- Ταοισμός - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Τώρα πρώτα θα πω ευχαριστώ στο μέλος Amphipolis και μετά στο μέλος ΤΑΟ για την όμορφη δουλειά στο topic.
Καλοί μου φίλοι υπάρχει ο Τζουάνγκ Τζου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους μυστικούς φιλοσόφους και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ταοϊστικής σκέψης. Έζησε κατά τον τέταρτο αιώνα π.Χ. σε μιά εποχή φεουδαρχισμού...
Το μαστίγωμα των νωθρών προβάτων.
-Έχω ακούσει ότι ο Τσου Χσεν μελετάει την τέχνη της ζωής. Καθώς εσύ είσαι ένας σύντροφός του, παρακαλώ πες μου ό,τι ξέρεις γι' αυτό. -Να το κάνω, αλλά εγώ σκουπίζω απλώς την εξωτερική του πόρτα, απάντησε ο Τιεν Κάι Τσιν. Τι θα μπορούσα εγώ να ξέρω για τις έρευνες του κυρίου μου; -Μην είσαι τόσο μετριόφρονας είπε ο ευγενής. Ανυπομονώ πού να ακούσω γι' αυτό. -Λοιπόν, απάντησε ο Τιεν, έχω ακούσει τον κύριό μου να λέει ότι το να φυλάγεις τη ζωή, είναι σαν να φυλάγεις ένα κοπάδι πρόβατα. Ψάχνεις για τα νωθρά και τα μαστιγώνεις. -Τι σημαίνει αυτό; ρώτησε ο ευγενής. -Στην Πολιτεία του Λου, είπε ο Τιεν, υπήρχε ένας άντρας, ονομαζόμενος Σαν Πάο. Ζούσε στα βουνά κι έπινε νερό. Όλα τα εγκόσμια ενδιαφέροντα τα είχε αφήσει στην άκρη. Και σε ηλικία αβδομήντα χρόνων, η επιδερμίδα του ήταν σαν αυτή του παιδιού. Από ατυχία κάποια μέρα συγκρούστηκε με μια πεινασμένη τίγρη , που τον σκότωσε και τον έφαγε. Υπήρχε επίσης ένας άνθρωπος, ονομαζόμενος Τσανγκ Άι. ο οποίος σύχναζε στα σπίτια των πλουσίων και των φτωχών το ίδιο. Σε ηλικία σαράντα χρονών προσβλήθηκε από κάποια επιδημία και πέθανε. Ο Σαν Πάο φρόντιζε τον εσωτερικό εαυτό του και μιά τίγρη έφαγε τον εξωτερικό άνθρωπο. Ο Τσανγκ Άι φρόντιζε τον εαυτό του εξωτερικά, αλλά η επιδημία τον χτύπησε εσωτερικά. Και οι δύο αυτοί έξυπνοι παρέλειπαν να μαστιγώνουν τα <<νωθρά>>.
Από το βιβλίο: Ο Σοφός Τζουανγκ Τζού.
Εισαγωγή και επιλογή από το Έργο του: Γιώργος Καμπασακάλης
Εκδόσεις: Μπουκουμάνη.
Σας χαιρετώ.
Με εκτίμηση.
Ευχαριστουμε πολυ zezmperg,ελπιζοντας οτι θα παραμεινεις στην παρεα αυτη.
Με την αναφορα σου στον Τζουανγκ Τζου,θυμηθηκα κατι που ετυχε να διαβασω.
Μια νυχτα ο Τζουανγκ Τζου ονειρευτηκε πως ηταν πεταλουδα.Οταν ξυπνησε ομως δεν ηξερε..Ηταν ο Τζουανγκ Τζου που ονειρευτηκε πως ηταν πεταλουδα ή η πεταλουδα που ονειρευτηκε πως ηταν ο Τζουανγκ Τζου?
Μου αρεσε αρκετα.
Χαιρετω σας.
Zezmperg, το απόσπασμα που παρέθεσες μοιάζει να μιλάει για μια ακόμα ισορροπία. Ωστόσο μου φαίνεται πως κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια μεροληψία. Θέλω λοιπόν να μου διευκρινήσεις, εφόσον είναι δυνατόν, αν το συμπέρασμα στο τέλος του κειμένου είναι του ίδιου του Τζουανγκ Τζού ή κάποιου άλλου.
Το συμπέρασμα για το οποίο μιλάω είναι :
"Ο Σαν Πάο φρόντιζε τον εσωτερικό εαυτό του και μιά τίγρη έφαγε τον εξωτερικό άνθρωπο. Ο Τσανγκ Άι φρόντιζε τον εαυτό του εξωτερικά, αλλά η επιδημία τον χτύπησε εσωτερικά. Και οι δύο αυτοί έξυπνοι παρέλειπαν να μαστιγώνουν τα <<νωθρά>>."
quote:ΤΑΟ, όσες φορές κι αν διαβάσω αυτήν την ιστορία, πάντοτε μιλάει μέσα μου.
Μια νυχτα ο Τζουανγκ Τζου ονειρευτηκε πως ηταν πεταλουδα.Οταν ξυπνησε ομως δεν ηξερε..Ηταν ο Τζουανγκ Τζου που ονειρευτηκε πως ηταν πεταλουδα ή η πεταλουδα που ονειρευτηκε πως ηταν ο Τζουανγκ Τζου?
Ζήσε τη στιγμή!
quote:
Καλησπέρα και από μένα !Zezmperg, το απόσπασμα που παρέθεσες μοιάζει να μιλάει για μια ακόμα ισορροπία. Ωστόσο μου φαίνεται πως κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια μεροληψία. Θέλω λοιπόν να μου διευκρινήσεις, εφόσον είναι δυνατόν, αν το συμπέρασμα στο τέλος του κειμένου είναι του ίδιου του Τζουανγκ Τζού ή κάποιου άλλου.
Το συμπέρασμα για το οποίο μιλάω είναι :
"Ο Σαν Πάο φρόντιζε τον εσωτερικό εαυτό του και μιά τίγρη έφαγε τον εξωτερικό άνθρωπο. Ο Τσανγκ Άι φρόντιζε τον εαυτό του εξωτερικά, αλλά η επιδημία τον χτύπησε εσωτερικά. Και οι δύο αυτοί έξυπνοι παρέλειπαν να μαστιγώνουν τα <<νωθρά>>."
Παιδιά σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα στην όμορφη παρέα σας. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο μπορώ κατατοπιστική. Να δώσω αλλά και να πάρω, με την ίδια αγάπη από την θεοσοφία/φιλοσοφία του Ταοϊσμού.
Καλέ μου Δημήτρη σε χαιρετώ.
Ξέρεις νομίζω ότι πάρα πολλά κείμενα χάνουν στην μετάφραση όση κιαν οι μεταφραστές κάνουν καλά τη δουλεία τους... Πόσο μάλλον ο εσωτεριστής Γιώργος Καμπασακάλης και η μετάφραση που έγινε με την βοήθεια της καλύτερης ομάδας των μεταφραστών του Εκδ. Οικου Μπουκουμάνη.
Το κείμενο στο βιβλίο είναι ακριβώς ετούτο, μα εμένα δεν μου προξένησε τόση μεγάλη εντύπωση διότι καλέ μου Δημήτρη από το ΤΑΟ θυμάμαι πάντα εκείνο το μικρό "σημείωμα σκέψης" που λέγαμε :
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΟ
Η τέλεια ευγένεια δεν είναι προσποιητή. Το τέλειο χρέος προς τον διπλανό μας δεν είναι ζήτημα υπολογισμού. Η τέλεια φρόνηση δεν θέλει σκέψη. Η τέλεια αγάπη δεν αναγνωρίζει δεσμά. Η τέλεια εμπιστοσύνη δεν χρειάζεται εγγύηση. Γι' αυτό, βγάλε από πάνω σου τα κίνητρα του σκοπού. Λευτέρωσε το πνεύμα σου από ταραχές. Ξεφορτώσου τα μπερδέματά σου με την αρετή. Τρύπησε τους φραγμούς που σου κλείνουν το δρόμο προς το ΤΑΟ.
Σε χαιρετώ Δημήτρη.
Σας χαιρετώ με εκτίμηση.
Για την προσβαση στο Ταο..
To Ταο ειναι η υψιστη ευγενεια,περα απο υποκειμενικα αισθηματα και αδαεις κρισεις.
Δεν μπορει να κληροδοτηθει μεσω των συνηθων γραμμων μεταβιβασης,δεν μπορει να πραδοθει απο πατερα σε γιο.Μεν μπορει να αγοραστει ουτε με χιλιες ουγγιες χρυσαφι.
Αν ειστε ειλικρινεις,χωρις υποκρισια,τοτε μπορειτε να ευεργετηθειτε απο το Ταο.
Εκτος απο εκεινους που εχουν προχωρησει περα απο τις κατηγοριες κα εχουν ανελθει στον ουρανο,ποιος μπορει να μιλησει ευκολα για το μυστικο?
Ο Λαου Τζε λεει<Αν και το Ταο ειναι αμεροληπτο ,οσοι το ακολουθουν ευνοουνται >.
Ενα μικρο σχολιο,
Το Ταο ειναι μεσα μας.Μπορουμε οι ιδιοι να γνωρισουμε το μυστικο του γιατι ειναι η γνωση του εαυτου μας και η βαθυτερη αναγκη του.
Στεφανε,καλως ορισες και εσυ στην παρεα!
Καλημεριζω και παλι
TO XRHΣIMO KAI TO AXΡHΣTO
Κάποτε ο Χούι Τζου είπε στον Τζουάνγκ Τζου:
-Τα λόγια σου είναι άχρηστα.
Ο Τζουάνγκ Τζού είπε:
-Ο άνθρωπος πρέπει να καταλάβει το άχρηστο πριν του μιλήσεις για το χρήσιμο. Η γη είναι σίγουρα μεγάλη, εντούτοις ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό κομμάτι για να βάλει τα πόδια του. Εάν όμως έπρεπε να σκάψει όλο το χώμα γύρω από τα πόδια του μέχρι να βρεί κάτω από την γη τις κίτρινες Πηγές, θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει;
-Όχι θα του ήταν άχρηστες, είπε ο Χούι Τζου.
-Είναι φανερό λοιπόν, είπε ο Τζουάνγκ Τζου, ότι το άχρηστο έχει κι αυτό τη χρησιμότητά του.
Σας χαιρετώ με εκτίμηση.
Ειδικά αυτή η τελευταία Zezmperg, με το Χρήσιμο-Άχρηστο είναι βαθιά φιλοσοφημένη. Θα ήθελα να την έχω στην άκρη του μυαλού μου καθημερινά για να υπενθυμίζει τα νοήματά της στην συνείδησή μου αλλά θέλω πολύ δουλειά ακόμα για να τα καταφέρω.

quote:
Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ για τις πολύ όμορφες ιστορίες που μας δίνετε.Ειδικά αυτή η τελευταία Zezmperg, με το Χρήσιμο-Άχρηστο είναι βαθιά φιλοσοφημένη. Θα ήθελα να την έχω στην άκρη του μυαλού μου καθημερινά για να υπενθυμίζει τα νοήματά της στην συνείδησή μου αλλά θέλω πολύ δουλειά ακόμα για να τα καταφέρω.
"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε τούτη η ιστορία. Ούτε εγώ ακόμα την έχω συνειδητοποιήσει πλήρως... Μα πάντα γράφει μέσα μου κάθε φορά που θα την σκεφτώ ή κάπου θα την διαβάσω... Ξέρεις Master μου θυμήζει μια αρχαία Ελληνική που ακολουθούσε ο δικός μας Διογένης... <<Ουδέν κακό αμιγές καλού>>!
Μα ποιος είναι εκείνος που μπορεί να πει ότι είναι πλήρης γνώστης των δυό ετούτων διδακτικών;
Σε χαιρετώ καλέ μου Thoth
Σας χαιρετώ με εκτίμηση.
Γη και ουρανός βαστούνε και αντέχουν, γιατί δε ζουν για λόγου τους, οπότε διαρκούν. Ο συνετός μένει τελευταίος, και γίνεται πρώτος. Όλα τ’ απαρνείται και γίνετ’ ένα με όλα. Δρα χωρίς εγωισμό κι όλα τα κατορθώνει.
Ένα δοχείο σα γεμίζεις, μάθε να σταματάς προτού να ξεχειλίσει. Το κοφτερό μαχαίρι κάποτε θα στομώσει. Χρυσάφι και πετράδια δύσκολα φυλάγονται. Πλούτη και τιμές φέρνουν τη συμφορά. Κάμε το έργο σου και αποτραβήξου. Αυτός είναι ο δρόμος τ’ ουρανού.
“Άσπλαχνοι μοιάζουνε γη και ουρανός, και φέρονται στα πλάσματα λες και δεν έχουνε ψυχή. Μα και ο σοφός μοιάζει να φέρεται άστοργα...
Από τη γη ως τον ουρανό μοιάζει με φυσερό το διάστημα. Είναι κενό αλλά ανεξάντλητο, κι όσο λειτουργεί αποδίδει.
Οι πολλές κουβέντες είναι ενοχλητικές, γι’ αυτό να προτιμάς τη σιωπή.”
Αλήθεια πόσο όμορφος θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν είχε ξεχάσει τα ουσιαστικά αυτά μηνύματα.
Υ.Γ. Τώρα θυμήθηκα μια ταινία που είδα πρόσφατα και την συστήνω.
Είναι το "ΑΝΟΙΞΗ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ-ΧΕΙΜΩΝΑΣ...ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΗ ΞΑΝΑ"
Η ταινία είναι κορεάτικη και πιο πολύ στο πλαίσιο του Ζεν-Βουδισμού, όμως τα μυνήματά της είναι πολύ βαθιά και πάντα αληθινά.
Χαιρετώ calessin
Καλησπεριζω σας.Μια εικονα που προσπαθουσα μερες τωρα να σας δειξω,μα κατι πηγαινε στραβα.

Θα σταθώ μόνο στο Εθνόσημο επάνω αριστερά, στην "άγνωστη" Ελλάδα του βορά...
και δευτερευούσης στο κείμενο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν δεν προσχώρησε και αυτή στο γερμανοτσολικό, νενεκικό μπλοκ, οφείλει (πέρα των άλλων) να στήσει Τζαμιά σε όλα τα χωριά της Β. Ελλάδος όπου τα αλλόθρησκα αδέρφια μας υπομένουν τέτοιες ή παρόμοιες κακουχίες.
όταν αρχές του'90 είδα ένα ρεπορτάζ και αντιλήφθηκα τα "εγκλήματα" που έχει κάνει το Κράτος, που μέχρι τότε αγνοούσα.
Ένας άλλος κόσμος, η άγνωστη Ελλάδα που είπα και παραπάνω.
Τα επόμενα χρόνια που παρακολουθουσα, οσο μπορούσα, το θέμα
κατέληξα στο γνωστό πρόβλημα που εχει η Ελλάδα της μεταπολίτευσης
Παντελή αδυναμία χάραξης εθνικής γραμμής στα σοβαρότερα θέματα
που δεν είναι αλλα απο τους πυλώνες της Γεωστρατηγικής-Παιδειας-Οικονομίας

Αυτό για να μάθουν να βάζουν Μεϊμαράκιδες στα τιμώνια
Λένε "Άμα βγει ο Αδωνις θα φύγουν οι κεντρώοι (αριστεροδεξιοί της ΝΔ)". Λες και έχει κανένας χεσμένα αυτά τα κλαψομ****ια.
Καθίστε να δείτε τι θα γίνει άμα φύγουν οι δεξιοί και αποφασίσουν μαζικά να σας ρίξουν μούτζα...
quote:Για όλα, όχι δε φταίει. Φταίνε και οι αριστεροδεξιοί της ΝΔ. Η αλήθεια να λέγεται.
Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα, και ειδικά πως εμπλέκεται πάλι ο Σύριζα; Μάλλον πρόκειται για την γνωστη νεοφιλελέ μπαγλαμαδιά "για όλα φταίει ο Τσίπρας" ή "ο Σύριζα" ή "οι αριστεροί" ή "τα κουμμούνια" αν προέρχεται απο ...δεξιότερα.
quote:Και εμείς δε γουστάρουμε μουσουλμάνους.
Δεν γουστάρουν δυτικά έθιμα.
quote:Καλά, "δεξιές", μην υπερβάλουμε, κυβερνήσεις ΝΔ να λέμε καλύτερα. Δε ξέρω αν τους γκετοποίησαν, αλλά δεν έκαναν και τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση
Απλά πράγματα, το δίκιο τους γυρεύουν κι αυτοί. Ας πρόσεχαν οι δεξιές κυβερnήσεις όταν τους γκετοποιούσαν.
Edited by - Πύρινος on 30/12/2015 20:00:30
Ο Τσίπρας (αφου θες) τεινει να γίνει ο χειρότερος όλων, δεν θα διαφωνήσω
αλλά για το συγκεκριμένο δεν φέρει καμιά απολύτως ευθύνη.
Είναι άδικο να κομματικοποιήσουμε ενα καθαρά πολιτικό θέμα
βέβαια έχεις τα δίκια σου, στην Ελλάδα έχουμε μάθει οτι τα κόμματα παράγουν πολιτική και τα συγχέουμε
στην Ελλάδα η πολιτική απαρτίζετε (όπως και διεθνώς)... απο βρώμικες συμμορίες.

Θες να δεχτώ, οτι ο Τσίπρας έχει ευθύνη για το 5% του μεταναστευτικού ρεύματος; (μετρώντας απ' τη πρώτη ιανουαρίου) Τότε μιλάμε για ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσοστό ευθύνης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε μια πολιτική αντικινήτρων.
Όταν οι ροές αυξάνονται, δεν δίνεις κίνητρα στους άλλους για να έρθουν στη χώρα σου, π.χ. μεγάλες άδειες παραμονής, μεγάλη ελευθερία κινήσεων κοκ. Δίνεις ΑΝΤΙκίνητρα.
Αλλά αυτό είναι αντίθετο με το πνεύμα "ανθρώπισμού" των αριστερών του Λονδίνου, της Εκάλης και δε ξέρω πού αλλού. "Έξω απ' τον χορό πολλά τραγούδια..".
Εδώ η Τουρκία - μη ευρωπαϊκή χώρα - τσέπωσε δύο δις... και εμείς φύγαμε με τα βρακιά κατεβασμένα. Τι μου λες τώρα.
Παρένθεση, να μη ξεχάσουμε κιόλας οτι ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών που έρχεται, δεν είναι πρόσφυγες...
αλλα εδώ μιλάμε για Ελληνες μουσουλμανους