ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΣΑΤΑΝΑΣ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΣΑΤΑΝΑΣ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Δημήτρης34 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
22/08/2004, 15:07:54
Γεια σου demo

Δεν είμαι ο κατάλληλος για να ερμηνεύσω τον Βιβεκανάντα, μιας και έχω απλώς διαβάσει ένα μόλις βιβλίο του και τα κείμενα του thoth στο σχετικό θέμα. Θα κάνω όμως μια προσπάθεια να εξηγήσω πως καταλαβαίνω τη παρακάτω φράση:

"...Στη θρησκεία, όπως και σ’ οτιδήποτε άλλο, πρέπει να απορρίπτετε ό,τι σας αποδυναμώνει, μην έχετε καμιά σχέση μαζί του. Οι δοσοληψίες με τα μυστηριώδη αποδυναμώνουν το ανθρώπινο μυαλό. ..."

Δε νομίζω ότι είναι αντίθετος με την απόκρυψη της γνώσης όταν αυτή συνοδεύεται και με την απόκρυψη των αποτελεσμάτων της. Όταν όμως αποκαλύπτουμε μόνο τα αποτελέσματα της γνώσης ως ένα θαύμα, δημιουργούμε σχέσεις εξάρτησης μεταξύ αυτού που κάνει το θαύμα και εκείνων που απλώς το παρακολουθούν. Εξάρτηση που αποδυναμώνει το μυαλό και την τσέπη ίσως, όταν ο θαυματοποιός παρουσιάζεται ως εκλεκτός του θεού, άτομο προικισμένο με ικανότητες, που μόνο αυτός μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ του αδύναμου ανθρώπου και του θεού για να τον σώσει, να πραγματοποιήσει μια ευχή του κτλ.

Τι νόημα έχει να πιστεύω σε οποιοδήποτε θαύμα εάν ο ίδιος δεν μπορώ να το βιώσω/ να το εξηγήσω με κάποιο τρόπο έστω και ελλιπή. Αμέσως νιώθω αδύναμος και εξαρτημένος. Καλύτερα να υπάρχει μια ελλιπής εξήγηση που μπορεί όμως να οδηγήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη όταν έρθει αμερόληπτα σε αντιπαράθεση με μιαν άλλη, παρά καμιά εξήγηση που καταλήγει σε δογματική αποδοχή και διανοητικό τέλμα.

Έστω ότι χρειάζονται μια στρατιά γιόγκις για να σηκώσουν ένα κομμάτι πέτρα με πνευματικές δυνάμεις ενώ εγώ μπορώ να κάνω το ίδιο με μισό κιλό δύναμη και το κατάλληλο σύστημα μοχλών. Ας κάνω λοιπόν αυτό που μπορώ καλύτερα, ή διαφορετικά να ψάξω να βρω ο ίδιος πως το καταφέρνουν οι άλλοι. Μη τους προσκυνάω κιόλας, άπρακτος.

Νομίζω λοιπόν πως το νόημα των λόγων του Βιβεκανάντα, όπως διαφαίνεται και σε άλλα σημεία του βιβλίου του, είναι πως για όλα υπάρχει "λογική"* εξήγηση, μόνο που πρέπει ο ίδιος να ψάξεις να τη βρεις διαφορετικά μην ασχολείσαι καθόλου γιατί σε αποδυναμώνει/ σου κλείνει το δρόμο.

*σε εισαγωγικά η λογική γιατί μπορεί να μην έχει καμιά σχέση με αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθ’ ένας ως λογική αλλά να είναι κάτι διαρκώς διευρυνόμενο.

Νομίζω πως η άποψη μελών που έχουν μελετήσει Βιβεκανάντα θα ήταν χρήσιμη εδώ.

thothΙδρυτικό Μέλος
22/08/2004, 15:45:20
Νομίζω Δημήτρη ότι έχεις δίκιο.

Λέει ο Βιβεκανάντα μέσα στην "Συλλογή των ομιλιών του"

Μπορεί η θρησκεία να δικαιωθεί από την ανακαλύψεις της λογικής, μέσα από τις οποίες έχουν δικαιωθεί και οι άλλες επιστήμες;

Είναι οι ίδιες μέθοδοι έρευνας, που εφαρμόζουμε στις επιστήμες και στην εξωτερική γνώση, αυτές που μπορούμε να εφαρμόσουμε και για την θρησκεία;

Κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι έτσι, και είμαι επίσης της γνώμης ότι όσο γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο. Εάν η θρησκεία καταστραφεί από μια τέτοια έρευνα, τότε ήταν όλο το διάστημα άχρηστη, ανάξια και δεισιδαιμονική, και όσο πιο γρήγορα εξαφανιστεί τόσο το καλύτερο. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η καταστροφή της θα ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να της συμβεί. Όλα αυτά τα σκουπίδια πρέπει να πεταχτούν, αλλά τα ουσιώδη μέρη της θρησκείας θα αναδυθούν θριαμβευτικά μέσα από αυτήν την έρευνα. Όχι μόνο θα γίνει επιστημονική – όσο επιστημονική είναι τουλάχιστον η φυσική ή η χημεία – αλλά θα έχει και μεγαλύτερη δύναμη, γιατί η φυσική ή η χημεία δεν έχουν καμία εσωτερική εντολή για να επικυρώσουν την αλήθεια τους, την οποία η θρησκεία έχει.

Το να μην παραδοθείς στην μοιρολατρία αλλά να ελέγχεις εσύ την μοίρα σου δείχνει και μια παραβολή που έλεγε συχνά ο ίδιος

"Υπάρχει μια παλιά ιστορία με έναν αστρολόγο που ήρθε σε έναν βασιλιά και του είπε, «Θα πεθάνεις σε έξι μήνες». Ο βασιλιάς τρόμαξε τόσο πολύ που παράτησε τις ευθύνες του από τον φόβο του. Αλλά ο πρωθυπουργός του ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος και είπε στον βασιλιά ότι οι αστρολόγοι ήταν ανόητοι. Ο βασιλιάς δεν τον πίστεψε.

Έτσι ο πρωθυπουργός είδε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνει τον βασιλιά να καταλάβει ότι οι αστρολόγοι ήταν ανόητοι, παρά να προσκαλέσει τον αστρολόγο να επισκεφτεί πάλι το παλάτι. Εκεί τον ρώτησε εάν οι υπολογισμοί του ήταν σωστοί. Ο αστρολόγος του είπε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει ποτέ λάθη αλλά για να τον ικανοποιήσει ξανά έκανε τους υπολογισμούς και είπε ότι ήταν απολύτως σωστά. Το πρόσωπο του βασιλιά έγινε κάτωχρο. Ο πρωθυπουργός είπε τότε στον αστρολόγο «Και πότε νομίζεις εσύ αστρολόγε ότι θα πεθάνεις;» «Σε δώδεκα χρόνια», απάντησε ο αστρολόγος. Τότε ο πρωθυπουργός τράβηξε το σπαθί του κι έκοψε το κεφάλι του αστρολόγου, και γυρνώντας προς τον σαστισμένο βασιλιά του είπε: «Τον είδες τον ψεύτη; Δεν ήξερε να προβλέψει ούτε τον χρόνο του θανάτου του !»

Αλλά νομίζω ότι ξεφεύγουμε ήδη από το θέμα του topic οπότε αφήνω το θέμα εδώ.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

22/08/2004, 20:00:08
thoth εχεις δικιο ξεφυγαμε απο το αρχικο θεμα αλλα δεν ημαστε πολυ μακρια γιατι μονο απο το που αποσκοπει η καθε θρησκεια θα καταλαβουμε τι παιζεται πισω απο την πλατη μας

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

silverlegendΜέλος
25/01/2006, 14:53:25
Hello everyone είμαι κανούργιος στο site αλλα ξέρω κάποια πράγματα απο μεταφυσική.Διάβασα τυχαία τη μέθοδο με το ποτηράκι και αποφάσισα να το κάνω.Φυσικά θα πάρουμε όλες τις προφυλάξεις με την παρέα μου αλλά θέλω να ακούσω και την γνώμη σας.Τι λέτε να κάνουμε??Θα γίνει τπτ η τσάμπα θα προσπαθούμε???Την Σολομωνική που μπορώ να την βρώ???(μόνο για να την διαβάσω τπτ παραπάνω).Thanks......
25/01/2006, 15:05:27
quote:

Διάβασα τυχαία τη μέθοδο με το ποτηράκι και αποφάσισα να το κάνω.Φυσικά θα πάρουμε όλες τις προφυλάξεις με την παρέα μου αλλά θέλω να ακούσω και την γνώμη σας.

Ας μην ακούσεις την δική μου καλύτερα...

Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...

Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...

Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...

silverlegendΜέλος
25/01/2006, 15:40:19
Για πες τη ιστορία σου.Μπορει να είναι ενδιαφέρον(μάλλον θα είναι)
25/01/2006, 17:14:15
Αλλο εννούσα φιλε silverlegend...αστο καλύτερα...

Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...

Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...

Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...

GRAAL SOUNDΝέο Μέλος
25/01/2006, 17:54:42
Γεια χαρα και απο εμενα ...ειναι η πρωτη μου επισκεψη μα , δεν καταλαβα, θα πειραματιστεισ με το ποτηρακι για καποιο συγκεκριμενο λογο η μονο για την χαρα του ...πειραματισμου?
Fata MorganaΝέο Μέλος
25/01/2006, 18:23:30
Γιατί καλέ μου Silverlegend να πειραματιστείς με πράγματα που δεν κατέχεις ούτε στο απειροελάχιστο; Τρως μανιτάρια από το βουνό ενώ δεν ξέρεις να ξεχωρίσεις τα δηλητηριώδη από τα μη; Ασχολήσου με το παράξενο, ψάξε το άγνωστο αλλά μη χάνεσαι σε τέτοιες σκοτεινές και επικίνδυνες πρακτικές. Τα links που δίνει η Gretel θα σε διαφωτίσουν αρκετά. Μελέτησέ τα.

Ό, τι καλύτερο

25/01/2006, 22:26:53
Φίλε μου silverlegend θα σου συνιστούσα και 'γω να μην ασχοληθεις με τετοια πραγματα..Συμφωνω με τον Fata morgana, καποια πραγματα είναι μυστηρια και αν δεν εχεις γνώσεις μπορει να σε οδηγήσουν σε λάθος δρόμο!
Φιλικά..
25/01/2006, 23:47:54
Καλέ μου φίλε...
αντί να τυραννιόσαστε με τους φίλους σου να προσπαθείτε να καλέσετε πνεύματα με το ποτηράκι, δεν το γεμίζετε με κρασάκι (ξέρω εδω κοντά έναν που έχει καλό γιοματάρι...) και φάτε μαζί και κανα κοψιδάκι να το ευχαριστηθείτε..; (Λέω τώρα...)
Φιλικά...

Oculatis Abis (Φεύγεις οξυδερκής)
Ο ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ...

26/01/2006, 08:24:16
Εγώ πάλι θα πρότεινα να συνεχιστεί η συζήτηση σε κάποιο από τα topics που πρότεινε η αγαπητή gretel...

In anticipation of my resurrection...

silverlegendΜέλος
26/01/2006, 12:01:39
Είμαι αποφασισμένος να το κάνω και τώρα δεν μου αλλάζετε γνώμη.Έχω διαβάσει πολλές ιστορίες και αρκετά άρθρα και δεν με έχουν πτοήσει καθόλου.Απλά πείτε μου τι να προσέξω και ποιοι οι κίνδυνοι.
mariha2912Μέλος
26/01/2006, 12:12:56
ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ...
ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ,ΔΕΣ ΤΑ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,ΓΝΩΜΕΣ ΚΤΛ,ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ!
SavaothΜέλος
26/01/2006, 16:12:57
Silvelegend.Δε θα σου πρότεινα να το επιχειρήσεις...γιατί απλά δεν πετυχαίνει συνηθως...Πάρε καλύτερα τηλεσκόπιο...(όποιος το κατάλαβε...)
rizitisΜέλος
26/01/2006, 17:48:56
quote:

Είμαι αποφασισμένος να το κάνω και τώρα δεν μου αλλάζετε γνώμη.Έχω διαβάσει πολλές ιστορίες και αρκετά άρθρα και δεν με έχουν πτοήσει καθόλου.Απλά πείτε μου τι να προσέξω και ποιοι οι κίνδυνοι.

κάνε ότι γουστάρεις τότε.
πάρτε και χαρτί υγείας στην καβάτζα γιατί προβλέπω να χεστείτε άμα κάτσει καμιά στραβή...

topic off

NO Ergot,NO psilocybin

NO amanita muscaria...
JUST LOVE

26/01/2006, 17:59:28
Oπου σταβή βλ. πνεύμα έρχεται
πνεύμα ντεν φεύγκει

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
GRAAL SOUNDΝέο Μέλος
26/01/2006, 18:16:13
επειδη συνηθως αυτο που καταληγει να επικοινωνει μαζι σου καμμια σχεση δεν εχει με αυτο που καλεσες προσπαθησε να εισαι οσο γινεται σιγουροσ για το με ποιον .... μιλας . αυτο ειναι παρα πολυ δυσκολο στην πραξη...προσπαθησε να εισαι σε χωρο ουδετερο , αν γινεται οχι κατοικημενο, και σιγουρα οχι στον χωρο που θα κοιμηθεις μετα εσυ, η καποιος αλλος. 3 πατερ ημων και 7 χαιρε μαρια πριν, βοηθουν να φορτιστει ο χωρος θετικα κλεινωντασ ΙΣΩΣ απ εξω καποια αρνητικα δυναμικα.σε καθε περιπτωση πρεπει να εισαι οσο γινεται αγνος σωμτικα και ψυχικα, χωρις μαυρες σκεψεις... πριν το κανεις ρωτα ξανα τον εαυτο σου τι περιμενεις να βγει απο αυτο, εαν υπαρχει προσωπικο οφελος, εαν γινεται για το γενικο καλο, η απλα αντι να παιξουμε με το play station .παιζουμε με κατι που θα μας ανεβασει πιο πολυ την αδρεναλινη..φιλικα...... προσεχε..
silverlegendΜέλος
26/01/2006, 18:47:40
Φίλε GRAAL SOUND
αρχικά ευχαριστώ για τις συμβουλές.δεν προσπαθώ να επικοινωνήσω με κάποιο συγκεκριμένο πνεύμα.απλά όπως είπες ψάχνω κάτι να μου ανεβάσει λίγο την αδρεναλίνη αλλά εκτός αυτού υπάρχουν και κάποια πράγματα που θα ήθελα να ρωτήσω και δεν έχουν να κάνουν με προσωπικό όφελος,απλά με ικανοποίηση της περιέργιάς μου.

silverlegend