- To «τουπέ» του Γνώστη και του Φιλοσόφου - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:Εδώ μας περιέγραψες το πρώτο σκέλος Notirk.
Σοφός είναι ο - πρώην - γνώστης και φιλόσοφος που γνώρισε την άγνοια του.
Την ανώτερη σοφία.
Η ανώτερη ηλιθιότητα όμως;
Μήπως είναι ο ηλίθιος που νομίζει ότι είναι και συμπεριφέρεται σαν σοφός;

quote:quote:Εδώ μας περιέγραψες το πρώτο σκέλος Notirk.
Σοφός είναι ο - πρώην - γνώστης και φιλόσοφος που γνώρισε την άγνοια του.
Την ανώτερη σοφία.
Η ανώτερη ηλιθιότητα όμως;
Μήπως είναι ο ηλίθιος που νομίζει ότι είναι και συμπεριφέρεται σαν σοφός;
- Αυτός που νομίζει ότι είναι σοφός , είναι αυτός που ξέρει μεν πολλά , τέτοια όμως που δεν έχουν συμβάλλει μπίτ στη βελτίωση του χαρακτήρα του. Αυτά που έχει μάθει τα επιδεικνύει με στόμφο , με τουπέ… αρέσκεται να βλέπει γύρω του ηλίθιους.
Αυτός δεν είναι ηλίθιος - μιας και όντως έχει μάθει πολλά-.… είναι ο έχων καβαλήσει το καλάμι , ο και γνωστός σαν ξερόλας .
Αυτός που συμπεριφέρεται σαν σοφός…. μπορεί πραγματικά να είναι σοφός μια και η συμπεριφορά του – κατά κοινή ομολογία και όχι δική του- είναι σοφή , ή δεν είναι σοφός αλλά η συμπεριφορά του εκλαμβάνεται σαν σοφή , συγκρινόμενη προφανώς - και αφελώς- με τη γενική συμπεριφορά.
Σοφός όπως εγώ τον εννοώ , είναι αυτός και μόνο αυτός , που είτε με κατάλληλη και επίπονη μαθητεία και άσκηση , είτε από αποκάλυψη , έχει διαρρήξει τα πέπλα που χωρίζουν τον κόσμο μας της εικονικής πραγματικότητας , της αντανάκλασης , της πολλαπλότητας , από τον πραγματικό κόσμο της απλότητας , της ενότητας των πάντων . Είναι αυτός που αντίκρισε έστω και για μια στιγμή την αλήθεια και είπε …’’τώρα κατάλαβα ότι δεν ξέρω τίποτα’’.
Εδώ , θέλω να αναιρέσω τον όρο ηλίθιος και απολογούμενος να δηλώσω ότι κακώς τον χρησιμοποίησα σε προηγούμενη παράθεση μου , ορμώμενος από τα κακά μου ένστικτα. Ηλίθιο θεωρώ μόνο , τον από τη φύση τιμωρημένο με πνευματική αναπηρία. Αυτόν που δεν είναι ευφυής , που δεν έχει δηλαδή άρτια φυσική κατάσταση.
Αν είναι έτσι , τότε το αντίθετο του σοφού δεν είναι ο ηλίθιος , αλλά ο ευφυής ( ο έχων τα φυσικά προσόντα ) , που χρησιμοποιεί την ευφυΐα του καταχρηστικά. Και δυστυχώς , τουλάχιστον μέχρι τώρα η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι έτσι.
quote:Νομίζω ότι στην επιδίωξη της σοφίας δεν είναι δουλειά καενός να κρίνει για λογαριασμό άλλων. Αν αναζητάς τη σοφία οι πλάγιες ματιές να δεις τι κάνουν οι άλλοι παίρνουν τα μάτια σου από το στόχο. Αν πάλι δεις κανέναν πιο μπροστά σου δες αν μπορείς να μάθεις κάτι που θα σε πάει κι εσένα πιο μπροστά.
....- Αυτός που νομίζει ότι είναι σοφός , είναι αυτός που ξέρει μεν πολλά , τέτοια όμως που δεν έχουν συμβάλλει μπίτ στη βελτίωση του χαρακτήρα του. Αυτά που έχει μάθει τα επιδεικνύει με στόμφο , με τουπέ… αρέσκεται να βλέπει γύρω του ηλίθιους.
Αυτός δεν είναι ηλίθιος - μιας και όντως έχει μάθει πολλά-.… είναι ο έχων καβαλήσει το καλάμι , ο και γνωστός σαν ξερόλας .
Αυτός που συμπεριφέρεται σαν σοφός…. μπορεί πραγματικά να είναι σοφός μια και η συμπεριφορά του – κατά κοινή ομολογία και όχι δική του- είναι σοφή , ή δεν είναι σοφός αλλά η συμπεριφορά του εκλαμβάνεται σαν σοφή , συγκρινόμενη προφανώς - και αφελώς- με τη γενική συμπεριφορά.Σοφός όπως εγώ τον εννοώ , είναι αυτός και μόνο αυτός , που είτε με κατάλληλη και επίπονη μαθητεία και άσκηση , είτε από αποκάλυψη , έχει διαρρήξει τα πέπλα που χωρίζουν τον κόσμο μας της εικονικής πραγματικότητας , της αντανάκλασης , της πολλαπλότητας , από τον πραγματικό κόσμο της απλότητας , της ενότητας των πάντων . Είναι αυτός που αντίκρισε έστω και για μια στιγμή την αλήθεια και είπε …’’τώρα κατάλαβα ότι δεν ξέρω τίποτα’’.
Εδώ , θέλω να αναιρέσω τον όρο ηλίθιος και απολογούμενος να δηλώσω ότι κακώς τον χρησιμοποίησα σε προηγούμενη παράθεση μου , ορμώμενος από τα κακά μου ένστικτα. Ηλίθιο θεωρώ μόνο , τον από τη φύση τιμωρημένο με πνευματική αναπηρία. Αυτόν που δεν είναι ευφυής , που δεν έχει δηλαδή άρτια φυσική κατάσταση.
Αν είναι έτσι , τότε το αντίθετο του σοφού δεν είναι ο ηλίθιος , αλλά ο ευφυής ( ο έχων τα φυσικά προσόντα ) , που χρησιμοποιεί την ευφυΐα του καταχρηστικά. Και δυστυχώς , τουλάχιστον μέχρι τώρα η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι έτσι.
...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
Edited by - panpam on 22/04/2014 12:51:40
quote:Είσαι λίγο περίπλοκος Notirk. Προτιμώ τα πιό απλά.
Σοφός όπως εγώ τον εννοώ , είναι αυτός και μόνο αυτός , που είτε με κατάλληλη και επίπονη μαθητεία και άσκηση , είτε από αποκάλυψη , έχει διαρρήξει τα πέπλα που χωρίζουν τον κόσμο μας της εικονικής πραγματικότητας , της αντανάκλασης , της πολλαπλότητας , από τον πραγματικό κόσμο της απλότητας , της ενότητας των πάντων . Είναι αυτός που αντίκρισε έστω και για μια στιγμή την αλήθεια και είπε …’’τώρα κατάλαβα ότι δεν ξέρω τίποτα’’.
Γιά 'μένα σοφός είναι εκείνος που φρόντισε να κερδίσει από αυτόν τον κόσμο, ότι μπορούσε να πάρει μαζί του.
Το αντίθετό του είναι ευνόητο...

Edited by - Αίολος on 22/04/2014 15:16:32
Αυτός ο κόσμος έχει φροντίσει γι’αυτό. Σε αφήνει να πάρεις όσα μπορείς , αρκεί να μη τον υπερβείς.
Η Σοφία αρχίζει από την υπέρβαση αυτού του κόσμου.
quote:
Γιά 'μένα σοφός είναι εκείνος που φρόντισε να κερδίσει από αυτόν τον κόσμο, ότι μπορούσε να πάρει μαζί του, όταν τον αφήσει.

quote:
Αν κάποιος φροντίζει από αυτό το κόσμο , να πάρει ό,τι μπορεί , μόνο σοφός δεν είναι , ούτε και γίνεται.Αυτός ο κόσμος έχει φροντίσει γι’αυτό. Σε αφήνει να πάρεις όσα μπορείς , αρκεί να μη τον υπερβείς.
Η Σοφία αρχίζει από την υπέρβαση αυτού του κόσμου ,ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙ.
quote:Αυτό που λες είναι ορθό. Έρχονται όμως πάνω σ'αυτό οι "μυστικοί" και σου λένε, "ναι, μόνο που αυτό που 'θα πάρεις' όταν 'αφήσεις' αυτόν τον κόσμο.... θα πέσουν πάνω σου να στα πάρουν.... πως θα τα κρατήσεις;"quote:
Γιά 'μένα σοφός είναι εκείνος που φρόντισε να κερδίσει από αυτόν τον κόσμο, ότι μπορούσε να πάρει μαζί του, όταν τον αφήσει.
...
quote:Χααχαχα! Εάν αυτό το λένε οι "μυστικοί", τότε λένε μαλακίες!
Έρχονται όμως πάνω σ'αυτό οι "μυστικοί" και σου λένε, "ναι, μόνο που αυτό που 'θα πάρεις' όταν 'αφήσεις' αυτόν τον κόσμο.... θα πέσουν πάνω σου να στα πάρουν.... πως θα τα κρατήσεις;"

quote:Εύκολα βρίζεις αλλά δύσκολα στηρίζεις.quote:Χααχαχα! Εάν αυτό το λένε οι "μυστικοί", τότε λένε μαλακίες!
Έρχονται όμως πάνω σ'αυτό οι "μυστικοί" και σου λένε, "ναι, μόνο που αυτό που 'θα πάρεις' όταν 'αφήσεις' αυτόν τον κόσμο.... θα πέσουν πάνω σου να στα πάρουν.... πως θα τα κρατήσεις;"
Γιατί;
Αν δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι όπως ανέφερα,
τότε αυτό που είπες είναι αντιφατικό και αυτοαναιρείται.
Διότι αν είναι δυνατόν να πάρεις κάτι μαζί σου
θα υπάρχει ένα 'κάπου' (θα το πάρεις μαζί σου; πού;)
κι αν γι'αυτό το κάπου δεν ξέρεις τίποτα
πως μπορείς να κρίνεις εκείνους που το δέχονται
και λεν ότι το ξέρουν;
quote:quote:Εύκολα βρίζεις αλλά δύσκολα στηρίζεις.quote:Χααχαχα! Εάν αυτό το λένε οι "μυστικοί", τότε λένε μαλακίες!
Γιατί;
Αν δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι όπως ανέφερα,
τότε αυτό που είπες είναι αντιφατικό και αυτοαναιρείται.
κι αν γι'αυτό το κάπου δεν ξέρεις τίποτα
πως μπορείς να κρίνεις εκείνους που το δέχονται
και λεν ότι το ξέρουν;...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

Αφού τον βλέπεις .
Πάει γυρεύοντας ! ! ! ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Καλά, δεν μιλάω (επί του παρόντος) , μέχρι να φύγω για διακοπές ! ! ![]()
![]()
Δεν αργώ . . .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
Βρε Νικόμαχε .Αφού τον βλέπεις .
Πάει γυρεύοντας ! ! !
Καλά, δεν μιλάω (επί του παρόντος) , μέχρι να φύγω για διακοπές ! !
Δεν αργώ . . .
quote:Είναι κολλητική η υστερία;quote:
Πάει γυρεύοντας ! ! !
Δεν αργώ . . .
quote:quote:
Πάει γυρεύοντας ! ! !
Δεν αργώ . . .
...
...και συγνώμη για το κούφιο quote.
quote:quote:Είναι κολλητική η υστερία;quote:
Πάει γυρεύοντας ! ! !
Δεν αργώ . . .
Έτσι φαίνεται!!!
quote:Θέλεις να το πεις με δικά σου λόγια;quote:quote:
Πάει γυρεύοντας ! ! !
Δεν αργώ . . .
...
Αυτό που ήταν στην κουβέντα πριν τις παρεμβολές ήταν ότι κάποιος είπε:
quote:
[quote]Γιά 'μένα σοφός είναι εκείνος που φρόντισε να κερδίσει από αυτόν τον κόσμο, ότι μπορούσε να πάρει μαζί του, όταν τον αφήσει.
Λογική συνέπεια μιας τέτοιας δήλωσης είναι το ότι υπάρχει ένα "κάπου" όπου μπορεί να πάρει κανείς "κάτι" όταν αφήσει αυτόν τον κόσμο...
Κι αυτό περιπλέκει τα πράγματα...
quote:quote:Θέλεις να το πεις με δικά σου λόγια;quote:quote:
Πάει γυρεύοντας ! ! !
Δεν αργώ . . .
...
Αυτό που ήταν στην κουβέντα πριν τις παρεμβολές ήταν ότι κάποιος είπε:
quote:
[quote]Γιά 'μένα σοφός είναι εκείνος που φρόντισε να κερδίσει από αυτόν τον κόσμο, ότι μπορούσε να πάρει μαζί του, όταν τον αφήσει.Λογική συνέπεια μιας τέτοιας δήλωσης είναι το ότι υπάρχει ένα "κάπου" όπου μπορεί να πάρει κανείς "κάτι" όταν αφήσει αυτόν τον κόσμο...
θα υπάρχει ένα 'κάπου' (θα το πάρεις μαζί σου; πού;)Κι αυτό περιπλέκει τα πράγματα...
Δεν τα περιπλέκει απλά...γόρδιος δεσμός που χρειάζεται σπάθα έχει γίνει[:![]()
Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΎΝΗ , ΕΊΝΑΙ Η ΣΤΕΡΕΑ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗς ΑΡΕΤΕΣ.
-ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ