ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ήχοι απροσδιόριστης προέλευσης... - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Ήχοι απροσδιόριστης προέλευσης... - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

AitheroVamon30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
05/02/2012, 08:06:04
Είδα τα Link που παραθέτεις Νικόμαχε.

Οι δορυφόροι που αναφέρεις (ή καλύτερα τα "συστήματα" ή συστοιχίες δορυφόρων, δίκτυα δορυφόρων κλπ όπως θες πές τα...) κινούνται όντως χαμηλότερα (LEO) και συνεπώς

ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΓΕΩΣΥΓΧΡΟΝΗ (=ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΗ) τροχιά,
αλλά πάνε "γκαζωτά" και στροφάρουν πολλές φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα περιστροφής της Γης (αλλιώς είπαμε, θα τους τρώγαμε στα κεφάλια μας αργά ή γρήγορα!).
Ετσι ανά πάσα χρονική στιγμή δεν βρισκονται πάνω από το ίδιο σημείο της Γης, και γι'αυτό απαιτούνται 5, 10 ,50 ή 100 από δαύτους για να έχουν "συνεχή κάλυψη" σε κάθε τόπο (ως επικοινωνούντες μεταξύ τους).

Επιμένω ότι οι Γεωστατικοί δορυφόροι έχουν συγκεκριμένο εύρος ύψους όπου μπορούν να τοποθετηθούν, το οποίο αν παραβιαστεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, απλά θα συνεχίσουν να είναι δορυφόροι, αλλά ΟΧΙ ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΟΙ (GEO)

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "

05/02/2012, 18:55:41
Φίλε Πυθαγόρα

Κάνεις λάθος.
Οι δορυφόροι LEO είναι γεωσύγχρονοι χαμηλής τροχιάς.Εχουν ένα ορισμένο βάροςΥπάρχει ένας τύπος γεωσύγχρονης τροχιάς που ονομάζεται,ελειπτική τροχιά Tundra.

Η γη περιστρέφεται 1 φορά σε 23 ώρες 56’ 04.,09053’’. Αυτό είναι η αστρική περίοδος [που σημαίνει την περίοδο σχετικά με τα αστέρια]. Η αστρική περίοδος δεν είναι ακριβώς ίση με μια ημέρα επειδή ώσπου να περιστραφεί μια φορά η γη, έχει κινηθεί επίσης λίγο στην τροχιά της γύρω από τον ήλιο, έτσι πρέπει να συνεχίσει για άλλα 4 λεπτά προτού να φανεί ο ήλιος [να είναι στην ίδια θέση στον ουρανό οπωςι ήταν ακριβώς σε μια ημέρα πριν].
Ένα αντικείμενο στο γήινο ισημερινό θα ταξιδέψει 1 φορά γύρω από τη γήινη περιφέρεια (40,075.036 χιλιόμετρα) κάθε αστρική ημέρα. Ετσι εάν διαιρέσουμε την απόσταση με την αστρικη ημέρα, θα βρούμε την ταχύτητα.

Ενα αντικείμενο σε έναν από τους πόλους έχει μετά βίας οποιαδηποτε ταχύτητα λόγω της γήινης περιστροφής. [Το σημείο Α σε μια ράβδο με 1cm περιφέρεια, που κολλιέται κάθετα στον πάγο ακριβώς στον πόλο θα είχε μια ταχύτητα 1cm ανά ημέρα!].
Η ταχύτητα λόγω περιστροφής σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στη γη μπορεί να υπολογιστεί με τον πολλαπλασιασμό της ταχύτητας στον ισημερινό με το συνημίτονο [cos] του γεωγραφικού πλάτους του σημείου.

Οπως καταλαβαίνεις απο αυτο,ενας δορυφόρος που κινείται πάνω απο τον ισημερινό και ένας περίπου πολικός έχουν μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα κάλυψης ενός συγκεκριμένου πεδίου της Γης.Η κάλυψη λοιπόν είναι συνεχής και αδιάλειπτη προς μια συγκεκριμένη περιοχή,για όσο κρατεί η ζωή του δορυφόρου.Επίσης υπάρχουν μερικοί δορυφόροι ακριβείας στρατιωτικοί με μικροπυραύλος διόρθωσης και δεν χάνουν ποτέ,ούτε μοίρα.

Δειτε μερικούς γενικους δορυφόρους:

http://www.multilingualarchive.com/ma/enwiki/el/List_of_satellites_in_geosynchronous_orbit#Western_Hemisphere

http://www.multilingualarchive.com/ma/enwiki/el/List_of_satellites_in_geosynchronous_orbit#Eastern_Hemisphere

Επίσης:

Χαμηλή γήινη τροχιά (LEO) - Γεωκεντρικές τροχιές που κυμαίνονται στο ύψος από 0 - 2000 χλμ (0 - 1240 μίλια) η ταχύτητα είναι 8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Μέση γήινη τροχιά (MEO) - Γεωκεντρικές τροχιές που κυμαίνονται στο ύψος από 2000 χλμ γεωσύγχρονη τροχιά σε 35.786 χλμ (22.240 μίλια). Επίσης γνωστή ως ενδιάμεση κυκλική τροχιά.

Προσέξτε το MEO.τροχιές απο ύψος 2.000 έως 35.786 χιλ.
Δηλαδή ξεκινούν απο 2.000 και πάνω.Αυτο σημαίνει ότι μπορεί κάλλιστα να είναι στα 2.500,στα 2.800,στα 3.οοο,πράγμα που ήδη έχω τονίσει αλλά δεν δώσατε την πρέπουσα σημασία.

Εν πάσει περιπτώσει φίλοι,το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν αξίζει να το αναλύουμε κάθε μέρα.
Δεχθείτε ότι μπορούν κάλλιστα να επιχειρούν δορυφόροι σταθερά απο ύψη 550 χλι. και πάνω.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

05/02/2012, 23:03:09
quote:
Φίλε Πυθαγόρα
Κάνεις λάθος.
Οι δορυφόροι LEO είναι γεωσύγχρονοι χαμηλής τροχιάς. Εχουν ένα ορισμένο βάροςΥπάρχει ένας τύπος γεωσύγχρονης τροχιάς που ονομάζεται,ελειπτική τροχιά Tundra.

Νικόμαχε, με όλο το σεβασμό, τη φράση που υπογράμμισα (αν συνεχίσεις να επιμένεις)
έτσι και την δει οποιοσδήποτε Φυσικός θα τραβάει τα μαλλιά του!

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ LEO και GEO ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ !!!

Τροχιές υπάρχουν όσες γουστάρουμε, και Ισημερινές, και μεσημβρινές και εκλειπτικές, και σε διαφορα ύψη.

Δίνω παρακάτω μια αντιγραφή από

http://el.wikipedia.org

----
Τροχιές

LEO
MEO
δορυφόροι συστήματος GPS
GEO

Ανάλογα με το είδος τροχιάς και του ύψους, όπου θα τοποθετηθεί ένας δορυφόρος, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους δορυφόρους ως εξής:

α. LEO: χαμηλής περί τη γη τροχιάς
β. MEO: μεσαίας περί τη γη τροχιάς
γ. GEO: γεωσύγχρονης τροχιάς

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη αποφυγή προβλημάτων παρεμβολών και συγκρούσεων, με διάφορες κυβερνητικές και διακρατικές συμφωνίες έχει οριστεί το ποιος θα χρησιμοποιεί δορυφόρους, σε ποια τροχιά και συχνότητα.

Δορυφόροι χαμηλής περί τη γη τροχιάς (LEO)
Aυτού του είδους οι δορυφόροι δεν είναι γεωστατικοί (δε βρίσκονται συνεχώς πάνω από το ίδιο σημείο). Έχουν επίσης την πιο μικρή σε ύψος τροχιά από όλους τους δορυφόρους (100-300 μίλια από την επιφάνεια της γης). Συμπληρώνουν τον κύκλο της τροχιάς τους σε 15 λεπτά.
(Eίναι οι πιο "γκαζιάρηδες" που σας έλεγα.....)

Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν επιτρέπει τη σύνδεση μέσω συχνοτήτων με μη κατευθυνόμενη κεραία (η κεραία μπορεί να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις σήματα). Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τη ζώνη συχνοτήτων L. Επίσης υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δορυφόρων στο κανάλι ζώνης K.

Πλεονεκτήματα
α.μικρότερο κόστος εκτόξευση-τροχιοθέτησης, κατανάλωσης ενέργειας
β.μικρές καθυστερήσεις στη μετάδοση
γ.ασήμαντα σφάλματα (path loss errors)
δ.λήψη σήματος από αδύνατους πομπούς
Μειονεκτήματα
α.μικρός χρόνος ζωής (1-3 μήνες), ανάγκη για αντικατάσταση
β.συγκρούσεις των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων,παρεμβολές στην μετάδοση του σήματος
Αυτού του είδους οι δορυφόροι είναι συμφέροντες για επιχειρήσεις που έχουν διάσπαρτα τμήματα, στην περίπτωση που θέλουν να αποκτήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο.

Δορυφόροι μεσαίας περί τη γη τροχιάς (MEO)
Είναι δορυφόροι οι οποίοι κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη γη, οπότε δεν φαίνονται στατικοί από κάποιο σημείο. Βρίσκονται σε τροχιές μεταξύ των LEO και GEO, ύψους από 6.000-12.000 μίλια. Συμπληρώνουν τον κύκλο της τροχιάς τους σε 2-4 ώρες. Έχουν ίδια τεχνολογία μετάδοσης με τους LEO.

Πλεονεκτήματα
α.μέτριο κόστος τροχιοθέτησης
β.μεσαίες καθυστερήσεις στη μετάδοση
Μειονεκτήματα
α.τακτά σφάλματα (path loss errors)

Γεωσύγχρονης τροχιάς δορυφόροι (GEO)
Αυτού του είδους οι δορυφόροι είναι οι πιο οικονομικοί για επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με τα υπερπόντια καλώδια. Βρίσκονται σε τροχιά 22.300 μιλίων από την επιφάνεια της γης (35.800 km). Συμπληρώνουν μια τροχιά κάθε 24 ώρες (23 ώρες, 56 λεπτά και 4,09 δευτερόλεπτα, κινούνται με ταχύτητα 7.000 μίλια την ώρα από την ανατολή στη δύση) και βρίσκονται πάνω από τον Ισημερινό της γης. Επειδή κινούνται με την ίδια ταχύτητα και κατεύθυνση με τη γη φαίνονται ακίνητοι όταν παρατηρούνται από ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο πρώτος επικοινωνιακός δορυφόρος αυτού του είδους ήταν ο Syncom 2, τον οποίο έθεσε σε τροχιά η NASA (National Aeronautics and Space Administration) το 1963. Τα κύρια κανάλια συχνοτήτων που χρησιμοποιούν αυτού του είδους οι δορυφόροι είναι το κανάλι ζώνης C (4-6 GHz) και Ku (12-14 GHz).

Πλεονεκτήματα
α.καλύπτει το 42,2% της γήινης επιφάνειας
β.«βλέπει» πάντα την ίδια περιοχή
γ.δεν έχει προβλήματα εξαιτίας του φαινομένου Ντόπλερ
δ.δυνατότητα μετάδοσης σήματος (σημείο-πολυσημειακή σύνδεση)

Μειονεκτήματα
α.τροχιά μεγάλης περιφέρειας
β.ακριβοί σταθμοί σε σχέση με τα ασθενή σήματα

-----------

Λοιπόν επειδή ξανακοίταξα και για το Iridium που ανέφερες,
αποτελείται όπως σου είπα από ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ, καμιά 60αριά τουλάχιστον, οι οποίοι εκτελούν ΠΟΛΙΚΕΣ ΤΡΟΧΙΕΣ, ήτοι κόβουν βόλτες κατά τη φορά των μεσηβρινών και ΟΧΙ του Ισημερινού, και περνάνε από Β.Πόλο, Ευρώπη, Αφρική, Ν.Πόλο, Ειρηνικό, και ξανά μανά,
αλλά ολοκλρώνουν αυτή τη βόλτα σε λιγότερο από ...1 ωρίτσα! Γι'αυτό καιβάζουν τόσους πολλούς, ώστε στα τμήματα εκείνα που δεν θα βλέπει ο ένας δορυφόρος σε μια στιγμή, να τον καλύπτει ο συνάδελφός του, που περνάει τότε από εκείνο το σημείο.

Εσύ δηλαδή μπορεί να είσαι στο Β.Πόλο και να κοιτάς έναν δορυφόρο του Iridium, αλλά δεν είναι ο ...ίδιος δορυφόρος κάθε φορά! Θα είναι ο Iridium 1, 2,3,4,5....Κλπ.

Ενώ αν μπορέσεις και δεις έναν GEO, τότε όσο και να κάτσεις να τον κοιτάς όλο τον ίδιο δορυφόρο θα βλέπεις.

Ευχαριστώ πάντως για το ερέθισμα
να το κοιτάξω λίγο περισσότερο το θέμα.

Να λέμε τη γνώμη μας, αλλά να μη γραφουμε και ανακρίβειες,
ιδίως σε θέματα Φυσικών Ορισμών.

.
.
.

Edited by - PY8AGORAS on 05/02/2012 23:05:26

05/02/2012, 23:39:00

και για τους λάτρεις των Μαθηματικών:

T = 2π * [(h + R)^(3/2) ] / (g*M) (σε ώρες)

Όπου:

Τ = περίοδος περιστροφής δορυφόρου (σε ώρες)
h = ύψος (απόσταση) δορυφόρου από την επιφάνεια της Γης (σε km)
R = ακτίνα Γης (=6378 km)
M = Μάζα της Γης (=5.94 * 10^24 kg)
g = 6,67 * 10^-11 (Ν*m^2 /kg^2) η σταθερά του Γήινου βαρυτικού πεδίου.

(Σημ. Κατά τα γνωστά, το * σημαίνει πολλαπλασιασμός, και το ^ ύψωση εις δύναμη)

Έτσι με μια απλή αναγνωση, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεται ο δορυφόρος (Το h μεγαλώνει) τότε και το Τ μεγαλωνει (και η ταχύτητα του δορυφόρου μειώνεται...)

Κατά συνέπεια έχουμε Τ[GEO] > T[MEO] > T[LEO]
που όπως είπαμε το Τ[GEO] είναι 24 ώρες, το T[ΜΕΟ] μερικές ωρίτσες, και το T[LEO] από 1 ώρα και κάτω....

.
.
.

06/02/2012, 00:07:12

Και μια λίστα με τους GEO (μιλάμε γίνεται "ο χαμός στο ίσωμα"...)

http://www.satsig.net/sslist.htm

.
.
.

06/02/2012, 02:16:41
Κοίτα κουβέντα που ανοίξαμε.

Αλλοιώς ξεκινάει κα αλλοιώς καταλήγει.

Επιμένω στην αρχική μου γνώμη,την οποία έχετε αλλοιώσει με μυστήριο τρόπο,κουβέντα στην κουβέντα σαν ξεκατίνιασμα.

Τα επιστημονικά μας τώρα.

Το σύστημα Iridium ,με όλο το σεβασμό φίλε Πυθαγόρα,αποτελείται απο 66 δορυφόρους.Το Iridium είναι σε χαμηλη γεωσύγχρονη τροχία,όσο και να φωνάζεις εσύ και οι φυσικοί που θα μείνουν καραφλοί.
Μάλιστα το είπες εν αγνοία σου κι εσυ.
Είπες οτι απο ενα συγκεκριμένο σημείο θα περναει ο Iridium 1,2,3,4,κ.ο.κ.Τι σημαίνει αυτο?

Το σύστημα είναι σε γεωσύγχρονη τροχιά,αφου καλύπτει ανα πάσα στιγμή ένα σημείο στον πλανήτη.Σκέψου όλο το σύστημα σαν μια ζώνη που κυκλώνει όλη τη Γη και γυρίζει μαζί της.
Δεν είναι ένας μόνος του.

quote:
Πυθαγόρας
Aυτού του είδους οι δορυφόροι δεν είναι γεωστατικοί (δε βρίσκονται συνεχώς πάνω από το ίδιο σημείο). Έχουν επίσης την πιο μικρή σε ύψος τροχιά από όλους τους δορυφόρους (100-300 μίλια από την επιφάνεια της γης). Συμπληρώνουν τον κύκλο της τροχιάς τους σε 15 λεπτά.

Σωστό.
Φίλε μου υπέδειξέ μου σε παρακαλώ σε ποιό σημείο αναφέρθηκα ή άφησα να εννοειθεί,οτι μιλούσα για δορυφόρους σε ύψη 100-300 μιλ.
Στην αρχική μου θέση είπα για δορυφόρους που θα μπορούσαν να παράγουν ήχο απο 2.000-3.500 χιλ.απο την επιφάνεια.

Τόνισα την δυνατότητα των ΜΕΟ.

Χαμηλή γεωσύγχρονη τροχιά.
Οταν θέλουμε να επιτύχουμε μια συνεχή κάλυψη σε χαμηλό ύψος,μιας περιοχής π.χ. του 32ου παραλλήλου ολόκληρου,θα αποστείλουμε ένα δορυφόρο που θα αποτελείται απο τουλάχιστον τέσσερα κομάτια,ακριβές αντίγραφο το ένα του άλλου,συνδεδεμένους ώς ανεξάρτητη μονάδα.

Φίλτατε Πυθαγόρα,επιμένω σε αυτο:

quote:

Οι δορυφόροι LEO είναι γεωσύγχρονοι χαμηλής τροχιάς.Εχουν ένα ορισμένο βάροςΥπάρχει ένας τύπος γεωσύγχρονης τροχιάς που ονομάζεται,ελειπτική τροχιά Tundra.

Η γη περιστρέφεται 1 φορά σε 23 ώρες 56’ 04.,09053’’. Αυτό είναι η αστρική περίοδος [που σημαίνει την περίοδο σχετικά με τα αστέρια]. Η αστρική περίοδος δεν είναι ακριβώς ίση με μια ημέρα επειδή ώσπου να περιστραφεί μια φορά η γη, έχει κινηθεί επίσης λίγο στην τροχιά της γύρω από τον ήλιο, έτσι πρέπει να συνεχίσει για άλλα 4 λεπτά προτού να φανεί ο ήλιος [να είναι στην ίδια θέση στον ουρανό οπωςι ήταν ακριβώς σε μια ημέρα πριν].
Ένα αντικείμενο στο γήινο ισημερινό θα ταξιδέψει 1 φορά γύρω από τη γήινη περιφέρεια (40,075.036 χιλιόμετρα) κάθε αστρική ημέρα. Ετσι εάν διαιρέσουμε την απόσταση με την αστρικη ημέρα, θα βρούμε την ταχύτητα.

Ενα αντικείμενο σε έναν από τους πόλους έχει μετά βίας οποιαδηποτε ταχύτητα λόγω της γήινης περιστροφής. [Το σημείο Α σε μια ράβδο με 1cm περιφέρεια, που κολλιέται κάθετα στον πάγο ακριβώς στον πόλο θα είχε μια ταχύτητα 1cm ανά ημέρα!].
Η ταχύτητα λόγω περιστροφής σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στη γη μπορεί να υπολογιστεί με τον πολλαπλασιασμό της ταχύτητας στον ισημερινό με το συνημίτονο [cos] του γεωγραφικού πλάτους του σημείου.

Οπως καταλαβαίνεις απο αυτο,ενας δορυφόρος που κινείται πάνω απο τον ισημερινό και ένας περίπου πολικός έχουν μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα κάλυψης ενός συγκεκριμένου πεδίου της Γης.Η κάλυψη λοιπόν είναι συνεχής και αδιάλειπτη προς μια συγκεκριμένη περιοχή,για όσο κρατεί η ζωή του δορυφόρου.Επίσης υπάρχουν μερικοί δορυφόροι ακριβείας στρατιωτικοί με μικροπυραύλος διόρθωσης και δεν χάνουν ποτέ,ούτε μοίρα.

Νομίζω η περιγραφή αυτή είναι πιο εύκολα κατανοητή για τους μη λάτρεις των μαθηματικών και περιλαμβάνει ξεκάθαρα νοήματα.
Δεν μπορούμε να διαφωνούμε συμφωνώντας.
Εκτός κι άν αρνείσαι κατηγορηματικά την ύπαρξη γεωσύγχρονων δορυφόρων σε ύψη απο 2.000-3.500 χιλ,το οποίο εγω υποστηρίζω.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

06/02/2012, 09:00:58
Λοιπόν,
για να τελειώνουμε με το θέμα
και να μη γράφουμε άλλα αντ'άλλων:

Ξεκινάω πρώτα από τον εαυτό μου, διότι έκανα μια παράβλεψη (όσον αφορά το διαχωρισμό των εννοιών Γεωσύγχρονη/Γεωστατική):

1. ΓΕΩΣΥΧΓΡΟΝΗ τροχιά είναι οποιαδήποτε τροχιά δορυφόρου ( κυκλική, ελλειπτική, κολοκυθοειδής και ό,τι γουστάρει) ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ότι γυρίζει γύρω από τη Γη σε 24 ώρες (Τ=24)και νομίζω ότι αυτές τις τροχιές τις λένε GSO (Geosynchronous Orbits)

2. ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΗ τροχιά είναι ειδική περιπτωση ΓΕΩΣΥΓΧΡΟΝΗΣ τροχιάς, κυκλική και πάνω από τον Ισημερινό. (GEO)

Πάμε τώρα στα δικά σου Νικόμαχε:

1ο Λάθος:
Aνέφερες για Γεωσύχρονες LEO τροχιές. ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ !!!
Τελεία και παύλα, finito!
(...Αν μου φέρεις αποδείξεις ότι γίνονται, πας για το επόμενο Νόμπελ (Υπερ)Φυσικής! )

2o Λάθος:
Η αγαπημένη σου TUNDRA τροχιά είναι μεν GSO δηλαδή κάνει το γύρο της Γης σε 24 ώρες, αλλά διαγράφει μια έλλειψη με μεγάλη εκκεντρότητα, δηλαδή από το απόγειο στο περίγειο είναι .... στου διαόλου τη μάνα. ΣΥΝΕΠΩΣ η Τουντρίτσα μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ LEO !!!!
Για την ακρίβεια είναι HEO (Highly eliptic Orbit) και βασικά δεν μπορούμε για αυτή την κατηγορία να ορίσουμε και ύψος από την επιφάνεια της Γης, αφού αυτό διαφέρει πολύ από σημείο σε σημείο της τροχιάς, αφού δεν είναι κυκλική.

3ο Λάθος:
Το σύστημα Iridium δεν κάνει Γεωσύγχρονες περιστροφές. Είναι πολύ χαμηλά ως προς τη Γη (LEO), έχει όντως 66 δορυφόρους κλωνους, αλλά η περίοδος του καθενός είναι το πολύ καμιά ωρίτσα. Αρα πού είδες εσύ να κάνουν αυτοί οι 66 δορυφόροι-κλώνοι γεωσύχρονη περιστροφή.
Απλώς επειδή είναι τόσοι πολλοί και σβουρίζουν τη Γη στο πιτς-φυτίλι όλοι μαζί , γι΄'αυτό το σύστημα έχει παγκόσμια κάλυψη..
αλλά άλλο παγκόσμια κάλυψη του συστήματος και άλλο Γεωσύγχρονη περιστροφή.

Στα λοιπά συμφωνούμε.
και συνεχίζουμε για το θέμα μας παρακάτω.

(Διότι ακόμα δεν μάθαμε τι ισχύς χρειάζεται για να στείλεις ήχο έστω και από LEO δορυφόρους στη Γη,...με αξιώσεις!)

.
.
.

Edited by - PY8AGORAS on 06/02/2012 09:04:16

06/02/2012, 14:05:35
quote:
Διότι ακόμα δεν μάθαμε τι ισχύς χρειάζεται για να στείλεις ήχο έστω και από LEO δορυφόρους στη Γη,...με αξιώσεις!

Ετσι ας αφησουμε τις τροχιες οποιος καταλαβε καταλαβε

ας παμε στο ζητούμενο
Οπως είπες ΝΙΚΟΜΑΧΕ

quote:
Στην αρχική μου θέση είπα για δορυφόρους που θα μπορούσαν να παράγουν ήχο απο 2.000-3.500 χιλ.απο την επιφάνεια.

Δηλαδή μια απόσταση Αθηνα-Μοσχα
γιατί εγω νομίζω οτι και ατομική βόμβα να πέσει στη Μόσχα , χαμπάρι δεν θα πάρω εγώ εδώ κάτω ?

Ασε που "τρώγομαι" , πάνω που το αφήσαμε , να αναφέρω πάλι
οτι ο κακόμοιρος ο ήχος δεν μεταδίδετε πάνω από 1235 km/h ,
οταν ένας δορυφόρος πάει μαλλιοκούβαρα , πως θα ακουστεί το "μήνυμα" ?

Αν και είπαμε υπάρχει ενα άλλο σοβαρότερο θεμα , πόση ισχύ χρειάζεται να εχει ενα τέτοιο "μηχάνημα" και τι ηχείο θα το αναπαραγάγει ?

Hellas at War
06/02/2012, 17:05:39
Η ιστιρία ξεκίνησε απο 04/02/12 όπου είπα:
quote:
Νικ.

Οι δορυφόροι LEO είναι γεωσύγχρονοι χαμηλής τροχιάς

Ναι άν το δει κανείς έτσι σκέτο,είναι λάθος.

Ομως εν συνεχεία στο ιδιο κείμενο έδωσα τον ορισμό:

quote:
Νικ.
Είπα γεωσύγχρονοι δορυφόροι.
Σημαίνει ότι γυρίζουν ταυτόχρονα με την Γη και στοχεύουν πάντα το ίδιο σημείο,ώστε δεν υπάρχει απώλεια σήματος ούτε στο ελάχιστο.

Η διευκρίνηση εδω αφορά το σήμα που δεν έχει απώλεια.Για να γίνει αυτο είπα σε άλλο σημείο:

quote:
Νικ.
Το σύστημα είναι σε γεωσύγχρονη τροχιά,αφου καλύπτει ανα πάσα στιγμή ένα σημείο στον πλανήτη.Σκέψου όλο το σύστημα σαν μια ζώνη που κυκλώνει όλη τη Γη και γυρίζει μαζί της.
Δεν είναι ένας μόνος του.

Δηλαδή το αυτονόητο.Για να επιτύχουμε χαμηλή γεωσύγχρονη τροχιά χρειαζόμαστε εναν δορυφόρο με μερικούς κλώνους του.

Μπορούμε να επιτύχουμε ταχύτητα δορυφόρων με 402km/s και με 328km/s ?
Μπορουμε επίσης να θέσουμε σε τροχιά δορυφόρο με 465km/s ?

Και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Ομως ανάλογα με το ύψος απο τη Γη,ανάλογο είναι και το κόστος τροχιοθέτησης και λειτουργίας του δορυφόρου,πράγμα το οποίο δεν εξετάζουμε εδώ.

Αφου λοιπόν η απάντηση στις δυο προηγούμενες ερωτήσεις είναι θετική,τότε μπορούμε να έχουμε γεωσύχρονη τροχιά σε οποιοδήποτε ύψος καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τον δορυφόρο.Είτε είναι 2.500 χιλ.,είτε 35.000 χιλ.

Η ορολογία γεωστατική,γεωσύγχρονη.γεωκεντρική κ.λ.π δημιουργήθηκε το 1950,με τις εκτοξεύσεις των πρώτων δορυφόρων και εκτοτε παρέμεινε.
Σήμερα όμως 60 χρόνια μετά,είμαστε σε θέση να θέσουμε σε τροχιά δορυφόρους με διάφορα συστήματα,ακόμη και μονάδες σε χαμηλότερα ύψη των 35.786 χιλ.Προσθέσαμε λοιπόν στην ορολογία το "χαμηλή" γεωσύγχρονη.

Ελπίζω να είμαι πιο κατανοητός τώρα.Και συγνώμη σας ζητώ που δεν είμαι αναλυτικός κάθε φορά που λέω κάτι σχετικό με τέτοια θέματα.

Aitherovamon

quote:

Δηλαδή μια απόσταση Αθηνα-Μοσχα
γιατί εγω νομίζω οτι και ατομική βόμβα να πέσει στη Μόσχα , χαμπάρι δεν θα πάρω εγώ εδώ κάτω ?

Ασε που "τρώγομαι" , πάνω που το αφήσαμε , να αναφέρω πάλι
οτι ο κακόμοιρος ο ήχος δεν μεταδίδετε πάνω από 1235 km/h ,
οταν ένας δορυφόρος πάει μαλλιοκούβαρα , πως θα ακουστεί το "μήνυμα" ?

Δεν διαφωνώ καθόλου.
Δεν διαφωνώ με τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που ακριβώς βρίσκετε αυτη η τεχνολογία,όχι επειδή δεν υπάρχει [το αποκλείω αυτο],αλλά επειδή δεν ανακοινώθηκε τίποτα σχετικό.
Θεωρητικά όμως είναι εφικτό με δυο-τρεις τρόπους.
Ηδη το Χόλυγουντ,μας εχει δείξει έναν τρόπο[δεν θυμάμαι την ταινία άν και την είδα προ διετιας].Στην ταινία αυτη,ένας δορυφορικός σταθμός έστειλε ραδιοσήμα σε ενα χαμηλό δορυφόρο και αυτός αναπαρήγαγε τον ήχο όπου και καλά μιλούσε ο παγκόσμιος κυβερνήτης.

Αλλος τρόπος είναι οι ακτίνες laser.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ηχητικό σήμα πάνω σε μία δέσμη laser. Η τοποθέτηση αυτή του σήματος πάνω στην οπτική συχνότητα λέγεται διαμόρφωση οπτικών συχνοτήτων. Υπάρχουν τρεις τρόποι επέμβασης στα χαρακτηριστικά της φωτεινής δέσμης. Η άμεση διαμόρφωση, η έμμεση εξωτερική και η έμμεση εσωτερική διαμόρφωση.Αφού αυτό είναι ήδη σε εφαρμογή,πόσο ακόμη να χρειάζεται ώστε να το ακούει π.χ. όλη η Αθήνα και να βλέπει ταυτόχρονα στον ουρανό τον Μιχαήλ να κραδαίνει την ρομφαία?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.