- TEST TOPIC: Πολλαπλές αποστολές μηνυμάτων - Τεχνικά θέματα των Forums, Προβλήματα-Λύσεις
Δεν έχει καμία άλλη χρησιμότητα.
Συγνώμη για την ενόχληση.
--Je^3--
quote:
There has been a problem!Sorry! We have flood control activated.
You cannot post within 30 seconds of your last post.
Please try again after this period of time elapses.
Οπότε δεν είναι δυνατή η πολλαπλή αποστολή απαντήσεων.
Και πάλι συγνώμη για την ενόχληση.
--Je^3--
Για να σε βοηθήσω στην αναζήτηση του προβλήματος στο συγκεκριμένο ποστ που αναφερόμουν που βγήκε διπλό δεν μου βγήκε αυτό το μήνυμα....
Οποιαδήποτε πληροφορία βρεις γι'αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμη
"I pass the test....
I will diminish,
and go into the West,
and remain
Galadriel"
Σε παρακαλώ μπορείς να μου γράψεις το link του post που εμφανίστηκε το πρόβλημα αυτό; Ευχαριστώ.
--Je^3--
λοιπόν :
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=4902&whichpage=2&ARCHIVE=
α! και είναι galadriel με D όχι με B![]()
"I pass the test....
I will diminish,
and go into the West,
and remain
Galadriel"
Απάντηση δεν έχει δοθεί στο πρόβλημα ακόμα (αν μιλάμε για κάποιο πρόβλημα!!).
ΥΓ. Πάντως στο topic που μου έστειλες στο προηγούμενό σου μήνυμα δεν βλέπω κάτι περίεργο. Τα 2 μηνύματά σου είχαν διαφορά περίπου 2 λεπτών.
Posted - 20/10/2004 : 00:21:50 (το 1ο)
Posted - 20/10/2004 : 00:23:31 (το 2ο)
Το σύστημα προστασίας του forum από floods (συνεχή αποστολή μηνυμάτων με αποτέλεσμα το "κρέμασμα" της εφαρμογής) ενεργοποιείται μόνο για 30sec από τη στιγμή που θα αποσταλλεί το πρώτο μήνυμα. Στη δική σου περίπτωση η εφαρμογή κατάλαβε ότι εσύ απλά ήθελες να δημιουργήσεις ένα καινούργιο μήνυμα.
Ελπίζω να έριξα λίγο φως.
--Je^3--
αν παρατηρήσεις το δεύτερο ποστ έχει μία επιπλέον φράση....
δεν ξαναέστειλα τίποτα...
όπως ήμουν στο παράθυρο της απάντησης και έγραφα έτσι και παρέμεινα...συνέχιζα να γράφω κανονικά...
το θέμα είναι πως ενδιάμεσα στις δύο φράσεις το σύστημα αποφάσισε να στείλει το ένα μέρος του ποστ και μετά βέβαια αφού πάτησα το "αποστολή" εμφανίστηκε ολόκληρο το μήνυμα...?
"I pass the test....
I will diminish,
and go into the West,
and remain
Galadriel"
quote:
ναι, μόνο που εγώ το μόνο που έκανα ήταν να σκέφτομαι και μετά να συνεχίζω το γράψιμο του μηνύματος μουαν παρατηρήσεις το δεύτερο ποστ έχει μία επιπλέον φράση....
δεν ξαναέστειλα τίποτα...
όπως ήμουν στο παράθυρο της απάντησης και έγραφα έτσι και παρέμεινα...συνέχιζα να γράφω κανονικά...
το θέμα είναι πως ενδιάμεσα στις δύο φράσεις το σύστημα αποφάσισε να στείλει το ένα μέρος του ποστ και μετά βέβαια αφού πάτησα το "αποστολή" εμφανίστηκε ολόκληρο το μήνυμα...?
Μάλλον... "You have now crossed over into... THE TWILIGHT ZONE" και εγώ μαζί σου!! Αυτό που γράφεις είναι αδύνατο, σίγουρα. Μου γράφεις ότι ενώ είσαι στη διαδικασία σύνταξης ενός κειμένου, το (ημιτελές) κείμενο αποστέλλεται και εσύ δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Σίγουρα είναι αδύνατο. Θα μπορούσα να υποπτευθώ κάτι αν το κείμενο "έφευγε" χωρίς να κλικάρεις στο "Αποστολή Νέας Απάντησης", αλλά αυτό που μου περιγράφεις δεν μπορώ να το ερμηνεύσω πραγματικά!!
--Je^3--
καμμιά φορά έχω να σου πω κι άλλα απ' αυτό τον κόσμο να τραβάς τα μαλλιά σου.... ευτυχώς τα έχω συνηθίσει πια...
"I pass the test....
I will diminish,
and go into the West,
and remain
Galadriel"
Λοιπόν έχουμε από το πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ τερματικού και server. Σε αυτό το πρωτόκολλο περιλαμβάνει πολλαπλές πληροφορίες για την μορφή των data καθώς το μέγεθος (ποσοτικό) του κάθε πακέτου πληροφοριών που μεταφέρονται από τερματικό σε server, κατάσταση τερματικού, κατάσταση server, και πάρα πολλά ακόμα.
Το είδος της επικοινωνίας που έχουμε είναι Full duplex asynchronous και δεν έχουμε ουσιαστικά local processing, μόνο processing στα screen data. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο περάσει μια σειρά data με συγκεκριμένο string που ο server το λάβει σαν εντολή. Εκτελείται. Που σημαίνει ότι στην φίλη Galadriel θα είχε κλίσει η σελίδα που είχε στο screen και θα νόμιζε ότι πάτησε κατά λάθος το enter. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα που μπορεί να μας οδηγήσουν πραγματικά στο THE TWILIGHT ZONE.
Στην θεωρεία ένα παράσιτο (ηλεκτρομαγνητικό) που μπορεί να προέρχεται από ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες, και να θεωρήσει ο server ότι πατήθηκε enter. Αν ο server εκείνη την ώρα «σέρνεται», τα δύο και κάτι λεπτά είναι μέσα «στα πλαίσια» (αν είναι δυνατόν για server) να μην προλάβει να απαντήσει και να έρθει στο μεταξύ το κανονικό enter. Οπότε στην ανανέωση της φόρμας στο screen του user περνάει μόνο το τελευταίο enter κατά τον server γιατί έκανε ανανέωση μόνος του. Αυτή την καθυστέρηση που έχει ο server του esoterica την έχω δει και εγώ πολλές φορές. Κάποιες φορές δε έχει κρεμάσει τελείως στη μέση μιας απάντησης ή ανανέωσης. Ένας απλός αλλά πραγματικός λόγος. Τώρα πως και γιατί και τι είδους παράσιτο ήταν, είναι ένα θέμα όπου πλέον δεν είναι ανιχνεύσιμο. Ήθελε εκείνη την ώρα δύο data scope που να καταγράφουν τα data και από τις δύο πλευρές της γραμμής. Μετά συγκρίνοντας τα data, αν ήταν μέσα σε κλειστό κύκλωμα (κτήριο) θα μπορούσε να εντοπιζόταν η πηγή του παράσιτου εφαρμόζοντας κατάλληλες διαδικασίες και τεχνικές. Αυτό είναι γνωστό στο χώρο των υπολογιστών / εταιρειών υποστήριξης / τεχνικούς.
Όμως έχουν υπάρξει κάποιες περιπτώσεις από το ιστορικό στην κάθε εταιρεία υποστήριξης, που έχουμε «παράξενα» συμπτώματα, όπως της φίλης Galadriel, αλλά και άλλων από το forum, που δεν έχουν ούτε περιοδικότητα, ούτε βασίζονται σε διαφορές τεχνολογιών σε εξειδικευμένες εφαρμογές, ή από λάθος εγκατάστασης (installation). Αυτά δεν μπορούν να αιτιολογηθούν. Απλά συμβαίνουν (και πάντα υπάρχει λόγος – λόγος εσωτερισμού τουλάχιστον). Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, θα είναι χρήσιμο εργαλείο παρατήρησης, να καταγράφουμε αυτά τα παράξενα, με όσα περισσότερα στοιχεία αντιλαμβανόμαστε. Ίσως αυτό βγάλει κάποια συμπεράσματα είτε στον εντοπισμό κάποιου προβλήματος στον server / modems κλπ, είτε στην TWILIGHT ZONE όπου και πάλι με τεχνικά στοιχεία μπορούμε να εντοπίσουμε τα «παράδοξα». Μπορώ να επιχειρηματολογήσω αλλά το αφήνω για μια άλλη φορά.
Server έχουμε (έχουμε?), users υπάρχουν, όρεξη και διάθεση(?) Η παρατήρηση θέλει χρόνο και υπομονή.
"Δεν θέλω να πληγώσω Δεν θέλω να πληγωθώ.
Γιατί ο καθένας έχει να κάνει την δικιά του διαδρομή
Μα αν το χρειαστείς, θάμαι εκεί, όπως πραγματικά το θέλεις"
Αρχικά να σε ευχαριστήσω για την απάντηση και ερμηνεία του προβληματισμού μας. Είναι γεγονός ότι δεν είχα ακούσει ή διαβάσει για το συγκεκριμένο φαινόμενο (ηλεκτρομαγνητικό παράσιτο). Γενικά για παρεμβολές και θορύβους γνωρίζω κάποια πράγματα τα οποία μπορούν να ερμηνευτούν. Θα σε παρακαλούσα (αν έχεις την καλοσύνη και τη δυνατότητα) να μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο.
Δεν γνωρίζω αν έχεις διαβάσει το topic (εδώ) από το οποίο προήλθε ο προβληματισμός αυτός (τόσο από την Galadriel όσο και από τη Zadok). Στο topic αυτό έδωσα μία εξήγηση (απλοϊκή αφού απευθύνεται σε μη-τεχνικούς) η οποία περιγράφει τους λόγους που μπορούν να παρατηρηθούν οι πολλαπλές αποστολές μηνυμάτων (κάτι αντίστοιχο με αυτό που γράφεις και εσύ). Στην επισυνάπτω:
quote:
Αν θέλεις τεχνικές λεπτομέρειες επί του θέματος ευχαρίστως να σου δώσω. Συνοπτικά, τη χρονική στιγμή που κλικάρεις στο "Αποστολή Νέας Απάντησης" προσπαθείς να συνδεθείς (μέσω του browser σου) με την εφαρμογή που βρίσκεται στον/στους server/s του esoterica. Τώρα εάν υπάρχει πρόβλημα στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (κατά τη διαδρομή, στον ISP σου, κ.λπ. – με απλά λόγια αν είναι «φορτωμένες» οι γραμμές), ή πρόβλημα επικοινωνίας με το ίδιο το esoterica (π.χ., πρόβλημα διαχείρισης πολλών ταυτόχρονα συνδεδεμένων χρηστών) η σύνδεση δεν θα επιτευχθεί και επειδή οι περισσότεροι browsers έχουν ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα που προσπαθούν να πάρουν απάντηση από τα web sites, θα εμφανιστεί (στον browser) ένα μήνυμα σαν και αυτό «10060 - Connection timeout» και «The page cannot be displayed» (για τον ΙΕ). Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και που πάτησες το «Αποστολή Νέας Απάντησης» αν δεν παρατηρήσεις καμία διαφορά στην οθόνη του browser πριν την εμφάνιση του «The page cannot be displayed» σημαίνει ότι το μήνυμά σου δεν έχει σταλεί και πρέπει να το ξαναστείλεις. Σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή αν επιτευχθεί σύνδεση με το esoterica) θα εμφανιστεί στην οθόνη σου από το forum το μήνυμα «Το μήνυμα στάλθηκε» (ή κάτι τέτοιο) και θα περιμένεις να επανεμφανιστεί η web-σελίδα με το topic το οποίο θα περιλαμβάνει και την απάντησή σου. Ορισμένες φορές (αυτό το έχω παρατηρήσει και εγώ) είναι αδύνατη η επικοινωνία με τη σελίδα αυτή (του topic) οπότε εμφανίζεται το μήνυμα «The page cannot be displayed». Να ξέρεις ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σταλθεί το μήνυμα, απλά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί η σύνδεση με τη σελίδα που το περιέχει. Νομίζω ότι τώρα γίνεται κατανοητό γιατί το σενάριο που αναφέρεις είναι σχεδόν αδύνατο (αν φυσικά κάνεις τις σωστές ενέργειες). Δηλαδή ξαναστέλνεις το αρχικό μήνυμα ενώ το ίδιο forum σε έχει ειδοποιήσει ότι το έχει λάβει. Φυσικά καταλαβαίνω ότι από τη στιγμή που στέλνεις ένα μήνυμα δεν κάθεσαι να περιμένεις πότε και αν θα φθάσει!! Αλλάζεις παράθυρο και προχωράς.
Οπότε (διαβάζοντας και το δικό σου κείμενο) ο προβληματισμός μας είναι με ποιο τρόπο δημιουργήθηκε αυτό το ηλεκτρομαγνητικό παράσιτο. Κάτι που όπως γράφεις είναι ένα θέμα μη ανιχνεύσιμο.
Φίλε μου γράφεις:
quote:
Μπορώ να επιχειρηματολογήσω αλλά το αφήνω για μια άλλη φορά.
Βρήκα έναν άνθρωπο με κοινούς προβληματισμούς και θα τον αφήσω; Με τίποτα. Σε παρακαλώ επιχειρηματολόγησε.
Με εκτίμηση
--Je^3--
Στα περισσότερα run time errors όπως είναι και το Connection timeout ο server «χάνει» το τερματικό. Αιτίες πολλές. Εκείνη την ώρα ένα ψυγείο που είναι κοντά στην ίδια γραμμή τροφοδοσίας (220VAC) με τον server, λόγο δυσλειτουργίας του ψυγείου, παρουσιάζεται ένα παράσιτο (Θόρυβος γραμμής) που «μπλέκει» τα;data. Αυτό το έχω αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές από ηλεκτρικές συσκευές κάθε μορφής, που οι υπολογιστές δεν είχαν φίλτρα γραμμής τροφοδοσίας ή UPS (περιλαμβάνεται μέσα στο UPS το φίλτρο). Επίσης μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα από κακές καλωδιώσεις των Ι/Ο (Input / Output devise) δηλαδή modems. Ένα καλωδιάκι που δεν πατάει καλά, μια γείωση ή ένα logical ground, που δεν είναι σωστά συνδεδεμένο ή ακόμα ποιο απλό θέμα λείπει η γείωση στον server γιατί το σούκο τύπου Τ, είναι χαλασμένο. Αυτά είναι όπως είπα στο προηγούμενο post τα σχετικά εύκολα.
Ας έρθουμε σε «ειδικές περιπτώσεις», όπου καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σου, καθώς και όλων μας. (Περιλαμβάνω και εμένα)
Αν μια εξωτερική πηγή «ενέργειας» (ηλεκτρομαγνητική, ενεργειακή κλπ) επέμβει και απλά (συνήθως) ανεβάσει το επίπεδο θορύβου στην γραμμή, τότε αρχίζει να υπάρχει ΤΟ πρόβλημα. Αυτό που συμβαίνει ειδικά στις direct line connections, το επίπεδο στάθμης σήματος από τον server ή το hub πέφτει λόγο ωμικής αντίστασης / απόστασης σε σχέση με το τερματικό. Αποτέλεσμα διάφορες δυσλειτουργίες Η τεχνική λύση είναι οι ενισχυτές γραμμής ή lease line modems. Αυτό όμως εφαρμόζεται για γραμμές που είναι μακρύτερες από 50 μέτρα και σε κάποια πρωτόκολλα τα 1600 μέτρα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε σπίτι ή στο σημείο που είναι ο server του esoterica σε σχέση με τα modems, έχουν βάλει μακριά καλώδια, έτσι για να δούμε τι γίνεται. Κατά συνέπεια κάποιος άλλος λόγος θα υπάρχει για την πτώση του επίπεδο σήματος. Εάν και εφόσον έγινε ή γίνεται αυτό. Εδώ είναι που θέλει το data scope. Αυτό θα μας δώσει την απάντηση αν η στάθμη σήματος είναι σωστή, δεν υπάρχει θόρυβος, κλπ. Μεταξύ modem – server πρέπει να έχουμε +/- 12 Volt σε σχέση με ένα logical 0, που όλα αυτά θα πρέπει να είναι προστατευμένα με γείωση. Η απόκλιση της στάθμης του σήματος δεν επιτρέπεται να είναι περισσότερο από 10% (+/- 10,8 Volt). Αν λοιπόν πέσει η στάθμη σήματος (ενώ ήταν σταθερή), χωρίς εμφανή αιτία, φτάνουμε στο «παράξενο». Μπορούμε τεχνητά να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες με την εφαρμογή ενός πεδίου ακτινοβολίας που θα «καθυστερεί» τα σήματα να φτάσουν στο δέκτη, θα αυξήσει προσωρινά, την ωμική αντίσταση του καλωδίου κλπ. Έχουν υπάρξει αρκετές τέτοιες «ανεξήγητες» περιπτώσεις. Είναι φαινόμενα που κάνουν άτομα με ψυχοκινητικές ικανότητες πολλές φορές. Εδώ στο esoterica δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα Η ευθύνη του (του esoterica) είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, σαν τεχνικός, σαν απλός συνηθισμένος άνθρωπος, θα πρέπει να αποκλείσουμε τις άλλες περιπτώσεις, των καθαρά τεχνικών προβλημάτων και μετά να αρχίσουμε να αναλύουμε αυτή την περίπτωση, που και για μένα είναι η ποιο ενδιαφέρουσα. Προεκτάσεις καθώς καταλαβαίνεις αγαπητέ jejeje, τεράστιες όταν φτάσουμε εκεί.
Φιλικά λοιπόν, πριν βρεθούν οι καλοθελητές που καραδοκούν στην γωνία ας αποκλείσουμε τα normal τεχνικά πρώτα.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως ενδιαφέρον το θέμα και σίγουρα η συμβολή σου έχει ξεδιαλύνει το τοπίο.
Αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πραγματάκια (να σημειώσω ότι δεν είμαι τεχνικός δικτύων, έχω κάποιες γνώσεις προγραμματισμού, οπότε οι ερωτήσεις / απορίες / παρατηρήσεις μπορεί να σου φανούν λίγο αφελείς).
Όσον αφορά στις "μη-ειδικές περιπτώσεις" γράφεις ότι:
quote:
Στα περισσότερα run time errors όπως είναι και το Connection timeout ο server «χάνει» το τερματικό. Αιτίες πολλές.
και αναφέρεις ορισμένες αιτίες. Πιστεύεις ότι οι αιτίες που αναφέρεις είναι οι κυριότερες αιτίες προβλημάτων επικοινωνίας ενός server με τον client; Αν έχω καταλάβει σωστά από το κείμενο που παραθέτεις εννοείς ότι μία παρεμβολή από μία ηλεκτρική συσκευή ή πηγή ρεύματος, κ.λπ. η οποία σχετίζεται με τον server ή client μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα κατά τη μεταφορά των δεδομένων σε ένα δίκτυο (LAN ή WAN). Η υφιστάμενη θωράκιση των καλωδίων δεν μπορεί να μειώσει την πιθανότητα παρεμβολών από ηλεκτρικές πηγές εξωτερικά του καλωδίου;
Για τις «ειδικές περιπτώσεις» τώρα:
Η ίδια λογική (άνοδος του επιπέδου θορύβου στη γραμμή από εξωτερικές πηγές ενέργειας) δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε επίπεδο client;
Ακόμα γράφεις:
quote:
το επίπεδο στάθμης σήματος από τον server ή το hub πέφτει λόγο ωμικής αντίστασης / απόστασης σε σχέση με το τερματικό. Αποτέλεσμα διάφορες δυσλειτουργίες Η τεχνική λύση είναι οι ενισχυτές γραμμής ή lease line modems. Αυτό όμως εφαρμόζεται για γραμμές που είναι μακρύτερες από 50 μέτρα και σε κάποια πρωτόκολλα τα 1600 μέτρα.
Εδώ μάλλον μιλάς για τοπικά δίκτυα και τους περιορισμούς που θέτουν (ως προς το μήκος τμήματος δικτύου) οι διάφοροι τύποι δικτύων Ethernet 10BaseX (έτσι για τα δίκτυα 10BaseT με καλωδίωση σύστροφου ζεύγους υπάρχει περιορισμός 100 μέτρων, για δίκτυο 10BaseFL με οπτική ίνα υπάρχει περιορισμός περίπου 2 χιλιομέτρων, κ.ά.). Είναι λοιπόν γεγονός ότι από μόνες τους οι διάφορες τοπολογίες θέτουν κάποιους περιορισμούς όσον αφορά στην απόσταση μεταξύ ενός κόμβου και ενός hub, switch, router κ.λπ. και προφανώς στο δίκτυο στο οποίο έχει εγκατασταθεί ο server του esoterica δεν υπάρχει (νομίζω) η πιθανότητα παραβίασης του μήκους αυτού (το οποίο όπως σωστά γράφεις θα προκαλούσε πτώση του επιπέδου στάθμης του σήματος). Οπότε αν συμβαίνει αυτό και δεν μπορεί να ερμηνευτεί βάσει των «μη-ειδικών περιπτώσεων» (εμφανείς αιτίες) θα πρέπει να υπάρχει ένα φαινόμενο τύπου Twilight Zone. Είναι ένα ωραίο task το να βρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα. Αν βρω κάτι ενδιαφέρον θα σε ενημερώσω.
Και πάλι να σε ευχαριστήσω για το διάλογο φίλε μου.
Φιλικά
--Je^3--
ΥΓ. Μία κάπως άσχετη ερώτηση. Νομίζω ότι για την επαλήθευση της ακρίβειας μίας μεταβίβασης (πακέτων), τα δίκτυα βασίζονται σε μία συγκεκριμένη μέθοδο ελέγχου σφαλμάτων (νομίζω ότι ονομάζεται κυκλικός έλεγχος πλεονασμού) όπου ο αποστολέας υπολογίζει μία τιμή βάσει των πληροφοριών που περιέχονται στο πακέτο και την περιλαμβάνει σε αυτό. Στη συνέχεια ο παραλήπτης υπολογίζει ξανά την τιμή οπότε σε περίπτωση ίδιων αποτελεσμάτων θεωρείται ότι δεν έχει γίνει λάθος στην μεταβίβαση. Ισχύει;
Ναι ακόμα και εκεί σε επίπεδο client. Ο ΟΤΕ για παράδειγμα έχει ειδική υπηρεσία που ελέγχει αυτό ακριβώς το θέμα. Πρόσεξε ότι στο δρόμο θα δεις κάποια αυτοκίνητά του που γράφουν επάνω, Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας Δικτύων ή κάτι τέτοιο.
Σε σχέση με τα δίκτυα και το θέμα το επιπέδου «θορύβου» κάπως έτσι είναι.
Σε σχέση με το ΥΓ Ναι κάπως έτσι είναι. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται. Ο τρόπος διαφέρει λίγο ή περισσότερο ανάλογα με τον τύπο του επικοινωνιακού πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται. Το κάθε πρωτόκολλο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όταν λοιπόν θέλεις να δώσεις βάρος στην ασφάλεια επιλέγεις διαφορετικού είδους πρωτόκολλά. Εδώ είναι ένα σημείο που μπλέκει λίγο το θέμα. Δεν μιλάω για την εφαρμογή που είναι ανεβασμένη. Πολλοί συγχέουν την εφαρμογή (application) με το πρωτόκολλο που είναι στο επίπεδο basic software, και το firmware, που είναι οι βασικές εντολές / λειτουργίες των εξαρτημάτων του υπολογιστή. Εδώ θα πρέπει να βάλεις και την παράμετρο ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρη συμβατότητα μεταξύ των τριών (application/basic/firmware) γιατί διαφορετικά αρχίζουν πολλά προβλήματα. Εδώ θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, έναν κανόνα που υπάρχει στον χώρο. Κάθε 1000 γραμμές πρόγραμμα, υπάρχουν τουλάχιστον 3 λάθη. Ξέρεις πόσες γραμμές πρόγραμμα έχει ένας Ι/Ο controller σε pc? Και ποια έκδοση (release ή version) είναι αυτό που έχει ο υπολογιστής που έχει το «πρόβλημα» Αν απογοητεύτηκες σου έχω μια λύση.
Καταγραφή όλων των στοιχείων του υπολογιστή σου. Παρατήρηση και καταγραφή των «φαινομένων», με παράλληλη καταγραφή των πιθανών «παράλληλων» φαινομένων. Κάνεις έλεγχο updates (αν και κάποιες φορές αυτά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα), virus, hackers, κατάσταση hardware. Και υπομονή, χρόνο, και κουράγιο. Καλή δύναμη
quote:
Αν απογοητεύτηκες σου έχω μια λύση.
Aν απογοητεύτηκα;!; Πλάκα μου κάνεις; Θα το ψάξω το θέμα το συντομότερο δυνατόν.
Συνεχίζω τις απορίες...
quote:
Το κάθε πρωτόκολλο έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όταν λοιπόν θέλεις να δώσεις βάρος στην ασφάλεια επιλέγεις διαφορετικού είδους πρωτόκολλά.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: Χρησιμοποιώντας σαν μοντέλο αναφοράς το TCP/IP ποια πιστεύεις ότι είναι τα καλύτερα πρωτόκολλα (ως προς την ασφάλεια) σε επίπεδο εφαρμογής (application), επίπεδο μεταφοράς (transport) και επίπεδο προσπέλασης (network και data link layer ως προς το OSI).
Και συνεχίζω...
quote:
Εδώ θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, έναν κανόνα που υπάρχει στον χώρο. Κάθε 1000 γραμμές πρόγραμμα, υπάρχουν τουλάχιστον 3 λάθη.
Tell me about it!!!
Τελειώνοντας για να μην σε κουράσω και μιλώντας επί της ουσίας πιστεύω ότι η παρακολούθηση της λειτουργίας ενός Η/Υ (σε επίπεδο τελικού χρήστη και hardware) είναι αρκετά δύσκολο έργο το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εργαλεία τα οποία δεν έχω.
Με εκτίμηση
--Je^3--
ΥΓ: Σε επίπεδο προσωπικής προστασίας από τέτοιου είδους φαινόμενα χρησιμοποιώ (όπως και οι περισσότεροι) λύσεις software.
Λοιπόν σε σχέση με την ασφάλεια των data, είτε σε υπολογιστή είτε κατά την ώρα μετάδοσής τους σε τερματικό σταθμό, είναι ένα τεράστιο θέμα. Βιβλιοθήκες ολόκληρες. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται σχεδόν επί καθημερινής βάσης (άντε το πολύ κάθε εβδομάδα), στην παγκόσμιο αγορά, είναι το κάτι άλλο. Σε γενικές γραμμές θα σου πω 2 – 3 πραγματάκια έτσι για να πάρεις μια ιδέα. Μέχρι στιγμή (περίπου 15 μέρες πριν), οι καλύτερες εφαρμογές που σου παρέχουν την υψηλότερη ασφάλεια, είτε στην προστασία των τοπικών data είτε σε επίπεδο ON-LINE, είναι εφαρμογές που έχουν σαν βάση τους reversible algorithms (αναστρέψιμοι αλγόριθμοι) όπως οι TELEPAS και DESS. Τι είναι αυτοί. Μαθηματικές εξισώσεις που από το αποτέλεσμα μπορείς να καταλήξεις στις στο αποτέλεσμα. Σημείωσε εδώ για παράδειγμα ότι ο DESS χρησιμοποιεί στις πολιτικές εφαρμογές από 8 έως 12 (δώδεκα) αγνώστους – παραμέτρους, ενώ σε στρατιωτικές 14 έως 16……. Τώρα αν δε χρησιμοποιώντας μια επιπρόσθετη κωδικοποίηση (encryption) προστατέψεις τo αποτέλεσμα ή τις παραμέτρους και αυτά όλα μαζί ακόμα μία διαφορετική κωδικοποίηση (encryption) άντε βρες το τι data είναι…. Εδώ θα σου προσθέσω ειδικές τεχνολογίες hardware που έρχονται για υποστήριξη τέτοιων εφαρμογών. Όπως τα smart card (έξυπνες κάρτες), είναι οι κάρτες που έχουν micro chip στο εσωτερικό τους. Παράδειγμα είναι οι τηλεφωνικές κάρτες, κάποιες από τις τραπεζικές – πιστωτικές κ.α. Μόνο αυτές οι κάρτες έχουν περίπου 150 διαφορετικά επίπεδα προστασίας επί 100 κατηγορίες (κάποιες πολλά περισσότερα επίπεδα). Χάος εδώ και μόνο. Σημειωτέον δε είναι και ο τρόπος με το ποιο χαμηλό κόστος ανάπτυξης, πραγματικά πολύ υψηλής ασφάλειας. Είναι και αυτό που θα δούμε σιγά σιγά να μπαίνει στην ζωή μας Το micro chip. Δες ταυτότητες ζώων, τηλεφωνικές κάρτες, τραπεζικές – πιστωτικές κάρτες, decoders (αποκωδικοποιητές) από δορυφορικά συνδρομητικά συστήματα, κ.α.
Σε σχέση με τα λάθη. Τα λάθη αυτά είναι είτε απλά κοινά λάθη όπως τα γραμματικής αντί να γράψει Α έγραψε Σ από λάθος στην πληκτρολόγηση, είτε από λάθος εντολή που δόθηκε στον προγραμματισμό (ένα λάθος IF xx THEN GO TO zz), είτε ασυμβατότητας (η εντολή αυτή δεν εκτελείτε από το hardware ή από κάποιο άλλο συνεργαζόμενο πρόγραμμα). Ακριβώς για αυτούς τους λόγους υπάρχουν οι διάφορες εκδώσεις και hardware αλλά και software. Και τα δύο είναι σε συνεχή εξέλιξη. Έτσι για να πάρεις μια ιδέα από τα ποιο εξελιγμένα software είναι τα προγράμματα των flight control των αεροπλάνων. Στα μια από τις εταιρείες, όταν στο πρώτο από αυτά με flight control, ήταν στην περίοδο των τελικών δοκιμών και μάλιστα στην τελική φάση αυτών, οι δοκιμαστές πιλότοι κατάφεραν και έριξαν σε απώλεια στήριξης το αεροπλάνο. Για να το επαναφέρουν έπρεπε να κάνουν (προσπάθησαν) κάτι που όμως το flight control system δεν τους άφηνε γιατί θα ήταν «επικίνδυνο» για το αεροπλάνο. Αποτέλεσμα, τραγικό, έξη (6) άτομα νεκρά, αν θυμάμαι καλά. Καθυστέρησε να βγει στην γραμμή παραγωγής το αεροπλάνο 2 περίπου χρόνια. Το βασικό και μόνο πρόγραμμα flight control είναι περίπου 3.500.000.000 (καλά διάβασες το νούμερο) γραμμές προγράμματος. Εγώ πάντως πετάω με αεροπλάνα (σαν επιβάτης). Άμα είναι να έρθει καλώς να έρθει.
Τώρα σε σχέση με την παρακολούθηση της λειτουργίας ενός Η/Υ. Ακολούθησε τις οδηγίες από τα εγχειρίδια των κατασκευαστριών εταιριών. Κάτι ξέρουν. Πχ Σου λένε τα καλώδια να είναι βιδωμένα στα panel, να μην έχουμε άλλες ηλεκτρικές συσκευές στην ίδια πρίζα, κλπ Μια λεπτομέρεια Τα καλώδια καλό είναι να είναι μαζεμένα και όχι χύμα. Αν όμως τα κάνεις κύκλους τότε δημιουργείς πηνία, που είναι κεραίες λήψης ή εκπομπής. Αυτό (η εφαρμογή των οδηγιών) θα σου δώσει το καλύτερο εύκολα εφικτό επίπεδο προστασίας από παράσιτα. Όσο δε για τα software προστασίας ΟΚ, κάπως έτσι είμαστε όλοι. Γιατί αν ένας hacker θελήσει να μπει στο pc μας, θα μπει.
quote:
Έτσι για να πάρεις μια ιδέα από τα ποιο εξελιγμένα software είναι τα προγράμματα των flight control των αεροπλάνων. Στα μια από τις εταιρείες, όταν στο πρώτο από αυτά με flight control, ήταν στην περίοδο των τελικών δοκιμών και μάλιστα στην τελική φάση αυτών, οι δοκιμαστές πιλότοι κατάφεραν και έριξαν σε απώλεια στήριξης το αεροπλάνο. Για να το επαναφέρουν έπρεπε να κάνουν (προσπάθησαν) κάτι που όμως το flight control system δεν τους άφηνε γιατί θα ήταν «επικίνδυνο» για το αεροπλάνο. Αποτέλεσμα, τραγικό, έξη (6) άτομα νεκρά, αν θυμάμαι καλά. Καθυστέρησε να βγει στην γραμμή παραγωγής το αεροπλάνο 2 περίπου χρόνια. Το βασικό και μόνο πρόγραμμα flight control είναι περίπου 3.500.000.000 (καλά διάβασες το νούμερο) γραμμές προγράμματος.
Kαι όταν λέω σε κάποιους για software quality accurance και software testing techniques με κοιτάνε με ανοικτό το στόμα!!! Σε πιστεύω απόλυτα!! Και σκέψου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις (συστήματα ελέγχου πτήσης) μιλάμε όχι για μία αλλά για ένα πλήθος από εφαρμογές / συστήματα τα οποία θα πρέπει να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο άψογα!!
Σε σχέση με την κρυπτογράφηση τώρα... μάλλον θα έχω μείνει λίγο πίσω... πριν από καιρό (που να βρεθεί τώρα χρόνος!!) είχα ασχοληθεί (στον ελεύθερό μου χρόνο) με την ανάλυση του αλγόριθμου κρυπτογράφησης RSA. Δεν πρόλαβα να την ολοκληρώσω αφού έμεινα στα εντελώς θεωρητικά μαθηματικά (big oh notation, time complexity of basic bit operations, Euclidean algorithm, time complexity of Euclidean algorithm, linear congruences, Euler's totient function, Fermat's theorem, Euler's theorem).
Πάντως καλό να είναι να μείνουμε στον αρχικό στόχο (twilight zone!!!).
Σε ευχαριστώ για την παρέα και συζήτηση.
Φιλικά
--Je^3--
Λοιπόν με το φαινόμενο twilight θέλει λίγο προσοχή. Χθες το απόγευμα έγραφα κάτι στον yahoo messenger προς κάποιο άτομο. Παραλίγο να την τη πατήσουμε. Ευτυχώς ο messenger έκανε καταγραφή του χρόνου πατήματος του enter και ήταν ίδιος σχεδόν 1 δευτερόλεπτο η διαφορά. Αν δεν υπήρχε η καταγραφή θα νομίζαμε ότι υπήρξε «χρονική διαστολή». Απλά το τονίζω αυτό και για σένα. Μην διστάσεις όταν και αν αρχίσεις να παρατηρείς «περίεργα» γύρω σου; να τα καταγράψεις όλα. Από συμπεριφορά ζώων, αν υπάρχουν, μέχρι το οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη σου. Αν θελήσεις τεχνικές, καθαρά πληροφορίες, μην διστάσεις. Ειδοποίησε.
--Je^3--