ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

kostakis20 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
kostakisΜέλος
16/01/2007, 10:22:05
Καλημέρα σε όλους

Αγαπητή Βασιλική, μερικές επισημάνσεις σε κάποιες από τις (ορθές στην πλειοψηφία τους τοποθετήσεις σου) :

quote:
Γιατί η κρατική διαχείρηση έχει κανόνες που πρέπει κάποιος να μελετήσει σε βάθος για να μπορέσει να δει κατά πόσο είναι εφικτές μερικές λύσεις ή και για να προτείνει άλλες καινοτόμες που να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές προς το καλύτερο. Και τι υποδομές ακριβώς απαιτούνται για να είναι πραγματοποιήσημες αυτές οι προτάσεις.

Δεν είναι θέμα υποδομών. Είναι θέμα νοοτροπίας. Ο καρκίνος του Νεοέλληνα δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχει αναγκαστεί να προσαρμόζεται και να ανταγωνίζεται οικονομικά δεδομένα κρατών πολύ πιο αναπτυγμένων, είναι κυρίως η επικρατούσα λογική του "αυτό που μπορείς να κάνεις αύριο, μην το κάνεις ποτέ". Δυστυχώς η λογική αυτή δεν είναι μόνο εργασιακή - επαγγελματική, αλλά κυρίως είναι στάση ζωής, με βασικότερη συνέπεια τις κυβερνήσεις που εκλέγονται μετά τη μεταπολίτευση.

quote:
Οπως ακριβώς το λες είναι δύσκολο πια να αποφασίσει να ξεκινήσει κανείς από το μηδέν, αφού όλα έχουν ερημώσει και «η ζωή» έτσι τουλάχιστον όπως την εννοεί ο σύγχρονος πολιτισμός έχει μεταφερθεί στριμωγμένη στα αστικά κέντρα. Η μεταφορά σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη ή στο χωρίο μας δεν είναι μια απόφαση εύκολη τώρα πια. Είναι απόφαση ν’αλλάξει κανείς τη νοοτροπία του για την καθημερινότητά του ριζικά. Και το βασικώτερο η δουλειά. Τι προοπτικές υπάρχουν για να επιβιώσει?

Κρατάω δύο πράγματα από εδώ :
1) "Στριμωγμένη" ζωή... Όλοι μας το συνειδητοποιούμε, ελάχιστοι σκεφτόμαστε αν πρέπει να κάνουμε κάτι. Και δε μιλάω προσωπικά, μιλάω γενικότερα. Πόσοι από εμάς, πριν προχωρήσουν στη σύσταση οικογένειας, έχουν σκεφτεί ποιες είναι οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και περαιτέρω πορεία της; πόσοι επίσης δέχονται να απαρνηθούν το "στρίμωγμα", διεκδικώντας απλά καθαρό αέρα και μία διαφορετική - ίσως λίγο πιο "σφικτή" λογιστικά, αλλά πιθανόν καλύτερη πνευματικά και σωματικά - καθημερινότητα;
2) "Προοπτικές επιβίωσης"... Δε συμφωνώ με την άποψη ότι στην περιφέρεια απλά επιβιώνεις, ενώ στα αστικά κέντρα ζεις. Η μάχη για την επιβίωση είναι καθημερινή παντού και - αν το δεις από άλλη σκοπιά - δέον είναι να επιβιώνει κανείς με ίδια κεφάλαια, παρά να "αφθονεί" (ωραία η λέξη που χρησιμοποιείς) με δανεικά.

quote:
...χωρίς να έχει καν την ελάχιστη εγγύηση από το κράτος μιας ουσιαστικής βοήθειας.

Η σχέση είναι αμφίδρομη. Δε βοηθάμε το κράτος μας, δε μας βοηθάει κι εκείνο. Ο κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αρμόζει, είπε κάποιος παλιότερα(δε θα τον μνημονεύσω πάντως)

quote:
α) Φοβούνται οι έλληνες να δημιουργήσουν απογόνους λόγω ανασφάλειας ή δεν είναι στις προτεραιότητές τους πλέον?... β) Εμείς όμως περάσαμε χρόνια πριν αυτές τις δυστυχίες. Οι παπούδες μας. Και ονειρεύτηκαν ότι τα παιδιά τους τα εγγόνια τους θα ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Πράγματι φθάσαμε σε μια περίοδο αφθονίας. Που όμως ήταν "φούσκα" Ηταν για να γλυκαθούμε αλλά πίσω από αυτήν την αφθονία τι υποδομές έγιναν ώστε να προοδεύσει πραγματικά ο τόπος μας? Ωστε να διατηρηθεί και να καλυτερεύσει ακόμα πιο πολύ το επίπεδο ζωής?

Η απάντηση στην ερώτηση (α) βρίσκεται εν πολλοίς μέσα στο (β). Όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή γενιά μπορεί να μη βίωσε πόλεμο, κατοχή, δικτατορία, πείνα και εξαθλίωση, αλλά ακριβώς γι αυτό πάσχει από όραμα και ιδανικά, δεν είναι φιλόσοφοι, ούτε μεγαλοφυίες. Όσο για την αφθονία του σήμερα, ας αναλογιστούμε μόνο πως ορίζεται για τον καθένα μας : γιατί αφθονία δε σημαίνει να είμαι εύπορος με το φόβο της διάρρηξης και της ληστείας από αυτούς που (ενδεχομένως και με δική μου ευθύνη) ζουν την εξαθλίωση, αφθονία δε σημαίνει το καμαρωτό βάδισμα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας δίπλα στους απόκληρους της ζωής, τους ναρκομανείς, τους τσαντάκηδες και τους (υποψήφιους) μαχαιροβγάλτες, αφθονία δε σημαίνει να πληρώνω τη διατροφή και την ένδυση μου με δανεικά, αφθονία δε σημαίνει να εργάζομαι 12-14 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής προς και από το χώρο εργασίας) αναρρωτώμενος πότε θα με δουν οι άνθρωποί μου, αφθονία δε σημαίνει το βαρύτατο πρόγραμμα των παιδιών (σχολείο, φροντιστήριο, 2-3 ξένες γλώσσες + κάποιο δικό μας απωθημένο που το ονομάσαμε χόμπι των παιδιών μας και ψυχαγωγία μηδέν) που δημιουργεί προβληματικούς ψυχοπαθείς εφήβους και καταπονημένους νέους. Αφθονία δε σημαίνει κυρίως(και να το κρατήσετε σα συμβουλή, όσοι το επιθυμείτε) να αγωνιάς για την επίτευξη του επιπλέον εισοδήματος, αντί να χαλιναγωγείς την πλευρά των εξόδων στο ατομικό σου ισοζύγιο. Αφθονία σημαίνει να ιεραρχείς τις ανάγκες σου σε πραγματικές και επίπλαστες, να συμμετέχεις στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της εργασίας, να έχεις διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και χώρο για την προσωπική σου ψυχαγωγία... και πολλά περισσότερα, αλλά βγαίνω αισθητά εκτός θέματος.

quote:
Η κοινωνική καταξίωση, η δύναμη που μπορεί να ασκεί κάποιος στο περιβάλλον του και η επιβολή συνδέεται με το χρήμα.

Λυπάμαι που οι περισσότεροι το βλέπουν έτσι και αρνούμαι να συμμετάσχω. ΣΗΜΕΙΩΣΗ : αυτό δεν έχει ίχνος προσωπικής αιχμής, είναι απλά έκφραση δυσαρέσκειας για το - σωστό - συμπέρασμα που εκφέρεις.

quote:
Και η υπηκοότητα? Νομίζω ότι για αρχή κάτι λένε για την ψήφο ή κάνω λάθος? Κάπου 300.000 νέους ψηφοφόρους έχουν υπολογίσει για αρχή. Και ξέρεις πόσο σημαντικό πλάσμα είναι στην χώρα μας ο ψηφοφόρος. (το σημαντικός πιστεύω ότι το κατανοούμε όλοι τι εννοώ...)

Μην ανοίξω εδώ το θέμα αυτό. Έχω ανοίξει ένα forum για τον εκλογικό νόμο και κανείς δεν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί. Άρα... μη διαμαρτυρόμαστε για όσα γίνονται γύρω μας, γιατί προτάσεις μπορούμε να αρθρώσουμε, αλλά προτιμάμε την παθητική αποδοχή κάποιων θεσφάτων και θεωριών του παρελθόντος.

quote:
Και οι αλλοδαποί επίσης πιάνουν γρήγορα το νόημα πως θα στεριώσουν κι εκείνοι σ’ένα κράτος γεμάτο «παραβλέψεις» «παραθυράκια» και «φακελλάκια».

Καλοί μαθητές, δε βρίσκεις;

quote:
Θα περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω αυτές τις προτάσεις που ανέφερες πιστεύεις ότι υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση να γίνουν? Και με ποιούς τρόπους?

Άλλο η διάθεση εκτέλεσης, άλλο η διαδικασία. Ασφαλώς και δε διεκδικώ το αλάθητο στις προτάσεις μου, προτιμώ τη δομημένη συμφωνία ή αντιπαράθεση. Αυτό ζητάω εδώ στο esoterica και ας ξεφεύγω από τους εσωτεριστικούς σκοπούς του site. Ίσως όμως κάποτε να πρέπει να ασχοληθούμε και με τα γήινα - και δη τα εγχώρια -, πριν διεκδικήσουμε τα υπερφυσικά.

quote:
Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν αποφασισμένοι να ζήσουν στις πιο σκληρές συνθήκες και τώρα λίγο λίγο αρχίζουν να πραγματοποιούν μερικά όνειρα
που στη πατρίδα τους θα ήταν αστείο και να τα σκεφτούν.

"Στην πατρίδα τους θα ήταν αστείο και να τα σκεφτούν". Γιατί; γίναμε το Ελντοράντο και δεν το ξέρω; η Ρουμανία εδώ και κάποια χρόνια κινείται για την ευρωπαϊκή της "καταξίωση" (μέσω της εισόδου στην Ο.Ν.Ε."). Δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα όνειρα των πολιτών της; από ποια άποψη; οικονομική ή πολιτική; μήπως η - άξια κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου - οικογένεια που μας αναφέρεις, μας πουλάει παραμύθι, κατά το κοινώς λεγόμενο; ή μήπως θέλουν να μας πείσουν ότι η σχέση αποδοχών/κόστους ζωής στην Ελλάδα είναι τόσο καλύτερη από τη χώρα τους, ώστε να μπορούν να επιτύχουν γρηγορότερα; γιατί εγώ υποψιάζομαι ότι το μπαράκι θα ανοιχτεί κάπου στο Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Κραϊόβα ή αλλού και κάπου εκεί οι - πλούσιοι για τα δεδομένα της Ρουμανίας - ιδιοκτήτες του θα πίνουν στην υγεία των Ελλήνων κορόιδων που προσφέρουν απασχόληση στους αλλοδαπούς για να γλυτώσουν (μέχρι πρότινος, είπαμε πλέον δεν ισχύει ούτε και αυτό) μερικά ευρώ μεροκάματο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι από το εισόδημα αυτό, μεγάλο μέρος "βγαίνει" από την Ελλάδα;

quote:
Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό οι πρόσφυγες θα είμαστε εμείς σε αυτό
το τόπο. Αξίζουμε άραγε κάτι τέτοιο? Ο λαός αυτός πέρασε μεγάλες δυστυχίες και ετοιμάζεται πάλι για σκληρούς καιρούς. Αυτοί οι γέροντες που ονειρευόντουσαν και ζούσαν τότε όπως οι σημερινοί αλλοδαποί κατέληξαν να ξαναζούν τα ίδια πράγματα. Ο έλλην συνταξιούχος. Φωτεινό παράδειγμα εξέλιξης!...... Θα το ξεπεράσουμε αυτό το σύνδρομο μην ανησυχείς. Σιγά σιγά θα ανεχτούμε να πάμε και σε θέση υφισταμένου. Μόλις οι κάρτες θα είναι φουλ και τα δάνεια επίσης η εικονική χλιδή θα τελειώσει!

Πρόσφυγας στη χώρα μου; ούτε για αστείο! Υφιστάμενοι όλοι είμαστε (και κάποιοι για όλη την επαγγελματική μας καριέρα), πρόσφυγες στη χώρα μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ. Γιατί προσφυγιά σημαίνει βίαιος γεωγραφικός εκτοπισμός, όχι οικονομική ανάγκη και θέλω να ελπίζω ότι ακόμα και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο, δε θα βρεθούμε στη θέση να πολεμήσουμε για να μη μας προκύψει το πρώτο.
Το να ανεχτούμε θέση υφισταμένου δεν είναι το πρόβλημα. Το να ανεχτούμε να είμαστε και τυπικά (γιατί ουσιαστικά είμαστε οι υπηρέτες των Ευρωπαίων) υφιστάμενοι στους ξένους μετανάστες, πάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

Φίλε Dying

quote:
Πόσες φορές ακούμε σε κάποιο δελτίο ειδήσεων για μέρη όπου δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή δεν υπάρχουν σχολεία?
Πόσα νησάκια δεν έχουν καν γιατρό κι η μεταφορά κάποιου ασθενούς γίνεται με ελικόπτερο - αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες?
Και στους κατοίκους αυτών των ακριτικών τόπων μας τι πριμοδοτήσεις δίνονται?
Μήπως κάποιο επίδομα ή αφήνονται στο έλεος του Θεού?
Από το Κράτος τι κίνητρα δίνονται για να φύγει από ένα μεγάλο αστικό κέντρο και να προσπαθήσει να κάνει μια αρχή στην επαρχία?

Το τι ενέργειες (δεν) αναλαμβάνει το κράτος για να υποστηρίξει την αποκέντρωση, το προσέγγισα επιγραμματικά στο προηγούμενο post μου. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει και ο Νεοέλληνας να αναζητά λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα και όχι να συναινεί "προβατικά" (δικής μου προελεύσεως λεξιλόγιο) σε όσα ακούει στην trash t.v. και διαβάζει στις εφημερίδες. Όταν προτείνει και διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα, με αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια (ωραία λέξη, άγνωστη στο Νεοελληνικό λεξιλόγιο). Απαντώντας και σε κάποιο θέμα που έθεσε η Βασιλική, λύσεις υπάρχουν, έστω και με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης κάποιων ετών, δεν υπάρχει όμως η πρόθεση παρά από ελάχιστους για να τις εκτελέσουν και συνήθως αυτοί δεν έχουν την πολιτική ισχύ για να το πράξουν.

quote:
Όσον αφορά την 1η πρόταση θα συμφωνούσα αλλά όχι στην αναλογία 1 στους 10.
Εάν η αναλογία είναι σήμερα 8 στους 10 (νομίζω πως είναι αυτή) μπορεί να πέσει πχ στους 5 στους 10 ή δεν ξέρω τι.
Όμως πιστεύω πως η αναλογία 1 στους 10 θα μας πήγαινε στο άλλο άκρο...
Η Ελλάδα χρειάζεται κι επιστήμονες και καθηγητές και γιατρούς και δικηγόρους κτλ.
Δεν χρειάζεται άνεργους πτυχιούχους αλλά δεν χρειάζεται κι ελάχιστους.

Θα ακουστεί σκληρό, αλλά τα λάθη του παρελθόντος, κάποιοι τα έχουν ήδη χρεωθεί. Ίσως όχι 1 στους 10, αλλά 2 στους 10... άλλωστε αν γαλουχήσουμε τα παιδιά μας στη λογική του "καμία δουλειά δεν είναι ντροπή" (μακριά από τις γνωστές υπερβολές φυσικά), θα πειστούν ευκολότερα όταν γίνουν έφηβοι και νέοι στη συνέχεια ότι κάλλιο μία κοπιαστική απασχόληση με καλό εισόδημα (τεχνίτης, παραγωγός, αυτοαπασχολούμενος), παρά ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα (μη μνημονεύσω τώρα τα του άρθρου 16 και ξεφύγουμε εντελώς) και θα ενισχυθεί σταδιακά εκ νέου ο εγχώριος ανταγωνισμός έναντι της αλλοδαπής εισβολής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Προσωπική μου άποψη άλλωστε αποτελεί ότι ο έφηβος δε μίσησε τα χωράφια και τη ζωή στην επαρχία, επειδή ήταν κοπιαστική, αλλά επειδή το πρότυπο του νεογκλαμουρισμού χύθηκε σα δηλητήριο αργά-αργά στο αίμα του. Με την ανάστροφη διαδικασία θα επιτευχθεί στην πορεία το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ζητώ συγνώμη αν σας κοράζω με το μακροσκελές των κειμένων μου. Αποκλειστικός σκοπός μου είναι η αφύπνιση απέναντι στα ευρύτατα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας και δίνω τόση έμφαση στα μηνύματά μου, γιατί θεωρώ ότι εντός του esoterica υπάρχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας με δυναμισμό και ιδέες αναξιοποίητες που απλά ψάχνουν πεδίο διαπραγμάτευσης και δράσης.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

16/01/2007, 11:17:33
Καλή μου vasiliskos, γνωρίζω κι εγώ κάποιες οικογένειες αλλοδαπών που ήρθαν στην χώρα μας και πάλεψαν σκληρά για να κατορθώσουν να επιβιώσουν και να πραγματοποιήσουν κάποια απλά, πανανθρώπινα αλλά σημαντικά για όλους μας, όνειρα.
Και σχεδόν όλοι τους είχαν παιδεία και μια ευγενική ψυχή - απ' όσο τους γνώρισα.

Σχετικά με την περίοδο που αναφέρεις, όντως ήταν μια φούσκα.
Αυτή η αφθονία σε τι μετρήθηκε άραγε?
Σε υλικά αγαθά τα οποία μας προσφέρθηκαν σχεδόν απλόχερα ή σε πνευματικά εφόδια κι όπλα?
Κι αυτή η απόκτηση τελικά τι άφησε πίσω της?
Ποιός είναι ο απολογισμός?

Όντως, καλή μου, οι άνθρωποι αυτοί που πάλεψαν τόσο στην ζωή του ο καθένας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές, αφήνοντας κάτι στην Ιστορία μας.
Ελπίζω να μην το διαγράψουμε και να μην το ξεχάσουμε...

Φίλε μου kostakis, οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε ακριτικά μέρη της πατρίδας μας έχουν σαφώς το δικαίωμα να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με εμάς.
Από την στιγμή που τηρούμε όλοι τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο Κράτος, φορολογούμαστε και συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην παραγωγική δύναμη της χώρας έχουμε και δικαιώματα.
Ακόμη κι αν αυτοί οι άνθρωποι διαμαρτυρηθούν, ακόμη κι αν δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα τους πόσες φορές το αίτημα τους παραμένει ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι του αρμόδιου?
Σαφώς και πρέπει να προτείνουμε λύσεις στα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, σαφώς και πρέπει να δείχνουμε το αλτρουϊστικό μας ενδιαφέρον.
Πιστεύω όμως πως για να το πράξουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε καλύψει και τις δικές μας ανάγκες.
Αλλιώς θα αναλωνόμαστε σ' αυτές...

Θα συμφωνήσω μαζί σου πως ο έφηβος του σήμερα δε μισεί ούτε τις τεχνικές εργασίες, ούτε τις γεωργικές - κτηνοτροφικές από μόνος του.
Δεν γεννήθηκε με μια τέτοια τάση, έμαθε να αποφεύγει αυτές τις ασχολίες.
Και το έμαθε αυτό διότι γαλουχήθηκε με τα πρότυπα να γίνει ένας επιτυχημένος γιατρός, δικηγόρος, καθηγητής, οικονομολόγος κτλ την στιγμή που η προσφορά στην αγορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ζήτηση.
Σαφώς κι η κάθε εργασία δεν είναι ντροπή (με τους περιορισμούς που εννοούμε ) όμως μερικά επαγγέλματα θεωρούνται υποδέεστερα, κατώτερα κι ήσσονος σημασίας.
Κι η κάθε εργασία προσφέρει λίγο - πολύ την ευκαιρία για εξέλιξη και μάθηση στο άτομο είτε αυτή είναι στα χωράφια είτε στο διευθυντικό γραφείο μιας εταιρίας.

Προσωπικά, φίλε μου, δε με ενοχλεί να διαβάζω τα μεγαλύτερα μηνύματα σου.
Αντιθέτως!

In anticipation of my resurrection...

17/01/2007, 12:44:54
Καλημέρα σας !!!
(τώρα το μήνυμα το έγραψα το πρωί, αν φτάσει απόγευμα, κάντε την καλημέρα καλησπέρα )

Διαβάζω από την αρχή το θέμα, αλλά δεν είχα τον χρόνο (ούτε τώρα τον έχω), να πω κι εγώ τη γνώμη μου. Στην πορεία της συζήτησης βέβαια, με κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό οι απόψεις σας, και δεν έχω αυτή την στιγμή, να προσθέσω πολλά.

Αυτό που θέλω μόνο να πω, είναι ότι δεν θεωρώ ότι είμαστε σαν λαός ρατσιστές.

Απλά πιστεύω ότι βαφτίζουμε ρατσισμό, καθετί που δεν μας "κάνει", σε έναν συνάνθρωπο μας, που τυγχάνει να μην είναι Έλληνας.

Και βέβαια τα έχω "πάρει" με Αλβανό, με Ρουμάνο και με Πακιστανό ακόμα, και τους έχω βρίσει για την εθνικότητα τους (από μέσα μου όμως ), αλλά μήπως δεν τα έχω πάρει με Έλληνα ; πολύ περισσότερες φορές. Δεν μπορώ όμως να πω, άντε ρε κωλοέλληνα... θα πω άντε ρε κωλοταρίφα για πχ. Τι σημαίνει αυτό ότι είμαι ρατσιστής με τους αυτοκινητιστές ;

Γιατί τα μπινιλίκια που θα ρίξουμε στη δουλεία μας με έναν Αλβανό τα λέμε ρατσισμό και τα μπινιλίκια που θα ρίξουμε στο συνάδελφο του Έλληνα, τα λέμε διαπληκτισμό ; ή νεύρα πάνω στη δουλειά ;
Τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ένας αλλοδαπός και δεν μπορεί να μας το κάνει ένας Έλληνας ;

Απλά νομίζω, ότι επειδή έχουμε την τάση να ομαδοποιούμε τους ανθρώπους με βάση κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν, την πατάμε με τους ξένους γιατί η ποιό εύκολη ομαδοποίηση που μπορούμε να τους κάνουμε, είναι βάση την εθνικότητας τους και αυτό μετά μεταφράζεται σαν ρατσισμός.

Στο δικό μου το μυαλό ρατσιστής είναι αυτός που δεν θέλει καμία απολύτως επαφή, με κάποιον ξένο.
Δεν μπορεί να πεις κάποιον ρατσιστή επειδή βρίζει τους ξένους (όπως και πολλούς άλλους ακόμα), όταν την ίδια στιγμή πληρώνει τον Πακιστανό να του πλύνει το αυτοκίνητο, τον Ρουμάνο να του κτίσει το σπίτι, το Βούλγαρο να του το σοβαντίσει και τον Αλβανό να του το βάψει.
Ή όταν σε όλους αυτούς πουλάει... ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, καφέ, αυτοκίνητα και άλλα πολλά.

Αυτό εγώ το χαρακτηρίζω προκατάληψη ή ξενοφοβία και όχι ρατσισμό.

Για να τo παραλληλίσω κάπως, θα σας πω ένα από τα γνωστά μου παραδείγματα.
Είναι σαν να πηγαίνεις στο Καραϊσκάκη και να ακούς ένα γήπεδο να βρίζει εν χορό και με φανατισμό της μανάδες των βάζελων, όταν όλοι έχουν έναν δικό τους άνθρωπο βάζελο... αδερφό, αδερφή, πατέρα, μάνα, γυναίκα και άλλους πολλούς.

vasiliskos και kostakis συγχαρητήρια για την πολύ ποιοτική, κατάθεση και ανταλλαγή των απόψεων σας. Συνεχίστε.

kostakis πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου και συμφωνώ και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το θέμα της αποκέντρωσης. Θα ήθελα μόνο να σε ρωτήσω :
Σε ποια ηλικία έφυγες για να ζήσεις στην επαρχία.
Πόσο μεγάλο είναι πληθυσμιακά ,το μέρος που ζεις.
Πόσο μακριά είσαι, αν είσαι, από μια μεγάλη πόλη.

Και κάτι τελευταίο...φίλε ειλικρινά σε ζηλεύω.

quote:
Dying_Incubus
Προσωπικά, φίλε μου, δε με ενοχλεί να διαβάζω τα μεγαλύτερα μηνύματα σου.
Αντιθέτως!

Στράτος

Ήρθα...Διάβασα...Έγραψα...Έφυγα...
vasiliskosΜέλος
17/01/2007, 20:01:33
Φίλοι μου καλησπέρα σας,

Να κάνω μια παρένθεση στη ροή του θέματος για να αναφέρω μερικά πράγματα που διάβασα σήμερα σ’ένα άθρο σχετικό με το θέμα. Στοιχεία αρκετά ενδιαφέροντα. Γράφω μερικές φράσεις από το άρθρο.(είναι από ένα περιοδικό του εμπορικού επιμελητηρίου)

Η είσοδος των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας συπλήρωσε εικοσαετία.

Εχει νομιμοποιηθεί ή εγκατάσταση και η εργασία ενός αριθμού εξ αυτών που φτάνει το 1.000.000.

Συνεχίζει το άρθρο κάνοντας μερικές παρατηρήσεις.

Στη συνείδηση του έλληνα είχε παγιωθεί ότι το μόνο που εισήγαγαν οι μετανάστες ήταν εγκληματικότητα.
Σήμερα, οι μετανάστες είναι μια οικονομική πραγματικότητα αφού μέσω της κατανάλωσης που πραγματοποιούν αυξάνουν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Ενα άλλο σημείο. Με δεδομένη την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και τη γήρανση του πληθυσμού, η συμβολή τους στη κοινωνική ασφάλιση είναι σημαντική.

Επίσης. Πολλές εγχώριες δραστηριότητες που πλήττονται από τον εξωτερικό ανταγωνισμό, διατήρησαν την ανταγωνιστικότητά τους λόγω ακριβώς του χαμηλότερου εργατικού κόστους του μετανάστη έναντι του έλληνα.

Είναι λίγα στοιχεία που αξίζει κανείς να σκεφτεί και μάλιστα υπάρχει μια μελέτη της στατιστικής Υπηρεσίας που θα ψάξω και πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα.

Τώρα μπορώ να διαβάσω με ησυχία τις απαντήσεις σας και να απαντήσω με τη σειρά μου

Χαίρομαι που η συζήτηση έχει πάρει αυτή τη μορφή, ενός ήρεμου και όμορφου διαλόγου, γιατί για να πω την αλήθεια, όταν άνοιξα το θέμα φοβόμουν μην γίνει ένα "εμπρηστικό θέμα" χωρίς διάλογο... Ευτυχώς αυτό δεν έγινε

vasiliskosΜέλος
17/01/2007, 20:27:51
kostakis

quote:
Πόσοι από εμάς, πριν προχωρήσουν στη σύσταση οικογένειας, έχουν σκεφτεί ποιες είναι οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και περαιτέρω πορεία της;

Φοβάμαι ότι αν κάποιος σκεφτεί σοβαρά αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες
(από όλες τις απόψεις) να δημιουργήσουν οικογένεια, μάλλον θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της υπογεννητικότητας. Φυσικά έτσι είναι το σωστό, αλλά είναι ένα μεγάλο δίλλημα..

quote:
Αφθονία σημαίνει να ιεραρχείς τις ανάγκες σου σε πραγματικές και επίπλαστες, να συμμετέχεις στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της εργασίας, να έχεις διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο και χώρο για την προσωπική σου ψυχαγωγία... και πολλά περισσότερα,

Συμφωνώ απόλυτα και να προσθέσω και κάτι, αφθονία είναι να ξαναβρει κανείς μερικά από τα αληθινά του όνειρα που τον έπεισαν ότι δεν αξίζει
το κόπο να τα έχει.

quote:
Πρόσφυγας στη χώρα μου; ούτε για αστείο!

Αν μπεις σε μια μεγάλη πολυεθνική που το μισό προσωπικό προέρχεται από
τα ανεπτυγμένα κράτης της Ευρώπης, μετά από λίγο καιρό εύκολα θα αισθανθείς "πρόσφυγας" κι εκεί δεν φταίνε οι οικονομικοί μετανάστες...
Κάθε άλλο. Εκεί ο χαμηλομισθος είσαι εσύ, αυτός που χρήζει να μάθει
καλύτερες και αποδοτικώτερες τακτικές στην εργασία είσαι εσύ, αυτός
που ακούει διάφορα σχόλια που δείχνουν ότι οι εταίροι σε θεωρούν κάτι σαν τον αλβανό της ευρώπης, είσαι πάλι εσύ.
Και πληθαίνουν ταχύτατα αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές... Και βλέπεις
ελληνόπουλα να κάνουν αγώνα ταχύτητας να "μοιάσουν" με τα πολιτισμένα
πρότυπα. Τώρα αν θέλετε να αναλύσω ποιά είναι αυτά τα πρώτυπα ευχαρίστως. Είναι τόσο απλοϊκά. Δουλεύω 14 ώρες γιατί σπίτι μου
είναι το γραφείο, ζω για το πριμ στο τέλος του έτους, θα αποκτήσω
κάποια στιγμή γραφείο με παράθυρο, δεν ζητώ υπερωρίες γιατί είναι
ντεμοντέ και δεν έχω συναισθήματα γιατί επηρρεάζουν άσχημα την
αποδοτικότητά μου.

Φαντάσου τώρα τι γίνεται σε ένα λαό που με το ένα πόδι βρίσκεται
στη ανατολή το άλλο στη δύση και στους ώμους κουβαλάει τους οικονομικούς μετανάστες. Το χάος!

vasiliskosΜέλος
17/01/2007, 20:51:00
dying incubus

quote:
Σχετικά με την περίοδο που αναφέρεις, όντως ήταν μια φούσκα.
Αυτή η αφθονία σε τι μετρήθηκε άραγε?
Σε υλικά αγαθά τα οποία μας προσφέρθηκαν σχεδόν απλόχερα ή σε πνευματικά εφόδια κι όπλα?
Κι αυτή η απόκτηση τελικά τι άφησε πίσω της?
Ποιός είναι ο απολογισμός?

Κατά τη γνώμη μου, η αφθονία αυτή ήταν όπως όταν κάποτε οι αποικιοκράτες πήγαιναν στους "πρωτόγονους λαούς" και τους έδιναν καθρεφτάκια και φανταχτερά στολίδια για να τους θαμπώσουν και να γίνουν σπουδαίοι στα μάτια τους. Σ'ένα λαό που έχει βγει από μεγάλες φτώχιες εύκολο είναι να βρεις τις είναι τα καθρεφτάκια. Του δίνεις ελπίδα ότι "τα άσχημα πέρασαν και τώρα θα τρώει με χρυσά κουτάλια" και κάποτε στο μέλλον επειδή τα κουτάλια ήταν επιχρυσα μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται τα "ξέφτια". Αλλά εν τω μεταξύ θα του έχεις εμφυσήσει και νοοτροπίες που θα βοηθήσουν να αποδεχτεί ασυζητητί "μελλοντικές αποφάσεις".

Ευστράτιος

quote:
Στο δικό μου το μυαλό ρατσιστής είναι αυτός που δεν θέλει καμία απολύτως επαφή, με κάποιον ξένο.
Δεν μπορεί να πεις κάποιον ρατσιστή επειδή βρίζει τους ξένους (όπως και πολλούς άλλους ακόμα), όταν την ίδια στιγμή πληρώνει τον Πακιστανό να του πλύνει το αυτοκίνητο, τον Ρουμάνο να του κτίσει το σπίτι, το Βούλγαρο να του το σοβαντίσει και τον Αλβανό να του το βάψει.
Ή όταν σε όλους αυτούς πουλάει... ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, καφέ, αυτοκίνητα και άλλα πολλά.
Αυτό εγώ το χαρακτηρίζω προκατάληψη ή ξενοφοβία και όχι ρατσισμό.

Είναι άραγε ρατσιστής αυτός που δεν θέλει καμμία επαφή με έναν ξένο?
Γιατί και οι αμερικανοί τα χωράφια τους γεμάτα από μαύρους ήταν που τα δούλευαν, τα σπίτια είχαν μαύρες υπηρέτριες, τα βάφανε μαύροι κλπ.

Αραγε αυτός ο ίδιος που χρησιμοποιεί όλο αυτό το προσωπικό αν του πεις να δημιουργήσει άλλου είδους δεσμούς με τους εν λόγω μετανάστες δεν έχει κανένα πρόβλημα? Θα είναι άνετος και συζητήσιμος?

Πιστεύω φίλε μου ότι ένα είδος ρατσισμού υπάρχει μέσα μας σε όλους.
Και όχι μόνο για κάποιο άλλο χρώμα, φυλή, έθνος αλλά και μεταξύ μας.
Εχουμε ανάγκη κάποιος να είναι κατώτερος από εμάς γιατί έτσι είμαστε...ανώτεροι!

18/01/2007, 12:37:11
quote:
vasiliskos
Είναι άραγε ρατσιστής αυτός που δεν θέλει καμμία επαφή με έναν ξένο?
Γιατί και οι αμερικανοί τα χωράφια τους γεμάτα από μαύρους ήταν που τα δούλευαν, τα σπίτια είχαν μαύρες υπηρέτριες, τα βάφανε μαύροι κλπ.

Ως ένα βαθμό, θεωρώ πως ναι.
Σωστό το παράδειγμα σου για τους Αμερικάνους, αλλά μιλάμε για κάτι διαφορετικό από αυτό που μας απασχολεί και συζητάμε σήμερα. Τότε ήταν άλλες συνθήκες και σε μια εντελώς διαφορετική εποχή γενικότερα, που δύσκολα πιστεύω παραλληλίζεται με την σημερινή.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε, αυτοί οι άνθρωποι ήταν δούλοι. Σκότωνες κάποιον για πλάκα ή τον κακοποιούσες και δεν έτρεχε τίποτα. Δεν είχαν το παραμικρό δικαίωμα.
Σήμερα αν συμπεριφερθείς άσχημα σε έναν ξένο, που τον έχεις πάρει για μια δουλειά, σηκώνεται και φεύγει και σου αφήνει και την δουλειά στη μέση. Έχει τα ίδια δικαιώματα με σένα (τυπικά).

quote:
vasiliskos
Αραγε αυτός ο ίδιος που χρησιμοποιεί όλο αυτό το προσωπικό αν του πεις να δημιουργήσει άλλου είδους δεσμούς με τους εν λόγω μετανάστες δεν έχει κανένα πρόβλημα? Θα είναι άνετος και συζητήσιμος?

Εξαρτάται τι δεσμούς.
Αν μιλάμε για επαγγελματικούς, πιστεύω ότι άνετα.
Αρκεί να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σου.
Αν μιλάμε για κοινωνικούς, δλδ για παράδειγμα να δώσεις την κόρη σου σε έναν ξένο, παίζεται.
Την δίνεις άνετα πιστεύω, σε αυτόν που θεωρείς ανώτερο σου, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Αν μάθεις ότι αύριο θα έρθει ένας Ουκρανός να ζητήσει την κόρη σου, το πιθανότερο είναι να πάθεις εγκεφαλικό, αν όμως την επόμενη σου συστηθεί σαν Αμπράμοβιτς...
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γιου σου, όταν ανακαλύψεις ότι η Ρωσίδα που θα έρθει το μεσημέρι, δεν είναι χορεύτρια, αλλά η Ισιμπάγιεβα ή η Σαράποβα.

Αν αναφερθούμε μόνο στους οικονομικούς μετανάστες οι κοινωνικοί αυτοί δεσμοί, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολοι, γιατί εκ των προτέρων τους θεωρούμε κατώτερους, αφού ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο μέλλον και είναι ακόμα στην αρχή.
Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση πιστεύω, ότι η διάκριση γίνεται με βάση την κοινωνική θέση και την οικονομική δυνατότητα και όχι με βάση την εθνικότητα.

quote:
vasiliskos
Πιστεύω φίλε μου ότι ένα είδος ρατσισμού υπάρχει μέσα μας σε όλους.
Και όχι μόνο για κάποιο άλλο χρώμα, φυλή, έθνος αλλά και μεταξύ μας.
Εχουμε ανάγκη κάποιος να είναι κατώτερος από εμάς γιατί έτσι είμαστε...ανώτεροι!

Συμφωνώ απόλυτα !!!
Δεν δέχομαι όμως, ότι σαν λαός είμαστε ρατσιστές.
Εξαιρέσεις εννοείται ότι υπάρχουν και δεν θα γινόταν και αλλιώς.

Τελικά, τι εννοούμε όταν λέμε ρατσισμός ; ποιόν χαρακτηρίζουμε ρατσιστή ;

Στράτος

Ήρθα...Διάβασα...Έγραψα...Έφυγα...
kostakisΜέλος
18/01/2007, 14:36:08
Καλημέρα σε όλους

Θα απαντήσω εν συντομία αυτή τη φορά, γιατί έχω πίεση χρόνου αυτή τη στιγμή

quote:
Ακόμη κι αν αυτοί οι άνθρωποι διαμαρτυρηθούν, ακόμη κι αν δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα τους πόσες φορές το αίτημα τους παραμένει ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι του αρμόδιου?

Φίλε Dying, αν ο αρμόδιος έχει την τάση να ξεχνάει αιτήματα στο συρτάρι, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η προέλευση του αιτούντος.

quote:
Πιστεύω όμως πως για να το πράξουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε καλύψει και τις δικές μας ανάγκες.

Αν εννοείς τις πραγματικές ανάγκες μας, πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να τις καλύψουμε. Ανησυχώ όμως γιατί μπαίνουμε σε διαδικασία δανεισμού (χρόνου και χρήματος) για να καλύψουμε "μη αναγκαία" θέλω μας.

Φίλε Ευστράτιε

quote:
Γιατί τα μπινιλίκια που θα ρίξουμε στη δουλεία μας με έναν Αλβανό τα λέμε ρατσισμό και τα μπινιλίκια που θα ρίξουμε στο συνάδελφο του Έλληνα, τα λέμε διαπληκτισμό ; ή νεύρα πάνω στη δουλειά ;
Τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ένας αλλοδαπός και δεν μπορεί να μας το κάνει ένας Έλληνας ;

Μην απορείς, κάθε άποψη που έρχεται σε σύγκρουση με το παράλογο που μας επιβάλλουν σταδιακά, περιθωριοποιείται. Η έννοια του ρατσισμού δεν ταυτίζεται απόλυτα με την απέχθεια που δείχνουμε στην πολυπληθή παρουσία "οικονομικών" μεταναστών μέσα στον Ελλαδικό χώρο. Ρατσιστής είναι (κατά τη δική μου αντίληψη) αυτός που βιώνει τη φυλή-ράτσα του ως ύψιστη ανάμεσα σε όλες και συνεπώς αποκλείει κάθε μορφής επαφή με τους υπόλοιπους λαούς. Δυστυχώς όμως, επειδή η θεωρία του ζωτικού χώρου (είτε γεωγραφικά, είτε πολεοδομικά, είτε οικονομικά) έχει προ πολλού διαγραφεί από τα λεξικά, κάθε αντίδραση στην ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων υπηκόων, ΠΡΕΠΕΙ να βαφτιστεί "ρατσισμός".

quote:
vasiliskos και kostakis συγχαρητήρια για την πολύ ποιοτική, κατάθεση και ανταλλαγή των απόψεων σας. Συνεχίστε.

kostakis πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου και συμφωνώ και με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το θέμα της αποκέντρωσης. Θα ήθελα μόνο να σε ρωτήσω :

Φίλε Ευστράτιε, αφού σε ευχαριστήσω θερμά για τα λόγια σου, σου απαντάω (εν τάχει) ότι έχω φύγει από την Αθήνα εδώ και μόλις 13 μήνες, μένω στο Αργοστόλι, αλλά ακόμα και αν φύγω από εδώ, δε θα γυρίσω πίσω, αλλά θα ψάξω άλλη παραθαλάσσια περιοχή. Η επιθυμία μου να φύγω από την Αθήνα υπήρχε εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια και προς το παρόν δεν έχω μετανοιώσει στο ελάχιστο.

quote:
Στη συνείδηση του έλληνα είχε παγιωθεί ότι το μόνο που εισήγαγαν οι μετανάστες ήταν εγκληματικότητα.
Σήμερα, οι μετανάστες είναι μια οικονομική πραγματικότητα αφού μέσω της κατανάλωσης που πραγματοποιούν αυξάνουν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Ενα άλλο σημείο. Με δεδομένη την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και τη γήρανση του πληθυσμού, η συμβολή τους στη κοινωνική ασφάλιση είναι σημαντική.

Επίσης. Πολλές εγχώριες δραστηριότητες που πλήττονται από τον εξωτερικό ανταγωνισμό, διατήρησαν την ανταγωνιστικότητά τους λόγω ακριβώς του χαμηλότερου εργατικού κόστους του μετανάστη έναντι του έλληνα.

Είναι λίγα στοιχεία που αξίζει κανείς να σκεφτεί και μάλιστα υπάρχει μια μελέτη της στατιστικής Υπηρεσίας που θα ψάξω και πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα.

Βασιλική μου, θα ήθελα πολύ να μου παραθέσεις την πηγή του άρθρου σου. Επίσης, ως πτυχιούχος οικονομολόγος-στατιστικός, θα ήθελα να σου εφιστήσω την προσοχή στα αποτελέσματα της κάθε έρευνας : οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις αλήθειες, αλλά και ψέματα και έρευνες αυτού του τύπου που σπεύδουν να μας εμφανίσουν μόνο θετικές πτυχές από ένα γεγονός με κάνουν πολύ επιφυλακτικό. Αρκεί μόνο να ανεπιχειρηματολογήσω ότι
α) σε άρθρο που διάβασα χτες (αν δεν κάνω λάθος στο site της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ) αναφέρεται ότι κάθε χρόνο "μεταναστεύουν" με τη μορφή εμβασμάτων από αλλοδαπούς μετανάστες περίπου 700 εκατ. ευρώ (δηλαδή χάνεται κεφάλαιο 70 ευρώ από κάθε Έλληνα/Ελληνίδα).
β) Μεγάλο ποσοστό των αλλοδαπών παραμένει ανασφάλιστο ή πληρώνουν μόνοι τα ένσημά τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν βάρος και όχι όφελος στο ασφαλιστικό σύστημα
γ) Ο διεθνής ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίζεται με μείωση του κόστους (όπως κακώς το διατυμπανίζουν αρκετοί), αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα, μπορώ να το εξηγήσω άλλη στιγμή.
δ) Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι έμμεσο αποτέλεσμα της μη αναμενόμενης αύξησης της προσφοράς εργασίας, λόγω αλλοδαπής εισροής.
Αυτά τα λίγα στο συγκεκριμένο θέμα (επειδή βιάζομαι να ταξιδέψω!!!)

quote:
πρότυπα. Τώρα αν θέλετε να αναλύσω ποιά είναι αυτά τα πρώτυπα ευχαρίστως. Είναι τόσο απλοϊκά. Δουλεύω 14 ώρες γιατί σπίτι μου
αποδοτικότητά μου.

Να χαρώ πρότυπα που έχουμε πολλοί από εμάς (ελπίζω όχι εσύ). Πλαστά πρότυπα, πλαστές ανάγκες, πραγματική εργασία, πολύ μου αρέσει!!!

Προς το παρόν μένω εδώ, λόγω της ανάγκης να φύγω. Θα επανέλθω δριμύτερος με νεώτερα στοιχεία. Πάντως προσωπικά χαίρομαι επίσης για το επίπεδο του διαλόγου και για το γεγονός ότι οι έντονες (ενδεχομένως) διαφορές μας λύνονται στο πλάισιο της ανταλλαγής απόψεων. Πραγματικά ελκυστική διαδικασία!!! :)
Ζητώ συγνώμη για το βιαστικό της απάντησης, δεν ήθελα να πιστέψετε ότι αγνοώ τις απαντήσεις σας.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

kostakisΜέλος
18/01/2007, 14:37:37
Καλημέρα σε όλους

Θα απαντήσω εν συντομία αυτή τη φορά, γιατί έχω πίεση χρόνου αυτή τη στιγμή

quote:

Φίλε Dying, αν ο αρμόδιος έχει την τάση να ξεχνάει αιτήματα στο συρτάρι, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η προέλευση του αιτούντος.

quote:

Αν εννοείς τις πραγματικές ανάγκες μας, πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να τις καλύψουμε. Ανησυχώ όμως γιατί μπαίνουμε σε διαδικασία δανεισμού (χρόνου και χρήματος) για να καλύψουμε "μη αναγκαία" θέλω μας.

Φίλε Ευστράτιε

quote:

Μην απορείς, κάθε άποψη που έρχεται σε σύγκρουση με το παράλογο που μας επιβάλλουν σταδιακά, περιθωριοποιείται. Η έννοια του ρατσισμού δεν ταυτίζεται απόλυτα με την απέχθεια που δείχνουμε στην πολυπληθή παρουσία "οικονομικών" μεταναστών μέσα στον Ελλαδικό χώρο. Ρατσιστής είναι (κατά τη δική μου αντίληψη) αυτός που βιώνει τη φυλή-ράτσα του ως ύψιστη ανάμεσα σε όλες και συνεπώς αποκλείει κάθε μορφής επαφή με τους υπόλοιπους λαούς. Δυστυχώς όμως, επειδή η θεωρία του ζωτικού χώρου (είτε γεωγραφικά, είτε πολεοδομικά, είτε οικονομικά) έχει προ πολλού διαγραφεί από τα λεξικά, κάθε αντίδραση στην ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων υπηκόων, ΠΡΕΠΕΙ να βαφτιστεί "ρατσισμός".

quote:

Φίλε Ευστράτιε, αφού σε ευχαριστήσω θερμά για τα λόγια σου, σου απαντάω (εν τάχει) ότι έχω φύγει από την Αθήνα εδώ και μόλις 13 μήνες, μένω στο Αργοστόλι, αλλά ακόμα και αν φύγω από εδώ, δε θα γυρίσω πίσω, αλλά θα ψάξω άλλη παραθαλάσσια περιοχή. Η επιθυμία μου να φύγω από την Αθήνα υπήρχε εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια και προς το παρόν δεν έχω μετανοιώσει στο ελάχιστο.

quote:

Βασιλική μου, θα ήθελα πολύ να μου παραθέσεις την πηγή του άρθρου σου. Επίσης, ως πτυχιούχος οικονομολόγος-στατιστικός, θα ήθελα να σου εφιστήσω την προσοχή στα αποτελέσματα της κάθε έρευνας : οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις αλήθειες, αλλά και ψέματα και έρευνες αυτού του τύπου που σπεύδουν να μας εμφανίσουν μόνο θετικές πτυχές από ένα γεγονός με κάνουν πολύ επιφυλακτικό. Αρκεί μόνο να ανεπιχειρηματολογήσω ότι
α) σε άρθρο που διάβασα χτες (αν δεν κάνω λάθος στο site της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ) αναφέρεται ότι κάθε χρόνο "μεταναστεύουν" με τη μορφή εμβασμάτων από αλλοδαπούς μετανάστες περίπου 700 εκατ. ευρώ (δηλαδή χάνεται κεφάλαιο 70 ευρώ από κάθε Έλληνα/Ελληνίδα).
β) Μεγάλο ποσοστό των αλλοδαπών παραμένει ανασφάλιστο ή πληρώνουν μόνοι τα ένσημά τους, με αποτέλεσμα να αποτελούν βάρος και όχι όφελος στο ασφαλιστικό σύστημα
γ) Ο διεθνής ανταγωνισμός δεν αντιμετωπίζεται με μείωση του κόστους (όπως κακώς το διατυμπανίζουν αρκετοί), αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα, μπορώ να το εξηγήσω άλλη στιγμή.
δ) Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι έμμεσο αποτέλεσμα της μη αναμενόμενης αύξησης της προσφοράς εργασίας, λόγω αλλοδαπής εισροής.
Αυτά τα λίγα στο συγκεκριμένο θέμα (επειδή βιάζομαι να ταξιδέψω!!!)

quote:
αποδοτικότητά μου.

Να χαρώ πρότυπα που έχουμε πολλοί από εμάς (ελπίζω όχι εσύ). Πλαστά πρότυπα, πλαστές ανάγκες, πραγματική εργασία, πολύ μου αρέσει!!!

Προς το παρόν μένω εδώ, λόγω της ανάγκης να φύγω. Θα επανέλθω δριμύτερος με νεώτερα στοιχεία. Πάντως προσωπικά χαίρομαι επίσης για το επίπεδο του διαλόγου και για το γεγονός ότι οι έντονες (ενδεχομένως) διαφορές μας λύνονται στο πλάισιο της ανταλλαγής απόψεων. Πραγματικά ελκυστική διαδικασία!!! :)
Ζητώ συγνώμη για το βιαστικό της απάντησης, δεν ήθελα να πιστέψετε ότι αγνοώ τις απαντήσεις σας.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

vasiliskosΜέλος
19/01/2007, 18:56:29
quote:
Βασιλική μου, θα ήθελα πολύ να μου παραθέσεις την πηγή του άρθρου σου.

Είναι από το περιοδικό "ανάπτυξη" που εκδίδει το Επιμελητήριο και από ότι γράφει το άρθρο τα στοιχεία έχει πάρει από μια μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

quote:

Μην ανησυχείς είμαι τόσο μακριά από πρότυπα του είδους που πιστεύω ότι στο περιβάλλον μου μοιάζω εντελώς "γραφικός τύπος"

Στράτος

quote:
Αν μάθεις ότι αύριο θα έρθει ένας Ουκρανός να ζητήσει την κόρη σου, το πιθανότερο είναι να πάθεις εγκεφαλικό, αν όμως την επόμενη σου συστηθεί σαν Αμπράμοβιτς...
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γιου σου, όταν ανακαλύψεις ότι η Ρωσίδα που θα έρθει το μεσημέρι, δεν είναι χορεύτρια, αλλά η Ισιμπάγιεβα ή η Σαράποβα

Τι να πω? Εχεις δίκιο δεν το είχα σκεφθεί αυτό

kostakisΜέλος
25/01/2007, 09:19:35
Καλημέρα παιδάκια

Βασιλική μου

quote:
Είναι από το περιοδικό "ανάπτυξη" που εκδίδει το Επιμελητήριο και από ότι γράφει το άρθρο τα στοιχεία έχει πάρει από μια μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτό που με προβληματίζει σε κάθε αναφορά σε πηγή, είναι ο τρόπος που ο καθένας από εμάς επιλέγει και αξιοποιεί τα παρεχόμενα στοιχεία μίας έρευνας. Τόσο θετική ήταν πια η μελέτη των Ττε και Ε.Σ.Υ.Ε.; ή μήπως κάποια συμπεράσματα δε θεωρήθηκε σκόπιμο να αναλυθούν περαιτέρω;

Φίλε Ευστράτιε

quote:
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γιου σου, όταν ανακαλύψεις ότι η Ρωσίδα που θα έρθει το μεσημέρι, δεν είναι χορεύτρια, αλλά η Ισιμπάγιεβα ή η Σαράποβα.

Φοβάμαι ότι και εδώ είσαι σωστός. Εν προκειμένω μάλιστα, η συγκεκριμένη διαπίστωση απλά επιβεβαιώνει την ύπαρξη κάποιας μορφής "ρατσισμού" στο Νεοέλληνα, αλλά όχι με την έννοια της φυλετικής διάκρισης. Βέβαια εδώ μιλάμε για καταστάσεις συναισθηματικές μάλλον, παρά επαγγελματικές και κάπου θα πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί (όχι ότι τρελαίνομαι με την ιδέα, παρότι υπάρχουν ελκυστικοί εκπρόσωποι του άλλου φύλου μέσα στις μειοψηφίες των μεταναστών).
Εν πάσει περιπτώσει, η φυλετική διάκριση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στο υποσυνείδητο ή στο συνειδητό του Νεοέλληνα, σε άλλες περιπτώσεις εντονότερα, σε άλλες σε χαλαρότερη μορφή. Πιστεύω ότι πέρα των υποκειμενικών αντιρρήσεων που ο καθείς μπορεί να εκφέρει σε σχέση με την αθρόα εισδοχή μεταναστών και την απόπειρα αφομοίωσης και ενσωμάτωσής τους, αντικειμενικά το πληθυσμιακό ποσοστό που αντιπροσωπεύουν, αλλά κυρίως εκείνο που (δυνητικά) θα εμφανίσουν στο μέλλον, αποτελεί σημαντικό παράγοντα γεωπολιτικής αστάθειας και κοινωνικού προβληματισμού, ενώ παράλληλα δημιουργεί σοβαρές αλλοιώσεις, τόσο στην εκπαίδευση (που εκ των πραγμάτων είναι προβληματική), όσο και στην αγορά εργασίας. Θεωρώ ότι μία προσεκτική θεώρηση των λαθών του παρελθόντος, σε συνδυασμό με μία συντηρητική και σταδιακή κοινωνική και πολιτική εξίσωση των μεταναστών, παρότι μπορεί να ακουστεί κάπως αντιδημοκρατική, αποτελεί πλέον τη μοναδική λύση στο πρόβλημα του ρατσισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι, ακόμα και μία μοντέρνα εκδοχή των "μέτοικων" της αρχαίας Αθήνας, προσαρμοσμένη στις παρούσες περιστάσεις, σε συνδυασμό με το απαραίτητο πλέον "φιλτράρισμα" στα σύνορα, με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας τάξης "υποψηφίων προς ένταξη" πολιτών (στο επίπεδο των πολιτικών δικαιωμάτων εννοώ), αλλά και με τις αναγκαίες προσαρμογές στην εργασιακή νομοθεσία, θα αποτελούσαν ένα ικανό μείγμα διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης. Εν τούτοις, φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για την επίλυση του θέματος, καθώς είναι πασιφανές ότι ο συνδυασμός μαζοποίησης-ατομικής αποξένωσης-(επίπλαστης) ανασφάλειας, μάλλον ωφελεί περισσότερο τους κρατούντες.
Υπομονή λοιπόν...

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

26/01/2007, 10:03:34
Φίλε μου kostakis, πιστεύω πως τις περισσότερες φορές που διαβάζουμε μια έρευνα διαβάζουμε επιλεκτικά τα στοιχεία που μας παρατίθενται.
Αυτό το κάνουμε γενικότερα στην καθημερινή ζωή μας, επιλέγουμε να ασχοληθούμε - ακόμα κι υποσυνείδητα - με τα γεγονότα τα οποία μας αφορούν περισσότερο ή κινητοποιούν κάποιο συναίσθημα μας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να παντρευτεί το παιδί κάποιου έναν αλλοδαπό πιστεύω οτι προκαλεί αντιδράσεις στους γονείς υπό προϋποθέσεις.
Οι αντιδράσεις δηλαδή είναι πολύ πιθανόν να είναι ανύπαρκτες αν η κόρη κάποιου αποφασίσει να παντρευτεί έναν Αμερικανό, έναν Καναδό ή έναν Άγγλο για παράδειγμα αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι έντονες όταν αποφασίσει να παντρευτεί κάποιον από την Ασία, από την Ανατολική Ευρώπη κτλ.
Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε μάθει να θεωρούμε κάποιους λαούς ανώτερους από εμάς - σε διάφορους τομείς - και κάποιους άλλους κατώτερους.
Με άλλα λόγια έχουμε χάσει την ικανότητα μας να διαβλέπουμε στον κάθε άνθρωπο αξίες και προτερήματα που δεν καθορίζονται με βάση την καταγωγή του.

Φανταστείτε όμως αν η κοπέλα αυτή ερωτευόταν έναν άνθρωπο από την Ασία ο οποίος να είναι βαθύπλουτος και με κοινωνική επιφάνεια.
Τότε θα υπάρξουν αντιδράσεις?

Κι αλήθεια, πόσοι άλλοι ρατσισμοί ισχύουν ακόμα και για κάποιον Έλληνα?
Ρατσισμός για το μορφωτικό του επίπεδο, για την κοινωνική του θέση, για την οικονομική του κατάσταση, για τον τόπο καταγωγής του και 1002 ακόμα πράγματα.
Πολύ απλά μένουμε στην επιφάνεια και προσεγγίζουμε μια κατάσταση αναλόγως με το πως έχουμε μάθει να αντιδρούμε.

Αλήθεια, μήπως πολλές από τις εκδηλώσεις ρατσισμού από κάποιον έχει να κάνει με το κοινωνικό του φαίνεσθαι και την προσπάθεια του αυτό να είναι "άψογο"?

06/02/2007, 21:28:57
Έχουμε μεγάλη πλάκα σαν λαός, πράγματι, είμαστε ανεχτικοί μέχρι μ.....ς αλλά όταν δούμε μία γυναικούλα βρίσκουμε τον τρόπο να ξεσπάσουμε....

Φυσικά και είμαστε ρατσιστές αλλά παράλληλα είμαστε πολύ βολεμένοι για να δούμε ποιά είναι τα πραγματικά προβλήμτα και να κάνουμε κάτι γι αυτά, αλλά ας μου πει κάποιος, πού δεν υπάρχει ρατσισμός?
Μήπως εδώ μέσα, σε αυτό το φόρουμ δεν υπάρχει?

Κατά την γνώμη μου, ο ρατσισμός είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την απλή φυλετική ή κοινωνική διάκριση, και αυτός που το βιώνει, ξέρει, ίσως να μην μπορεί να το εκφράσει όμως την διάκριση την βιώνει και αυτό είναι ένα δεδομένο, αλλά ποιός θα ασχοληθεί μαζί του?

Φιλικά..

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

vasiliskosΜέλος
10/02/2007, 11:02:33
quote:
Φυσικά και είμαστε ρατσιστές αλλά παράλληλα είμαστε πολύ βολεμένοι για να δούμε ποιά είναι τα πραγματικά προβλήμτα και να κάνουμε κάτι γι αυτά, αλλά ας μου πει κάποιος, πού δεν υπάρχει ρατσισμός?

Υπό την έννοια "διακρίσεις" μεταξύ ανθρώπων ό ρατσισμός είναι παντού. Εμείς θεωρούμε κάποιον κατώτερό μας και με τη σειρά τους οι άλλοι θεωρούν κατώτερο εμάς τον ίδιο. Είναι ο διαχωρισμός που καθορίζεται από την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο άνδρας-γυναίκα, τις σεξουαλικές συμπεριφορές - ομοφυλοφιλοι - το εργασιακό καθεστώς προιστάμενος-υφιστάμενος και ο κατάλογος ατελείωτος.

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που αποδέχονται τη φράση "όλοι είμαστε ίσοι" και εννοώ να το αποδέχονται βαθιά μέσα στη καρδιά τους όχι σε κάποιο προεκλογικό μπαλκόνι ή προς χάριν μιας συζήτησης όπου θέλουν να δείξουν ότι είναι ανώτεροι πνευματικά... (πάλι ανώτεροι ε?)

Ο άνθρωπος γενικώτερα από ότι έχει αποδείξει ακόμα και τη ταπεινότητα την χρησιμοποιεί επιφανειακά και όταν έχει καταλάβει ότι θα του αποφέρει κάτι..

Είναι μια συνεχής εσωτερική ανάγκη να βεβαιώνεται ότι από κάτι οτιδήποτε είναι ανώτερος. Ισως επειδή η ίδια η ζωή του που ξέρει ότι είναι πεπερασμένη και με ημερομηνία λήξης τον αφήνει έρμαιο της ανησυχίας, άρα πριν καταλήξει να είναι ένα κοινότυπο κουφάρι όπως ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, προσπαθεί να είναι κάτι παραπάνω από ΟΛΟΥΣ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ.

Ακόμα και τη φύση που τον συντηρεί που είναι απαραίτητη για να συνεχίσει να επιβιώνει την αντιμετώπισε με τη γνωστή του εγωιστική ασέβεια. Πως θα σεβαστεί τον διπλανό του?

Ο φυλετικός ρατσισμός όμως είναι κάτι ακόμα περισσότερο κατά τη γνώμη μου. Είναι μια ύπουλη κατάσταση που τη κατάληλη στιγμή χρησιμοποιείται για να σπρώξει το κοπάδι σε συγκεκριμένους στόχους. Είναι ο άσος στο μανίκι κάθε εξουσίας όταν έρχεται ο καιρός που πρέπει να "σκεπάσει" τις αδυναμίες της.

10/02/2007, 12:12:14
quote:
vasiliskos
Υπό την έννοια "διακρίσεις" μεταξύ ανθρώπων ό ρατσισμός είναι παντού. Εμείς θεωρούμε κάποιον κατώτερό μας και με τη σειρά τους οι άλλοι θεωρούν κατώτερο εμάς τον ίδιο. Είναι ο διαχωρισμός που καθορίζεται από την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο άνδρας-γυναίκα, τις σεξουαλικές συμπεριφορές - ομοφυλοφιλοι - το εργασιακό καθεστώς προιστάμενος-υφιστάμενος και ο κατάλογος ατελείωτος.

Αυτές θεωρώ ότι είναι άλλου είδους διακρίσεις και δεν ξέρω κατά ποσό θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ρατσισμό. Κατά την γνώμη μου τέτοιες διακρίσεις, δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν.

Ποτέ δεν θα γίνουμε όλοι ίσοι, πάντα κάποιοι θα είναι ποιο ίσοι από κάποιους άλλους.

Αυτό που θα πρέπει να επιδιώξουμε, είναι η ισότητα όλων απέναντι στους νόμους και τα ίσα δικαιώματα απέναντι στην κοινωνία.

Μετά βλέπουμε...

quote:
vasiliskos
Ο φυλετικός ρατσισμός όμως είναι κάτι ακόμα περισσότερο κατά τη γνώμη μου. Είναι μια ύπουλη κατάσταση που τη κατάληλη στιγμή χρησιμοποιείται για να σπρώξει το κοπάδι σε συγκεκριμένους στόχους. Είναι ο άσος στο μανίκι κάθε εξουσίας όταν έρχεται ο καιρός που πρέπει να "σκεπάσει" τις αδυναμίες της.

Πολύ καλός ορισμός !!

Στράτος

Παν μέτρον άριστον
maraki8Μέλος
12/02/2007, 08:27:14
quote:
Αυτές θεωρώ ότι είναι άλλου είδους διακρίσεις και δεν ξέρω κατά ποσό θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ρατσισμό. Κατά την γνώμη μου τέτοιες διακρίσεις, δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν.

Γιατί όχι;ρατσισμός δεν είναι μόνο ο φυλετικός αγαπητέ μου Στράτο.Όσα ανέφερε η Vasiliskos,είδη ρατσισμού είναι.Ρατσισμός στο χρώμα του δέρματος,ρατσισμός στο φύλο,ρατσισμός στις σεξουαλικές συμπεριφορές,ρατσισμός στις εθνικότητες,ρατσισμός στις περιοχές της Αθήνας(τα γνωστά Β.Π.),ρατσισμός στους καπνιστές..Και πολλά ακόμα είδη..Η Ελλάδα μας,είναι τίγκα από όλα αυτά τα φαινόμενα,δυστυχώς...

καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη

12/02/2007, 09:13:47
quote:
Γιατί όχι;ρατσισμός δεν είναι μόνο ο φυλετικός αγαπητέ μου Στράτο.Όσα ανέφερε η Vasiliskos,είδη ρατσισμού είναι.Ρατσισμός στο χρώμα του δέρματος,ρατσισμός στο φύλο,ρατσισμός στις σεξουαλικές συμπεριφορές,ρατσισμός στις εθνικότητες,ρατσισμός στις περιοχές της Αθήνας(τα γνωστά Β.Π.),ρατσισμός στους καπνιστές..Και πολλά ακόμα είδη..Η Ελλάδα μας,είναι τίγκα από όλα αυτά τα φαινόμενα,δυστυχώς...

Έτσι είναι, καλή μου!
Κι είναι απίστευτο πόσες προσωπικές ανασφάλειες και φοβίες κρύβουν αυτές οι μορφές ρατισμού.
Με το να τις προβάλλουμε ως εκδηλώσεις ρατσισμού από τη μεριά μας απλά τις διαιωνίζουμε...

bob_catΜέλος
12/02/2007, 09:59:31
Εγώ επικεντρώνομαι οτι η έννοια του ρατσισμού περιλαμβάνει μονάχα την γνώμη ή καλύτερα συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους διαφορετικής ράτσας απο την δική μας όπως βροντοφωνάζει και η ίδια η λέξη.
Η πραγματική σημασία είναι απέναντι σε ανθρώπους άλλης φυλής, αλλά μπορούμε να το επεκτείνουμε στην πιό ακραία περίπτωση σε ανθρώπους εντελώς διαφορετικών εθνοτήτων απο την δική μας εν γνώση της άποψης οτι πολλά έθνη αποτελούνται απο μείγματα φυλών.
Τα υπόλοιπα που αναφέρεις φίλη maraki8 με τα οποία η κοινωνία μας είναι παραπάνω απο τίγκα δέν είναι ρατσισμός, είναι χοντροκομμένης μορφής αντιπάθειες.

Αεί ο Θεός γεωμετρεί

kostakisΜέλος
12/02/2007, 11:18:32
Καλημέρα σε όλους

Θα συμφωνήσω με το φίλο bob_cat σχετικά με την ετυμολογία της λέξης "ρατσισμός".
Μαράκι μου, καλά και άγια όσα λες, αλλά όχι και ρρατσισμός απέναντι στους καπνιστές. Μου τα χαλάς λίγο, αλλά ας μην το συνεχίοσυμε στο παρόν thread.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

12/02/2007, 11:56:55
Με πρόλαβε ο/η φίλος/η bob_cat .
Αυτός ήταν και ο λόγος που στο πρώτο μου μήνυμα είχα ρωτήσει τι εννοούμε όταν λέμε ρατσισμός.

Με τον όρο ρατσισμό, δε νομίζω ότι θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε κάθε είδους διάκριση που υπάρχει.

Θα μπορούσες να με χαρακτηρίσεις ρατσιστή ως προς τις ξανθές, επειδή μου αρέσουν οι μελαχρινές ;

Εγώ με τη λέξη ρατσισμό χαρακτηρίζω τις διακρίσεις που γίνονται και έχουν σχέση με τη ράτσα, τη φυλή, το χρώμα.
Τα υπόλοιπα για μένα είναι διακρίσεις που δεν θα πάψουν να υπάρχουν γιατί είναι στη φύση των κοινωνιών που ζούμε. Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς !

Γι’ αυτό και ανέφερα, ότι θα πρέπει τουλάχιστον να διεκδικούμε, ισονομία και ίσα δικαιώματα.

Στράτος

Παν μέτρον άριστον