ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ .. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ .. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

AINEIAN0617 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
AINEIAN06Μέλος
15/05/2008, 00:49:16

Eskimo: "If I did not know about God and sin, would I go to hell?"
Priest: "No, not if you did not know."
Eskimo: "Then why did you tell me?"
-Annie Dillard, 'Pilgrim at Tinker Creek'

Θα ηθελα τα σχολια σας ..

D.P.J. 10Μέλος
15/05/2008, 08:26:37
Αλλο να ...... γλυτώνεις την κόλαση λόγω άγνοιας , και άλλο .... με το σπαθί σου !
Προφανώς θα έχεις και διαφορετικά προνόμια στον παράδεισο ........
plutonΝέο Μέλος
21/05/2008, 16:15:24
Γεια σας φίλοι. μεγάλο θέμα ανοίξατε που μπορεί να φτάσει μέχρι στο γιατί είμαστε εδώ. Είναι γνωστό ότι όσα πιο πολλά ξέρει κανείς τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη του, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν θα κριθούν καθόλου. ανάλογα με τις γνώσεις του , το περιβάλλον που γεννήθηκε κανείς και στο τί εκπαιδεύτηκε και εάν είναι σε θέση να κρίνει τα πράγματα (νοητικά).Βασικά κανείς δεν απαλάσσεται ευθυνών.εξ΄άλλου όταν μιλάμε για κρίση δεν εννοείται αυτή με την αυστηρή θεολογική χριστιανική έννοια (π.χ αν κοινώνησες, αν εξομολογήθηκες κ.λ.π).ο καθένας απλά θα απολαύσει ότι έσπειρε.Εγώ αυτή την αποψη έχω, περιμένω τις δικές σας.
22/05/2008, 10:00:47
Πράγματι ωραίο θέμα και μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Δεν θα αναφερθώ στο θρησκευτικό κομμάτι περί αμαρτίας κι ενάρετης ζωής αλλά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα πιο φιλοσοφικά.
Ένας άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του λαμβάνει εμπειρίες, βιώνει διάφορες καταστάσεις, διδάσκεται, έρχεται σε επαφή με νέες θεωρίες - απόψεις και μέσω αυτών αποκτά κάποιες γνώσεις, οι οποίες μπορούν να διευρύνουν την συνείδηση του.
Αυτή η διεύρυνση φυσικά είναι άμεσα εξαρτώμενη από την θέληση αλλά και την ικανότητα του ατόμου να μπορεί να αντιμετωπίσει το κάθετί στην ζωή του ως πηγή γνώσης και μάθησης που θα τα χρησιμοποιήσει ως χρήσιμα εργαλεία κι εφόδια προκειμένου να εξελιχθεί.

Όσο περισσότερο εξελίσσεται ένας άνθρωπος κι όσα περισσότερα πράγματα μαθαίνει, τόσο περισσότερο αυξάνεται η διάκριση του κι η κριτική - συνθετική του ικανότητα.
Αφενός κατέχει ένα μεγαλύτερο μέρος πληροφοριών - εμπειριών - γνώσεων που του είναι χρήσιμες αλλά αφετέρου αποκτά περισσότερες ευθύνες.

Μπορεί να διακρίνει ευκολότερα ποιό είναι το ηθικό και το ανήθικο, το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο κι επειδή ακριβώς μπορεί να τα διαχωρίζει όλο και πιο εύκολα, νιώθει και την ηθική υποχρέωση να τα εφαρμόσει στην ζωή του.
Όσα λιγότερα πράγματα γνωρίζει τόσες λιγότερες ευθύνες έχει για τις πράξεις του.

Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα δωμάτιο χωρίς να έχει βγει ποτέ από αυτό, χωρίς να έχει κοινωνικοποιηθεί, χωρίς να έχει αποκτήσει εμπειρίες και γνώσεις πέραν από αυτές που έχει αποκτήσει μέσα στο δωμάτιο και ξαφνικά ελευθερώνεται στα 20 του χρόνια.
Αυτό το παιδί λογικά δεν θα έχει μάθει ότι είναι ανήθικο να σκοτώσει έναν άνθρωπο, να κάνει μια κλοπή κλπ.
Έχει λοιπόν ευθύνη των πράξεων του ή όχι;

In anticipation of my resurrection...

seirios12aΜέλος
22/05/2008, 16:20:52
quote:
Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα δωμάτιο χωρίς να έχει βγει ποτέ από αυτό, χωρίς να έχει κοινωνικοποιηθεί, χωρίς να έχει αποκτήσει εμπειρίες και γνώσεις πέραν από αυτές που έχει αποκτήσει μέσα στο δωμάτιο και ξαφνικά ελευθερώνεται στα 20 του χρόνια.
Αυτό το παιδί λογικά δεν θα έχει μάθει ότι είναι ανήθικο να σκοτώσει έναν άνθρωπο, να κάνει μια κλοπή κλπ.
Έχει λοιπόν ευθύνη των πράξεων του ή όχι;

[bDying_Incubus][/b]

Μπέρδεμα θα έλεγα. Εφόσον δεν γνωρίζει καθόλου από κανόνες συμπεριφοράς, προφανώς δεν έχει ευθύνη των πράξεών του. Δεν έχει γνώση και εμπειρία να ξεχωρίζει το καλό απ' το κακό.

Απ' την στιγμή λοιπόν που δεν γνωρίζει τίποτε, λογικά δεν έχει να κάνει με την επερχόμενη κρίση, δεν θα λογοδοτήσει δηλαδή στον Θεό για τις πράξεις του.

Τώρα σε περίπτωση που κάποιος δεν πιστεύει στον Θεό, αλλά οι πράξεις του είναι ανάλογες με τις διδαχές του όμως και δεν έχει προξενήσει κανένα κακό σε οποιονδήποτε η πύλες του Παραδείσου για μένα είναι ορθάνοιχτες.

Στο Βασίλειο Των Τυφλών, Ο Μονόφθαλμος Βασιλεύει

Edited by - seirios12a on 22/05/2008 16:25:09

Edited by - seirios12a on 22/05/2008 16:27:31

Edited by - seirios12a on 22/05/2008 16:29:53

MarteΜέλος
22/05/2008, 17:34:34
quote:
Eskimo: "If I did not know about God and sin, would I go to hell?"
Priest: "No, not if you did not know."
Eskimo: "Then why did you tell me?"

Ο διάλογος αυτός κρύβει μέσα του όλη την αλήθεια για τον λόγο υπάρξεως των θρησκειών και ιδιαίτερα αυτών "εξ αποκαλύψεως".

Η συνέχεια του διαλόγου θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι .

.....
You: "Στο είπε αγαπητέ μου γιατί είναι σίγουρος ότι έχεις αμαρτήσει και ότι θα συνεχίσεις να αμαρτάνεις. Άρα θα χρειάζεσαι πάντοτε κάποιον να σε συγχωρεί και να του οφείλεις τα πάντα. Την ίδια σου την ζωή.Και πάλι δεν θα φθάνει να τον ξεπληρώσεις. Θα πρέπει να είσαι δούλος του από τώρα και στο εξής - αν θέλεις να γλυτώσεις την κόλαση- και αυτός σου υπόσχεται ότι θα περάσεις υπέροχα όταν με το καλό πεθάνεις , στον παράδεισο.
Έτσι δεν πρόκειται να φέρεις αντίρρηση σε όλο αυτό το αισχρό και απάνθρωπο οικοδόμημα της κοινωνίας που θα φτιάξει, με το παραμύθι του να διεισδύει στα πιο απύθμενα βάθη της σκέψης και της κρίσης των ανθρώπων.Δεν πρόκειται να φέρεις αντίρρηση όταν η λογική σκέψη και η ελευθερία φιμωθούν, και όταν ελάχιστοι θα αποφασίζουν για το μέλλον των 7δις κατοίκων αυτού του ταλαίπωρου πλανήτη.
Θα μπορούσα να σου πω και άλλα, μα νομίζω πως σαν γιος της γης και των αστεριών μπορείς να απαντήσεις με την Λογική σου σε αυτόν τον γιο του ψεύδους, και στον ψευδοθεό του μια μόνο απάντηση μπορείς να δώσεις: δεν θα λογοδοτήσω εγώ σε σένα, εσύ θα λογοδοτήσεις στον Άνθρωπο τώρα!"

StelarasΜέλος
22/05/2008, 21:57:25
Ώπα παιδιά,πως θα με κρίνει ο θεός εμένα?Με τι κριτήρια,με τις εβραικές 10 εντολές?
Και γιατί να με κρίνει,δηλαδή θα κοιτάξει ο θεός το φάκελο μου και θα πει,εσύ θα πας στη κόλαση γιατί έχεις αμαρτάνει ενώ είχες ακουστά τις 10 εντολές Μου?
Ότι να ναι.
22/05/2008, 22:26:16
Αυτό που δεν καταλαβαίνετε όλοι είναι οτι
κανείς δεν θα γλυτώσει την γνώση...Όπως την διαβάζετε
την κουβέντα μου. Δεν μπορεί κάποιος να είναι θεός και ανόητος.
Άρα , ξαναερχόμαστε για να μαθουμε.
Έως να μάθουμε,όσο και να πάρει...
23/05/2008, 08:43:10
Φίλε seirios12a, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Ούτε για μένα έχει σημασία το αν πιστεύεις σε κάποια θρησκεία για να μπορέσεις να λυτρωθείς κάποια στιγμή.
Τα κριτήρια είναι άλλα και σίγουρα πολύ υψηλότερα ως αξίες.
Η αγνή βούληση, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη και το να ανοίξεις τόσο πολύ τα όρια της συνείδησης σου ώστε να είσαι σε θέση να χωρέσεις τα πάντα μέσα σου και να τους επιτρέψεις να εκφραστούν και μέσα από εσένα.

quote:
Άρα , ξαναερχόμαστε για να μαθουμε.
Έως να μάθουμε,όσο και να πάρει...

Χμμμ!
Αγαπητέ trexagireve, αποδέχεσαι την έννοια της μετενσάρκωσης δηλαδή;

23/05/2008, 11:40:26
Αγαπητέ μου D Incbus, εσύ διαβάζοντας αυτό το τέλος του Κατά Ιωάννη ευαγγέλιο, τι συμπέρασμα βγάζεις; :"20 ἐπιστραφεὶς δὲ ὁ Πέτρος βλέπει τὸν μαθητὴν ὃν ἠγάπα ὁ Ἰησοῦς ἀκολουθοῦντα, ὃς καὶ ἀνέπεσεν ἐν τῷ δείπνῳ ἐπὶ τὸ στῆθος αὐτοῦ καὶ εἶπε· Κύριε, τίς ἐστιν ὁ παραδιδούς σε; 21 τοῦτον ἰδὼν ὁ Πέτρος λέγει τῷ Ἰησοῦ· Κύριε, οὗτος δὲ τί; 22 λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ; σύ ἀκολούθει μοι. 23 ἐξῆλθεν οὖν ὁ λόγος οὗτος εἰς τοὺς ἀδελφοὺς ὅτι ὁ μαθητὴς ἐκεῖνος οὐκ ἀποθνήσκει· καὶ οὐκ εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς ὅτι οὐκ ἀποθνήσκει, ἀλλ' Ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ; 24 Οὗτός ἐστιν ὁ μαθητὴς ὁ μαρτυρῶν περὶ τούτων καὶ γράψας ταῦτα, καὶ οἴδαμεν ὅτι ἀληθὴς ἐστιν ἡ μαρτυρία αὐτοῦ. 25 ἔστι δὲ καὶ ἄλλα πολλὰ ὅσα ἐποίησεν ὁ Ἰησοῦς, ἅτινα ἐὰν γράφηται καθ' ἕν, οὐδὲ αὐτὸν οἶμαι τὸν κόσμον χωρῆσαι τὰ γραφόμενα βιβλία. Ἀμήν."
Κι αυτο το βάζω για ν σου τεκμηριώσω κάτι που έχω γράψει ποικιλοτρόπως. Ο Θεός αγαπά το πλάσμα του και θα το σώσει... Έτσι
ή αλλοιώς, σε αυτή ή σε άλλη ζωή. Κι αυτο γίνεται με την αγάπη του.
Γιατί δεν αναφέρεται; Γιατί τότε ολοι θα λέγαν" άσε να περάσω καλά
και να κ΄νω ότι μου αρέσιε εμενα, σε αυτή τη ζωή και στην άλλη θα αγιάσω, ή θα κάνω το σωστό..." Τώρα όμως, τα περιθώρια αυτά δεν υπάρχουν....Ναι πιστέυω στη μετενσάρκωση, όπως λέει κι η 'Αποκάλυψη "ανοιγήσονται βιβλία ζωής", όχι βιβλίο, αλλά και "αύτη η ανάσταση η πρώτη..."
satyrosΜέλος
23/05/2008, 22:10:02
Για μένα η αμαρτία είναι καθαρά θέμα συνειδησιακό -

Και η κόλαση είναι μέσα μας - μέσα μας είναι και ο παράδεισος
ο βελζεβούλης των τύψεων μπορεί να μην μας αφήνει να είμαστε καλά
οι ευτυχία στην ζωή σου είναι οι αγγελικές ψαλμωδίες που μας υπόσχονται στον παράδεισο.

Αποψή μου βέβαια

Από κει και πέρα είναι και δικό του θέμα του καθενός η δημουργία αξιών και ηθικής...

Ακόμα μεγαλύτερο θέμα...

ΣΑΤΥΡΟΣ ΜΕΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ
http://periplanisis.blogspot.com/

25/05/2008, 13:22:53
Αγαπητέ trexagireve, δεν αντιλέγω ότι ο Θεός αγαπάει τα πλάσματα του αν και με τέτοιου είδους αναφορές κι υποθέσεις δίνουμε στην Ανώτερη Αρχή ανθρώπινα χαρακτηριστικά στην προσπάθεια μας να την κατανοήσουμε.
Εν πάσει περιπτώσει, δεν διαφωνώ με κάτι τέτοιο απλά δεν εντάσσω τις πεποιθήσεις μου σε κάποια θρησκεία.
Μπορούμε να πούμε ότι κι ο χριστιανικός Θεός αγαπάει τα πλάσματα του, όπως ο Αλλάχ τα δικά του κλπ κλπ.

Παρόλα αυτά, αυτός που θα σώσει τον άνθρωπο και θα το λυτρώσει είναι πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο άνθρωπος.

quote:
Ναι πιστέυω στη μετενσάρκωση, όπως λέει κι η 'Αποκάλυψη "ανοιγήσονται βιβλία ζωής", όχι βιβλίο, αλλά και "αύτη η ανάσταση η πρώτη..."

Ενδιαφέρον αυτό, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η χριστιανική θρησκεία απορρίπτει τη μετενσάρκωση.

plutonΝέο Μέλος
29/05/2008, 00:00:23
Καλησπέρα σας φίλοι. Θα συμφωνήσω κι εγώ με το φίλο Marte ότι δεν είναι κάποιος θεός που θα μας κρίνει ανοίγοντας τα κιτάπια του. Αυτά όλα είναι ανθρωπομορφισμοί για να φοβηθεί ''η παιδικής ηλικίας ανθρωπότητα'' και να κρατηθεί με κάποιο έστω ασυνείδητο τρόπο μακριά από την αμαρτία.γι αυτό και μετά από χιλιάδες χρόνια μας φαίνονται αστεία. Εξ άλλου οι θρησκείες είναι το όπιο του λαού. Ήξεραν τί έκαναν. Εγώ πιστεύω ότι θα το πάρουμε το μάθημά μας είτε το θέλουμε είτε όχι, αφού γι αυτό είμαστε εδώ. Και θα ερχόμαστε και θα ξαναερχόμαστε άλλοτε σε καλές συνθήκες άλλοτε σε χειρότερες ανάλογα με το τί πράξαμε, τί καταλάβαμε από το μάθημα, μέχρι να περάσουμε την τάξη. Θέλω να πω ότι μόνος κριτής και ταυτόχρονα παθών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Γι αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώσει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση της ψυχής περισσότερο και τη φιλοσοφία.Περιμένω τις απόψεις σας.
samuel1974Μέλος
30/05/2008, 20:21:37
Οι τύψεις σύμφωνα με τον Freud προέρχονται από το Oιδιπόδειο σύμπλεγμα. Αυτό αμή τι άλλο σημαίνει ότι:

1. Οι γυναίκες δεν αισθάνονται τύψεις...

2. Η hip hop βρισιά "muther****er" είναι πολύ βαριά.

3. Η απελευθέρωση που ευαγγελίζονται κάποιοι δεν έρχεται με κανέναν διαφωτισμό και με καμια μελέτη, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουνε κοντά στις μητέρες τους. Οι Σπαρτιάτες το είχανε ψυλλιαστεί το Φροϊδικό σύμπλεγμα και μεγαλώνανε μακριά από τις μανάδες τους, στις αγέλες, μάλλον για να είναι αδίστακτοι πολεμιστές.

Όσον αφορά την αγνοια του νομου, θα ήθελα να πω και γω τη γνώμη μου στο θέμα που άνοιξε ο ΑΙΝEIAΝ. Η αγνοια του νομου, δεν δικαιολογείται σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλα σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση απ όσο γνωρίζω, Ναι! Υπάρχει ένα εδάφιο στις επιστολές του Απ. Παύλου και εκεί ανφέρει, ότι κάποιος που τρώει κρέας, που θυσιάστηκε για τους ρωμαϊκούς θεούς εν αγνοια του, τότε αυτό δεν καταλογίζεται σαν αμαρτία. Σε άλλο σημείο επίσης αναφέρεται στην έξαλλη ζωή των Κορινθίων, που δεν τους καταλογίζεται το τι κάνανε πριν γίνουνε Χριστιανοί.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

Aggelos91Μέλος
31/05/2008, 00:15:40
Γεια σας παιδιά. Θα ήθελα να σας πω ότι όσοι δεν γνωρίζουν για τον αληθινό Τριαδικό θεό θα κριθούν σύμφωνα με την συνείδησή τους που την έχει βάλει σε όλους ο Θεός. Τώρα όσον αφορά τον διάλογο του εκιμώου ο ιερέας θα έπρεπε να απαντήσει ότι θα κρινόσουνα σύμφωνα με την συνείδησή σου. Φίλοι μου εσείς που λέτε ότι ο Θεός δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει. Έχει κάθε δικαίωμα να μας κρίνει ο Θεός γιατί αυτός μας δημιούργησε. Δεν θα σας κρίνει σύμφωνα με τις δέκα εντολές αλλά σύμφωνα με το ευαγγέλιο και όσα μας έχει αποκαλύψει στον πρώτη του παρουσία εδώ. Τώρα αν δεν ξέρεις και διαπράξεις μια αμαρτία τότε έχεις ελαφρυντικά αλλά δεν παύει να είναι αμαρτία. Όταν μάθεις λοιπόν ότι αυτό που έπραξε είναι αμρτία πρ΄΄επει να το εξομολογηθείς. Ευχαριστώ.

αγγελος91

GWGWΜέλος
20/06/2008, 22:49:01
Εαν οι ανθρωποι πιστευουν οτι το συμπαν το διαιπουν κανονες, αν πιστευουν στην δικαιοσυνη των πραγματων, αν πιστευουν στη δικαιοσυνη του θεου(οποιος και αν ειναι αυτος)ειτε πιστευεις στην καμπαλα, ειτε στον χριστιανισμο και εφοσον ξερεις οτι ολα λειτουργουν βαση καποιου προμελετημενου σχεδιου και δεν ειναι ολα τυχαιες κουκιδες πανω σε ενα χαρτη τοτε δε βλεπω κανενα λογω ανησυχιας για οτιδηποτε εχει να κανει για μετα το θανατο...

Τα προβληματα ειναι εδω.Αυτα που ζουμε μεχρι να πεθανουμε..αυτα θα επρεπε να προσπαθουμε να λυσουμε...το τι θα ερθει μετα..ειναι οτι ποιο φυσικο και οτι ποιο απροβληματιστο για μας γεγονος.

Εμενα με παρηγορει το γεγονος οτι θα παρω αυτο που αξιζω. οτι και να ειναι αυτο. Τουλαχιστον για μια φορα στη ζωη μου θα παρω αυτο που αξιζω. Το μονο που ευχομαι ειναι να εχω μνημη και να μην ξαναρχισω απο την αρχη. Δε μπορω παλι απο την αρχη.. Μονο αυτο..

Η Μεγάλη μου Αγάπη!
20/06/2008, 23:18:16
Ελεος παιδια.
Οποιαδηποτε πραξη προκαλει δυστυχεια(μικρή ή μεγαλη) στον εαυτο μας ή σε καποιον αλλο ανθρωπο ειναι αμαρτια, και δεν χριαζεται γνωση για να καταλαβεις πότε προκαλείς δυστυχεια, απλα ψυχη για να νιωθεις.Οποιος νιωθει ξερει και πότε κανει αμαρτία.
Εξαιρεσεις υπαρχουν.
Π.χ.Μπορει ο ανθρωπος να κανει ενα καλο που μετα αυτο να προκαλεσει καποιο πολυ μεγαλο κακο.Αυτο δεν σημαινει οτι θα φορτωθει το μετεπειτα κακο ή οτι δεν θα μετρησει η καλη του βουληση.
Συμφωνειτε Ναι 'η Οχι?

Το οτι ο θεος(αν υπαρχει) κρινει δικαια νομιζω οτι ειναι ΕΥΝΟΗΤΟ.
Δεν καταλαβαινω καν γιατι διερωτεστε πανω σε αυτο 'η στο ΠΩΣ κρινει.
Ο θεος δεν χριαζεται συστηματα για να κρινει καποιον σωστα.Αυτα ειναι ανθρωπινα.

Οι τύψεις σύμφωνα με τον Freud προέρχονται από το Oιδιπόδειο σύμπλεγμα. Αυτό αμή τι άλλο σημαίνει ότι:

quote:
1. Οι γυναίκες δεν αισθάνονται τύψεις...

2. Η hip hop βρισιά "muther****er" είναι πολύ βαριά.
..."

Το οτι ο Freud ειναι διασημος δεν σημαινει οτι ειναι και σωστος.Ανηκει στην ιστορια της ψυχολογιας και ηταν πολυ επαναστατικος για την εποχη του.Αλλα δεν ανηκει-ή μαλλον ανηκει ελαχιστα-στη συγχρονη ψυχολογια.Σιγουρα ηταν μια αρχη.Αλλα χωρις ενδοιασμο-γιατι εχω διαβασει γραπτα του-μπορω να πω οτι εχει γραψει και απιστευτες βλακειες.Συχνα σκεφτομαι οτι δεν θα πρεπε να διδασκεται καν στα πανεπιστημια οταν η ψυχολογια εχει τοσα καινουρια χρησημα πραγματα να δοσει.