ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΣ ΤΗ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΑΣ ΤΗ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

NOMIMON14 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
NOMIMONΜέλος
25/01/2004, 20:01:11
Στη βιβλιοθήκη ( σωστότερα, στις βιβλιοθήκες ) της Αλεξάνδρειας βρισκόταν κάποτε συγκεντρωμένη όλη σχεδόν η γνώση.

Κατά μία άποψη στα "ράφια" της βρίσκονταν πάνω από 500.000 συγγράμματα τον β' αι. π.Χ.
Αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος του ιδρυτή της, Πτολεμαίου Α' του Σωτήρα.
Τα συγγράμματα αυτά συγκέντρωσε ξοδεύοντας τεράστια ποσά για την αγορά τους, οπουδήποτε και αν τα εύρισκε, πολλές φορές δε προβαίνοντας σε κατασχέσεις, σε μια προσπάθεια να καταστεί η Αλεξάνδρεια πολιτιστικό κέντρο του κόσμου.

Κατά τον άραβα ιστορικό Αβού Σαμά, η βιβλιοθήκη περιείχε 2.000.000 τόμους βιβλίων, τα οποία "εκποίησε" ο Σαλλαντίν.
Ετσι, περιήλθαν στα χέρια αράβων κυρίως τα πρωτότυπα "κλασσικά" κείμενα για να μεταφραστούν μετά απο τα αραβικά στα λατινικά κατά τα γνωστά.

Σήμερα, πολλοί ερευνητές δέχονται οτι το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης δεν καταστράφηκε ( παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι ) κατά την πυρκαϊά του 48 π.Χ. ούτε το 391 μ.Χ από τον Θεόφιλο.
Που σημαίνει οτι η γνώση εκείνη υπάρχει αλλά είναι διάσπαρτη ανά τον κόσμο είτε σε κρατικά μουσεία είτε σε ιδιωτικές συλλογές είτε σε κάθε μορφής ιδρύματα...είτε...είτε...

Το ερώτημα είναι αν είναι εφικτό να γίνει σήμερα κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Πτολεμαίος που προαναφέρθηκε.
Αν δηλαδή είναι εφικτό ( όχι οικονομικά γιατί τα χρήματα βρίσκονται εύκολα ) να συγκεντρωθεί πάλι αυτή η χαμένη γνώση. ( Εξ ου και ο τίτλος του θέματος που ίσως ξενίζει ).
Και για να προλάβω παρεξηγήσεις, μπορεί να αναγέρθηκε νέα βιβλιοθήκη στη Αλεξάνδρεια αλλά σε τίποτε δεν διαφέρει από μια βιβλιοθήκη ενός μέσου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου αναφορικά με την ποιότητα και την αξία των βιβλίων που κατέχει μετά από πάμπολλες "δωρεές" καλής θέλησης απ' όλο σχεδόν τον κόσμο.

Ποιός μπορεί να είναι όμως αυτός που θα πάρει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει εναν τέτοιο αγώνα;
Θα είναι ένας άνθρωπος;
Ενας φορέας;
Ενα κράτος ίσως;

Θα μπορούσαμε εμείς σαν κράτος να σηκώσουμε το βάρος ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Εχουμε τη θέληση; Εχουμε τη δύναμη;
Η χρειάζεται ένας νέος Πτολεμαίος;

Πριν απαντήσει κάποιος, πρέπει πρώτα να δεχτεί οτι μια τέτοια κίνηση έχει νόημα, αν αξίζει τον κόπο.

Καμμιά ιδέα;
Καμμιά άποψη;

25/01/2004, 20:16:37
Υπάρχει ήδη κάτι. Έχει ξεκινήσει δηλαδή κάτι ανάλογο, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμα...

Πάντως για κρατικό φορέα το θεωρώ λίγο απίθανο να δύναται ν' αναλάβει κάτι τέτοιο.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

26/01/2004, 00:56:26
Έχω ακούσει πως στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας υπήρχαν και πολλά σπάνια συγγράματα των αρχαίων μας φιλοσόφων.
Που αν δεν καταστράφηκαν(από πυρκαγιά νομίζω?)και βρίσκονται στα χέρια κάποιων, δεν θα συμφέρει να <βρεθούν>.
Γιατί θα λάμψει μια αλήθεια που κάποιοι επιμελώς κρύβουν.
Αυτά έχω ακούσει γι'αυτήν την περίφημη βιβλιοθήκη.
Το να γίνει πάντως μια σοβαρή προσπάθεια για την αναβίωσή της θα ήταν ότι καλύτερο. Αν και το βρίσκω από δύσκολο ως ακατόρθωτο.
Ναι, μόνο ένας Πτολεμαίος(με την έννοια της δύναμης και της θέλησης)
θα μπορούσε να το κάνει.
Γιατί άμα περιμένουμε από κρατικό φορέα....σωθήκαμε...

<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>

_Μέλος
26/01/2004, 01:56:32
Και εγώ θέλω όλη την γνώση αλλά είναι λίγο παράλογο ρε φίλε.

Αν θέλεις όλη την γνώση πάρε ένα άδειο βάζο, κοιτά μέσα και σκέψου αν είναι εκεί, και αν κατι λοιπή τι είναι αυτό που λοιπή??,

Μετά κοιτά τον εαυτό σου, και σκέψου αν είναι εκεί, και αν κάτι λύπη, τι λύπη?............. ΤΟ ΒΑΖΟ.

Κυριολεκτικά δεν νομίζω να χωράει πουθενά.

mariam52Νέο Μέλος
26/01/2004, 08:06:04
Το θεωρώ απίθανο να δεχτεί το Βατικανό και το Άγιο Όρος να παραδώσουν όλη τη γνώση που κρατούν καλά κρυμμένη στα υπόγειά τους...

Έχετε διαβάσει ποτέ το "Όνομα του Ρόδου" ή έχετε δει την ομώνυμη ταινία με τον Σον Κόνερυ; Αν μια απλή μονή μπορούσε να διαθέτει μια τέτοια βιβλιοθήκη φανταστείτε τι μπορεί να κρύβει το ίδιο το Βατικανό στα σπλάχνα του!

Φιλικά

26/01/2004, 12:02:56
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΗ mariam52 ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...

quote:
Το θεωρώ απίθανο να δεχτεί το Βατικανό και το Άγιο Όρος να παραδώσουν όλη τη γνώση που κρατούν καλά κρυμμένη στα υπόγειά τους...

ΑΛΛΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ.

Ο ΛΟΓΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ?????
ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

**ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**

mariam52Νέο Μέλος
26/01/2004, 12:57:53
quote:

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΗ mariam52 ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...

quote:

ΑΛΛΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ.

Ο ΛΟΓΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ?????
ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

**ΦΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ**

Φίλε μου,

Φυσικά και θα υπάρξουν ανατροπές και στην Ιστορία μα κυρίως στην Επιστήμη...
Οι ιδιωτικές συλλογές πράγματι κρύβουν αρκετά συγγράμματα και βιβλία που διασώθηκαν έστω και με αυτόν τον τρόπο-της κλοπής.
Επίσης πολύ γνώση κρύβεται και μέσα στα έργα τέχνης που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα. Η Ιστορία είναι αποτυπωμένη όχι μόνο σε παπύρους, αλλά και σε υδρίες και άλλα κεραμικά, όπως επίσης και σε αγάλματα. Όλα έχουν κάτι να μας πουν αν "ερμηνευτούν" σωστά. Όπως επίσης και προφορικές παραδόσεις που έχουν διασωθεί από γενιά σε γενιά.

Φιλικά

26/01/2004, 15:23:53
quote:

Αυτό θα γίνει... Μακάρι να ζούμε να το δούμε... Τουλάχιστον ας φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι!!!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

NOMIMONΜέλος
26/01/2004, 20:00:50
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τις απόψεις σας.
Να διευκρινίσω με την ευκαιρία μερικά σημεία που ίσως έπρεπε να τα ξεκαθαρίσω από το αρχικό μήνυμα.

1. Η αναφορά στον Πτολεμαίο δεν έγινε τυχαία. Το πάθος του για την Αλεξάνδρεια και το πώς θα την έκανε παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού ήταν τεράστιο. Το πάθος του αυτό τον ωδήγησε μερικές φορές στο να κλέψει συγγράμματα αλλά και ολόκληρες ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Ηταν όμως ένα αγνό πάθος. Δεν αποσκοπούσε δηλαδή στο να συγκεντρώσει τη μέχρι τότε γνώση για ίδιον όφελος. Για το λόγο αυτό, εκτός απ τη βιβλιοθήκη, είχε ιδρύσει και μουσείο καθώς επίσης και σχολές ( κάτι σαν τα σημερινά πανεπιστήμια ), στις οποίες δίδασκαν οι κορυφαίοι της εποχής , αμοιβόμενοι αδρά και απολαμβάνοντες προνόμια και εξυπηρετήσεις ( δωρεάν σίτιση, στέγαση κλπ ).
Οταν λοιπόν λέμε να συγκεντρωθεί ξανά αυτή η γνώση - και φυσικά δεν εννοούμε όλη τη γνώση που κατέχουμε σήμερα αλλά τα κλασσικά συγγράμματα κυρίως - εννοούμε να γίνει η Ελλάδα ξανά το κέντρο του κόσμου.
2. Ακόμη και αυτός ο Πτολεμαίος δεν κατάφερνε πάντα να βρίσκει τα αυθεντικά κείμενα και σε τέτοιες περιπτώσεις "μάζευε" έστω και αντίγραφα. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και τώρα.

Οσο για τις απόψεις σας περί ανατροπής της ιστορίας, είναι πιστεύω θέμα χρόνου να γίνει αυτό ούτως ή άλλως.
Οι σύγχρονοι ερευνητές δεν είναι όλοι εξαρτώμενοι και οι αναζητώντες την αλήθεια και μόνο αυτήν διαρκώς πληθαίνουν.
Πιστεύω οτι η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται ες αεί και το μόνο που καταφέρνουν τα διάφορα "βατικανά" ή "άγια όρη" ή οτιδήποτε άλλα, είναι μια χρονική παράταση.

NOMIMONΜέλος
26/01/2004, 20:05:50
quote:
Υπάρχει ήδη κάτι. Έχει ξεκινήσει δηλαδή κάτι ανάλογο, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμα...

Zadok
Ενδιαφέρον αλλά...κάτι περισσότερο; Μου κίνησες την περιέργεια.
Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό.
Δεν υπάρχει τίποτε ανακοινώσιμο;

26/01/2004, 20:51:42
quote:
Πιστεύω οτι η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται ες αεί και το μόνο που καταφέρνουν τα διάφορα "βατικανά" ή "άγια όρη" ή οτιδήποτε άλλα, είναι μια χρονική παράταση.

Πολύ σωστά.

Αγαπητέ NOMIMON,

λυπάμαι που δεν μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία, θα σου εξηγήσω όμως το γιατί.

Κατ' αρχήν, όπως έχει γραφτεί πολλές φορές στο Φόρουμ ζούμε στα πρώτα χρόνια της εποχής του Υδροχόου. Είναι η εποχή που η "πληροφορία" θα δίδεται από παντού και σε πολλές μορφές. Το ζούμε εξάλλου ήδη με το ίντερνετ και την έξαρση των επικοινωνιακών μέσων.

Αυτό το οποίο ζητάς αυτή την στιγμή πραγματοποιείται σε δύο φάσεις.

Για να μπορέσουμε να δεχθούμε ομαλά τη μετάβαση απ' το συντηρητισμό του παρελθόντος στη Νέα Εποχή της Ελευθερίας και της Αλήθειας (βασικά χαρακτηριστικά του Υδροχόου), ήδη δίνονται πληροφορίες "θαμένης γνώσης", η οποία έρχεται στο φως σταδιακά και εμπλουτισμένη από φαινομενικά άλλες άσχετες πληροφορίες. Είναι δύσκολο να τις διακρίνεις αρχικά, καθώς συχνά εμπλουτίζονται με ψευδείς πληροφορίες (για ξεκάρφωμα ), αλλά στην πορεία ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αυτή είναι η πρώτη φάση.

Όλοι όσοι έχουν αποθηκευμένη γνώση θ' αναγκαστούν (κατά την προσωπική μου άποψη) να τη δημοσιοποιήσουν, γιατί δεν την κατέχουν αποκλειστικά κι έτσι, όταν κάποιοι δημοσιοποιήσουν τα δικά τους αποθέματα, θα είναι ουσιαστικά άτοπο κάποιοι άλλοι να κρατούν αποθηκευμένο κάτι το οποίο δε θα είναι μυστικό πια.

Έχω κάτι συγκεκριμένο υπόψιν, αλλά είναι ανώφελο ν' αναφερθώ συγκεκριμένα και να το κατονομάσω, γιατί μέχρι να πραγματοποιηθεί σίγουρα θα έχει δημιουργηθεί νέος ειδικός φορέας, ο οποίος θα το στηρίζει και θα το εμπλουτίζει, ασχολούμενος αποκλειστικά μ' αυτό.

Είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο , εξάλλου συμμετέχουν ήδη Έλληνες στην όλη προσπάθεια αυτή.

Edited by - Zadok on 26/01/2004 20:52:35

26/01/2004, 23:57:34
Να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα:

νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί ποτέ ότι η τάδε βιβλιοθήκη θα περιέχει όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουμε ήδη.

Θα μου φαινόταν πιο λογικό ν' ανακοινωθεί ως μία νέα "πρόταση", η οποία θα περιέχει στοιχεία του χθες και "νέες" ανακαλύψεις...

27/01/2004, 00:12:07
Καλησπέρα
Υπάρχουν και σύγχρονοι Πτολεμάιοι .
Κρίμα που δεν είναι το ίδιο διάσημοι ...

http://www.tlg.uci.edu

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

NOMIMONΜέλος
27/01/2004, 22:53:53
Σωστή η επισήμανση και παραπομπή σου Λεωνίδα αν και εγώ θα πρότεινα τον Περσέα.http://www.perseus.tufts.edu/

Ομως έχω μια μικρή ένσταση.
Ετσι που το θέτεις, υπό μια ευρεία έννοια η γνώση είναι ήδη συγκεντρωμένη. Και εννοώ το διαδίκτυο.
Το διαδίκτυο μπορεί να παίξει άριστα το ρόλο μιας παγκόσμιας βιβλιοθήκης, το ζητούμενο όμως από το μήνυμά μου δεν είναι ακριβώς αυτό.
Αναρρωτιέμαι αν είναι εφικτό κι αν έχει νόημα να συγκεντρωθεί η "κλασσική" κυρίως γνώση στη χώρα μας, σε συνδιασμό με την επιστροφή των λεγόμενων μαρμάρων του Παρθενώνα για παράδειγμα, και κατ' επέκτασιν με μόνιμη διεξαγωγή ολυμπιακών αγώνων ή ο,τι δήποτε άλλο συναφές.
Δηλαδή, να καταστεί η χώρα (ξανά) παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού.
Οχι με τη χρήση των κειμένων, παπύρων, έργων τέχνης κλπ ως εκθεμάτων μόνο και για τουριστικούς σκοπούς αλλά, με κίνητρο τη συγκέντρωσή τους να γίνει η πόλη, ο τόπος, κέντρο μελέτης και - γιατί όχι - παραγωγής πολιτισμού.