ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ο ΝΙΤΣΕ σε μία σελίδα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ο ΝΙΤΣΕ σε μία σελίδα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

EXELSIOR31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
hunter1Μέλος
20/06/2011, 10:35:34
αν δουμε ολοκληρη την πορεια του Νιτσε θα δουμε 3 περιοδους επηρεασμενες ξεχωριστα...
η πρωτη περιοδο ας την πουμε πιο ρομαντικη επηρεασμενη απτον Σοπενχαουερ?
στη δευτερη περιοδο εχοντας εντριφυσει πιο πολυ Βαγκνερ ταιριαζει πιο πολυ με τους Γαλλους αφοριστες..
στην τριτη περιοδο γινεται πιο ανθρωπωκεντρικος...

d.k

20/06/2011, 10:38:37
Τώρα , αν όλ’ αυτά ήταν αληθινά , τίποτα δεν μπορούσε να είναι πιο μεγαλειώδες και πιο σημαντικό παρά ο Βίσμαρκ .

Εδώ ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε τις πραγματικότητες της ζωής , που έλεγε ωμά ότι “δεν υπάρχει αλτρουισμός μεταξύ κρατών” και ότι οι λύσεις για τα σύγχρονα ζητήματα δεν πρέπει να αποφασίζονται με ψήφους και ρητορικές , αλλά με αίμα και σίδερο .
............

Islamikes, δεν διαφέρουν σε τίποτα απο τις ταλιμπανιστικες θέσεις. Αίμα και σίδερο λοιπόν κηφεα, και αν δικαιολογεις τετειες θέσεις, εύχομαι μια μέρα να μην φέρουν το γιο σου κάτω απο μια σημαία, με μεγαλοπρεπεις κουβεντες αλλα βισμαρκ, για το θάρρος που επέδειξε, και όχι την εξυπνάδα, ωστε να βρει λύσεις διαβίωσης με συνανθρώπους, διαφορετικών ηθών και κουλτούρας.

Η θέση του βισμαρκ και των πολεμοχαρων, ισχύει απο πάντα, είναι η συνέχεια της ανθρωπότητας όσο την γνωρίζουμε, και θέση κάθε κουλτούρας άγνοιας, ω πόσο βλάκας εισουν αριστοτελη, με εκείνο το αν θέλεις να δοιηκοισεις Ένα λαό, κρατα τον σε αμάθεια...

Αυτα τραβάμε, σαν λαός, και σαν άνθρωποι...

20/06/2011, 11:17:16
quote:
...Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο άνθρωπος είναι ένα λάθος του θεού ή μήπως ο Θεός ένα λάθος του ανθρώπου ? Φ.Νίτσε.

Αυτός ο συλλογισμός παραπέμπει και στις δυο περιπτώσεις σε ένα προσωπικό θεό, που ο ίδιος Νίτσε απορρίπτει κατηγορηματικά σαν ΝΕΚΡΟ..

Είναι κατά την γνώμη μου, ένας ρητορικός ο συλλογισμός, μια προσφιλή συνήθεια του Νίτσε, και αυτό τον κάνει γοητευτικό.

20/06/2011, 12:31:45
quote:

Islamikes, δεν διαφέρουν σε τίποτα απο τις ταλιμπανιστικες θέσεις. Αίμα και σίδερο λοιπόν κηφεα, και αν δικαιολογεις τετειες θέσεις, εύχομαι μια μέρα να μην φέρουν το γιο σου κάτω απο μια σημαία, με μεγαλοπρεπεις κουβεντες αλλα βισμαρκ, για το θάρρος που επέδειξε, και όχι την εξυπνάδα, ωστε να βρει λύσεις διαβίωσης με συνανθρώπους, διαφορετικών ηθών και κουλτούρας.

Η θέση του βισμαρκ και των πολεμοχαρων, ισχύει απο πάντα, είναι η συνέχεια της ανθρωπότητας όσο την γνωρίζουμε, και θέση κάθε κουλτούρας άγνοιας, ω πόσο βλάκας εισουν αριστοτελη, με εκείνο το αν θέλεις να δοιηκοισεις Ένα λαό, κρατα τον σε αμάθεια...

Καλημέρα Πλάτωνα...
Η γνώση για το τι εμπράκτως ισχύει στην κοινωνια των ανθρώπων , δεν σημαίνει την κατ'ανάγκη επιλεγείσα άποψη που μπορεί να εκφράζεται απο την/ις λύση/εις που προσυπαγορεύονται απο ιδέες και πρακτικές που εκπορεύονται απο το "αίμα και σίδερο".....
Ενίοτε μπορεί να υπάρξει ΚΑΙ αυτή η ανάγκη , ΕΦΟΣΟΝ όλες οι άλλες ενδεχομένως έχουν αποτύχει και δεν έχουν φέρει κανένα καλό αποτέλεσμα...
Ως πότε αλήθεια μπορεί να συζητάς καλοπροαίρετα με τον "επίδοξο δολοφόνο σου" και τον "επίδοξο δολοφόνο" της κοινωνίας ή του λαού σου???
Μπορεί να είναι -και πρέπει να είναι- η τελευταία ίσως επιλογή ενός ανθρώπου...ωστόσο παραμένει επιλογή , ΟΧΙ ΜΟΝΟ του επίδοξου βιαστή και δολοφόνου αλλα και του αμυνόμενου και του έχοντα το δικαίωμα στην ζωή και στην επιβίωση...
Μακάρι να ενστερνιζόμασταν και μείς ως λαός τέτοιες -ακραίες ενδεχομένως- συμπεριφορές και πρακτικές ή τουλάχιστον να μην θεωρούνται ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ως ενδεχόμενες λύσεις και πρακτικές , διότι κάτι τέτοιο ενθαρρύνει επίδοξους "δολοφόνους" μας..."καταστροφείς" μας..!!!
Ναί φίλε μου . ΑΣΦΑΛΩΣ και "ΝΑΙ" .... πάντα θα πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του καθενός εξτρεμιστή , ότι υπο όρους και κατάλληλες συνθήκες ΚΑΙ ΜΕΙΣ μπορούμε να λειτουργήσουμε και να υιοθετήσουμε πρακτικές ακραίες -και ακόμα χειρότερες-...και θεωρώ ότι αυτό αποθαρρύνει και λειτουργεί στην κατεύθυνση που ορίζει την ευδαιμονία...

Ασφαλώς δεν μπορεί να νοηματοδοτείται ένας λαός ή ένας άνθρωπος και να εκ-κινεί απο τέτοιες ιδέες -αλλοίμονο δεν λέω αυτό- , ωστόσο καλό θα ήταν να υπάρχουν ως έσχατο μέσον...
Η ιστορία έχει φροντίσει να μας διδάξει για του λόγου το αληθές...και μην καταπιανόμαστε με ψευδο-ηθικές που έχει αποδειχθεί ότι δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αλλα κάποιες στιγμές αντίθετα εκλαμβάνονται ΚΑΙ ως αδυναμία μας -κυρίως- και ενθαρρύνουν επίδοξους "βιαστές" και "δολοφόνους" και άλλα "ευγενή στοιχεία" και αντίστοιχες "ευγενείς συμπεριφορές"....

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 20/06/2011 12:44:25

20/06/2011, 13:26:57
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μετά απο μια μακρά περίοδο αφοσίωσης σε ιδέες -πρότερες- και σκέψεις , εν έτει 1876 ο Νίτσε ταξίδεψε στην Ιταλία παοδεχόμενος την πρόσκληση της Μαλβίντα φον Μευζενμπουργκ , μιας εύπορης μεσήλικης θιασώτριας των τεχνών...για να περάσει λίγους μήνες με εκείνη και μια παρέα φίλων σε μια έπαυλη στο Σορέντο , στον κόλπο της Νάπολης...
Εκεί λοιπόν και κατα δήλωση της οικοδέσποινας , εθεάθη για πρώτη φορά γελαστός και χαρούμενος...εκεί ωστόσο και μολονότι κάθε βράδυ -κοντά στα άλλα- διάβαζαν Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία , δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του για τον Πλάτωνα -Πλατωνικό λόγο- όπως εξάλλου και ο Μονταίνι , λέγοντας.."Για να μπορέσει να λειτουργήσει ως θέλγητρο ο Πλατωνικός λόγος , αυτο το τρομερά αυτάρεσκο και παιδιάστικο είδος διαλεκτικής , θα πρέπει να μην έχει διαβάσει κανείς καλούς Γάλλους".
Εκεί ωστόσο άρχισε σταδιακά ν'αλλάζει τη φιλοσοφία του περί βασάνων και ηδονής και μαζί της την αντίληψή του περί δυσκολιών , αποκτώντας μια νέα και μάλλον αντίθετη προς τον Σοπενχάουερ πίστη στην ύπαρξη.

Ένοιωθε , ότι στο ξεκίνημα της ζωής του είχε υπάρξει γέρος και έκλαιγε σκεπτόμενος ότι είχε σωθεί την ύστατη στιγμή....

Edited by - Εαρινός on 20/06/2011 13:28:54

20/06/2011, 19:38:45
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ :

ΠΛΑΤΩΝΑ, με εξέπληξες με αυτές σου τις απόψεις . Αρχίσαμε να αναλύουμε το έργο ενός γίγαντα του πνεύματος που λέγεται ΝΙΤΣΕ. Επεσήμανα από το πρώτο μου μήνυμα τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κατανόηση του όλου του έργου και της βαθειάς και οξείας σκέψης του που το διακρίνει . Και βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο , το εισαγωγικό στάδιο αυτής της έρευνας. Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι αυτές τις απόψεις που παραθέτει ο ΝΙΤΣΕ στο έργο του τις πετάει τόσο επιπόλαια χωρίς να τις συνοδεύει με μια βαθιά επιχειρηματολογία , και ότι θα μπορούσαν, έστω και με μεγάλη δυσκολία, ακόμη και σε ελάχιστα σημεία τους , άνθρωποι του δικού μας πνευματικού βεληνεκούς , να αντικρούσουν . Εάν αυτό συμβαίνει , τότε δεν είμαι εγώ αυτός που θα σε εμποδίσει (ούτε το θέλω αλλά ούτε και το μπορώ) να ασκείς αυτού του είδους την κριτική σε νοήματα που θέλει να μεταδώσει ο παγκοσμίου εμβέλειας αυτός φιλόσοφος .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

20/06/2011, 21:26:14
Φίλε μου κηφεα γραψε και εκφράσου όπως κανείς. Δεν έχω τίποτα ενάντια στον Νίτσε, στα 15 μου είχα διαβάσει όλα του τα έργα, ισως ήταν ο φιλόσοφος που με επηρέασε περισσοτερο, μετα το σωκρατη. Στην κυριολεξία μου άνοιξε τα ματια, μα σε κάποιο του βιβλίο, έγραψε για τους έλληνες φιλόσοφους, πως τους καταλαβε όλους, πλην ενός...

Και αν δεν καταλαβε αυτόν, (τον Ηρακλειτο), είσαι σίγουρος πως καταλαβε το Σωκρατη?

Ξέρω πως αυτα τα ονόματα έχουν ιδιαίτερη απήχηση μέσα σου, μιας και τα ερευναμε, στο λέω απο καρδιάς, όλοι αυτοι, (συμπεριλαμβανομενου του νιτσε) με τον τροπο τους, διαλυουν το ψέμμα...

Μην σταματας λοιπόν. Εξέταζε, και προχωρά!

hunter1Μέλος
20/06/2011, 23:04:10
μα ο βισμαρκ δεν ηταν αυτος που τον μεγαλωσαν για να γινει στρατηγος κ οχι πολιτικος οπως εξελιχθηκε...ενα παιδι που το μεγαλωνεις τον 19 αι με ξυλο κ βαρβαρες τακτικες θεωρειται νορμαλ?

απο την αλλη ο νιτσε εγραψε ιστορια μιλησε στις ψυχες πολλων αλλα με ακραιες πολλες θεσεις...το κοινωνικοπολιτικο στατους του τον εκανε πολεμαρχο των θρησκειων...

d.k

21/06/2011, 00:17:43
Όσο νορμάλ έθεωρούντο την εποχή τους και οι Σπαρτιάτες φίλη μου και ας μην κρίνουμε με όρους του σήμερα εποχές και ανθρώπους άλλων εποχών...
Ελπίζω να μην παραστεί ανάγκη να να θυμηθούμε Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτική ζωή ξανά...ωστόσο αν εμφανισθούν οι απαραίτητες συνθήκες το θεωρώ ως πολύ πιθανό....
Το πλαίσιο αναφοράς και οι συνθήκες που επικρατούν μια ορισμένη εποχή ακόμα και στιγμή ορίζουν και τις επιλογές εν πολλοίς...υπο "κ.σ" όλα είναι όμορφα και φιλοσοφικά διατυπωμένα...σε διαφορετική περίπτωση το "το-σε-λήθαργο-θηρίο" που ορίζεται απο την δύναμη-της θέλησης-για-ζωή ορίζει δικούς του κανόνες..σκέψεις και συμπεριφορές...

21/06/2011, 08:47:44
Παρ’ όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, ο πατέρας του Νίτσε ήταν πάστωρ . Μια μακρά σειρά από κληρικούς ήταν πίσω από τον καθένα από τους γονείς του . Και ο ίδιος παρέμεινε ιεροκήρυκας ως το τέλος .

Επιτέθηκε κατά του χριστιανισμού , επειδή υπήρχε πολύ από το ηθικό πνεύμα του μέσα του . Η φιλοσοφία του υπήρξε μια απόπειρα να ισορροπήσει και να διορθώσει , με βίαιη αντιλογία , μια ακατανίκητη τάση προς την ηπιότητα , την καλοσύνη και την ειρήνη .

Η μητέρα του ήταν μια ευσεβής και πουριτανή κυρία , από το ίδιο είδος που είχε βγάλει τον Ιμμάνουελ Καντ . Και με ίσως μια καταστρεπτική εξαίρεση , ο Νίτσε παρέμεινε ευσεβής και πουριτανός , αγνός σαν άγαλμα , ως το τέλος : Γι’ αυτό και η επίθεσή του κατά του πουριτανισμού και της ευσέβειας . Πόσο ποθούσε να είναι αμαρτωλός , ο αδιόρθωτος αυτός άγιος !

Η ημέρα της γέννησής του (στις 15 Οκτωβρίου 1844 , στο Ραίκεν της Πρωσίας) έτυχε να είναι η ημερομηνία της γέννησης του βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκου Γουλιέλμου του IV .

Ο πατέρας του , που είχε διδάξει αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας , χάρηκε για την πατριωτική σύμπτωση , και έδωσε στο παιδί του το όνομα του βασιλέως . “Υπήρξε οπωσδήποτε ένα πλεονέκτημα στην εκλογή αυτής της ημέρας για την γέννησή μου . Τα γενέθλιά μου καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας υπήρξαν μια μέρα δημόσιας χαράς” .

Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του τον άφησε στα χέρια των άγιων γυναικών της οικογένειας, που τον έκαναν να αποκτήσει έναν χαρακτήρα λεπτότητας και ευαισθησίας .

Στα δεκαοκτώ του χρόνια έχασε την πίστη του στον θεό των πατέρων του , και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του ψάχνοντας για νέα θεότητα . Νόμισε πως βρήκε μία στον υπεράνθρωπο . Είπε αργότερα ότι δέχτηκε την αλλαγή εύκολα . Έγινε κυνικός σαν έναν που ποντάρισε όλα σε ένα ρίξιμο του ζαριού και έχασε . Πέρασε ξαφνικά σε μια αισθησιακή κραιπάλη μαζί με τους συσπουδαστές του στο κολλέγιο της Βόννης και της Λειψίας και με αυτό τον τρόπο κατανίκησε την αποστροφή που ένοιωθε προς τις ανδρικές επιδόσεις του καπνίσματος και του ποτού .

Αλλά σε λίγο το κρασί , οι γυναίκες , το κάπνισμα του έφεραν αηδία . Αντέδρασε δυνατά σε μια περιφρόνηση της όλης biergemüt lichkeit της χώρας του και του καιρού του : άνθρωποι που έπιναν μπύρα και κάπνιζαν ήταν ανίκανοι για καθαρή αντίληψη και για οξεία σκέψη .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

hunter1Μέλος
21/06/2011, 08:57:42
θα σου απαντησω με Σοπενχαουερ..
"στα μικροπραγματα καταλαβαινουμε τον χαρακτηρα ενος ανθρωπου.στα μεγαλα γινεται προσεκτικος κ κρυβεται"

απο κει κ περα χωρις να μπορω να τους κρινω γιατι οντως αποτελουν κορυφες ο Βισμαρκ κ ο Νιτσε δηλωσαν την αληθεια τους μεσα απο εργα διαχρονικα αλλα αν ψαξουμε βαθυτερα προκειται για φυσιογνωμιες που οτι κ αν εκαναν το αρωμα που αφησαν πισω τος δεν παυει να εχει σαν βαση την βρωμια που τους περικλειε...

οταν ξεκινησα να τους μελεταω θεωρησα προσωπικα να μαθω πρωτα το ποιοι ηταν κ μετα το τι εκαναν...μπορει να θεωρηθω αιρετικη ή ακομα κ στενομυαλη αλλα παντα πιστευω οτι το καλο χωραφι βγαζει καλο καρπο..

τελιωνω με το Γκαντι.."Τι γνωμη εχω για τον Δυτικο πολιτισμο?Νομιζω πως θα ηταν καλη ιδεα."

d.k