- Θρησκευτικές εκστατικές εμπειρίες - διευρυμένη συνείδηση και ανθρώπινος εγκέφαλος - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
Marte:
Europaios2 οι απορίες σου ίσως δεν επιλύονται με μια απλή απάντηση. Όταν μέσα σου γεννιέται η ιερή αμφισβήτηση όλων όσων ξέρεις, ξεκινάς ένα ταξίδι, ένα ατέλειωτο ίσως ταξίδι, εσύ έχεις μάθει να είσαι δέκτης της αλήθειας εξ αποκαλύψεως, όμως φίλε μου τέτοια δεν υπάρχει...Η απορία σου δεν είναι υγιής, δεν πρόκειται για κάποια "ιδεολογία" άποψη, θρησκεία, ώστε να την αντιπαραβάλουμε με τον χριστιανισμό και να δούμε ποια στέκει καλύτερα ή να κάνουμε αντιαιρετικό αγώνα.
Δεν υπάρχουν ρητές απαντήσεις σε αυτό που ρωτάς. Δεν υπάρχουν καταδικασμένοι που πρέπει να ακούσουν τα "χαρμόσυνα νέα" της "σωτηρίας", απλά όποιος απορεί, ψάχνει, βρίσκει.Εγώ στην έρευνα μου δεν βασίζομαι μόνο σε απόψεις, με ενδιαφέρουν συγκεκριμένες μελέτες επιστημόνων και ερευνητών πάνω στο θέμα της καταγωγής των θρησκειών και ο συνδυασμός των συμπερασμάτων με τις εμπειρίες μου.
Tα ταξίδια αν είναι μάκρυνα τα βαριέμαι.............αντί λοιπόν να μας λες τον τρόπο έρευνάς σου, γιατί δε μας λες για τα αποτελέσματά της έρευνάς σου?.................τι βρήκες? ........έχεις μυηθεί σε κανά στάδιο? κι αν ναι σε ποιο? ............γιατί εγώ τόσα χρόνια περιφέρομαι σε δύο Λεωφόρο και ΟΑΚΑ!
Αγαπητή μαϊμουδίτσα πως τα πέρασες στις διακοπές σου?
"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
quote:
Tα ταξίδια αν είναι μάκρυνα τα βαριέμαι..........
Ε τότε άστο βρε συ. Κατάλαβες τώρα το «ου τα πάντα τοις πάσι ρητά»;
Κάτσε και πλατσούρισε στα ρηχά, δες την μπάλα σου, τράβα στην εκκλησιά σου τις Κυριακές και ρίξε και καμιά μετάνοια για να εξασφαλίσεις ότι θα βαριέσαι αιώνια!

quote:
Marte:
Ε τότε άστο βρε συ. Κατάλαβες τώρα το «ου τα πάντα τοις πάσι ρητά»;
Κάτσε και πλατσούρισε στα ρηχά, δες την μπάλα σου, τράβα στην εκκλησιά σου τις Κυριακές και ρίξε και καμιά μετάνοια για να εξασφαλίσεις ότι θα βαριέσαι αιώνια!
Aμ! δε!..........θέλω να μου πεις τι εσύ βρήκες?..... τι δεν βρήκες? τι μπορούσες να βρεις και δεν το βρήκες

γιατι δεν αφηνεις να αναπτυχθει το θεα ομαλα και μετα ο καθενας μας να εκφρασει τις αποψεις και τις αποριες του;
ολο απορια εισαι!!
Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τα μεστά νοήματος μηνύματά σου. Συνέχισε.
Αγαπητή μαιμουδιτσα
Συμφωνώ απόλυτα με τημ άποψή σου ότι:
quote:
"Γιατι δεν αφηνεις να αναπτυχθει το θέμα ομαλα και μετα ο καθενας μας να εκφρασει τις αποψεις και τις αποριες του;"ολο απορια εισαι!!
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάτα τοις πάσι ρητά,
quote:
europaios2:Γιατί? να μην πω τη γνώμη μου? τόσο κακό είναι? δεν έχω ασχοληθεί σε βάθος , με το θέμα! Εσείς όμως απ' ότι φαίνεται έχετε ασχοληθεί.
Οπότε γιατί δε μου λύνεται τις απορίες? Εγώ εάν όντως γνώριζα κάτι θα κοίταζα να το γνωρίσω και στους άλλους...........δεν είναι κακό!
Περιμένω λοιπόν να μάθω.........
Και πολύ καλά θα κάνεις να περιμένεις... να μάθεις!
Και να ρωτήσεις βέβαια απορίες, αλλά με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή, ας αφήσουμε το θέμα να αναπτυχθεί, να διαβάσουμε όσοι συμμετέχουμε προσεκτικά τις απόψεις που κατατίθενται, να προσθέσουμε τα αποτελέσματα των δικών μας ερευνών σε όσα πολύ ενδιαφέροντα μας παραθέτει ο Marte και πάνω απ' όλα να σεβαστούμε αυτό το τόσο ενδιαφέρον θέμα και να μην το διασπάσουμε ανταλλάζοντας καρφάκια, έτσι europaios2;
Θερμή παράκληση λοιπόν, ας αφήσουμε το θέμα αυτό να εξελιχθεί σε μια δημιουργική και ερευνητική συζήτηση.
![]()

Δεν έχω κάποια έντονη εμπειρία θρησκευτικού τύπου ενταγμένη στα πλαίσια κάποιας θρησκείας αλλά παρόλα αυτά έχω κάποιες εμπειρίες τις οποίες έχω ονομάσει "θρησκευτικές" εξαιτίας του συναισθήματος και της ευφορίας που μου άφησαν μετά την βίωση τους.
Κατά την γνώμη μου αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και διαβάζοντας ένα βιβλίο το οποίο κυριολεκτικά σε ρουφάει μέσα του και σε κάνει να νιώθεις ότι ανακινείται τόσο πολύ ο Εαυτός που νιώθεις μια τεράστια ευφορία κι ένα αίσθημα τόσο θρησκευτικό που είναι όντως δύσκολο να περιγραφεί με απλά λόγια ή να μεταδοθεί σε κάποιον συνάνθρωπο μας λεκτικά.
Αυτό μου έχει τύχει λίγες φορές.
Τον συντονισμό που αναφέρεις της ομιλίας - επεκτείνοντας το προχωρώ και στην σκέψη - τον έχω βιώσει περισσότερες φορές αλλά όχι σε κάποιο περιβάλλον θρησκευτικού τύπου.
Πέραν της ευφορίας που βιώνεις εκείνη την στιγμή που το συνειδητοποιείς, βιώνεις μια υπέρβαση της ατομικότητας σου και μια αίσθηση σύνδεσης σου με κάποιους συνανθρώπους σου αφενός αλλά και με κάτι ανώτερο από τα ανθρώπινα μέρη αφετέρου.
Αποκομίζεις την αίσθηση ότι κάποια μέρη ενώνονται σε ένα σύνολο κι αγγίζουν κάτι πολύ όμορφο προκειμένου να ενδυναμώσει κάποια προσπάθεια τους ή να τους ενώσει μεταξύ τους και μαζί του ταυτόχρονα.
Σχετικά με τον χαμηλό φωτισμό που αναφέρεις στο εισαγωγικό σου μήνυμα, θεωρώ κι εγώ πως έχει κάποια σημασία διότι βοηθάει τον άνθρωπο να χαλαρώσει και να μπορέσει να αφοσιωθεί καλύτερα στην προσπάθεια του.
Σε αυτό να προσθέσω ότι μπορεί να συμβάλλει και κάποια μυρωδιά όπως το λιβάνι - προσωπικά το απεχθάνομαι σαν τον Διάολο (
) - ή κάποιο αρωματικό που "πλανάται" στον αέρα.
Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο οι αρωματικές ουσίες υποβοηθούν στην έκκριση κάποιων ουσιών από τον εγκέφαλο, πολύ πιθανόν να το κάνουν.
Πιστεύω ότι στην βίωση μυστικιστικών εμπειριών ο εγκέφαλος παίζει μεγάλο ρόλο αφενός με την έκκριση της σεροτονίνης - που σωστά ανέφερες - αλλά και με την πιθανή υποβολή του ατόμου στην ιδέα της βίωσης κάποιας τέτοιας εμπειρίας.
Μήπως δηλαδή η επιθυμία μας να έχουμε μια μυστικιστική εμπειρία μας υποβάλλει στο να την βιώσουμε;
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια μυστικιστική εμπειρία ενός ατόμου είναι απαλλαγμένη από την θρησκεία που έχει υιοθετήσει το άτομο που την βιώνει κι ότι μπορεί να την βιώσει ένας Χριστιανός, ένας Βουδιστής, ένας Ινδουιστής, ένας Ισλαμιστής κλπ.
Αναφορικά με το κηρύκειο, η ερμηνεία που δίνω είναι ότι το ξύλο συμβολίζει το φθαρτό ανθρώπινο σώμα, τον υλικό μας φορέα.
Το φίδι συμβολίζει την γνώση, την σοφία που ελισσόμενο γύρω από το σώμα το διαποτίζει και το γονιμοποιεί.
Τα φτερά είναι η Ψυχή που από την διαδικασία αυτή φτάνει την σφαίρα, την τελειότητα, την αιωνιότητα και το άχρονο.
Υ.Γ. Η εμπειρία που είχες κοιτάζοντας τον ουρανό κάποιο βράδυ μου θύμισε μια αντίστοιχη δική μου που κοιτούσα νύχτα τον ουρανό, παρατηρώντας τους αστερισμούς μακριά από την φωτορύπανση και την ηχορύπανση της Αθήνας και πραγματικά έχασα την αίσθηση του χρόνου και του τόπου.
Απίστευτο συναίσθημα... ![]()

In anticipation of my resurrection...
Ο ερευνητής Terence McKenna περιγράφοντας μια εμπειρία του με DMT λέει:
"...Κι αυτό που εννοούσαν ήταν να χρησιμοποιήσω την φωνή μου να δημιουργήσω ένα αντικείμενο. Και αφού το κατάλαβα ένοιωσα φυσαλίδες να μεγαλώνουν μέσα μου. Και είδα αυτές τις μικρές νεραϊδομηχανές να ξεπηδάνε μέσα από το στήθος μου: τους αρέσει να το κάνουν αυτό ώστε να σας καθησυχάσουν. Και είπαν “κάντο” και ένοιωσα την γλώσσα μου να απαγκιστρώνεται από τα αγγλικά και άρχισα να μιλάω σε μια γλώσσα περίεργη και ακαταλαβίστικη. Και μετά αναρωτήθηκα τι να σήμαιναν όλα αυτά και γιατί ένοιωθα τόσο όμορφα αν δεν σήμαιναν τίποτα. Και το σκέφτηκα, στην πραγματικότητα το σκεφτόμουνα για κάμποσα χρόνια, και κατέληξα στο ότι γλώσσα και σημασία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Κι ότι αυτό που η εξωγήινη φωνή μέσα στη ψυχεδελική εμπειρία ήθελε να μου αποκαλύψει ήταν η συντακτική φύση της πραγματικότητας. Ότι το πραγματικό μυστικό της μαγείας είναι ο κόσμος που φτιάχνεται από λέξεις, και ότι αν ξέρετε τις λέξεις τότε μπορείτε να κάνετε ότι επιθυμείτε. Ένα από τα πράγματα που έμαθα για το DMT είναι ότι εάν ποτέ το δοκίμασες, έστω και μια φορά, τότε μπορείς να ονειρευτείς, και μέσα σε αυτό το όνειρο κάποιος θα βγάλει ένα γυάλινο σωλήνα και τότε θα συμβεί. Θα συμβεί όπως η πραγματικότητα. Γιατί υπάρχει κάπου μέσα μας, ένα κουμπί, που αν το βρούμε και το πιέσουμε θα μας επιτρέψει να δούμε στην άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι το κουμπί που επαναπροσδιορίζει την πυξίδα σας και σας λέει που θέλετε να πλεύσετε".(τα bold δικά μου)
Στα effects της συγκεκριμένης ουσίας (την οποία πιθανόν παράγει η επίφυση μας κατά τον έντονο διαλογισμό/προσευχή)αναφέρεται κυρίως το εξής: profound life-changing spiritual experiences
Γενικά για τα ενθεογενή υπάρχει η άποψη ότι μιμούνται τις ουσίες που παράγει ο υποθάλαμος και ξεγελούν τους υποδοχείς των κυττάρων οι οποίοι τις δέχονται και αρχίζουν οι εμπειρίες.
Αυτό που πάντα με προβλημάτιζε είναι η ένταση των εμπειριών που βίωνε το κάθε άτομο που είχε συνάντηση με το ιερό.
Το συμπέρασμα μου πλέον είναι ότι εξαρτάται από το πόσο επιτρέπει κάποιος στον εαυτό του να αλλοτριωθεί από την καθημερινότητα.
Πάντως κοινό συμπέρασμα όσων έχουν μυστικιστικές εμπειρίες είναι η διαπίστωση ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που ζούμε, αυτό που βλέπουμε και αισθανόμαστε. Συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει και ο Πλάτωνας (ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι είχε μυηθεί στα Ελευσίνια μυστήρια).
Η θεωρεία αυτή έχει περάσει και μέσα στην τέχνη, κινηματογράφο, μυθιστορήματα κτλ. (αρκεί να είμαστε παρατηρητικοί).
Αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα που λαμβάνει αυτός που με σεβασμό πλησιάζει την άλλη πλευρά.
Φαντάζει τρελό για την κοινωνία μας, που οι βάναυσες δομές τις εξελίχθηκαν ίσως μετά από ένα πολύ πολύ μακρινό λάθος δρόμο που διάλεξε η ανθρωπότητα. Σήμερα βλέπουμε πιτσιρικάδες να παίρνουν ενθεογενή μαζί με αλκοόλ για να διασκεδάσουν, να πέφτουν ύστερα στα ναρκωτικά και να καταστρέφουν τον οργανισμό και το μυαλό τους. Η χρήση των ιερών φυτών για διασκέδαση οδηγεί στην καταστροφή, στην παράνοια. Θυμηθείτε μόνο την διαδικασία που έπρεπε να περάσει κάποιος για να συμμετέχει στα Ελευσίνια μυστήρια και πόσες φορές μπορούσε να γίνει αυτό κατά την διάρκεια της ζωής του!!!

Η καρδιά μας χτυπά δυνατά, νομίζουμε ότι ο χρόνος σταματά, δεν αισθανόμαστε καν τον πόνο...
Θεϊκή μανία ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες την έκσταση και ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι μέσω αυτής μας χαρίζονται τα μεγαλύτερα αγαθά. Διέκρινε μάλιστα τέσσερα είδη: την προφητική, με προστάτη το θεό Απόλλωνα, την τελετουργική, με προστάτη τον Διόνυσο, την ποιητική, που εμπνέουν οι Μούσες, και την ερωτική, που εμπνέουν η Αφροδίτη και ο Έρως.
Η Απολλώνια έκσταση συνδεόταν με τη μαντεία - οι λέξεις "μάντης" και "μαίνομαι" έχουν κοινή ρίζα. Όμοια με τα σημερινά μέντιουμ, η Πυθία του δελφικού μαντείου κατεχόταν από το πνεύμα του θεού κι έβγαζε ακατάληπτους ήχους τους οποίους αναλάμβαναν να ερμηνεύσουν οι ιερείς του μαντείου.
Οι διονυσιακές τελετουργίες εξάλλου έπαιζαν ψυχοθεραπευτικό ρόλο. Το κρασί, οι οργιαστικοί χοροί, οι οξείς ήχοι του αυλού και των τυμπάνων έδιναν τελετουργική διέξοδο στις άλογες ορμές και στα πάθη. Για τους Κορυβαντιώντες, τους εκστασιαζόμενους χορευτές που έπαιρναν μέρος στις γιορτές της θεάς Ρέας, η ενθουσιώδης μανία ήταν είδος ομοιοπαθητικής θεραπείας.
Το ίδιο συνέβαινε και με τις Μαινάδες, ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες χόρευαν στα βουνά κρατώντας θύρσους -βλαστούς μάραθου στολισμένους με φύλλα κισσού- και φίδια. Τον εκστατικό χορό χρησιμοποιούν για να πετύχουν την ένωση με το Θεό και οι στροβιλιζόμενοι δερβίσηδες που ανήκουν στη μουσουλμανική αίρεση των σούφι.
Οι σαμάνοι, μάγοι-θεραπευτές, τους οποίους συναντάμε ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής ή της Αυστραλίας, έρχονται σ' επαφή, μέσω της έκστασης, με υπερφυσικές δυνάμεις.
Χημεία και προσευχή
Πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν και παραισθησιογόνες ουσίες για να φτάσουν σε έκσταση. Οι ιδιότητες ορισμένων μανιταριών ήταν γνωστές στους Ινδιάνους, σε ορισμένες φυλές της Σιβηρίας αλλά και στους αρχαίους Αιγυπτίους.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ερυσιβώδη όλυρα, ουσία που περιέχεται σε παράσιτο των δημητριακών, για να προκαλέσουν τη μέθη που οδηγούσε σε εκστατικά οράματα κατά τη διάρκεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους η έκσταση ήταν ομαδικό φαινόμενο, κάτι που συναντάμε ακόμα και σήμερα σε παραθρησκευτικές οργανώσεις.
Αργότερα έγινε ατομική υπόθεση και επιτυγχανόταν με απομόνωση από το περιβάλλον, με προσευχή και νηστεία. Οι ασκητές πίστευαν ότι όσο περισσότερο καταπονούσαν το σώμα τόσο περισσότερο ενδυνάμωναν το πνεύμα τους. Οι περιγραφές εκστατικών οραμάτων αφθονούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Αποκάλυψη του Ιωάννη, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του χριστιανισμού.
Τα συμπτώματα
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της έκστασης; Πρώτα απ' όλα, η πλήρης απομόνωση από το περιβάλλον και η απάθεια σε κάθε είδους εξωτερικό ερέθισμα. Το άτομο που βρίσκεται σε έκσταση δεν κάνει αντανακλαστικές αντιδράσεις. Δεν αντιδρά στον πόνο, στο έντονο φως, στους θορύβους ή στα δυσάρεστα γευστικά και οσφρητικά ερεθίσματα. Ορισμένες φορές παρατηρείται και ακαμψία των μυών.
Τα συμπτώματα αυτά, ίδια μ' εκείνα της υστερίας, οδήγησαν τους ψυχιάτρους του 19ου αιώνα να κατατάξουν την έκσταση στις υστερικές διαταραχές. Ο Φρόιντ τη θεωρούσε παλινδρόμηση σ' ένα πρώιμο εξελικτικό στάδιο, ενώ ο Καρλ Γιούνγκ τη θεωρούσε μια θετική εμπειρία που πηγάζει από το συλλογικό ασυνείδητο. Οι περιγραφές των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την έκσταση διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.
Ο πατέρας Πίος ανέβαζε πυρετό που έφτανε στους 42 ή 43 βαθμούς, ενώ η Αγία Θηρεσία της Αβίλα ένιωθε τρομερό ψύχος. Κάποιες άλλες φορές η θρησκευτική έκσταση περιγράφεται μ' ένα λεξιλόγιο που αναπόφευκτα μας φέρνει στο νου τις στιγμές του οργασμού.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια μελέτες με επιληπτικούς ασθενείς κατέδειξαν ότι οι θρησκευτικές εκστατικές εμπειρίες σχετίζονται με εξάρσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας στους κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, υπόθεση που μελετήθηκε από το ραδιολόγο Άντριου Νιούμπεργκ και τον ψυχίατρο Γιουτζίν Ντ. Ακουίλι, συγγραφείς του βιβλίου Γιατί ο Θεός δε θα Φύγει. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα εκστατικά οράματα και οι φωνές συγγενεύουν με τις παραισθήσεις της σχιζοφρένειας.
"Η σχιζοφρένεια όμως παρουσιάζει επιφανειακή μόνο ομοιότητα με τις μυστικιστικές εμπειρίες" υποστηρίζει ο νευρολόγος Τζέιμς Όστιν, συγγραφέας του βιβλίου Το Ζεν και ο Εγκέφαλος. Τόσο ο Όστιν όσο και οι Νιούμπεργκ -Ακουίλι υποστηρίζουν ότι για να καταλάβουμε τη φύση του φαινομένου της έκστασης πρέπει να μάθουμε περισσότερα για ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου όπως ο θάλαμος και η αμυγδαλή, οι οποίες συνεργάζονται και διαμορφώνουν την αίσθηση του Εγώ που έχει κάθε άνθρωπος.
Κατά τη διάρκεια των μυστικιστικών εμπειριών ίσως να συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στη μεταβίβαση χημικών ουσιών όπως τα οπιοειδή, τα οποία μεταβάλλουν την κατάσταση της συνείδησης.
Η σχέση με το διαλογισμό
Αν και οι απόψεις των ειδικών διίστανται, όλοι συμφωνούν στο ότι η έκσταση είναι μια διαφοροποιημένη κατάσταση της συνείδησης. O Αμερικανός ψυχίατρος Ρόλαντ Φίσερ δημοσίευσε το 1971 ένα άρθρο στο περιοδικό Science στο οποίο παραλλήλιζε τη λειτουργία του εγκεφάλου μ' εκείνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Όπως υποστήριξε, οι καταστάσεις της συνείδησης εξαρτώνται από την ισορροπία μεταξύ των πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος και της ταχύτητας επεξεργασίας τους. Όσο αυξάνονται οι πληροφορίες αυξάνεται και η ταχύτητα του επεξεργαστή, ώσπου κάποια στιγμή χρειάζεται μια αλλαγή στο λειτουργικό σύστημα.
Ο Φίσερ παρουσίασε σ' ένα σχεδιάγραμμα το πέρασμα από τις διαδοχικές καταστάσεις συνείδησης. Καθώς η ταχύτητα του επεξεργαστή αυξάνεται, ο εγκέφαλος περνά σταδιακά από την κατάσταση της ισορροπίας στην κατάσταση της δημιουργικότητας, του άγχους, της διάσχισης -το σύστημα παύει να δέχεται πληροφορίες απέξω και εξετάζει τα ίδια του τα προγράμματα-, της κατατονίας -το σύστημα μπλοκάρει- και, τέλος, της έκστασης. Η σταδιακή επιβράδυνση του επεξεργαστή οδηγεί στο αντίθετο άκρο, στην κατάσταση του διαλογισμού.
Και οι δύο αυτές ακραίες καταστάσεις αποκόπτουν το άτομο από το εξωτερικό περιβάλλον και το φέρνουν σ' επαφή με το βαθύτερο εαυτό του. Γι' αυτό τόσο ο διαλογισμός όσο και η έκσταση χρησιμοποιούνται και ως τεχνικές αυτογνωσίας. Παρά τις διαφορές τους και οι δύο γεννούν ένα αίσθημα πληρότητας και γαλήνης, μια αίσθηση απελευθέρωσης από κάθε φόβο, μια κατάσταση όπου το Εγώ χάνεται και το άτομο αισθάνεται ενωμένο με το σύμπαν.
Σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία, αυτή η αίσθηση ενότητας αποτελεί τη βάση λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Η ψυχολόγος Έλινορ Ρος, η οποία από το 1977 μελετά τις βουδιστικές παραδόσεις, και η νευροεπιστήμονας Κριστίν Σκάρντα αμφισβητούν την άποψη ότι ο εγκέφαλος κατασκευάζει σταδιακά μια εικόνα του κόσμου συνδέοντας μεταξύ τους αποσπασματικές πληροφορίες.
Υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται αρχικά τον κόσμο σαν ενιαίο σύνολο, αδιαχώριστο από τον εαυτό του. Μέσα από μια σειρά διεργασιών συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία, φτάνοντας τελικά στο σημείο να διακρίνει ξεχωριστά αντικείμενα και γεγονότα. Αν πράγματι ο εγκέφαλος διαμορφώνει την αίσθηση του εαυτού και του εξωτερικού περιβάλλοντος από ένα αδιαχώριστο σύνολο αισθήσεων, τότε οι στιγμές που το Εγώ χάνεται μπορεί να σημαίνουν την ανακάλυψη μιας ευρύτερης πραγματικότητας όπως συλλαμβάνεται πρωταρχικά από τις αισθήσεις μας."
{Πηγή: Περιοδικό Focus}

Edited by - Marte on 10/08/2008 15:21:00
quote:
amalia:
Και πολύ καλά θα κάνεις να περιμένεις... να μάθεις!
Και να ρωτήσεις βέβαια απορίες, αλλά με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή, ας αφήσουμε το θέμα να αναπτυχθεί, να διαβάσουμε όσοι συμμετέχουμε προσεκτικά τις απόψεις που κατατίθενται, να προσθέσουμε τα αποτελέσματα των δικών μας ερευνών σε όσα πολύ ενδιαφέροντα μας παραθέτει ο Marte και πάνω απ' όλα να σεβαστούμε αυτό το τόσο ενδιαφέρον θέμα και να μην το διασπάσουμε ανταλλάζοντας καρφάκια, έτσι europaios2;Θερμή παράκληση λοιπόν, ας αφήσουμε το θέμα αυτό να εξελιχθεί σε μια δημιουργική και ερευνητική συζήτηση.
Διαφωνώ.........τι θα πρέπει δηλαδή? να έχω ένα σημειωματάριο και να περιμένω το τέλος? και πότε θα έρθει αυτό? όταν το κρίνει ο θεματοθέτης?
Ας γράψει λοιπόν ένα κατεβατό για να ρωτήσω συνολικά!!!!! τμηματικά τοποθετείται .......τμηματικά θα τοποθετούμαι......
Ο Μονόλογος δεν είναι κάτι που με εκφράζει αν κάποιος θέλει τέτοιον ας στέλνει e-mail στον εαυτό του.........εδώ είναι Δημόσιο Βήμα!!! ή όχι?
quote:
Marte:
Ο ερευνητής Terence McKenna περιγράφοντας μια εμπειρία του με DMT λέει:
Eρώτηση ο ερευνητής αυτός είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου?
quote:
Marte:
Οι σαμάνοι, μάγοι-θεραπευτές, τους οποίους συναντάμε ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής ή της Αυστραλίας, έρχονται σ' επαφή, μέσω της έκστασης, με υπερφυσικές δυνάμεις.
Αυτό ποιος το λέει? εσύ ή οι σαμάνοι? γιατί πολύ πρόσφατα σε ντοκιμαντέρ στο SKY είδα μια τελετή σαμάνου.......ακόμη γελάω........τα έριξε όλα τα κακά σε έναν κόκορα...πιάσαν τον κόκορα και την ώρα που πήγαν να τον σφάξουν ο Δαίμονας (κόκορας) ξέφυγε....άρχισαν όλοι να κυνηγούν τον καημένο τον πετεινό!!!!! τελικά τον εγκλώβισαν σε ένα σπίτι και ο φουκαράς κόκορας σφαγιάστηκε...........
η πλάκα είναι ότι βάραγαν κάποια τύμπανα ο σαμάνος είχε πέσει σε έκσταση και όλοι κούναγαν ρυθμικά τα κεφάλια φαίνεται είχαν πέσει και αυτοί σε έκταση και ξαφνικά χτύπησε ο Δαίμονας ο κόκορας ξέφυγε....για πότε άνοιξαν όλοι τα μάτια
γαι πότε ο σαμάνος συνήλθε!!!!!!!!!!!μια φασαρία.....ένα κακό........το χωριό να κυνηγά τον κόκορα.........η χοντρή κυρία ασθενής που την βασάνιζαν τα διαμόνια δεν ήξερε τι να κάνει.......πως να αντιδράσει..........ο καμεραμάν έτρεχε και αυτός..............ο σαμάνος είχε γουρλώσει τα μάτια............αλλά μετά από όλη αυτή την αυτοσυγκέντρωση μόλις πιάσαν τον κόκορα και τον έσφαξαν η χοντρή κυρία έγινε καλά και οι
τίτλοι τέλους έπεσαν και αυτοί
!!!........

quote:
τα έριξε όλα τα κακά σε έναν κόκορα...
Εσύ μήπως τα ρίχνεις σε έναν "αμνό" τον "αμνό του θεού"?
Μην γελοιοποιείς τις πρακτικές και τα έθιμα των άλλων, θυμίσου οτι κάθε Κυριακή ο παπάς σφάζει τον Χριστό πάνω στην αγία τράπεζα για να φάνε οι πιστοί....(άλλοι σφάζουν κάτι άλλο πχ. μανιταράκια...)
Αφιερωμένα τα λόγια και οι φωτό:
«Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου»....

Κοινή καταγωγή φίλε μου έχουν όλες η θρησκείες. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που θα το δούμε από τον Σεπτέμβρη.
quote:
Eρώτηση ο ερευνητής αυτός είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου?
είχε γράψει πολλά βιβλία.
quote:
Διαφωνώ.........τι θα πρέπει δηλαδή? να έχω ένα σημειωματάριο και να περιμένω το τέλος? και πότε θα έρθει αυτό? όταν το κρίνει ο θεματοθέτης?
Αφού είσαι συνηθισμένος να δέχεσαι ότι κάποιος βάζει τέλος σε όλα, ακόμα και στην ιστορία, σε πειράζει για ένα απλό θεματάκι σε ένα forum ποιος θα κρίνει το τέλος??? ![]()