ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η "ΟΥΣΙΑ" - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η "ΟΥΣΙΑ" - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
12/09/2009, 10:36:50
ΦΙΛΕ ΖΙΡ

quote:
Η μόνη κατάσταση πέρα από το νου, το έχω ξαναπεί, είναι η παράνοια. Κι επειδή παρακάτω σ' αυτό που λες, αναφέρεις και τον Χριστό, να σε ενημερώσω αν δεν το ξέρεις, πως ο Jesus δεν μιλούσε παρανοϊκά. Ήταν λογικότατος.

Άσε τι λέω… είμαι άσχετος κοιτά όμως τι λέει η επιστημονική κοινότητα.

quote:
http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=2532

Η παράνοια χαρακτηρίζετε από σοβαρά χρονιά αισθήματα καταδιώξεις, δυσπιστίας, φιλυποψίας και υπερβολικής σημασίας που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Παρατηρείτε σε πολλές ψυχιατρικές παθήσεις και σπάνια υπάρχει ως ξεχωριστή παθολογική οντότητα.

Στα άτομα με την χρόνια αυτή ψυχοπαθολογική διαταραχή της προσωπικότητας δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Φίλε Ζιπ όπως λένε οι ψυχολόγοι οι παρανιά δεν είναι εκτός του ΝΟΥ. Τα αισθήματα καταδιώξεις ,Δυσπιστίας ,και φυλοποψιας ,ανήκουν σε μια διανοητική λειτουργία .

Επικαλησε το όνομα της επιστήμης και λες «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ» Και μέσα από αυτή σου την τοποθέτηση που είναι υποτίθεται επιστημονική λες

quote:
Η μόνη κατάσταση πέρα από το νου, το έχω ξαναπεί, είναι η παράνοια.

Αυτό που βλέπω από την πλευρά της επιστήμης.. αι από αυτά που λες… δεν ισχύουν αυτά τα οποία θες να μας πεις.

Δεν βλέπω να αναφέρουν πως η παράνοια είναι κάτι που είναι έξω από τον νου.

Συνεχίζεις απλά να σχολιάζεις τα λεγόμενα μου με πολύ αυθαίρετους τρόπους που δεν είναι ούτε καν επιστημονική.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

12/09/2009, 10:48:03
quote:
Αναφέρεσαι και στο αυτεξούσιο -ότι δεν το έχει ο άνθρωπος- , αλήθεια τι εννοείς???

Φιλε Εαρινός

ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΕΧΕΙς ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙς ΤΗΣ ΔΙΚΕς ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΙΡ.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

12/09/2009, 10:51:21
quote:

Όλες οι εμπειρίες των διαπροσωπικών σχέσεων που μας υποτιμούν, μας ντροπιάζουν, μας πληγώνουν, μας τραυματίζουν ψυχικά, μας μειώνουν, μας κάνουν να νιώθουμε θυμό. Αν ακόμα αντιληφθούμε ότι στα παραπάνω κρύβεται μια σκοπιμότητα εις βάρος μας τότε θα νιώσουμε περισσότερο θυμό και ή θα τον στρέψουμε ανοιχτά σε αυτόν που μας τον προκάλεσε ή θα τον στρέψουμε σε μας τους ίδιους ή σε κάποιους άλλους.

Ο καθένας μας ξέρει για τον εαυτό του αν είναι ο άνθρωπος που συσσωρεύει το θυμό του για πολύ καιρό, για βδομάδες ή χρόνια ή είναι ο τύπος που εκρήγνυται εκείνη τη στιγμή και σε δέκα λεπτά δεν μπορεί να κατανοήσει πως έχασε τόσο πολύ τον έλεγχο.
Συνέπειες του θυμού

Ο θυμός που έχει θαφτεί ή έχει αναχαιτιστεί ή έχει εκφραστεί λάθος έχει συνέπειες στο σώμα

Έκανα μια μικρή ερευνά και βρήκα αυτό . Πρέπει να είναι ψυχολόγοι.

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2654

και αν χτυπήσετε.. θυμός και ψυχολογία θα βρείτε πολλά.

Εσυ φιλε Εαρινός ποια ψυχολογία ακολουθείς που λέει :

quote:
ότι εσύ η εγώ ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα σε έναν άνθρωπο

Μπορώ να έχω ένα αποδειχτικό επιστημονικό-ψυχολογικο στοιχειό ότι οι άλλοι δεν μας προκαλούν συναισθήματα;

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 11/09/2009 17:56:33
[/quote]

Θα σου πώ κάτι:

-Aν είχες μελετήσει την δομή της ανθρώπινης ψυχολογίας και πώς ενεργοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί εντός μας , δεν θα με ρωτούσες όλα αυτά που συνιστούν την αλφα-βήτα στην ψυχολογία και αποτελούν μέρος της "πρώτης Δημοτικού" στην επιστήμη της ψυχολογίας!!

Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω και μπορείς και εσύ μετά να το επιβεβαιώσεις διαβάζοντας ...ότι ο ίδιος άνθρωπος που εξοργιζόταν απο ένα εξωτερικό ερέθισμα μπορεί να μην "καθηλώνεται" καθόλου σε μέλλοντα χρόνο , εφόσον γίνει γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας!!

Η δηλωμένη θέση ζωής του καθενός εσωτερικά καταχωρημένη και δηλωμένη , απαιτεί καθημερινή επιβεβαίωση και είναι εκείνη που ενεργοποιεί όλους τους μηχανισμούς και όχι οι εξωτερικοί άλλοι...πήγαινε να μελετήσεις λοιπόν και πάψε να τοποθετείσαι...δεν γνωρίζεις τι σου γίνεται...!!!

Για μένα είναι πεντακάθαρο το γεγονός ότι είσαι άσχετος -και το λέω με την εννοια του όρου- και δεν αποτελεί ύβρη προς το προσωπό σου..απλά είσαι άσχετος...δεν γνωρίζεις βασικούς όρους και δεν έχεις πρωτογενή γνώση...αυτό είναι σιγουρότατο!!!

soul

12/09/2009, 10:53:07
Φιλε Εαρινός αυτο ειχε πει αρχικα ο ζιρ.

quote:
Για το πείραμα με τα φυτά, ήδη σου είπα πως η ενέργεια αλλάζει επειδή εμείς την αλλάζουμε, δεν την αλλάζει το φυτό από μόνο του. Εμείς κάνουμε το πείραμα στο φυτό, όχι το φυτό σε μας. Εμείς βάζουμε κάποιον να του μιλάει τρυφερά, εμείς βάζουμε κάποιον να του μιλάει σκληρά.

Εμείς δημιουργούμε ένα ερέθισμα στο φυτό και το φυτό ανταποκρίνεται σ' αυτό. Αν δεν δημιουργήσουμε αυτό το ερέθισμα, το φυτό δεν θα κάνει απολύτως τίποτε. Το "συναίσθημα" αυτό, του φυτού, έχει προκληθεί από μας, είναι εξαρτημένο. Δεν είναι αυτεξούσιο, δεν είναι ιδιοφυές.

Και ήδη σου έχω εξηγήσει πως εσύ δεν μπορείς να κατανοήσεις την έννοια του αυτεξούσιου γιατί δεν υπήρξες ποτέ αυτεξούσιος. Ό,τι συμβαίνει σε σένα, δεν συμβαίνει επειδή εσύ το προκαλείς, αλλά επειδή το προκαλούν άλλοι σε σένα και εσύ απλά ανταποκρίνεσαι σ' αυτό.

Μπορεις να ξεκαθαρισεις σε ποιον απευθεινεσε;

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

12/09/2009, 10:59:08
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ,

μου φαίνεται ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ τίποτε απ' όσα γράφω. Ήδη σου απαντάω σ' αυτά που ΘΑ πεις.

Το "συναίσθημα" αυτό, του φυτού, έχει προκληθεί από μας, είναι εξαρτημένο. Δεν είναι αυτεξούσιο, δεν είναι ιδιοφυές.

Και ήδη σου έχω εξηγήσει πως εσύ δεν μπορείς να κατανοήσεις την έννοια του αυτεξούσιου γιατί δεν υπήρξες ποτέ αυτεξούσιος. Ό,τι συμβαίνει σε σένα, δεν συμβαίνει επειδή εσύ το προκαλείς, αλλά επειδή το προκαλούν άλλοι σε σένα και εσύ απλά ανταποκρίνεσαι σ' αυτό.

--------------------------------------------------------------------------------

Διάβασε την δομή του υποκειμένου και μετά να αρχίσεις να τοποθετείσαι!!!

Κάνεις κακό και πειραματίζεσαι με την ανθρώπινη ψυχή και δείχνεις προς εντελώς ανύπαρκτους δρόμους!!!

Αλήθεια απο που αντλείς τις γνώσεις σου αυτές ...τι σπουδές έχεις κάνει για να σου δίνουν το δικαίωμα να μιλάς με αυτό τον απόλυτο τρόπο??

Ποιός σου είπε αυτή τη μαλακία ότι εσύ η εγώ ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα σε έναν άνθρωπο ή ένα φυτό???

Δεν ξανα-ασχολούμαι ...τέρμα...λυπάμαι μόνο όλους όσους κάθονται και διαβάζουν τις απείρου ανυπόστατες θέσεις σου!!!

Ελπίζω μόνο , κάποιοι να μελετήσουν την ανθρώπινη ψυχολογία και να δώσουν τέρμα στην όποια επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μαζί σου και με τους ομοίους σου...είσαι επικίνδυνος άνθρωπος!!!

soul

ΕΔΩ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΖΙΡ ΝΩΜΙΖΩΝΤΑς ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

12/09/2009, 11:02:05
quote:

Φιλε Εαρινός αυτο ειχε πει αρχικα ο ζιρ.

quote:
Για το πείραμα με τα φυτά, ήδη σου είπα πως η ενέργεια αλλάζει επειδή εμείς την αλλάζουμε, δεν την αλλάζει το φυτό από μόνο του. Εμείς κάνουμε το πείραμα στο φυτό, όχι το φυτό σε μας. Εμείς βάζουμε κάποιον να του μιλάει τρυφερά, εμείς βάζουμε κάποιον να του μιλάει σκληρά.

Εμείς δημιουργούμε ένα ερέθισμα στο φυτό και το φυτό ανταποκρίνεται σ' αυτό. Αν δεν δημιουργήσουμε αυτό το ερέθισμα, το φυτό δεν θα κάνει απολύτως τίποτε. Το "συναίσθημα" αυτό, του φυτού, έχει προκληθεί από μας, είναι εξαρτημένο. Δεν είναι αυτεξούσιο, δεν είναι ιδιοφυές.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Εγώ απευθύνομαι σε σένα και στις νουθεσίες σου προς συνδίκτυο , όπου ανέφερες ...πως τα συναισθήματα τα δημιουργούμε εμείς στους άλλους!!

Κάνω λάθος ...δεν ήσουν εσύ??

Αν δεν ήσουν..οκ!!!

soul

12/09/2009, 11:17:46
ΑΝ μου επιτρέπεται φίλε Υπηρέτη , ένα καλό βιβλίο είναι αυτό της Μαρίας Ζαφειροπούλου -Επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ (εκδόσεις Καστανιώτη)!!

Μπορείς απο κεί ν'αντλήσεις στοιχεία , για το ποιοί είναι οι παράγοντες(βιολογικοί και περιβαλλοντικοί) απο τους οποίους εξαρτάται η συμπεριφορά μας...!!!

soul

12/09/2009, 11:22:05
quote:
Ποιός σου είπε αυτή τη μαλακία ότι εσύ η εγώ ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα σε έναν άνθρωπο ή ένα φυτό???

Δηλ ο ένας υπηρέτης δεν δημιουργεί μια αντίδραση στον ψυχολογικό σου κόσμο;

Συζήτηση κάνουμε; απάντησε μου χωρίς να κατηγορείς για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη.

Προκαλώ μια δράση και αυτό έχει μια ψυχολογική αντίδραση σε εσένα.
Αν δεν στην προκαλούσα δεν θα αντιδρούσες.

Μια ψυχολογική αντίδραση μπορεί να σου προσκαλέσει και μια πολύ όμορφη γυναίκα.

Λες

Tα συναισθήματα (οργής ..θυμού..λύπης..κλπ) προκαλούνται απο μας τους ιδίους.

ΕΧΩ πει και παλιότερα ότι έχουμε ΕΓΩ. Όπως η λαγνεία ή περηφάνια και πολλά αλλά. Αυτά τα εγώ εκδηλώνονται συνεχώς. Μπορεί λοιπών ένας εξωτερικός παράγοντας να βάλει σε λειτουργία το εγώ της λαγνείας.

Ή κάποιος με τον τρόπο που μιλά ή που συμπεριφέρεται να σου ΠΡΟΚΑΛΕΣΗ οργή.

Δεν είναι έτσι;

Αυτός είναι ένας παράγοντας ο άλλος είναι να σκέφτεσαι λάγνα και να δημιουργείς μόνος σου μια δράση αντίδραση .

Σε τι διαφωνουμε;

Μπορεις να βρεις τα λογια μου;

quote:
πως τα συναισθήματα τα δημιουργούμε εμείς στους άλλους!!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 12/09/2009 11:28:41

12/09/2009, 11:29:30
quote:

quote:

Εμείς δημιουργούμε ένα ερέθισμα στο φυτό και το φυτό ανταποκρίνεται σ' αυτό.

-Υπηρέτη...η διατύπωση εδώ είναι εντελώς διαφορετική απο την δική σου, μιλάει για εξωτερικό ερέθισμα και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!!
===================================================================

Αν δεν δημιουργήσουμε αυτό το ερέθισμα, το φυτό δεν θα κάνει απολύτως τίποτε.

-Σωστό...!!!
==================================================================

Το "συναίσθημα" αυτό, του φυτού, έχει -προκληθεί- από μας, είναι εξαρτημένο. Δεν είναι αυτεξούσιο, δεν είναι ιδιοφυές.

Σε συνδιασμό με τα υπόλοιπα που ανέφερε και χρησιμοποιώντας μάλιστα και παθητική φωνή...σωστά το θέτει!!
=================================================================

Προφανώς εννοεί ότι ...το ότι εσύ είσαι υποκείμενος σε εξωτερικά ερεθίσματα , αυτό δεν συνεπάγεται ότι συμβαίνει και στους άλλους!!

Υπονοώντας ότι το αυτεξούσιο ή όχι δηλώνεται διαφορετικά στον καθένα και ότι δυνητικά μπορεί να υπάρξει...και πάλι σωστό!!
===================================================================

-Προφανώς σε σένα απευθύνομαι αγαπητέ φίλε και συνδίκτυε Υπηρέτη!!!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

soul

12/09/2009, 11:45:40
quote:

Μπορεις να βρεις τα λογια μου;

quote:
πως τα συναισθήματα τα δημιουργούμε εμείς στους άλλους!!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 12/09/2009 11:28:41

Άντε να σου απαντήσω μα με λίγα λόγια διότι βιάζομαι!!!

Ο κώδικας πεποιθήσεων...οι πρωτογενείς πληγές...οι προσληφθείσες και καταχωρηθείσες εμπειρίες..όπως και ο πρωτογενής ναρκισσισμός και η δηλωμένη θέση ζωής των ανθρώπων,διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στις καθημερινές συνδιαλέξεις τους και είναι η πηγή των όποιων συμπεριφορών τους!!

Βέβαια υπάρχουν και άλλα αίτια , τα οποία μπορούμε μια άλλη στιγμή να συζητήσουμε!!

Ο μηχανισμός που κινεί όλες τις διαδικασίες βρίσκεται εντός μας και υπο προυποθέσεις μπορεί να "επαναπρογραματισθεί" και να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο και επ'ωφελεία του υποκειμένου..ανεξάρτητα εξωτερικών ερεθισμάτων και στα οποία το υποκείμενο -πλέον- να μην υπόκειται και να μην οροεξαρτάται!!

Διαβασέ τα προσεκτικά ...μελετησά τα και να ξέρεις ότι δεν έχω τίποτα μαζί σου και στο έχω ξαναπεί μου είσαι συμπαθής και νοιώθω ότι είσαι ευαίσθητος άνθρωπος!!

Απλά δεν μου αρέσει κάποιοι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται απο κάποιους γκουρού που το παίζουν "καλοθελητές" και σωτήρες της ανθρώπινης ύπαρξης και ασφαλώς δεν μιλώ για σένα ...αλλα για τους καθοδηγητές σου...μπορείς και μόνος σου..αξιολογώντας και μελετώντας την ανθρώπινη ψυχολογία και όχι μόνο!!

Καλό σαββατοκύριακο!!!

soul

12/09/2009, 13:18:25
Φίλε Εαρινός σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου και για της πρόθεσης σου. Βλέπεις ότι είμαι ένας άνθρωπος που έχει πέσει θυμα κάποιων γκουρου. Οκ αυτή είναι μια άποψη που για εσενα έχει ένα δικιο.

Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι δεν θέλετε να καταλάβετε αυτά που λέω επειδή στην πραγματικότητα αντιμάχεστε μια ετικέτα που έχει ο ένας υπηρέτης. Δεν έχει σημασία τι ετικέτα έχει αλλά το ότι έχει μια.

Αυτό είναι κάτι επιφανειακό χωρίς καμιά σημασία για εμένα επειδή η αναζήτηση της αληθείας δεν ανήκει σε κάποια ετικέτα.

Αυτό που πάντα λέω είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να αφύπνιση της συνείδηση του και αυτό είναι κάτι που ξεκινά από την ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.

Γιατί η ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ να είναι κάτι κακο;

Μέσα από αυτή την ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ κάποιος βλέπει τα λάθη του τα ελαττώματα του τις μηχανικοτητες του τα εγώ του .

Είναι κακό αυτό;

Όλοι έχουμε ελαττώματα το θέμα τι κάνουμε για να τα κατανοήσουμε και για να ¨ελαττώσουμε¨

Όταν δεν έχουμε ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ τότε πως θα δούμε τα ελαττώματα μας;

Στην γνωστική ψυχολογία κοιτάμε αυτά τα ελαττώματα δηλ το πώς εκδηλώνονται μέσα από 5 κέντρα.

Το διανοητικό, το συναισθηματικό το κινητικό το ενστικτώδες και το σεξουαλικό.

Δηλ αν έχω θυμό κοιτω δηλ ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΩ τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό μου. Τι σκέψεις μου περνάνε. Αυτοπαρατηρω τι μου συμβαίνει συναισθηματικά, τι μου συμβαίνει κινητικά δηλ τι κινήσεις κάνω ,το πώς είναι τραβηγμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου και αλλά.

Με αυτό τον τρόπο έχω μια κατανόηση του θυμού σε πολλά επίπεδα.

Επίσης η συνείδηση μας είναι συνεχώς ταυτισμένη με κάτι. Όταν η συνείδηση είναι ταυτισμένη δεν μπορώ να είμαι σε αυτοπαρατήρηση, για αυτό χρειάζομαι μια τεχνική που να μου διαιρεί την προσοχή. ΔΗΛ να μπορώ να διατηρώ όσο πιο πολύ μπορώ τη αυτοπαρατηρηση σε σχέση με κάτι άλλο που κάνω.

Αυτό μου επιτρέπει να μπορώ να βλέπω στην στιγμή το τι μου συμβαίνει.

Είναι κακό αυτό;

Σε αυτά που λες φίλε Εαρινός συμφωνώ και στο έχω ξανά πει ότι αυτό επιβεβαιώνει το ότι ο άνθρωπος λειτουργεί σαν μια μηχανή.

Αλλά δεν μένω μονό σε αυτό αλλά θέλω να συνεχίσω σε ένα επίπεδο που είναι πέρα από αυτή την μηχανική κατάσταση ,φτάνοντας σε αυτό που είναι η επίγνωση.

Η επίγνωση είναι κάτι υπαρκτό αλλά σε ποιον συμβαίνει;

Αυτό το ερώτημα είναι που δημιουργεί το πρόβλημα.

Κάποιος που είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον νου ψάχνει να βρει μια λογική εξήγηση. Αλλά αν κάποιος ξεπεράσει αυτή την ταύτιση βιώνει μια κατάσταση που δεν είναι νοητική αλλά αν μπορώ να το πω έτσι «καθαρά υπαρξιακή» Πέρα από τις λέξεις και τις πεποιθήσεις και τις ιδέες.

Αυτό είναι το επικίνδυνο επειδή όταν κάποιος είναι ταυτισμένος με τον νου πως μπορεί να υπάρχει. Από αυτόν τον νου βγαίνει το «σκέφτομαι άρα υπάρχω» Για εμένα το "υπάρχω" χωρίς καμιά σκέψη είναι αρκετό.

Θα παραμείνω ένας επικίνδυνος άνθρωπος που είναι άσχετος και ημιμαθείς επειδή όταν λέω ότι υπάρχει μια κατάσταση που είναι πέρα από τον νου.. ο νους των ανθρώπων νιώθει να απειλείτε.

Από αυτά που είπες δεν αντιλέγω ,απλός προχωρώ πέρα από αυτούς τους μηχανισμούς μέσα από την ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ που με οδηγούν στην ¨καθαρή επίγνωση της παρουσίας του παρατηρητή¨ Σε αυτό το επίπεδο είναι που έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε.

Αυτό είναι κάτι που γίνετε με απόλυτη επίγνωση που φέρνει τον νου σε εσωτερική σιωπή. Δεν υπάρχει καμιά φλυαρία.

Εσύ αντιμετωπίζεις αυτό που λέω με την λογική χωρίς ποτέ να μπεις στον κόπο να σταματήσεις τη εσωτερική φλυαρία σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό κάνει και την ουσιαστική διάφορα μας. Κατά τα αλλά σε ένα επίπεδο που είναι του νου και της μηχανικοτητας αυτού ,σε πρότυπα συμπεριφοράς σε ψυχολογικά μοτιβα και σε πολλά αλλά δεν έχουμε καμιά διάφορα.

Αν θες μπορούμε να μιλήσουμε μονό σε αυτό το επίπεδο.

quote:
Ο κώδικας πεποιθήσεων...οι πρωτογενείς πληγές...οι προσληφθείσες και καταχωρηθείσες εμπειρίες..όπως και ο πρωτογενής ναρκισσισμός και η δηλωμένη θέση ζωής των ανθρώπων,διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στις καθημερινές συνδιαλέξεις τους και είναι η πηγή των όποιων συμπεριφορών τους!!

Συμφωνώ

quote:
Ο μηχανισμός που κινεί όλες τις διαδικασίες βρίσκεται εντός μας και υπο προυποθέσεις μπορεί να "επαναπρογραματισθεί" και να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο και επ'ωφελεία του υποκειμένου..ανεξάρτητα εξωτερικών ερεθισμάτων και στα οποία το υποκείμενο -πλέον- να μην υπόκειται και να μην οροεξαρτάται!!

Συμφωνώ

Αν μιλήσω σε ένα διαφορετικό επίπεδο θα πω ότι αυτός ο μηχανισμός είτε επαναπρογραματιστη είτε όχι δεν παύει να είναι ένας μηχανισμός.

Η καθαρή επίγνωση για την οποία μιλώ είναι πέρα από αυτές τις μηχανικοτητες.

Αυτό είναι όλο. Αυτό που λέω δεν αναιρεί ότι υπάρχει μια μηχανικοτητα αλλά λεεις ότι υπάρχει και κάτι ΆΛΛΟ΄ που είναι πέρα από όλα αυτά.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 12/09/2009 13:22:09

14/09/2009, 09:26:51
Kαλημέρα φίλε Υπηρέτη...διάβασα προσεκτικά , τα όσα κατέθεσες και ομολογώ ότι πέρα απο τις όποιες αντιδικίες και επι μέρους διαφωνίες μας , ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείς και τοποθετείσαι -ειδικότερα επι προσώπων- δεν μ'αφήνει αδιάφορο , τουναντίον καθρεπτίζει έναν άνθρωπο που δηλώνει και αποπνέει σεβασμό!!

Έχω την αίσθηση , πως έχεις ενός τύπου ενσυναίσθηση και προφανώς μια καλή επιδραστικότητα επι του εαυτού σου!!!

Πίστη μου είναι , πως δεν χρειάζεσαι οποιονδήποτε "καθοδηγητή" για να βρείς την δική σου Ιθάκη..μπορείς μόνος σου!!!

Κάποιοι έφτιαξαν μια θεωρία και βάσει αυτής πορεύθηκαν κάποιοι πολλοί άλλοι...εσύ νοιώσε τον εαυτό σου και καθοδηγήσου απο αυτόν!!!

Η γνώση ελευθερώνει και λυτρώνει , διάβασε και μελέτα τους πάντες και τα πάντα και κράτα αυτό που εσύ πιστεύεις ότι αποτελεί αλήθεια...η αλήθεια σήμερα προσφέρεται σε διάφορες συσκευασίες και κάποιοι προσπαθούν να το περάσουν σαν δικό τους "προιόν" αλλα η μαγεία βρίσκεται μέσα σου ... μέσα μας...όλο το σύμπαν είσαι σύ και ο καθένας μας ξεχωριστά!!!

Ας κρατήσει το ταξίδι και ας είναι η θάλλασα με κύμματα ψηλά...καλύτεροι "καπετάνιοι" θα βγούμε και ολοένα μακρύτερα ταξίδια θα κάνουμε...όλο και πιο πολύ θα ξανοιγόμαστε και όλο και πιο πολύ τις δυνατότητες μας θα γνωρίζουμε και θα "καλλιεργούμε"...!!!

Δεν θάθελα να αντιτίθεμαι σε όλα όσα καταθέτεις...μα , υπάρχουν καταθέσεις σου οι οποίες δεν "στέκουν" δεν ειναι "αληθείς" και δηλώνουν πεποιθήσεις ανεξέλεγκτα υιοθετημένες και καταχωρημένες μη δίνοντας την ευκαιρεία για περαιτέρω διερεύνηση και εκεί "οργίζομαι" και "επαναστατώ" ...δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου!!!

Καλή σου μέρα!!!

soul

14/09/2009, 10:52:30
Φιλε Εαρινός

Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες και είναι κάτι το οποίο υποστηρίζω. Σε παλαιοτέρα μνήματα μου έχω αναφερθεί με παρόμοιο τρόπο όπως αυτόν που εξέφρασες.

Ο καθένας πρέπει να βρει την Ιθάκη του και κανένας άλλος δεν μπορεί να την βρει για εσένα. Το ταξίδι ξεκινά με εμάς τους ίδιους. Αν παρατηρήσεις μετα από αυτά που λέμε πάντα λέω ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει κάποιος μόνος του από την άποψη της εμπηρείας.

Η ταύτιση με κάτι δεν σε αφήνει να κάνεις αυτό το ταξίδι. Μπορώ να πω ότι ακόμα και ένας δάσκαλος μπορεί να γίνει εμπόδιο σε αυτό το ταξίδι. Δεν φταίει ο δάσκαλος για αυτό ,αλλά η ταύτιση και η προσκόλληση που έχουμε σε αυτόν. Και αντί να σταθούμε στα ποδιά μας εξαρτιόμαστε από τα πόδια του δασκάλου.

Σου είπα φίλε Εαρινός Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ.

Μπορεί να δηλώνω ότι ανήκω κάπου.. αλλά το ταξίδι που λες.. δεν ανήκει σε κανέναν εκτός από τον εαυτό σου.

Καμιά φορά λόγω ορισμού και ίσως έλλειψης κάποιων παραγόντων ερχόμαστε σε σύγκρουση. Αυτό επειδή κατανοούμε ή βλέπουμε από μια διαφορετική οπτική γωνιά το ίδιο θέμα. Δεν πειράζει είναι φυσιολογικό.

quote:
υπάρχουν καταθέσεις σου οι οποίες δεν "στέκουν" δεν ειναι "αληθείς" και δηλώνουν πεποιθήσεις ανεξέλεγκτα υιοθετημένες και καταχωρημένες μη δίνοντας την ευκαιρεία για περαιτέρω διερεύνηση και εκεί "οργίζομαι" και "επαναστατώ" ...

Θα προσπαθήσω να γράφω καλύτερα και πιο αναλυτικά. Λόγω χρόνου πιέζομε και γράφω με έναν τρόπο που τελικά δεν ωφελεί σε κάποιες περιπτώσεις.

quote:
δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου!!!

Το ξέρω.. και θα ήθελα να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε σε ένα επίπεδο πιο όμορφο.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

14/09/2009, 12:23:20
quote:

Φιλε Εαρινός

Το ξέρω.. και θα ήθελα να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε σε ένα επίπεδο πιο όμορφο.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Το πιο όμορφο οροκαθορίζεται και συναρτάται απο το τελικό αποτέλεσμα και όχι απ'αυτόν καθ'εαυτόν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί κανείς και διατυπώνει τις θέσεις του...ούτως ή άλλως ο τρόπος του καθενός διακρίνει τον ίδιο ...επι του προκειμένου εμένα!!!

Κάθε φορά που λέμε "ναί" σε κάτι ...εκείνη τη δεδομένη στιγμή αυτοματικά λέμε΄"όχι" σε ένα εκατομμύριο επιλογές που αφήσαμε...και που προφανώς σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει..

Το θέμα είναι ποιό είναι το κίνητρο του καθενός και οι καλές του ή όχι προθέσεις!!!

Δεν υπάρχει λόγος να συμφωνούμε...αλλα μια βάση συζήτησης θεωρώ ότι είναι απαραίτητη...διαφορετικά μιλάμε για να μιλάμε!!!

soul

14/09/2009, 12:54:42
Σωστά.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

24/09/2009, 14:00:50
(ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕΛ 30 απάντηση σε μήνυμα του Ζιπ)
ziπ
quote:
Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί σε άλλο θέμα, αλλά γενικά πρόκειται για μια διαδικασία κατα την οποία ησυχάζεις τις σκέψεις σου(την νοητική φλυαρία) και επικεντρώνεις σε αυτό το οποίο θέλεις να γνωρίσεις. [ Κάνεις λάθος. Δεν είναι αυτό που λες ]

Μη διαφωνείς μαζί μου, διαφωνησε με την wikipedia:
Meditation is a mental discipline by which one attempts to get beyond the reflexive, "thinking" mind into a deeper state of relaxation or awareness. Meditation often involves turning attention to a single point of reference. It is a component of many religions, and has been practiced since antiquity. It is also practiced outside religious traditions. Different meditative disciplines encompass a wide range of spiritual or psychophysical practices that may emphasize different goals—from achievement of a higher state of consciousness, to greater focus, creativity or self-awareness, or simply a more relaxed and peaceful frame of mind.

Meditation has been defined as: "self regulation of attention, in the service of self-inquiry, in the here and now."[4] The various techniques of meditation can be classified according to their focus. Some focus on the field or background perception and experience, often referred to as "mindfulness"; others focus on a preselected specific object, and are called "concentrative" meditation. There are also techniques that shift between the field and the object.[5]
http://en.wikipedia.org/wiki/Meditation

Ο παραπάνω ορισμός της wikipedia σε αντιστοιχία με τα δικά μου λεγόμενα πάνω στον διαλογισμό:
(...)ησυχάζεις τις σκέψεις σου(την νοητική φλυαρία)/αν γίνει σωστά ησυχάζεις διανοητικά = mental discipline, peaceful frame of mind

(...)και επικεντρώνεις σε αυτό το οποίο θέλεις να γνωρίσεις = Meditation has been defined as: "self regulation of attention, in the service of self-inquiry,

quote:
[ Είναι άλλο η αυτογνωσία, άλλο η αυτοπαρατήρηση, άλλο ο διαλογισμός. Γι' αυτό λέω "Να ξέρουμε ΤΙ λέμε, ΠΩΣ το λέμε, ΠΟΤΕ το λέμε, ΓΙΑΤΙ το λέμε και ΠΟΥ (σε ποιον δηλ) το λέμε." Εσύ ακόμη δεν ξέρεις τι λες. Πως γίνεται να συννενοηθεί κάποιος μαζί σου ; ]

Να λείπουν τα σχόλια Ζιπ. Άσε αυτούς που διαβάζουν να κρίνουν ποιος ξέρει τι λέει. Έχουν και αυτοί μυαλό, δεν χρειάζονται δικηγόρο.
Είχα πει:"Δε μιλούσα για την ΑΠ. Ήταν ξεκάθαρο αυτό. Μιλούσα για την αυτογνωσία-αυτοβελτίωση(...)ο μοναδικός τρόπος να πάει κάποιος μπρος το καλύτερο είναι η πολλάκις αναφερόμενη ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και σαν προέκταση της τελευταίας, ο διαλογισμός πάνω στον εαυτό μας και ειδικά στα ελαττώματά μας κλπ."
Δεν είναι καθόλου "άσχετα" πράγματα καθώς σκοπός του διαλογισμού είναι η προαναφερόμενη self awareness.
Αν δεν καταλαβαίνεις τον λογικό συλλογισμό να σε βοηθήσω:
Μέσα απο την ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ κάποιος φτάνει στην αυτογνωσία(στο παρελθόν δεν είχες διαφωνήσει με αυτό. Τώρα διαφωνείς?). Για να είναι πιο αποτελεσματική η αυτοπαρατήρηση πρέπει το άτομο να έχει την δυνατότητα να συγκεντρωθεί στο αντικείμενό του.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα, αν εγώ θέλω να κατανοήσω τα ελαττώματά μου μέσω του δια - λογισμού δεν μπορώ αν αφήνω να διακόπτεται η σκέψη μου απο άλλες σκέψεις όπως "τι θα φάω σήμερα".

Πρέπει δηλαδή να δίνω προσοχή σε αυτό που κάνω, όπως συμβαίνει και σε κάθε πνευματική εργασία(γιατί περι εργασίας πρόκειται).

Αν στην εργασία σου δεν προσέχεις, δεν αποδίδεις. Διαφωνείς με αυτή τη συλλογιστική πορεία? Είναι η ίδια ακριβώς με πριν αναλυμένη

quote:
Είναι εμπειρικό. [ Είναι καθολικό ] Γενικά μιλώντας, αν γίνει σωστά ησυχάζεις διανοητικά. Δεν σε απασχολούν δηλαδή πάντα τα πάντα όπως συμβαίνει στην παρακμασμένη ανθρωπότητα μας που όλο και δυστυχεί περισσότερο(εξού και γιατί τα αντικαταθλιπτικά πωλούνται με το κιλό πλέον). [ Και πάλι λάθος, δεν νομίζω πως ξέρεις τι είναι πραγματικά ο διαλογισμός ]

"Είναι εμπειρικό. Γενικά μιλώντας": Μπορεί κάποιος να σου μεταφέρει θεωρητικά την "self awareness" ??
quote:
Γνωρίζεις κάποιον να έχει πάθει κάτι μέσω του διαλογισμού? [ Πάρα πολλούς ] Αν όχι δεν τίθεται θέμα.
Θες να μας αναφέρεις κάποιους απο τους πολλούς??

"..The Matrix can't tell you who you are"
Όταν ο άνθρωπος είναι σίγουρος για τον θεό ο θεός αμφιβάλλει για τον άνθρωπο..
Ασυνείδητος πάει να πει απόλυτα ταυτισμένος με τη σκέψη και το συναίσθημα

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 24/09/2009 14:07:53

24/09/2009, 14:29:02
Να τα λόγια ενός διαλογιστικού ¨νου¨

quote:
Ο θόρυβος σταματά, μα η σιωπή διαπερνά τα πάντα και δεν έχει τέλος. Μπορεί κανείς να απομακρυνθεί από το θόρυβο, αλλά δεν μπορεί να προφυλαχθεί από τη μοναξιά.

Κανένας τοίχος δεν μπορεί να την εμποδίσει, δεν υπάρχει καμιά αντίσταση εναντίον της. Ο θόρυβος αποκλείει τα πάντα, είναι αποκλειστικός και απομονωτικός. Η σιωπή περιλαμβάνει όλα τα πράγματα μέσα της.

Η σιωπή, όπως κι’ η αγάπη, είναι κάτι το αδιάσπαστο. Δεν υπάρχει σ’ αυτήν χωρισμός σε θόρυβο και σε σιωπή. Ο νους δεν μπορεί να την ακολουθήσει, ή να ησυχάσει για να τη δεχθεί. Ο νους, που γ ί ν ε τ α ι ήσυχος, μπορεί μονάχα να καθρεφτίσει τις ίδιες του τις εικόνες κι’ αυτές είναι έντονες και καθαρές και θορυβώδεις μέσα στην αποκλειστικότητά τους.

Ένας νους, που γ ί ν ε τ α ι ήσυχος, μπορεί μονάχα ν’ αντισταθεί και κάθε αντίσταση είναι αναταραχή. Ο νους που ε ί ν α ι ήσυχος, όχι που γ ί ν ε τ α ι ήσυχος, διαρκώς ζει αυτή τη σιωπή. Η σκέψη, οι λέξεις, είναι τότε μέσα στη σιωπή κι’ όχι έξω απ΄αυτήν. Είναι παράξενο το πώς, μέσα σ’ αυτήν τη σιωπή, ο νους είναι ήρεμος, με μιαν ηρεμία που δεν είναι φτιαχτή.

Επειδή η ηρεμία δεν είναι κάτι το εμπορεύσιμο, δεν έχει αξία και δεν χρησιμοποιείται, έχει το στοιχείο του αγνού, του μοναχικού. Εκείνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γρήγορα φθείρεται.

Η ηρεμία δεν έχει, ούτε αρχή ούτε τέλος κι’ ένας ήρεμος νους έχει επίγνωση μια ευδαιμονίας που δεν είναι αντανάκλαση της ίδιας του της επιθυμίας.

...

ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

06/10/2009, 13:21:33
http://www.youtube.com/watch?v=MYBYDDq56Lk&feature=related

O David Icke μιλάει για πολλά,απο την εσωτερική ατζέντα μέχρι την συνείδηση και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας,μέσω της κυριαρχίας του αριστερού ημισφαιρίου,κτλπ.

08/10/2009, 10:23:50
Γεια σας

Η αυτοσυνείδηση είναι μια κατάσταση οπού δεν υπάρχει ένα μέσο που να πληροφορεί την συνείδηση για το τι είναι η συνείδηση.. αλλά μια άμεση εμπειρία αυτής!

Αυτή η εμπειρία πρέπει να είναι το αρχικό υπόβαθρο, από ένα σημείο και μετά.. αυτού που ψάχνει για το τι είναι η πραγματικότητα, για το τι είναι η ψυχή, για το τι είναι η συνείδηση.

Εντυπώσεις λαμβάνουμε ακατάπαυστα για το «τι είναι τα πράγματα» αλλά όλες αυτές οι εντυπώσεις έχουν ένα μέσο για να λαμβάνονται. Αν θέλουμε να μάθουμε πραγματικά τι είναι η συνείδηση τότε θα πρέπει να το μάθουμε άμεσα, αυτούσια, χωρίς κάποιο μέσο.

Ότι περνάει μέσα από ένα μέσο είναι μια έμμεση πληροφόρηση για το τι είναι αυτό το οποίο αναζητούμε. Στην προκειμένου περίπτωση το.. τι είναι η συνείδηση;

Συζητάμε για την ανέλιξη της ψυχής και δεν ξέρουμε τι είναι η ΨΥΧΗ. Τότε αν δεν ξέρουμε τι είναι πως θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ανέλιξη;

Συζητάμε για την ουσία και την συνείδηση, αλλά τι είναι η ουσία και η συνείδηση πέρα από τα λόγια, τα βιβλία, τις λέξεις, τις πεποιθήσεις, και τις προκαταλήψεις.

Εμείς λαμβάνουμε το τι είναι η πραγματικότητα μέσα από τις 5 αισθήσεις οι οποίες μας πληροφορούν σχετικά με τις βιολογικές δυνατότητες που έχει αυτή η αίσθηση.

Πχ ακούμε από τα 20 εως τα 20.000 hertz περίπου. Όλο το άλλο ακουστικό φάσμα δεν το ακούμε. Η πραγματικότητα για την ακοή είναι μια περιοχή που βρίσκετε μέσα από τα 20 έως τα 20.000 hertz περίπου.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες αισθήσεις.

Οι αισθήσεις λοιπών είναι ένα μέσο που πληροφορούν τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με την σειρά του λειτουργεί σαν ένα βιολογικό κομπιούτερ που κάνει υπολογισμούς.

Αυτές οι πληροφορίες «χρωματίζονται» ανάλογα με το ποιο ημισφαίριο λειτουργεί περισσότερο εκείνη την στιγμή.
Ο εγκέφαλος είναι ένα ακόμα μέσον που επεξεργάζεται το τι είναι η πραγματικότητα.

Η συνείδηση όμως δεν φαίνεται να ανήκει στον εγκέφαλο. Ο νους φαίνεται να έχει μια φυσική αντιστοιχία με τον εγκέφαλο, αλλά η συνείδηση όχι.

Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρων είναι ότι αν η εξωσωματωση ή η αστρική προβολή είναι ένα πραγματικό γεγονός τότε η συνείδηση μπορεί να λαμβάνει εντυπώσεις από το αστρικό σώμα ενώ το φυσικό σώμα μαζί με τον βιολογικό εγκέφαλο μπορούν να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

Αν αυτό ισχύει τότε η συνείδηση δεν είναι μια λειτουργία του εγκεφάλου αλλά κάτι ανώτερο από αυτόν. Αν αυτό δεν ισχύει τότε μετά τον θάνατο του βιολογικού εγκεφάλου όλα παύουν..

Για αυτό επιμένω ότι έχει μεγάλη αξία να μπορέσουμε να «γνωρίσουμε» το τι είναι η συνείδηση, για το τι είναι η ψυχή. Όχι μέσα από τις λέξεις ,ούτε μέσα από ένα δόγμα, ούτε μέσα από μια τυφλή ακολουθία «κάποιου»!!

Αρχικά οι λέξεις ,τα δόγματα και πολλά αλλά χρειάζονται.. αλλά η ταύτιση και η προσκόλληση σε αυτά, γίνονται εμπόδιο στην πραγματική ανακάλυψη. Γίνονται εμπόδιο στην ανακάλυψη που είναι ένα φρέσκο γεγονός πέρα από το πεπερασμένο, πέρα από την μνήμην ,πέρα από τις λέξεις.

Μπορούμε να αναλώσουμε όλοι μας την ζωή κουβεντιάζοντας, μαζεύοντας γνώσεις, λέξεις δόγματα, πεποιθήσεις, Αλλά η ΟΥΣΙΑ θα μας ξεγλιστρά συνεχώς μέσα από τα χέρια.

Τότε πραγματική αξία έχουν για όλους αυτούς που πραγματικά ψάχνουν.. τα «πράγματα» που μας βοηθούν να μην μας ξεγλιστρά η ΟΥΣΙΑ.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ

Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 08/10/2009 10:26:49

08/10/2009, 18:32:29
quote:
Εντυπώσεις λαμβάνουμε ακατάπαυστα για το «τι είναι τα πράγματα» αλλά όλες αυτές οι εντυπώσεις έχουν ένα μέσο για να λαμβάνονται. Αν θέλουμε να μάθουμε πραγματικά τι είναι η συνείδηση τότε θα πρέπει να το μάθουμε άμεσα, αυτούσια, χωρίς κάποιο μέσο.

Ότι περνάει μέσα από ένα μέσο είναι μια έμμεση πληροφόρηση για το τι είναι αυτό το οποίο αναζητούμε. Στην προκειμένου περίπτωση το.. τι είναι η συνείδηση;

Φίλε ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ, από την εποχή [b]του Καρτέσιου, ελάχιστα ζητήματα έχουν απασχολήσει τους φιλόσοφους , τόσο έντονα όσο ο γρίφος της συνείδησης .

Για τον Καρτέσιο , η συνείδηση ήταν συνώνυμη της «σκέψης».

Ο ειρμός σκέψης , για τον Καρτέσιο , δεν είναι τίποτα άλλο από τη ροή της συνείδησης .

Το “cogito ergo sum” , «σκέφτομαι , άρα υπάρχω» , που ο Καρτέσιος χρησιμοποίησε σαν θεμέλιο της φιλοσοφίας του στο έργο “Meditationes de prima philosophia” αποτελούσε άμεση αναγνώριση του κεντρικού ρόλου της συνείδησης όσον αφορά τόσο την οντολογία (αυτό που υπάρχει) όσο και την επιστημολογία (τι γνωρίζουμε και πώς το γνωρίζουμε) .

Εάν το πάρουμε κατά γράμμα , το «έχω συνείδηση , άρα υπάρχω» μπορεί να μας οδηγήσει στον "ακραίο υποκειμενισμό" , δηλ. στην άποψη πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν της υποκειμενικής συνείδησης .

Πιθανότερο όμως είναι ότι με αφετηρία την παραπάνω φιλοσοφική θέση μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε ιδεαλιστικές απόψεις που δίνουν προβάδισμα στον νου – στις ιδέες, στην αντίληψη , στη σκέψη , με μια λέξη στη συνείδηση – επί της ύλης . Ωστόσο ξεκινώντας από τον νου , οι ιδεαλιστικές φιλοσοφίες πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξηγήσουν την ύλη , κάτι όχι απαραίτητα ευκολότερο από το να ξεκινάς από την απλή ύλη και να καταλήγεις στον νου .

Ο Καρτέσιος υποστήριζε ότι υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη νοητική και την υλική ουσία . Ειδοποιό γνώρισμα της ύλης , κατά τη γνώμη του , είναι η έκταση , το γεγονός ότι αυτή καταλαμβάνει χώρο και επομένως μπορεί να ερμηνευθεί με φυσικούς όρους , ενώ ειδοποιό γνώρισμα του νου είναι η συνείδηση ή , υπό την ευρύτερη έννοια του όρου , η σκέψη .

Υπ’αυτή την άποψη , η νοητική ουσία ενυπάρχει σε κάθε νου χωριστά . Με την παραπάνω συλλογιστική , ο Καρτέσιος εισήγαγε τον δυϊσμό , φιλοσοφική θέση που από επιστημονική σκοπιά δεν ικανοποιεί , αν και μοιάζει διαισθητικά απλή και ευνόητη , μέχρι τη στιγμή που επιχειρεί κανείς να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ σώματος και νου .

Από την εποχή του Καρτέσιου , διάφοροι φιλόσοφοι έχουν προτείνει ποικίλες εκδοχές του δυϊσμού ή αντίστοιχων φιλοσοφικών προτάσεων .

Επί παραδείγματι , μια σχετική θεωρία είναι αυτή του επιφαινομεναλισμού , που όπως και άλλες θεωρίες υποστηρίζει ότι ο νους και το σώμα διαφέρουν , αλλά διατείνεται ότι μοναδικά πραγματικά αίτια των νοητικών εμπειριών είναι τα φυσικά γεγονότα , απ’όπου ο νους προκύπτει σαν συμπτωματικό επακόλουθο .

Όπως είπε ο Thomas Huxley , «φαίνεται ότι η συνείδηση σχετίζεται με τον μηχανισμό του σώματος απλά σαν παράπλευρο προϊόν της λειτουργίας του και δεν έχει καμία επίδραση στη λειτουργία αυτή , όπως και η σφυρίχτρα ενός τραίνου δεν έχει καμία επίδραση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μηχανικά μέρη του .

Τα παραπάνω τα γράφω, όχι επειδή υποστηρίζω την αλήθειά τους, αλλά για να τονίσω ότι ο άνθρωπος ακόμα ψάχνει να απαντήσει στο ερώτημα: Τι είναι συνείδηση;

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά