- Στην αρχαιότητα: Εξωγήινοι ή μήπως ένας πολύ πιο ανεπτυγμένος γήινος πολιτισμός; - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Τι είπες για τη Medtech;
Τρέξε να κρυφτείς.

Και για μεγαλύτερη ασφάλεια πάρε... 
Πλάκα κάνω έτσι; Ελπίζω να σηκώνεις αστεία αγαπητή Medtech...
Εγώ σε 
Για αυτό σε πειράζω.

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!
quote:
Αν δεν υπάρχει ανταλλαγή ιδεών, ποιό σκοπό εξυπηρετεί το Esoterica; Δεν λεω να έχουμε όλοι την ίδια γνώμη και τις ίδιες ιδέες (αλοίμονο εαν συμβεί αυτό) αλλά για ποιό λόγο πρέπει να επισημαίνει πχ η Medtech (τυχαία η επιλογή ως παράδειγμα-τίποτα προσωπικό) ΣΕ ΚΑΘΕ post σε κάθε topic πως οτιδήποτε δεν εναρμονίζεται με την επιστήμη είναι απορριπτέο; Δήλωσε την θέση της, ξεκαθάρισε τις απόψεις της καταλάβαμε τι θέλει να πει, ΟΚ. Δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνει. Medtech μην το δεις σαν προσωπική επίθεση, ούτε σαν προσπάθεια φίμωσης, απλά πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ, εκτός από το δικαίωμά μας να εκφέρουμε την άποψή μας, να καταλάβουμε πως πρεπει και να ακούμε τους άλλους (οτιδήποτε έχουν να πουν) και το κυριότερο να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί ο συνομιλητής μας κατέληξε σε αυτή του την σκέψη.
δεν λεω "οτιδηποτε ΔΕΝ εναρμονιζεται με την επιστημη ειναι απορριπτεο".Λεω ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΤΕ ΙΔΕΑ ΕΙΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΙΤΕ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ.Και ξερω επισης οτι πολλοι δεν εχουν ιδεα απο αυτη και γιαυτο ειτε την βλεπουν με μισο ματι ειτε την αγνοουν παντελως.
Πως δεν εχω προσπαθησει να καταλαβω πως ο συνομιλητης μου κατεληξε σε αυτη την σκεψη...Πως δεν εχω κατσει να ακουσω και την αντιθετη αποψη σε αυτο το θεμα και αλλου.Γνωριζω τι μπορει να συντηρησει την πιστη σε αστηρικτες πεποιθησεις.
Παρεπιπτωντος ΔΕΝ ΦΙΜΩΣΑ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.(κουραγιο troll μην απογοητευεσαι τουλαχιστον εχω ακομα το μαστιγιο μου...).
Το αν θα χρειαστει να επαναλαβω τις αποψεις μου θα το αποφασισω εγω και οχι εσυ.
Επιπλεον κατα κανονα εχω πολιτισμενο υφος εκτος εαν με προκαλεσουν με προσβλητικες εκφρασεις.
Troll φυσικα και εχω χιουμορ γιαυτο μπορεις ακομα να καθεσαι μουχαχαχαχαχαχα...Νομιζεις οτι ετσι αψηφιστα μπορεις να προκαλεις μια διαπιστευμενη πολυμηχανη και αδιστακτη δρακονια πρακτωρ?
Αποχωρω απο το θεμα.

The plural of anecdote is not data.
quote:
Troll φυσικα και εχω χιουμορ
Troll ;;;
Αποχωρω απο το θεμα.

quote:
δεν λεω "οτιδηποτε ΔΕΝ εναρμονιζεται με την επιστημη ειναι απορριπτεο".Λεω ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΤΕ ΙΔΕΑ ΕΙΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΙΤΕ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ.Και ξερω επισης οτι πολλοι δεν εχουν ιδεα απο αυτη και γιαυτο ειτε την βλεπουν με μισο ματι ειτε την αγνοουν παντελως.
Σωστά εδώ συμφωνούμε απόλυτα.
quote:
Παρεπιπτωντος ΔΕΝ ΦΙΜΩΣΑ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.(κουραγιο troll μην απογοητευεσαι τουλαχιστον εχω ακομα το μαστιγιο μου...).
ΑΧ ΝΑΙ. Λες να μ'αρέσει; δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά θέλω να το δοκιμάσω... που ξέρεις;;;
quote:
Επιπλεον κατα κανονα εχω πολιτισμενο υφος εκτος εαν με προκαλεσουν με προσβλητικες εκφρασεις.
Μα ποιός αγενής απολίτιστος σε πρόσβαλε;;;;
quote:
Troll φυσικα και εχω χιουμορ γιαυτο μπορεις ακομα να καθεσαι μουχαχαχαχαχαχα...Νομιζεις οτι ετσι αψηφιστα μπορεις να προκαλεις μια διαπιστευμενη πολυμηχανη και αδιστακτη δρακονια πρακτωρ?
ΔΕΝ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΩΡΕ ΓΚΡΙΖΑ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗ ΡΕΤΙΚΟΥΛΙΑΝΗ ΠΡΑΚΤΩΡΑ.
Με προστατεύουν πολύ καλά οι Ανδρομεδιανοί φίλοι μου.
Μια κίνηση και σε βλέπω σε άλλο γαλαξία με το express.

ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ;
ΠΛΗΓΩΘΗΚΑ ΒΑΘΙΑ ΤΩΡΑ![]()
![]()
![]()

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
quote:
Αποχωρω απο το θεμα.

quote:
Απ' ότι φαίνεται εκτός από λίγους εδώ μέσα οι περισσότεροι δεν τα πηγαίνατε καλά με τα μαθηματικά. Και ξαναλέω: ΕΝΑ ΔΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΟΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑ 'ΜΥΡΙΑ. Προσθέστε όσες δεκάδες-εκατοντάδες θέλετε. ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν κάποια που περισσεύουν. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ (ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ) ΟΥΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΣΜΟΙ γιατί δεν έχουμε τις μεθόδους να κοιτάξουμε τόσο πίσω στον χρόνο. Εικασίες και ενδείξεις/αποχρώσεις, μπορεί. Αυτές συζητάμε και αυτό εξυπηρετεί το Esoterica. Και δεν χάθηκε ο κόσμος αν κάποιος πει και κάτι διαφορετικό...
Εγώ λέω να απαντήσω σε αυτό! (μην πάει τσάμπα και η έρευνα που έκανα όλες αυτές τις μέρες!)
Λοιπόν κοίτα να δεις πώς έχουν τα πράγματα φίλε μου, κατά την ταπεινή μου γνώμη βέβαια.
Πολιτισμοί χιλίων μυρίων ετών μπορεί να υπήρχαν. Ομως, θα ήταν κάτι άλλο, όχι ανθρώπινοι.
(Πρέπει να το εξηγήσω αυτό; πολύ απλά αν σκεφτείτε την βιοποικιλότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή πάνω στην γη και αυτήν που υπήρχε στο παρελθόν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναλήφθηκαν ακριβώς τα ίδια βήματα στον διαδοχικό διαχωρισμό των ειδών για εκατομμύρια χρόνια έτσι ώστε να φτάσουμε κάποτε στον άνθρωπο).
Οπότε λοιπόν έχουμε να κάνουμε με γήινους μεν αλλά όχι ανθρώπινους πολιτισμούς. Καλά ως εδώ;
Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο αν υπήρξε ένας τέτοιος πολιτισμός, αλλά η πιθανή επιρροή του χίλια μύρια μετά, πάνω στον δικό μας, τον ανθρώπινο.
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε στους μύθους μας (τους σχετικούς με τους θεούς) να υπάρχουν πολλα κοινά μη-ανθρώπινα μοτίβα.
Παράδειγμα:
Οι θεοί όλοι θα είχαν την συγκεκριμένη μορφή αυτών των όντων (μη ανθρώπινη αλλά κοινή ή έστω παρόμοια μεταξύ τους), κοινές πρακτικές και συνήθειες πάλι μη ανθρώπινες (πχ δεν θα ζούσαν σε παλάτια αλλά σε φωλιές -λέμε τώρα) και οι γνώσεις που θα είχαν να μας δώσουν πιθανότατα δεν θα χρησίμευαν στον άνθρωπο (εφ όσον πρόκειται για διαφορετικό είδος), ειδικά σε πρακτικά θέματα πχ στην καλλιέργεια της γης.
Επίσης αν υπήρχε η δυνατότητα να έρθουν σε ερωτική επαφή με τους ανθρώπους, τα παιδιά που θα γεννιόντουσαν (αν μπορούσαν να επιζήσουν) θα είχαν εμφανώς ιδιαίτερα μορφολογικά τουλάχιστον χαρακτηριστικά (εννοώ αντιληπτά από όλους).
Πάντως πρακτικά, τα ίχνη που θα άφηνε ένας τέτοιος πολιτισμός πιθανόν να ήταν ελάχιστα επί γης (μετά από όλες αυτές τις γεωλογικές ανακατατάξεις), αλλά και αν υπήρχαν, πιθανόν να περνούσαν απαρατήρητα από μας ή δεν θα αναγνωρίζαμε εύκολα την αξία τους.
Για την περίπτωση ενός χαμένου ανθρώπινου πολιτισμού, ο οποίος για οποιονδήποτε λόγο είχε πιό γρήγορη εξέλιξη από τους υπόλοιπους, το συζητάμε ξεχωριστά.
Πάντως σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε σήμερα ένας ανθρώπινος ή σχεδόν ανθρώπινος πολιτισμός παράλληλος με τον δικό μας, δεν θα μπορούσε να χρονολογείται πέρα από τα τελευταία 4 εκ χρόνια (ως πολιτισμός έτσι; να μην μπερδευτούμε).
Πώς κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα:
Τα πρωτεύοντα εμφανίστηκαν πριν από περίπου 60 εκ χρόνια.
Πριν από 27 εκ χρόνια εμφανίστηκαν οι πρωτεύοντες πίθηκοι.
Πριν από 6 εκ χρόνια διαχωρίζονται οι Hominides (Ανθρωπίδες) από του Μεγάλους Πιθήκους.
Εμείς είμαστε απόγονοι των hominides.
Επειδή όμως αυτό που μας ξεχώρισε από τους προηγούμενους ανθρωποειδείς πιθήκους είναι κυρίως το μέγεθος του εγκεφάλου μας, θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός αυτός έγινε μάλλον την εποχή του homo habilis ο οποίος ανέπτυξε εγκέφαλο λίγο πριν εξαφανιστεί γύρω στα 800 κ.εκ. (που θεωρείται η διαχωριστική γραμμή), ομιλία και άρχισε να φτιάχνει κάποια πρωταρχικά εργαλεία.
Ο homo habilis εμφανίστηκε πριν από 2,5 εκ χρόνια και εξαφανίστηκε περίπου πριν από 1,5 εκ χρόνια. Ο επόμενος, ο homo erectus έφτασε σε εγκεφαλικό μέγεθος τα 900 κ.εκ. (σήμερα είμαστε στον μέσο όρο 1350-1400 κ.εκ.)
Οπότε τα 4 εκ χρόνια που βάζω είναι αβανταδόρικα, στην περίπτωση που ένα άλλο είδος ανθρωποειδών είχε "παράλληλη" εξέλιξη με μας, από τον διαχωρισμό των hominids και δώθε, δηλ πριν από 6 εκ χρόνια.
Από κει και πέρα, από την εμφάνισή του, μέχρι την ικανότητά του να φτιάξει πολιτισμό, σίγουρα πέρασαν τουλάχιστον κάποια 1,2 εκ χρόνια, οπότε φτάνουμε στα 4 εκ χρόνια, ως ανώτατη χρονολογία αρχής ενός άλλου ανθρώπινου πολιτισμού (ξαδέρφου του δικού μας, ας πούμε).
Στην περίπτωση που ο πολιτισμός αυτός είναι ανθρώπινος (δηλ τα όντα που τον δημιούργησαν ακολουθούν την δική μας καταγωγή κατά γράμμα) τότε ο χρόνος εμφάνισής του, πέφτει ακόμα πιό κοντά, δηλ γύρω στα 35.000 χρόνια με την εμφάνιση του homo sapiense.
υπ1 Σχόλια (και τυχόν διορθώσεις) δεκτά ![]()
υπ2 Medtech κατσ' κατ'!
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 03/02/2007 03:07:01
Edited by - Ostria on 03/02/2007 03:12:13
quote:
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε στους μύθους μας (τους σχετικούς με τους θεούς) να υπάρχουν πολλα κοινά μη-ανθρώπινα μοτίβα.
Παράδειγμα:
Οι θεοί όλοι θα είχαν την συγκεκριμένη μορφή αυτών των όντων (μη ανθρώπινη αλλά κοινή ή έστω παρόμοια μεταξύ τους), κοινές πρακτικές και συνήθειες πάλι μη ανθρώπινες (πχ δεν θα ζούσαν σε παλάτια αλλά σε φωλιές -λέμε τώρα) και οι γνώσεις που θα είχαν να μας δώσουν πιθανότατα δεν θα χρησίμευαν στον άνθρωπο (εφ όσον πρόκειται για διαφορετικό είδος), ειδικά σε πρακτικά θέματα πχ στην καλλιέργεια της γης.
Επίσης αν υπήρχε η δυνατότητα να έρθουν σε ερωτική επαφή με τους ανθρώπους, τα παιδιά που θα γεννιόντουσαν (αν μπορούσαν να επιζήσουν) θα είχαν εμφανώς ιδιαίτερα μορφολογικά τουλάχιστον χαρακτηριστικά (εννοώ αντιληπτά από όλους).
Αγαπητή Οστρια και οι δικοι μας Θεοι και των περισσότερων πολιτισμών δεν ειχαν αυτές τις ιδιότητες που αναφέρεις;
Σε μερικές περιπτώσεις δε, μας προβληματίζουν έντονα οι ιδιαιτερότητες των θεών κατα τους Αρχαίους και πολύ περισσότερο στους Μύθους.
quote:
Δεν είχαμε τους Κενταύρους, τους Ημίθεους, το Θεό Πάνα κτλ. Η αρχαία λαική παράδοση ειχε πλούσια φαντασία. Και που να δείς άλλοι Αιγύπτιοι, Ινδοι , Κινέζοι. Οι θεοί τους σύμφωνα με τις παραδόσεις έκαναν και διαγαλαξιακά ταξίδια.
quote:
Για την περίπτωση ενός χαμένου ανθρώπινου πολιτισμού, ο οποίος για οποιονδήποτε λόγο είχε πιό γρήγορη εξέλιξη από τους υπόλοιπους, το συζητάμε ξεχωριστά.
Παιζει και αυτό. Αλλά θέλει πολύ ψάξιμο.
Και εδώ λοιπόν ερχόμαστε στο θέμα.
Οπως δεν δέχομαι τίποτα απο τις αρχαίες αναφορές χωρίς απτές αποδείξεις, ακριβώς δεν μπορώ να δεχτώ και αυτήν την ανυπόστατη θεωρία
χωρίς αποδείξεις.
quote:
θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός αυτός έγινε μάλλον την εποχή του homo habilis ο οποίος ανέπτυξε εγκέφαλο λίγο πριν
Θεωρία η οποία σε μία πρόταση έχει τη λέξη 'θεωρούμε' και τη λέξη 'μάλλον'
Παμε παρακάτω.
quote:
(που θεωρείται η διαχωριστική γραμμή), ομιλία και άρχισε να φτιάχνει κάποια πρωταρχικά εργαλεία.
Το ίδιο και εδώ.
Αν ξεκινάμε μια θεωρία εξέλιξης που πρέπει να δεχτούμε με το 'θεωρούμε' και το 'μάλλον' λογικά να καταλήξουμε εκεί που θέλουμε.
Το μόνο που δεν μας είπαν.
Σε πόσα χρόνια ο ουρακοτάγκος θα γίνει άνθρωπος;
Υ.Γ. Μην το παίρνεις προσωπικά όσον αφορά τη διατύπωση, αλλά η θεωρία της εξέλιξης μπάζει απο παντού. Ασε που κάθε χρόνο έρχονται νέα ευρήματα που την μετατοπίζουν χρονικά κατι χιλιάδες χρόνια αλλά και στην περίπτωση που δεν τους βολευει, το θάβουν και συνεχίζουν να μας λένε ότι καταγόμαστε απο τον αφρικανοπίθηκο.
Ειναι δύσκολο βλέπεις να αποδεχτείς την απάτη και περισσότερο να ανατρέψεις τα δεδομένα παγκοσμίως.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
""""Δεν είχαμε τους Κενταύρους, τους Ημίθεους, το Θεό Πάνα κτλ. Η αρχαία λαική παράδοση ειχε πλούσια φαντασία. Και που να δείς άλλοι Αιγύπτιοι, Ινδοι , Κινέζοι. Οι θεοί τους σύμφωνα με τις παραδόσεις έκαναν και διαγαλαξιακά ταξίδια."""
Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραμύθια με την πραγματικότητα;;;
Πόσο μπορεί να έλκει σεξουαλικά ένα είδος, ένα άλλο μη κοντινό είδος;;;]
Πόσο λέτε να την "βρίσκει" ένα χταπόδι με ένα περιστέρι;;;
Εντάξει θα μου πείτε εδώ έχουμε να κάνουμε με νοήμοντα πλάσματα.
Μάλιστα...
Επαναλαμβάνω την ερώτηση. Πόσο μπορεί να την "βρίσκει" ένας άνθρωπος με ένα χιμπατζη; ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ!!!
Ξέρεις η κτηνοβασία είναι ψυχολογικό πρόβλημα.
Άρα εάν ένα άλλο είδος την "έβρισκε" με τους ανθρώπους τότε ήταν ψυχοπαθές.
Και καταλήγουμε σε αυτό που λέω πάντα: ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ, ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ...
Τώρα πόσο είναι δυνατόν από ένα ψυχοπαθή εξωγήινο και ένα γήινο, αν την βρουν να έχουμε απογόνους.
Δεν μου λέτε, εάν βάλω ένα ουρακοτάγκο και ένα χιμπατζή στο ίδιο κλουβί (διαφορετικού φύλου ε) θα έχω απογόνους; Πως δεν είναι δυνατόν λόγω του ότι έχουν διαφορετικό DNA;
Τι λέτε καλέ...
Εδώ οι ψυχοπαθείς εξωγήινοι που απέχουν εξελικτικά δις έτη, με την πρώτη γεννοβολούνε και τα γήινα είδη που προανέφερα που απέχουν μόνο λίγα εκατομμύρια χρόνια δεν μπορούν να το πράξουν αυτό;;;
Α, να χαθείτε που δεν ξέρετε τις ικανότητες των εξωγήινων...
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι "άνωθεν" είχαν την ικανότητα να δημιουργούν πλάσματα όπως οι κένταυροι, πόσο λογικά θεωρείτε ότι μπορεί αν είναι;;;
Μισός άλογο και μισός άνθρωπος.
Μάλιστα...
Δηλαδή το πλάσμα αυτό έχει από όλα δύο. Δύο καρδιές, δύο στομάχια, δύο σπλήνες κ.λ.π. Το πως συνεργάζονται όλα αυτά είναι ΑΑΑΑΑΛΛΟ θέμα. Το πως συνεργάζεται ένα βιολογικό σύστημα αλόγου με ένα βιολογικό σύστημα ανθρώπου αυτό και εάν είναι ζήτημα. Τώρα το πως αντέχει η σπονδηλική στήλη του ανθρώπου (η οποία σημειωτέον είναι ΚΑΘΕΤΗ πάνω σε αυτή του αλόγου) στις επιταχύνσεις και στα πηδήματα του αλόγου ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΖΗΤΗΜΑ... Το κυριότερο με τι διατρέφεται το σύνολο, με ΣΑΝΟ;;;
Μα με τι λεπτομέρεις ασχολούμε τώρα...
Έλα τώρα οι εξωγήινοι μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Με ένα τσουφ ή με λίγο κόπο μπορούν να κάνουν ακόμα και ιπτάμενες γαλάζιες φάλαινες...
Απλώς οι δικοί μας θέλουν να διασκεδάζουν ερχόμενοι στην γη για διακοπές και φτιάχνοντας ότι τους κατέβει στο κεφάλι...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ;;;
Κάνα καλό ρεμπετάδικο στην Πλάκα γνωρίζει κανείς καλέ ντερβίσια;;;
Βασικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά στις αντιλήψεις σας, μικρή είναι, και μάλλον γεφυρώνεται...
Όσο για τη θεωρία του φίλου μου του ΟΑΝΝΗΣΕΑ, Δύο πουλάκια κάθονταν...

quote:
αλλά η θεωρία της εξέλιξης μπάζει απο παντού. Ασε που κάθε χρόνο έρχονται νέα ευρήματα που την μετατοπίζουν χρονικά κατι χιλιάδες χρόνια αλλά και στην περίπτωση που δεν τους βολευει, το θάβουν και συνεχίζουν να μας λένε ότι καταγόμαστε απο τον αφρικανοπίθηκο.
Ειναι δύσκολο βλέπεις να αποδεχτείς την απάτη και περισσότερο να ανατρέψεις τα δεδομένα παγκοσμίως.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Troll, δείτε, ή μάλλον διαβάστε:
Στην Kαλαμπάκα ήρθε ο πρώτος «Xόμο Σάπιενς»
O «Xόμο Σάπιενς» ενδέχεται να ήρθε στην Eυρώπη (και μάλιστα στην Eλλάδα) πολλές χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστεί στον βορρά της ηπείρου. Aποτυπώματα τεσσάρων ανθρώπινων πελμάτων στο σπήλαιο Θεόπετρας, στην Kαλαμπάκα, που μελετήθηκαν με νέες τεχνολογικές μεθόδους, οδηγούν τους επιστήμονες να πουν ότι πιθανώς ανήκουν στον «Xόμο Σάπιενς» και όχι στον Aνθρωπο του Nεάντερνταλ.
Kαθώς τα αποτυπώματα εντοπίσθηκαν σε στρώματα που χρονολογούνται περί τα 140 - 130 χιλιάδες χρόνια πριν, η διευθύντρια της ανασκαφής του σπηλαίου Aικατερίνη Kυπαρίσση - Aποστολίκα και οι συνεργάτες της συνδυάζοντας και άλλα ευρήματα πιθανολογούν ότι ο απευθείας πρόγονος του σημερινού ανθρώπου έφτασε στην Eλλάδα περί το 90.000 π.X. Oταν δηλαδή έφτασε και στη Mέση Aνατολή.
Aνατροπή παλαιότερων δεδομένων φέρνει, λοιπόν, κατά την ανασκαφέα του σπηλαίου, η νέα αυτή μελέτη. Γιατί, στην υπόλοιπη Eυρώπη ο Xόμο Σάπιενς εμφανίζεται πολύ αργότερα, περί το 40.000 π.X. δηλαδή. Aυτή η διαφορά, παίζει ρόλο στις γνώσεις των ανθρώπων εκείνης της περιόδου και δείχνει πως στην Eλλάδα η «νέα» τεχνολογία και οι γνώσεις περί καλλιέργειας κ.ά. έφτασαν ταυτοχρόνως με τη Mέση Aνατολή και δεν εισήχθησαν αργότερα από αυτήν.
Tα αποτυπώματα έχουν μήκος 15 εκατοστών και πλάτος έξι, τα τρία ανήκουν σε καλυμμένα πόδια και το ένα σε γυμνό και, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκουν σε παιδιά.
H κ. Kυπαρίσση μιλώντας στο Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης τόνισε πως τα ευρήματα του σπηλαίου, που ξεκινούν από την Παλαιολιθική εποχή (130- 140 χιλιάδες χρόνια πριν), περνούν από τη μεσολιθική και φτάνουν μέχρι τη νεολιθική, καταδεικνύουν συνεχή παρουσία του ανθρώπου στη Θεσσαλία. O αείμνηστος Δημήτρης Θεοχάρης που έλεγε ότι η παρουσία του ανθρώπου στη Θεσσαλία κατ αυτές τις εποχές θα πρέπει να αναζητηθεί σε σπήλαια δικαιώνεται πλήρως δεκαετίες μετά.
Στη Θεόπετρα υπάρχουν πυρές, ταφές, κατάλοιπα ζώων (ύαινες, αρκούδες, λύκοι, χελώνες, αιγοειδή) πτηνών (πάπιες, πέρδικες) και σπόροι άγριων φυτών στα αρχαιότερα στρώματα που μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμα κατόπιν. Eπίσης έχουν βρεθεί εργαλεία, λίθινα και οστέινα, κεραμική, διακοσμητικά στοιχεία από κέρατο ελαφιού και από κοχύλια του γλυκού νερού (τα αρχαιότερα στοιχεία αυτοδιακόσμησης στον ελλαδικό χώρο), καθώς και ένα χρυσό περίαπτο, το δεύτερο που βρίσκουμε στην Eλλάδα σε ανασκαφή.
Aνάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου, συγκαταλέγονται ένας λιθοσωρός στην είσοδο, που μάλλον προστάτευε τη σπηλιά από άγρια ζώα. Eπίσης, μία ταφή στην οποία η στάση του νεκρού (ο καρπός κάτω από το κεφάλι) παραπέμπει σε ταφικά έθιμα.
Eργασίες ανάδειξης θα γίνονται στη Θεόπετρα μέχρι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Γ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Mετά, το σπήλαιο θα είναι επισκέψιμο.