- Ελληνοποιημένες λέξεις - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Επειδή συλλαμβάνω τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί συχνά ξένες λέξεις αντι των ελληνικών και θέλω να σταματήσω χρειάζομαι τη βοήθεια σας.
Γνωρίζει κάποιος από εσάς ιστοσελίδες/βιβλία που να επισημαίνουν τις λέξεις εκείνες που έχουμε ελληνοποιήσει και χρησιμοποιούμε και να υποδεικνύει τις αντιστοιχες Ελληνικές;
Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...
Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...
Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...
quote:
Τοτε ισως θα επρεπε ν΄αλλαξεις υπογραφη...
Ανελκυστηρας, γελωτοποιος, κινηματογραφος.
Δεν ηχουν πιο ομορφα στο αυτι;
Ασε που μπορεις να καταλαβεις και το τι σημαινουν απο την ετυμολογια τους.
Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...
quote:
Δεν γνωρίζω κάτι σαν αυτό που ζητάς αλλά θα ηθελα να σε ρωτήσω το εξης. Γιατί θες να σταματήσεις τη χρησιμοποιηση ξενων λεξεων και να χρησιμοποιείς μόνο ελληνικές? Εγω μια χαρά αισθάνομαι να χρησιμοποιω τις λέξεις "ασανσέρ", "κλόουν", "σινεμά" κ.α. παράλληλα με τις ελληνικές Βεβαια ο καθένας οπως νιώθει πιο άνετα...περι ορέξεως...
Μα τι λες τώρα βρε Agnostic;
Δε θα ταίριαζε καλύτερα να έχεις ως ψηφιακή υπογραφή:
ΤΟ ΚΡΕΑΤΟΣΦΑΙΡΙΔΙΟ ΓΑΡ ΒΑΡΥ...;
Λοιπόν. Καλύτερα είναι το θέμα αυτό να μεταφερθεί στον χώρο "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Έχει κάποιο γενικό ενδιαφέρον, ωστόσο θα έπρεπε να γίνει και μια σύνδεση με το θεματικό αντικείμενο του ESOTERICA για να ταιριάζει ως θέμα στις συζητήσεις.
Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα παραμείνει ενεργό.
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
O Μέγας Απο-συντονιστής και σεντονιστής!!!
Περονόσπορος
Το θέμα είναι οι τούρκικες (βλ. ντουλάπι)κ.α.
Οι Αγγλο - Γαλλικές δέν έχουν προλάβει ακόμα να Ελληνοποιηθούν και μπορούν να αναγνωριστούν ευκολότερα.
http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

Θεωρώ πάντως ψευτοδίλημμα το να ψάχνουμε και να προτιμάμε τις "αυθεντικές ελληνικές λέξεις" έναντι άλλων "ελληνοποιημένων"...Η άποψή μου είναι ότι όσες λέξεις έχουν ενταχθεί ομαλά στη γλώσσα μας, κλίνονται κανονικά και δεν προκαλούν "ηχητικά" (πχ τα ταξιά, τα μπέικα κλπ...![]()
) ε ΕΙΝΑΙ ελληνικές πλέον! Θυμάμαι για παράδειγμα συζήτηση για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη "άνθος" ή τη λέξη "λουλούδι", γιατί λέει η δεύτερη είναι αλβανικής προελεύσεως! Αυτό είναι υπερβολή, κατά τη γνώμη μου!

http://www.georgiadesbooks.com/product.php?productid=66&cat=0&page=1

«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»
Η ομιλία του ήταν η εξής :
«Ι eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Ecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms, methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with HELLAS.
With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and synthesized.
Our critical problems, such as the numismatic plethora, generate some agony and melancholy. This phenomenon is characteristic of our epoch. But, to my thesis, we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe.
In parallel, a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate, is basic.
I apologize for my eccentric monologue.
I emphasize my eucharisties to you, Kyrie, to the generous American ethnos and to the organizers and protagonists of this amphictiony and the gastronomic symposia".
Σε ελεύθερη μετάφραση :
«Απευθύνω έπαινο τους διοικητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την ορθότητα των αρχών, των μεθόδων και της πολιτικής τους, αν και υπάρχει ένα ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στην (Παγκόσμια) Τράπεζα και την ΕΛΛΑΔΑ.
Με ενθουσιασμό συνδιαλεγόμαστε και συναγωνιζόμαστε στα συνέδρια των δίδυμων οργανισμών μας στα οποία, ποικίλες οικονομικές ιδέες και δόγματα αναλύονται και συντίθενται.
Τα κρίσιμα προβλήματά μας, όπως ο πληθωρισμός, δημιουργούν κάποια αγωνία και μελαγχολία. Αυτό το φαινόμενο, είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Αλλά, κατά την άποψή μου, έχουμε το δυναμισμό να προγραμματίσουμε διορθωτικές πρακτικές, σαν προφύλαξη από το χάος και την καταστροφή.
Παράλληλα, είναι βασική μια ανυπόκριτη διεθνής οικονομική συνεργασία και εναρμόνιση, σ’ ένα διεθνές δημοκρατικό κλίμα.
Ζητώ συγγνώμη για τον εκκεντρικό μονόλογό μου.
Απευθύνω τις ευχαριστίες μου, σε σας Κύριοι, στο γενναιόδωρο Αμερικανικό έθνος και στους οργανωτές και πρωταγωνιστές αυτού του συνεδρίου και των γαστρονομικών συμποσίων».
http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
quote:
Σε ελεύθερη μετάφραση :
«Απευθύνω έπαινο τους διοικητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την ορθότητα των αρχών, των μεθόδων και της πολιτικής τους, αν και υπάρχει ένα ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στην (Παγκόσμια) Τράπεζα και την ΕΛΛΑΔΑ.
Με ενθουσιασμό συνδιαλεγόμαστε και συναγωνιζόμαστε στα συνέδρια των δίδυμων οργανισμών μας στα οποία, ποικίλες οικονομικές ιδέες και δόγματα αναλύονται και συντίθενται.
Τα κρίσιμα προβλήματά μας, όπως ο πληθωρισμός, δημιουργούν κάποια αγωνία και μελαγχολία. Αυτό το φαινόμενο, είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Αλλά, κατά την άποψή μου, έχουμε το δυναμισμό να προγραμματίσουμε διορθωτικές πρακτικές, σαν προφύλαξη από το χάος και την καταστροφή.
Παράλληλα, είναι βασική μια ανυπόκριτη διεθνής οικονομική συνεργασία και εναρμόνιση, σ’ ένα διεθνές δημοκρατικό κλίμα.
Ζητώ συγγνώμη για τον εκκεντρικό μονόλογό μου.
Απευθύνω τις ευχαριστίες μου, σε σας Κύριοι, στο γενναιόδωρο Αμερικανικό έθνος και στους οργανωτές και πρωταγωνιστές αυτού του συνεδρίου και των γαστρονομικών συμποσίων».
Νομίζω ότι είναι περιττή, αγαπητέ Krisnna...![]()
Αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της ομιλίας αυτής!

quote:
ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ - ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΝΝΑ
http://www.georgiadesbooks.com/product.php?productid=66&cat=0&page=1«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»
το συγκεκριμένο βιβλίο της κυρίας Τζιροπούλου είναι ψιλο-μουφα και αντιεπιστημονικό....και δεν ειναι τυχαίο που φιλοξενείται σε ιστοσελίδα του εθνικιστή μελος του ΛΑΟΣ Γεωργιάδη ο οποίος προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πάντα προήλθαν απο την Ελλάδα...Θα πρέπει να ειμαστε προσεκτικοί με αυτού του είδους τα εθνικιστικά βιβλία...ειδικά εκει που γράφει στην ιστοσελίδα ότι "τι βιβλιο αυτό καταρρίπτει τουε μύθους που αμαυρώνουν την ιστορία της γλώσσας μας" ειναι για να γελάει κανείς![]()
Μακριά λοιπόν.....
Ενω το b και το d, ειναι αρχαιοτερο απο το μ+π και ν+τ.
Ο,τι πεις...
Μπορεις να μου την πεις;
Κατι ειπες για εθνικιστη του ΛΑΟΣ.Να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι ΛΑΟΣ μα μαλλον δε γνωριζεις τι εστι εθνικισμος.

Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης