χρήσιμο για εσένα.

Για να το διαπιστώσεις αυτό, χρειάζεσαι ανατροφοδότηση και κυρίως αρνητική (negative feedback) από άλλους που δεν ασπάζονται τις θέσεις σου. Αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο ισορροπίας ενός συστήματος που ονομάζεται άνθρωπος, αν σκοπεύσει να κινηθεί στην περιφέρεια της καθιερωμένης λογικής. Η θετική ανατροφοδότηση (positive feedback) προσφέρεται από τους συνοδοιπόρους σου, τους ομοτράπεζους σε αυτά που πιστεύεις και ακολουθείς. Στους πρώτους θα απευθυνθείς ο ίδιος, ρωτώντας τους με τρόπο "πες μου τι βλέπεις" ενώ από τους δεύτερους θα ακούς τα όχι και τόσο χρήσιμα "μπράβο καλά τα πας" ή "δεν τα πας καλά", αναλόγως με το πόσο συντονίζεσαι με το κοινό στόχο. Που μπορεί να είναι και εξ αρχής εσφαλμένος.

18/04/2016, 22:26:37

quote:
Το λες κι ετσι,
έπρεπε να είχαν επιβληθεί απενεργοποιησεις, όσο ήταν νωρίς,
αλλά (πιστεύαμε) οτι θα συνετιστείτε... με τα λόγια.

Το θέμα λύθηκε Αντρέα. Δεν θα ασχοληθεί κανένας με τον άλλον. Κομμένες οι απαξιώσεις από τη μία πλευρά, κομμένες και από την άλλη.

18/04/2016, 22:34:58

Συμφωνώ απόλυτα Γιάννη. Και για αυτό ακριβώς το λόγο απέχω συνειδητά από πολλών ειδών 'θετικές ανατροφοδοτήσεις' που παραμυθιάζουν εύκολα τον καθένα για την αλήθεια της πλάνης του (δεν γνωρίζω κανέναν που να μοιράζεται παρόμοιες απόψεις μαζί μου και απέχω συνειδητά από αυτό που λέμε οργανωμένος εσωτερισμός). Σαν το Λούκυ Λουκ πορεύομαι και πάντα είμαι ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού μου

Και θα σου πω ένα παράδειγμα. Είναι μία σειρά από ανακαλύψεις που έχω κάνει στο εικονολογικό κομμάτι της ιστορίας της τέχνης. Βάσει εξαντλητικής έρευνας. Και τις οποίες σίγουρα θα παρουσιάσω κάποια στιγμή και στο esoterica (στο μακρυνό μέλλον καλά να'μαστε).

Ακριβώς επειδή δεν έχω χειρότερο από την αφηρημένη σπέκουλα, τις προκρούστειες ερμηνείες και τα ασύνδετα επιχειρήματα, διαρκώς επιχειρώ 'αρνητική κριτική' στον εαυτό μου, προσπαθώ δηλαδή να δω το έργο από όσο περισσότερες οπτικές, να ζητήσω διαφορετικές γνώμες ώστε να βεβαιωθώ ότι αυτό που έχω βρει είναι αληθές και όχι παραμύθιασμα...διότι εάν δεν είναι αληθές τότε στην πρώτη ευκαιρία (είτε σε μία παρουσίαση είτε ένα άρθρο) κάποιος άλλος θα με αδειάσει με την κριτική του. και αυτό θα είναι απογοητευτικό.

18/04/2016, 22:40:33
quote:

Μην ανησυχείς όμως, ο Μάριος δεσμεύτηκε ότι θα σοβαρευτεί, τουλάχιστον απέναντί μου, και δεν θα ξαναπροκαλέσει.

Eχεις φαντασιώσεις τελικά.
Δεν δεσμεύθηκα για τίποτα.Θα συμβάλλω είπα.
Εχει διαφορά.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.