ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Κύριος του σπιτιού! (Σχετικά με τον διάλογο) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Ο Κύριος του σπιτιού! (Σχετικά με τον διάλογο) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

el.elyon31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
21/08/2007, 10:51:22
quote:
angi
Κανεις λαθος.
Η ελευθερια του λογου, οπως και η συμπεριφορα μας,
ειναι κατι που μαθαινεται....
Μας το διδασκουν απο τα γεννοφασκια μας...
Δεν φυτρωσες αγαπητο μου αγορι...
Γεννηθηκες και μεγαλωσες σε ενα περιβαλλον το οποιο σου δημιουργησε συμπεριφορες...
Μεγαλωνοντας και μαθαινοντας και με βαθεια παρατηρηση,
Θα διορθωσεις καποια λαθη τα οποια θεωρεις οτι εχεις κανει (υποκειμενικα βεβαια).
Αλλα η εμφυτη συμπεριφορα σου θα ειναι αυτη η οποια σου διδαξαν...
Εκτος εαν κατεβηκε ο ιδιος ο Θεος σε σενα προσωπικα την ωρα που γεννηθηκες,
και σε διαφωτησε...
Θελει πολυ κοπο για να φτασεις στο σημειο να γραψεις αυτο:
" αλλά είναι κάτι που μαθαίνετε μόνο από εσένα τον ίδιο ".
ΤΙποτα δεν μαθαινουμε μονοι μας. Δεν ειμαστε πορδες....

Κάποια πράγματα μαθαίνονται και με κάποια άλλα γεννιέσαι.
Μην είσαι απόλυτη.
Αν ήταν έτσι όπως τα λες σε κάθε οικογένεια δεν θα μεγάλωναν παιδιά με προσωπικότητα αλλά κλώνοι.
Ακόμα και τα νεογέννητα έχουν διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ τους.

Στράτος

μέτρον άριστον
el.elyonΜέλος
21/08/2007, 11:38:01
Καλημέρα σας.

Είναι ευχάριστο το να διαβάζω τα μηνύματα σας. Όλοι προσφέρουμε στο θέμα και αυτό είναι το ποιο σημαντικό, η διάθεση που έχουμε για ουσιαστικό διάλογο. Σας ευχαριστώ για την διάθεση σας.

Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων είναι να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους! Όλοι έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε στο διάλογο. Όλοι έχουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του λογου και το σημαντικότερο όλοι έχουμε το δικαίωμα του σεβασμού!

Θα ήθελα να περιορίσουμε την συζήτηση για το διάλογο στο Esoterica αλλά σαφώς αν κάποιος έχει να πει κάτι άλλο έχει το δικαίωμα της ελευθέριας του λογου.

Νομίζω ότι ένα άλλο εμπόδιο για το διάλογο είναι όταν θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο από τους άλλους.

Σαφώς και σημαντικό ρολο έχουν τα κίνητρα του καθενός για την συμμετοχή στο διάλογο ( στο Esoterica ). Και τα κίνητρα του καθενός είναι διαφορετικά. Όταν τα κίνητρα μας συγκρούονται τότε ο διάλογος κινδυνεύει και φτάνει στο ναυάγιο.

Άρα αγαπητοί μου φίλοι για να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος θα πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο για όλους, ο σεβασμός!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

maraki8Μέλος
21/08/2007, 13:50:36
Ωραίο το θέμα σου ελ.ελυον.
Σαφέστατα και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε έναν διάλογο και καταρχήν σεβασμό στην ίδια την έννοια του διαλόγου.Σε ένα πραγματάκι θα διαφωνήσω μόνο μαζί σου.Όταν γίνεται ένας διάλογος,θα πρέπει να σεβόμαστε την άποψη του συνομιλητή μας.Δεν είπε κανείς να την αποδεχτούμε,ούτε να την ενστερνιστούμε.Αλλά να σεβαστούμε την αντίθετη άποψη.Αλλιώς η φράση "σέβομαι τον συνομιλητή μου" είναι άτοπη...
Καλή μου angi,θα συμφωνήσω με τον Στράτο.Σαφέστατα κι έχουμε επιρροές και συμπεριφορές δοσμένες από τα σπίτια μας.Όμως ας μην ξεχνάμε και την μοναδικότητα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα ενός ατόμου,από την βρεφική ηλικία ακόμα.
***Και κάτι άλλο.Ίσως,αντί να ασχολούμαστε μόνο περί σεβασμού στον διάλογο κλπ,να πρέπει να ασχοληθούμε με το τι είναι αυτό που κάνει έναν διάλογο άγονο,έναν διάλογο που εξελίσσεται σε λογομαχία/καβγά,έναν διάλογο να έχει σαφέστατα έλλειψη σεβασμού της αντίθετης αποψης ή ακόμα και της δυνατότητας/ελευθερίας να εκφέρεται αυτή η αντίθετη άποψη...

καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη

21/08/2007, 17:42:25
elo...
quote:
Αν δεν έχεις μάθει να ακούς, να παρατηρείς, και να σκέφτεσαι πριν πράξεις, δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ σε αυτό το σημείο

Μ’ αρέσει που τόνισα το σημείο με bold.

Δηλαδή δεν πρόκειται ποτέ να φτάσω στο σημείο να προσβάλλω τον συνομιλητή αν δεν έχω μάθει να ακούω να παρατηρώ και να σκέφτομαι Αν όμως μάθω τα παραπάνω θα φτάσω τελικά στο σημείο να προσβάλλω τον συνομιλητή μου.

Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.

...perche io sono libero
22/08/2007, 00:16:46
quote:
libero - Δηλαδή δεν πρόκειται ποτέ να φτάσω στο σημείο να προσβάλλω τον συνομιλητή αν δεν έχω μάθει να ακούω να παρατηρώ και να σκέφτομαι Αν όμως μάθω τα παραπάνω θα φτάσω τελικά στο σημείο να προσβάλλω τον συνομιλητή μου. Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.

Συγνώμη αν δεν έγινα κατανοητός, οπότε επέτρεψε μου να το αναλύσω καλύτερα .

Όταν έγραψα «Αν δεν έχεις μάθει να ακούς, να παρατηρείς, και να σκέφτεσαι πριν πράξεις, δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ σε αυτό το σημείο», αναφερόμουνα καθαρά στις ωραίες ερωτήσεις που μου έθεσες, Πως θα καταλάβουμε ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο?
1) Θα μας το πει ο ίδιος ο συνομιλητής ότι τον προσβάλλει κάτι στα λεγόμενα μας?
2) Θα μυρίσουμε τα νύχια μας?
3) Θα το καταλάβουμε αν δούμε κοκκινάδια και διαγραμμίσεις στο μήνυμά μας?

Οπότε απλά σου απαντάω ότι δεν χρειάζεται ούτε να μυρίσεις τα νύχια σου, ούτε να στο πει ο συνομιλητής σου .
Απλά προσπαθείς πάντα να ακούς ή να διαβάζεις προσεκτικά αυτά που σου λέει ο συνομιλητής σου, να παρατηρείς μέσα σου αλλά και έξω σου (κοινωνικό περιβάλλον) κάθε τι καλό αλλά και κακό που συμβαίνει, ώστε να αποφάσεις ορθά πριν πράξεις και το σπουδαιότερο η σκέψη να προηγείται της πράξεως .
Αν μάθεις τα παραπάνω ( όπως αναφέρεις), τότε δεν θα έχεις λόγο να προσβάλεις τον συνομιλητή σου, αλλά και ακόμα αν δεν σύμφωνης στις απόψεις του, θα τον σεβαστείς, γιατί πάνω από όλα σέβεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό σου…

Όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας …..

-Να σκέπτεσαι πριν κάνεις κάτι, για να μην ενεργήσεις ανόητα. Είναι
δυστυχής εκείνος που ενεργεί και λέγει ανόητα. Αλλά να κάνεις
εκείνα, που δε θα σου φέρουν αργότερα λύπη. Να μη κάνεις τίποτε από
εκείνα που αγνοείς, αλλά να διδάσκεσαι όσα έχεις καθήκον να
γνωρίζεις.

Να μη δέχεσαι στα μαλακά σου βλέφαρα τον γλυκό ύπνο, πριν εξετάσεις
τρεις φορές κάθε σου έργο της ημέρας: ''Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι
έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω που δεν το έκανα;'' (Πη παρέβην;
τι δ' έρεξα; τι μοι δέον ούκ ετελέσθη;)
. Αφού αρχίσεις από το πρώτο,
να εξετάζεις όλα κατά σειρά. Έπειτα, για όσα μεν κακά έπραξες, να
επιπλήττεις τον εαυτό σου και για τις καλές σου πράξεις να χαίρεσαι.
Εργάσου γι αυτά. Μελέτησέ τα να τα μάθεις.-

angi άλλο η επιφανειακή μάθηση (κοινωνικό περιβάλλον) και άλλο η εσωτερική μάθηση .
Ελπίζω να σε κάλυψα με τα παραπάνω, αν όχι εδώ είμαστε …..

Edited by - elo on 22/08/2007 00:19:27

angiΜέλος
22/08/2007, 01:06:14
Ποτε δεν προκειται να ξεκολλησεις απο τα γονιδια σου ή να τα αποποιηθεις...
Ποτε!!!
Μπορεις να τα διαφοροποιησεις ως καποιο βαθμο,
αλλα παντα θα μοιαζεις σε εναν απο τους δυο.
Ειναι δυσκολο να το δεχτεις,
αλλα αυτο συμβαινει.
Μπορει π.χ. εσυ να απεχθανεσαι τα ενδιαφεροντα των δικων σου και να εχεις υιοθετησει τελειως διαφορετικα,
αλλα ο τροπος που θα συμπεριφερεσαι θα ειναι ακριβως ο ιδιος με αυτον τον οποιο μεγαλωσες.
Οι αντιληψεις διαφορετικες,
αλλα ο τροπος αντιδρασης, ακριβως ιδιος..
Ειδικα μετα τα 35...
Και ναι.
Ειμαι απολυτη σε καποια θεματα...
Γιατι παρατηρω τον εαυτο μου και τους ανθρωπους.

22/08/2007, 01:06:36
quote:
Dying_Incubus - Για να συμβεί, φίλε μου elo, αυτό που σωστά αναφέρεις θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι το κέντρο του κόσμου δεν είμαστε εμείς.
Γίνεται αυτό?

Δεν ξέρω φίλε μου αν γίνεται, ξέρω όμως όσοι πιστεύουν σε αυτό, το πραγματικό κέντρο του κόσμου τους, είναι ένας άδειος εγωισμός……

angiΜέλος
22/08/2007, 01:08:06
quote:
angi άλλο η επιφανειακή μάθηση (κοινωνικό περιβάλλον) και άλλο η εσωτερική μάθηση .

Εσωτερικη μαθηση ή φαντασιωση;

22/08/2007, 01:48:41
angi δεν μιλάμε για μίμηση, γονίδια και ύλη, αλλά για τον νου (πνεύμα), εξέλιξη .
Και η εξέλιξη δεν έχει να κάνει με την ύλη .

Η διάφορα μας είναι σε αυτό που αναφέρεις, «Ειμαι απολυτη σε καποια θεματα... »
Εναντιθέσει από εμένα που έχω μάθει να μην είμαι απόλυτος σε τίποτα, γιατί όσο παρατηρώ τόσο περισσότερο (γνωρίζω) την άγνοια μου .

Βλέπεις στα 38 μου οι αντιλήψεις μου και οι αντιδράσεις μου συνεχεία αναζητούν…..

angiΜέλος
22/08/2007, 03:14:07
και εγω σε ξαναρωταω,
στις στιγμες που επρεπε να παρεις μια αποφαση,
ΠΟΙΟΝ ΜΙΜΗΘΗΚΕΣ;
Η ερωτησεις μου ειναι πολυ απλες.

22/08/2007, 08:49:48
Αγαπητέ el.elyon, αναφέρεις:

quote:
Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων είναι να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους!

Αυτό που κατανοώ εγώ από αυτή την πρόταση είναι ότι κατά την γνώμη σου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων είναι να γνωρίζουμε ποιά είναι τα δικαιώματα μας.
Υποστηρίζεις δηλαδή την άγνοια των δικαιωμάτων μας?
Υποθέτω όμως ότι ίσως να ήθελες να πεις κάτι τελείως διαφορετικό κι απλά μπερδεύτηκες λίγο στην διατύπωση.

quote:
Νομίζω ότι ένα άλλο εμπόδιο για το διάλογο είναι όταν θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο από τους άλλους.

Αυτή η συμπεριφορά που αναφέρεις μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Μερικές από αυτές μπορεί να του είναι γνωστές ενώ κάποιες άλλες όχι...
Όσον αφορά τον σεβασμό που τον αναφέρεις ως κίνητρο, δε νομίζω να αποτελεί κίνητρο.
Αν θες, εξήγησε μου λίγο παραπάνω τι εννοείς.

In anticipation of my resurrection...