- ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ-ΕΠΕΙΓΟΝ!! (θέματα οικολογικά) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
Dr Jekyll Mr HydeΟ ανθρωπος έχει ξεπεράσει ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ. Κάναμε ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ απ όσο περιμένανε. Όχι μόνο αυτό αλλα το κακο που κάναμε ΔΕ ΞΕΓΙΝΕΤΑΙ απλά μπορούμε να ελπίζουμε οτι με το καιρό η φύση απο μόνη της θα βοηθήσει τις όποιες αξιοτιμες μας προσπάθειες.
Η καταστροφή που έχει συμβεί στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, στην άνθρωπινη συνείδηση, είναι το ίδιο μεγάλη - και εξελίσσεται παράλληλα - με αυτήν που έχει συμβεί στην Φύση και στον πλανήτη.
quote:quote:
amaliaΜα αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο, δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζουμε - όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμά μου. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, να μιλήσουμε με πιθανότητες και πάλι θα υπάρχουν άλλα δεδομένα που είτε θα τα γνωρίσουμε άμεσα, είτε μέσω των αποτελεσμάτων τους που πιθανότατα θα μας καταπλήξουν. Κάτι που γίνεται πάντα σε συστήματα μεγάλης πολυπλοκότητας όπως αυτό που περιλαμβάνει την ύπαρξη άνθρωπος και το οικοσύστημα που σχηματίζει η γη. Οπότε, προσωπικά σ' αυτό το θέμα εγώ δε θα λάβω ως δεδομένο ότι φτάνουμε σε κάποιο τέλος.
zip:
Είναι αρκετά αισιόδοξη η οπτική σου. [ και έτσι ΠΡΕΠΕΙ να είναι δηλ. και για τον υπόλοιπο κόσμο ] Μακάρι όμως, την ίδια οπτική να είχαμε κι εμείς απ' την μεριά μας ως επιστήμονες.
Γεια σου zip
Η οπτική μου δεν είναι απαραίτητα αισιόδοξη, αν και προσωπικά προτιμώ να βλέπω τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Η οπτική στην οποία αναφέρομαι αφορά στη μελέτη των μη γραμμικών συστημάτων, που ως επιστημονική προσέγγιση είναι σχετικώς νέα, όχι βέβαια τόσο νέα για να είναι πρωτάκουστη ή να μην είναι ευρέως διαδεδομένη σε έναν μεγάλο κύκλο σύγχρονων επιστημόνων. Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο να ενημερωθείς για άλλες οπτικές, όπως αυτή που περιπτωσιακά και μόνο άγγιξα, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο του Ilya Prigogine, 'Τάξη μέσα από το Χάος' - είναι μια πολύ κατατοπιστική εισαγωγή στο θέμα
Για τους επιστήμονες (και για όσους ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τα επιστημονικά θέματα γενικότερα) πάντως, δεν υπάρχει μία οπτική για το πως βλέπουν τα πράγματα - ευτυχώς δηλαδή!
quote:
trexagireveΡε φιλαράκι amalia,το τέλος,δεν ειναι απαραίτητα κακό, ή
με άσχημες μόνο απολήξεις....Είναι και το τέλος, εκεί,΄οπου
δεν υπάρχει ίσως, αλλά βεβαιότης....Δεν πιστεύεις σε ένα
καλύτερο αύριο;Δεν μιλάμε για καταστροφή, αλλά, για αλλαγή...
Αλλά μέσα απο τη φωτιά....
Καταρχήν με ποια κριτήρια μιλάμε για κάτι καλύτερο; Μπορεί αυτό που εσύ φαντάζεσαι ως καλύτερο για μένα να είναι ένας εφιάλτης, όπως και το αντίθετο. Σκέψου διάφορες θρησκευτικές φαντασιώσεις για μελλοντικές ουτοπίες, ή ακόμα και προσπάθειες για την κατασκευή ενός "καλύτερου" κόσμου (και ο Χίτλερ κάτι τέτοιο πίστευε, με κορυφαίο λαό τους Γερμανούς). Και η αλλαγή που ήθελε να κάνει, θα ερχόταν μέσα από τη φωτιά!!! Αν σε σοκάρει αυτή η σύγκριση, σκέψου πως ίσως δεν διαφέρει και πολύ από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό κάθε είδους που κάνει τους ανθρώπους να θεωρούν πως αυτοί γνωρίζουν περισσότερο ποιο είναι το καλύτερο μέλλον για τη Γη και τους συνανθρώπους τους...

quote:
zip:Η καταστροφή που έχει συμβεί στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, στην άνθρωπινη συνείδηση, είναι το ίδιο μεγάλη - και εξελίσσεται παράλληλα - με αυτήν που έχει συμβεί στην Φύση και στον πλανήτη.
Αυτό με τη συνείδηση είναι μεγάλο θέμα και χωράει πολύ νερό...
Δεν ξέρω και τι ακριβώς εννοείς με τον όρο 'Συνείδηση'. Αν το εννοείς δηλαδή με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τον όρο διάφορες θρησκευτικές και εσωτερικές προσεγγίσεις, ή με τον ψυχολογικό ή ακόμα και νευροεπιστημονικό τρόπο. Γιατί, αν μιλάμε για το δεύτερο, η ανθρώπινη συνείδηση δεν έχει πάθει καμία καταστροφή, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα!!
Θα περιμένω όμως τη διευκρίνισή σου πριν συνεχίσω σχετικά.

quote:
amaliaΑν σε ενδιαφέρει περισσότερο να ενημερωθείς για άλλες οπτικές, όπως αυτή που περιπτωσιακά και μόνο άγγιξα, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο του Ilya Prigogine, 'Τάξη μέσα από το Χάος' - είναι μια πολύ κατατοπιστική εισαγωγή στο θέμα. [ thks για το tip, το σημείωσα, άμα βρεθώ σε βιβλιοπωλείο θα το κοιτάξω τώρα για τις διακοπές, πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέρον ... thks! ]
Δεν ξέρω και τι ακριβώς εννοείς με τον όρο 'Συνείδηση'. Αν το εννοείς δηλαδή με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τον όρο διάφορες θρησκευτικές και εσωτερικές προσεγγίσεις, ή με τον ψυχολογικό ή ακόμα και νευροεπιστημονικό τρόπο. Γιατί, αν μιλάμε για το δεύτερο, η ανθρώπινη συνείδηση δεν έχει πάθει καμία καταστροφή, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα!! Θα περιμένω όμως τη διευκρίνισή σου πριν συνεχίσω σχετικά. [ εννοώ την συνείδηση ... γενικά ]
Μια λέξη κι όμως μιλάμε για πολλά διαφορετικά πράγματα:
"δεν έχει θρησκευτική συνείδηση και δεν πάει εκκλησία"
"μα πως τρέχεις έτσι; είσαι εντελώς ασυνείδητος;"
"μετά την ένεση έχασε για μισή ώρα τη συνείδησή του".
"με τούτη την προσευχή θα ανεβείτε πιο γρήγορα προς την αυτοσυνειδησία"
"αυτή τη στιγμή είμαι συνειδητός στην οσμή ενός ρόδου".
"του μίλησε η συνείδησή του"
"αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι το περιεχόμενο της συνείδησής μου"
κ.λπ., κ.λπ.
Ελπίζω με τα παραπάνω παραδείγματα να έγινε κατανοητό γιατί γράφω πως η λέξη "συνείδηση" χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε πολλά διαφορετικά πράγματα. Γι' αυτό κιόλας σε ρώτησα σε τι πράγμα αναφέρεσαι, γιατί αν ας πούμε αναφερόσουν στη θρησκευτική συνείδηση π.χ. των νεοελλήνων (κάποιοι θεωρούν πως αυτοί αποτελεί και τον "εσωτερικό κόσμο" γι' αυτό αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα) ίσως να έχεις κάποιο δίκιο.
Συγκεκριμένα, εσύ γράφεις για τον εσωτερικό κόσμο. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω με τον εσωτερικό κόσμο, είναι όλα όσα αποτελούν το περιεχόμενο της σκέψης μας, τα συναισθήματά μας και όλα αυτά που βιώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον μας. Εν ολίγοις, όλα όσα εσωτερικοποιούμε είτε απλώς με το να τα προσλαμβάνουμε είτε με το να τα επεξεργαζόμαστε.
Αν και φοβάμαι πως ήδη ξεφεύγω κάπως από το θέμα του συγκεκριμένου topic (πιο σχετική συζήτηση είναι η: Εγκέφαλος, ο γνωστός μας άγνωστος… ), θα σου γράψω γιατί διαφωνώ στο ότι έχει συμβεί μεγάλη καταστροφή στον ανθρώπινο εσωτερικό κόσμο, στην ανθρώπινη συνείδηση.
'Η πρόσβαση στο περιεχόμενο του νου μας' είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να περιγράψεις το τι κάνει η συνείδηση - αν και αρκετά ελλιπής δυστυχώς, λόγω της δυσκολίας περιγραφής του θέματος της συνείδησης γενικότερα. Η πρόσβαση αυτή έχει μεγάλη σχέση με τη γλώσσα και με την ποικιλία των βιωμάτων μας, τόσο στο πόσα βιώματα αποκτούμε όσο και στην επεξεργασία που τους κάνουμε. Όσον αφορά στη σύγχρονη εποχή τώρα, δεν πιστεύω να διαφωνείς στο ότι έχουμε μια τεράστια ποικιλία βιωμάτων και γενικότερα παραστάσεων, άλλωστε με τους γρήγορους ρυθμούς που κινείται η τεχνολογία, η επιστήμη ή ακόμα και η ειδησεογραφία κάτι τέτοιο είναι εύλογο. Από την άλλη μεριά και η ανθρώπινη γλωσσική έκφραση έχει αναπτυχθεί. Και όταν γράφω γλωσσική έκφραση, δεν εννοώ το πως μιλάμε μια γλώσσα (π.χ. τα ελληνικά) αλλά τη γενικότερη έκφρασή μας με συμβολικό τρόπο που αποτελεί μια 'γλώσσα' επικοινωνίας με τους γύρω μας (π.χ. και το να ανεβάζουμε εικόνες σε μια ιστοσελίδα, είναι ένας τρόπος γλωσσικής έκφρασης).
Από τα παραπάνω που έγραψα, πιστεύω πως είναι προφανές πως ως όντα με κάποιο βαθμό νοημοσύνης, βρισκόμαστε σε μια εξελικτική πορεία ως προς το πόσο πλουτίζει ο εσωτερικός μας κόσμος από τα όσα λαμβάνουμε από το περιβάλλον και επεξεργαζόμαστε. Με άλλα λόγια, αυξάνει ο βαθμός πολυπλοκότητας του νου μας και του περιεχομένου της συνείδησης. Αν ήθελα να είμαι υπερ-αισιόδοξη, θα ανέφερα και το τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς να αναδυθεί από ένα σύστημα το οποίο εμφανίζει ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα. Δεν θα κάνω όμως κάποια εικασία, γιατί η ανάδυση είναι ένα φαινόμενο που κατά κανόνα εκπλήσσει... ![]()

quote:
amaliaΣυγκεκριμένα, εσύ γράφεις για τον εσωτερικό κόσμο. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω με τον εσωτερικό κόσμο, είναι όλα όσα αποτελούν το περιεχόμενο της σκέψης μας, τα συναισθήματά μας και όλα αυτά που βιώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον μας.
Ε, πάνω κάτω, αυτό εννοώ. Γιατί, εσύ νομίζεις πως αυτά δεν έχουν υποστεί καταστροφή ; Και η σκέψη μας (δηλ. ο τρόπος σκέψης μας) και τα συναισθήματά μας και όλα αυτά που βιώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον μας, έχουν καταστραφεί σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό κατά την γνώμη μου, σε σχέση με παλαιότερα, με παλαιότερες εποχές.
πέρα παο τον πολιτισμό και ο άνθρωπος ο ίδιος εξελίσσεται
και ανεβαίνει, η ποιπότητα του ως είδος...Δεν μπορεί να μην
βλέπεις ότι υπάρχει εξέλιξη του ανθρώπου, με προοπτική που
δεν μπορεί να σταματά μόνο στην απαισιόδοξη προφητεία, ότι θα
αυτοκαταστραφούμε...Αυτό δειχνει μια χαοτική κατάσταση...
Ναι πιστεύω, ότι πέρα απο ότι ζημιά κι αν γίνεται, ο άνθρωπος,
προχωράει γιατί έτσι φτιάχτηκε..Έτσι ήταν η υποδομή του...
Να εξελιχτεί, κάποια στιγμή ,σε αυτό που πραγματικά είναι εν
δυνάμει και όχι εν ενεργεία...
Ένας θεός....
Και θα γίνει....Όχι απο εγωισμό, ή ελπίδα,αλλά, επειδή ολα προχωράνε,
όσο και να θέλουν κάποιοι να κρατήσουν τον χρόνο, αυτός τελειώνει...
Και ο άνθρωπος σίγουρα θα αλλάξει έντονα, σε σχέση με ότι είναι
σήμερα,λόγω του ότι η εξέλιξη είναι σε μεγάλα βήματα και καταργούνται
όρια αιώνια, αλλά στο τέλος, όσοι μείνουν, θα είναι θεοί...
Μια ήδη υπαρκτή κατάσταση ή μια έννοια που έχουμε κατασκευάσει εμείς οι άνθρωποι για να ενσωματώσουμε σ' αυτή τους φόβους και τις ελπίδες μας; Πόσοι πολιτισμοί θα θεωρούσαν ως θεό έναν άνθρωπο που θα τους επισκεπτόταν από κάποια μελλοντική εποχή με υπερξελιγμένη τεχνολογία, τέτοια που θα τους έκανε να πιστέψουν ότι ελέγχει τα φυσικά φαινόμενα και ότι είναι παντοδύναμος;
Μ΄αυτή την έννοια συνεχώς γινόμαστε "θεοί" καθώς εξελισσόμαστε. Εξαρτάται πάντα και το τι εννοεί κανείς ως θεό, βέβαια. Γιατί σε κάποια ζητήματα μπορεί να γινόμαστε απλώς κάφροι
. Πιο ασφαλές είναι να διαπιστώσουμε ότι απλώς αλλάζουμε και ότι εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε την αλλαγή μας, ψάχνοντας να βρούμε τις ρίζες μας και επινοόντας πιθανούς προορισμούς ή σκοπούς ζωής.
quote:
zip:Ε, πάνω κάτω, αυτό εννοώ. Γιατί, εσύ νομίζεις πως αυτά δεν έχουν υποστεί καταστροφή ; Και η σκέψη μας (δηλ. ο τρόπος σκέψης μας) και τα συναισθήματά μας και όλα αυτά που βιώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον μας, έχουν καταστραφεί σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό κατά την γνώμη μου, σε σχέση με παλαιότερα, με παλαιότερες εποχές.
Εγώ σου έγραψα τι νομίζω και γιατί το νομίζω.
Θα με ενδιέφερε όμως να διαβάσω, γιατί βγάζεις το παραπάνω συμπέρασμα;
Για παράδειγμα, γράφεις μεταξύ άλλων ότι όλα αυτά που βιώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον μας έχουν καταστραφεί σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό - κατά τη γνώμη σου. Γιατί έχουν καταστραφεί;
Η αντιληπτικοί μας μηχανισμοί έχουν φθαρεί, έχουν γίνει πιο φτωχοί στην ικανότητα σύλληψης του περιβάλλοντός μας; Ή ακόμα, μας ενδιαφέρει λιγότερο το περιβάλλον; Έχουμε λιγότερη οικολογική συνείδηση από ότι είχαν οι πρόγονοί μας; Πιστεύεις - ας πούμε - ότι εάν είχαν την τεχνολογική δυνατότητα δε θα το κατέστρεφαν;

αυτός, που μπορεί να βγει απο τους νόμους,ή Αυτός που έφτιαξε
τους νόμους....Εν συντομία,για να το συζητάμε κιόλας, δεν θέλω
να γράφω πολλά....Για;να γίνεται άμεσος διάλογος,δίχως παραδρομές.
Θεός δεν δύναται να έχει αδυναμίες ή εκφράσεις υποτέλειας σε
νόμους, όπως ο άνθρωπος που είναι εν δυνάμει θεός και δεν ασκεί,
ή έχει εκφυλιστεί η έκφραση του...
Έχουμε αμνησία, για να το πω απλά....Απο μας εξαρτάται η απόδοση
του είναι μας, όποιο είναι και πόσο το ξέρουμε.
Υπάρχουν όρια που σταματούν οι νόμοι, φίλη μου,εκεί δεν υπάρχει
παρά μόνο ο Θεός και όλοι οι πολιτισμοί και θρησκείες μιλάνε για
ένα άλλο μέρος, ή διάσταση, ή όπως το δεις,όπου ο άνθρωπος θα
ζήσει αιώνια....Φυσικά, όχι σαν ...ζόμπι,ένα όν που συντηρεί την
σάρκα του αλλά σαν θεός, ανώτερη φύση και υπόσταση....
Θα ήθελα δε να τοποθετηθώ και σε ότι ρωτάς στον φίλο zip με
τον οποίο συμφωνώ κι άν κατάλαβα καλά, εννοεί ότι εμείς δεν μπορούμε
να τα δούμε όπως είναι και τα βλέπουμε φθαρμένα απο την πολύ μας
γνώση και προκατάλειψη...Κι εγώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να δούμε
τόσο καθαρά όσο παλιά, ένα τίμημα της γνώσης, που μας κάνει και
βλέπουμε πιο νηφάλια, αλλά καθόλου εκστατικά, καθόλου, ώς μεσάζοντες,
μέντιουμ καταστάσεων, χώροι πνευματικών και υλικών εκφράσεων που
χαθήκαν....
Εμείς μετατρέπουμε τα πάντα σε ύλη και την ανάλογη ματαιότητα, ώστε
να δεχτούμε και δεχόμαστε πάντα, συμβιβαστικές λύσεις και προτάσεις
για τη ζωή μας, για την ύπαρξη μας την ίδια..
Ζούμε ή όχι τον ευτελισμό του ανθρώπου;Έχει πέσει ή δεν έχει πέσει
η φθορά σε όλα;
quote:
Ζούμε ή όχι τον ευτελισμό του ανθρώπου;Έχει πέσει ή δεν έχει πέσει
η φθορά σε όλα;
ΟΧΙ

Δεν έγραψα, ότι όλα φθαρήκαν, αλλά ότι σε όλα υπάρχει φθορά..
Μπορείς να δεις ότι έτσι, με διαδεδομένη τη φθορά σε όλα, επιτυγχάνεται ο ευτελισμός του ανθρώπου, αφού δίχως αρχές, αξίες,
σε μια εποχή που όλα φθίνουν,δεν μπορέι παρά να αποδεχτεί το μοιραίο:
Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε....
Εκεί μας πάνε..Σε μια κλειστή κατάσταση, δίχως άλλες επιλογές,οπου
όλα γίνονται μονόδρομος....
Μας μαντρώνον, έστω εγκεφαλικά,σε κλειστές ιδέες και θέσεις, που
έχουν έξυπνα απο αυτούς διοχετευτεί και ο άνθρωπος,δεν βλέπει άλλη διέξοδο,απο τον συμβιβασμό, την ανοχή, το λυκόφως της ελπίδας, όπως παρουσιάζεται,εντέχνως, ως ο μόνος ρεαλισμός του σήμερα...
"Ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι καταλάβουμε ...."λέει ο κόσμος και
πλέον το πιστεύει, μέσα απο απελπισία,όχι, απο άγνοια...Ξέρει τις λύσεις που υπάρχουν, αλλά, πια δεν είναι για όλους..
Μόνο οι εκλεκτοί, οι πιο "ίν" θα φαίνονται να ζουν, οι υπόλοιποι,
πλέμπα, λούμπεν προλεταριάτο....Έτσι γινόμαστε....
Έτσι μας κάνουν...
Αλήθεια, πιστεύεις ότι καταστροφολογεί ο πολίτης, ή απλά παπαγαλίζει
ότι του περνάνε και του δείχνουν ότι μόνο αυτό υπάρχει και να το
χωνέψει, στα πλαίσια μιας σατανικής προπαγάνδας, ενάντια στον ίδιο
τον άνθρωπο....
Αφού οτν περιορίζουν και του λένε πια μέχρι που μπορεί να πάει, τι
μπορεί να κάνει και πόσα μπορεί και με ποιούς τρόπους να κανει...
Η καταστροφολογία, υπάρχει για να δημιουργήσει οπαδούς, γιατί,η
διεστραμμένη κοινωνία μας,δυστυχώς, μιμείται την ψυχολογία που
της περνάς....Κι έτσι, επιτυγχάνονται στόχοι άλλων,μέσα απο κάτι
άλλο, φαινομενικά...
Κλασσική πατεντα,που όμως, κι αυτό μου τη σπάει, πιάνει πάντα.....
Είναι τρελό,δεν το πιστεύω....
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, τι ρεμούλα και τι απύθμενο παρακράτος υπάρχει
παντού σε όλο τον κόσμο....Ανθεί και γιγαντώνεται,χωρίς τίποτε να μπορεί να σταθεί μπροστά του...Κάτι τέτοιο, καταστροφολογία λέγεται, ή πάθη ανθρώπων, που έχουν την ισχύ στα χέρια τους κι έχουν γίνει
άρρωστοι των εξωφενικών θέλω τους ; Που θελουν ένα κόσμο σε αναταραχή, ώστε να μην καταλαβαίνουν οι πολλοί,τι κάνουν οι λίγοι;
Κι όμως, το παραμύθι πιάνει....
Αυτή την φορά οι πυρκαγιές έπληξαν την Αθήνα σε διάφορα σημεία (Πικέρμι, Ροδόπολη, Διόνυσος, Νέα Πεντέλη, Άγιος Στέφανος), την Κάρυστο, την Σκύρο ενώ τη νύχτα κατά τη 1 περίπου υπήρχαν 85 περίπου εστίες σε όλη την χώρα.
Η υπόθεση δυστυχώς είναι πολύ γνωστή όπως κι η κατάληξη.
Εκτάσεις με δέντρα και ζώα καίγονται, σε ένα με δύο χρόνια αρχίζουν να ξεπροβάλλουν "φτωχικά σπιτάκια" στις περιοχές αυτές - άλλωστε κι αυθαίρετα να είναι μπορούν με ένα ποσό να πάρουν την πολυπόθητη άδεια ΑΝ δεν την έχουν πάρει ήδη τοιουτοτρόπως... - και πάμε για άλλα.
Σε λίγο θα αρχίσουμε να καίμε κανένα κήπο, δεν ξέρω τι άλλο θα έχει μείνει.
Η λύση της αναδάσωσης λειτουργεί;
Και πως λειτουργεί όταν το καμμένο μέρος θέλει κάποια χρόνια για να επανέλθει στο σημείο που ήταν κι όταν υπάρχει ο κίνδυνος να καούν και τα νέα δέντρα.
Μια λύση φυσικά θα μπορούσε να είναι κάποιος νόμος ο οποίος να τηρείται στο έπακρο κι ο οποίος να ορίζει ότι οι αποδασικοποιημένες περιοχές δεν επιδέχονται καμία εκμετάλλευση και απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων σε αυτές.
Θα κοστίσει βέβαια σε πολλά κεφάλια αυτό αλλά θα ωφελήσει όλους εμάς και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε...

In anticipation of my resurrection...
quote:
amaliaΘα με ενδιέφερε όμως να διαβάσω, γιατί βγάζεις το παραπάνω συμπέρασμα;
Για παράδειγμα, γράφεις μεταξύ άλλων ότι όλα αυτά που βιώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον μας έχουν καταστραφεί σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό - κατά τη γνώμη σου. Γιατί έχουν καταστραφεί; [ Γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον ]
Η αντιληπτικοί μας μηχανισμοί έχουν φθαρεί, έχουν γίνει πιο φτωχοί στην ικανότητα σύλληψης του περιβάλλοντός μας; [ Σαφώς ] Ή ακόμα, μας ενδιαφέρει λιγότερο το περιβάλλον; [ Ασφαλώς ] Έχουμε λιγότερη οικολογική συνείδηση από ότι είχαν οι πρόγονοί μας; [ Ασφαλώς ] Πιστεύεις - ας πούμε - ότι εάν είχαν την τεχνολογική δυνατότητα δε θα το κατέστρεφαν; [ Δεν ξέρω, όμως βλέπω τι γίνεται τα τελευταία 24ωρα στην Βορειοανατολική Αττική ]
Καλημέρα - εύχομαι να πάνε όλα καλά με τις πυρκαγιές παιδιά εκεί κάτω, είναι ανυπολόγιστη η ζημιά & τεράστια η οικολογική καταστροφή - καλό κουράγιο εύχομαι & να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές ...
Επιπλέον, ο κίνδυνος πλημμυρών τόσο στο Μαραθώνα, όσο και σε άλλες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό αφορά κυρίως οικισμούς με χαμηλό υψόμετρο. Η ποιότητα του νερού θα υποβαθμιστεί αισθητά, ενώ η φυσική αναγέννηση των δασών κυρίως πεύκης, θα δυσκολέψει, καθώς έχουν ξανακαεί σε διάστημα μικρότερο της 20ετίας." από http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=11990
quote:
amaliaΑπό τα παραπάνω που έγραψα, πιστεύω πως είναι προφανές πως ως όντα με κάποιο βαθμό νοημοσύνης, βρισκόμαστε σε μια εξελικτική πορεία ως προς το πόσο πλουτίζει ο εσωτερικός μας κόσμος από τα όσα λαμβάνουμε από το περιβάλλον και επεξεργαζόμαστε. Με άλλα λόγια, αυξάνει ο βαθμός πολυπλοκότητας του νου μας και του περιεχομένου της συνείδησης.
Παρά τούτο, η Πεντέλη, ο Διόνυσος, ο Μαραθώνας, ο Άγιος Στέφανος, η Δροσιά, η Άνοιξη κτλ, έγιναν στάχτη. Ο βαθμός πολυπλοκότητας - όπως λες - του νου μας μπορεί να αυξάνει αλλά μαζί μ' αυτόν αυξάνει και η ανοησία μας ... Ποια εξελικτική πορεία ; Που την είδες ; Εγώ βλέπω μόνο καταστροφή ... αυτή είναι η εξελικτική πορεία ; Σε 50 χρόνια από τώρα ο άνθρωπος θα μοιάζει με μια ξεροψημένη φτερούγα ενός ζουμερού κοτόπουλου και τα παιδιά μας θα ζουν μέσα σε θερμοκήπια & σε εγκαταστάσεις ελεγχόμενου κλίματος.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξελικτικές πορείες & για βαθμούς πολυπλοκότητας ενός νου, από την στιγμή που φτιάξαμε καλοκαίρια 45 βαθμών Κελσίου και από την στιγμή που βάλαμε τα παιδιά μας στο φούρνο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη και η ανθρωπότητα πάει από το κακό στο χειρότερο. Θα μου πεις, δεν είμαι εγώ που βάζω τις φωτιές, δεν είμαι εγώ που καταστρέφω. Ναι, εντάξει, ούτε εγώ είμαι. Αλλά βλέπεις πως δεν έχει καμιά σημασία αυτό.
Edited by - zip on 24/08/2009 11:53:00
Είναι αυτό που λέγαμε παραπάνω. Σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα στο λεκανοπέδιο τα επόμενα χρόνια. Με απλά λόγια από αυτό συνεπάγονται τα εξής :
α) Σοβαρό πλήγμα στις εποχικές καλλιέργιες. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου - αλλά και της ευρύτερης περιοχής - θα κάνουν χρόνια να φάνε φυσική, βιολογική ντομάτα κι όσοι τρώνε, θα την πληρώνουν χρυσάφι. Θα μου πεις, τώρα τρώνε ; ε, κάτι γινόταν μέχρι πριν από λίγο. Κατά συνέπεια, θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές όλων των οπωροκηπευτικών & οπωρολαχανικών και η παραγωγή τους θα είναι σαφώς μειωμένη από άλλες χρονιές.
β) Αλλοίωση του μικροκλίματος στο λεκανοπέδιο. Με απλά λόγια, η ατμόσφαιρα θα μοιάζει με ηλεκτρική θερμάστρα. Περισσότεροι ρύποι, περισσότερα μικροσωματίδια, περισσότερη ζέστη. Τα καλοκαίρια στην ευρύτερη περιοχή θα είναι θερμότερα, η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική, το ποσοστό επικινδυνότητας από θερμοπληξίες θα αυξηθεί, με λίγα λόγια το κοτόπουλο ήδη θα έχει μπει στο φούρνο.
γ) Αύξηση του κινδύνου από πλημμύρες. Ε, ρε τι νερό έχει να κατεβάσει εφέτος το Πεντελικό! Αλί στους κατοίκους των κοντινών περιοχών. Μέχρι το Σύνταγμα θα φτάσουν τα ποτάμια!
δ) Πλήγμα στην κτηνοτροφία. Που θα βοσκάνε τα κατσίκια & τα πρ'α'ι'τα - όσα απέμειναν δηλ - ; Στο Ζάππειο ; Μπρρρρ .... τςςςς ...
ε) Υδροφόρος ορίζοντας. Χλωμό το νεράκι από τις διοξίνες που ελευθερώθηκαν κατά την κάυση. Σημαντική αλλοίωση, προβλέπω ...
στ Χλωρίδα - πανίδα. Καληνύχτα σας! Βιοποικιλότητα, οικοσύστημα, χαιρετίσματα!
Κατά τα άλλα, ο ανθρώπινος νους εξελίσσεται ...
quote:
zip:
Κάθε φορά που καίγεται ένα δάσος, η ανθρώπινη φύση & συνείδηση χάνει μια στάλα δροσιάς. Ο άνθρωπος δεν είναι ξεκομμένος από το φυσικό περιβάλλον, είναι μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Καταστρέφοντάς το, κάνει την ίδια ζημιά μέσα του. Κατάλαβες τώρα γιατί έχει συμβεί μεγάλη καταστροφή στον ανθρώπινο εσωτερικό κόσμο & στην ανθρώπινη συνείδηση ;
Έχουμε πάθει ανοσία, δέν καταλαβαίνουμε τίποτα το θεωρούμε σάν κάτι το φυσιολογικό. Σε καμιά βδομάδα θα τα έχουμε όλα ξεχάσει μέχρι να πλακώσουν στα καμμένα οι οικοπεδοφάγοι να χτίσουν τις βίλες τους, κάποιες χλιαρές αντιδράσεις δέν θα τους εμποδίσουν να κάνουν την δουλειά τους.
Αυτά θα έχουν επιπτώσεις εν καιρώ στην ανθρώπινη υγεία των κατοίκων που ζούν στο λεκανοπέδιο χωρίς οι ίδιοι να καταλάβουν οτι οφείλεται στις φυσικές καταστροφές του περιβάλλοντος χώρου. Κάποια σημάδια εμφανίζονται και τώρα όπως ανίατες ασθένειες σε μικρότερες ηλικίες.
του ανθρώπου, εσωτερικά, πέρα απο τις όποιες εξωτερικές του
αλλαγές,όταν το ζούμε και απλά το θεωρούμε φυσικό μας
περιβάλλον....Η εξέλιξη, συντελείται,πόσο καλά και πόσο
άσχημα, θα σας γελάσω,αλλά προχωράει..
Κι ότι ειναι να γίνει θα γίνει, άσχετα απο τις όποιες ευαισθησίες
όποιων....Αυτό που γίνεται, εξελίσσεται και πρέπει κάποια στιγμή να
το παρουμε χαμπάρι...
Ο ρομαντισμός της ουτοπίας χάθηκε..Ρεαλισμός μας λείπετε και μας
λείπετε πολύ....
Μετά τον επικήδειο, τι;
Φραπές, βόλτα....
Ζεις σε μια περιοχή που τριγύρω έχει δάσος. Καλώς ή κακώς, έφτιαξες εκεί το σπιτάκι σου. Ωραία. Γνωρίζεις χρυσέ μου άνθρωπε, τι πρέπει να κάνεις τριγύρω από την αυλή σου ώστε να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο πυρκαγιάς ; Γνωρίζεις πως πρέπει να κόψεις τα χόρτα, να καθαρίσεις τον περιβάλλοντα χώρο από πευκοβελόνες, από κουκουνάρια που βρίσκονται χάμο ; Άντε εγώ ζω μέσα στα τσιμέντα. Και να μην το ξέρω αυτό, ε, χέστηκε η φοράδα μες στ' αλώνι. Αλλά εσύ ; Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα σύστημα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ένα κάτι ρε παιδί μου για να μάθει αυτός ο άνθρωπος βασικές αρχές πυροπροστασίας. Και αυτό, ήταν κάτι το οποίο το είχαν επισημάνει τα ξένα μέσα ενημέρωσης ακόμη από πρόπερσι, ιδιαίτερα δηλ. όταν πήγε να καεί η αρχαία Ολυμπία. Πας μέσα σε χωριά και βλέπεις μέσα στις αυλές των σπιτιών, Ο,ΤΙ μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι θέμα καλοπισμού δηλ. να έχεις περιποιημένη την αυλή σου. Είναι θέμα ότι αν εσύ έχεις μέσα στην αυλή σου πεταμένα χύμα ελαστικά από τότε που τα άλλαξες από το αμάξι σου, αυτά σε χρόνο dt θα αρπάξουν και θα σου κάνουν το σπίτι σαν κατάλυμα Βεδουϊνου.
Εμείς ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποιος δήμος ή ποια κοινότητα είναι υπέυθυνη για το ξέφραγκο χωράφι που είναι τίγκα στο σκουπίδι (αφού δεν είναι δικό μας, στα παπάρια μας), που είναι τίγκα στα εύφλεκτα υλικά, στις πευκοβελόνες, στα κουκουνάρια. Τι να συζητάμε απο 'κει και πέρα ; Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα για τα οποία ακόμη εμείς δεν έχουμε την στοιχειώδη νοημοσύνη να αντιληφθούμε. Πλήρης αναρχία. Κατά τα άλλα, οι δήμοι φτιάχνουν ωραία πεζοδρόμια, βάζουν ωραίους φωτισμούς - άμα είναι και παραλιακό το μέρος, τουριστικό δηλ - τι να λέμε ; Στο εξωτερικό, αν έχεις ένα τέτοιο χωράφι ή οικόπεδο που είναι τίγκα στο σπουπιδαριό, παίρνεις ένα γράμμα από τον δήμο που σου λέει "φίλε, καθάρισέ το". Αν εσύ είσαι παπάρας, πάει μετά από μερικές ημέρες το ίδιο το συνεργείο του δήμου αι στο κάνει γυαλί, στο καθαρίζει. Αυτά τα πράγματα για την Ελλάδα, είναι εξωπραγματικά. Χώρια που κάθε σπίτι που είναι φτιαγμένο στο δάσος πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να έχει μια δεξαμενή νερού στην αυλή του. Είδαμε στις αυλές των σπιτιών, γκαζάκια, λάστιχα πεταμένα, Ο,ΤΙ μπορείς να φανταστείς.
Αυτό που εισπράττουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα της πλήρης αναρχίας. Και είμαστε υπεύθυνοι και εμείς ως πολίτες αλλά και το κράτος, οι υπηρεσίες κτλ.