- Οι άνθρωποι του σπηλαίου του Πλάτωνα σήμερα... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Κι εφόσον έφτασε στο φώς, όταν κατέβει δεν θα ξεχάσει τι είδε.
Η Αλήθεια, καλέ μου φίλε, όταν κατακτιέται από ένα άτομο δεν πρέπει να μένει μόνο σ' αυτόν.
Και νομίζω πως αν κι εκείνος την καταλάβαινε σε όλο της το μεγαλείο θα ένιωθε οτι η Αλήθεια δεν του αποκαλύφθηκε για να γίνει προσωπικό του απόκτημα αλλά για να τον κάνει αγωγό της και στους υπόλοιπους.
Νομίζω πως μπορεί και να ξεχάσει ή καλύτερα να θάψει. Εξαρτάτε από το τι τον τραβάει σαν άνθρωπο, τι του αρέσει, τι στόχους έχει. Μπορεί κάποιος να μην εκτιμήσει σωστά αυτό το δώρο γιατί να είχε από την αρχή λάθος κίνητρα, λάθος όραμα… Από την άλλη αν κατανοήσει την αλήθεια τότε θα σταθεί στο ύψος αυτής της αλήθειας. Είτε κατέβει στην σπηλιά θα κατέβει για την υπηρετήσει εάν μείνει εκτός σπηλιάς θα μείνει για να μην την αλλοτριώσει. Δεν έχουν όλοι την δύναμη της μετάδοσης ούτε και την δύναμη της αυτοσυντήρησης σε ένα εχθρικό ή ξένο περιβάλλον. Καμία φορά και η αποστασιοποίηση είναι σοφία νομίζω. Απλά μπορούμε να το δούμε σαν μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των δυνάμεών μας, πριν είναι αργά.
Φιλικά,
Trovadouros
Νομίζω πως καταλαβαίνω τι θέλεις να πείς αλλά αν κάνω κάποιο λάθος θα σε παρακαλούσα να με διορθώσεις. ![]()
Πιστεύω, όπως κι εσύ, πως η αποκάλυψη της Αλήθειας είναι δώρο για κάποιον, ένα δώρο πολύ μεγάλο το οποίο όμως μπορεί να γίνει και κατάρα, αν το χρησιμοποιήσει λάθος αυτός στον οποίο δόθηκε.
Εάν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος μείνει εκτός σπηλαίου για να μην "αλλοιώσει" την Αλήθεια, η Αλήθεια δεν γίνεται ένα προσωπικό κτήμα του?
Νομίζω πως αυτή λοιπόν είναι μία και πρέπει να μεταδοθεί ολοένα και σε περισσότερους ανθρώπους όταν αυτοί είναι έτοιμοι.
Πως λοιπόν θα γνωστοποιηθεί στους δεσμώτες αν ο φωτισμένος δεν τους δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να θελήσουν και να μπορέσουν μόνοι τους να σπάσουν τα δεσμά τους για να τη γνωρίσουν?

In anticipation of my resurrection...
quote:
Πως λοιπόν θα γνωστοποιηθεί στους δεσμώτες αν ο φωτισμένος δεν τους δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να θελήσουν και να μπορέσουν μόνοι τους να σπάσουν τα δεσμά τους για να τη γνωρίσουν?
Aγαπητέ Dying_Incubus.
Ο μύθος της σπηλιάς είναι φυσικά ενας μύθος.
Σήμερα κανένας κοινός θνητός δεν νομίζω να παραδεχθεί οτι είναι δεσμώτης.
Αντιθέτως πολλοί απο αυτούς θεωρούν τον εαυτό τους ήδη φωτισμένο γιατί απλά αντίκρυσαν το φώς απο την είσοδο της σπηλιάς.
Αγαπητέ Dying Incubus
quote:συμφωνώ οτι αυτό είναι το ζητούμενο. Απλά ο φόβος, που κάποιες φορές είναι καθόλου πλασματικός, δεν σου επιτρέπει άλλες επιλογές. σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά είναι ένας παράγοντας που από την αρχή θα πρέπει να καθορίζεται για να μην παγιδευτούμε. Οι δεσμώτες πρέπει να ακούσουν αλλά από άτομα που είναι έτοιμα να μιλήσουν.
Φιλικά,
Trovadouros
Φίλε μου allzzaro, καταρχάς να σε καλωσορίσω στο topic αυτό. ![]()
Αγαπητέ, σαφώς και πρόκειται για ένα μύθο.
Πιστεύω όμως πως ο μύθος είναι διαχρονικότατος κι έχει απήχηση στις μέρες μας σε μεγάλο βαθμό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως να μην δεχτούμε οτι είμαστε "δεσμώτες" γιατί ζούμε στην "πραγματικότητα" που νομίζουμε οτι είναι αληθινή.
Όταν λοιπόν κάποιος/οι μας πεί/ούν οτι είμαστε σε μια πλάνη τα πάντα γύρω μας αλλά και μέσα μας γκρεμίζονται.
Οπότε δεν είναι λογικό να υπάρξουν αντιδράσεις?
Φίλε μου Trovadouros, σαφώς κι οι δεσμώτες πρέπει να ακούσουν.
Για αυτό το λόγο οι φωτισμένοι χωρίζονται (κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα) σε 2 κατηγορίες:
- σε αυτούς που μένουν στο φώς και ξεχνούν τους δεσμώτες
- και σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους και γυρίζουν στο σπήλαιο για να προσπαθήσουν να τους σώσουν.
Ποιοί πιστεύεις λοιπόν οτι έχουν κατανοήσει καλύτερα την Αλήθεια που αμφότεροι γνώρισαν?

quote:
σε αυτούς που μένουν στο φώς και ξεχνούν τους δεσμώτες
και σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους και γυρίζουν στο σπήλαιο για να προσπαθήσουν να τους σώσουν.
Εδώ λοιπόν έρχεται στο μυαλό μου ο Τιτάνας Προμηθέας.
Ο πρώτος φωτισμένος που μεταλαμπάδευσε τη Γνώση στο ανθρώπινο είδος.
Το είχα σκεφτεί κι εγώ και κάποιο αγαπητό μέλος τον ανέφερε σε ένα άλλο topic μου.
Ο Προμηθέας νομίζω οτι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα φωτισμένου Τιτάνα.
Όπως αναφέρει κι ο μύθος ο Προμηθέας έλαβε το φώς (που θα μπορούσαμε να το πούμε και γνώση) και το έδωσε στους ανθρώπους.
Όχι μόνο δεν το κράτησε για τον εαυτό του αλλά και δεν υπάκουσε στον Δία, ο οποίος τον τιμώρησε δένοντας τον στον Καύκασο.
Εσύ, φίλε μου, βρίσκεις κάποια σύνδεση του μύθου αυτού με το σήμερα?

quote:
Φίλε μου allzzaro, ειλικρινά απορούσα αν κάποιος θα ανέφερε τον Προμηθέα σε αυτό το topic.
DI ...βλέποντας τον τίτλο του τόπικ και μόνο το μυαλό μου πήγε στον Προμηθέα.
Ως Τιτάνας αλλά και ως Ανθρωπος ο Προμηθέας μεταλαμπάδευσε τις Γνώσεις του στο ανθρώπινο είδος.
Βέβαια ο μύθος ομιλεί περί φωτιάς και μάλιστα μέσα σε ενα καλάμι..![]()
H φωτιά φυσικά, εχει μεταφορική έννοια.. οπως και το καλάμι...μιας και ο Προμηθέας εδίδαξε στο ανθρώπινο γένος τη Γνώση (Φλόγα).
Ως Τιτάνας σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Προμηθέας ανήκε στο Χρυσούν Γένος και αν τον χρονολογήσουμε σίγουρα θα τον κατατάξουμε προκατακλυσμιαίως
και μάλιστα στο μεταίχμιο του κατακλυσμού μιας και αφενός η μεταλαμπάδευση οδήγησε στην καταστροφή του ανθρώπινου γένους.. αφετέρου δε ο Προμηθεύς αφήνει απογόνους
τον (Δευκαλίωνα)που επέζησαν της καταστροφής. Για ποιό λόγο ομως ο Προμηθέας ομως αφησε να διαρρεύσει το επτασφράγιστο μυστικό της Γνώσης στους δεσμώτες? Τι είχε να κερδίσει απο αυτό?
quote:
Εσύ, φίλε μου, βρίσκεις κάποια σύνδεση του μύθου αυτού με το σήμερα?
Αν υποθέσουμε οτι ο μύθος , δεν είναι μύθος, που τελικά δεν είναι μύθος (έτσι θέλω να πιστεύω) τότε ο Προμηθεύς θυσίασε τα προνόμια του για να γλυτώσει το ανθρώπινο γένος απο την αμάθεια, απο τον λήθαργο, απο τη δυστυχία. Εδώ λοιπόν ο Προμηθέας εκτός απο Σωτήρας του ανθρώπινου γένους θυσίασε τον εαυτό του για να τους σώσει.
Και εδώ οπως πολύ σωστά λές...
quote:
Πιστεύω, όπως κι εσύ, πως η αποκάλυψη της Αλήθειας είναι δώρο για κάποιον, ένα δώρο πολύ μεγάλο το οποίο όμως μπορεί να γίνει και κατάρα, αν το χρησιμοποιήσει λάθος αυτός στον οποίο δόθηκε.
Το δώρο του Προμηθέα προς το ανθρώπινο γένος.. οχι μόνον δεν αναγνωρίστηκε απο τους όμοιους του αλλά ούτε απο το ιδιο το ανθρώπινο είδος το οποίο οδηγήθηκε σε καταστροφή εξαιτίας της γνώσης.
Εδώ λοιπόν φίλε μου DI ο φωτισμένος έρχεται σε δίλημμα... αν πρέπει ή δεν πρέπει να μεταλαμπαδεύσει τις Γνώσεις του...
Edited by - allzzaro on 04/04/2006 19:01:12
quote:
Η Αλήθεια, καλέ μου φίλε, όταν κατακτιέται από ένα άτομο δεν πρέπει να μένει μόνο σ' αυτόν.
Και νομίζω πως αν κι εκείνος την καταλάβαινε σε όλο της το μεγαλείο θα ένιωθε οτι η Αλήθεια δεν του αποκαλύφθηκε για να γίνει προσωπικό του απόκτημα αλλά για να τον κάνει αγωγό της και στους υπόλοιπους.
Eδω λοιπόν αγαπητέ DI.. στη σημερινή μας εποχή.. ο φωτισμένος δεν καλείται απλά να φωτίσει.. καλείται να πεί την αλήθεια.
Αν λοιπόν ταυτίσουμε τον Προμηθέα με εναν σημερινό φωτισμένο η διαφορά τους είναι τεράστια, μιας και ο σημερινός φωτισμένος
δεν εχει να κάνει με αμαθείς που ζούν στις σπηλιές.
Ετσι λοιπόν ο συσκοτισμένος .. είχε κάποιες αναλαμπές.. αναλαμπές οι οποίες καλύπτονται πίσω απο παραπετάσματα μύθων, εικασιών, δογμάτων, διαστρεβλώσεων κλπ..
Η Γνώση λοιπόν πρέπει να μεταλαμπαδεύεται κι όχι να γίνεται προσωπικό κτήμα κάποιου.
Αν θυμάμαι καλά ο Προμηθέας σαν Τιτάνας αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του χάους, σωστά?
Δεν ξέρω αν είχε να κερδίσει κάτι όμως αυτό νομίζω οτι κάνει και το δόσιμο πιο αγνό.
Το να δίνεις κάτι χωρίς να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα.
Ο Προμηθέας λοιπόν όχι μόνο δεν έλαβε κάποιο αντάλλαγμα αλλά τιμωρήθηκε κιόλας.
Παρόλα αυτά έκανε την επιλογή του και δε μετάνιωσε για αυτήν.
quote:
Eδω λοιπόν αγαπητέ DI.. στη σημερινή μας εποχή.. ο φωτισμένος δεν καλείται απλά να φωτίσει.. καλείται να πεί την αλήθεια.
Νομίζω πως αυτό δεν είναι εύκολο, φίλε μου!