- "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος. Απο την άλλη μεριά ο Μάρκος Αυρήλιος... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ
Τι ταιζει τον χαρακτήρα και το εγώ...τι μας καρφωνει στο λαβυρηνθο...;
"Πιάστηκα" από το ρήμα "ταϊζω" - που το χρησιμοποιούμε συνήθως όταν αναφερόμαστε στην τροφή - και απάντησα πως ένα είδος τροφής που ταϊζει τον χαρακτήρα μας και το εγώ μας είναι οι εντυπώσεις. Και τις εντυπώσεις, και εμείς τις δημιουργούμε αλλά και εμείς τρεφόμαστε από αυτές. Ακόμη και μια "καλημέρα" αν πούμε, ακόμη κι ένα "γεια" μα ... ακόμη κι αν σιωπήσουμε, δημιουργούμε εντυπώσεις. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή. Σκέψου το λίγο ...
Ο Βούδας κάθεται ατάραχος, δεν δρα, βρίσκεται σε μια κατάσταση μη δράσης κι όμως ... εμείς - που τρεφόμαστε από εντυπώσεις - τι κάνουμε ; Εντυπωσιαζόμαστε από αυτήν την στάση του Βούδα. Ακόμη και μη κάνοντας τίποτε, ο Βούδας μας "ταϊζει", μας θρέφει με εντυπώσεις. Και αυτές οι εντυπώσεις, αποτυπώνονται στο νοητικό. Το νοητικό τις λαμβάνει, το νοητικό τις ερμηνεύει. Είναι αμιγώς νοητικής φύσεως. Γι' αυτό λοιπόν λέω πως "Όσο έχεις νου, πάντα θα δημιουργείς κι εσύ εντυπώσεις και πάντα θα τρέφεσαι από τις εντυπώσεις των άλλων". Αλλά, δεν καταλαβαίνω, γιατί λες πως η απάντηση που δίνω "αρμόζει σε ένα αντιδραστικό νου." ; Ο δικός σου ο νους, δεν είναι αντιδραστικός ; Μα ... και μόνο που σχολίασες την απάντησή μου, ο νους σου λειτούργησε κάτω από μια αντιδραστικότητα. Κι ο νους του Βούδα, κι αυτός αντιδραστικός είναι. Γιατί και στον Βούδα κάνει εντύπωση που πάει κάποιος και τον χαζεύει. Μεγάλη εντύπωση του κάνει. Ασχέτως αν εμείς δεν βλέπουμε τον ίδιο να αντιδράει, αυτός αντιδράει με το να μην αντιδράει.
Edited by - zip on 14/11/2010 16:40:09
quote:
Ο Ηράκλειτος το λέει αυτό, το "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του", γιατι γνωρίζει πως ο άνθρωπος δίνει τρομακτική σημασία στην προσωπικότητά του. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διαμορφώσει αυτό που λέμε "χαρακτήρα", τόσο απεγνωσμένα και με τόσο φανατισμό, που όλη αυτή η διαδικασία και όλη αυτή η επένδυση στην προσωπικότητά του, του έχει γίνει πεπρωμένο, μοίρα, αυτοσκοπός. Η μοίρα λοιπόν του ανθρώπου ναι, είναι - πιο σωστά, μπορεί να γίνει - ο χαρακτήρας του, πότε ; Όταν αυτός ο άνθρωπος επενδύει πάρα πολλά - ολόκληρη την ζωή του μερικές φορές - στο να φτιάξει τον χαρακτήρα του, στο να φτιάξει την προσωπικότητά του. Αυτός ο χαρακτήρας του έχει γίνει η μοίρα του, το πεπρωμένο του.
Εσύ πάς να μ'εκνευρίσεις πολύ άσχημα...![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Έχω βαρεθεί zip,όλα αυτα τα χρόνια, λόγια, συνενοησεις για το αν θα συμφωνήσουμε η όχι με τι είναι το ένα και το άλλο. Όταν πάρει φωτιά το σπίτι σου, δεν τρέχεις στο Βουδα η στις αιτιες της φωτιάς, δρας, έτσι δεν είναι?
Αν παει η συζήτηση στο προσωπικό, δεν εχει άλλη κατάληξη απο το σημείο που εμείς τα βλέπουμε, αν η συζήτηση βοηθεισει να πας σε βάθος, υπάρχει ελπίδα να είναι επικοδημητικη.
Ο βουδας που κάθεται υσηχα απέναντι, ο Χριστός στο Σταύρο, και οτι άλλο και να μου φέρεις, προσωπικά δεν προκαλούν τιποτα στη συνείδηση μου.
Και ειναι ελαφριά ερώτηση.
Θα σου θέσω τώρα εγώ μια, αλλά Πλάτωνα. :)
Zip, έχω παρει φωτια, το μυαλό μου ειναι άνω κάτω, μου έρχονται ακατάπαυστα σκέψεις, πάθη, ζω σε σύγκρουση, μπορείς να βοηθήσεις.
Γιατί κάτι μου λέει βρε zip, πως η ζωη, είναι όμορφη, και εμείς που ζουμε σε ενα επιπεδο, (με περισση χαζομαρα), την ασχημαινουμε.
Βοηθά με λοιπόν να με καταλάβω. Πως πανε σε βάθος ( η ύψος)
quote:
Έχω βαρεθεί zip,όλα αυτα τα χρόνια, λόγια, συνενοησεις για το αν θα συμφωνήσουμε η όχι με τι είναι το ένα και το άλλο. Όταν πάρει φωτιά το σπίτι σου, δεν τρέχεις στο Βουδα η στις αιτιες της φωτιάς, δρας, έτσι δεν είναι? [ Ακριβώς. Έχεις απόλυτο δίκιο σ' αυτό. ]Αν παει η συζήτηση στο προσωπικό, δεν εχει άλλη κατάληξη απο το σημείο που εμείς τα βλέπουμε, αν η συζήτηση βοηθεισει να πας σε βάθος, υπάρχει ελπίδα να είναι επικοδημητικη. [ Κι αυτό σωστό, συμφωνώ ]
Ο βουδας που κάθεται υσηχα απέναντι, ο Χριστός στο Σταύρο, και οτι άλλο και να μου φέρεις, προσωπικά δεν προκαλούν τιποτα στη συνείδηση μου. [ Ούτε στην δική μου. Εγώ μίλησα για εντυπώσεις, όχι για συνειδήσεις. Εντυπώσεις που είναι αμιγώς νοητικής φύσεως. ]
Και ειναι ελαφριά ερώτηση.
Θα σου θέσω τώρα εγώ μια, αλλά Πλάτωνα. :)
Zip, έχω παρει φωτια, το μυαλό μου ειναι άνω κάτω, μου έρχονται ακατάπαυστα σκέψεις, πάθη, ζω σε σύγκρουση, μπορείς να βοηθήσεις. [ Τι σκέφτεσαι ; Γιατί παθιάζεσαι ; Με τι συγκρούεσαι ; Ναι, μπορώ να σε βοηθήσω αλλά θα πρέπει να με βοηθήσεις κι εσύ. Λοιπόν ; Τι σκέφτεσαι ; Γιατί παθιάζεσαι ; Με τι συγκρούεσαι ; ]
Γιατί κάτι μου λέει βρε zip, πως η ζωη, είναι όμορφη, και εμείς που ζουμε σε ενα επιπεδο, (με περισση χαζομαρα), την ασχημαινουμε. [ Κι εδώ, δίκιο έχεις. Μεγάλο δίκιο. ]
Βοηθά με λοιπόν να με καταλάβω. Πως πανε σε βάθος ( η ύψος) [ Που ακριβώς θέλεις να βουτήξεις ή να πετάξεις ; ]
quote:
Γιατί κάτι μου λέει βρε zip, πως η ζωη, είναι όμορφη, και εμείς που ζουμε σε ενα επιπεδο, (με περισση χαζομαρα), την ασχημαινουμε.Βοηθά με λοιπόν να με καταλάβω. Πως πανε σε βάθος ( η ύψος)
Ποιός μπορεί να σου πεί φίλε Πλάτωνα τόσο σε σένα ... όσο σε μένα ... όσο και στον καθένα για το "τι" και το "πώς"...ο δρόμος είναι μοναχικός και κάποιοι μάλλον κάπου θα συνευρεθούν...μάλλον...!!!
http://www.youtube.com/watch?v=tslst5DxAEc&feature=related

quote:quote:
Γιατί κάτι μου λέει βρε zip, πως η ζωη, είναι όμορφη, και εμείς που ζουμε σε ενα επιπεδο, (με περισση χαζομαρα), την ασχημαινουμε.Βοηθά με λοιπόν να με καταλάβω. Πως πανε σε βάθος ( η ύψος)
Ποιός μπορεί να σου πεί φίλε Πλάτωνα τόσο σε σένα ... όσο σε μένα ... όσο και στον καθένα για το "τι" και το "πώς"...ο δρόμος είναι μοναχικός και κάποιοι μάλλον κάπου θα συνευρεθούν...μάλλον...!!!
http://www.youtube.com/watch?v=tslst5DxAEc&feature=related
Μοναχικος ειναι, μα να εισαι σιγουρος, πως ο Ηρακλειτος και κανα δυο ακομα, εβαλαν το ....χερακι τους...![]()
Γιατί κάτι μου λέει βρε zip, πως η ζωη, είναι όμορφη, και εμείς που ζουμε σε ενα επιπεδο, (με περισση χαζομαρα), την ασχημαινουμε. [ Κι εδώ, δίκιο έχεις. Μεγάλο δίκιο. ]
Βοηθά με λοιπόν να με καταλάβω. Πως πανε σε βάθος ( η ύψος) [ Που ακριβώς θέλεις να βουτήξεις ή να πετάξεις ; ]
..............................................................![]()
Διλαδη ΖΙΠ, ξερεις τα του υψους και του βαθους?
ΦΙΛΟΙ!!!
θα επανελθω...ειρθε κοσμος
quote:
Διλαδη ΖΙΠ, ξερεις τα του υψους και του βαθους?
Τα του βάθους ναι, τα του ύψους όχι.
Αν όμως είναι να απαντάω ΜΟΝΟΝ ΕΓΩ σ' αυτά που ρωτάς ΕΣΥ, κι εσύ να κάνεις τον κινέζο σ' αυτά που ρωτάω ΕΓΩ, τότε ... χέσε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι.
Μαναράκι το έχουν μερικοι εδώ μέσα....