- ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
quote:
PREDATOR -και ομως καθε μερα πρεπει να μαθαινεις και κατι καινουριο!
Αυτό που μαθαίνεις είναι να μπορείς να μαντεύεις (όσο είναι εφικτό) την οδική συμπεριφορά του κάθε ανεγκέφαλου οδηγού…![]()
Το να μπορείς να συνδυάζεις και ενεργητική αλλά και παθητική οδήγηση στην ζούγκλα του δρόμου.
Οι κανόνες του ΚΟΚ δυστυχώς ισχύουν μόνο στα χαρτιά, στον δρόμο έτσι και τους ακολουθήσεις κατά γράμμα, να είσαι σίγουρος θα τρακάρεις εξαιτίας κάποιου δολοφόνου. Και για να μην παρεξηγηθώ με αυτό που λέω, πόσοι περνάτε από στενά έχοντας προτεραιότητα (αριστερά ή που υπάρχει stop για τον άλλον) στηριζόμενοι στον ΚΟΚ…![]()
Και το πιο σημαντικό είναι το ότι δεν έχει σημασία το πόσα χρόνια οδηγάς, αλλά το πόσο συνειδητοποιημένος είσαι την στιγμή που πιάνεις το τιμόνι, δηλαδή πως το Χ όχημα που οδηγάμε, έκτος από εξυπηρέτηση, απόλαυση, κλπ, που μας προσφέρει, μπορεί να μεταμορφωθεί αν δεν το "σεβαστούμε" και σε δολοφονικό όπλο…

quote:
μπορεί να μεταμορφωθεί αν δεν το "σεβαστούμε" και σε δολοφονικό όπλο…
και ενα απο τα χειροτερα, καθως μπορει να "παρει" πολλους μαζι του!

5 χρόνια οδηγός είμαι εγώ, έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τεράστιο ρόλο στα τροχαία. Ίσως τον κυριότερο,αλλά δεν έχει γίνει κατανοητό ότι δεν είναι μόνο πίσω από το τιμόνι ο ανθρώπινος παράγοντας
1. Το αυτοκίνητο συντηρείται από άνθρωπο. Το πάμε τακτικά ως οδηγοί στο συνεργείο; Τσέκαρουμε τα ελαστικά μας καθημερινά και τα φουσκώνουμε μια φορά το μήνα;Τσεκάρουμε τα τακάκια και εν γένει τα μηχανικά μέρη έστω και οπτικά; Και από τη στιγμή που το πάμε στο συνεργείο είναι κανένας νομικά υπόλογος για δυσλειτουργία του; Δηλαδή αν ο μάστορας δεν κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του και δε ζυγοσταθμίσει τις ρόδες ή δε ρυθμίσει τα φρένα όπως πρέπει και δεν μπορέσουμε να χειριστούμε σωστά το αμάξι μας σε ώρα ανάγκης, φταίει; Πώς εξαφαλίζουμε ότι κάνει καλή δουλειά; Ποντάρουμε στην καλή του την καρδιά;
2.Πριν καν κάτσουμε στη θέση του οδηγού, ξέρουμε τι αμάξι οδηγάμε;Ξέρουμε αν είναι υπερστροφικό ή υποστροφικό; Ξέρουμε δηλαδή να το οδηγάμε αναλόγως; Ξέρουμε αν είναι ευαίσθητο στις πλάγιες ριπές ανέμου ώστε να έχουμε το νου μας όταν φυσάει;Οφείλει κανένας πχ ο πωλήτης να μας ενημερώνει; Ξέρουμε ότι έχει τυφλές γωνίες; Γνωρίζουμε ότι όταν πάμε ταξίδι λόγω βάρους αποσκευών, επιβατών και γεμάτου ρεζερβουάρ το βάρος αυξάνεται σημαντικά (πχ 4*75 κιλά οι άνθρωποι=300 κιλά+100 κιλά βαλίτσες+80 κιλά βενζίνη=480 κιλά πάνω κάτω), με άγνωστα αποτελέσματα στην οδηγική συμπεριφορά και την απόσταση πέδης;
3. Ο δρόμος, επίσης, συντηρείται και κατασκευάζεται από άνθρωπο. Είναι κατάλληλος; Η απορροή των υδάτων γίνεται σωστά ή αυτά λιμνάζουν στη μέση; Είναι υπερβολικά κατηφορικός; Έχει τυφλές στροφές; Η ποιότητα της ασφάλτου ποια είναι; Συνεργάζεται σωστά με τα ελαστικά ή έχει γίνει γυαλί από την πολυκαιρία;Τα σήματα είναι ορατά και τοποθετημένα σωστά ή είναι σε λάθος θέση και καλυμένα με δέντρα; Κάθε πότε ελέγχεται(αν ελέγχεται) ο δρόμος για το αν χρειάζονται κλάδεμα τα κλαδιά μπροστά στα σήματα ή μπάλωμα οι λακούβες; Υπάρχουν μπάρες ασφαλείας να χωρίζουν τα ρεύματα όπως επίσης και από την έξω μεριά αν υπάρχει γκρεμό; Ποιες οι προδιαγραφές ασφαλείας αυτών; Το πλάτος του δρόμου είναι κατάλληλο;
4. Χρήστες του δρόμου είναι εκτός από τα ΙΧ και τα φορτηγά ενίοτε άγρια ζώα, κοπάδια βοσκών, τρακτέρ...Πώς προστατευόμαστε από αυτά;
Ένα ερώτημα έχω να θέσω προς όλους. Τελικά το να φτιάχνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ΥΠΕΡ-ασφαλή οχήματα, βοηθάει στην πιθανότητα επιβίωσης σε περίπτωση τροχαίου μεν αλλά μήπως κάνει πιο τολμηρό τον οδηγό γιατί γνωρίζει ότι είναι "αστακός" με 10 αερόσακους και 100 ζώνες παραμόρφωσης;
quote:ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΘΕΣΕΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ ,ΦΙΛΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΩΜΩΣ ΟΤΙ ΟΣΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ, ΑΛΑ ΛΟΓΟ ΠΑΛΕΩΤΗΤΑΣ ΜΠΩΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΗΜΙΑ,ΟΛΑ ΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΗΔΙΣΗ <ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ > ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΩΧΗΜΑΤΩΝ,ΩΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 10 ΑΕΡΟΣΑΚΟΥΣ.........ΚΑΙ ΛΥΠΑ.
Ένα ερώτημα έχω να θέσω προς όλους. Τελικά το να φτιάχνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ΥΠΕΡ-ασφαλή οχήματα, βοηθάει στην πιθανότητα επιβίωσης σε περίπτωση τροχαίου μεν αλλά μήπως κάνει πιο τολμηρό τον οδηγό γιατί γνωρίζει ότι είναι "αστακός" με 10 αερόσακους και 100 ζώνες παραμόρφωσης;
quote:ΡRED ΟΝΤΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΘΑΙΝΗΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ,ΟΣΟΙ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ,ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ,ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΡΙΞΑΝ ΤΟ ΦΤΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ,ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ http://diaplekomena.blogspot.com/ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΕΚΠΛΗΚΤΗ ,ΑΠΟ ΤΗΣ Μ@@@@ΚΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ,Ο ""ΑΠΕΝΑΝΤΗ"" ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ,ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ....ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΑΡΩΜΙΑ ,ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΟΥ..
20 χρονια... και ομως καθε μερα πρεπει να μαθαινεις και κατι καινουριο! Γιατι εσυ να εισαι καλος οδηγος, δεν ξερεις ο "απεναντι" σου τι ειναι και πως θα κινηθει!
Καθόλου δεν το ξεχνάω, είμαι κατά της "παλιατζούρας" γιατί είναι λιγότερο ασφαλής. Επίσης προσθέτω ότι και το ασυντήρητο καινούριο αμάξι είναι εξίσου επισφαλές...
quote:φιλε δεν το επισημανα για να σε προσβαλω και πιστευω να το καταλαβης,εχω ωμως τοση οργη και δικαιωλογυμενη,πχ. και για μετα τα συμβαντα το θεμα ωμωσ ανοικη στα μμε
Καθόλου δεν το ξεχνάω, είμαι κατά της "παλιατζούρας" γιατί είναι λιγότερο ασφαλής. Επίσης προσθέτω ότι και το ασυντήρητο καινούριο αμάξι είναι εξίσου επισφαλές...
quote:ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΩΡΓΗ ΜΟΥ ΩΜΟΣ ΠΡΟΚΥΤΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ,ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΩΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΦΤΕΓΕ Ο Χ' ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΦΤΕΧΤΗΣ ΕΙΝΕ Ο Ψ' ΤΟ ΕΧΗΣ ΣΚΕΦΤΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ,ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΠΩΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΟΥΝΤΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΕΓΕ? Γ'ΑΥΤΟ ΕΙΜΕ ΟΡΓΗΣΜΕΝΗ,ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΠΑΛΕΩΤΕΡΑ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΛΙΓΗ ΣΚΕΦΤΟΝΤΕ ΕΤΣΙ,ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΕΙΞΩ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΛΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ,ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΓΩΝΤΕ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑΜ ΕΙΝΕ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ,ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΤΗ ΕΓΕΙΝΕ ,Θ'ΑΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΜΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΞΕΙΖΗ
Συμβαίνουν αυτά, μη στεναχωριέσαι λαμαρίνες είναι και φτιάχνουν. Εγώ τσακώνομαι άμα πετύχω κανένα να το βάζει πάνω στη στροφή αλλά δεν καταλαβαίνουν. Πάντως παρατήρησα ότι έβαλαν καθρέφτες σε κάθε διασταύρωση στη γειτονιά μου και βοήθησαν τα πράγματα
quote:
ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΩΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΦΤΕΓΕ Ο Χ' ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΦΤΕΧΤΗΣ ΕΙΝΕ Ο Ψ' ΤΟ ΕΧΗΣ ΣΚΕΦΤΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ,ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΠΩΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΟΥΝΤΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΕΓΕ
Για αυτό προσέχουμε ΟΧΙ μόνο να είμαστε ΑΨΟΓΟΙ στην οδηγήση αλλά ΚΑΙ μήπως ο άλλος κάνει κάτι λάθος για να προστατευτούμε και να τον προστατέψουμε. Σου λέω δε φταις, μπορεί και να το καταλάβουν και οι άλλοι ότι δε φταις το θέμα είναι μήπως γλυτώσουμε την τραγωδία. Δες το όχι σαν ενοχή αλλά σαν κάποιος να πάει να κάνει μια βλακεία και να τον βοηθάς και να τη γλυτώνει
quote:
ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΠΑΛΕΩΤΕΡΑ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΛΙΓΗ ΣΚΕΦΤΟΝΤΕ ΕΤΣΙ,ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΕΙΞΩ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΛΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΕΝΙΚΟΣ
Δεν κατάλαβα ποιο θέμα εννοείς, δώσε λινκ αν θες
quote:
Επιστήμη(Science, εκ του scientia=γνώση) . Η ελληνική λέξη προκύπτει από το ρήμα επίσταμαι που σημαίνει γνωρίζω καλά. Η επιστήμη δηλαδή είναι η γνώση των πραγμάτων. Αλλά τι σημαίνει γνωρίζω; Οι φιλόσοφοι διαχωρίζουν τις έννοιες γνωρίζω ΟΤΙ από γνωρίζω ΠΩΣ. Άλλο δηλαδή η ύπαρξη αληθών προτάσεων στο μυαλό μας και άλλο η ικανότητα εκτέλεσης μιας πρακτικής διαδικασίας. Το ότι για παράδειγμα ξέρει ένα παιδί ΠΩΣ να κάνει ποδήλατο δε σημαίνει ότι γνωρίζει όλες τι αληθείς προτάσεις της φυσικής που διέπουν την ποδηλασία. Εν γένει γνώση ΟΤΙ μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια δικαιολογημένα αληθή πίστη. Τρόποι για να αποκτήσουμε «γνώση ότι»: (δηλαδή τι σημαίνει δικαιολογημένος)
1.Λογική
2. Μαθηματική απόδειξη
3. Με την επιστημονική μέθοδο
4.Με τη μέθοδο «trial and error»(δοκιμή και σφάλμα). Για παράδειγμα μετά από πολλές αποτυχίες ξέρω ότι το τάδε φαγητό μαγειρεύεται έτσι
5. Με εφαρμογή ενός αλγορίθμου
6.Από εμπειρία. «Έτσι το κάνω αυτό και δουλεύει»
7.Επειδή μου το είπε κάποιος με κάποιο κύρος
8.Επειδή το λέει κάποιος μάρτυρας
9.Από παρατήρηση(αυτό κάνανε οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι)
10. Από την ίδια τη γλώσσα. Πχ η ετυμολογία μιας λέξεις μπορεί να παραπέμπει σε γνώσεις που αφορούν το αντικείμενο που περιγράφει.
11.Με το διάλογο
12.Με το διαλογισμό(άλεξ22, να μας τα πεις εσύ καλύτερα αυτά)
13.Με την «εξ αποκαλύψεως αλήθεια» από μια θεότητα.
Βέβαια ένα εύλογο ερώτημα είναι τι σημαίνει «αληθής». Δεν έχω το υπόβαθρο να κάνω μια εκτεταμένη φιλοσοφική συζήτηση πάνω σε αυτό αλλά σύντομα μπορώ να θεωρήσω ότι αλήθεια είναι μια θεώρηση των πραγμάτων «όπως είναι» χωρίς να μπορεί να διαψευστεί. Πιθανόν είναι να μην υπάρχει απόλυτα αλήθεια…
Δεν είναι μόνο η επιστήμη που ενδιαφέρεται για τη γνώση. Για παράδειγμα ένα δικαστήριο ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια (να γνωρίζει ότι) για ένα έγκλημα. Και στις μέρες μας τόσο η (σύγχρονη)επιστήμη όσο και η νομική έχουν αποδεχτεί ως έγκυρους τρόπους «δικαιολόγησης» της γνώσης μόνο κάποιους από τους ανωτέρω με προεξάρχουσα την επιστημονική μέθοδο. Είναι άραγε σωστό αυτό; θα ρώταγε κάποιος. Θα απαντήσω με μια ρητορική ερώτηση: Αν βάλουμε έναν άνθρωπο στη θέση του κατηγορουμένου σε ένα δικαστήριο για φόνο και το πόρισμα της ενοχής τους έβγαινε «ένοχος επειδή έτσι λέει το μέντιουμ που διαλογίζεται» θα δεχόταν την απόφαση ή θα ούρλιαζε ότι είναι άδικο; Για τον ίδιο λόγο η επιστήμη ΔΕΝ μπορεί να αρκεστεί στην εξ αποκαλύψεως αλήθεια, στο διαλογισμό, στην εμπειρία κτλ. Ακόμα και αυτή η αντίληψη του ανθρώπου («το είδα με τα ίδια μου τα μάτια») δε γίνεται αποδεκτή αν ΔΕΝ ακολουθείται και από άλλα στοιχεία. Ο λόγος είναι ότι άνθρωπος μπορεί να πλανηθεί εύκολα(ρωτήστε τον οποιοδήποτε ταχυδακτυλουργό) αλλά και σκεφτείτε πόσο περιορισμένες είναι οι αισθήσεις μας. Πχ βλέπουμε ένα ελάχιστο ποσοστό του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος ή ένα αντικείμενο που το βλέπουμε στατικό ας πούμε μια καρέκλα, δεν είναι καθόλου στατικό καθώς τα μόρια του ταλαντώνονται γύρω από μια θέση ισορροπίας, τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από τους πυρήνες κτλ κάθε άλλο παρά στατικότητα το χαρακτηρίζει