- Ελληνορθόδοξη Εκκλησία λογοκρίνει τα Ελληνικά έθιμα και παράδοση ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Για τις - προφανείς - απόψεις σου περί μεροληψίας δεν νομίζω πως έχω να σου πω και πολλά πράγματα. Απλά διάβασε το μήνυμα του kynikou παραπάνω και το πως αντιδρά στις θέσεις μου, ίσως και με την επίδραση του εκνευρισμού για τις παρεμβάσεις μου σε μήνυμά του για να συνάγεις ίσως ένα πιο "ασφαλές" συμπέρασμα.
Έχεις δίκιο Admin, πράγματι δεν έχεις να πεις και πολλά πράγματα ..
Να σου επαναλάβω λοιπόν, πως όσο ο λογαριασμός athakandr παραμένει απενεργοποιημένος και οι λογαριασμοί junk και kynikos ενεργοί,(ενώ αποδεδειγμένα πρώτοι εξύβρισαν χυδαία), όσο "απειλείς" μόνο εμένα, τόσο περισσότερο θα συμπράττεις κι εσύ στην παρατεταμένη και βαθύτατη κρίση του esoterica, που θυμίζει άλλες εποχές που έχουν παρέλθει προ τριακονταετίας..
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και όσο ο αρχικός μου λογαριασμός παραμένει "παγωμένος" δεν προτίθεμαι να συμμετέχω πλέον στις συζητήσεις του esoterica..
Ελπίζω η απόφασή μου να σε ικανοποιεί!
..::athakandr::..
quote:
Ειδικά για την Λαϊκή μας Παράδοση θα μπορούσα να φέρω μερικά παραδείγματα όχι απλά "απρεπών" πρακτικών αλλά ακόμη και άδικων, καταδυναστευτικών, καταστροφικών για την ψυχή. Είναι όμως ζήτημα άλλης συζήτησης αυτό. Φανταστείτε όμως κάποια από τα στοιχεία της σημερινής ελληνικής κοινωνίας που τώρα γενικότερα κατακρίνουμε(τουλάχιστον μία μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που συνευρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο Συζητήσεων) να θεωρηθούν - που θα θεωρηθούν κατά πάσα πιθανότητα - στοιχεία της "Λαϊκής μας Παράδοσης" στο μέλλον. Εάν βρισκόμαστε - με φανταστικό τρόπο - σε αυτήν την εποχή του μελλοντικού Λαογράφου, θα του λέγαμε ίσως: "μα όλα αυτά θεωρούνταν κατάπτυστα από αρκετούς Έλληνες στην εποχή που συνέβαιναν!". Και αυτός θα απαντούσε: "Μην γίνεστε συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί και ανελεύθεροι!! Ανήκουν στην Λαϊκή μας Παράδοση! Αρά είναι εκ προοιμίου καλά".
Μήπως μπερδεύουμε την Δόμνα Σαμίου με την Άντζυ Σαμίου ![]()
Εν πάσει περιπτώσει, μας απασχολεί το ίδιο το φαινόμενο του εορτασμού και η ηθική του ή το γεγονός ότι κάποιος το παρουσίασε ![]()
Άραγε, ποιός είναι ο σκοπός όσων όψιμα επικαλούνται την "προστασία" των αθώων παιδικών ματιών και αφτιών και τη διάβρωση της καθ' όλα ηθικής κοινωνίας ![]()
Η κοινωνία δεν καλλιέργησε τα έθιμα αυτά ![]()
Τα αποκριάτικα της Δόμνας
Σε ήχο ελληνικό
Να 'μουν' νυ - μωρέ να 'μουν' νυ - να 'μουν νύχτα στο γιαλό, ν' ανάψω λυ - μωρέ ν' ανάψω λυ - ν' ανάψω λύχνο για να δω.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τίμησε φέτος την παράδοση της Αποκριάς καλώντας τη Δόμνα Σαμίου να ζωντανέψει το πνεύμα και τον ήχο αυτής της αρχαιότατης γιορτής.
Η Δόμνα Σαμίου είναι ο πρώτος άνθρωπος που φρόντισε να συγκεντρώσει, να ταξινομήσει και να εκδώσει ηχητικές καταγραφές με τραγούδια που συνοδεύουν τις εκδηλώσεις και τελετές της ελληνικής Αποκριάς (1994) που, ας σημειωθεί, αποτελούν μια κατηγορία ελάχιστα καταγεγραμμένη και μελετημένη, καθώς το άκρως τολμηρό τού περιεχομένου τους αποτελούσε, και ίσως ακόμα αποτελεί, ανυπέρβλητο εμπόδιο για τα μέτρα της αστικής ηθικής. Δεν είναι, άραγε, αξιοπαρατήρητο ότι επί εκατό σχεδόν χρόνια δισκογραφικής δραστηριότητας κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ηχογραφήσει ένα αποκριάτικο τραγούδι;
Ωστόσο, τα μασκαρέματα, οι αθυροστομίες, ο ενθουσιασμός, η προσωρινή κατάργηση των καθιερωμένων τύπων και διακρίσεων αποτελούν επιβίωση των μανιωδών παραληρημάτων των ασελγών, λάγνων και τραγοντυμένων Σατύρων, των Σειληνών, των Μαινάδων και άλλων μορφών της ελληνικής αρχαιότητας. Οι Ρωμαίοι πήραν, και κατά τη συνήθειά τους, ευτέλισαν την ουσία των τελετών αυτών και έτσι τις διέδωσαν στις χώρες της απέραντης αυτοκρατορίας τους. Η χριστιανική εκκλησία, ιδιαίτερα στους πρώτους αιώνες της ιστορίας της, προσπάθησε με πάθος να καταργήσει τα ειδωλολατρικά αυτά έθιμα ή έστω να τα περιορίσει, μα στάθηκε μάταιο καθώς οι ρίζες τους ήταν πολύ βαθιές. Γι' αυτό (όπως έκανε και με άλλες, ελληνικές παραδόσεις) στο τέλος τις οικειοποιήθηκε.
Το θέαμα που... απεργάστηκαν, και με επιμέλεια παρουσίασαν, η Δόμνα Σαμίου και οι συνεργάτες της, τολμηρό, έτσι κι αλλιώς, ως εκ της φύσεώς του, έγινε ακόμη τολμηρότερο λόγω του περιβάλλοντος εντός του οποίου υλοποιήθηκε. Ενα περιβάλλον που απέχει μάλλον (αν δεν βρίσκεται και σε διάσταση) από εκείνο που ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί ως φυσικό ή αρμόδιο, αν όχι για την τέλεση, έστω και για την επί σκηνής αναπαράσταση παρόμοιας μορφής εκδηλώσεων. Γι' αυτό και μεγάλη μερίδα της τόλμης ανήκει στη Διοίκηση του ΟΜΜΘ για την απόφασή του να εισηγηθεί στο κοινό της πόλης την ιδιαίτερη φύση της παραδοσιακής βωμολοχίας, του άσεμνου, του προκλητικού, της ασέλγειας και του διαλαλήματος παντός "ου φωνητού" κατά τη βυζαντινή έκφραση. Ακούγοντας την πολυτελή και επιβλητική αίθουσα συναυλιών του Μεγάρου να αντηχεί τα λόγια του τραγουδιού: "Το ***** το λένε Γιώτα..." κ.λπ., δεν μπορούσε κανείς να μην παρατηρήσει την, έστω και στιγμιαία, κατίσχυση του αποκριάτικου πνεύματος επί του υποκριτικού καθωσπρεπισμού και της σεμνοτυφίας, η οποία, πάντως, από κάπου δραπέτευσε και... ξεφύτρωσε στο βιβλιαράκι του προγράμματος με τον κατάλογο των τραγουδιών, όπου προσπαθώντας να αποφύγει την κακοτοπιά, έδωσε στο εν λόγω τραγούδι τον τίτλο..."Η Γιώτα"! Πήγε δηλαδή για μαλλί και βγήκε κουρεμένη.
Η παράσταση, πάντως, που την αποτελούσαν μια σειρά από τραγούδια και δρώμενα από το τυπικό της ελληνικής Αποκριάς, κέρδισε, από την αρχή, το κοινό που την παρακολουθούσε με διαθέσεις, και συχνά εκδηλώσεις, συμμετοχής. Κατάφερε επίσης να επιβληθεί στον "άβολο" γι' αυτή χώρο, πράγμα για το οποίο φαίνεται ότι ήταν αποφασισμένη η σκηνοθέτις κ. Δάφνη Τζαφέρη, που πλην της όλης και εξαιρετικής συμβολής της, στο τέλος, και υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών της ομάδας "Λόζιους κι Ανακατωσιά" από την Κοζάνη, οδήγησε τον πολυπληθή θίασο προς κατάληψιν όλου του... κτιρίου. Κοινό και χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές με προεξάρχουσα τη Δόμνα Σαμίου, βγήκαν από την αίθουσα και κατέλαβαν το φουαγιέ, όπου εδόθη μια ακόμη, εκτός προγράμματος, μουσικοχορευτική παράσταση, αφού κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να φύγει. Τα θορυβώδη χάλκινα μαζί με τα θορυβωδέστερα νταούλια, που αντηχούσαν παντού, μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για μια παταγώδη... επιτυχία.
Είναι αυτονόητο πως για κάθε προσπάθεια απαιτούνται η καλή συνεργασία, η γνώση και το ταλέντο πολλών ανθρώπων που συμβάλλουν, ο καθένας στον τομέα του, στην επιτυχία. Αυτονόητο είναι επίσης, πως και οι επιμέρους καλές προσπάθειες πρέπει να επαινούνται. Ετσι, εκτός από τη Δόμνα Σαμίου που ήταν η "ψυχή" αυτού του έργου, εκτός από τη Δάφνη Τζαφέρη που πραγματοποίησε τη σύνθεση των στοιχείων και των σκηνών του θεάματος, συνέβαλαν επίσης με την τέχνη τους η κινησιολόγος Ζωή Μάργαρη, η εθνολόγος και λαογράφος του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μιράντα Τερζοπούλου, οι ομάδες "Περπερούνα", "Φανός Κοζάνης", "Καρναβάλια Δήμου Σοχού", "Μπουλούκι της Γραμμενίτσας" καθώς και πολλοί άλλοι "αφανείς ήρωες" μπροστά και πίσω από τη σκηνή του θεάτρου.
ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2003
Βιογραφικά στοιχεία της Δ. Σαμίου εδώ.
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 11/01/2005 18:18:11
ναι σε όλα όσα λες.
Δεν φαίνεται να έχεις αντιληφθεί όμως,τον πραγματικό λόγο
για τον οποίο -υποτίθεται ότι- είμαι "θυμωμένος".
Λες να μην ξέρω για ποιο λόγο γιορτάζουμε την Αποκριά ? Για ποιο λόγο
οι άνθρωποι αλλάζουν ρόλους και χαρακτήρες εκείνο το διάστημα ?
Επίσης,λες να μην γνωρίζω ότι όλα αυτά συνοδεύονται από τα ανάλογα τραγούδια,τα σκωπτικά της Αποκριάς,τα οποία πράγματι έχουν πλάκα ?
Τα γνωρίζω zadok,τα γνωρίζω πολύ καλά,ενώ το Μπουρανί -είμαι αναγκασμένος να- το παρακολουθώ από κοντά,εδώ και τρία χρόνια.
Όμως:υπάρχουν κάποιοι άλλοι,που λέγονται ρωμαιο-ορθόδοξη Εκκλησία,
κατά το συνομιλητή μας Αίολο,οι οποίοι δεν τα γουστάρουν καθόλου αυτά,
δε γουστάρουν την Αποκριά,
δε γουστάρουν τίποτε απ'όλα αυτά.Και κάνανε μήνυση.Και κατευθείαν,
ακούστηκαν τόσες διαμαρτυρίες,από τόσα άτομα,όχι μόνο εδώ,αλλά και σε διάφορους άλλους χώρους,λες και θίγονται οι ίδιοι προσωπικά,
λες και η Αποκριά είναι η πεμπτουσία της ζωής τους.
Φαντάζομαι αυτοί οι ίδιοι είναι που θα τρέχουν στα μπαλ μασκέ,
ή στο καρναβάλι της Πάτρας,εσωτεριστικές εκδηλώσεις υψίστης σημασίας,
ντυμένοι κόκκορες και κολομπίνες.
Σχετικά με τη μήνυση τώρα και μ'αυτό που με ρώτησες.Καρφί δε μου καίγεται τι θα γίνει,ας του πάρει τα σώβρακα η Σαμίου στην τελική.Αυτοί που έμπλεξαν,ας ξεμπλέξουν.Αφού δε θα μεριστώ της ευθύνης zadok,δε με νοιάζει καν.Το μόνο που με νοιάζει είναι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να καταδικάσουν μόνο τη μία πλευρά,λες και είναι οι ίδιοι οι άμεσα θιγόμενοι.Αυτό είναι επικίνδυνο,όπως το αντιλαμβάνομαι.
Λες κι η παράδοση δε μ'αφορά εμένα αλλά μόνο συγκεκριμένα άτομα.
Και τη Σαμίου και το Χριστόδουλο,αλλά οπωσδήποτε ΟΧΙ τον Ακρίδα,
τους θεωρώ προσωπικότητες,με το δικό τους κοινό:η Σαμίου έχει τους ρέιβερς και ο Χριστόδουλος τις μάνες-ρέιβερς.Αν είναι σοβαροί άνθρωποι
ας τα βρουν,αν δε μπορούν,ας βγάλουν τα μάτια τους.
Μου είπες ότι γενικεύω χωρίς λόγο(μιλώντας για μένα προφανώς).
Δεν αντιλέγω,αλλά έχω δει ότι δεν είμαι ο μόνος εδώ μέσα που γενικεύει
χωρίς λόγο.Επειδή δείχνεις να ενοχλείσαι πάντως,σου λέω ότι δεν εννοώ τίποτε γα σένα προσωπικά (ούτε και για τον Αίολο φυσικά).
Όσο για το ποιοι είμαστε τελικά: είμαστε το Έθνος,αυτό που είπες κι εσύ.Αλλά πραγματικά πιστεύεις ότι θα βγάλεις καμμιά άκρη,όταν οι μεν
παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες της ελληνικής παράδοσης ενώ οι άλλοι ως εχθροί της -προφανώς αυτοί οι πειραγμένοι ρασοφόροι...
Τι ειναι αραγε χυδαιο? Δεν ειναι το αποπαιδι της ηθικης? Και η μεγαλυτερη επιρροη της ηθικης της Ελλαδας απο που προηλθε, αν οχι απο τον αμβωνα?
Μερικα πραγματα συνδιαζονται μονα τους, χωρις να εχει σκοπο καποιος εξαρχης να κατηγορησει την εκκλησια. Πιστευω πχ οτι η Δομνα μπορει πριν να μην ειχε κατι με την εκκλησια, ομως τωρα να απεκτησε, οπως και καθε αλλος καλλιτεχνης που της συμπαρισταται.
Edited by - ounos on 11/01/2005 19:46:27
Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκες, έχει συζητηθεί εδώ: "ΙΕΡΗ" ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ... ΤΟ 2004 !!!
Αγαπητέ αγνοών,
νομίζω ότι με την επανατοποθέτησή σου με βοήθησες να σε κατανοήσω περισσότερο.
Επέτρεψέ μου, να ξεκαθαρίσω επ' αυτού τη θέση μου:
quote:
Όμως:υπάρχουν κάποιοι άλλοι,που λέγονται ρωμαιο-ορθόδοξη Εκκλησία,
κατά το συνομιλητή μας Αίολο,οι οποίοι δεν τα γουστάρουν καθόλου αυτά,
δε γουστάρουν την Αποκριά,
δε γουστάρουν τίποτε απ'όλα αυτά.Και κάνανε μήνυση.Και κατευθείαν,
ακούστηκαν τόσες διαμαρτυρίες,από τόσα άτομα,όχι μόνο εδώ,αλλά και σε διάφορους άλλους χώρους,λες και θίγονται οι ίδιοι προσωπικά,
λες και η Αποκριά είναι η πεμπτουσία της ζωής τους.
Το τί θα επιλέξει η κάθε Εκκλησία και ο οποιοσδήποτε στο όνομά ΤΗΣ με αφήνει παγερά αδιάφορη, εφόσον διατηρώ το δικαίωμά μου να την υποστηρίξω ή όχι, να την πιστέψω ή όχι.
Αυτά τα οποία με ενοχλούν, είναι ότι:
- Η αντίδραση είναι κατά την άποψή μου υπερβολική και στρέφεται άδικα και προσωπικά εναντίον της καλλιτέχνιδος (την οποία - αν θες και λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης - δεν μπορώ παρά να υποστηρίζω)
- Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το έθνος, όταν ουσιαστικά απλά θέλει να επιβάλλει το δικό του μέτρο (ηθικής εν προκειμένω)
- Πρεσβεύω απόλυτα το ρητό του Βολτέρου: "Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες" και θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση, καίτοι δε με εκφράζουν οι όποιοι εκχυδαϊσμοί, δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ την αξία του συγκεκριμένου εορτασμού, την αξία της ελεύθερης έκφρασης του καλλιτέχνη και την αξία του τηλεκοντρόλ και του κομβίου "off".
«Χυδαία» και «πορνό» είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα στην τηλεόραση και στα περιοδικά, που είναι κρεμασμένα στα περίπτερα με τις φωτογραφίες γυμνών γυναικών, είναι τα τραγούδια που γράφονται εκτός Αποκριάς.»
Απάντησε η Δόμνα Σαμίου στις επικρίσεις που δέχτηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου με τα «αθυρόστομα» παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς.
quote:
Το μόνο που με νοιάζει είναι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να καταδικάσουν μόνο τη μία πλευρά,λες και είναι οι ίδιοι οι άμεσα θιγόμενοι.Αυτό είναι επικίνδυνο,όπως το αντιλαμβάνομαι.
Σχετικά με την ανησυχία σου, ελπίζω να σε έχω καλύψει με τα ανωτέρω.
quote:
ας τα βρουν,αν δε μπορούν,ας βγάλουν τα μάτια τους.
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΛΟΙΠΟΝ...
Τί να βρουν, αγαπητέ μου ![]()
Όταν η κ.Σαμίου ψάλλει δημώδη άσματα με βυζαντινά σχήματα είναι αξιόλογη λαογράφος, αλλά όταν εκφράζει και άλλες όψεις της παράδοσης, τρέχουμε στα δικαστήρια ![]()
Να επιβάλλουμε τί ![]()
.
.

Edited by - Zadok on 11/01/2005 20:33:54
Αστείο ![]()
.
.

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!
gh
"Η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο μοναστήρι.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ, ΧΑΛΑΡΩΣΕΕΕ!!!!".
.
.

Edited by - Zadok on 11/01/2005 21:47:58
Θα ήθελα μόνο να πώ με όλο τον σεβασμό σε κάποια μέλη - πάρα πολύ αξιόλογα κατά την άποψη μου - να αναλογιστούν τις συνέπειες του δογματισμού στον λόγο τους. Η ελεύθερη αντιπαράθεση απόψεων είναι δημιουργική και επικοδομητική μόνον όταν οι συνδιαλεγόμενοι σέβονται αλλήλους. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να επιβάλλει την άποψη του. Γιατί αυτό θα ήταν φασισμός!!! Δεν υπάρχουν εδώ μαθητές και καθηγητές και ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του. Τώρα εαν θεωρείς οτι ο συνομιλητής σου είναι βλάξ τότε ματαιοπονείς, γιατί όπως λέει κι ο φίλος εκ Τσεχίας - του οποίου μου διαφεύγει αυτή την στιγμή το όνομα - είναι ανίκητος!!! [ Προσωπικά δεν νομίζω οτι βλαξ θα τολμούσε να βρίσκεται ανάμεσα μας πόσο μάλλον να αντιπαρατεθεί ]
Ζητώ συγγνώμη για τις νουθεσίες αλλά είμαι σίγουρος οτι ο καυγάς έχει σχέση με νεανική ορμή και λόγω ηλικίας πήρα το θάρρος.
Υ.Γ. Διαφωνείτε κι όταν συμφωνείται διευρύνονται οι ορίζοντες !!!
Καλή συνέχεια
Ο Λαζοπουλος τα ειπε χυμα παλι.