- ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Ακόμη και ο άνθρωπος θα μας φανεί τέλειος, γιατί σαν οργανισμός είναι ολοκληρωμένος. Η κίνηση, για παράδειγμα, των δεικτών ενός ρολογιού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τέλεια", γιατί ολοκληρώνεται ως προς την περιστροφή της. Κάθε τι δηλ. που "ολοκληρώνεται", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τέλειο". Μια ερωτική σχέση, ας πούμε, που "ολοκληρώνεται" με το σεξ, θα ήταν "τέλεια". Εδώ γελάνε οι περισσότεροι βέβαια, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, όσο αστείο κι αν μας φαίνεται.
Το τέλειο ως έννοια, είναι συνώνυμο με το Απόλυτο. Η έννοια του Απολύτου όμως, δεν ανήκει σε καμιά φιλοσοφική θεώρηση, γιατί το Απόλυτο ως "τέλεια" πληρωμένο, συμπληρωμένο και συμπαγές, εμπεριέχει όπως είπα, αφ' ενός την απροσδιοριστία - όχι μόνο την απροσδιοριστία μιας σχέσης - αλλά και την απροσδιοριστία του εαυτού του, αφ' ετέρου εμπεριέχει την αντιφατικότητα της ζωής. Για το Απόλυτο, η αντίφαση του καλού και του κακού, της ζωής και του θανάτου, δεν διευκρινίζεται. Η "τελειότητα" ενός πράγματος, σύμφωνα με την προηγούμενη αρχή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά, αν δεν συμπεριλαμβάνει την αντιφατική πόλωσή του. Έτσι, το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, είναι να εξετάσει την έννοια της "τελειότητας" υπό το πρίσμα κάποιων φιλοσοφικών θεωριών, ή να καταφύγει στην Θεολογία.
Η Θεολογία, εξηγεί με το δικό της μάτι την έννοια "τέλειο", συνδέοντάς την με την φύση του Θεού. Αν λοιπόν ζητήσουμε από έναν Θεολόγο να μας πει την γνώμη του για το τέλειο, όλοι μπορούμε να φανταστούμε πια θα είναι η απάντησή του. Κάποιος όμως, δεν πιστεύει στον Θεό. Άρα, δεν μπορεί να κατανοήσει και το "τέλειο" της Θεολογίας. Τι γίνεται μ' αυτόν ? Πρέπει να αποτανθεί σε κάποιο άλλον δρόμο, και να προσπαθήσει να προσεγγίζει την έννοια της "τελειότητας" μέσα από 'κείνον. Σε ποιον ? Αυτός ο δρόμος, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί ποτέ να υποδειχθεί από κάποιον άλλον. Δεν μπορεί δηλ. ποτέ να πει κάποιος σε κάποιον άλλο "Πάρε αυτόν τον δρόμο και μέσα από αυτόν θα βρεις την τελειότητα που ψάχνεις". Αυτός ο δρόμος πρέπει να ανακαλυφθεί από τον "ερευνητή" του "τέλειου". Ποιος θα είναι, είναι δικό του ντέρτι.
Έτσι, δεν μας απομένει τίποτε να συζητάμε για το "τέλειο". Περισσότερο "τέλειο" φαίνεται σε μένα, να παρατηρώ να σκάει ο ήλιος το πρωί το χαμόγελό του, παρά να κάθομαι και να συζητώ γι' αυτό. Αλλά όσο "τέλειο" φαίνεται το χαμόγελό του πρωινού ήλιου, άλλο τόσο "τέλειο" μου φαίνεται και το κρύο ενός απύθμενου και τρομακτικού σκοταδιού. Η πραγματικότητα του τέλειου, ας το θυμόμαστε αυτό, δεν μπορεί να φτάσει στον άνθρωπο, παρά μόνο μέσα από την αντιφατικότητά της, από την πραγματικότητα του ατελούς δηλ. μια αέναη αλληλουχία του ορισμένου με το απροσδιόριστο.
Η λογική σ' αυτό το σημείο, φτάνει σε αδιέξοδο. Όσες φιλοσοφικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν το "τέλειο", τέλεια ορθολογιστικά, είναι μούφες. Η φιλοσοφία, δεν μπορεί να αντιληφθεί το "τέλειο" παρά μόνο αν χρησιμοποιήσει Θεοσοφικές αναφορές. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ' όψην μας.
Προς το παρόν, δεν έχω στα χέρια μου κάποια τέτοια αναφορά για να σας παρουσιάσω και να κουβεντιάσουμε έχοντας ως βάση αυτήν, και όχι έχοντας ως βάση, κουβέντες και προτάσεις που λέει ο καθένας με την μορφή quotes. Αν κάποιος έχει στα χέρια του, τέτοια κείμενα, που να πραγματεύονται το "τέλειο", όχι ορθολογιστικά, αλλά υπό το πρίσμα της Θεοσοφίας, ας μας τα παραθέσει.
Το θέμα, είναι πολύ σοβαρό, αλλά έτσι όπως "εξελίσσεται" η κουβέντα, είναι για τα πανηγύρια...
Τα δέοντα,
Deva Parinito
Edited by - Deva_Parinito on 31/08/2005 22:40:59
Αλλά όχι οτι είμαστε 100% τέλειοι...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
quote:
να υπάρχει κόκκος τελειότητας μέσα μας μπορεί
Ωραία. Αν πιστεύεις λοιπόν φίλε, πως μέσα μας μπορεί να υπάρχει έστω και ένας κόκκος τελειότητας, αναζήτησε πρώτα αυτόν κι άσε το 100%. Βρες για παράδειγμα, το 0,000001%. Κάτι είναι κι αυτό, ε ? Τι λες ?
Απ' το ολότελα, καλή κι η Παναγιώτενα, που λέμε...
Τα σέβη μου,
Deva Parinito
Edited by - Deva_Parinito on 31/08/2005 22:52:55
quote:ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ;
εννοειται φιλε μου.
quote:Θα σου έκανε καλό αν γνώριζες ,ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή
να το παρουμε πρακτικα το θεμα απο ολες τις πιθανες πλευρες του.
αν δεν υπαρχει μετα θανατον κατασταση και ολα τελειωνουν σε αυτον, τοτε τι μας απασχολει?
αν υπαρχει κολαση ή παραδεισος, εφοσον δεν εχουμε βλαψει ή αδικησει κανεναν τι μας απασχολει?
αν υπαρχει μετενσαρκωση και εχουμε την δυνατοτητα σε αυτη τη ζωη να βελτιωσουμε το καρμα μας, τι μας απασχολει?
ας ασχοληθουμε καλυτερα με αυτο που διαθετουμε αυτη τη Στιγμη!
τη Ζωη! ![]()
quote:Αυτά είναι τυχερά γιατί δεν έχουν συναίσθηση της υπαρξής τους, ούτε τού ''ρόλου'' τους.
Εμείς όμως τήν έχουμε και υποχρεωνόμαστε να την καταξιώνουμε.
ποιος μας υποχρεωνει αδελφε?
quote:ΔΙΟΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΘΕΟ (ΚΟΥΔΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ "ΘΕΟ" ΡΙΖΙΤΗΣ.
γιατι δεν ειχες νιωσει ακομη οτι απο το Θειον εισαι φτιαγμενος και συ και το ποτηρακι και η ταπεινη κοπρια - απο την ιδια Ουσια.
quote:Η ΦΥΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΡΕΑΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.
μην βασιζεσαι και πολυ στην παντοδυναμια του ανθρωπου...
μια αποτομη μειωση των κυανοβακτηριων στους ωκεανους θα μας εξαφανιζε πολυ συντομα απο ελλειψη οξυγονου.
ποσο μαλλον ενας ιος, ε?
ενα κελυφος με μονο τις απαραιτητες γονιδιακες πληροφοριες για να αναπαραχθει μεταλλασομενος σε καθε γενια.
το μονο ειδος που μπορει να επιβιωσει σε μορφη σποριου ακομη και στο διαστημα.
η ανωτεροτητα μας ειναι σχετικιστικη και κατα την γνωμη μου αποτελεσμα της ματαιοδοξιας μας σαν ειδος.
quote:ΕΙΚΟΝΑ "ΘΕΟΥ" ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
εικονα Του ή κομματι Του αδελφε? ![]()
quote:
ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ , ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΘΟΣΟ ΕΞΕΛΙΣΕΤΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ.
αν εναρμονιστει με την Φυση εναρμονιζεται με το Θειον, και το αντιστροφο. ![]()
quote:ΔΕΝ ΕΠΙΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
να επιζητας την απλοτητα!
αυτο φτανει.
quote:ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ.
εισαι στον σωστο δρομο! ![]()
quote:ΦΙΛΕ jonniebegood ΧΑΛΑΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ...
μαζι πανε αυτα αδελφε.
quote:ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΑΣ(ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΥ ΤΙ ΦΡΟΥΤΟ ΒΓΗΚΕΣ;
)
το χουμορ μας?
![]()
ΠΟΤΕ!!!
μ αυτο ζουμε! ![]()
φρουτο?
δεν ξερω - προφανως κατι που δεν τρωγεται με τιποτα - χαχαχα!
που ειναι το μαναβικο???
quote:ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΟΥΝ...ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ...ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑ.
εχουν και συναισθηματα, βλεπουν ονειρα, παιζουν... ![]()
quote:ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΙΑ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΖΩΗ...ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.[/b]
θα μπορουσε να την Ζει!
quote:ήδη από την δεύτερη ή τρίτη απάντηση παίρνεις την λέξη "υποκειμενικό". Αυτό, θα πρέπει να σε απασχολήσει.
συμφωνω!
quote:Για παράδειγμα, τι θα σήμαινε ας πούμε για σένα η έννοια "τέλεια αταξία" ? Ή τι θα σήμαινε για σένα η έννοια "τέλεια ασυννενοησία" ?
"τέλεια ατέλεια"? ![]()
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
quote:
"τέλεια ατέλεια"?
Κοαν. Οι ένοικοι της βίλας ασχολούνται με τέτοιες ακατανόητες εκφράσεις.
Καλά, με σένα παλικάρι μου, θα τα πούμε μετά από 17-18 ημέρες. Ε ρε γλέντια. Μην ξεχνάς πως 25 τόνοι Αγιορείτικο σταφύλι, βρίσκονται εν πλω. Πίσω όμως από την αποστολή αυτού του εμπορεύματος, κρύβεται μια τρομακτική συνωμοσία μεταξύ εσού και μερικών καλογέρων από το Άγιο Όρος. Τα 'φερες απο δω, τα 'φερες απο 'κει, πως τους κατάφερες, ένας Θεός ξέρει. Ένας θεός ? Τι είπα πάλι ωρέ ?
Deva
Υ.Γ Τι ακριβώς κάνει ο Ιησούς Χριστός τα τελευταία 2000 χρόνια ?
Edited by - Deva_Parinito on 31/08/2005 23:07:01
Διαπίστωσα λοιπόν στο δεύτερο μήνυμά σου το λόγο για τον οποίο άνοιξες το θέμα, καθώς και τι θεωρείς εσύ ως τέλειο και τι ατελές. Θα προσπαθήσω να εστιάσω εκεί τα σχόλιά μου.
Τέλειο (όπως το περιγράφεις) είναι μια ζωή χωρίς προβλήματα όπου όλοι είναι διαρκώς ευχαριστημένοι και με το χαμόγελο ζωγραφισμένο μόνιμα στο πρόσωπό τους. Έχουν όμως τελειωμό τα προβλήματα; Συνήθως όταν τελειώνουν αυτά έχει τελειώσει και ο άνθρωπος που τα βιώνει.
Τι προτιμάς ; Να έχεις προβλήματα ή να μην υπάρχεις ως άνθρωπος (με την εικόνα που έχουμε για το μέσο άνθρωπο στη καθημερινότητά μας) ;
Αν θέσεις αυτό το ερώτημα στο μέσο άνθρωπο θα σου απαντήσει πως δε θέλει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δηλαδή θα σου απαντήσει περίπου όπως ένας σημερινός θρησκευόμενος συνεπής στο δόγμα του, πως ναι μεν θέλει να πάει στον παράδεισο αλλά δεν θέλει να πεθάνει κιόλας. Δεν ξέρω αν το βλέπεις, είναι κάπως αντιφατικό.
Ούτε τα προβλήματα θέλουμε, ούτε και την ανάπαυση μας επιθυμούμε. Μήπως λοιπόν είναι καλύτερα να θέσουμε ερωτήματα και να κοιτάξουμε το λόγο για τον οποίο έχουμε προβλήματα που μας δυσαρεστούν όπως προτείνει ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ στο μήνυμα του; Τι κάνει τα προβλήματα να είναι αυτό που είναι; Γιατί τα βλέπουμε ως προβλήματα και όχι ως κάτι άλλο; Μπορεί μια αλλαγή στην αντίληψη μας για τα προβλήματα και τον τρόπο ζωής μας να μας έφερνε στον παράδεισο χωρίς να είναι αναγκαίο να πεθάνουμε και βιολογικά; Δεν λέω να τα καταργήσουμε ή να γίνουμε απαθής ως προς αυτά αλλά να αλλάξει ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε.
Γι’ αυτό νομίζω πως το θέμα εδώ δεν είναι να δώσουμε μιαν απάντηση στο τι θεωρούμε τέλειο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο καθένας θα έδινε τη δική του άποψη που είναι βέβαιο ότι θα ερχόταν σε σύγκρουση με κάποιες άλλες απόψεις. Εκεί τα πρόσωπα παύουν να είναι χαμογελαστά/ευτυχισμένα και στην προσπάθεια του καθενός να φτάσει το τέλειο έτσι όπως το φαντάζεται τελικά δημιουργείται η ατέλεια, όπως εσύ την προσδιόρισες στο 2ο μήνυμά σου (όλοι τρέχουν να φτάσουν κάτι).
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, μια ορθότερη προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος είναι να εξετάσουμε για πιο λόγο επιζητούμε το τέλειο;
Γιατί δεν υπάρχει στον τρόπο που ζούμε ; (όπως ρωτά ο φίλτατος)
Edited by - Δημήτρης on 01/09/2005 00:23:51
quote:
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ Ή ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ;
Των σκέψεων Pixeldream, αυτό μου φαίνεται ΤΟ δύσκολο.
Τίς πράξεις μπορείς να τίς ελέγχεις. Ισως με πίεση αλλά γίνεται.
Τίς σκέψεις όμως?
Ο στόχος είναι να μήν περνούν απο το μυαλό μας καν ,οχι να μήν εκφράζονται ή να μην μετατρέπονται σε πράξη.
Να μην μισείς, να μην φθονείς, να μην κατηγορείς, οχι απλώς να μην το δείχνεις.
quote:
ποιος μας υποχρεωνει αδελφε?
jonniebegood, κανείς απ'εξω.
Η συνείδησή μας και η ανάγκη, απο μέσα.
quote:
εχουν και συναισθηματα, βλεπουν ονειρα, παιζουν...
Ναι, μπορεί να είναι και έτσι αλλά δεν νομίζω οτι ξέρουν οτι θα πεθάνουν και δεν προσπαθούν να παρατείνουν, όπως εμείς, την ζωή τους.
O τυφλός με το λύχνο (1983)
... μπήγω την μύτη της ομπρέλας μου στο χώμα και συνομιλώ με τις εποχές
ή καθισμένος στο πάτωμα περιμένω μιαν απερίγραπτη επίσκεψη
ακριβώς γιατί η πόρτα είναι χρόνια κλειδωμένη.
Kαι τώρα που ξεμπερδέψαμε πιά με τα μεγάλα λόγια, τους άθλους, τα όνειρα, καιρός να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας...
... ελευθερώνοντας έτσι όρκους αλλοτινούς και τίς πιό ωραίες χειρονομίες του μέλλοντος.
... εξάλλου άνθρωπος είμαι κι εγώ, χρειάζομαι λίγη μέριμνα: ένα όνειρο ή μια μητέρα ή έστω μια ξαφνική περιφρόνηση...
Kάποτε θα ξανάρθω. Eίμαι ο μόνος κληρονόμος.
Kι η κατοικία μου είναι παντού όπου κοιτώ.
...είμαστε εξάλλου πολύ υπερήφανοι για ν' ακουγόμαστε πιό δυνατά. Hσυχία.
Oι άνθρωποι μας σπίλωσαν, μα θα μας διαφυλάξει ωραίους η ανωνυμία της ιστορίας.
...παλιά, ρυτιδωμένη γη που μόνο έναν αιώνιο ύπνο υποσχόταν -
κι ώ σοφή προνοητικότητα των παιδιών, που πιάνουν απο νωρίς φιλίες με το χώμα.
...με τί ν' ασχοληθώ που η δημιουργία του κόσμου είχε κιόλας τελειώσει.
...προς τί, λοιπόν, να πάω στο Bλαδιβοστόκ για να ταπεινωθώ, πλησιάζω τον πρώτο τυχόντα...
Aν έχασα τη ζωή μου είναι γιατί πάντα είχα μιάν άλλη ηλικία απ' την αληθινή...
Ποτέ δε φανταζόμουν οτι τόσες πολλές μέρες κάνουν μια τόσο λίγη ζωή.
Σαν μια σανίδα απο ένα παλιό ναυάγιο ταξιδέυει η γηραιά μας ήπειρος.
...θέλω να πώ οτι οι γονείς μου ήταν θνητοί, ενώ εγώ είχα άλλες βλέψεις...
...ώσπου ξημέρωνε
κι ερχότανε ένας καινούριος πόνος να με σώσει απ' τον παλιό.
... πιστεύω στα ωραία πουλιά που πετάγονται μεσ' απ' τα πιό πικρά βιβλία
πιστεύω στο φίλο που συναντάς άξαφνα μέσα σ' ένα παραμύθι
πιστεύω στο απίστευτο που είναι η πιό αληθινή μας ιστορία...
Aντίο, λοιπόν.
Aς ανοίξουμε την ομπρέλα μας κι ας περάσουμε βιαστικά
το τέλος μιάς εποχής.
Eίμαστε αυτοί που αιώνια πηγαίνουν...
Πιστεύω στα διστακτικά αδέξια βήματα των ταπεινών και στον Xριστό που διασχίζει την Iστορία...
... ένα δίχτυ απο ουρανό όπου οι τρελοί ρίχνουν τα πιό ωραία πουλιά...
Hταν ένας νέος ωχρός, καθόταν στο πεζοδρόμιο, χειμώνας, κρύωνε. "Tί περιμένεις;" του λέω. "Tον άλλον αιώνα", μου λέει.
Kαι χιόνιζε ήσυχα ήσυχα, όπως πάνω από έναν τάφο.
...ζήσαμε με χαμένα όνειρα και σκοτωμένη μουσική...
...το τραγούδι είναι το τέλος, αφού όλα άρχισαν μες στη σιωπή...
Oσο για τη διαθήκη που μ' έκανε κληρονόμο του κόσμου, απ' το φόβο μη μου την κλέψουν, την έσκισα σε χίλια κομμάτια και τη σκόρπισα στον άνεμο. Aλλά συγκράτησα τις πιό ωραίες φράσεις
με τις οποίες και σας μιλώ.
Oπωσδήποτε θα είχα κάνει μεγάλα πράγματα στη ζωή μου, αλλά είχα γεννηθεί πολύ απασχολημένος...
... οι πιό ωραίες ιστορίες θα ειπωθούν για μας
όταν δε θα 'ναι πιά κανείς να τις ακούσει.
Oσο για τις λεπτομέρειες αυτού του μνημειώδους σφάλματος που υπήρξε η ζωή μου, θα μείνουν τελικά άγνωστες...
Aν ρίχναν ένα καράβι μες στο μυαλό μου θα ναυαγούσε.
... αλλά τι να 'κανα που υπήρξα πάντα
απ' την άλλη μεριά της ζωής.
quote:μα που αλλού στα τυράχλαδα
που ειναι το μαναβικο???
`
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ
quote:jonniebegood, κανείς απ'εξω.
Η συνείδησή μας και η ανάγκη, απο μέσα.
η συνειδηση δεν εχει εγωισμο.
η λογικη τον θρεφει.
την αναγκη για "τελειοποιηση" και "καταξιωση" ποιος την δημιουργει?
μηπως το οτι ζουμε με το παρελθον και το μελλον στο κεφαλι μας και χανουμε την Στιγμη?
quote:Ναι, μπορεί να είναι και έτσι αλλά δεν νομίζω οτι ξέρουν οτι θα πεθάνουν και δεν προσπαθούν να παρατείνουν, όπως εμείς, την ζωή τους.
τον γνωριζουν τον θανατο αλλα δεν τον κουβαλανε μαζι τους αγχωτικα οπως εμεις.
την Ζωη την απολαμβανουν ολα τα ζωα και σιγουρα θελουν να την παρατεινουν, αλλιως θα καθονταν να φαγωθουν.
αλλα η διαφορα ειναι στο οτι αυτα την Ζουν την Ζωη καθε στιγμη - Ζουν στο Τωρα!
.
quote:Καλά, με σένα παλικάρι μου, θα τα πούμε μετά από 17-18 ημέρες.
σα μονομαχια μου ακουγεται...
θα κραταω το ποτηρακι μου για καλο και για κακο. ![]()
quote:Μην ξεχνάς πως 25 τόνοι Αγιορείτικο σταφύλι, βρίσκονται εν πλω.
δεν σε φοβαμαι Βαγια! ![]()
quote:Πίσω όμως από την αποστολή αυτού του εμπορεύματος, κρύβεται μια τρομακτική συνωμοσία μεταξύ εσού και μερικών καλογέρων από το Άγιο Όρος.
εκτος απο πρακτορας (ο καλυτερος) Της Υπηρεσιας, ειμαι και πρακτορας της Χρυσοπηγης.
Βαβυλης ενα πραμα, αλλα με εμενταλ - οσο και να με βασανισουν δεν ομολογω, γιατι δεν θυμαμαι.
quote:Υ.Γ Τι ακριβώς κάνει ο Ιησούς Χριστός τα τελευταία 2000 χρόνια ?
τραβαει τις τριχες απ τις μασχαλες του με αυτα που βλεπει να γινονται στο ονομα της Αγαπης. ![]()
τελευταια τον ειδα να διδασκει αντεργκραουντ ως κλοσαρ, το "μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι" και το "κοιταξτε τα πουλια του ουρανου και τα χορτα της γης που δεν τα απασχολει η επαυριον γιατι αφηνονται στον πατερα" (ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ πατερας ετσι? μη Χαθει κανενας -απο οσους το διαβασουν- στη Μεταφραση)
.
quote:...θέλω να πώ οτι οι γονείς μου ήταν θνητοί, ενώ εγώ είχα άλλες βλέψεις...
και τι ζηταω?, τι ζηταω???
μια ευκαιρια στον παραδεισο να παω... (εν ζωη φυσικα) ![]()
.
Φίλη nst ρωτάς αν μπορεί κάποιος να σου απαντήσει στο ερώτημα :
είναι δυνατός πάντα ο αλτρουισμός.
Ο φίλος Deva Parinito σου απαντά :
Πάντα, δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτε. Ούτε και το να είναι αλτρουϊστής. Κάποιες στιγμές θα είναι, κάποιες όχι. Παντοτινό, τίποτε δεν υπάρχει. Παντοτινή είναι μονάχα η αλλαγή.
Αν θέλεις πάρε και δική μου άποψη , για να συγκρίνεις και να προβληματισθείς ,περισσότερο.
Η αγάπη για τον συνάνθρωπό μου, είναι ένα μέρος, ( κομμάτι πίττας που λέμε ) της ζωής μου .
Συμφωνώ με τον φίλο deva, ότι δεν είναι πάντοτε εφικτή.
Ξεφυλλίζοντας τα μονοπάτια της ψυχής μου, ανακάλυψα το αίτιο, για το οποίο δεν μπορεί να γίνεται πάντοτε .
Η ψυχή είναι ένας ζωντανός άυλος οργανισμός, όπου μέσα του χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τον μπούσουλα.
Ανάλογα με το επίκαιρο περιεχόμενο της, βλέπουμε και το περιβάλλον γύρω μας , τέλειο η ατέλειο.
Ας υποθέσουμε, ότι γνώρισες έναν άνθρωπο, εχθές και σου έκανε μεγάλη, αν όχι καταπληκτική εντύπωση.
Πέρασες μαζί του στιγμές ,ανεπανάληπτης ομορφιάς.
Ε αυτές τις κουβαλάς μαζί σου ( ανάλογα ,με το άτομο ) ,άντε να πούμε…………..να μην πούμε, προτείνω να το βρεις μόνη σου ,αν δεν έχει συμβεί.
Έχεις την επιλογή, να συναναστρέφεσαι με θετικά, θετικότατα άτομα που θα σου κρατάνε πάντοτε τέλεια συντροφιά στην ζωή , η με μούφήδες ,κατσούφηδες που θα σου κόβουνε ( μειώνουνε την όρεξη για ζωή).
Deva , εύχομαι να σου έδωσα ένα κείμενο , υπό την μορφή θεοσοφίας.
Αν δεν το βλέπεις έτσι ………το βλέπεις σίγουρα αλλιώς.
Αλλά να σου πω κάτι , εγώ τρελαίνομαι για πανηγύρια και αυτό εδώ το ξεφάντωμα, με θέμα το τέλειο, μου κάθεται τέλεια στην ψυχή.
Θα προσπαθήσω να επανέλθω, με ένα ποιο , ποιο, ποιο,( κόλλησα) πώς να το πω………
Ποιο θεοσοφικό κείμενο, κάνε λίγο υπομονή, το καλό πράγμα……………..
Δημήτρης :
Τι προτιμάς ; Να έχεις προβλήματα ή να μην υπάρχεις ως άνθρωπος (με την εικόνα που έχουμε για το μέσο άνθρωπο στη καθημερινότητά μας) ;
Εγώ :![]()
Το τρίτο , να ζω μαγικά (θεϊκά) τελειοποιημένες στιγμές , στην καθημερινότητά μου.
Σε ευχαριστώ για το κριτικό σου μάτι , που έπιασε και σχολίασε κάποιους βαθιά ριζωμένους προβληματισμούς μου.
jonniebegood :
αν υπαρχει μετενσαρκωση και εχουμε την δυνατοτητα σε αυτη τη ζωη να βελτιωσουμε το καρμα μας, τι μας απασχολει?
Εγώ :![]()
Μια τέτοια ομαδική επιδίωξη, πως την φαντάζεσαι φίλε μου.
quote:Ανάλογα με το επίκαιρο περιεχόμενο της, βλέπουμε και το περιβάλλον γύρω μας , τέλειο η ατέλειο.
![]()
quote:Έχεις την επιλογή, να συναναστρέφεσαι με θετικά, θετικότατα άτομα που θα σου κρατάνε πάντοτε τέλεια συντροφιά στην ζωή , η με μούφήδες ,κατσούφηδες που θα σου κόβουνε ( μειώνουνε την όρεξη για ζωή).
![]()
quote:Αν δεν το βλέπεις έτσι ………το βλέπεις σίγουρα αλλιώς.
κι ετσι, κι αλλιως κι αλλιωτικα θαλεγα! ![]()
quote:Αλλά να σου πω κάτι , εγώ τρελαίνομαι για πανηγύρια και αυτό εδώ το ξεφάντωμα, με θέμα το τέλειο, μου κάθεται τέλεια στην ψυχή.
τωρα μπηκες στην Καρδια μου αδελφε!
μεγαλα σχολεια τα πανηγυρια - εχουν απ ολα! ![]()
.
quote:
Των σκέψεων Pixeldream, αυτό μου φαίνεται ΤΟ δύσκολο.
Τίς πράξεις μπορείς να τίς ελέγχεις. Ισως με πίεση αλλά γίνεται.
Τίς σκέψεις όμως?
Ο στόχος είναι να μήν περνούν απο το μυαλό μας καν ,οχι να μήν εκφράζονται ή να μην μετατρέπονται σε πράξη.
Να μην μισείς, να μην φθονείς, να μην κατηγορείς, οχι απλώς να μην το δείχνεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΜΕ.
ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.
Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ...ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ...ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΓΙΑΥΤΟ;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΕΙΧΝΩ/ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΝΩ/ΔΕΝ ΚΑΝΩ...ΕΠΙΛΟΓΕΣ...ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΙΝΗΣΗ.
( ελεύθερη θεοσοφική φαντασίωση ).
Πάσα ομοιότης με άλλα θεοσοφικά κείμενα, μονάχα σύμπτωση ,η θεϊκό σχέδιο μπορεί να είναι.
Είμαι ευτυχισμένος , όταν γεμίζει η ψυχή μου αγάπη.
Δεν μπορώ όμως , να είμαι συνεχώς ευτυχισμένος , διότι δεν μπορεί η ψυχή μου
να γεμίζει συνεχώς με αγάπη.
Δεν είναι στο χέρι μου να το κάνω αυτό. Η αγάπη είναι η ουσία του θεού και εξαρτάται από τον ίδιο η στιγμή , που θα ενεργοποιηθεί στην ψυχή μου.
Εκδηλώνεται ως συναίσθημα , που δεν μπορούμε εμείς να το δημιουργήσουμε μόνοι μας .
Πρέπει να δεχθούμε ερεθίσματα , από τις αισθήσεις μας , η να κατεβάσουμε από
την μνήμη του εγκεφάλου μας εικόνες και σκηνές , για να αρχίσει να ενεργοποιείται.
Όμως δεν γνωρίζουμε τον τρόπο.
Η αγάπη είναι η ουσία του θεού και για να νοήσεις , πως και γιατί υπάρχει, θα
πρέπει να βρεις έναν τρόπο να μπορείς να την νιώθεις.
Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσεις με το υπέρτατο ων , είναι να αποκτήσεις
ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο.
Οι συζητήσεις με πνευματικά άτομα , μας παρέχουν πνευματική τροφή.
Αυτό το αντιλαμβάνεται αυτός , ο οποίος δέχθηκε το ένα η τα πολλά ερεθίσματα προς
αυτή την κατεύθυνση.
Από την ώρα της γέννησης μιας ανθρώπινης υπάρξεως , αρχίζει να μετράει ο χρόνος της προσωπικής του εξέλιξης.
Ο καθένας μας , όταν γεννιέται δέχεται από την ανώτερη δύναμη , το ίδιο απολύτως
πνευματικό και υλικό αγαθό.
Η ποσότητα και η ποιότητα των δύο αυτών αγαθών , είναι απολύτως ίδια σε κάθε
άνθρωπο.
Η πνευματική και σωματική εξέλιξη μετά την γέννηση για κάθε άνθρωπο, εξαρτάται από τις πηγές , από τις οποίες δέχεται τις πληροφορίες.
Σήμερα εν έτη 2004 , ζούμε την εποχή της χρυσής πληροφορίας.
Καμιά άλλη εποχή , στην ανθρώπινη ιστορία , δεν παρείχε τόσες μεγάλες δυνατότητες πληροφόρησης , όσο η σημερινή.
Η ηλεκτρονική δικτύωση του υπολογιστή μας είναι το κέντρο , το οποίο μας
δίνει την δυνατότητα , να επικοινωνήσουμε με όλα τα μέρη του κόσμου.
Η δυνατότητα του καθενός μας , να αποκτήσει την πληροφορία που θέλει , εξαρτάται
μόνο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή , την σύνδεση στο internet και την γνώση
χρήσεως αυτής της τεχνικής.
Αυτός που τα έχει , στην διάθεση του , μπορεί να αποκομίσει , όποια πληροφορία θέλει.
Η πληροφορία που δέχεται κάποιος χρήστης του δικτύου αυτού, γίνεται περισσότερο χρήσιμη η αρνητική , ανάλογα με το πνευματικό επίπεδο , που διακρίνει τον χρήστη.
Είναι πλέον κομμάτι αναπόσπαστο από την ζωή μας , η ηλεκτρονική διασύνδεση.
Είτε θέλουμε είτε όχι , υπάρχει και επηρεάζει την εξέλιξη όλων μας.
Όχι μόνο αυτών που είναι συνδεδεμένοι , αλλά και αυτών που δεν έχουν ακόμη
συνδεθεί.
Ακόμη και το άγιο όρος , χρησιμοποιεί αυτήν την δυνατότητα που παρέχει αυτή η
τεχνολογία.
Είναι όμως διαφορετική , η ποιότητα της οποιασδήποτε πληροφορίας , όταν την
αποκτάς μέσω του δικτύου , η όταν την αποκτάς μέσα από έναν πνευματικά ζωντανό
διάλογο.
Ο πνευματικός διάλογος είναι περισσότερο άμεσος.
Παρότι η τεχνολογία , παρέχει πραγματικό χρόνο ομιλίας , υστερεί στην άμεση
αίσθηση ,που προσφέρει ο πραγματικός διάλογος.
Ο άμεσος πνευματικός διάλογος είναι η ύψιστη πηγή πληροφορίας , ακόμη και σήμερα .
Οι αισθήσεις είναι ποιο γρήγορες από το μυαλό.
Όταν οι κεραίες των αισθήσεων μας δέχονται ερεθίσματα , είναι άμεσα.
Όταν ο εγκέφαλος μας δέχεται μια πληροφορία , από τις αισθήσεις μας , πρέπει
πρώτα να την επεξεργασθεί.
Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Αυτό δεν σημαίνει , ότι οι αισθήσεις είναι ποιο χρήσιμες.
Τα ερεθίσματα που δέχονται οι αισθήσεις μας , είναι πάρα πολλά κατά την διάρκεια
μιας ημέρας.
Όλα είναι άμεσα , όμως πολλά από αυτά τα έχουμε δεχθεί και στο παρελθόν.
Ο εγκέφαλος είναι αυτός , που θα κρίνει ποια είναι χρήσιμα και ποια όχι.
Για να το κάνει αυτό , θα πρέπει πρώτα να μετατρέψει τα ερεθίσματα σε πληροφορίες.
Στην συνέχεια , θα τις ταξινομήσει σε κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία , είναι η άμεση πληροφορία που σχετίζεται με την θετική του
εξέλιξη.
Η δεύτερη είναι η κατηγορία των πληροφοριών , που ο ίδιος εκτιμάει , ότι δεν είναι
τόσο άμεση για την εξέλιξη του.
Την πρώτη κατηγορία των πληροφοριών , την αποθηκεύει στην μνήμη της άμεσης
προσπέλασης και την δεύτερη την αποθηκεύει , στην πάγια μνήμη του.
Η άμεση προσπέλαση της μνήμης του , είναι κατά πολύ ταχύτερη από την πάγια.
Αυτό είναι πολύ λογικό να συμβαίνει , διότι όταν βρισκόμαστε μπροστά από μια
σημαντική απόφαση , που την περιορίζει ο χρόνος, θα πρέπει να αποφασίσουμε
γρήγορα σαν τον λαγό και όχι αργά σαν την χελώνα.
Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες στην ζωή μας , οι οποίες μπορούν γρήγορα να μας
οδηγήσουν σε αυτό που επιθυμούμε πολύ.
Οι περισσότερες χάνονται , επειδή δεν παίρνει ο εγκέφαλος μας , γρήγορα την
σωστή απόφαση.
Αυτοί που το έκαναν , λέμε ότι έχουν πολύ μυαλό και αυτοί που δεν το έκαναν
λέμε ότι έχουν λιγότερο μυαλό.
Η αλήθεια πολλές φορές , διαψεύδει αυτόν τον μύθο.
Όμως τι είναι αλήθεια και τι ψέμα ;
Αν είναι αλήθεια ότι η γη δεν μας χωράει ,τότε θα πρέπει να γίνω γρήγορος στην σκέψη .Αν είναι αλήθεια ,ότι αυτή η ζωή που ζούμε ,είναι μια δοκιμασία και ότι
θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την άλλη ,δεν χρειάζεται να το κάνω .
Το κομμάτι που μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει , μετά τον βιολογικό μας θάνατο ,είναι το πνεύμα μας.
Η σχέση της αγάπης και του πνεύματος είναι άμεσα συνδεδεμένα .
Η αγάπη είναι η ουσία του θεού .
Το πνεύμα που πηγάζει από την αγάπη ,είναι ο καρπός της.
Αν ο καρπός παραμείνει άγουρος, η κατορθώσει να ωριμάσει , εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο.
Δεν ωριμάζουν όλοι οι καρποί.
Όλα τα πράγματα που μπορούν να μας φέρουν την αληθινή γνώση και να μας κάνουν ευτυχισμένους , παρέχονται στον άνθρωπο δωρεάν.
Τον αέρα που αναπνέουμε , δεν τον πληρώνουμε και είναι το πολυτιμότερο υλικό
αγαθό για τον άνθρωπο.
Αν είχε την δυνατότητα να εμπορευματοποιηθεί , θα το έκανε ο άνθρωπος από
καιρό.
Το νερό και την γη , τα έχει εμπορευματοποίηση.
Από εκεί ξεκίνησε , η λανθασμένη εξωτερική ανθρώπινη εξέλιξη.
Ο άνθρωπος έχει εμπορευματοποίηση όλα τα υλικά αγαθά που μπόρεσε να βρει
επάνω στην γη.
Αυτή η εξέλιξη είναι σήμερα ιδιαίτερα κρίσιμη , διότι οδήγησε στην θεοποίηση
των υλικών αγαθών.
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί , μας τραβάει καθημερινά προς τον ολικό
ανθρώπινο υλικό αφανισμό.
Η μόνη ελπίδα που υπάρχει για τον κόσμο να βγει , από αυτήν την καταστροφική
εξέλιξη, είναι η διδασκαλία του χριστού.
Δίδαξε ότι η αγάπη είναι ουσία του θεού και πρέπει να παρέχεται δωρεάν.
Αυτή η σοφία , που έφερε ο χριστός στον άνθρωπο , επηρέασε την εξέλιξη της
ανθρωπότητας.
Δεν κατήργησε την εμπορευματοποίηση της αγάπης , αλλά ο άνθρωπος απόκτησε
περισσότερη σοφία.
Το καλό έχει αυξηθεί, αλλά δεν ξεπέρασε το κακό.
Η λέξη καλό και οποιαδήποτε ανθρώπινη πνευματική αρετή , έχει την ρίζα της στην
αγάπη.
Η λέξη κακό και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη του ανθρώπου , πηγάζει από
την άγνοιά της.
Η ουσία του θεού (η αγάπη) , είναι το ποιο άφθονο πνευματικό υλικό , επάνω στην
γη.
Όταν νιώθουμε αγάπη στην ψυχή μας , σημαίνει ότι ο θεός είναι ενεργός μέσα μας.
Κάθε ημέρα είναι ημέρα θεού.
Όταν μας κτυπάει την πόρτα της ψυχής, λέμε συνήθως.
- όχι ευχαριστούμε , πήραμε από αλλού.
Ο θεός δεν είναι πλανόδιος πωλητής της αγάπης.
Η τέλεια αυτή πνευματική επικοινωνία του πλάστη με το δημιούργημά του,
γίνεται αντιληπτή και συνειδητοποιείται , από ελάχιστους ανθρώπους.
Όσοι έχουν καλλιεργήσει την ουσία του , την δέχονται και την υιοθετούν.
Αυτή είναι η αρχή , για την εσωτερική πνευματική αναγέννηση της ψυχής.
Για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο , θα πρέπει να δεχθεί πνευματικά
ερεθίσματα .
Ο θεός σπέρνει μέσα στην άγουρη ψυχή μας ένα κομμάτι από το πνεύμα του, όταν γεννηθούμε.
Δίχως πνευματικά ερεθίσματα , δεν μπορεί ουδείς να αντιληφθεί , τις επισκέψεις
του δημιουργού του .
Τα πνευματικά ερεθίσματα , προέρχονται από τον διάλογο και τις συζητήσεις μας
με πνευματικά άτομα.
Μπορεί όμως να προέλθουν και από πνευματικά βιβλία .
Όταν δέχεσαι τέτοια ερεθίσματα , αρχίζει η ψυχή να ενθουσιάζεται.
Αυτός ο ενθουσιασμός , είναι ατελείωτος.
Όσο ποιο πολύ χρόνο αφιερώνουμε , για παρόμοιες συζητήσεις , τόσο ποιο πολύ
ενθουσιάζεται το πνεύμα του θεού μέσα στην ψυχή μας.
Το πνεύμα μπορεί να καλλιεργηθεί και να εξελιχθεί έως ένα σημείο.
Το σημείο το τελικό , είναι η θείωση του ανθρώπινου πνεύματος.
Από τον ενθουσιασμό , έως την θείωση υπάρχει αρκετή απόσταση .
Όταν πλέον κορυφωθεί , ο ενθουσιασμός στην ψυχή μας , θέλουμε να τον
μεταδώσουμε και στους συνανθρώπους μας που δεν τον έχουν.
Δεν μπορεί η ουσία του θεού , από την στιγμή που ενεργοποιήθηκε να
ηρεμήσει.
Όταν συζητάμε με υλιστές , ο ενθουσιασμός μας πέφτει κατακόρυφα.
Για να συζητήσεις με άτομα που έχουν , υλοποιημένο εγκέφαλο , θα
πρέπει να έχεις φτάσει , σε υψηλό πνευματικό επίπεδο.
Αν συνεχίσεις να συζητάς με πνευματικά άτομα , ο ενθουσιασμός θα αρχίσει
να αφομοιώνεται μέσα από τις συζητήσεις και να πλουτίζεις την ψυχή σου , με
καινούργια πνευματική τροφή.
Το πνεύμα σε σχέση με το σώμα , είναι τουλάχιστον ανώτερο υλικό.
Δεν βγήκε κατά τύχη ο όρος πνευματικό.
Το πνεύμα έχει μια μοναδική πηγή και αυτή είναι η θεϊκή.
Αυτή η πηγή είναι ανεξάρτητη , από οτιδήποτε στον κόσμο.
Δεν παίρνει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Είναι η αρχή της ύπαρξης και της μετέπειτα εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας.
Όποιος θέλει να γίνει τελείως ανεξάρτητος , όπως και αυτή , πρέπει να την μιμηθεί .
Επειδή θα συγκρουστεί με διάφορα άτομα , που υιοθέτησαν την κοινωνική στάση ,
θα πρέπει να εφοπλιστεί με τα εφόδια αυτής της τέλειας δύναμης.
Η δύναμη αυτή καλείται αγάπη.
Όποιος γίνεται οπαδός της δύναμης αυτής , δεν έχει να φοβηθεί τίποτε απολύτως.
Τα εφόδια που καλλιεργεί η δύναμη αυτή , στον υποψήφιο οπαδό της είναι τα ακόλουθα :
Πίστη ,δικαιοσύνη,εμπιστοσύνη,υπομονή,σεβασμός,ταπείνωση,αλήθεια,γαλήνη,
Φιλία ,γνώση, σοφία ,ειλικρίνεια και ελπίδα .
Όλες αυτές τις αρετές μπορεί ο υποψήφιος οπαδός , να τις καλλιεργήσει και να τις τελειοποιήσει.
Για να μάθεις πως λειτουργεί η αγάπη , θα πρέπει να ξέρεις από τι υλικό αποτελείται.
Η αγάπη είναι πνευματική ύλη και δεν πρέπει ποτέ να την συγχέουμε , με τα υλικά
αγαθά .
Δεν μπορεί κανένας να μονοπωλήσει , την ουσία του θεού .
Αν στο άμεσο μέλλον , κατορθώσει ο άνθρωπος να εμπορευματοποίηση το οξυγόνο
όπως το νερό και την γη , την αγάπη δεν θα την εμπορευματοποίηση ποτέ , διότι
είναι η ουσία του θεού και είναι τελείως ανεξάρτητη .
Αυτό που σήμερα εμπορευματοποιείται , δεν είναι η αγάπη , αλλά η λανθασμένη ένια της αγάπης.
Σήμερα απολαμβάνει ο καθένας μας , τόση αγάπη , όση μπορεί να αγοράσει από το
ελεύθερο εμπόριο.
Στην πραγματικότητα αγοράζει , τις υπηρεσίες του συνανθρώπου του με χρήματα .
Για τον λόγο αυτό , γίνεται η αγάπη τόσο πολύτιμη , όταν προσφέρεται δωρεάν.
Αυτό το αντιλαμβάνεται το πνευματικό άτομο και δεν το συλλαμβάνει το υλοποιημένο άτομο.
Ανάλογα με το πόσο υλοποιημένος , είναι ο εγκέφαλος σε ένα άτομο , μπορεί να
του δοθεί αποτελεσματική πνευματική βοήθεια.
Η δυσκολία σε ένα υλοποιημένο άτομο , είναι η πνευματική του φτώχια.
Όσο ποιο φτωχός είναι σε πνεύμα , τόσο ποιο δύσκολο είναι να τον βοηθήσεις να
αντιληφθεί μερικές πνευματικές αλήθειες.
Την ουσία του θεού την αντιλαμβανόμαστε στην ψυχή μας.
Όταν αισθάνομαι στην ψυχή μου αγάπη , πρέπει να γνωρίζω ότι έχω επισκέπτη.
Αυτός ο επισκέπτης , είναι το υπέρτατο ων , είναι ο θεός.
Η ψυχή είναι , η σκέψη , οι αισθήσεις και η λογική.
Αν μια ψυχή έχει καλλιεργηθεί σε αρκετά υψηλό βαθμό , θα έχει αποκτήσει την
προσωπική της πίστη.
Η πίστη είναι μία , όμως ο βαθμός της πίστης από ψυχή σε ψυχή , είναι διαφορετικός.
Ο βαθμός πίστεως σε μια ψυχή αυξάνει , μόνον όταν την αναβαθμίζει τακτικά.
Αυτός που ισχυρίζεται , ότι γνωρίζει την αληθινή πίστη και ζει σύμφωνα με τους
νόμους της και δεν του χρειάζεται άλλη γνώση , έχει έλλειψη νοημοσύνης.
Για να φτάσει μια ψυχή την πίστη της σε υψηλό βαθμό , θα πρέπει να έχει ανοιχτή
ψυχή.
Να δέχεται πνευματική τροφή , από όλους τους συνανθρώπους της.
Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ψυχή επάνω στον πλανήτη γη. Η τελευταία ποιο γνωστή
σε όλους μας ήταν του χριστού.
Η ολοκληρωμένη ψυχή , έλκεται από τον δημιουργό, και εγκαταλείπει τον μάταιο γήινο κόσμο.
Είναι νόμος , ότι το τέλειο δεν μπορεί να υπάρχει , για πολύ καιρό μέσα στην ατέλεια Αν λοιπόν μια ψυχή πλησιάσει την τελειότητα , ο δημιουργός της δεν την αφήνει να
υπάρχει σε ένα ατέλειο κόσμο και την παίρνει κοντά του.
Για τον λόγο αυτό οι γέροντες του αγίου όρου , δεν μένουν για πολύ καιρό , μακριά
από το όρος. Υπάρχει ο κίνδυνος να υποκύψει η καθαρότερη ψυχή τους , στους γήινους πειρασμούς.
Η ψυχή που δημιουργεί ο θεός , σε κάθε άνθρωπο κατά την γέννηση του είναι
μικρή. Αρκεί όμως να χωρέσει τον θεϊκό σπόρο , που είναι ένα μικρό κομμάτι
από το άπειρο πνεύμα του.
Σε κάθε άνθρωπο χορηγεί , απολύτως την ίδια ποιότητα και ποσότητα.
Από την στιγμή εκείνη και μετά , ο κάθε άνθρωπος είναι πλέον υπεύθυνος για
την ύπαρξη του.
Ο θεός γνωρίζει , ότι δεν θα μεγαλώσουν , όλοι το πνεύμα τους αρκετά , για να
επικοινωνήσει μαζί τους στο μέλλον.
Το πνεύμα του ανθρώπου αντιλαμβάνεται την έλλειψη της υλικής τροφής , το
αργότερο όταν γουργουρίζει το στομάχι του.
Για τον λόγο αυτό δεν μένει σχεδόν ποτέ νηστικός.
Λίγα όμως πνεύματα , αντιλαμβάνονται νωρίς στην ζωή τους , την έλλειψη της
πνευματικής τους τροφής.
Το μυαλό ποτέ δεν πονάει , όταν του λείπει η σκέψη , για τον λόγο αυτό είναι
λίγοι οι άνθρωποι που μαθαίνουν να σκέφτονται.
Ακόμη ποιο λίγοι είναι αυτοί που μαθαίνουν να σκέφτονται λογικά.
Λογική σκέψη , είναι αυτή που πηγάζει από την δημιουργία του σύμπαντος και
δεν χωράει στην στενή κοινωνική λογική.
Όσο κάποιος άνθρωπος μεγαλώνει το πνεύμα του , τόσο περισσότερο θεϊκή σοφία
αντιλαμβάνεται.
Μεγαλώνει το πνεύμα και μαζί με αυτό μεγαλώνει και η ψυχή του.
Η μικρή ψυχή βλέπει συνήθως μέχρι το προσωπικό της υλικό συμφέρον.
Όσο ποιο μεγάλα γίνονται τα φτερά της ψυχής μας , τόσο ποιο κοντά μπορεί
να πετάξει στον θεό .
Αυτός είναι ο τελικός σκοπός κάθε ενάρετης ψυχής. Να πετάξει και να φτάσει τον
πνευματικό της δημιουργό.
Ο πνευματικός τρόπος με τον οποίο ο θεός καταφέρνει να επικοινωνεί , με τις ανθρώπινες ψυχές , είναι άγνωστος.
Αν τον γνώριζε ο άνθρωπος θα , μπορούσε να επικοινωνήσει κατά τον ίδιο τρόπο με τον Θεό. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να επικοινωνεί ο άνθρωπος με τον θεό , ονομάζεται προσευχή.
Η πνευματική τροφή που δέχεται η ψυχή, από την αγάπη διαφέρει σε μέγεθος , όχι
όμως σε ποιότητα.
Ο θεός γνωρίζει πόση πνευματική γνώση , διαθέτει η ψυχή μας . Ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο , έχει προχωρήσει μια ψυχή , δέχεται και την ανάλογη ποσότητα
θεϊκής σοφίας.
Αυτή η πνευματική επικοινωνία είναι μοναδική για τον ακόλουθο λόγο.
Αν δεν την αντιληφθεί ο άνθρωπος ποτέ στην εγκόσμια ζωή του, θα έχει ζήσει
μια ζωή δίχως ,να επικοινωνήσει έστω και μια φορά με τον θεό.
Θα έχει χιλιάδες ακατέργαστες πληροφορίες συσσωρευμένες , στον εγκέφαλο του.
Το μόνο που θα έχει αντιληφθεί , από την ζωή θα είναι το καλό φαγητό.
Ο άνθρωπος ως γνωστόν πλέον, δεν ζει για να τρώει , αλλά τρώει για να ζει.
Όταν αισθάνθηκα για πρώτη φορά την ουσία του θεού , νόμιζα ότι ήταν ένα
αίσθημα αγάπης , που δημιούργησαν οι αισθήσεις και το μυαλό μου.
Σε κάποια στιγμή μεγάλωσε τόσο πολύ μέσα μου , που ξεπέρασε την αγάπη
που ένιωθα για την μητέρα και τα παιδιά μου.
Άρχισα να κλαίω σαν μικρό παιδί. Εκείνη την στιγμή ήμουν απόλυτα ευτυχισμένος.
Όταν έπαψα να νιώθω αυτή την απόλυτη ικανοποίηση , αντιλήφθηκα ότι είχα ενωθεί
με κάτι.
Η λογική μου εξήγηση , ήταν ότι με επισκέφτηκε ο θεός. Η απόλυτη ικανοποίηση της
ψυχής επέρχεται , όταν ενωθεί με τον δημιουργό.
Από την στιγμή εκείνη , η ψυχή μου άρχισε να επιδιώκει αυτές τις επαφές.
Δεν γνωρίζω , τον χρόνο που θα με επισκεφτεί η αγάπη , όμως από αυτές τις
επαφές κερδίζω κάθε φορά θεϊκή γνώση.
Η αγάπη η μητρική , είναι η μεγαλύτερη επάνω στην γη. Είναι αξεπέραστη επειδή
την χρονική περίοδο που φροντίζει το παιδί της , φτάνει την ανιδιοτέλεια.
Θυσιάζει ψυχή και σώμα , για το παιδί της.
Αν αυτή την αγάπη δεν την πάρει το βρέφος από την μητέρα του , θα του προξενήσει
στο μέλλον αυτή η έλλειψη βαθιά ψυχικά τραύματα. .
Όταν φεύγει από την αγκαλιά της μητέρας , μαθαίνει από την κοινωνία , ότι η αγάπη
είναι μια ανθρώπινη αδυναμία., την οποία πρέπει να αποφεύγει.
Έτσι η κοινωνία μας διαμορφώνει σε :
Φανατικούς ατομιστές , όταν δεν απομένει ούτε ίχνος , από την μητρική αγάπη.
Συμφεροντολόγους , όταν μετατρέπουμε την μητρική αγάπη σε κοινωνική.
Χρήσιμους ανθρώπους , όταν την μητρική μας αγάπη την έχουμε ακόμη στην
ψυχή μας.
Η αγάπη η θεϊκή είναι ανώτερη από την μητρική , επειδή η μητρική έχει τις ρίζες
της στην θεϊκή.
Αυτή η θεϊκή αγάπη διαμορφώνει έναν άνθρωπο που την καλλιεργεί σε αγαθό.
Όταν προσπαθεί ένα τέτοιο άτομο , να διατηρήσει την θεϊκή του αγάπη , μέσα στην
κοινωνία όπου ζει , έρχεται αντιμέτωπος με την κοινωνική αντίληψη .
Και όμως μια θεϊκή αγάπη , μπορεί κάθε άτομο να την διατηρήσει και να την αυξήσει
μέσα σε οποιαδήποτε κοινωνία του κόσμου.
Ό λόγος για τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό , είναι το γεγονός , ότι η θεϊκή αγάπη είναι η ποιο δυνατή και μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει τις δυσκολίες της κοινωνικής αντίληψης.
Όταν υιοθετεί κάποιος την θεϊκή αγάπη , καλλιεργούνται μέσα στην ψυχή του ,
όλες οι πνευματικές αρετές του δημιουργού , διότι η αγάπη είναι ζωντανή πνευματική
δύναμη.
Ο θεός ανέχεται όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες μας , επειδή μας έπλασε και επειδή
είναι πανάγαθος.
Γιατί να υιοθετήσω την κοινωνική αντίληψη και όχι την θεϊκή ;
Η σημερινή κοινωνική αντίληψη της αγάπης είναι γνωστή.
Πιστεύουμε ότι αγάπη είναι , ένα αίσθημα προικισμένο με , τρυφερότητα ,υπομονή,
καλοσύνη , σεβασμό, βοήθεια και καλοσύνη , το οποίο όταν το αισθανόμαστε , μπορούμε να το προσφέρουμε κατά προσωπική μας βούληση , εκεί που εμείς θέλουμε. Όμως πως γίνεται το αίσθημα αυτό , να διαφοροποιείται όταν πρόκειται για το παιδί μας , ένα φίλο η ένα άλλο πρόσωπο ;
Το εξηγούμε αυτό λέγοντας στον εαυτό μας , ότι το παιδί μας πρέπει να το αγαπάμε
περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Υπάρχουν και πρόσωπα για τα οποία , δεν αισθανόμαστε αγάπη.
Κανένας κοινωνιολόγος και ψυχολόγος δεν μπορεί να δώσει ,τον ορισμό της αγάπης.
Ο χριστός είπε , ότι αυτός που θέλει , μπορεί και πρέπει να αγαπήσει ακόμη και τον
εχθρό του , για να λέγεται πραγματικός χριστιανός.
Ο λόγος που η κοινωνική αντίληψη είναι λανθασμένη , οφείλεται στην άγνοια.
Ο καθένας μας έχει νιώσει σίγουρα σε μια τουλάχιστον στιγμή στη ζωή του, αγάπη
για το άτομο που θεωρεί εχθρό του.
Όταν το ένιωσε αυτό , την στιγμή εκείνη επισκέφτηκε την ψυχή του , ο θεός και η
ουσία του η αγάπη.
Του είπε να αγαπήσει τον εχθρό , όμως αυτός δεν το αντιλήφθηκε, διότι η ψυχή
του δεν ήταν ώριμη να το εφαρμόσει. Θεώρησε ότι το αίσθημα αυτό , δεν έπρεπε να
το εξωτερικεύσει και έτσι έπραξε.
Όταν νιώθεις και αισθάνεσαι αγάπη , ο θεός είναι ζωντανός μέσα στην ψυχή σου.
Νιώθεις την ανάγκη να μοιραστείς αυτό το γεγονός και με άλλους συνανθρώπους σου
ακόμη και με τους εχθρούς σου. Διότι δεν υπάρχει ποιο ιερή στιγμή από την στιγμή
που επισκέπτεται ο θεός την ψυχή σου.
Κάθε φορά που αισθάνεσαι αγάπη , δώσε την εκεί η σε αυτό , για το οποίο την νιώθεις .
Άρχισε να κάνεις εξάσκηση στην ουσία του θεού την αγάπη από σήμερα .
Σιγά -σιγά θα ανακαλύπτεις , ότι κάτι θα αρχίζει να αλλάζει μέσα στην ψυχή σου.
Θα έρθει και η στιγμή που θα μπορείς να νιώσεις και να αγαπήσεις τον εχθρό σου.
Το μίσος που νομίζουμε , ότι υπάρχει στην ψυχή μας , για κάποιο άτομο, δημιουργείται από την λανθασμένη κοινωνική μας αντίληψη , για την αγάπη.
Η ορθή αντίληψη της αγάπης , δίνεται με την λογική , η οποία πηγάζει από την
δημιουργία του κόσμου.
Ένα άτομο που έχει υιοθετήσει και πιστεύει σε αυτή την λογική , είναι κατά
πολύ λογικότερος , από ένα άτομο που υιοθετεί την κοινωνική λογική.
Η ψυχή για να ωριμάσει και να αντιληφθεί ορθά τον θεό και την ουσία του την αγάπη θέλει πολύ πνευματική εργασία .
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι επεδίωκαν , ολόκληρη την ζωή τους την πνευματική τους μόρφωση. Δεν σταματούσαν ποτέ σε ένα επίπεδο .
Ένας σωστός φιλόσοφος που σεβόταν τον εαυτό του , ξεκινούσε από την ερώτηση ;
Γιατί υπάρχω ;
Ο Σωκράτης που έζησε προ-χριστού , πίστευε στην αθανασία της ψυχής.
Αφού όμως δεν είδε και δεν άκουσε τον χριστό , πως έφτασε σε τόσο υψηλό βαθμό
αντίληψης.
Η ψυχή του και οι ψυχές των υπόλοιπων σοφών αθηναίων , είχε ως πηγή μόρφωσης
τα έργα του θεού .
Η ορθή σοφία πηγάζει από τον θεό
Όποιος συμφωνεί με αυτό , βάζει μια γερή βάση , επάνω στην οποία θα στηρίξει την
λογική του.
Με αυτή την λογική μπορείς να προχωρήσεις , στη εξήγηση της αγάπης.
Αν ο θεός είναι αγάπη , τότε η αγάπη είναι η ουσία του θεού.
Δηλαδή θεός και αγάπη , είναι το ίδιο πράγμα ;
Κάθε δημιούργημα , περιέχει την ουσία του θεού , η οποία είναι η αγάπη.
Είναι λανθασμένη η αντίληψη , όταν πιστεύω ότι η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που
νιώθω στην ψυχή μου , διότι όλα τα συναισθήματα έχουν το αίτιο που τα προξενεί.
Η αιτία που νιώθω και αισθάνομαι πηγάζει από την αγάπη. Η λογική πηγάζει από
τις αισθήσεις και την σκέψη.
Οι αισθήσεις και η σκέψη δημιουργούνται με την γέννηση μου .
Η αιτία της γέννησης του άνθρωπου ,είναι ο θεός .
Αυτή η ουσία είναι η αιτία , που αισθανόμαστε αγάπη και αν δεν την είχαμε μέσα στην ψυχή μας, δεν θα νιώθαμε ποτέ την αληθινή αγάπη .
Όλοι την έχουμε , όμως είναι λίγοι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ορθά.
Αυτός που την αντιλαμβάνεται ορθά , όταν την αισθάνεται , νιώθει την ηθική
υποχρέωση να ζωντανέψει την ουσία μέσα του. Προσπαθεί να την δώσει σε αυτό ,
για το οποίο αισθάνεται αγάπη. Δεν τον απασχολεί , αν είναι φίλος εχθρός η το παιδί
του , για το οποίο την αισθάνεται. Απλά το κάνει. Η ποιότητα της αγάπης είναι μία και δεν είναι διαφορετική ανάλογα με το άτομο για το οποίο την νιώθουμε.
Μετά την ορθή αντίληψη της αγάπης , θα πρέπει να ακολουθήσουν έργα αγάπης.
Διότι η ορθή αντίληψη δεν αρκεί και είναι κούφια , δίχως τα έργα της.
Το έργο που γίνεται , από αγάπη θεϊκή , είναι το τέλειο έργο.
Μπορεί να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι .
Το μόνο εμπόδιο για τον καθένα ξεχωριστά , είναι ο βαθμός της προσωπικής του θέλησης .
Έγραψε κάποτε ο Πυθαγόρας ότι ;
Όποιος γνωρίσει τον εαυτό του , θα γνωρίσει το σύμπαν.
Σήμερα 2004 χρόνια μετά την εμφάνιση του χριστού , αυτό έπαψε να ισχύει.
Σήμερα ισχύει , μια άλλη φιλοσοφία.
Όποιος έχει φαΐ , για την επόμενη ημέρα , είναι βολεμένος .
Όποιος έχει φαΐ για ένα χρόνο , είναι βασιλιάς.
Όποιος έχει φαΐ για πάντα , γίνεται ανεξάρτητος.
Αυτός που έχει το μπόλικο φαΐ , μας αγοράζει και μας πουλάει όλους ,ανάλογα
με το πόσο φαΐ χρειαζόμαστε κάθε ημέρα.
Όσο ο βιολογικός θάνατος θα είναι το τέλος , για τους πολλούς και η αρχή για τους
ελάχιστους , το μέλλον της ανθρωπότητας , θα το κρίνει η ύλη.
Αν κάποια ανύποπτη στιγμή , αντιστραφεί αυτή η σχετικότητα , το μέλλον της ανθρωπότητας θα το κρίνει το πνεύμα του θεού.
Τον χρόνο τον ανακάλυψε ο άνθρωπος ,για να μετράει τα λεπτά, την ώρα ,την εβδομάδα, τον μήνα και τον υπόλοιπο γενικά καιρό που του απομένει , έως τον
θάνατο.
Ο όμηρος τον χρησιμοποίησε για να τον κάνει ιστορία.
Η ιστορία της ανθρωπότητας , κάνει κύκλους.
Υπάρχουν μόνο οι αληθινές στιγμές .
Όταν δεν μπορεί να δοθεί επαρκείς ορισμός για κάτι το οποίο υπάρχει ,φταίει η άγνοια.
Το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από μια στιγμή.
Έτσι μετράει τον χρόνο ο δημιουργός.
Σήμερα ψάχνω , όπως ο Διογένης με το φανάρι και ρωτάω πρώτα εμένα :
Γιάννη είσαι άνθρωπος του θεού , η του κοινωνικού συστήματος ;
-Είμαι οπαδός της αγάπης , επειδή με άγγιξε η ουσία του θεού .
Πεθαίνω για την ουσία του.
Είναι η μόνη αληθινή ευτυχία , όλα τα άλλα είναι ψευδαισθήσεις .
Από την ημέρα που την γεύθηκα , είμαι πραγματικά ευτυχισμένος.
Ζω και υπάρχω από στιγμή σε στιγμή και για να κυριολεκτήσω θα πω ότι ,
προσπαθώ να μετρήσω την υπόλοιπη ζωή μου με τις αληθινές πνοές.
Όταν νιώθω την αγάπη μέσα στην ψυχή μου ,είναι αληθινή στιγμή.
Όταν δεν νιώθω τέτοιες στιγμές , σταματάω να μετράω τον χρόνο , η
τουλάχιστον το προσπαθώ.
Μια τέτοια στιγμή την ημέρα , θα με γέμιζε πνευματικά.
Αυτές τις πνοές μετράω και μεγαλώνω την ελπίδα μου , γιατί κάθε φορά που είναι
αληθινή με ψιθυρίζει κάτι στην ψυχή μου
…..υπάρχει θεός …υπάρχει θεός …υπάρχει θεός και κρατάω την ελπίδα μέσα μου ζωντανή .
Με την πνευματικότητα μπορεί ο άνθρωπος , να σπάσει το φράγμα του χρόνου .
Η αιωνιότητα της ψυχής , μπορεί να εξηγηθεί με την ένια , ότι δεν την περιορίζει ο
χρόνος. Τα έργα του πλάστη μας , είναι αμέτρητα και τα περισσότερα τα βλέπουμε
με τα εξωτερικά μας μάτια ,όμως υπάρχουν και πράγματα που δεν μπορούν να τα
δούνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Αυτός που έχει καλλιεργήσει στην ψυχή του , περισσότερο το πνεύμα του πλάστη,
μπορεί να ταξιδέψει και να δει πράγματα , που δεν βλέπουν τα γυμνά μάτια.
Όποιος έχει επισκεφτεί το άγιο όρος μπορεί να συναντήσει ακόμη , τέτοιες ψυχές.
Οι γέροντες , έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου , διότι έχουν δημιουργήσει
το πνευματικό τους σώμα.
Αυτό σημαίνει , ότι μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως σε δύο διαφορετικά σημεία της γης. Μπορούν να κάνουν θαύματα με το πνευματικό τους σώμα .
Όποιος πιστεύει στα θαύματα , μπορεί να πιστέψει και στην αγιοσύνη
αυτών των γερόντων.
Στο άγιο όρος συνεχίζουν να αγιάζουν άνθρωποι.
Όταν είσαι μακριά από την ύλη και τους πειρασμούς της ,μπορείς να προχωρήσεις το
πνεύμα σου , έως τον θεό.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην ανθρώπινη κοινωνία , επειδή η ύλη είναι η καθημερινή
μας έγνοια.
Είναι καλό να έχεις έναν πνευματικό οδηγό , όταν μάλιστα ζει στο άγιο όρος , είναι
ακόμη καλύτερα. Ένας πνευματικός οδηγός (πνευματικός πατέρας) , μπορεί να ερεθίσει τον πνευματικό σπόρο του θεού ,σε ένα υλοποιημένο άτομο .
Μπορεί να τον καθοδηγήσει πνευματικά και να φτάσει έως και στην σωτηρία της ψυχής του.
Στην κοινωνία μας αυτό φαντάζει σαν ουτοπία . Οι ιερείς που ζουν μαζί μας έχουν
τόσο κακή φήμη , που ο περισσότερος κόσμος δεν τους εμπιστεύεται την πνευματική
τους καθοδήγηση. Όμως υπάρχουν ευτυχώς και πνευματικώτατοι κοινωνικοί ιερείς ,
που μπορούν να καθοδηγήσουν και να σώσουν ψυχές.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πνευματική πτώση στον άνθρωπο , από το να αποχωριστεί
την ψυχή του , δίχως να γνωρίσει τον λόγο , που του την παραχώρησε ο θεός.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας και συγνώμη για την ταλαιπωρία των οφθαλμών .![]()
Είθε να είσθε όλοι καλά ,για να εφαρμόζουμε την αγάπη ως θεϊκό λειτούργημα ,η αν σας εκφράζει περισσότερο ως :
Σχέση αγάπης μεταξύ παιδιού -μάνας.
Μπορείτε ακόμη και να το αγνοήσεται......![]()
ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΚΑΝΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ
ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ , ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ.
«… ο άνθρωπος είναι το τελειότερον και εξαιρετικώτερον δημιούργημα, ο άνθρωπος είναι αυτός ούτος ο θεός, εάν δεν υπήρχεν άνθρωπος δεν θα υπήρχε θεός-βέβαια θα ήτο ο θεός αλλά ουδείς θα τον ήξευρεν-διότι που θα εξεδηλώνετο η θεότης.
Επομένως ουσιαστικά ο άνθρωπος είναι θεός, ο νούς του ανθρώπου είναι δεδομένος από τον θεό, βεβαίως ο θεός είναι πανταχού παρών και το σπίτι του είναι το άπειρον, ενώ ο άνθρωπος είναι εν μικροσκοπικό μόριον του θεού, όμως είναι μέρος του θεού είναι μικρόν τεμάχιο θεού.»
«Επειδή ο νους του ανθρώπου είναι από τον θεό , άρα εκείνο το οποίον δύναται να σηλάβη ο νους δύναται και να γίνη, εκείνο το οποίον δεν δύναται να συλάβη δεν υπάρχει. Δηλαδή ότι υπάρχει μέσα εις το σύμπαν υπάρχει και εις τον ανθρώπινον εγκέφαλον μέσα, και ότι δεν υπάρχει μέσα εις το σύμπαν δεν υπάρχει και εις τον ανθρώπινον εγκέφαλο.»
«… ο νόμος της εξελίξεως είναι επίσης εκείνος ο οποίος διευθύνει το παν , ο νόμος της εξελίξεως είναι απαραβίαστος δια τούτο συμβαίνουν αυτά τα πράγματα,…..,αλλά εξελίχθησαν τα πράγματα αλληλοδιαδόχως και βαθμιαίως, η εξέλιξης είναι νόμος.
Διότι γενικός κανόνας δια την ανθρωπότητα είναι η αύξουσα αυτή ανάπτυξη του πνεύματος. Βέβαια χωρίς να πιστεύωμεν ότι άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκον,ο άνθρωπος δημιουργήθηκε εις το είδος του , ο πίθηκος εις το είδος του…
Αλλά δεν θα διέφερε ποσώς από τον πίθηκον ο πρωτόγονος άνθρωπος δια τον λόγον ότι δεν υπήρχε φωτιά…μόλις ανακάλυψε την φωτιά αμέσως διαλύει το σκότος , αμέσως αντιμετωπίζει τα θηρία, λυγίζει τα μέταλα, καταργεί τον χειμώνα και αρχίζει από εκεί και ύστερα ο πολιτισμός.
Η φωτιά δηλαδή το πύρ είναι το άπαν.
……η εξέλιξις λοιπόν δημιουργεί όλα αυτά τα πράγματα και η επιστήμη έχει προχωρήσει μέχρι του σημείου…»
«Ο άνθρωπος είναι πνεύμα και ύλη, εις τον άνθρωπο ενεργεί και το πνεύμα αλλά ενεργεί και η ύλη.
Επειδή δε ο άνθρωπος είναι πνεύμα και ύλη δια τούτο ακριβώς ομοιάζει απόλυτα του δημιουργού του, διότι του μεν θεού το σώμα είναι ο υλικός κόσμος και ο ίδιος (το πνεύμα του) ο θεός ο ίδιος είναι το πνεύμα το οποίον υπάρχει, η ζώσα αυτή δύναμις.
Ακριβώς και ο άνθρωπος είναι μια μικρογραφία του απείρου και του θεού. Το σώμα το οποίον έχομεν είναι το υλικόν σώμα , το πνεύμα το οποίον έχομεν είναι πάλιν και αυτό του θεού, και κάνει τις ενέργειες του και το ένα και το άλλο.
Δύο είναι αι αδελφαί του απείρου, η….και η επιστήμη , τώρα οι άνθρωποι τις έχουν χωρίσει τις έχουν απομακρύνει απ αλλήλων υπάρχει έχθρα μεταξύ των.
Κάποτε όμως θα ενωθούν και ότι δεν εξεύρει η μία το εξεύρει η άλλη και η ένωσις αυτών θα είναι η στερέωσις των καιρών του ανθρώπου, δηλαδή η τελειοποίησης του ανθρώπου.»
«…διότι ο άνθρωπος είναι χώμα , από το χώμα εξήλθε , από το χώμα συντηρείται ,ζει , και εις το χώμα επανέρχεται , εκεί λοιπόν στο χώμα υπάρχει το μυστήριον της ζωής και εκεί θα το εύρωμεν.
Διότι το χώμα παντού έχει αίμα όπου και αν πατήσεις, όπως εδημιουργήθει ο ψύλλος εδημιουργήθει και ο ελέφας, όπως εξεκολάφθει ο ψύλλος μέσα εις την ακαθαρσία έτσι εξεκολάφθει και ο ελέφας, αλλά σε μια ανάλογον ακαθαρσία ο κάθε ένας.
Έτσι εδημιουργήθει και ο άνθρωπος , πήρε αίμα από το χώμα.»
«…όταν πρωτοφάνηκεν εις τους μαθητάς ο χριστός και αυτοί τον ενόμισαν πνεύμα.
Όμως το πνεύμα δεν έχει σάρκα και οστά , δια τούτο και έφαγεν μαζί τους.
Ήταν και είναι άνθρωπος συνεχώς, και τώρα, διότι ανελήφθη εκ σαρκός.
Ομοίως και οι προηγούμενοι του χριστού που δεν δοκίμασαν θάνατο είναι εις τον «ουρανό» άνθρωποι.
Υπάρχουν πολλά πνεύματα εις τον κόσμο , δηλαδή πολλές σκέψεις, που λέγουν ότι ο χριστός είναι πνεύμα, αλλά οι σκέψεις αυτές δεν ωφελούνται τίποτε με αυτήν την σκέψη, διότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ούτω ουδέποτε θα τελειωθούν και θα οδηγηθούν στην θέοποίησιν.»
«το πνεύμα της αλήθειας έχει την αγαθήν την πραγματική γνώση, την σοφία, έχει την δύναμιν.
Όπου υπάρχει το πνεύμα της αλήθειας είναι η δύναμη η σοφία, ο πλούτος υλικός και πνευματικός, η χαρά.
Πλάνη είναι κάθε τι που δεν στηρίζεται στην εις το πνεύμα της αλήθειας.
Από την πλάνη δημιουργείται η φθορά κτλ. Διότι οι ευρισκόμενοι εις πλάνην , ζει ο είς εναντίον του άλλου και ζούν την εκδίκησιν και το μίσος.»
«Η ενσάρκωσις του θεού είναι η αγάπη.
Ο θεός έχει δημιουργήσει όλο τον κόσμον με την αγάπην, τα πάντα τα διέπει η αγάπη του θεού. όπου δεν υπάρχει η αγάπη υπάρχει το σκότος.
Η αγάπη είναι ο μοναδικός συντελεστής παραγωγής των αγαθών αυτής της γής, της μακαρίου και αιωνίου ζωής.
Η αγάπη έξω βάλει τον φόβον , και υπάρχει έτσι εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει φόβος.
Η αγάπη διαλύει τον εχθρό όπως τον καπνό και όπως το κερί η φωτιά.»
«…λέγοντες ότι αγαπώμεν το θεό , και τον πλησίον δεν το αγαπώμεν ;
Πχ. Χτίζομεν εκκλησίες από την μία αλλά κρινομεν το συνάθρωπο μας !
Μηδέν εις το πηλίκο…
…δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν γνώση, αλλά ένα θρησκευτικόν συναίσθημα παράλογον-άνευ βάσεων- προς τον θεόν. νομίζοντες ότι εις τον εγωισμόν τους ανταποκρίνεται ο θεός.
Δεν τρώμε πασχαλινό δια να μεταλάβωμεν , ενώ το μίσος και η κακία του εσωτερικού μας κόσμου δεν μας εμποδίζει να μετέχωμεν της πράξεως !»
«αγαπώμεν το θεό εάν τα τέκνα αυτού αγαπώμεν, και εάν αγαπάμε τον θεό αγαπωμεν και τα τέκνα του. Τάυτα είναι αλληλένδετα.
Μη αγαπών τις τα τέκνα του θεού δεν αγαπά τον θεό.
Τέκνα είναι πάντες οι άνθρωποι ,ο κρίνων τον άλλο δεν έχει επίγνωσιν δεν εγνώρισεν χριστόν.
Θα έλθη εις τον κόσμο , αγάπη , ειρήνη –ατομική και συνολική-η δικαιοσύνη του θεού, και η αφθαρσία και η αθανασία.»
«…η πίστης είναι η μεγίστη εξουσίαν , η δίδουσα τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Δια της πίστεως θα λάβωμεν την εξουσία που δίδει ο θεός εις πάντα άνθρωπο.
Ανήκει η πίστη εις τον θεό και την δίνει όπου πρέπει και όταν πρέπει.
Όπου δεν επενεργεί η πίστης υπάρχει η ελπίδα.
Μεγάλα πάντως και ασύλληπτα τα γενόμενα δια της πίστεως.
Να ζητώμεν την πίστιν και την αγάπη δια της αδιαλείπτου προσευχής. Είναι πολύ ακριβά αυτά τα δύο , δια των οποίων καταργείται…και η φθορά εκ του εαυτού μας.
Και θα δούμε πράγματα τα οποία δεν θα περιμέναμε ποτέ.
Η πίστης νικάει την φθορά και δημιουργεί μια νεα ζωη.
...παράδεισος είναι στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, παράδεισος είναι ο εσωτερικός άνθρωπος.
…δόξα θεού είναι η δόξα του ανθρώπου-αφθαρσία αθανασία- ο θεός δεν έχει ανάγκη δόξης, είναι πλήρης δόξης.
`
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ
Στην πιάτσα λένε πως άμα θες να δεις αν ένας υπάλληλος είναι ασυνείδητος ή όχι, τον βάζεις μπροστά σε αφύλαχτο ταμείο. Αν είναι ασυνείδητος θα ζει συνεχώς μια κόλαση και κάποια στιγμή θα την κάνει τη λαμογιά για να βρεθεί έστω και λίγο στον παράδεισο του. Αν είναι σωστός δεν θα υποπέσει σε σφάλμα, όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός.
Οι αγιορείτες λοιπόν αποφεύγουν να μπουν μπροστά σε αφύλαχτο ταμείο γιατί φοβούνται ότι θα το κάνουν το σφάλμα. Κατ' αναλογία είναι ασυνείδητοι και υποκριτές. Προσπαθούν να κρυφτούν από το Θεό που πιστεύουν. Εμείς καθημερινώς περνάμε από τεστ και αυτοί λουφάρουν.
Αν είχαν νοιώσει την αγάπη και την ουσία του Θεού θα ήταν απ’ έξω και παντού ελεύθεροι όπως ο αέρας που αναπνέουμε.
Αν είχαν νοιώσει την ουσία του θεού δεν θα υπήρχε περίπτωση να επιστρέψουν σε κάτι που είναι ανεπαρκές. Δεν θα υπήρχε τέτοιος φόβος.
Αλλά είναι οι ίδιοι ανεπαρκείς... Και γιατί είναι ανεπαρκείς; Γιατί νομίζουν πως είναι κάτι. Και αφού είναι κάτι, υπάρχει και κάτι άλλο έξω απ’ αυτούς, το κακό, ο πειρασμός, το καλό, ο Θεός... και οι άλλοι που είναι είτε με το κακό, είτε μαζί τους...
Τι είδους αγάπη είναι αυτή που περιχαρακώνεται και χωρίζει τα πράγματα σε καλό και κακό; Σε εμάς που είμαστε στο σωστό δρόμο και στους άλλους που είναι στο λάθος ; Τι είδους αγάπη είναι αυτή που ζει μέσα στο φόβο ; Τί φοβάται ; Ποιος είναι ο πυρήνας του φόβου της ; Το « ε γ ώ ».
Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τον εαυτό τους. Είναι εγωιστές και μάλιστα του χειρίστου είδους, καθώς ο εγωισμός τους κινείται στο διανοητικό επίπεδο, όχι στο υλικό και ως τέτοιος είναι πολύ πιο επικίνδυνος και μεγαλύτερης εμβέλειας.
Βάλε αυτούς τους αξιολύπητους και επικίνδυνους ανθρώπους δίπλα στο Χριστό, στο Σωκράτη ή το Διογένη τον Κυνικό που περπατά στην αγορά ανάμεσα στους ανθρώπους και βλέποντας πόσα πράγματα δεν του χρειάζονται είναι διαρκώς ευτυχισμένος και ελεύθερος..
«…Όταν γίνονται οι δύο σάρκα μία ,δεν εννοεί το σεξουαλικό θέμα, και δεν έχει σχέσιν με τον θεσμόν της ενότητος. Είναι δυο σώματα τα δύο φύλλα, έχουν δύο κεφαλάς, υπάρχει όμως ένας εγκέφαλος, αυτή είναι η ένωσις και αυτό πρέπει να επιζητούν οι σύζυγοι.
Μεγάλο μυστήριο ο γάμος, δια του μυστηρίου του γάμου γίνωνται μία σαρξ εν πνεύμα μια ψυχή.
Υπάρχει και ο θεσμός της αγαμίας , ο άγαμος είναι να δια υπηρετή τον θεό, και όχι τον εαυτό του.
Ο μοναχισμός είναι ένα από τα 7 πνεύματα του θεού. Μοναχισμός όμως δεν σημαίνει να κλεισθή κάποιος εις το κελί του και να σώσει την ψυχή του, δηλαδή να φροντίζει μόνο τον εαυτό του.
Μοναχισμόν εννοεί εις τους ανθρώπους εκείνους που είναι απηλλαγμένοι από τα βιοτικά και ανθρώπινα βάρη και δημιουργούν ρεύματα δυνατών ανθρώπων.
Μακάριος ο έχων την μεγάλη αποστολή να υπηρετήση ψυχή τε και σώματι, αγνά τον θεόν, να υπηρετήση τον συνάνθρωπον του .»
`
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ
Edited by - rizitis on 02/09/2005 15:54:40