- Πως να ορίσουμε την φιλοσοφία; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
ο καθένας τον ορισμό του, όχι όμως κάτι τυποποιημένο αλλά κάτι προσωπικό. Έχει φαντάζομαι αξία αφού
"αρχή πραγμάτων ονομάτων επίστασης". Πιστεύω ότι μπαίνοντας κανείς σε αυτή την διαδικασία μπορεί να
βρει αφορμή για να εξετάσει την δική του προσωπική οπτική.
Θα προσφέρω έναν πρώτο ατελή ορισμό:
Φιλοσοφία είναι η προσπάθεια εκείνη των ανθρώπων να μπορέσουν να εξηγήσουν το φαινόμενο της
ζωής μέσω του γραπτού λόγου.
Θα ήταν καλό να δούμε την φιλοσοφία και σαν διαδικασία (εσωτερική και εξωτερική). Μπορεί κάποιος να
προσφέρει κάποιον ορισμό;
"Good night, you Princes of Maine, you Kings of New England..."
Edited by - Πολυδεύκης on 17/11/2003 05:41:59
Edited by - Πολυδεύκης on 17/11/2003 05:42:54
Θα παραθέσω κάποιους αποσπάσματα από κλασικά εσωτερικά κείμενα και ίσως εκεί υπάρχουν στοιχεία που θα μας βοηθήσουν...
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ - ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
«Θα μπορούσα να σας δηλώσω προφητικά ότι δεν θα υπάρχει μετά από εμάς καμία ειλικρινής αγάπη για την φιλοσοφία, αγάπη που συνίσταται στη μόνη επιθυμία να γνωρίσουμε καλύτερα τον θεό, με κατάλληλο διαλογισμό και με αγνή ευσέβεια. Κι αυτό γιατί πολλοί έχουν μπερδέψει τη φιλοσοφία με διάφορα επιχειρήματα.» Ασκληπιός, 12.
«Η αληθινή φιλοσοφία είναι εκείνη που εξαρτάται μόνο από την ευσέβεια προς τον θεό κι ο άνθρωπος πρέπει να ενδιαφέρεται για τις άλλες επιστήμες μόνο για να θαυμάσει την κίνηση και την θέση των άστρων, τις προηγούμενες θέσεις τους και την περιστροφή τους, που γίνεται με μαθηματική ακρίβεια για να βρει με την γνώση τις διαστάσεις τους.» ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ, Ασκληπιός, 13.
(...)
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
«Nα η αρχή της φιλοσοφίας: Η συνείδηση της διαμάχης των ανθρώπων μεταξύ τους, η αναζήτηση της προέλευσης της διαμάχης, η καταδίκη της απλής γνώμης, η δυσπιστία προς αυτήν την άποψη και κάποια έρευνα για το αν η άποψή μας είναι σωστή ή λάθος, και η ανεύρεση κάποιου κανόνα, όπως ανακαλύψαμε την ζυγαριά για να μετράμε τα βάρη ή την στάθμη, για να κρίνουμε το ίσιο και το στραβό.» ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ, Διατριβές Β/ια,13.
(...)
ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ - ΠΛΩΤΙΝΟΣ
"«Ο Μουσικός είναι ευεπίφορος σε συγκινήσεις και παράφορα ενθουσιώδης μπροστά στο κάλλος, αλλά ανίκανος να συγκινείται από μόνος του εύκολα, υφίσταται τις επιδράσεις κάθε τυχαίας εντύπωσης. Όπως ο δειλός είναι ευαίσθητος σε κάθε θόρυβο, έτσι και ο μουσικός είναι ευαίσθητος σε όλους τους ήχους και τι κάλλος τους. Μετά τους αισθητούς ήχους, τους ρυθμούς και τα μουσικά σχήματα, οφείλει να χωρίσει την ύλη στην οποία πραγματο ποιούνται οι αρμονίες και οι αναλογίες και να κατορθώσει ώστε να αντιληφθεί την ωραιότητα των σχέσεων αυτών καθαυτές.
Ο Μουσικός μπορεί να μεταβληθεί σε Ερωτικό και μεταβαλλόμενος σε τέτοιο ή μένει σε αυτό το επίπεδο ή το υπερπηδά. Ο Ερωτικός έχει κάποια ανάμνηση του κάλλους αλλά χωριζόμενος από αυτό και τότε μόνο συγκινείται κι ενθουσιάζεται, όταν έχει μπροστά στα μάτια του ορατές ομορφιές....
Ο Φιλόσοφος έχει διάθεση φυσική να ανέρχεται, έχει φτερά και δεν αναγκάζεται να χωρίζεται όπως οι άλλοι από τον αισθησιακό κόσμο, δεδομένου ότι κινείται προς τα ύψη, επειδή είναι αβέβαιη η πορεία του έχει μόνο ανάγκη οδηγού». Πλωτίνου Εννεάδες, Α.3, 1,2,3."

ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣΟΦΟΣ.
ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΑΡΧΗ ΔΗΛΑΔΗ.ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΥΧΗ" ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ.. ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΩΣ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ..
ΦΙΛΙΚΑ

Alma Libre....
Νομίζω ότι έδωσες έναν ορισμό από τους πιο πετυχημένους. Ότι η φιλοσοφία είναι ο δρόμος που ακολουθεί μια ψυχή για να φτάσει να είναι πραγματικά ελεύθερη.
Επειδή όμως αυτός ο δρόμος είναι τόσο πλατύς και τόσος διαφορετικός για τον καθένα, σίγουρα θα υπάρχουν δεκάδες ορισμοί για τον καθένα και για κάθε περίπτωση.
Και με αυτό που είπες μου θύμισες δύο άλλες φράσεις:
quote:
«Ο άνθρωπος που θέλει να λατρεύει τους Θεούς, βλέπει σε αυτούς, πάνω από όλα, μεγαλύτερη ελευθερία από όση βλέπει στον εαυτό του.» (ΒΙΒΕΚΑΝΑΝΤΑ, ΓΝΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ, σ. 61)Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια διαρκής μάχη εναντίον των λεγομένων νόμων της φύσης. Και, στο τέλος, νικάει ο άνθρωπος. Στον εσωτερικό κόσμο, κι εκεί πάλι, συμβαίνει η ίδια μάχη, η μάχη ανάμεσα στον ζωάνθρωπο και τον πνευματικό άνθρωπο, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Κι εκεί πάλι ο άνθρωπος είναι ο νικητής. Διανοίγει, θα λέγαμε, με το σπαθί του ένα δρόμο μέσα από τη φύση προς την ελευθερία.» (ΒΙΒΕΚΑΝΑΝΤΑ, ΓΝΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ, σ. 62)
Τις έχω και φρέσκες από άλλο topic που έχω ξεκινήσει.![]()

με απεραντο σεβασμ και αγαπη,ο μανος σας
Αν λάβουμε υπόψην την ίδια την ετυμολογία της λέξης,
φιλοσοφία σημαίνει φιλία -εφεση- προς τη Σοφία,
δηλαδή την ενασχόληση, την ελξη, την αναζητηση γι΄αυτή.
Από την αλλη σοφία ονομάζεται η γνώση και
το βίωμα μιας Πραγματικότητας,
της αληθειας που παντα υπήρχε.
Αρα φιλοσοφία ειναι η αιώνια αναζήτηση
της αλήθειας που υπάρχει μέσα στον καθένα μας..
...
"To χθες δεν είναι τίποτα περισσότερο
από την ανάμνηση του σήμερα και το αύριο
είναι το όνειρο το σήμερα"
Χαλίλ Γκιμπράν
(Ο προφητης)
Edited by - Danai on 17/11/2003 16:11:47
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Ας μου επιτραπέι να παραθέσω και εγώ με την σειρά μου δύο απόψεις γνωστών φιλοσόφων που αφορούν την φιλοσοφία.
Όποιος επιθυμεί να φιλοσοφήσει πρέπει, πρώτα απο όλα, να αμφιβάλει για όλα τα πράγματα, αρνούμενος να υιοθετήσει οποιαδήποτε άποψη σε μία συζήτηση πριν αν ακούσει τις αντίθετες απόψεις. Και αφού σκεφτεί καλά τα υπέρ και τα κατά επιχειρήματα, θα κρίνει και θα υποστηρίξει την θέση του όχι επί τη βάσει διαδόσεων ή σύμφωνα με την άποψη των πολλών, την ηλικία, την αξία ή την υπόληψη των ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με την πειστικότητα μιας οργανωμένης θεωρίας που συνάδει τόσο προς την πραγματικότητα, όσο και προς την αλήθεια η οποία είναι κατανοητή από το φως του λόγου....
Τ. μπρουνο
Η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με θεωρίες και ανάλυση. Είναι η τέχνη να ζεις ενάρετη ζωή. Η Φιλοσοφία προορίζεται για τον καθένα, και εξασκείται αυθεντικά μόνο από αυτούς που την εναρμονίζουν με την πράξη μέσα στη κοινωνία, προς μία καλύτερη ζωή για ΟΛΟΥΣ. Ο σκοπός της είναι να φωτίσει τους τρόπους με τους οποίους έχει μολυνθεί η ψυχή μας από σαρθρά 'πιστεύω", ταραχώδεις επιθυμίες, επιλογές αμφίβολης αξίας.»
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
Αλλά το πρώτο βήμα είναι να το αντιληφθείς, κι ύστερα να προσπαθήσεις
να το δεις.

Edited by - 1900 on 17/11/2003 20:25:30
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΦΕΡΩ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΚΑΤΙ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΝΑ ΠΕΤΑΩ..ΝΙΩΘΩ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΧΑΡΑ...
ΤΩΡΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ:
ή ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ?
ή ΕΧΩ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙ?
ή ΜΟΛΙΣ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΕΙΜΑΙ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!
ΑΧ...
ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ!

Alma Libre....
Σε εκείνον τον κόσμο 1+1+1+...... κάνει πάντα 1![]()

quote:
σήμερα, που ως ανθρωπότητα έχουμε χάσει κάθε πίστη και κατερχόμαστε ραγδαία στο επίπεδο μιας απλής ζωώδους ύπαρξης, αναρωτιέμαι ΤΙ μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε κάτι αν διορθώνεται;
«Αν η ευτυχία βρισκόταν στις σωματικές απολαύσεις, θα λέγαμε ευτυχισμένα τα βόδια όταν βρίσκουν μπιζέλια για να φάνε».
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
Τι θέλει να πει εδώ ο "σκοτεινός" ποιήτης-φιλόσοφος..? Να μην γίνουμε βόδια..?![]()
![]()

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

ΚΟΝΞ ΟΜ ΠΑΝΞ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ
(ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΣΩΣΤΑ)
ΒΡΟΤΩ ΔΕ ΠΙΣΤΟΝ ΟΥΔΕΝ
" Η πλάνη δεν είναι τύφλωση , είναι ανανδρία..."
Ετσι λοιπόν θεωρω πως φιλοσοφία είναι το θαρρος απέναντι στον βαθύτερό μας εαυτό και η δύναμη για ταξίδια προς αόρατες ιθάκες ...
Πραγματικα θελει μεγάλο σθένος η φιλοσοφία...
παλεύουμε ενάντια στις πεποιθήσεις που μας έχουν ριζώσει μέσα μας ,
ενάντια στην πραγματικότητα που μας διδάσκουν,
εν τέλει
ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό
ευλογημενοι αυτοί που έχουν ανέβει το πρωτο σκαλοπατι και προσπαθούν ψηλαφητά να ανέβουν όσο πιο ψηλά μπορουν...
[center]"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"