- Ελληνορθόδοξη Εκκλησία λογοκρίνει τα Ελληνικά έθιμα και παράδοση ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Να μιλάς για τον εαυτό σου φίλε μου.
Οι άλλοι σε βλέπουνε όπως βλέπεις εσύ τον εαυτό σου...
"Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΝΑΣ...ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ !"
Σε ποιούς επισκόπους;;;
Σκοπώ=εξετάζω, επισκοπώ=εξετάζω λεπτομερώς, επίσκοπος=εξεταστής...
Σας θυμίζει τίποτε αυτό;
Οι λέξεις μας μαθαίνουν ιστορία...
στην τοποθέτησή σου θίγεις αρκετά σημαντικά σημεία αυτής της υπόθεσης, τα οποία θα μπορούσαν να αναλυθούν επί μακρόν.
Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη:
quote:
ΑΠΛΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΙ...ΚΑΚΗ ΛΕΞΗ,
ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ,ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΚΙ ΕΣΥ,
ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΠΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ.
ΤΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ,ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ.
Μου κάνει φοβερή εντύπωση το γεγονός, ότι σχεδόν κανείς δεν αναλογίζεται τί σημαίνουν οι Απόκριες και γιατί τις γιορτάζουμε με τον τρόπο με τον οποίο τις γιορτάζουμε.
Είναι άλλο το να αρχίσουμε να βριζόμαστε (κατά την επίπλαστη έστω ηθική - κατ' εμέ είναι θέμα γλωσσικής αισθητικής) μεταξύ μας και τελείως διαφορετικά τα δρώμενα της εποχής της αποκριάς με τις προκλήσεις τους.
Μήπως θα 'πρεπε να αναλογιστούμε βαθύτερα εσωτεριστικά, τί σημαίνει αυτό;
quote:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ zadok, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΘΕΝ ΗΘΙΚΗ.
ΚΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΑΝΩ Σ'ΑΥΤΟ,
ΘΕΛΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητάμε επί ώρες, αλλά φοβάμαι ότι ξεφεύγουμε από το θέμα.
Ακριβώς αυτό είναι και το παράλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την άποψή μου:
οι διαμαρτυρόμενοι θεώρησαν ότι θίχτηκε η "ηθική" τους, ενώ η καλλιτέχνης απλά μετέδιδε το κοινωνικό (υπαρκτό) κλίμα μίας συγκεκριμένης γιορτής.
quote:
ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Μ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ.
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ
ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ,ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΡΩΤΑΓΕ ΚΙΟΛΑΣ.
Το ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, δε μας αναιρεί το δικαίωμα να τον κρίνουμε και φυσικά, αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές.
Όμως, ειλικρινά δεν βρίσκεις υπερβολική τη μήνυση ![]()
quote:
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΩ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ
ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ,ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΙ Η ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ.
Δεν καταλαβαίνω κατά ποία έννοια η άλλη πλευρά έχει λερωμένη τη φωλιά της, όπως λες.
Αν θέλεις, εξήγησέ το μου.
quote:
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ Η ΚΑΙ ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ.
Τώρα δεν ξέρω σε ποιούς αναφέρεσαι, αλλά μάλλον γενικεύεις χωρίς λόγο.
quote:
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Η ΣΑΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ...ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΝΑΣ...ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ !
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ?
Είμαστε:
Αυτοί που δίνουν αξία στην καλλιτέχνιδα, την όποια καλλιτέχνιδα και εξουσία στον αρχιεπίσκοπο, τον όποιο αρχιεπίσκοπο.
Ποιός είναι το έθνος, αγαπητέ μου;
Ποιό έθνος επικαλούνται;
Οι χωριάτες στον Τύρναβο ή στην Κοζάνη δεν είναι έθνος;
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΤΑ ΒΑΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ Δ.ΣΑΜΙΟΥ;
Αυτή είναι η ουσία και κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούμε πόση ευθύνη έχουμε για όσα συμβαίνουν στο όνομά μας.
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 10/01/2005 23:29:48
pankyfish, ομολογώ πως δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις ακριβώς με αυτό: "Για βάλτε δίπλα και τη λέξη Σαμίου, ίσως τότε το επιτρέψει!"... ή μήπως αμέλησες εσύ να κοιτάξεις λίγο παραπάνω;;
Θα σε προειδοποιήσουμε για μία ακόμη φορά... και με αυτό το Λογαριασμό... να σταματήσεις τις προσωπικές "κόντρες" υπό τη μορφή υποτιμητικών, χλευαστικών και προσβλητικών προσωπικών χαρακτηρισμών.
Επίσης για το ίδιο ακριβώς θα προειδοποιήσουμε και όλους/ες όσους/ες αρέσκονται στη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων που κάθε άλλο παρά προάγουν τη νοοτροπία ενός υγειούς και δημιουργικού Διαλόγου. Αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να πάψουν ή τουλάχιστον να ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό η εμφάνισή τους μέσα στα Forums του ESOTERICA. Φυσικά σε αυτό στηριζόμαστε τόσο στα αποθέματα της καλής διάθεσης και των εμπλεκομένων όσο και στην βοήθεια των υπολοίπων Μελών, ειδικά των παλαιότερων.
Όσο για τα συγκεκριμένα δείγματα της λαϊκής μας Παράδοσης, όπως και νά'χει παραμένουν απρεπή! Ως στοιχείο της Λαογραφικής καταγραφής και Έρευνας οπωσδήποτε έχουν τη σημαντικότητά τους. Σίγουρα στην επαρχία, ειδικότερα των περασμένων εποχών, εξυπηρετούσαν κάποιες συγκεκριμένες σκοπιμότητες, κυριώς ψυχολογικής αποφόρτισης, στα πλαίσια πάντα συγκεκριμένων χρονικών στιγμών του Έτους.
Και ως τέτοια όμως ήταν απλώς αντανακλάσεις άλλων τελετουργικών στοιχείων και Κοινωνικών διεργασιών, φυσικού τύπου, που μόνον να φανταστούμε μπορούμε, εξαιτίας των ελλιπέστατων ιστορικών/αρχαιολογικών στοιχείων.
Οπωσδήποτε πάντως, δεν είναι κάθε στοιχείο της Παράδοσής μας καλό ή φυσικό επειδή τυγχάνει να είναι "παλιό" ή "αρχαίο". Και οι Παλιοί και οι Αρχαίοι ήταν σε πολλές περιπτώσεις Αφύσικοι ή και προσβλητικοί ακόμη, απέναντι στην Φύση... Γι'αυτό ακριβώς και κάποιες συνήθειες, πρακτικές ή κοινωνικές νοοτροπίες "καταγγέλθηκαν" στην εποχή τους από Αρχαίους Στοχαστές ή Φιλοσόφους ως διεφθαρμένες.
![]()
-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
"όπως και νά'χει παραμένουν απρεπή!"
Και τι είναι ευπρεπές;
Να αναθεματίζεις οτιδήποτε Ελληνικό ενώπιον της ηγεσίας των "Ελλήνων";
Εγώ πάντως γελάω όταν ακούω τ' αποκριάτικα της Σαμίου.
Εσύ τι συμπτώματα έχεις;
Είναι σαν να λέμε ότι οι Εβραίοι έχουν επίσημη θρησκεία τον
Χιτλερισμό!
Edited by - Αίολος on 10/01/2005 23:48:59
quote:
Σαμίου -Ένα ***** παινεύτηκε
"Ένα ***** παινεύτηκε σ' Ανατολή και Δύση
πως δεν εβρέθει ********* να πάει να το γαμήσει
κι ο ******* μου, που τ' άκουσε πολύ του κακοφάνει
βάζει τ' ******* του φτερά και τρέχει και το φτάνει
-Βρε συ βρε συ ********** τι έχεις και παινιέσαι
στον κόσμο που γεννήθηκες πρέπει για να γαμιέσαι----
Ωραίο, ε;
ΥΓ: Admin, λαογραφικό είναι!
Αν μέσα στο forum εδώ που υπάρχει και ένα επίπεδο ας πούμε ελευθεριότητος κοκκινίζονται τα λαογραφικά τραγούδια της Σαμίου, τότε τι το συζητάμε; Την απάντηση την έδωσε ο Admin... :-)
quote:
Αβάσιμη μήνυσηΚαλά,
εσύ είσαι τελείως άσχετος..κανένα φίλο να σου εξηγήσει τα περί των νομικών, δεν έχεις;
Για την ακρίβεια μετέφερα ακριβώς αυτά που μου είπαν ο κολλητός μου ο δικηγόρος και ο πατέρας του ο εφέτης (που κάθε άλλο παρά διεθνιστούλης είναι). Είναι φως φανάρι ότι πρόκειται για αβάσιμη μήνυση και υπό κανονικές συνθήκες η Σαμίου μόλις αθωωθεί πανηγυρικά θα μπορέσει να του κάνει αγωγή για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και να του πάρει ό,τι έχει και δεν έχει. Αν δηλαδή έχει όρεξη να ασχοληθεί η γυναίκα...
Ξέρεις ath, μου κάνει φοβερή εντύπωση με εσάς τους φανατικούς που κάθε φορά που τίθεται το θέμα "στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε" ούτε καν το σκέφτεστε πριν απαντήσετε: για σας η πραγματικότητα είναι ένα μάτσο ψέμματα που βγάζουν οι "εχθροί" από το μυαλό τους...
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
"Ένα ***** παινεύτηκε σ' Ανατολή και Δύση
πως δεν εβρέθει ********* να πάει να το γαμήσει
κι ο ******* μου, που τ' άκουσε πολύ του κακοφάνει
βάζει τ' ******* του φτερά και τρέχει και το φτάνει
-Βρε συ βρε συ ********** τι έχεις και παινιέσαι
στον κόσμο που γεννήθηκες πρέπει για να γαμιέσαι"
Την αλήθεια λέει...
"Σαν δεις καράβι στο βουνό, μ.... θα τό 'χει σύρει"
Αίολος:
"Και τι είναι ευπρεπές;
Να αναθεματίζεις οτιδήποτε Ελληνικό ενώπιον της ηγεσίας των "Ελλήνων";"
Αίολε, αυτά τα δύο αποτελούν διαφορετικά θέματα νομίζω...
Δεν μίλησα για το Ιδανικό του Δικαίου(στο οποίο απ'ότι καταλαβαίνω πιθανώς να αναφέρεσαι) αλλά για το αίσθημα της Ευπρέπειας. Κάτι που είναι απρεπές μπορεί να ενταχθεί στα Πλαίσια μίας Φυσικής διαδικασίας, υπό συνθήκες, και ίσως πάλι έτσι να πρέπει να γίνεται. Όμως οι συνθήκες αυτές θα πρέπει να σχετίζονται με ένα γενικότερο σύστημα της Κοινωνίας που σκοπό θα έχει να εξελίσσει τις Ψυχές.
Ένα τέτοιο γενικότερο πλαίσιο θεωρώ ότι δεν καταγράφεται ιστορικά(τουλάχιστον για τον ελλαδικό χώρο) παρά μόνον προ-ιστορικά, προ-κλασικά και μυθολογικά(οι αναφορές στα Διονυσιακά μυστήρια της προκλασικής αρχαιότητας είναι ένα καλό παράδειγμα). Μάλλον έχουμε πάψει να είμαστε(συνολικά) Φυσικοί εδώ και αρκετές Χιλιετίες... Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναγίνουμε!
Όσον αφορά την Γενετήσια λειτουργία και τον Ερωτισμό είναι παραπάνω από σίγουρο πως έχει τεθεί κατά περιόδους(άλλοτε μικρότερες, άλλοτε πολύ μεγαλύτερες) σε ορθά πλαίσια, απόλυτα Φυσικά, και καλαίσθητα, τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και - περισσότερο μάλλον - στα πλαίσια της Ινδουϊστικής τέχνης αλλά και στην Αραβική - και γενικότερα Σουφική - εσωτερική Ποίηση. Επίσης και στην Κινεζική και Ιαπωνική τέχνη. Το ίδιο και σε παλαιότερους ακόμη Πολιτισμούς(Μεσοποτάμιους και Αιγυπτιακό για παράδειγμα).
Στα καλύτερα δείγματα αυτών των Πολιτισμικών περιόδων ο ερωτισμός συνδέθηκε πάντοτε με την "αναπαράσταση" σε ανθρώπινο επίπεδο Κοσμογονικών Πράξεων και στην διοχέτευση της Θείας Δύναμης του Έρωτα(της Δύναμης που ενώνει τα Όντα του Σύμπαντος) μέχρι και στην καθημερινή ζωή όσων οι δυνάμεις τους και οι "προδιαγραφές" τους τους επέτρεπαν να κατανοήσουν αυτή την μεγάλη αλήθεια.
Στο "μεγάλο πλήθος" πάντοτε αφήνονταν μία κατώτερη έκφραση αυτών των Πνευματικών ωθήσεων, τέτοια που να μπορεί να είναι χρήσιμη και σε αυτήν την περίπτωση...
Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό ότι το "πλήθος" πάντα έχει μία ροπή προς τα κατώτερα και όχι τα ανώτερα. Πάντα τείνει να εκφράζει και να ερμηνεύει τις Συμπαντικές Δυνάμεις σύμφωνα με τις Ζωικές και ενστικτώδικες αντανακλάσεις τους και όχι με τις Πνευματικές.
Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κάθε Πολιτισμό...
Όταν εκκλίπουν οι Κατάλληλες Συνθήκες, το "Γενικό Πλαίσιο", οι Πνευματικές Αρχές ως άξονας της Κοινωνίας, τότε η κατάσταση εκτρέπεται πολύ εύκολα προς την "Εντροπία". Και πάντα αυτή η εκτροπή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους "επιτήδειους", κάθε ποιότητας και δύναμης... υπό την "μπαγκέτα", εννοείται, αυτών που επιζητούν την "Απόλυτη Εξουσία"...
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
Γιατί αυτό πρέπει να είναι κατακριτέο;
Εάν κατακρίνεις τα χαμηλά δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ ψηλά.
Ετσι δεν είναι;
quote:
Σκοπώ=εξετάζω, επισκοπώ=εξετάζω λεπτομερώς, επίσκοπος=εξεταστής...
Σας θυμίζει τίποτε αυτό;
Οι λέξεις μας μαθαίνουν ιστορία...
Καλό αυτό. Φαντάζομαι έχεις αλλάξει ριζικά γνώμη και για την ΙΕ θεωρία που βασίζεται κατά 90% σε μελέτη των λέξεων. Μπα, τι λέω...
Τέλος πάντων, μη βγαίνουμε εκτός θέματος.
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
Κι έλεγα πότε θα τσιμπήσεις...
"Από χαμηλά ξεκινάμε για να φτάσουμε ψηλά φίλε/η Admin.
Γιατί αυτό πρέπει να είναι κατακριτέο;
Εάν κατακρίνεις τα χαμηλά δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ ψηλά.
Ετσι δεν είναι;"
Συμφωνώ απολύτως! ![]()
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εκθειάζουμε τα χαμηλά. Απλά να τους δώσουμε την θέση που τους ταιριάζει.
Έγραψα παραπάνω ότι: "Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό ότι το "πλήθος" πάντα έχει μία ροπή προς τα κατώτερα και όχι τα ανώτερα." Δεν κατέκρινα όπως βλέπεις...
![]()
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
Δεν διαφωνούμε τελικά.
Καλή σου νύχτα.
...95
καληνύχτα και σε 'σένα...
quote:
Λυπάμαι, αλλά επ'ουδενί δεν μπορώ να συνφωνήσω με αυτό.
Εδώ ο χώρος έχει γεμίσει από "αιμοβόρες", επιθετικές, σαρκοβόρες, βουλγαροκτονικές, σαπουνοποιητικές τοποθετήσεις που ποζάρουν εντελώς ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ σαν "φιλοσοφία", σαν το απόσταγμα της ουσίας του Ελληνισμού, και εμάς μας μάρανε αν το μουνι το λένε Γιώτα. Τί δηλαδή, τα "ευπρεπή" φιλοσοφικά φόρουμ δεν μιλάνε έτσι; Σεμνοτυφία των πισωμερίων, θα έλεγα.
Και η πλάκα είναι φυσικά οτι αυτοί που "ενοχλήθηκαν" από εμένα, μάλλον ενοχλήθηκαν γιατι είπα οτι η σεμνοτυφία και η αρχαιολατρεία μαζί είναι καραγκιοζιλίκι. Ναί, ναι, ενοχλήθηκαν όλοι οι σεμνοί χλαμυδοφόροι. Τι να κάνουμε δηλαδή, να το κλείσουμε το μαγαζί;
Εδώ ένα κάρο κόσμος ενοχλείται και μόνο που υπάρχει το esoterica. Καί μπαίνουν και εδώ μέσα, λερώνουν τον χώρο και στο λένε και κατάφατσα. Η τσογλαναρία. Θες να μην "ενοχλείται" κανείς;
Με έναν τρόπο μόνο θα το πετύχεις αυτό.
Που δηλαδή και να πάταγα το χέσιμο που θέλουν τα κωλόπαιδα... Δε βαριέσαι, ίσως κάποτε υπἀρξει πιο κατάληλος χώρος.
Βρε για κοίτα λαυράκι που έβγαλε το τόπικ σου Zadok.
Τέσπα, βρείτε τότε ποια είναι αυτά τα "ευπρεπή" όρια, κάντε και μια ανακοίνωση για αυτό, και αν δεν είναι εντελώς υπνοφόρα... το ξανασυζητάμε.
Ακού απρεπής η λαϊκή παράδωση.
Ρε γμτ, έχει πάει κανείς σας ποτέ σ'αυτήν την περιβόητη ύπαιθρο;
k
Εν πάσει περιπτώσει, θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση, τα οποία θα πρέπει να διαχωρίσουμε εξ αρχής:
- Η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται και γιορτάζεται με την Αποκριά. Ως εκ τούτου, η αναφορά στα κατώτερα μορφικά στοιχεία, εκείνα τα οποία συνθέτουν την ίδια την ύλη ως κατώτατο πεδίο της, δεν μπορεί παρά να είναι δεδομένη. Τα στοιχεία της γενετήσιας πράξης ενεργοποιούν τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι σε έξαρση. Η ανέλιξη σε ανώτερα ερωτικά - συνθετικά στάδια είναι μία πορεία, η οποία πρέπει να ακολουθεί ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
- Η ανθρώπινη εξέλιξη και η αντίστοιχη κοινωνική εξέλιξη μας επιτρέπει να διακρίνουμε τη χυδαιολογία, αλλά αυτό δεν είναι θέμα θρησκευτικής επιλογής ή δικονομικής πρακτικής. Εξάλλου, για κάποιους άλλους εξίσου πρόσφατα, η καύση του Ιούδα (ενός εθίμου αποδεκτού από την Εκκλησία) ήταν έκφραση ρατσισμού. Μήπως θα 'πρεπε να μας μηνύσουν;
- Χυδαία δεν είναι η γενετήσια πράξη. Χυδαίος είναι ο νους μας και αυτά τα ένστικτα μας καλεί η εποχή ν' αναζητήσουμε και να διαχειριστούμε.
- Η ηθική της απομόνωσης είναι για τους καλόγερους. Η κοινωνία πάσχει από όσα έκρυψε μέσα της επί αιώνες.
- Ο καλλιτέχνης είναι ένας άλλος Γαλιλαίος, ο οποίος καλείται να φωνάξει "Κι όμως γυρίζει".
Κλείνοντας, θα συμφωνήσω με τον αγαπητό junk95:
quote:
Για την ακρίβεια μετέφερα ακριβώς αυτά που μου είπαν ο κολλητός μου ο δικηγόρος και ο πατέρας του ο εφέτης (που κάθε άλλο παρά διεθνιστούλης είναι). Είναι φως φανάρι ότι πρόκειται για αβάσιμη μήνυση και υπό κανονικές συνθήκες η Σαμίου μόλις αθωωθεί πανηγυρικά θα μπορέσει να του κάνει αγωγή για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και να του πάρει ό,τι έχει και δεν έχει. Αν δηλαδή έχει όρεξη να ασχοληθεί η γυναίκα...
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 11/01/2005 02:11:43
Αυτά τα "έχω θείο εισαγγελέα ... " πες στα άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά που πας και παίζεις..
Πες επίσης στον φίλο σου τον δικηγόρο και τον μπαμπά-εφέτη να μάθουν να διαβάζουν πρώτα τις δικογραφίες και μετά να αποφαίνονται..
Είναι φανερό βέβαι ότι τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν τύχη, ούτε πάνε έτσι, αλλά δεν είναι το θέμα μας εδώ, έτσι δεν είναι;
Επίσης, όσο αφορά τον Admin και τις προειδοποιήσεις του (μόνο προς εμένα), έχω ήδη απαντήσει στην amalia. Admin, τραβάς κάποιο ζόρι με εμένα προσωπικά; Όλο προειδοποιήσεις μου είσαι. Δεν νομίζω άλλωστε να θίγω κανέναν, που δεν με έχει θίξει!
Ασχολούμαστε με ένα θέμα που έσκασε σαν μετεωρίτης, που έντεχνα πλασσάρεται πάλι ως διαμάχη Ελλάδας-Εκκλησίας και που είναι φαιδρό από μόνο του μιας και το μόνο που καταφέρνει είναι να αναδεικνύει πάλι συντηρητικά κατάλοιπα, που υποστηρίζονται μάλιστα από ανθρώπους που λιγάκι την έχουν ψωνίσει.. Δεν είναι κακό, άνθρωποι είμαστε όλοι και ο Αρχιεπίσκοπος άνθρωπος είναι, δεν έχει το αλάθητο..
Αλλά να μας την βγαίνει και ο Admin συντηρητικός και να κοκκινίζει την λαϊκή (λαογραφική) παράδοση, αυτό πάλι... anyway, poy lene kai sto england oi apogonoi toy Neytwna!
..::athakandr::..
quote:
... η αρχαιολατρεία μαζί είναι καραγκιοζιλίκι
... τσογλαναρία. Θες να μην "ενοχλείται" κανείς;Που δηλαδή και να πάταγα το χέσιμο που θέλουν τα κωλόπαιδα..
Δεν είδα η χάρη σου να κάνει κανένα σχόλιο, καμμιά κοκκινίλα, καμμιά προειδοποίηση, κάτι τέλος πάντων βρε παιδί μου σχετικά με το κήρυγμα που έκανες σε εμένα σε προηγούμενο μήνυμα!
Όχι ότι με πειράζει προσωπικά, μιας και το εν' λόγω τον έχω γραμμένο, αλλά θα πρέπει να τηρούμε τα προσχήματα δεν νομίζεις;
Αλλά ξέχασα, ο athakandr είναι ο κακός .. χαχα! Για να δούμε ...
..::athakandr::..
... τουλάχιστον στο ότι η λαϊκή μας παράδοση δεν είναι απρεπής.
![]()
![]()
Κάνεις όμως ένα σημαντικό λάθος, ανάμεσα στα άλλα, πρέπει να σου πω.
Θεωρείς, και δεν είσαι ο μόνος, ότι κάποιος/α ή κάποιοι/ες θα διαβάζουν απαραίτητα - και στον χρόνο που εσύ πιστεύεις ως αποδεκτό - αυτά που γράφεις ή γράφουν κάποιοι άλλοι. Ότι θα έχουν τον χρόνο για να περιδιαβαίνουν συνεχώς τα Forums ψάχνοντας καινούργια μηνύματα... κατά προτίμηση "δικά σου" μηνύματα, "δικά του" μηνύματα, "δικά μου" μηνύματα...
Ότι ακόμη και αν κάποιος/α τα δει αυτά τα μηνύματα θα έχει τον απαραίτητο χρόνο καθώς και την κατάλληλη διάθεση, να απαντήσει σε αυτά ή - εάν είναι Διαχειριστής ή Συντονιστής - να τοποθετηθεί ή να επέμβει "καταλλήλως".
Ότι ακόμη και αν έχει τον χρόνο, θα θεωρήσει καλό ή ταιριαστό να απαντήσει ή να τοποθετηθεί...
... απλά επειδή είναι "δικά σου" μηνύματα, "δικά του" μηνύματα, "δικά μου" μηνύματα...
pankyfish:
"Επίσης, όσο αφορά τον Admin και τις προειδοποιήσεις του (μόνο προς εμένα), έχω ήδη απαντήσει στην amalia. Admin, τραβάς κάποιο ζόρι με εμένα προσωπικά; Όλο προειδοποιήσεις μου είσαι. Δεν νομίζω άλλωστε να θίγω κανέναν, που δεν με έχει θίξει! ...
... Δεν είδα η χάρη σου να κάνει κανένα σχόλιο, καμμιά κοκκινίλα, καμμιά προειδοποίηση, κάτι τέλος πάντων βρε παιδί μου σχετικά με το κήρυγμα που έκανες σε εμένα σε προηγούμενο μήνυμα!"
Όσο γι'αυτά και τις ατυχείς συγκρίσεις που κάνεις, απλά θα σε παραπέμψω σε αυτό ακριβώς το μήνυμα στο οποίο αναφέρεσαι για τις παρατηρήσεις που κάνω προς τον kyniko(πρίν μάλιστα από το "κήρυγμα" προς εσένα) και τις προειδοποιήσεις πρός πολλούς και πολλές γενικότερα. Θα σου υπενθυμίσω ξανά, όπως έκανα και πιο πριν, ότι... "ίσως αμέλησες εσύ να κοιτάξεις λίγο παραπάνω".
Διαβάζεις αλήθεια ενδελεχώς τα μηνύματα στα οποία αναφέρεσαι ή επιλέγεις να τονίσεις μόνον αυτά που σε "συμφέρουν";
Μία πιο σωστή έκφραση που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις είναι: "Δεν νομίζω άλλωστε να θίγω κανέναν, που πιστεύω ότι με έχει θίξει!"
Για παράδειγμα, και μετά την δική σου υπόδειξη, διάβασα το μήνυμα του kynikou στο οποίο αναφέρεσαι... Δεν βρήκα σε κάποιο σημείο να αναφέρεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Ούτε σε κάποια Ομάδα ανθρώπων ή ιδεολογία. Η άποψή του περί ασυμβατότητας "αρχαιολατρείας και σεμνοτυφίας" νομίζω πως είναι μία λογική τοποθέτηση. Λογικότατα επίσης δεν θα έπρεπε να προσβάλλεται κανείς από αυτήν.
Για τον αν "τραβάω κάποιο ζόρι μαζί σου" αν "σου είμαι όλο προειδοποιήσεις" κ.ο.κ., προφανώς έχεις θεωρήσει ότι σου έχω δώσει κάποιο δικαίωμα να συνδιαλλέγεσαι με αυτόν τον τρόπο μαζί μου. Χρειάζεται να σου πω ότι έχεις κάνεις λάθος εκτίμηση;; Απλά αναρωτιέμαι...
Για τις - προφανείς - απόψεις σου περί μεροληψίας δεν νομίζω πως έχω να σου πω και πολλά πράγματα. Απλά διάβασε το μήνυμα του kynikou παραπάνω και το πως αντιδρά στις θέσεις μου, ίσως και με την επίδραση του εκνευρισμού για τις παρεμβάσεις μου σε μήνυμά του για να συνάγεις ίσως ένα πιο "ασφαλές" συμπέρασμα.
Προς όλους θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το ESOTERICA, είναι αυτό που είναι, γιατί - ανάμεσα σε διάφορα άλλα - ουδέποτε παραχώρησε κάτι σε οποιονδήποτε παραβαίνοντας τις Αρχές του. Εάν οποιοσδήποτε έχει φερθεί άδικα, αγενώς, προσβλητικά κ.ο.κ. και αυτό έχει υποπέσει στην αντίληψή μας σε κάθε περίπτωση το έχουμε καταδείξει και έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης ανάμεσα σε ανθρώπους, ιδεολογίες, απόψεις...
Ίσως γι΄αυτό ακριβώς είναι ένας χώρος ιδιαίτερα αγαπητός για πολλούς ανθρώπους αλλά και μισητός από αρκετούς άλλους. Ίσως γι'αυτό ασκεί μία "περίεργη" έλξη(όπως πολλοί έχουν περιγράψει) και προς τους μεν και προς του δε... Ίσως γι'αυτό ελάχιστοι έως τώρα έχουν κατανοήσει την ουσία του και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει...
Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να "παραδώσουμε τις αξίες μας" σε κανέναν και για οποιαδήποτε τιμή...
kynikos:
"Τέσπα, βρείτε τότε ποια είναι αυτά τα "ευπρεπή" όρια, κάντε και μια ανακοίνωση για αυτό, και αν δεν είναι εντελώς υπνοφόρα... το ξανασυζητάμε.
Ακού απρεπής η λαϊκή παράδωση.
Ρε γμτ, έχει πάει κανείς σας ποτέ σ'αυτήν την περιβόητη ύπαιθρο;"
Προφανώς στην ύπαιθρο έχεις πάει μόνον εσύ αγαπητέ kynike, και μάλιστα έχεις διαμορφώσει και μία απόλυτα αντικειμενική άποψη για το αν οι άλλοι έχουν κάνει κάτι παρόμοιο, εάν έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από εκεί, εάν έχουν ερευνήσει επαρκώς την Λαογραφία μας...
Θα σε προτρέψω να διαβάσεις καλύτερα αυτά που έχω γράψει πάντως.
Είπα ότι "... τα συγκεκριμένα δείγματα της λαϊκής μας Παράδοσης, όπως και νά'χει παραμένουν απρεπή". Δεν είπα ότι η "λαϊκή μας παράδοση είναι απρεπής" στο σύνολό της.
Είπα επίσης ότι "Κάτι που είναι απρεπές μπορεί να ενταχθεί στα Πλαίσια μίας Φυσικής διαδικασίας, υπό συνθήκες, και ίσως πάλι έτσι να πρέπει να γίνεται." Και μίλησα για "συγκεκριμένες σκοπιμότητες" και για "συγκεκριμένες χρονικές στιγμές". Δεν έδωσα χαρακτηρισμούς "καλού" ή "κακού". Το Ευπρεπές έχει να κάνει πάντα με τα συγκεκριμένα πλαίσια που καθορίζουν "αυτό που πρέπει" και "αυτό που δεν πρέπει" και αυτά είναι παροδικά, κοινωνικά επαγόμενα. Αυτό που δεν πρέπει - το "α-πρεπές", μπορεί να γίνεται "ευ-πρεπές", δηλαδή να χρειάζεται σε κάποιες δεδομένες στιγμές. Αυτό που είναι "ευ-πρεπές" πάλι σε άλλες συνθήκες μπορεί να είναι άκαιρο και παραπλανητικό, άρα "α-πρεπές".
Σίγουρα το παρόν Θέμα δεν εντάσσεται σε μία διαδικασία "αποκριάτικη" ή "διονυσιακή" οπότε και το πρέπον είναι να αποφύγουμε την παράθεση κειμένων που στις πλείστες των κοινωνικών μας συναναστροφών θα αποφεύγαμε και θα τις θεωρούσαμε "μη-αποδεκτές". Εκτός βέβαια εάν προάγουν την Συζήτηση, πράγμα που δεν διέκρινα. Ούτως ή άλλως, τα συγκεκριμένα κείμενα διαγραμμίστηκαν περισσότερο, δεν σβήστηκαν, και όλοι μπορούν έτσι να πάρουν μία ιδέα περί του αντικειμένου του περιστατικού αυτού που πραγματεύεται η Zadok στο θέμα αυτό που ξεκίνησε. Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα αυτή μου η πρακτική να μην ήταν και η πλέον "πρέπουσα"... δεν θα αντιδρούσα καθόλου σε μία τέτοια τοποθέτηση.
Σε αυτό που πάντα αντιλέγω(όπως αναφέρω και παραπάνω) είναι στις οποιεσδήποτε απόψεις που εξωραΐζουν οτιδήποτε "παλιό" ή "αρχαίο" ή και από την αντίθετη οπτική οτιδήποτε "νέο" ή "τωρινό".
Ειδικά για την Λαϊκή μας Παράδοση θα μπορούσα να φέρω μερικά παραδείγματα όχι απλά "απρεπών" πρακτικών αλλά ακόμη και άδικων, καταδυναστευτικών, καταστροφικών για την ψυχή. Είναι όμως ζήτημα άλλης συζήτησης αυτό. Φανταστείτε όμως κάποια από τα στοιχεία της σημερινής ελληνικής κοινωνίας που τώρα γενικότερα κατακρίνουμε(τουλάχιστον μία μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που συνευρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο Συζητήσεων) να θεωρηθούν - που θα θεωρηθούν κατά πάσα πιθανότητα - στοιχεία της "Λαϊκής μας Παράδοσης" στο μέλλον. Εάν βρισκόμαστε - με φανταστικό τρόπο - σε αυτήν την εποχή του μελλοντικού Λαογράφου, θα του λέγαμε ίσως: "μα όλα αυτά θεωρούνταν κατάπτυστα από αρκετούς Έλληνες στην εποχή που συνέβαιναν!". Και αυτός θα απαντούσε: "Μην γίνεστε συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί και ανελεύθεροι!! Ανήκουν στην Λαϊκή μας Παράδοση! Αρά είναι εκ προοιμίου καλά".
Τέλος πάντων, για να πάψουμε την καταστρατήγηση του συγκεκριμένου θέματος, εμπλεκόμενοι σε περιφερειακά και συγγενικά του ζητήματα, ας πω απλά ότι εάν υπάρξει κάποια στιγμή Χώρος μέσα στο ESOTERICA που να ασχολείται με την Λαογραφία πιο συγκεκριμένα(όπως θα υπάρξουν και για την Ιστορία, την Αρχαιολογία κ.ο.κ.), πιθανότατα εκεί να είναι πιο πρέπον να παρατεθούν κείμενα σαν αυτά, "υπό συνθήκες" πάντα... βασικά τέτοιες που έχουν να κάνουν με την συνάφειά τους με το ευρύτερο πεδίο Ενδιαφέροντος και Έρευνας του τόπου αυτού.
Μία τελευταία σκέψη μόνον...
Γυρνάει στο μυαλό μου τον τελευταίο καιρό η ιδέα να ξεκινήσει μία Συζήτηση, οριοθετημένη πολύ σαφώς, που να ασχοληθεί με το "φλέγον" ζήτημα του υπερβολικού πάθους σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την Αρχαία Ελλάδα και τις Αρχαιο-ελληνικές θρησκευτικές αντιλήψεις, την Χριστιανική Ελλάδα και την αντίστοιχη Θρησκευτική Μισαλλοδοξία καθώς και τις - διαφόρων τύπων - διαμάχες μεταξύ των "αντιπάλων" απόψεων.
Ξέρω ότι είναι άκρως δύσκολο να το χειριστούμε ως Κοινότητα Συζητητών, όμως ίσως και να είναι απαραίτητο να υπάρξει κάτι τέτοιο ως μεταβατικό στάδιο της επερχόμενης ανακατάταξης των θεμάτων και του χώρου των Συζητήσεων γενικότερα στην οποία θα προσπαθήσουμε να μην επιτρέψουμε ξανά την "καπήλευση" ενός γενικότερου τομέα για αυτά τα ζητήματα, πράγμα που έχει γίνει περιοδικά κατά κόρον, ειδικά στο παρόν Forum ".-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-."
Επιθυμούμε να υπάρξει ένας ειδικός και πολύ συγκεκριμένος υπο-τομέας γι'αυτές τις Συζητήσεις και θα θέλαμε να ανιχνεύσουμε πρώτα απ'όλα τις δυνατότητες και τις διαθέσεις...
![]()
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
Οταν έγραψα την λέξη "μ....", διεγράφη μαζί με την υπόλοιπη φράση σε 10 λεπτά!
" το μουνι το λένε Γιώτα."
ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΩΡΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ!!!
Μήπως το ΞΕΦΤΥΛΙΖΕΤΕ λίγο;
Ετσι νομίζετε ότι θα διατηρήσετε την σοβαρότητα και το κύρος σας;
Η μεροληψία έχει και τα όριά της, μη χεσω...
Και στα papa riamu εάν μου το σβύσετε!