- "πρέπει εμείς οι Ορθόδοξοι να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας ή όχι;" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Γιαυτό μου προξενεί απορία που άφησε την εορτή των γενεθλίων ...."απ' έξω" .
quote:
Δεν θα μου φανεί πάντως καθόλου παράξενο αν πάρει θέση τελικά η επίσημη Εκκλησία πάνω στο θέμα . Γιατί όχι άλλωστε . Μας λένε τι ταινίες (πρέπει) να βλέπουμε , τι βιβλία να διαβάζουμε , τι μουσική να ακούμε , ποιες εκδηλώσεις (π.χ. καρνάβαλος) είναι πρέπουσες και ποιες όχι και τόσα άλλα .
Γιαυτό μου προξενεί απορία που άφησε την εορτή των γενεθλίων ...."απ' έξω" .
Αν θα πάρει θέση η επίσημη εκκλησία , πλέον η θέση αυτή δεν θα αφήνει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμού σε ενδεχόμενες απόψεις - θέσεις που θα τείνουν να ευτελίζουν αυτήν την επίσημη θέση...οπότε η ασάφεια είναι ότι πλέον πιο ενδεδειγμένο σε αυτές τις "υποθέσεις"..όλες οι ερμηνείες κατ'αυτόν τον τρόπο ευ-σταθούν...και κουβέντα να γίνεται φίλε μου..!!!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Edited by - Εαρινός on 20/09/2010 12:14:04
Ωστόσο εάν σκέπτεται έτσι η Εκκλησία φίλε Εαρινέ , σημαίνει ότι καταλαβαίνει και η ίδια το μέγεθος της υπερβολής και της ανοησίας της χριστιανικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς σε πολλές φάσεις της καθημερινότητας .
οι δε του παλαιου ειναι ακομη ποιο φανατικοι ...
μπορει επισημα να μην εχουν θεση , εχουν ομως ανεπισημα γιατι δεν μπορει σε διαφορετικες ενοριες ακομη και νομους ο παπας να λεει τα ιδια ... τυχαιο ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!!

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]
quote:
σε οσες βαφτισεις εχω παρευρεθει τελευταια , ο παπας , μετα τη βαφτιση αρχιζει το τροπαριο οτι πρεπει να γιορταζουν οι γονεις την βαφτιση και οχι τα γενεθλια και αλλα ευτραπελα !!!!οι δε του παλαιου ειναι ακομη ποιο φανατικοι ...
μπορει επισημα να μην εχουν θεση , εχουν ομως ανεπισημα γιατι δεν μπορει σε διαφορετικες ενοριες ακομη και νομους ο παπας να λεει τα ιδια ... τυχαιο ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!!
E αυτό πλέον είναι "επίσημη" θέση , έστω και αν προέρχεται από χαμηλόβαθμους ρασοφόρους. Τώρα να το παραπάνω είναι και γραμμένο κάπου στο "καταστατικό" τους ή όχι , λίγη σημασία έχει .
Υ.Γ. makfor στις βαφτίσεις είδες όλο....το τελετουργικό ; Και το μέρος του με τα......φτυσίματα για να φύγει ο σατανάς ;![]()

quote:
Υπάρχει δηλαδή "υπόγεια" και ανεπίσημη ας πούμε θέση της Εκκλησίας , πάνω στο θέμα . Δεν μπορεί να το αποφάσισαν μόνοι τους οι πιστοί . Κάποιον ιερωμένο ή "πνευμαυικό" θα άκουσαν .
Ωστόσο εάν σκέπτεται έτσι η Εκκλησία φίλε Εαρινέ , σημαίνει ότι καταλαβαίνει και η ίδια το μέγεθος της υπερβολής και της ανοησίας της χριστιανικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς σε πολλές φάσεις της καθημερινότητας .
Νά'σαι σίγουρος γι'αυτό φίλε μου...φυσικά και θα υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην εκκλησία που γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια ποιά είναι..αλλα το έχω ξανα-πεί:"Σε καιρούς όπου η άγνοια και ο φόβος δέσποζε , όλα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και να δώσουν μια κάποια ερμηνεία και μάλιστα βολική για τα όσα συνέβαιναν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων..."
Πλέον , αυτές οι "συνθήκες" δεν υφίστανται και θα υποστεί το δόγμα όλα όσα υφίσταται οτιδήποτε μη παραγωγικό και αν-αληθές..!!!
Ας μην Θεο-ποιούσαν τον Χριστό και ας μην καλλιεργούσαν τόσες μεγάλες προσδοκίες...και ας μην έλεγαν τόσα πολλά...!!!

quote:
δεν μπορω να καταλαβω, γιατι τελικα να ειναι τοσο "κακο" (εως καταπτυστο)...??? Και γιατι να λαβει θεση η Εκκλησια? απο τη στιγμη που το κανουμε σπιτι μας, με την οικογενεια μας ή τους γνωστους μας, τι κοπτονται οι αλλοι?NOVUS ORDO SECLORUM
Τι εννοείς???

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

quote:
σε οσες βαφτισεις εχω παρευρεθει τελευταια , ο παπας , μετα τη βαφτιση αρχιζει το τροπαριο οτι πρεπει να γιορταζουν οι γονεις την βαφτιση και οχι τα γενεθλια και αλλα ευτραπελα !!!!οι δε του παλαιου ειναι ακομη ποιο φανατικοι ...
Ο κάθε παπάς μπορεί να λέει ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι, αυτό δεν είναι ούτε νόμος ούτε εκκλησιαστική θέση. Το αν θα το ακολουθήσει κάποιος η όχι, έγκειται στην προσωπική του διάθεση,νοοτροπία και λογική.
Για γέλια είναι όσοι χριστιανοί ακολουθούν τυφλά ότι τους λένε, δίχως να το σκεφτούν και να το εξετάσουν. Για γέλια είναι και όσοι πιστεύουν ότι έτσι σκέφτονται όλοι οι χριστιανοί ή ότι τέτοιους ισχυρισμούς λένε όλοι οι παπάδες. Οι γενικεύσεις συνήθως οδηγούν σε λάθη.
quote:
ειναι πολλα τα λεφτα λεμε....
και αν εγω δεν θελω να "πληρωσω"??? ειμαι αυτοματως εκτος του συστηματος?

τι θελετε πατερ για την τελετη
τιποτα τεκνο μου και βγαζει το χερι μεσα απο τα αμφια (σα τσουτσου για κατουρημα) , ξερεις λοξα και κρυβα μη το δει κανεις ... αρπαζει το 10ρικο, 20ρικο , 50ρικο ... κανει οτι δεν το κοιτα .. αλλα το βλεπει ... οποτε αναλογα το ποσο παιρνεις και ευχη !!!!
οποτε στα γενεθλια δεν εχει τετοια γιατι κανεις δεν τους καλει .. στη γιορτη ομως ? εχει λειτουργια και τα προβατακια πανε για χορταρακι και λιβανι ....
οκ , περα απο την πλακα , δεν ξερω γιατι το θεωρουν "αμαρτια" , τωρα θα μου πεις οτι αμαρτια θεωρουν την πραξη που οδηγει σε παιδι λες και ολες θα πρεπει να μοιριζουν κρινους ... δε ξερω !!!! αλλα το πραγμα σηκωνει πολυ πλακα !!!!

quote:quote:
Ο κάθε παπάς μπορεί να λέει ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι, αυτό δεν είναι ούτε νόμος ούτε εκκλησιαστική θέση. Το αν θα το ακολουθήσει κάποιος η όχι, έγκειται στην προσωπική του διάθεση,νοοτροπία και λογική.
Για γέλια είναι όσοι χριστιανοί ακολουθούν τυφλά ότι τους λένε, δίχως να το σκεφτούν και να το εξετάσουν. Για γέλια είναι και όσοι πιστεύουν ότι έτσι σκέφτονται όλοι οι χριστιανοί ή ότι τέτοιους ισχυρισμούς λένε όλοι οι παπάδες. Οι γενικεύσεις συνήθως οδηγούν σε λάθη.
Συνδίκτυε , κάποτε οι εν Ελλάδι κατοικούντες σκέπτονταν σαν Χριστιανοί και μάλιστα "ανεξέλεγκτα"... -δεν θα ξεχάσω , σε συνεχείς ερωτήσεις που ετίθεντο -απο διαφόρους -την απάντηση:"Αυτά, μόνο Θεός το ξέρει"..και σύ δεν πρέπει να ρωτάς..απλά να πιστεύεις-....
Πλέον σκέπτονται ως Έλληνες και οι Έλληνες είχαν ανήσυχα πνεύματα και διαρκώς αναζητούσαν την αλήθεια..!!!

quote:quote:
ειναι πολλα τα λεφτα λεμε....
και αν εγω δεν θελω να "πληρωσω"??? ειμαι αυτοματως εκτος του συστηματος?
NOVUS ORDO SECLORUM
Να μην πληρώσειςςςςςςς...???
Μαύρο φίδι θα σε φάει...![]()

απλα αναφερα κατι γιατι μου εκανε εντυπωση , σκεψου μαλιστα οτι σπανια μπαινω μεσα στην εκκλησια , συνηθως οταν κανω το φωτογραφο .... απλα δεν το ειχα ξανα ακουσει και εδω και 1 χρονο (εαν θυμαμαι καλα) το ακουω σχεδον (γιατι δεν ειμαι παντα μεσα) παντα !!!!
δεν ξερω εαν υπαρχει επισημη γραμμη αλλα δεν ειναι και τυχαιο οτι ξαφνικα ολοι αρχισαν να μνημονευουν γενεθλια και γιορτες ... εαν δε το συνδιασω με την κριση στο παγκαρι της εκκλησιας , δενει!!!

quote:
Zephyr, φυσικα και η γενικοτητα βγαζει πολλες φορες λαθος , ουτε ολοι οι χριστιανοι ειναι προβατα ουτε ολοι οι παπαδες βοδια ...απλα αναφερα κατι γιατι μου εκανε εντυπωση , σκεψου μαλιστα οτι σπανια μπαινω μεσα στην εκκλησια , συνηθως οταν κανω το φωτογραφο .... απλα δεν το ειχα ξανα ακουσει και εδω και 1 χρονο (εαν θυμαμαι καλα) το ακουω σχεδον (γιατι δεν ειμαι παντα μεσα) παντα !!!!
δεν ξερω εαν υπαρχει επισημη γραμμη αλλα δεν ειναι και τυχαιο οτι ξαφνικα ολοι αρχισαν να μνημονευουν γενεθλια και γιορτες ... εαν δε το συνδιασω με την κριση στο παγκαρι της εκκλησιας , δενει!!!
Εκκλησία χωρίς παγκάρι δεν υπάρχει δηλαδή???

εδω μιλαμε για την εκκλησια ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ομως !!!!

quote:
φυσικα και υπαρχει ... η εκκλησια του "ΘΕΟΥ" !!!!εδω μιλαμε για την εκκλησια ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ομως !!!!
Και που είναι αυτή???