- ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ; - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Ως γνωστόν ο πίνακας "Last Supper" έχει δεχτεί πολλές επανορθώσεις.
Η τελευταία κράτησε 20 χρόνια! (1977-1998 που σημαίνει ότι επί 20 χρόνια ο πίνακας είχε αποσυρθεί) και έγινε από την Δρ. Pinin Brambilla Barcilon και την ομάδα της. Το αποτέλεσμα ξεσήκωσε μεγάλη αμφισβήτηση ως προς αν αυτό που βλέπουμε σήμερα έχει σχέση με τον πίνακα που ζωγράφισε ο Leonardo Da Vinci.
Ας δούμε το "πριν" και το "μετά".
http://www.artrenewal.org/images/artists/d/Da_Vinci_Leonardo/large/The_Last_Supper_pre_EUR.jpg
http://www.artrenewal.org/images/artists/d/Da_Vinci_Leonardo/large/The_Last_Supper_EUR.jpg
Ας μπούμε και στις λεπτομέρειες
Το πρόσωπο του Ιησού πριν και μετά

Προφανείς διαφοροποιήσεις με την πρώτη ματιά, το πρόσωπο του Ιησού, τα μαλλιά του, το στόμα του. Η μορφή του Ιησού γίνεται πιό απαλή και ευγενική. Πιό θηλυκή; (Το τράβηγμα της δεύτερης εικόνας μην το λάβετε υπ όψιν σας, είναι παιχνίδι του φακού)
Το πρόσωπο του Ιωάννη πριν και μετά

Προφανής διαφοροποίηση, η αλλαγή του προσώπου του Ιωάννη. Εδώ έχουμε πιό έντονα ζυγωματικά και πιό απαλή περιοχή των ματιών, που δίνουν στο πρόσωπο πιό γυναικείο σχήμα. Οπότε εδώ έρχεται και δένει η όλη φιλολογία ότι δεν πρόκειται για τον Ιωάννη, αλλά για μία γυναίκα, την Μαγδαληνή!
Τι έχει συμβεί τελικά;
Εικασία 1η : Η δρ. Pinin Brambilla, για κάποιους λόγους, άλλαξε ελαφρώς τις δύο μορφές, ενώ η αρχική ζωγραφιά είναι πιό κοντά στις μορφές που είχε δώσει ο Da Vinci. (Μπας και παίζει ρόλο το γεγονός ότι είναι γυναίκα ή συμβαίνει κάτι άλλο;)
Εικασία 2η : Η δρ. Pinin Brambilla, αποκατέστησε τις αρχικές μορφές που ζωγράφισε ο Da Vinci, τις οποίες είχαν αλλοιώσει προγενέστεροι αυτής αναστηλωτές, οι οποίοι για κάποιον λόγο ήθελαν να εμφανίσουν τον Ιησού αλλά και τον Ιωάννη πιό "αρσενικούς" απ ότι τους είχε ζωγραφίσει ο Da Vinci. (Γιατί άραγε;)
Εικασία 3η : Καμιά μορφή δεν μοιάζει με την αρχική και όλες έχουν αλλοιωθεί από μεταγενέστερες επανορθώσεις. Οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι αρχική μορφή είχε δώσει ο ίδιος ο ζωγράφος στον Ιησού και στον αγαπημένο του μαθητή.
Και οι τρεις εικασίες μας οδηγούν στο (μη ασφαλές αλλά πιθανό) συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή, παλιότερα ή πρόσφατα, οι μορφές αυτές αλλοιώθηκαν. Γιά ποιόν σκοπό άραγε;
Δεν θα αναφερθώ σε περισσότερες παρατηρήσεις και εικασίες τώρα.
Μόνο άλλο ένα πράγμα θα ήθελα να δείτε προς το παρόν. Στον τοίχο στο βάθος που φαίνεται ανάμεσα στον Ιησού και τον Ιωάννη, υπάρχει κάτι σαν πινακίδα. Δεν μπορώ να δω αν γράφει κάτι. Απλώς, λόγω της θέσης της μου έκανε εντύπωση, γι αυτό και την αναφέρω.
Περιμένω τα σχόλια σας![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Αγαπητή μου, το αυτό έχει συμβεί στο άλλο θέμα και δε νομίζω ότι βιάζεται κάποιος. Μπορείς να διαβάσεις τις σελίδες και ανάλογα πράττεις.Εν πάσει περιπτώσει, εσύ αποφασίζεις...
Αγαπητή Zadok το έβαλα εδώ τελικά. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αυτή η συζήτηση. ![]()
Το διάβασα και το άλλο θέμα. Το απέφευγα όλο αυτόν τον καιρό, για να μην μάθω λεπτομέρειες που θα μου χαλούσαν τις "εκπλήξεις" του βιβλίου. ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Αλήθεια, πόσοι Έλληνες γνωρίζουν τί έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης σχετικά, περίπου 50 χρόνια πριν;
Μάλλον ο Νταν Μπράουν είναι πιο "trendy", ε; ![]()

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
Θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα με μια δόση δυσπιστίας.
Θα έπρεπε οτιδήποτε διαβάζουμε να έχουμε μια δόση, αν όχι δυσπιστίας, σίγουρα επιφυλακτικότητας. Μην ξεχνάμε ότι τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά...γενικά ο γραπτός λόγος είναι ένα μεγάλο όπλο, με την βοήθεια του οποίου ο καθένας μπορεί να περάσει το οποιαδήποτε μυνήματα του.
Η υστερία με αυτό το βιβλιό είναι ακόμα μεγαλύτερη στο εξωτερικό απο ότι στην Ελλάδα...εκτός του ότι είδα ράφια και ράφια γεμάτα με αυτο, είδα και πολλά άλλα βιβλία που έχουν βγεί ως προς απάντηση για το τι είναι αληθές και τι όχι, συγγραφείς που έτρεξαν να γράψουν την δική τους θεωρία...αρκετά καλό είναι το "The Truth Behind the Da Vinci Code: A Challenging Response to the Bestselling Novel" του Abanes για όσους διαβάζουν αγγλικά.
Strike like lightning and leave the thunder to those that like loud noises.
κείμενα μέσω διακαναλισμού-channeling μέσω διαμέσου.
το ακριβές κείμενο υπόσχομαι να το βρώ θέλει χρόνο.
η πηγή είναι www.calltoascend.org
quote:
...άλλη μία πηγή αναφέρει οτι ο Ιωάννης ήταν Ιωάννα ...
Άντε να δω τί άλλο θα διαβάσω...
Ας υποθέσουμε ότι ήταν έτσι, και τί μ' αυτό;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
έλα ντε!
Εγώ να 'ρθω, αλλά λες να βοηθήσει αυτό;
Πλάκα κάνω. ![]()

είμαι περίπου 100 σελίδες από την αρχή του βιβλίου.
το αγόρασα στις διακοπές, αλλά μετά από σχόλια φίλων μου εκεί και αφού διάβασα τις πρώτες 2-3 σελίδες το παράτησα.
πριν κάποιες ημέρες, άκουσα πάλι να συζητάνε το βιβλίο και έτσι ξεκίνησα να το διαβάζω, κυρίως επειδή μου το περιγράψανε ως μια συνοπτική ιστορία της θεολογίας με περιτύλιγμα αστυνομικού μυθιστορήματος.
πράγματι, μέχρι στιγμής βρίσκω κάποιες ενιδαφέρουσες πληροφορίες, αλλά και κάποιες υπερβολές μέσα στο βιβλίο.
αυτό που με φοβίζει είναι ότι ο συγγραφέας δε φαίνεται να διαχωρίζει με σαφήνεια τη φαντασία και την πραγματικότητα, και αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο γιά κάποιους αναγνώστες.
γιά να δούμε και τη συνέχεια όμως...
Εμένα καθόλου, αλλά η επίσημη θρησκεία δεν θα έχανε το θεικό περιτύλιγμά της;
-Arthur C. Clarke-