- Bότανα - Διατροφή - Υγεία - fitness physical Νο1 - .-= Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ =-.
Αν και νομίζω οτι θα έπρεπε να το παρουσιάσω πρώτο οπως του αξίζει πραγματικά , βάσει του πίνακα έρχεται αρκετά μετά το δίκταμο και μετά το φασκόμηλο και τη μέντα σε οτι αφορά ως αντιοξειδωτικό.
Βέβαια οπως σας έχω πεί το βότανο απο οργανισμό σε οργανισμό δρά διαφορετικά.
Το τσάι του βουνού εχει κάτι διαφορετικό. Εχει γεύση. Πίνεται πολύ πιο ευχάριστα και αυτό πολύ σημασία.
Το γνωστό τσάι του βουνού, με το λατινικό όνομα Sideritis, η πρώτη σιδηρίτις του Διοσκορίδη κατά τον Πατριάρχη Γεννάδιο, λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ικανότητά του να θεραπεύει πληγές από σιδερένια αντικείμενα ή κατ’ άλλους από τα δόντια κάλυκα του άνθους του που μοιάζουν με αιχμή λόγχης. Στη Κρήτη, όπου είναι ενδημικό φυτό, το λαϊκό του όνομα είναι μαλοτήρα και προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σύρω), επειδή στην ενετοκρατούμενη Κρήτη το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού. Είναι πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη και υποείδη, όπως το τσάι από το Δέλφι, το τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού, της Πελοπονήσσου, του Αγίου Όρους και του Αιγαίου. Αν και η φαρμακευτική του δράση δεν έχει μελετηθεί ικανοποιητικά, είναι γνωστό ότι ο Διοσκορίδης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό των πληγών και πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες στη Νότια Ευρώπη, από τη Σικελία έως τη Κριμαία. Εάν καλλιεργηθεί, καλής ποιότητας φυτά επιτυγχάνονται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα και κυρίως σε ορεινούς βραχότοπους.
Τα τμήματα του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τα φύλλα του, τα οποία πρέπει να συλλεγούν κατά την άνθιση, δηλαδή προς τα μέσα του καλοκαιριού.
Το τσάι του βουνού είναι πεπτικό, θερμαντικό, τονωτικό, αποτοξινωτικό και συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και κατά των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, αφού είναι διουρητικό. Τέλος, το αφέψημα με ξυλαράκια κανέλλας και μέλι είναι μαλακτικό και αντισηπτικό για τον βήχα.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα περισσότερο απο όλα τα βότανα. Οι προληπτικές του θεραπευτικές ιδιότητες δεν σταματούν στις παραπάνω ενδείξεις.. Πίνεται σκέτο χωρίς να προσθέσετε τίποτα απολύτως, πάντα ζεστό και αν μπορείται πολύ πρωινές ώρες.. Είναι αρκετά φτηνό, βρίσκεται παντού και είναι κρίμα να το αγνοούμε..
Edited by - allzzaro on 15/02/2005 16:01:59
Και με το χαμομήλι θα κλείσω αυτον τον κύκλο των αντιοξειδοτικών βοτάνων του παραπάνω πίνακα.
Το τσάι από χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και να βοηθά εναντίον διαφόρων παθήσεων.
Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρέως, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ενεργές ουσίες που περιέχει. Το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι χαλαρωτικό. Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα γεγονός που πιθανόν να είναι ευεργετικό για ασθενείς με ποδάγρα.
Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του έλκους. Επίσης βοηθά στη μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου.
Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων και για τη φροντίδα ελκών. Επίσης βοηθά στη θεραπεία της μαστίτιδας.
Το τσάι από χαμομήλι καταναλώνεται ευρέως λόγω της χαλαρωτικής του ιδιότητας που είναι χρήσιμη για την επίτευξη ηρεμίας. Επίσης έχει αντισπασμωδικές δράσεις, βοηθά εναντίον της κράμπας και μειώνει τον πόνο λόγω της περιόδου στις γυναίκες και τους πονόκοιλους σε βρέφη.
Το τσάι από χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.
Επίσης δρα σε συνέργια με ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα. Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά, υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα πρέπει να γνωρίζουν εάν οι ασθενείς τους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού από χαμομήλι.
Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν τσάι από χαμομήλι.
Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.
Προσοχή: η κατάχρηση της εσωτερικής χρήσης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ζαλάδες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες, αϋπνίες κ.λπ.
Edited by - allzzaro on 16/02/2005 17:01:15
Γεια σας,
Εδώ και λίγο καιρό κοιτάζω στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τα βότανα και κατέληξα στο
Rhodiola Rosea.Πρόσφατα έλαβα και κάποια συμπληρώματα διατροφής από ένα Αμερικάνικο site.Θέλω να ρωτήσω αν το αφέψημα με αυτό το βότανο είναι πιο αποτελεσματικό από τις κάψουλες και αν μπορώ να προμηθευτώ Rhodiola για αφέψημα από κάποιο site το οποίο να είναι εγγυημένο ότι είναι Rosea και πληροί τις απαιτούμενες διαδικασίες καλλιέργειας,συλλογής κ.τ.λ
Ευχαριστώ,
Κατά πάσα πιθανότητα θα βρήκες το όνομα του βοτάνου σε κάποια μηχανή αναζήτησης.
Το Rhodiola rosea (Crassulaceae),»Χρυσή ρίζα» ή «Αρκτική ρίζα» το εχω παρουσιάσει πρώτο και η αιτία είναι η σπουδαιότητα του.
Βέβαια αναφέρω πολύ περιληπτικά τις ιδιότητες του μόνο και μόνο για να μην κουράσω τον αναγνώστη ώστε να δώσει περισσότερη προσοχή και να αφομοιώσει καλύτερα αυτά που γράφω.
Μετά χαράς ομως να δώσω περισσότερες πληροφορίες και μεταξύ αυτών αυτές που ζητάς οι οποίες ισως φανούν χρήσιμες και σε αλλους αναγνώστες.
Η Αρκτική ρίζαλοιπόν είναι διαδεδομένη στα μεγάλα ύψη των αρκτικών και ορεινών περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Το ύψος της φθάνει τα 70cm, διαθέτει εκτεταμένο ρίζωμα, εύοσμο όταν κόβεται και εντυπωσιακά άνθη, κίτρινα ή κόκκινα, που την έκαναν δημοφιλή στη βιομηχανία των διακοσμητικών φυτών, όπου απέκτησε φανατικούς φίλους.
Υπάρχουν περίπου 200 είδη, με κυριότερα την R. alterna, R. brevipetiolata, R. crenulata, R. kirilowii, R. quadrifida, R. sachalinensis.
Στη φαρμακευτική θα το βρείς σε καλά φαρμακεία στην Αθήνα σε μορφή εκχυλίσματος σε κάψουλες που περιέχουν τα κύρια ενεργά συστατικά του γνήσιου Rhodiola rosea όπως η κινναμόλη (cinnamol), ένας αλκοολικός γλυκοσίδης, και κυρίως η ροζαβίνη rosavin - cinnamyl-O-(6-O-L-arabinopyranosyl-D-glucopyranosid) και η σαλιδροσίδη (salidroside).
Σε αλλα σκευάσματα μπορεί να βρείς και τις προσαρμογόνες ιδιότητες της Rhodiola οπου αυτές απομονώθηκαν από τις ρίζες της, τις p-tyrosol και phenolic glycoside rhodioloside
Ένα ποιοτικό εκχύλισμα Rhodiola πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2.5% rosavin και 1% salidroside.
Η κύριες ενέργειες της ``Χρυσής Ρίζας`` είναι οτι προκαλεί ευνοϊκές αλλαγές σε ποικίλους διαφορετικούς τομείς της φυσιολογικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των νευροδιαβιβαστών, της δραστηριότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος και της καρδιαγγειακής λειτουργίας. αυξάνει τη ροή αίματος προς τους μυς και τον εγκέφαλο, ενώ αυξάνει επίσης την πρωτεϊνοσύνθεση , ενώ έχει εξαιρετικές φαρμακολογικές ιδιότητες σαν αντι-μεταλλαξιογόνος παράγοντας ενώ διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα .
Μία άλλη σημαντική ιδιότητα του είναι να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε ποικίλους χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες άγχους. Εμφανίζει καταπραϋντική, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική δράση και κεντρική δράση στο Κ.Ν.Σ. και συνιστάται για ασθενικές καταστάσεις (πτώση στην απόδοση εργασίας, δυσκολίες ύπνου, μειωμένη όρεξη, οξυθυμία, υπέρταση, πονοκέφαλους, κόπωση απο έντονη φυσική ή διανοητική δραστηριότητα).
Στην Αθήνα υπάρχουν άπειροι βοτανολόγοι (μαγαζιά) οι οποίοι πωλούν βότανα εγγυημένα.
Σε οτι αφορά στο αφέψημα ή στις κάψουλες δεν γνωρίζω ποιό είναι το πρόβλημα γιαυτό θα σου δώσω μία σύνθετη απάντηση. Τα αφεψήματα περιέχουν όπως προανέφερα όλα σχεδόν τα συστατικά του βοτάνου τα οποία ανάλογα με τη συσκευασία ή και τον τρόπο περισυλλογής ακόμα και η διαδικασία της παρασκευής του αφεψήματος είναι πιθανόν να χαθούν ή να εξασθενήσουν για το λόγο αυτό τα αφεψήματα συνιστώνται περισσότερο για προληπτικούς λόγους.
Οι κάψουλες περιέχουν όπως προαναφέρω μεμονωμένα συστατικά του βοτάνου αλλά και από αλλα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα βοτάνων τα οποία συνιστώνται περισσότερο για την θεραπεία ασθενειών.
Ανάλογα λοιπόν για το λόγο που αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις τη ``Χρυσή Ρίζα`` θα προτιμήσεις και το ανάλογο προιόν.
Με ενδιαφέρουν οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του Rhodiola Rosea.Μέχρι τώρα έχω βρεί 2 βότανα τέτοια .το Rhodiola και το St. John's Wort (βαλσαμόχορτο). Απ'οτι διάβασα το Rhodiola είναι πιο ισχυρό.(www.natmed.gr)
Ποιά είναι η αποψή σου;Γνωρίζεις άλλα βότανα με τέτοιες ιδιότητες;Γενικότερα αν ξέρεις τροφές φυσικές η συνδιασμούς που ανεβάζουν την διάθεση θα ήθελα να μάθω.
Για την μαγιά μπύρας...τα σκευάσματα που κυκλοφορούν έχουν δράση;
Και κάτι για τον βασιλικό πολτό.Γιατί άραγε κάθε φορά που έπαιρνα βασιλικό πολτό κοιμόμουν;Ομολογώ ότι έκανα καλό ύπνο αλλά εγώ τον έτρωγα για να έχω ενέργεια αλλά μετα από μια ώρα το πολύ από την λήψη του ZZZzzzZZZzzZ
Βοτανολόγοι φαντάζομαι άπειροι στην Αθήνα, εγώ όμως είμαι Βέροια και εχει κάτι μικρά μαγαζάκια που μαζί με τα μπαχαρικά πουλάνε και μερικά βότανα όμως όχι τα πιο εξειδικευμένα
Τέλος, ψάχνοντας για σκευάσματα Ginkgo Biloba κατέληξα στο Tebonin της Schwabe με το συστατικό EGb 761 το οποίο κυκλοφορει και στην Ελλάδα με την ονομασία Tebokan.Εγώ το παίρνω σαν συμπλήρωμα διατροφής αλλά ο ΕΟΦ το δίνει σαν φάρμακο για συγκεκριμένη χρήση.Να ανησυχώ;Με ενδιαφερει η μακροχρόνια "θεραπεία" με Ginkgo
Thanks,
quote:
Τέλος, ψάχνοντας για σκευάσματα Ginkgo Biloba κατέληξα στο Tebonin της Schwabe με το συστατικό EGb 761 το οποίο κυκλοφορει και στην Ελλάδα με την ονομασία Tebokan.Εγώ το παίρνω σαν συμπλήρωμα διατροφής αλλά ο ΕΟΦ το δίνει σαν φάρμακο για συγκεκριμένη χρήση.Να ανησυχώ;Με ενδιαφερει η μακροχρόνια "θεραπεία" με Ginkgo
Ταπεινή μου γνώμη αγαπητέ φίλε , δεν είμαι γιατρός το επαναλαμβάνω αλλά εχω μεγάλη εμπειρία, είναι να μην τα χρησιμοποιήσεις, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τo ``Rhodiola Rosea``, καθώς και το ``βαλσαμόχορτο`` τα εχω παρουσιάσει πρώτα απο όλα τα βότανα , εξαιτίας των θαυματουργών τους αυτών ιδιοτήτων. Απο οτι βλέπεις ομως το Rhodiola Rosea εχει μεγαλύτερη ενδεικτικότητα και οχι μόνο αλλά δεν παρουσιάζει τοξικότητα και παρενέργειες.
Ακόμα και αυτά ομως ακόμα και ως απλά αφεψήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι οικογένεια Ginkgo παρουσιάζει παρενέργειες και εθισμούς. Ειδικά στα φαρμακευτικά εκχυλίσματα τα οποία περιέχουν συμπυκνωμένα συστατικά.
Οσο για τον ύπνο, και ο βασιλικός πολτός καθώς και ολα αυτά τα βότανα που αναφέρω στις παρουσιάσεις επιδρούν καταλυτικά στο ΚΝΣ και αυτό με τη σειρά του επιδρά στην ψυχολογία του ατόμου.
Ο ήσυχος ύπνος είναι καλή λειτουργία του ΚΝΣ.
Edited by - allzzaro on 23/02/2005 20:03:35
quote:
Πρόσεξε τις κρεμούλες που σου σύστησα.
Αγαπητέ μου
Πολύ χρήσιμες είναι όλες οι πληροφορίες σου αλλά βρέθηκα στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και έχουν μαύρα μεσάνυχτα, ιδίως στην επαρχία. Θα σε παρακαλούσα να μου γράψεις στην ηλ/νική μου διεύθυνση (προφανώς φαίνεται στο προφίλ μου) και να μου εξηγήσεις τη χρήση των βοτάνων αλλά και τη δοσολογία της κρέμας που προτείνεις έτσι ώστε να ζητήσω να μου την παρασκευάσουν.
Γεάσου και ... κουράγιο!
Βασιλική
Διάβασα αυτό που εγραψες για τη συνταγή με τα βότανα και ακούγεται πολύ καλό. Τους τελευταίους μήνες άρχισαν ξαφνικά να αραιώνουν τα μαλλιά μου. Δεν ξέρω αν έπεξε ρόλο το ότι έχω μετακομίσει στο Λονδίνο και από διατροφή δεν πάω και τόσο καλα, ίσως το νερό εδώ, ίσως το αγχος κάποτε αλλά νιώθω ότι η διαφορά έγινε κάπως αστραπιαία. Το πρόβλημα που έχω είναι πώς θα μπορούσα να φτιάξω αυτή τη συνταγή εδώ. Μήπως έχεις ορισμένα tips, ή τουλάχιστον ένα αγγλικο version των συστατικών ούτως ώστε να μπορέσω να τα ζητήσω από ένα φαρμακείο...αν είναι απο φαρμακείο που πρέπει να τα πάρω. Έχω χάσει κάπως ελπιδα και δεν θέλω να χάσω τα μαλιά τόσο γρήγορα (27). Θα εκιμούσα αφάνταστα οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσες να προσφέρεις πάνω στο θέμα.
Οι απότομες αλλαγές κλίματος ή χώρου, αγχος , στρές , στεναχώρια , ψυχολογικές καταστάσεις επηρεάζουν πολύ την τριχόπτωση .
Η καθημερινή συνηθισμένη φροντίδα των μαλλιών θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στο να μην τα χάσεις.
Ως δεύτερη φροντίδα μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάδι υπάρχει και έτοιμο στα καλά φαρμακεία με υπερίκο , βαλσαμέλαιο , δαφνέλαιο.
Ως τρίτη φροντίδα ξηροί καρποί οπως καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα βιταμίνες B1 B2.
Αν πρόκειται για ``αλωπεκίαση`` δυστυχώς θα τα χάσεις. Η μοναδική λύση εκεί είναι φαρμακευτική ..
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Είμαι άντρας 27 χρονών, για να απαντήσω στην ερώτησή σου. Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι αλωπεκίαση? Ο πατέρας μου είναι 60 χρονών και ακόμα έχει όλα του τα μαλιά. Ο παππούς μου ωστόσο από τη μεριά της μητέρας μου ήταν φαλακρός. Δεν ξέρω κατά πόσο παίζει ρόλο. Αν είναι αλωπεκίαση θα τα χάσω σίγουρα? Αν ναι τότε σε πόσο διάστημα? Και πώς θα μπορούσα να βοηθηθώ με φαρμακευτική διότι διάβασα ότι είχες πει κάτι για παρενέργειες. Κάτι που ξέχασα να ανεφέρω είναι ότι τον παραπάνω καιρό το κεφάλι μου ξεφλουδίζεται και μου είπαν ότι και αυτό επηρεάζει.
Επίσης, μπορείς να μου δώσεις κάποια ονόματα που μπορώ να ζητήσω στο φαρμακείο όσον αφορά το λάδι που συστήνεις?
thanks again
Looking forward to your reply