ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

ΑΤΜΑ91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/5
19/08/2012, 15:52:01
quote:

@Dr Jekyll Mr Hyde.....

Με βαση τα οσα ειπες, καταλαβα οτι η συνειδηση ειναι περισσοτερο σαν ενας καταλυτης της καρδιας (συναισθημα).....παρα του νου. Δηλαδη, ειναι περισσοτερο βιωματικο, παρα ''αποτυπωμα'' του νου. Διορθωσε με αν κανω λαθος....

Σωστά πήγε το μυαλό σου, πολύ σωστά. Έχει να κάνει με αυτην την "αίσθηση" στην καρδιά, η "κατανόηση" εκεί γίνεται. Τώρα, μπορεί κάτι απο την καρδιά να εκφραστεί στον νου, να πάρει κάποια νοητική μορφή, αλλά δεν είναι σίγουρο. Κάποιες φορές καταλαβαίνει "μόνο" η καρδιά, χωρίς να αντιδράσει ο νους.

quote:

Οταν λες ''τα επιπεδα συνειδητοτητας ειναι πολλα'', εννοεις οτι ειναι πολλα, συγχρώνως, για το ιδιο ατομο? Ή εννοεις οτι καποια αλλη χρονικη στιγμη, με δεδομενη πχ την ιδια καρτα ταρω, μπορουμε να βιωσουμε αλλο επιπεδο συνειδητοτητας?
Εννοώ οτι διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα. Εντούτοις ισχύει και αυτό που λες, οτι ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει πάντα το ίδιο επίπεδο (θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο) κάποιες φορές έχει τα πάνω του και κάποιες φορές έχει τα κάτω του και με τον καιρό ανεβαίνει επίπεδο, ή κατεβαίνει. Στην εποχή μας, αν κάποιος δεν εξελίσσεται συνειδησιακά, αυτό σημαίνει οτι μάλλον πηγαίνει προς το χειρότερο. Είναι σαν να είσαι σε ένα πλοίο που βυθίζεται. Αν πηγαίνεις προς τα πάνω σώζεσαι, αν μένεις στάσιμος σε ένα σημείο, κάποια στιγμή σε φτάνει το νερό και πνίγεσαι.
Γενικά νομίζω όμως οτι η εποχή, συγκριτικά, ευνοεί μια συνειδησιακή ανάπτυξη. Οι πόλεις βέβαια δεν το ευνοούν τόσο, ούτε ο τρόπος που έχουμε μάθει να συναναστρεφόμαστε με τους άλλους, ούτε τα ερεθίσματα που δεχόμαστε στο διαδίκτυο, στους δρόμους, στο ράδιο. Αλλά όλα τα εμπόδια, για τον "εξελιγμένο" μπορούν να γίνουν γυμνάσια για να ανεβεί ψηλότερα.

quote:
Λες, επισης, ''τα πιο ακριβη ειναι τα αιγυπτιακα''....

Εννοεις ως προς την απεικονηση τους βεβαια......

Ναι, ακριβώς.

Ας πούμε, τι σχέση έχει αυτό:

με αυτό:

Καμία!

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 19/08/2012 15:54:57

hunter1Μέλος
19/08/2012, 19:19:45
Μηπως ομως η οποια αληθεια κρυβεται πισω απο τις καρτες εχει να κανει οπως λέει η φίλη μας καθαρά με το πως θέλει ο καθένας μας να τα ερμηνεύσει;
η μήπως η όλη αξία τους χάθηκε στο βωμό του εμπορίου;

d.k

elixirΜέλος
19/08/2012, 20:54:04
@Dr Jekyll Mr Hyde....

....πως ομως ειναι δυνατον, να ξεκιναμε αντιστροφα?

...εννοω, αφου το ''αποσταγμα'' των χημικων διεργασιων που κανει ο εγκεφαλος μας δημιουργει το συναισθημα, τοτε προηγειται ο νους και επεται η καρδια. Αυτο ισχυει, αν μιλας για συναισθημα.....

....εκτος αν μιλας για το ''ενστικτο'', που στην περιπτωση αυτη δεν ξερω τι ισχυει...

(Αν απαντησεις σε αυτον τον διαχωρισμο, θα τοποθετηθω και αναλογα στα οσα λες παρακατω....)

Εγω τις καρτες τις ''βλεπω'' ομοιες....

augerinos_xΝέο Μέλος
19/08/2012, 22:23:37
καλησπέρα. Αν και καινούριος σαν μέλος παρακολουθώ topics συχνά ως επισκέπτης.Αγαπητέ Dr Jekyll Mr Hyde πες μου σε παρακαλώ που μπορώ να προμηθευτώ τις "αγιπτιακες" κάρτες και πρότεινε μου κάποιο βιβλίο για περαιτέρω αναζήτηση στα ταρώ.Έχω τις ταρώ του "osho" που είναι πολύ διαφορετικές από τις κλασικές και το hand book που τις συνοδεύει είναι πολύ πρόχειρο.
augerinos_xΝέο Μέλος
19/08/2012, 22:41:54
Επίσης φιλε elixir είσαι σίγουρος πως η χημικές διαδικασίες του εγκεφαλου προκαλούν το συναίσθημα και όχι το αντίθετο.Επί παραδείγματι συναντάς μια κοπέλα και αρχίζεις να νιώθεις κάποια ερωτική έλξη.οι χημικές εγκεφαλικές διαδικασίες μπαίνουν σε λειτουργία.Όμως γιατί με αυτήν την κοπέλα και όχι με κάποια άλλη.Τι είναι αυτό που βάζει αυτές τις εγκεφαλικές διεργασίες σε δράση.Οι περιστάσεις έρχονται πρώτες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου.Ακόμα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καρδια στέλνει πολύ περισσότερες πληροφορίες στο εγκέφαλο από ότι ο εγκέφαλος στη καρδια.Φιλικά Αυγερινός
19/08/2012, 23:04:08
quote:

@Dr Jekyll Mr Hyde....

...εννοω, αφου το ''αποσταγμα'' των χημικων διεργασιων που κανει ο εγκεφαλος μας δημιουργει το συναισθημα, τοτε προηγειται ο νους και επεται η καρδια. Αυτο ισχυει, αν μιλας για συναισθημα.....

Μην αφήνεις αυτά που λέει (και αυτά που δε λέει) η επιστήμη να περιορίζουν τις δυνατότητές σου.
quote:

....εκτος αν μιλας για το ''ενστικτο'', που στην περιπτωση αυτη δεν ξερω τι ισχυει...

(Αν απαντησεις σε αυτον τον διαχωρισμο, θα τοποθετηθω και αναλογα στα οσα λες παρακατω....)

Είναι δύσκολο να σου απαντήσω, γιατί ξεκινάς απο λάθος βάση. Δε λέω οτι διαφωνώ γενικά με την επιστήμη, αλλά η επιστήμη (μέχρι στιγμής) λέει οτι η καρδιά είναι απλά ένας μυς που προάγει αίμα στον οργανισμό. Από το μακρινό παρελθόν όμως, απο πολλά χιλιάδες χρόνια πριν υπάρξει η σύγχρονη επιστήμη των 100-200 ετών ηλικίας, έχουμε κληρονομήσει εκφράσεις όπως: "Αυτός έχει καλή καρδιά" "Τον πόνεσε η καρδιά μου" "Κάποιοι άνθρωποι είναι τελείως άκαρδοι" "Η καρδιά μου πονά με την απουσία σου" "Πως μπορεί να ζει κάποιος που δεν έχει καρδιά;" "Κάνε ο,τι σου λέει η καρδιά σου" "Να ακούς μόνο την καρδιά σου" "Μου ράγισε η καρδιά" κλπ κλπ..
Αυτές οι εκφράσεις υπάρχουν πολλά χιλιάδες χρόνια. Και ο πλέον ανυποψίαστος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει οτι η καρδιά είναι ένα κέντρο συναισθημάτων, αλλιώς θα είχαμε καταργήσει τις συγκεκριμένες εκφράσεις πολλά χρόνια τώρα. Η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει ακόμα επαληθεύσει τις ιδιότητες που ο λαός αποδίδει στη καρδιά για πολλές εκατοντάδες χρόνια τώρα. Έχει λοιπόν μέλλον μπροστά της.
Αυτό στο οποίο αναφέρομαι, είναι σχετικό με το ένστικό, αλλά έχει δεν έχει να κάνει με τον νου (την σκέψη) αλλά με τη καρδιά.

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 19/08/2012 23:11:31

19/08/2012, 23:21:27
quote:

καλησπέρα. Αν και καινούριος σαν μέλος παρακολουθώ topics συχνά ως επισκέπτης. Αγαπητέ Dr Jekyll Mr Hyde πες μου σε παρακαλώ που μπορώ να προμηθευτώ τις "αιγυπτιακες" κάρτες και πρότεινε μου κάποιο βιβλίο για περαιτέρω αναζήτηση στα ταρώ.Έχω τις ταρώ του "osho" που είναι πολύ διαφορετικές από τις κλασικές και το hand book που τις συνοδεύει είναι πολύ πρόχειρο.

Τις είδα τις κάρτες του Osho. Είναι αρκετά καλές. Πιστεύω οτι μπορείς να δουλεψεις με αυτές σε επίπεδο διαλογισμού κτλπ. Σίγουρα καλύτερα από τις συμβατικές. Γενικά, εμπιστεύομαι τον Osho και τα έργα του (μέχρι στιγμής με έχει αφήσει πολύ ικανοποιημένο ό,τι δικό του έχει πέσει στον δρόμο μου).

Τις αιγυπτιακές δεν είμαι σίγουρος πού μπορείς να τις προμηθευτείς. Θα ρωτήσω κάποιους φίλους που έχουν ένα πακέτο, την τρίτη.

quote:
και πρότεινε μου κάποιο βιβλίο για περαιτέρω αναζήτηση στα ταρώ

Ξέρω ένα πολύ πλήρες, πολύ βαθύ, αλλά δεν θα στο πρότεινα ακόμα γιατί προϋποθέτει να έχεις πολύ γερές βάσεις σε επίπεδο γνώσεων εσωτερισμού.
Γενικά, ο εσωτερισμός είναι κάτι με το οποίο ασχολείσαι και σε ενδιαφέρει;

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 19/08/2012 23:22:16

19/08/2012, 23:22:44
quote:

Επίσης φιλε elixir είσαι σίγουρος πως η χημικές διαδικασίες του εγκεφαλου προκαλούν το συναίσθημα και όχι το αντίθετο.Επί παραδείγματι συναντάς μια κοπέλα και αρχίζεις να νιώθεις κάποια ερωτική έλξη.οι χημικές εγκεφαλικές διαδικασίες μπαίνουν σε λειτουργία.Όμως γιατί με αυτήν την κοπέλα και όχι με κάποια άλλη.Τι είναι αυτό που βάζει αυτές τις εγκεφαλικές διεργασίες σε δράση.Οι περιστάσεις έρχονται πρώτες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου.Ακόμα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καρδια στέλνει πολύ περισσότερες πληροφορίες στο εγκέφαλο από ότι ο εγκέφαλος στη καρδια.Φιλικά Αυγερινός

Ενδιαφέρον.
augerinos_xΝέο Μέλος
19/08/2012, 23:23:59
quote:

@Dr Jekyll Mr Hyde....

Αν δεν κάνω λάθος η αναφορά σου είναι επιστημονική.
Πάνω σε αυτό που είπα βασίστηκα στις παρατηρήσεις μου αν και έγραψα αυτό για την καρδια μιας και είδα να αναφέρεσαι σε επιστημονικές παρατηρήσεις ως απόλυτες. (Αυτο ισχυει, αν μιλας για συναισθημα.....)
Η επιστήμη έχει ανακαλύψει πολύ περισσότερα για την καρδια μπορώ να σου δώσω κάποια link αν εδιαφερεσε.
Καλο σου βραδυ :)

augerinos_xΝέο Μέλος
19/08/2012, 23:34:48
Συγγνώμη νόμιζα ότι μιλούσα με τον (elixir) Μελετάω εσωτερισμό από μικρός πες μου για το βιβλίο ίσως να έχω την υποδομή που αναφέρεις :)

01/07/2003, 00:18:44
Τον 18 αιωνα ο δισκαστης Ουιλλιαμ Τζοουνς μελετωντας τον ινδικο πολιτισμο συμπερανε οτι η Ινδια ειναι η κοιτιδα ολων των Ευρωπαικων πολιτισμων.Τα συμπερασματα του βγηκαν απο την συγκριση της σανσκριτικης γλωσσας με τις ευρωπαικες και βρηκε κοινες λεξεις.
(Αν και οι λεξεις ειναι ελαχιστες.)
Πανω εκει εχει στηριχθει η θεωρια της Ινδοευρωπαικης φυλης.Ολα αυτα δεν θα μας ενοχλουσαν εαν ειχαμε ενα πολιτισμο ευρωπαικο που η ιστορια του ξεκιναει <μερικους> αιωνες μετα απο τον δικο μας.΄Η οπως ειχε πει ο χαρυ κλιν :ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΔΡΑ!
Για να καλυψουν τον ελληνικο πολιτισμο ειπαν οτι οι Αιολεις,Αχαιοι,Δωριεις ηταν Ινδοευρωπαικα φυλα που αφηχθησαν κατα κυματα στην ελλαδα.Το προβλημα με αυτη την θεωρια εχει να κανει με την χρονικα μεγαλη μεταξυ τους αφιξη 2000-3000 χρονια περιπου και οτι καθε νεο φυλο προσπερνουσε τα προηγουμενα και κατεβαινε νοτιοτερα.Ετσι εχουμε τους Μακεδονες που θεωρητικα θα επρεπε απο την πιεση να κατεβουν νοτιοτερα, αυτοι να βρισκονται στο βορειοτερο μερος της ελλαδος και οι Δωριεις οι οποιοι ηρθαν τελευταιοι να βρισκονται στο νοτιοτερο μερος.
Ενα αλλο κενο της θεωριας ειναι οτι οι κατερχοντες να μην φερουν μαζι τους κανενα ειδος πολιτισμου. Π.χ. σχεδια στα αγγεια οπως Μαιανδροι,σταυροι,λαβιρινθοι,κυματοιδεις μορφες που υπαρχουν ακομα και σημερα διαγραφοντας μια πορεια στην ιστορια τουλαχιστον 7000 ετων.
Πως θελουνε να μας πουν οτι οι Αυτοχθονες οι οποιοι αποδεδειγμενα υπαρχουν απο το 750000 πχ(βλεπε σπηλαιο πετραλωνων)δεν μπορεσαν να νικησουν καποιους που εμπαιναν σε αγνωστες περιοχες,ως νομαδες δεν ειχαν την δυνατοτητα να αναπτυξουν καλυτερα οπλικα συστηματα απο αυτους.
Και τελος γιατι οι Ινδοι δεν θυμουνται μια τοσο μεγαλη εκστρατεια τους ενω αντιθετα λενε οτι τον πολιτισμο τους τον εφερε ο Διονυσος και για το αποδειξουν, οταν ο Αλεξανδρος εφτασε στην ινδια αυτοι του εδειξαν με περηφανεια την συκια που ειχε φυτεψει ο ιδιος ο Διονυσος.
Ενω οι Ελληνες οι οποιοι (αποικιστηκαν απο αυτους) θυμουνται εκστρατειες σε ολο τον πλανητη (βλεπε Ιαπετος,Διονυσος,Ηρακλης,Αργοναυτες κ.α.)
Γιατι λοιπον διδασκονται ακομα στα σχολεια μας για την Ινδοευρωπαικη φυλη?

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

DAGONΜέλος
07/07/2003, 14:16:54
Συμφωνώ σε όλα.Αυτά όμως φίλε gigeni καταρίπτονται πολύ εύκολα αν τους βάλεις την ταμπέλα "ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ".Έτσι,και για Ινδοευρωπαίους θα μαθαίνουμε,και για φοινικικά αλφάβητα,και για Μαύρη Αθηνά,και για αρχή της ιστορίας των Ελλήνων από το 3000πΧ.

07/07/2003, 15:45:26
Αγαπητέ Γηγενή,
θα ήθελα, μια κι άνοιξες το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, να υπενθυμίσω και κάτι άλλο που έχω αναφέρει και σε προηγούμενο topic. Με τη συγκεκριμένη "ιστοριούλα", η οποία, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, βρίθει κενών και ανακριβειών, συμβαίνει και το εξής περίεργο : Ασχολήθηκαν μαζί της και την ανέπτυξαν Γερμανοί γλωσσολόγοι του Μεσοπολέμου--και τονίζω : ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΙ--σε μια περίοδο δηλαδή που κάποιοι στη συγκεκριμένη χώρα έψαχναν με ιδιαίτερο ζήλο "πατήματα" για να στηρίξουν την άλλη "ιστοριούλα" περί Αρίας φυλής. Μπορεί να ακούγεται αρκετά συνομωσιολογικό αυτό σε κάποιους, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει σύνδεση. Ελπίζω κάποια στιγμή να έχω περισσότερα στοιχεία για το θέμα...
Όσο για το φίλο Dagon, πιστεύω ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον αδόκιμο όρο "μη συμβατική ιστορία". Αν Ιστορία σημαίνει Αλήθεια, τότε αλλίμονο αν κάνουμε οποιουδήποτε είδους "συμβάσεις". Ίσως θα πρέπει να εφεύρουμε νέους όρους γι' αυτό που όλοι εννοούμε ως "Ιστορία δίχως απόκρυψη πηγών", "Ιστορία δίχως παραποίηση δεδομένων" κλπ κλπ.

DAGONΜέλος
07/07/2003, 16:27:28
Φίλε durden alie,
sorry που δεν ήμουν σαφής.Εννοώ ότι "μη συμβατική ιστορία" βαφτίζουν κάποιοι την άποψη του gigeni-την οποία αποδέχομαι,ενώ "επίσημη ιστορία" είναι για αυτούς αυτή που γράφουν τα σχολικά βιβλία.Αυτούς ειρωνεύτηκα.Αλίμονο.Η ιστορία είναι μία.

07/07/2003, 19:12:42
Ξέρεις, σκοπός μου δεν ήταν να αναφερθώ προσωπικά σε σένα, φίλε Dagon, που καλά έκανες και ειρωνεύτηκες την όλη κατάσταση. Απλά ήθελα να δείξω ότι όλοι όσοι προσπαθούν να είναι αντικειμενικοί, να μελετούν όλες τις πηγές, να βλέπουν κάπου κάπου και τις αιτίες των πραγμάτων δεν θα έπρεπε να πέφτουν οι ίδιοι στο λάκο και να αυτοχαρακτηρίζονται "αντισυμβατικοί"--και πίστεψέ με, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Θέλω να πιστεύω ότι το κίνητρο ενός που υποτίθεται ότι ψάχνει την ΑΛΗΘΕΙΑ δεν είναι ούτε ένας φτηνός "αντι-εξουσιασμός" ούτε μια προσπάθεια να "διαφέρει". Αντίθετα, πιστεύω ότι κίνητρο πρέπει να είναι μόνο η αγάπη για τη γνώση...Αν κάποιοι θέλουν να παραμείνουν "αντισυμβατικοί" μπορούν να το κάνουν, όμως προσωπικά δεν θέλω να είμαι στον "αντίποδα" κανενός. Και ξέρεις, πολλές φορές οι λέξεις παίζουν τεράστιο ρόλο κι αξίζει να κολλάμε σ' αυτές...

Edited by - durden_alie on 07/07/2003 19:14:12

EnasΜέλος
08/07/2003, 14:46:27
ΚΑΤ'ΑΡΧΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΩΣ ΓΕΝΕΤΙΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΟΙ "ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ" Η ΑΡΙΟΙ ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1500Π.Χ. ΑΡΑ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΥΛΕΣ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. Ο ΟΡΟΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΣΟ ΑΝ ΚΑΠΙΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΦΥΛΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΝΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΒΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΕ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΑΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΙΤΑ ΚΑΤΙ ΜΕΙΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ ΤΩΜ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 750000Π.Χ. ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ, ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΡΘΑΝ ΜΕΤΑ - ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ.

I am no human now
because I choose to know..

08/07/2003, 15:30:18
Φίλε Enas, οι διαφωνίες μας--τουλάχιστον οι δικές μου, για να μη μιλήσω εξ ονόματος άλλων--δεν έχουν σχέση με το αν η συγκεκριμένη θεωρία είναι υποτιμητική για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι τόσο λαμπρός που δεν έχει ανάγκη από τη δική μας υπεράσπιση, ούτε και θα αλλάξει ο θαυμασμός μας προς αυτόν οποιαδήποτε θεωρία κι αν αποδειχτεί σωστή. Οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν καθαρά με την επιστημονική τεκμηρίωση της θεωρίας την οποία εγώ θεωρώ ανεπαρκή. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να στηρίζεις την υποτιθέμενη κοινή καταγωγή κάποιων λαών αποκλειστικά και μόνο σε γλωσσολογικά κριτήρια, ή τουλάχιστον, δεν μπορείς να διδάσκεις στα σχολεία την άποψη αυτή ως τη μόνη σωστή, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Η τελευταία σου παράγραφος με μπέρδεψε λιγάκι. Δηλαδή, αυτοί που ζούσαν εδώ το "όσο-χιλιάδες-π.Χ.-θέλεις" ήτανε "παλιοί" και κάποια στιγμή ήρθαν οι "μοντέρνοι" και τους αντικατέστησαν; Κι αυτοί οι "μοντέρνοι" ποιοι ήταν, πότε εμφανίστηκαν και που; Πρόκειται για ερωτήματα που ακόμη και σήμερα η επιστήμη δυσκολεύεται να απαντήσει διότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι...

08/07/2003, 19:52:03
Oι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας θα ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να μας υποδείξουν που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα αυτού του μεγάλου πολιτισμού ? ....

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

08/07/2003, 21:40:02
Πολύ σωστά, αγαπητέ Πλωτίνε. Ή έστω να κάνουν μια στοιχειώδη ανθρωπολογική μελέτη--χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση βέβαια και συγγνώμη για την κοινότοπη διευκρίνηση, αλλά οι καιροί είναι χαλεποί και πρέπει να τονίζονται ορισμένα πράγματα. Αρχαιολογικά όμως ευρήματα αυτού του "τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος" δεν υπάρχουν, ακόμη τουλάχιστον, για να ήμαστε δίκαιοι.

Και φυσικά δεν θέλω να σχολιάσω το γελοίο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι θιασώτες της "θεωριούλας" αντιμετωπίζοντας όλους εμάς που τη βλέπουμε με σκεπτικισμό : "Ε, καλά, εσείς δηλαδή τί προτείνετε;" Μα το θέμα δεν είναι να εγκαταλείψουμε αυτή προτείνοντας μία καινούργια, γελοιότερη ίσως θεωρία, χωρίς επαρκή στοιχεία. Ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι στην επιστήμη, αν η αρχική υπόθεση δεν μπορεί να στηριχθεί με επαρκή στοιχεία, οδηγείται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι κακό να πεις ότι έχεις κάνει λάθος, είναι μια βασική αρχή της επιστήμης. Η "θεωρία των Ινδοευρωπαίων" υπήρξε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία όμως, παρά το ότι δεν στηρίχθηκε επαρκώς, εξακολουθεί να διδάσκεται στα σχολεία μας ως "αδιαμφισβήτητη αλήθεια" κι αυτό είναι που προσωπικά με ενοχλεί.

drumx13Μέλος
09/07/2003, 00:49:27
Καλησπερα Φιλοι.
Φιλοι λετε...
quote:
. Ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι στην επιστήμη, αν η αρχική υπόθεση δεν μπορεί να στηριχθεί με επαρκή στοιχεία, οδηγείται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι κακό να πεις ότι έχεις κάνει λάθος, είναι μια βασική αρχή της επιστήμης. Η "θεωρία των Ινδοευρωπαίων" υπήρξε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία όμως, παρά το ότι δεν στηρίχθηκε επαρκώς, εξακολουθεί να διδάσκεται στα σχολεία μας ως "αδιαμφισβήτητη αλήθεια" κι αυτό είναι που προσωπικά με ενοχλεί.

Ξερεις φιλε μου υπαρχουν ενα σωρο θεωρειες που διδασκονται στα σχολεια ως αδιαμφησβητητες και αληθεις οπως...

Η θεωρεια του δαρβινου.
Η θεωρεια του Βig bang.
Το πυθαγορειο θεωρημα.
Η θεωρεια οτι ο Μ Αλεξανδρος ειναι εκπολιτιστης.
Η θεωρεια οτι οι Ελληνες δεν κανουν κατακτητικους πολεμους.
Η θεωρεια της υπαρξης θεου.
Η θεωρεια της Υπαρξης ψχς.

και ενα σορο αλλα....
που ομως κανεις σας δεν αναφερει απο εσας που "κοβεστε" για την ποιοτητα της παιδειας μας και περι του τι μαθαινουν τα παιδια μας.

επειδη ομως ειμαι καιρο στο φορουμ καταλαβαινω...του λογους σας

Αυτην την στιγμη η θεωρεια του δαρβινου σε συνδιασμο με την θεωρεια περι Ινδοερωπαιων "εξηγουν επαρκως τον αποικισμο του κοσμου ετουτου (Ευρωπη).

Το θεωρημα των Ινδωευρωπαιων στιρηζεται πραγματι σε γλωσολογικα κρητιρια γερμανων που.....

Ουδεμια σχεση και προθεση δεν ειχαν να αναπτυξουν την θεωρεια της αρειας φυλης.
Κατα την κριση μου το συμπερασμα αυτο απωτελει συμπερασμα και θεωρεια του durden_alie και κανεις σας δεν αντιδρα για το αστιρηχτο των υποθεσων αυτων οπως πχ με τους ινδοευρωπαιους ...αλλα ειπαμε ειμαι καιρο εδω....

Ο ορος Ινδοευρωπαιοι αναφερεται σε λαους και εθνη που ξεκινησαν την πορεια τους προς την δυση και την ιστορια απο την περιοχη που "πιανει" απο τον Καυκασο και νοτιοτερα και μεχρι την Μογγολια
στα Ανατολικα .
Δεδομενου οτι τα σημερινα ευρωπαικα εθνη εμφανιστηκαν στην ευρωπη κατα την μεγαλη μεταναστευση των εθνων...

(Μια διαδικασια που αρχισε πολυ πριν απο την κτηση της ρωμης και κορυφωθηκε κατα την εποχη της βυζαντινης αυτοκρατοριας και συνεχιζεται καπως μειωμενη και με αλλη μορφη μεχρι σημερα).

Με βαση το ΔΕΔΟΜΕΝΟ αυτο ειναι φυσικο οι Γερμανοι να ψαχνουν το κοινο προγονο τους για να "μακρυνουν" καπως την ιστορια τους.

Αλλα αυτο -η μεγ. μετ/ευση των λαων- ειναι δεδομενο.... εγινε...., οπως εγινε και η καθοδος των δωρειεων οπως εγιναν ενα σωρο επιδρομες απο διαφορους αρχαιους λαους που οι συγχρονοι Ελληνες ιστορικοι εχουν ονομασει Ελληνικα φυλα...μακραινοντας ετσι μια ιστορια.

Αλλη μια θεωρεια που διδασκεται και δεν σχολιαζει κανεις σας...

Τωρα τα περι Ιθαγενων που με καποιο τροπο φυτρωσαν εδω απο πετρες (συμφωνα με την Ελληνικη Μυθολογια ) και βρισκονται εδω περι τα 750.000
χρονια!!!!
....Ολογραφως...Εφτακοσιες πεννηντα χιλιαδες χρονια !!!! ....

Αυτα δεν τα εχει φανταστει κανεις ακομα ....ουτε ο ποιο τρελος επιστημων.

Παλι ομως προκειται για θεωρειες και παλι (ω!!! τι εκπληξις) κανουμε γαργαρες.....

Το μονο που ξερω ειναι οτι ο αρχανθρωπος των πετραλωνων ειναι ενα βημα πριν τον Ηομο σαπιενς και ενα βημα μετα τον νεαντερνταλ
αν θυμαμαι καλα ο νεατερταλ εζησε περιπου 250000 χρονια πριν και ο σαπιενς 50000 χρονια πριν απο το σημερα οποτε το 750 000 χρονια ειναι ανακριβες.

(Τα ανωτερο εχουν χρονολογηθει με την μεθοδο του ανθρακα....
Εχεται καμια καλυτερη????)

Εκτος αν πιστευεις οτι ο πετραλωνανθρωπος ειναι Ηοmo ερεκτους...

οποτε το θεμα παει αλλου.

οπως και να εχει
το οτι εζησαν εδω νεατερδαλ ή ερεκτους πριν απο του σαπιενς δεν αναιρει οτι απο καπου ηρθαν ολοι αυτοι.....Ετσι???

Ετσι!!!

Παμε λοιπον στον κοινο μας προγονο την "λουση" το θυληκο αυστραλοπιθικο που βρεθηκε στο κερας της Αφρικης και ειναι ηλικιας 2.000.000. ετων. (μεθοδος ανθρακα)...

Αλλα στοιχεια ποιο παλια δεν υπαρχουν ....

Οπως και να εχει δεν καταλαβαινω τον πονο μερικων να αποδειξουν οτι ολα αρχιζουν και τελειωνουν στην ελλαδα και οτι ο ηλιος ανατελει μονο για μας.
Μαθαινουμε για την Ελληνικη ιστορια της αθηνας και της σπαρτης μεχρι να εφανιστει ο φιλιπος και βαλει την Β. Ελλαδα στον χαρτη.

Συνεχιζουμε να μαθαινουμε αργοτερα την ιστορια των λαων της ευρωπαικης, μεσογειακης ακτης και αργτερα μαθαινουμε και για τους τουρκους.

Αντιλαμβανεσται τα μεγεθη και την μερια των νεοελληνων την στιγμη που ανακαλυπτουν ποσο λιγοι ειναι και ποσο μικρη χωρα γεωγραφικα ειναι η Ελλαδα...

και ενω δεν αλαξε τιποτα -γεωγραφικα- σημερα η ελλαδα ειναι ακομα μια μικρουλα χωρα στο ιδιο μεγεθος περιπου με την αρχαια... που ειδε τους ξενους να μεγαλωνουν και τους ζηλευει , τους μειωνει , τους φωναζει οτι εδω ειχαμε χολιστερινη την εποχη που εκεινοι ηταν στα δενδρα...

Δηλαδη....
το "Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια" που ερχεται απο τον μυθο του Αισωπου που το μονο που προκαλουν στον αναγνωστη ειναι γελιο και οικτο.

Για να μην παρεξηγηθω...

μικρουλα χωρα η Ελλαδα γιατι...
σημερα οι κινεζοι αμα φτυσουν θα πνιγουμε ολοι οσοι δεν ξερουμε κολυπμι.
Δεν φταιμε εμεις...
.... ειναι που σκεφτομαστε ακομα οτι που ο ηλιος συνεχιζει να βγαινει απο τον κολο μας και τον πηγαινει περα δωδε το αρμα του Απολωνα ακομα....
και δεν μπορουμε να ξεφυγουμε απο αυτην την σκεψη.

Ειναι που ειμαστε κολυμενοι στο παρελθον αδυνατοντας να κατανοησουμε το παρων και σταυροκοποιομαστε στο θεο για το μελλον..
Ειμαστε νεο- Ελληνες.

Αγαπη για οτι ερχεται και συγχωρεση για οτι εχει ηδη γινει