ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- "" ΗΛΙΑΚΕΣ"" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- "" ΗΛΙΑΚΕΣ"" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
02/08/2013, 01:01:08
Στον δικό μου φούρνο, δεν υπάρχουν σταθερές. Ειδικά αυτόν τον καιρό. Και είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, να δίνεις στοιχεία. Είναι σαν να λες, τραβάτε στην τάδε οδό και αριθμό. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχω αναφέρει πως το μανάβικο είναι απέναντι.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

02/08/2013, 01:02:52
Ναι δεν είναι κρυφό.

Εχει τίτλο: << Το ασταθές...αγγούρι>>

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

02/08/2013, 01:05:23
quote:
DSM :

Κηφέα.

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Ο νέος άνεμος που έπνεε έφερνε μαζί του την φροϋδική θεωρία και την φιλοσοφική σκέψη του Bergson , την ζωγραφική του Πικάσσο αλλά και του Paul Klee , την αρχιτεκτονική του Gropious και του Le Corbusier .

--------------------------------------------------------------------------------

Επίσης, αν και δεν είναι τόσο προφανές ακόμα, καλό θα ήταν να προσθέσουμε εδώ, και τους Edvard Munch και Carl Jung.

Ναι DSM , συμφωνώ μαζί σου , ότι είναι από τις αντιπροσωπευτικότερες φυσιογνωμίες που συνέβαλαν με την προσφορά τους στην μεγάλη πνευματική (και όχι μόνο) αλλαγή του περασμένου αιώνα .

quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :

Ο Friedman διετύπωσε:

Η(2)=8πGp/3c(2)-K/R(2)

Kαι ο Αϊνσταϊν συμπλήρωσε!

H(2)=8πGp/3c(2)-K/R(2)+Λc(2)/3

Και εμείς ακόμη,100 χρόνια μετά, δεν έχουμε αλλάξει τίποτα.

Μερικά πράγματα, είναι τόσο διαχρονικά, που δεν αλλάζουν με τίποτα!
Ούτε με...σφαίρες.
Ούτε με τον Κλίντ Ηστγουντ σε πλήρη δράση.

Τι καθόμαστε και συζητάμε εδώ τώρα?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Νικόμαχε , κάτι τετοια λες , και με βάζεις , πάλι σε καινούργιες σκέψεις . . .

Δεν με παρασύρεις , όμως , αυτή τη φορά .

Συνεχίζοντας , λοιπόν , το σκεπτικό του τελευταίου μηνύματός μου , θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν αμφισβητείται , ασφαλώς , ότι η αναζήτηση των αλληλεπιδράσεων της επιστήμης κάθε εποχής και της λογοτεχνίας ή της τέχνης είναι έργο δύσκολο αλλά και παρακινδυνευμένο . Συχνά όμως αναδύονται κάποιες αξιοσημείωτες πλευρές .

“Στην ιμπρεσιονιστική ζωγραφική”, παρατηρεί η Μαρίνα Λαμπράκη :

“Σε αυτήν την φαινομενολογία του ορατού κόσμου , υπάρχει η προϊδέαση των επιστημονικών θεωριών για τη σχέση ύλης και ενέργειας .Ο τρόπος εξάλλου που αποδίδουν στους πίνακές τους τον χρόνο , σαν μια διάσταση του χώρου , προοιωνίζεται την θεωρία του Αϊνστάιν . Ο χώρος που στος πρώτους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες διατηρούσε την ευκλείδια διατύπωσή του , διασαλεύεται και καταλύεται στα τελευταία τους έργα” .

Σε μια ενδιαφέρουσα άλλωστε μελέτη τους , ο καθηγητής φυσικής A. Friedman (για να τον θυμηθούμε , από την αναφορά σ' αυτόν από τον Νικόμαχο) και ο κριτικός της λογοτεχνίας C. Donley σημειώνουν :

“Οι ιδέες του Αϊνστάιν παρήγαγαν μια νέα περιγραφή του Σύμπαντος , μια άποψη του κόσμου τόσο ριζοσπαστική , που οι συνέπειές της ακόμα διαπερνούν την κοινωνία . Επίσης , δημιούργησαν ένα νέο σύνολο θεμελιωδών εικόνων , που προσετέθηκαν στην γλώσσα της κουλτούρας , και βρήκαν εφαρμογές , πέραν της επιστήμης , στην ποίηση , στο μυθιστόρημα , στην τέχνη , ακόμα και στην διαφήμιση” .

Όσο για την κβαντική θεωρία , η διείσδυσή της στην γενική κουλτούρα υπήρξε , ασφαλώς , λιγότερο δραματική από εκείνην της σχετικότητας , που ως ενισχυτικό στοιχείο της είχε , άλλωστε , την μορφή και τον μύθο του Αϊνστάιν .

“Η αβεβαιότητα και η ασυνέχεια έπαιζαν πάντα κάποιον ρόλο στην λογοτεχνία”, συνεχίζουν οι ίδιοι μελετητές , “ακόμα και σαν αντιθέσεις στις τιμημένες αρετές της αιώνιας αλήθειας και της συνέχειας . Στην πολύ σπουδαία εν τούτοις λογοτεχνία του 20ου αιώνα , η απροσδιοριστία , η ασάφεια και ό,τι σχετίζεται με αυτά αποκτούν κεντρική σημασία στο ύφος και στην δομή της και , σποραδικά , θα ήταν δυνατόν να τεκμηριώσει κανείς την ανανέωση του ενδιαφέροντος ως άμεση επίδραση της κβαντικής φυσικής” .

Ο σημαντικός άλλωστε Άγγλος ποιητής , αλλά και ήρωας της αριστεράς W. H. Auden , διερεύνησε την σχέση ανάμεσα στην αρχή της αβεβαιότητας και στον ρόλο της τέχνης και επισημαίνει :

“ Η σύγχρονη επιστήμη κατέστρεψε την πίστη μας στην απλοϊκή παρατήρηση , που βασίζεται στις αισθήσεις . Μας λέει ότι δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίσομε πώς είναι στην πραγματικότητα το Σύμπαν . Αυτό αναιρεί την παραδοσιακή αντίληψη της τέχνης ως μιμήσεως , αφού δεν υπάρχει εκεί έξω κάποια φύση για να την μιμηθεί κανείς σωστά ή λανθασμένα . Ένας καλλιτέχνης μπορεί να εκφράσει μόνον την αλήθεια των υποκειμενικών αισθήσεων και αισθημάτων του”.

Σε όλον πάντως τον κορμό της λογοτεχνίας , στο μυθιστόρημα ή στον πεζό λόγο , στο θέατρο και στην ποίηση , οι παραδοσιακές φόρμες εμφανίζουν ρωγμές . Καινούργια στοιχεία κυριαρχούν : χρονικές ανατροπές , μια γεύση του παραλόγου , η τεχνική και οι πρακτικές του υπερρεαλισμού , η αβέβαιότητα των αξιών και του κόσμου .

Παρόμοια στοιχεία ανιχνεύονται λίγο - πολύ στον Κάφκα και στην Βιρτζίνια Γουλφ , στον Καμύ και στον Τζόυς , στο θέατρο του Μπέκετ και του Ιονέσκο , στο κίνημα των ντανταϊστών .

Όσο όμως είναι αλήθεια ότι τα ρεύματα αυτά συμβαδίζουν με τις ανατροπές και τις ρήξεις στην επιστήμη , άλλο τόσο θα ήταν άκρως υπερβολικό να αναζητήσει κανείς στο σύνολο ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις , σχέσεις αιτίου - αιτιατού .

Φαίνεται ότι η δημιουργικότητα της τέχνης και εκείνη της επιστήμης κινούνται σε δρόμους παράλληλους . Μόνον σπάνια όμως — ίσως σε έναν μη ευκλείδιο κόσμο ! — τέμνονται .

Σημασία αναμφισβήτητη έχει το γενικό φαινόμενο και όχι αναγκαστικά οι επιμέρους συναρτήσεις .

Υ.Γ. : Θα χρειασθεί απ' ότι βλέπω ακόμα ένα μήνυμά μου για να ολοκληρώσω το όλο σκεπτικό .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

02/08/2013, 01:13:09
Κηφέα.

Ίσως για μοναδική φορά, είμαι απολύτως σύμφωνος μαζί σου. Και αυτό με ευχαριστεί πολύ. Αλήθεια.

02/08/2013, 01:21:48
quote:
Κηφεύς
Νικόμαχε , κάτι τετοια λες , και με βάζεις , πάλι σε καινούργιες σκέψεις . . .

Δεν με παρασύρεις , όμως , αυτή τη φορά .

Δεν σε παρασύρω καλέ μου φίλε.

Αυτο το έχουν κάνει ήδη, οι Καμύ, Γούλφ και Κάφκα.

οπως όλους μας άλλωστε!

Συμφωνώ με τον...φούρναρη!
Ενα απο τα ωραία σου κείμενα, το οποίο περιμένω να ολοκληρώσεις.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

02/08/2013, 03:30:29
Εδώ λείπει ο Πάνος. Το πιστεύω, και το λέω.

02/08/2013, 20:10:59
Συμφωνώ κι εγώ ότι λείπει ο PanosT,από αυτή τη συζήτηση.

Τώρα επί του ψητού.

Κηφέα,
Αγαπητέ φίλε,η όμορφη εγκυκλοπαιδική σου αντίληψη των πραγμάτων,σου δίνει την δυνατότητα να διαφωνείς συμφωνώντας και να συμφωνείς διαφωνώντας.
Περιμένω κι εγώ την συνέχεια του κειμένου σου.Αλλά ρίξε μια ματιά και στην σημείωση στο τέλος.

Ο μανάβης έχει παίξει δύσκολα χαρτιά.
Ο φούρναρης συμφωνεί και με τους δυο,στα σημεία,μη γνωρίζοντας καν πόκερ(ευτυχώς για αυτούς που παίζουν).

Εγώ με τη σειρά μου ,στο λίγο χρόνο που έχω τελευταία,αρκούμαι προς το παρόν να σας διαβάζω,με ευχαρίστηση.

Σημείωση:Αλλά πάρτε πιο συγκεκριμένα,θέση,κι αφήστε το μεταξύ σας πόκερ.

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

02/08/2013, 20:28:46
quote:
Ο φούρναρης συμφωνεί και με τους δυο,στα σημεία,μη γνωρίζοντας καν πόκερ(ευτυχώς για αυτούς που παίζουν).

Ο φούρναρης εφηύρε το πόκερ. Απλά δεν ασχολείται με τον τζόγο.

02/08/2013, 20:55:05
Με βαθειά τσέπη και τεχνική δεν υφίσταται τζόγος.
Αν βγάλουμε την τράπουλα από την εξίσωση,και μεταφέρουμε το θεωρητικό πόκερ σε επίπεδο συζήτησης,η βαθειά τσέπη συμβολίζει την βαθειά γνώση στα σημεία αναφοράς και η τεχνική δείχνει προς τη ρητορική.
Αλλά αυτά είναι γνωστά...

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

02/08/2013, 21:02:03
Πάρε δικά σου.
Γιατί μια τοποθετησούλα, θα την κάνεις. (έχω ακούσει πως το χασάπικο απέναντι πουλιέται)