- Περί ψυχών... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα είχα μία μεγάλη απώλεια - έχασα τον πατέρα μου, έναν άνθρωπο με τον οποίο είχα απόλυτη ψυχική ταύτιση και επικοινωνία. Επειδή ήταν άνθρωπος με ευρύτατο πνεύμα, από μικρή μου είχε εμφυσήσει την ιδέα ότι τα πάντα δεν είναι απτά και αναλώσιμα αλλά ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Δεν ήταν άνθρωπος της θρησκείας με την τυπική έννοια του όρου αλλά πίστευε στο καλό και στο δίκαιο, ομοίως και εγώ.
Το ερώτημα που θέλω να θέσω δεν είναι τί υπάρχει , αν υπάρχει κάτι μετά το θάνατο, και όλα τα συναφή αλλά πώς είναι καλύτερα να βιώνουμε το παρόν. Πρέπει να απωθήσω από το μυαλό μου κάθε σκέψη ότι η ψυχή του αγαπημένου μου ανθρώπου υπάρχει, ενδεχομένως με άλλη μορφή (αίσθηση που έχω ιδιαίτερα έντονη όταν βλέπω τα βουνά και την ομορφιά της φύσης γενικότερα);; Είναι πιο υγιές να παραδεχόμαστε μόνο την ύπαρξη της ύλης γιατί ενδεχομένως άλλου είδους σκέψεις πηγάζουν από τον φόβο και τον εγωισμό μας να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το θάνατο;;
Σε καλωσορίζω στα forums και χαίρομαι που επέλεξες αυτόν τον χώρο, για το ταξίδι στα ερωτήματα αυτά, που για πολλούς από εμάς μπορεί να είναι πιο θεωρητικά, για σένα όμως είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνεις.
Ρωτάς:
"Είναι πιο υγιές να παραδεχόμαστε μόνο την ύπαρξη της ύλης γιατί ενδεχομένως άλλου είδους σκέψεις πηγάζουν από τον φόβο και τον εγωισμό μας να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το θάνατο;;"
Η υπερβολική μας προσκόληση στην ύλη και η θεώρηση πως αυτή μόνο πραγματικά υπάρχει, είναι αυτό το οποίο πηγάζει από τον φόβο - κατά τη γνώμη μου Sandra H.
Έγραφε κάποτε ο Γιοκανάντα (ινδός διδάσκαλος, γνωστός κι από το βιβλίο "Η αυτοβιογραφία ενός γιόγκι")
πως ο άνθρωπος ζει τόσο, όσο αυτό, με το οποίο ταυτίζεται!
Αυτό είναι μια αλήθεια που πονάει,
αλλά είναι συνάμα και μια αλήθεια που ανοίγει τον δρόμο.
Η ρίζα του σύμπαντος είναι νοητική.
Ότι υπάρχει στην ύλη, έχει το νοητικό της πρότυπο, το σχέδιο εάν θέλεις.
Οι σκέψεις, τα οράματα, οι στόχοι του ανθρώπου,
είναι ικανά να χτίσουν μια υλική φυλακή,
μα μπορούν να χτίσουν και μια σκάλα, που οδηγεί στην αιωνιότητα.
Κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τις επιλογές που κάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του, καταθέτει είτε στο αιώνιο - το πνευματικό - είτε στο πρόσκαιρο - το υλικό.
Εάν λοιπόν οι δράσεις μας και οι προσδοκίες μας είναι τέτοιες, που θεωρούν μόνο την υλική ύπαρξη ως πραγματική,
είναι καταδικασμένες να πεθάνουν, μαζί με το υλικό μας σώμα.
Ότι όμως έχουμε υφάνει στην αιωνιότητα,
παραμένει.
κλικ me ![]()
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Sometimes it's not what you see,it's what you believe...
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να συνδιαστεί με το θέμα,πάντως εμένα μου φάνηκε αρκετή,θα προσπαθήσω να δώσω περισσότερες εξηγήσεις μόνο αν μου ζητηθεί...
Θεωρώ επίσης,πολύ εύστοχη την απάντηση της amalias και συμφωνώ...ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για το θέμα της "ταύτισης",απλά γιατί δεν το έχω ξανασκεφτεί και δεν είμαι σε θέση να το κάνω αυτή τη στιγμή...
Ευχαριστώ...(για την κατανόηση)
I'm the lizard king,I can do anything!
Έκανα πρόσφατα κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και κοιτάζοντας το πανέμορφο φυσικό τοπίο, συνειδητά απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και ακούγοντας κλασσική μουσική (που άρεσε και σε εκείνον) ένιωθα την ψυχή μου απελευθερωμένη να τρέχει στα καταπράσινα βουνά. Εκεί ένιωσα την απόλυτη ταύτιση με την δική του ψυχή και όχι με τα όποια τελετουργικά της θρησκείας. Γιατί για μένα θρησκεία είναι η ίδια η ψυχή και αυτή δεν κλείνεται σε συγκεκριμένους χώρους, ούτε ανυψώνεται με την πιστή τήρηση συγκεκριμένων κανόνων (που τους έχει θέσει άραγε ποιός και με ποιό σκοπό;;)
Και έτσι συνεχίζω την ζωή μου χαμογελώντας στην πρώτη λιακάδα που αντικρύζω και κλείνοντας το μάτι στα αστέρια...