- ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Αυτό που μας παρέθεσαν οι δύο πολύ καλοί φίλοι Knight MIXAIL και Oannes, η Ελευθερία.
Συνειρμικά βέβαια, όσοι χάρισαν ψήγματα της ελευθερίας στον άνθρωπο μετέπειτα καταδικάστηκαν, κυνηγήθηκαν και εξουθενώθηκαν.
Θυσία στο βωμό της Αλήθειας γίνετε αυτός που με την προσωπική του αρωγή φωτίζει εκείνο το μονοπάτι που οδηγεί στο Φως και στην Ελευθερία.
Είπε ο καλός μας Ιππότης ότι αυτοί που έφτιαξαν την Φιλική Εταιρεία μετέπειτα δεν διεκδίκησαν.
Μα δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους, δεν έκαναν ότι έκαναν για να αποκομίσουν οφίτσια, δεν είχαν στόχο την υλική ανταμοιβή.
Το έργο τους ήταν η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του Πνεύματος και του Ανθρώπου.
Αυτό και έπραξαν, αυτό και προσέφεραν, αυτό ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΑ είχαν επιλέξει να πράξουν.
Καλέ μου φίλε Oannes ξέρεις πολύ καλά όπως και ο φίλτατος Knight MIXAIL ότι αυτοί που ορκίστηκαν να πράττουν το καθήκον τους ποτέ δεν βαρυγκωμούν και ποτέ δε διαλαλούν την αγαθοεργία τους.
Όπως σε κάθε εποχή υπήρχαν και θα υπάρχουν Θερμοπύλες, έτσι και σε όλες τις εποχές θα εμφανίζονται Φιλικές Εταιρείες που θα θυσιάζονται για την απελευθέρωση του ανθρώπου, και όσο τα μέλη τους θα αποθνήσκουν υπέρ του αγώνα, τόσο η Αρετή και η Αλήθεια θα παραμένουν Αθάνατες.
Το να αποθάνει τις δια την πατρίδα είναι η ωραιοτέρα και η πλέων αξιοζήλευτος μοίρα.

Ο κακός λύκος
Από τους Βαβαυαρούς αντιβασιλείς φυλακίστηκε στο Ναύπλιο - τον Σεπτέμβρη του 1833, ο Κολοκοτρώνης. Ήθελαν τη θανατική του ποινή. Δίκαια στα απομνημονεύματά του ο Γέρος του Μοριά γράφει:
« Μ' έβαλαν 9 μήνες φυλάκιση, χωρίς να βλέπω κανέναν εκτός από τον δεσμοφύλακα μου ... Δεν ήξερα τόσους μήνες τι γίνεται έξω, ποιός ζει, ποιός πεθαίνει, ποιόν άλλον έχουνε φυλακισμένο ... Δεν ήξερα γιατί μ' έχουν φυλακισμένο ... Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο να φτιάξουν ψευδομάρτυρες ... »
Κανένας έντεχνος λόγος δεν θα μπορούσε να περιγράψει - τόσο παραστατικά - την ατμόσφαιρα μιάς τέτοιας φυλακής. Ο λαός όμως το κατόρθωσε με τα λόγια του κλέφτικου:
«Μέρα και νύχτα καταγής, στον τοίχο ακουμπισμένος εσάπη το κορμάκι μου δεξιά μεριά στην πλάτη. Π' ανάθεμά σ', ανακριτή, και σε, ρ' εισαγγελέα, που δε δικάζεις ξάμηνο, παρά δικάζεις χρόνους».
Για τη δίκη του διόρισαν: εισαγγελέα τον Σκοτσέζο Μάνσωνα, πρόεδρο τον Τερτσέτη, μέλος τον Πολυζωίδη και άλλους. ο δικηγόρος υπεράσπισής του - ο Κλωνάρης - είπε στην αγόρευσή του:
« Ως πότε κύριοι δικαστές θα συνεχίζεται αυτή η βάρβαρη σπίλωση;
Ως πότε ο ανελέητος διωγμός ενάντια σ' εκείνους που λευτέρωσαν, δόξασαν και εξακολουθούν να λαμπρύνουν την Ελλάδα;
Ως πότε οι ξένες ραδιουργίες θα μαστίζουν τον ξέφρενο τούτο τόπο;
Ως πότε συνωμότες και μισέλληνες θα κηλιδώνουν τη χώρα μας; ... »

Ο κακός λύκος

Σημαία του Α. και Δ. Υψηλάντου λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Με την σημαία αυτή αγωνίστηκαν οι Ιερολοχίτες. Απο την α' όψη είχε τον Φοίνικα.

Η β' όψη της ίδιας σημαίας με τον Κωνσταντίνο και την Ελένη.

Ο κακός λύκος
Edited by - Ramoglou on 28/03/2004 01:11:11

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Ω παιδιά μου
ορφανά μου
σκορπισμένα εδώ κι εκεί
διωγμένα
υβρισμένα
απ'τα έθνη πανοκεί!
Ξυπνήστε τέκνα
κι ήλθεν η ώρα.
Ξυπνήστε όλα
τρέξατε τώρα
κι 'ήλθεν ο Δείπνος ο Μυστικός!
Θέτω κάποια ερωτήματα προς συζήτηση ζητώντας, βεβαίως και την άδεια του φίλτατου Ramoglou ο οποίος είναι και ο δημιουργός του topic.
Eίναι γεγονός ότι παραδοσιακοί πνευματικοί θεσμοί που υπόσχονται εσωτερική ελευθερία έχουν μετατραπεί σε φέουδα εξουσίας και ανελευθερίας (βλ. εκκλησία). Mήπως, λοιπόν, τελικά η προσπάθεια και ο αγώνας για πνευματική αφύπνιση συνεχίζονται, εφόσον μόνο η πνευματική αφύπνιση μπορεί να οδηγήσει στην εσωτερική ελευθερία ;
Προσωπικώς, είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους να τους απασχολεί το θέμα και να υποψιάζονται κάποια πράγματα, έξω από αυτά που προσπαθούν να μας εμφυτεύσουν οι αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι του Θεού

Ξέρω βέβαια πως η ευγένεια που σε διακρίνει σε οδήγησε στη διατύπωση της παραπάνω φράσης, όμως απαντώ με ένα χαμόγελο και περιμένω τους αγαπητούς φίλους και φίλες να απαντήσουν ( θα το κάνω κι εγώ ).

Ο κακός λύκος
Λέει λοιπόν ο αγαπητός μας Oannes
quote:
Eίναι γεγονός ότι παραδοσιακοί πνευματικοί θεσμοί που υπόσχονται εσωτερική ελευθερία έχουν μετατραπεί σε φέουδα εξουσίας και ανελευθερίας (βλ. εκκλησία). Mήπως, λοιπόν, τελικά η προσπάθεια και ο αγώνας για πνευματική αφύπνιση συνεχίζονται, εφόσον μόνο η πνευματική αφύπνιση μπορεί να οδηγήσει στην εσωτερική ελευθερία ;
Μιας και πολλάκις έχω χαρακτηριστεί αιρετικός κλπ θα παραθέσω την δική μου οπτική όσο ποιο απλά μπορώ.
Η Εκκλησία κατέχει ορισμένα πραγματάκια και ξέρει και πως αυτά λειτουργούν.
Αυτή λοιπόν η γνώση που κατέχει δεν περνάει προς το ποίμνιο ( κοπάδι κατά την ΝεοΕλληνική ) αλλά παραμένει μόνο στα υψηλά κλιμάκια του Ιερατείου.
Ο Αμνός ( πρόβατο κατά την ΝεοΕλληνική ) πρέπει να πιστεύει και να μην ερευνά όσα του μεταφέρονται.
Έτσι ο ΔΟΥΛΟΣ του Θεού παραμένει υπόδουλος της αμάθειας και των όποιων προλήψεων και δεν γίνετε ο πραγματικά ΕΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟΣ που ερευνά τας γραφάς και οδηγεί την ύπαρξη του προς το ΦΩΣ.
Το αιώνιο Φως όπερ ενώνει και συντονίζει πάσα την πλάση, το Φως το αφυπνίζων τας ανθρωπίνους διανοίας.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ άνθρωπος κατά τη γνώμη μου δε μένει στη στείρα γνώση που του παρέχει ο Ιερέας της Ενορίας του και δεν δέχεται την μασημένη τροφή που του δίνει η ΟΠΟΙΑ Εκκλησία.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ άνθρωπος αναζητά, βιώνει, κοπιάζει, εργάζεται ακατάπαυστα για την βελτίωση του εαυτού του, προσφέρει άδολα στο συνάνθρωπο του και δε διατρανώνει την ελεημοσύνη του, γιατί απλά το θεωρεί χρέος και καθήκον του.
Πότε η Εκκλησία αντιμετώπισε την αναζήτηση με καλό μάτι ;
Πότε η Εξουσία ήθελε να παρέχεται η αλήθεια στο λαό ;
Πότε προσπάθησαν να εξαλείψουν τις δεισιδαιμονίες ;
ΠΟΤΕ !
Συμφέρει φίλοι μου μια κοινωνία μυημένων ;
Μια κοινωνία όπου το κοινό καλό, η αγάπη, το Θείον Έλεος θα βασιλεύουν και θα είναι οι μοναδικοί νόμοι ;
ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ !
Τελικά μήπως το μήλο συμβολίζει την εξάρτηση από τα υλικά αγαθά ;

Ο κακός λύκος
"Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε,
κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε."
Δ. Σολωμός - "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
178 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου!"Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν καί γελούνε,
κι όσ’ άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ’ άρματα σε κλειούνε."
Δ. Σολωμός - "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"
Και τοτε Απριλης και τωρα Απριλης...
Και τοτε λεύθεροι Πολιορκημένοι και τωρα λεύθεροι Πολιορκημένοι.
Ας ελπισουμε οτι αυτη τη φορα δεν θα πεθανουμε (Κυπρος).
Αν εσύ έχεις κάποια άλλα στοιχεία και κάποιες απόψεις που θα ήθελες να εκθέσεις προς όλους μας με χαρά θα τις διαβάσουμε.
Εξ άλλου καιρό τις περιμένουμε.
Είπαμε από την αρχή, σε τούτο το Topic μιλάμε για την Φιλική Εταιρεία και για την Ελευθερία, με μάτια και μυαλό ανοιχτά.
Όσο για την φιλική σου προτροπή να είμαστε προσεχτικοί με τις πηγές μας θα σε παρακαλούσα να μην είσαι τόσο απόλυτος διότι αφ’ ενός δε γνωρίζεις τις πηγές του καθ’ ένα και αφ’ ετέρου έχει πολλάκις αποδειχθεί ότι μερικές «αξιόπιστες» πηγές λανθάνουν τα μάλα.
Ας μην προβαίνουμε λοιπόν σε βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά σε παρουσίαση των στοιχείων μας.
Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνετε και κρίνει.
Ευχαριστώ

Ο κακός λύκος